3. června 2010

Salát ze zavináčů

4 zavináče (i se zelím), 4-5 uvařených vajec na tvrdo, 1 surová mrkev, 3 cibule, 4 sterilizované okurky, černé koření mleté,  cukr, 1 lžíce hořčice, 200 ml majonézy
Zavináče pokrájíme i se zelím na proužky, přidáme postrouhané vejce, mrkev, nadrobno pokrájenou cibuli a postrouhané okurky. Přidáme hořčici, majonézu, podle potřeby osolíme, osladíme a kořeníme. Můžeme přidat i uvařenou bramboru pokrájenou na kostky.

Obyčejný zelený salát

1 hlávka zelí,  2 cibule, olivový olej (1 polévková lžíce), pórek, sůl, cukr, citrónová šťáva, pepř 
Cibule se nakrájí na velmi jemně. Zelí se nakrájí na proužky nebo nakrouhá. Vše se nasype do mísy a přidají ostatní ingredience. Důkladně promíchá a nechá 1/2 hodiny odležet. Podává se samotné nebo k jídlu.

Nakládaný lilek

lilek, olivový olej, česnek, sušená pálivá paprika, sůl
Lilek nakrájíme na kolečka a na sucho opražíme na plotně. Skládáme do sklenice a potírame česnekem se solí. Nakonec zalijeme olejem a necháme týden zaležet. Papriky přidáme jen opatrně.

Letní salát Sluníčko

1 menší čínské zelí, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 okurka hadovka,1 citron
Všechny ingredience mimo citronu nakrájíme na kostičky smícháme. Nakonec zakapeme citronem. Podáváme chlazené.

Letní salát s kysaným zelím

kysané zelí, čerstvé okurky, čerstvá rajčata, různé druhy paprik, sůl, pepř, olivový olej
Čerstvou zeleninu nakrájíme na hrubší kousky, promícháme, osolíme, opepříme, přidáme 3 lžíce olivového oleje, přidáme kysané zelí, promícháme a po vychlazení podáváme s celozrným pečivem jako lehkou letní osvěžující večeři.

Letní ovocný salát

500 g čerstvých broskví, 2 velké pomeranče, 200 g jahod, 2 kiwi, 4 banány, 3-4 středně velká jablka, větší žlutý meloun, hustý ovocný džus 
Ovoce očistíme, nakrájíme na přiměřeně velké kousky, vložíme do mísy a dobře promícháme. Zalijeme hustým džusem, opět promícháme a můžeme podávat. 

Letní osviežující salát

1 salátová okurka (hadovka), 2 svazky ředkviček, 1 paprika, 1 rajce, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce octa, 1 lžícka olivoveho oleje
Neloupanou okurku a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a plátky na jemné nudličky, dáme do mísy, promícháme a necháme vychladit v chladničce. Těsně před podáváním směs ochutíme kořením, cukrem a octem (všechny přísady se přidávají přímo na zeleninu). Úplně nakonec přidáme olej a salát lehce promícháme a servirujeme do misek.

Ledový salát s jogurtem

ledový salát, 100 g slaniny, bílý jogurt, vegeta
Jogurt ochutíme cca 2 lžičkami vegety, promícháme a necháne stát. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a usmažíme. Salát opereme nakrájíme do mísy. Poté jej zalijeme ochceným jogurtem a slaninou. Po zamíchání je možno podávat.Pro vylepšení je možno "posypat" na sucho osmaženými kousky pečiva (toust chleba).

Lecíky

270 g  červeného zelí, 2 středně velká kyselejší jablíčka, 1 lžíce rostlinného oleje, šťáva z jednoho citronu, 1 citron na ozdobu, 1 polévková lžíce křenu, nebo Křenexu, sůl, naklíčená pšenice, pražená loupaná slunečnicová semínka
Zelí zbavíme vrchních listů, opláchneme a pokrájíme na tenké nudličky. Jablka omyjeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí smícháme a zakapeme citronovou šťávou, aby nám jablíčka nezhnědla. Osolíme, zakapeme olejem a vmícháme křen. Necháme odležet l/2 hodiny, nazdobíme trochou křenu nebo plátky citronu. Jiné chuti docílíme, necháme-li salát uležet 8 - 12 hod a posypeme ho klíčky pšenice a praženými slunečnicovými semínkami.

Kuřecí zeleninový salát

1 pečené kuře, 2 jarní cibulky, 100 g celeru, 1 mrkev, 1/2 květáku, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 200 ml kyselé smetany, 175 ml jogurtu, 2 lžíce citronové štávy, sůl, pepř, 1 lžička worčestru,
špetka cukru, 2 lžíce sekané petrželky
Kuře vykostíme nakrájíme na plátky. Cibulky nakrájíme na kolečka, celer a mrkev nastrouháme, květák rozdělíme na růžičky a 10 minut necháme ve studené osolené vodě. Necháme okapat. Papriky nakrájíme na tenké nudličky. Z ostatních přísad připravíme omáčku. Vše smícháme a dochutíme. Příloha : toastový chléb, opékané brambory.

Kuřecí salát se zeleninou

1/2 kuřete, 5 dkg mrkve, 10 dkg celeru, 5 dkg cibule, 15 dkg majonézy, 1 jablko, 1 okurka, 5 dkg nastrouhaného syrového celeru, 2 rajčata na ozdobu, petrželka, sůl
Kuře uvaříme ve slané vodě s kořenovou zeleninou, kterou necháme vcelku. Vařené kuře zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Spojíme ochucenou majonézou, přidáme na nudličky nakrájenou uvařenou kořenovou zeleninu, oloupané a na nudličky nakrájené jablko, okurky a nastrouhaný celer. Podle chuti osolíme nebo osladíme cukrem. Zdobíme plátky rajčat a petrželkou. ( kuře vařte bez kůže a bez přebytečného tuku)

Lahůdkářský salát

1 sklenice červeného sterilovaného zelí, 4 vařené brambory, 2 vejce na tvrdo, 4 cibule, 2 lžíce hořčice, 200 g dietního salámu, 1 střední tatarka, podle chuti sůl a pepř
Uvařené brambory a vejce nakrájeme na kostičky a vše smícháme dohromady a osolíme dle potřeby.

Kuřecí salát Pilarka

kuřecí prsíčka, nudle, kapie, houby, ocet, sůl, cukr

Nejprve dáme malou hrstičku černých čínských hub máčet do studené vody, kde je necháme alespoň dvě hodiny. Menší balení čínských skleněných nudlí namočených na dvě minuty do studené vody a pak je vhodíme do vroucí vody, necháme povařit 4-5 minut. Propláchneme je studenou vodou, necháme okapat a vložíme do porcelánové mísy. Dvoje vařené kuřecí prsíčka nakrájíme na proužky a vložíme k nudlím. Půlku červené, půlku zelené a půlku žluté středně velké kapie nakrájíme na proužky  a necháme přejít varem v zálivce ze dvou a půl deci vody, 3 lžic octa, 6-7 lžiček cukru a 1 lžíce soli. Po vychladnutí zálivku s kapiemi vlejeme k masu a nudlím, přidáme okapané, nakrájené, černé čínské houby, promícháme a necháme v chladu proležet. Salát upravíme na velké kulaté míse, okraje zdobíme střídavě kolečky čerstvé okurky a čtvrtkami rajčat.

Kuřecí salát se špekem

200 g kuřecí prsa, 2-3 ks kysané smetany, 5 listů ledového salátu, 100 g špeku, 1/2 dcl mléka, 3 jablka, sůl, pepř, lžíce krémžské hořčice
Špek nakrájíme a vyškvaříme, prsa nakrájíme na kostky a osmahnem, přidáme špetku soli a pepře. Necháme vychladnout. Natrháme salát na kousky a přidáme nakrájená jablka, přidáme špek i se sádlem a maso. Připravíme zálivku-smetena,mléko,špetka soli,pepře, promícháme a zalejeme. Vše důkladě promícháme a dáme do lednice na 2-3 hodiny. Podáváme s rohlíkem.

Chrenový salát

mrkev, křen, pepř, sůl, cukr, citron, olej
Na mixeru zpracujeme na jemno mrkev asi 6 středně velkých a též mixujeme podle chuti asi 3 cm délky středně velkého křenu přidáme šťávu z citronů asi 2 až 3 citrony kávovou lžičku soli/nemusí být plná/ 3 polévkové lžíce cukru /opět dle chuti/ polévkovou lžíci oleje a dle chuti pepře /asi na špetku nože/vše důkladně promíchat a uložit v chladničce.  

