12. února 2010

Tříkrálový koláč

Listové těsto: připravené z 200 g hladké mouky., 100 g másla.,
200 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 100 g moučkového cukru., 2 celá vejce., žloutek., 75 g másla., oříšek másla na vymazání formy., špetka vanilky v prášku.,
Mouku vsypeme do mísy a zpracujeme s vodou, aby vzniklo pružné těsto. Vytvořený bochánek těsta přikryjeme a uložíme na 10 minut do chladu. Těsto rozválíme válečkem a do středu nakrájíme máslo na kousky. Kraje těsta přehneme přes kousky másla. necháme odpočinout 15 minut. Těsto rozválíme do obdélníku, který bude mít třikrát větší délku než šířku. Pás těsta přeložíme na třikrát, otočíme o čtvrt otáčky, rozválíme a znovu třikrát přeložíme. necháme odpočinout 15 minut. Mezitím si připravíme mandlový krém. V míse zpracujeme máslo, cukr a mandlový krém. v míse zpracujeme máslo, cukr a mandlový prášek. ušleháme dvě vejce a přidáme do krému spolu s vanilkovým práškem. Dobře promícháme, Krém musí být hustá. Formu vymažeme máslem. Listové těsto rozválíme na 0,5 cm tloušťky. Vykrojíme z něj dvě kola o stejném průměru (pomůžeme si např. talířem, který má požadované rozměry). Jedním kolem těsta vložíme plech Na těsto nalijeme mandlový krém tak, aby cm po obvodu těsta zůstal volný. Vodou pomašlujeme po obvodu druhé kolo těsta. Položíme ho na krém a přitlačíme po obvodu prsty ke spodnímu dílu. Nařízneme kraje a na povrchu vytvoříme vzor. Povrch koláče potřeme žloutkem ředěným trochou vody. Pečeme 40 minut v troubě. Před podáváním necháme částečně vychladnout. 
Rada: Listové těsto můžeme koupit hotové chlazené nebo mražené. Tím si přípravu koláče značně usnadníme.
Obměna: Koláč můžeme plnit ovocným kompotem nebo mandlovým cukrářským krémem.
Doporučené nápoje: Jemné bílé víno, sekt, vermut, ovocný džus, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat