11. února 2013

Rizoto s hlívou ústřičnou

500 g divoká rýže (tříbarevná) ,300 g hlíva ústřičná ,70 g parmezán ,40 g máslo, větší cibule

Trojbarevnou rýži uvaříme v hrnci. Na pánvi oprančíme cibulku, přidáme do ní na drobno nakrájenou hlívu ústřičnou a dusíme až jsou houby pěkně hnědé. Opraženou cibulku s hlívou vmícháme do uvařené rýže a přidáme trochu másla na zjemnění. Rizoto s hlívou ústřičnou servírujeme na talíř. Nakonec posypeme na jemno nakrájeným čerstvým pórkem a hoblinkami parmazánu.

Grilovaná hlíva

800 g hlívy ústřičné ,3 stroužky česneku ,5 lžic olivového oleje ,2 lžíce citrónové šťávy ,3 špetky soli ,3 špetky pepře ,6 snítek čerstvého oregána ,2 ks pomeranče

Olej promíchejte se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou a nasekaným oreganem. Omytou hlívu, pokud je větší, nakrájejte na porce. Naložte na 30 minut do marinády. Pak hlívu grilujte na rozehřátém grilu s dřevěným uhlím z každé strany přibližně 5 minut.


Hlíva ústřičná na divoko

300 g hlívy ústřičné ,200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) ,cibule ,máslo ,hladká mouka ,sůl ,pepř bobkový list ,nové koření ,tymián ,cukr ,ocet

Hlívu ústřičnou nakrájíme na větší nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a orestujeme. Jakmile je zelenina opečená, přidáme hlívu ústřičnou, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a tymián a společně chvíli smažíme.Směs podlijeme trochou vody a dusíme doměkka pod pokličkou. Po cca 20 minutách sundáme pokličku a necháme vydusit tekutinu. Zasypeme trochou hladké mouky, promícháme a přilijeme vodu podle toho, jak chceme mít hustou omáčku. Nakonec ještě omáčku dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Řízky z hlívy ústřičné

700 g hlívy ústřičné,200 g strouhaného sýra,2 vařené brambory, 2 vejce,cibule,2 stroužky česneku, hladká mouka,pepř,sůl, olej

Cibuli najemno nasekáme, osmahneme ji na oleji, přidáme na drobné kousky nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme, přidáme velmi jemně nasekaný česnek a dusíme, dokud se nevypaří veškerá přebytečná tekutina. Houbovou směs přendáme do mísy, přidáme jemně nastrouhané brambory, vajíčka a strouhaný sýr. Dobře promísíme a necháme asi 10 minut odležet. Poté dochutíme solí a pepřem a tvarujeme placičky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v horkém oleji dozlatova. Hustotu hmoty případně doladíme moukou nebo strouhankou.

Špagety s hlívou ústřičnou na smetaně

špagety,cibule,česnek,hlíva ústřičná, šunka, smetana, sůl, pepř, olej, tvrdý sýr

Na oleji osmahneme cibulku, česnek. Přihodíme hlívu pokrájenou na proužky, po chvilce i šunku. Podlijeme trochou vody ze špaget, které vaříme v hrnci dle návodu na obalu Až se voda vyvaří (nemusí úplně) ještě podlijeme smetanou, počkáme do zhoustnutí. Dochutíme a polijeme na hotové celozrnné špagety. Posypte nastrouhaným sýrem dle chuti.

Omáčka z hlívy ústřičné

350 g hlívy ústřičné ,cibule ,230 ml smetany ,kostka bujónu (nebo masový vývar) ,olej ,hladká mouka ,cukr , sůl , bílý pepř ,drcený kmín ,citrónová šťáva nebo ocet

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dorůžova. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na plátky a na cibulce zvolna podusíme přibližně 15 minut se špetkou soli, pepře a kmínu. Podušenou hlívu ústřičnou zalijeme bujónem a necháme vařit. Hladkou mouku rozmícháme se smetanou a pomalu vlijeme k hlívě. Zmírníme plamen a za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou nebo octem. Omáčka z hlívy ústřičné je vynikající s vařeným hovězím masem a knedlíkem, ale i k uzenému masu nebo jen tak s vejcem natvrdo a houskou.

Pánev s hlívou ústřičnou

300 g hlívy ústřičné ,250 g mrkve ,150 g šalotky ,3 lžíce oleje ,3 špetky soli ,4 lžíce zakysané smetany , 0,5 svazku zelené petrželky , 50 ml zeleninového vývaru

Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, oloupaný česnek a šalotku nakrájejte na plátky, omytou hlívu pokud je velká nakrájejte na větší kousky. Na pánvi na oleji orestujte šalotku, přidejte hlívu, mrkev, česnek, podlijte vývarem a poduste za stálého míchání 15 minut. Osolte, posypte nakrájenou petrželkou, promíchejte a podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Omeleta s hlívou ústřičnou

50 g hlívy ústřičné ,3 - 4 vejce ,špetka jedlé sody ,lžíce bílého jogurtu , červená cibule ,petrželová nať,olej , sůl ,pepř
Hlívu ústřičnou a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, vejce rozmícháme s jogurtem, petrželkou, solí, pepřem a špetkou jedlé sody. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, nalijeme na něj vejce, posypeme hlívou ústřičnou a cibulí a necháme propéct.

Marinovaná hlíva ústřičná

500 g hlívy ústřičné,1-2 červené papriky,1-2 stroužky česneku,3 lžíce balzamikového octa,10 + 3 lžíce olivového oleje,tmavá sojová omáčka,feferonka, sůl

Papriku vložíme do trouby rozpálené na 180°C a pečeme půl hodiny. V polovině pečení obrátíme. Mezitím pokrájíme hlívu na 2–3 cm proužky, vložíme do malého množství osolené a sojovkou zakápnuté vařící vody a pod pokličkou podusíme asi 10 minut. Scedíme a necháme prochladnout. Na suchou, rozpálenou pánev stříkneme 2–3 lžíce olivového oleje, vhodíme předvařenou hlívu, zasypeme solí a opečeme.Horkou pečenou papriku vložíme do misky, pevně zakryjeme potravinovou fólií a necháme zapařit. Potom z ní jednoduše odstraníme slupku, vyřízneme stopku, semínka i bílá žebra a pokrájíme ji na velmi jemné nudličky. Vychladlou hlívu smícháme s paprikou a přidáme nastrouhaný česnek. Z feferonky odstraníme semínka, posekáme ji najemno a přidáme k hlívě. Jakmile polotovar vystydne, zalijeme ho nálivem, připraveným smícháním deseti lžic olivového oleje, tří lžic balzamikového octa a soli dle individuální chuti. Promícháme, zakryjeme fólií a uložíme do ledničky nejméně do druhého dne.

Hlíva ústřičná na víně

250 g hlívy ústřičné ,2 cibule ,2 mrkve ,petržel ,malý celer ,hladká mouka ,1 a ¼ dl bílého vína ,tuk na smažení ,cukr ,sůl ,pepř

Nadrobno nakrájenou cibuli podusíme na rozehřátém tuku, přidáme hlívu ústřičnou také nakrájenou na malé kousky, osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit. Po chvíli přidáme nakrájenou zeleninu a dusíme, dokud není zelenina měkká a voda odpařená. Přidáme trochu hladké mouky a víno a necháme ještě chvíli odpařit, dochutíme cukrem. Hlíva ústřičná na víně se podává například s houskovým knedlíkem.