Krabí salát s paprikou

krabí tyčinky, porek, bílý jogurt, pepř, sůl, červená kápie, může být i jakákoli paprika, pažitka
Krabí tyčinky nakrájíme na menší kousky,porek nakrájíme na kolečka,kápii nadrobno,vmícháme bílý jogurt a dochutíme solí, pepřem a pažitkou můžeme jíst.Doporučila bych nechat salát 30 minut uležet v lednici a konzumovat s tmavým chlebem.

Kolinkový salát s uzeným mäsem

uzené maso (může být i jiny druh masa - dle chuti), kolinka, račata, okurka, papriky, tatarka
Nakrájime uzené maso na kostičky, nakrajíme rajčata na kostičky, nakrájíme okurky na kostičky, nakrájíme papriku na kostičky. Uvaříme kolinka. Vše smícháme a dopnime tatatrkou. (ochucení kořením dle chuti)

Kari salát

1 čínské zelí, 1 kari dresing, 1 kuře,chleba na topinky, česnek
Kuře upečeme potom nakrájíme na kostičky.Dužinu zelí také nakrájíme na kostičky,dále smícháme  s dresingem a necháme v chladu proležet. Upečem topinky a hodně počesnekujem,dále rozřežeme na kostičky a teplé smícháme se salátem.

Kaderavý sýrový salát

jeden kadeřavý salát, 4 malé kozí sýry, 4 malá rajčata, jeden svazek bazalky, lžičku medu, 4 lžičky balzámového octa, 2 lžíce suchého bílého vína, 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř

Listy salátu oddělte od košťálu, omyjte, osušte a natrhejte na kousky. Salát rozdělte na 4 desertní talířky a na každý talířek přidejte po jednom kozím sýru. Potom omyjte rajčata, rozčtvrťte je a rozložte kolem sýrů. Pak omyjte snítky bazalky, důkladně je osušte a otrhejte lístky. Několik lístků odložte stranou na ozdobu. Zbytek nasekejte na tenké nudličky. Lžičku medu, 4 lžičky balzámového octa, 2 lžíce suchého bílého vína a 6 lžic olivového oleje ušlehejte do zálivky, osolte a opepřete. Zálivkou pokapte kozí sýr a salát. Na konec salát ozdobte odloženými lístky bazalky. Kadeřavý sýrový salát se podává s celozrnným chlebem.

Kalifornský salát

400 g kalifornská směs, 130 g tatarka, 200 g čínské zelí,100 g  salátové okurky, 100 g rajčata, 50 g pórek, sůl, pepř
Rajčata, okurky, čínské zelí, pórek - nakrájíme. Pak přidáme kalifornskou směs, tatarku, sůl a pepř. Vše smícháme a necháme uležet až salát získá stejnou teplotu tj. až kalif. směs se rozmrazí. Pak můžeme podávat.

Jemný celerový salát

1/2 celeru, 2 velká nakyslá jablka, 1 lžíce citronové šťávy, 6 jader vlašských ořechů, 70 g nesířených hrozinek, 175 g zakysaného smetanového mléka, 1 lžičku bylinkové soli
Půlku celeru oloupáme,nakrájíme na drobné špalíčky nebo jej nastrouháme. Jablka rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a dužninu nahrubo nastrouháme. Celer a jablka smícháme a všechno pokapeme citronovou šťávou. Vlašské ořechy nahrubo nasekáme a spolčeně s rozinkami přidáme ke směsi celeru a jablek. Nakonec přilijeme kysané smetanové mléko, všechno okořením bylinkovou solí a dobře promícháme. (1 230 kJ)

Jarní salát s Robi

200 g Robi nakrájeného na nudličky, 80 g tvrdého sýra (eidam), 200 g ředkviček, 200 g celeru, 200 g jogurtu, cukr, sůl, citrón
Omyté ředkvičky i celer jemně nastrouháme. Přidáme nahrubo krájený nebo strouhaný sýr, nudličky ROBI masa. Ochutíme solí cukrem a citrónem, zalijeme bílým jogurtem a vše promícháme.

Jarní salát

2 hlávky salátu, 15 ředkviček nebo 2 kedlubny, 100 g libové uzeniny, tatarka, sůl
Salát nakrájíme na proužky, ředkvičky jemně nastrouháme, uzeninu drobně nakrájíme. Vše promícháme, spojíme tatarkou a podle chuti osolíme.

Jarní osvěžení

3 čekanky, 1 ledový salát, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 2 mrkve, 10 cherry rajčat nebo 4 klasická rajčat, 1 velký bílý jogurt (nejlépe bio)

Čekankám odkrojíme hořké konce, které vyhodíme. Dále čekanky nakrájíme na malé kousky. Ty vsypeme do mísy. Poté vezmeme ledový salát, kterému odstraníme vrchní listy. Salát pak omyjeme a lupeny rozlámeme na menší kousky. Červenou a žlutou papriku omyjeme a nakrájíme na kostičky. Mrkve oškrábeme a na struhadle nakrájíme na nudličky. Cherry rajčátka omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Pokud máme klasická rajčata, rozkrájíme je na osminky. Pak do mísy přilejeme bílý jogurt(nejlépe biojogurt), přidáme špetku soli, pažitku a zalijeme trochou jablečného octa.

Jarní koktejl

hlávkový salát, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky kečupu, 1 lžíce smetany, 1 lžička hořčice, 1 lžička octa,  3 vejce, sůl
Hlávkový salát opláchneme a usušíme potřásáním v čisté utěrce. Nakrájíme na tenké nudličky, které aranžujeme do širokých sklenic na šampaňské nebo do skleněných misek na kompot. Vejce uvařené natvrdo posekáme na drobné kousky a posypeme jimi salát v miskách. majonézu, kečup, hořčici, ocet, sůl a smetanu smícháme a touto omáčkou obsah misek polijeme. Před podáváním vychladíme v ledničce. 

Jarný dyňový salát s makovým dresingem

700 g dyne nakrájené na kostky), 100 g červených cherry rajčat, 100 g žlutých cherry nebo hruškových rajčat, 300 g artyčokových srdíček z konzervy (nemusí být), 300 g míchané listové zeleniny (mladý špenát, salát, rukola, endivie, červená čekanka, polníček atd.), 1 cibule (nejlépe červená, nakrájená na proužky), 50 g  piniových oříšků, 50 g  loupaných pistáciových oříšků, sůl, pepř
makový dresink : 6 lžic  panenského olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa (nebo i jiného),1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 lžíce medu,1 prolisovaný česnek, mák (podle chuti)
Salát : Dýně, nakrájená na kostky, osolená a opepřená, se nejdříve upeče v troubě do měkka, a nechá se vychladnout. Ve velké salátové míse se pak všechny ingredience smíchají dohromady spolu s dresinkem a může se servírovat ).
Dresink : Vše se smíchá dohromady v jakékoliv skleničce (třeba od marmelády) s víčkem, protřepe se, a smíchá se salátem.

Jablečný salát se sýrem a šunkou

2 velká jablka, 150 g tvrdého sýra (eidam ementál a pod.), 100 g šunky (i drůbeží), 1 velká cibule, 3 lžíce kečupu, 1 hrst petrželky, 2 lžíce oleje,  pepř, sůl
Oloupaná a jadřinců zbavená jablka spollečně se sýrem a šunkou nakrájíme na kostičky.Šunku pokrájíme nadrobno,petrželku nasekáme a vše společně promícháme s kečupem,olejem,solí a prpřem.Necháme uležet několik hodin v chladu.Podáváme s tmavým chlebem.

Indický salát

1 svazek ředkviček, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 cibule, pepř, sůl,1 lžíce octa, 2 lžíce oleje,petrželka
Ředkvičky, rajčata a cibuli pokrájíme,osolíme, opepříme a promícháme se zálivkou umíchanou z octa, oleje a prolisovaného česneku. Nakonec salát posypeme nasekanou petrželkou.

Chřestový salát Vinegrét

chřest čerstvý, citron, sůl, pepř, vinný ocet, okurky steril, kapari, cukr, jarní cibulka, olivový olej, hlávkový salát
Čerstvý chřest oloupeme a dáme vařit do osolené vody společně s omytým a nakrajeným citrónem. Až je chřest měkký vyjmeme a schladíme ve studené vodě. Mezitím si nakrájíme na drobno okurky, cibuli, kapari a vychlazený chřest nakrájíme na kolečka asi půl cm široká.Ochutíme solí,pepřem,vinným octem a cukrem dle chuti nakonec zakápneme olivovým olejem, dáme na talíř a zdobíme hlavkovým salátem a kolečkem citronu. Můžeme podávat s bílím pečivem nebo samostatně k pokrmům.

Hermelínový salát

2 hermelíny, 1-2 sterilované okurky, 1 menší cibule, 1 paprika, kysaná smetana, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, citronová šťáva
Hermelíny, okurky, cibuli a papriku nakrájíme na malé kostičky a smícháme se smetanou, přidáme 2 lžičky hořčice,sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Vše dobře promícháme.Necháme přes noc rozležet v lednici. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Grilovaný kuřecí salát

3 ks kuřecích prs, směs grilovacího koření, ledový salát, menší cibule, mandarinkovy kompot, hrst vlašských ořechů, olivovy olej, citronová štáva, dle chuti sůl, mletý bíly pepř
Kuře naložime do grilovacího kořeni (idealni na několik hodin) pote ugrilujemem na grilu a nakrajime na slabé plátky. Salat nakrajime přidame mandarinky, vlašské ořechy a kuře, promíchame a zalijeme olivovým olejem a pridame citronovou štavu a dle vlastni chuti dochutime soli, mletým bílým pepřem.

Guacamole

5 měkých avokád, 1/2 hrnku salsy (popř.zakyslé smetany), lžíce limetkové šťávy, rajče, cibule, česnek,
sůl, pepř, vegeta
Avokáda rozmačkáme vidličkou a přidáme k nim všechny přísady najemno nasekané. Přilijeme salsu či zakyslou smetanu a limetkovou šťávu. Dochutíme kořením. Podáváme s tortillas chips k pivu či vínu.

Francouzský salát z ředkviček

1 ks hlávka listového salátu,1 dkg soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje, 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku
Do misky si dáme 1 lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme vařečkou. Opečeme topinky na oleji nebo v toustovači a nakrájíme na obdélníčky. Opláchneme salát a nakrájíme na menší kousky. Salát dáme do misky s rozmíchanými ingrediencemi a zamícháme. Do misky přidáme topinky  a nakonec přidáme jako ozdobu kousky ředkviček nakrájené libovolné.

Francouzský salát

500 g nastrouhané mrkve, 6 lžic oleje, sul, pepř, cibule, zelená petržel, 2 lžice vinného octa
Do nastrouhané mrkve přidáme olej,sul,pepř,nadrobno nakrájenou cibuli,několik snítek zelené petržele,2 lžíce vinného octa a promícháme.

Filé ala humr

8 kousků filé,1 střední mrkev,půlka celeru,1 citrón,majolka,2 lžíce bílého jogurtu,sůl,pepř, bílá veka,lístky zeleného salátu
Rybí filé uvaříme doměkka a necháme okapat, syrovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a zakapeme citronovou šťávou. Promícháme s rozmačkaným filé, osolíme, opepříme. Zalijeme majolkou s jogurtem, jemně promísíme. Ozdobíme salátem a podáváme s bílou vekou.

Feferónový salát

250 g plátkového sýra, 200 g paprikového salátu, 100 g kapií, 100 g feferonů, 100 g hrášku, 100 g vařených brambor, 50 g cibule, 150 g měkkého salámu, sůl, pepř, ocet, olej
Vše nakrájet na nudličky a přidat sůl, pepř, ocet, olej.

Falešný humrový salát

1 ks celer, 2 cibule, tvrdý sýr, majonéza, pepř, sůl
Nastrouháme celer se sýrem v poměru asi 3:1. Přidáme majonézu. Ochutíme solí a pepřem a podáváme na opečené housce.

Dietní bramborový salát - bez majonézy

brambory, kořenová zelenina, kyselá okurka, sůl, pepř, olivový olej, hořčice
Uvaříme a oloupáme brambory, nakrájíme s kořenovou zeleninou na kostičky, přidáme kyselou okurku, sůl, pepř a promícháme s 2 lžícemi olivového oleje a zálivkou z okurek, smíchanou s hořčicí.

Dánský sýrový salát

200 g tvrdého sýra, 300 g mrkve, 1 citrón, 1 hlávkový salát, 1 vejce, uvařte "natvrdo", 2 lžíce oleje, cukr, sůl, petrželová nať
Syrovou mrkev nastrouháme na jedné nudličky, vmícháme olej, přichutíme ji citrónovou šťávou, cukrem a solí. Ochucenou strouhanou mrkev rozložíme na rozebrané omyté listy salátu, posypeme nudličkami sýra, obložíme dílky vejce a přiozdobíme petrželkou.

Cuketový salát s česnekem

500 g cuket, 2 lžíce oleje, sůl, 3 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, pažitka
Omyté a osušené cukety nakrájíme na plátky a po obou stranách je na oleji opečeme. Vyjmeme je z pánve a osolíme.Do pánve vložíme na plátky nakrájený česnek, osmahneme a přidáme k cuketám. Zbylý obsah pávne zředíme octem, cukety v míse posypeme nakrájenou pažitkou, přelijeme octovým nálevem z pánve a podáváme.

Cikánský salát

300 g rajčat, salátová okurka, cibule, olej, ocet, česnek, sůl
Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme, oloupanou okurku a cibuli nakrájíme na plátky a urovnáme na mísu. Česnek utřeme se solí, přidáme olej, 3 lžíce vody, promícháme a nalijeme na zeleninu.

Cibulkový salát s pomeranči

1 svazek čerstvé mladé cibule, 1 fialová cibule, 2 pomeranče, 10 dkg zelených oliv, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, sůl
Cibule, pomeranče a olivy nakrájíme co nejjemněji na plátky, pokapeme šťávou z citronu a olejem, osolíme a necháme vychladit. 

Ceviche

1 kg filet bílého rybího masa,např. tresky, ale můžete použít jakoukoliv kvalitní čerstvou rybu, 6-8 citronů,limetek nebo obojího, 3 velké červené papriky, 3 velké zelené papriky, 6 středně velkých cibulí (nejlepší je bílá tzv. sladká cibule), 500 ml kvalitního rostlinného oleje,nejlépe olivového, 300 ml ostré tomatové omáčky (ne kečup!), 5-6 lžic worcesterské omáčky, 1 kg zralých,ale pevných rajčat, 2-3 lžíce sušeného oregána,podle chuti i víc, sůl a pepř na dochucení

Rybí maso dejte asi na půl hodiny do chladu, aby se zpevnilo a líp se vám krájelo.Pak ho nakrájejte nejdřív na úzké proužky a poté na co nejdrobnější kostičky./ostrým nožem / Z citronů, limetek či obojího vymačkejte šťávu. Zalijte jí kostičky rybího masa v misce (porcelán,sklo,plast) a misku potom vložte do chladničky. Tradiční doba chlazení, během níž maso působením šťávy dokonale zkřehne a zprůsvitní, je šest hodin. Rybí maso vsypte do cedníku a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou - šťáva už svůj účel splnila. Propláchnuté maso nechte okapat na vrstvě kuchyňského papíru (stačí v cedníku). Rajčata přelijte v hrnci vařící vodou a minutu je v ní ponechejte; slupka pak půjde snadno stáhnout. Zatímco rajčata chladnou, nakrájejte papriky (opláchnuté a zbavené jádřinců) na kostičky.K přípravě Ceviche můžete zužitkovat i další druhy různě barevné  zeleniny - výsledek bude pokaždé jiný,ale vždycky zajimavý. základní pravidlo zní: krájet co nejdrobněji a nejúhledněji. Na stejně drobné kostičky nakrájejte i bílou cibuli a vychladlá rajčata. Posledním krokem je dochucování. Dobromysl (oregano) nejdříve rozeměte v dlani, aby se uvolnilo co nejvíce vůně. Zalijte tomatovou omáčkou a olejem, dochuťte worcesterem, solí a pepřem (pozor worcestr může být dost slaný!)

Celerový salát s Gothajem

1 celer, 3 vejce, 3 kyselé okurky menší, 20 dkg godhaje, 1 cibuli, 2 lžíce majolky, sůl, pepř, petržel
Oloupaný celer povaříme tak aby nebyl moc měkký,nakrájíme ho na tenké nudličky.Přidáme vejce uvařené na tvrdo a nakrájené na kostičky.Dále přidáme 3 kyselé okurky nastrouhané na hrubém struhadle.Přidáme na tenké nudličky nakrájený godhaj a jednu malou cibuli nakrájenou na kostičky,2 lžíce majolky.Můžeme přidat na drobno nakrájenou čerstvou petrželku.Vše promísíme,osolíme,opepříme.Salát podáváme vychlazený. 

Caesarův salát

2 římské hlávkové saláty, 1 bageta, 1/4 hrnku hoblin čerstvého parmazánu, 2 lžíce jemně strouhaného parmazánu, 8 sardelí, 2 stroužky česneku, 2 lžíce dijonské hořčice, po jedné lžičce kaparů, worcesterské omáčky, vinného octa, čerstvá šťáva z jednoho citronu, 2 vejce, olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl

Salát operte a nechte usušit, serdelky vymáčejte ze soli a vejce na čtvrt minuty povařte. V míse rozetřete polovinu sardelek s vychlazenými vejci plus hořčicí, worcesterem, octem, citronovou šťávou, nastrouhaným parmazánem. Dochuťte pepřem a solí. Za stálého šlehání postupně po kapkách přilejte půl hrnku oleje. Hotový dresink nechte zchladit a odležet. Poté připravte krutonky - nakrájejte bagetu na kostičky a orestujte na dvou lžících oleje s utřeným česnekem. Salát natrhejte na větší kousky do mísy, přidejte zbytek pokrájených sardelek, nasekané kapari a hobliny parmazánu. Opatrně promíchejte. Před podáváním zalijte dresinkem a přidejte krutony.

Salát z buřtů

400 g buřtů, 3 rajčata, 3 papriky, 2 cibule, 2 kyselé okurky, 2 lžíce oleje, 5 lžic octa, 5 lžic vody, lžička hořčice (plnotučná), lžička worcestru, špetku soli, pepře
Oloupanou uzeninu a cibuli, omytá rajčata a okurky naktrájíme na tenké kolečka. Dáme do misky. Na nudličky nakrájíme papriku a promícháme. V hrnečku promícháme hořtici s olejem a worcestrem, octem a solí, vodou a pepřem. Zalivkou salát přelijeme a znovu dobře zamícháme. Necháme v chladu odležet.

Brokolicový salát s kuřecím masem

1-2 kuřecí řízky, 1 brokolice, 1 pórek, 200 g žampiónů, 4 lžíce octa, 2 lžíce sojové omáčky, olej, sůl, mletý zázvor, česnek podle chuti
Zeleninu očistíme a omyjeme. Brokolici rozebereme na růžičky a nakrájíme pórek. Na tenké plátky nakrájíme rovněž žampióny a kuřecí řízky  pokrájíme na nudličky. Brokolici uvaříme v lehce osolené vodě asi 5 min., necháme okapat a vývar si ponecháme. Olej smícháme se sójovou omáčkou, octem, 2 lžícemi vývaru z brokolice, prolisovaným česnekem, zázvorovým práškem a solí. Okapanou zeleninu a na oleji orestované kuřecí maso dáme do mísy, přelijeme zálivkou a vše opatrně promícháme.

Bramborový salát s celerovou marinádou

800 g brambor, 1 větší celer, sůl, 4 lžíce oleje, 2 lžičky, hořčice, sůl, špetka cukru, 1 cibule, petrželka
Uvařené brambory oloupáme a ještě horké nakrájíme na kolečka a zalijeme marinádou.Připravíme ji z loupaného do měkka uvařeného a prolisovaného celeru,který smícháme s hořčicí,cukrem,octem,vodou a olejem.Salát posypeme navrch jemně nasekanou cibulí a petrželkou. Podáváme k vařeným masům.

Bramborová směs se sýrem

750 g brambor, 200 g plísňového sýra, 50 g cibule, 125 g bílého jogurtu,1 lžíce hořčice, mletý pepř, sůl
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme vidličkou rozdrobený sýr, jemně nakrájenou cibuli, jogurt, sůl, hořčici a pepř. Vše promícháme a dáme do chladu.

Borůvkový salat

800 g borůvek, 100 g moučkového cukru, 1,5 dcl červeného vína, 2 cl rumu
Borůvky přebereme, omyjeme a necháme odkapat, dáme do mísy a posypeme cukrem. Víno smícháme s rumem a nalijeme na borůvky.

Armandov salát

0,6 kg brambor vařených ve slupce, 4 ks.vajec, 1 velká cibule, olej, pepř, sůl dle chuti

Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na plátky, vejce také, cibuli na jemné kroužky. Vše smícháme osolíme,opepříme a polijeme olejem podle chuti. Necháme odležet (ale nemusíme). Dá se jíst samotný, nebo jako příloha k masu.

1. června 2010

Letní salát z kedlubny a ředkviček

4 mladé kedlubny, 1 menší okurku, 10 ředkviček, 4 tenké pórky, 2 tvrdé rajčata, 2 natvrdo uvařená vejce
Kedlubny, okurku a ředkvičky postrouháme nahrubo, na drobno pokrájíme pórky, rajčata a vejce. Dobře promícháme, podle chuti osolíme a zalejeme 1/4 litrem kyselé smetany.