4. listopadu 2011

Španělská omeleta

3 brambory; pórek; 8 vajec; 1 dl smetany; 1 dl oleje; 4 plátky čerstvého chleba; sůl; pepř

Syrové brambory nakrájíme na drobné kostičky a smažíme na oleji tak dlouho, dokud nezměknou a nezískají hezky červenou barvu. Necháme odkapat přebytečný olej a přihodíme na kolečka nakrájený pórek. Vajíčka rozmícháme se smetanou, osolíme, opepříme a směs nalijeme na brambory s cibulí. Omeletu dopečeme a podáváme s čerstvým chlebem.

Francouzský toust

12 plátků toustového chleba; 6 plátků šunky; 5 vajec; 2 dl mléka, 0,5 l oleje; sůl
Toustové chleby namočíme do mléka. Mezi každé dva plátky chleba vložíme po plátku šunky. Rozšleháme vejce, osolíme a sendviče v nich obalíme. Chleby opečeme na hojném množství rozpáleného oleje.

Lotrinská vejce

12-15 plátků anglické slaniny; 4 plátky tvrdého sýra; 6 vajec; 1,5 dl zakysané smetany; 4 žemle; sůl; pepř

Na dno pekáče položíme plátky slaniny. Přidáme vrstvu plátků sýra, osolíme a opepříme. Rozšleháme vajíčka, přimícháme zakysanou smetanu a směs nalijeme na pekáč. Na 15 až 20 minut vložíme péct do trouby rozehřáté na 200 °C.

Anglická snídaně

10 - 15 dkg tenkých plátků šunky; 8 vajec; 12 plátků toustového chleba; 15 dkg másla; 15 - 20 dkg drobných žampionů; hořčice; meruňkový a jahodový džem; med

Polovinu množství másla důkladně rozmícháme se solí, pepřem, troškou hořčice a najemno nasekanou petrželovou natí. Na jedné pánvi opečeme po jedné straně plátky šunky, pak je otočíme a rozklepneme na ně vajíčka. Na druhé pánvi začneme smažit hlavičky žampionů. Až bude šunka s vajíčky téměř opečená, opatrně ji jedním jediným pohybem obrátíme na druhou stranu. Opečenou šunku položíme na talíř. Podáváme s houbami položenými na malém taliřku, zvlášť naservírujeme okořeněné máslo, obyčejné máslo, džemy, med a samozřejmě nezapomeneme na čerstvé, teplé tousty.

Plněná paprika

cibule; menší celer; rajče; 10 dkg rajčatového protlaku; 2 svazky petrželové natě; sůl; pepř; cukr;2 dl oleje; 10 dkg předvařené rýže; 40 dkg mletého masa; vejce; 1 - 2 stroužky česneku; 8 paprikových lusků vhodných na plnění; 5 dkg mouky; 1 kg brambor

Nejprve připravíme omáčku. Na malém množství oleje osmahneme nadrobno nakrájenou půlku cibule a nakrájený celer. Přidáme na kostičky nakrájené rajče, rajčatový protlak, nadrobno nasekanou petrželovou nať a zalijeme vodou. Osolíme a opepříme. Rýži smícháme s mletým masem, vajíčkem a nadrobno nakrájenou druhou půlkou cibule. Přihodíme trošku rozetřeného česneku, osolíme a opepříme. Pěkné a zdravé paprikové lusky vykrojíme, odstraníme vnitřky a naplníme je směsí masa a rýže. Naplněné paprikové lusky vložíme do omáčky a vše dohromady necháme přibližně 25 až 30 minut povařit. Hotové paprikové lusky vytáhneme a odložíme stranou. Z mouky a 1 dl oleje připravíme světlou jíšku a rozředíme ji scezenou omáčkou. Omáčku osolíme a ochutíme cukrem. Podáváme s vařenými bramborami obalenými v jemně nasekané petrželové nati.

Plněné cukety

15 dkg kuřecích prsíček; 4 cukety; 2 dl oleje; cibule; 3 mrkve; 2 kořeny petržele; celer; 10 dkg mouky;6 dl mléka; česnek; 10 dkg tvrdého sýra; svazek petržele



Na pánvi rozpálíme olej a začneme na něm dusit mrkev nakrájenou na tenké nudličky. Přihodíme stejným způsobem nakrájený kořen petržele, na plátky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a vše dohomady důkladně podusíme. Zaprášíme moukou a podlijeme 4 dl mléka. Důkladně povaříme a nakonec posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí. Cukety rozpůlíme a malou lžičkou vydlabeme vnitřky, potom je osolíme a naplníme masovou směsí. Položíme na plech, posypeme nastrouhaným sýrem a na 15 minut vložíme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 °C. Mezitím připravíme celerovou omáčku. Hlízu celeru nakrájíme na dílky, osmahneme na malém množství oleje a zaprášíme moukou. Necháme ještě několik minut dusit a potom celer podlijeme zbylým množstvím mléka. Omáčku osolíme a opepříme. Můžeme přidat i petrželovou nať. Omáčku rozmícháme šlehačem, aby byla hladká, a doplníme odpařenou vodu. Důkladně povaříme a do chvíle podávání ji udržujeme teplou. Plněné cukety před podáváním zalijeme celerovou omáčkou.


Plněné kedlubny

4 středně velké kedlubny; 4 celery; 1 dl vína „Pinot blanc”; 20 dkg mletých kuřecích prsíček; 2 vejce;2 žemle; 1 dl oleje; 10 dkg třešňových rajčat; 10 dkg sýra eidam; sůl; pepř; svazek petrželové natě

Pomocí lžíce vydlabeme vnitřky kedluben a předvaříme je v mírně osolené vodě. Vydlabané části kedluben podusíme na oleji. Přihodíme nakrájený celer, osolíme a opepříme. Podlijeme vínem „Pinot blanc” a přidáme mletá kuřecí prsíčka. Ochutíme nadrobno nasekanou petrželovou natí. Až bude maso mírně osmahnuté, stáhneme pánev z plotny a odložíme stranou. Na druhé pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm nadrobno nasekanou celerovou nať. Přihodíme nakrájená třešňová rajčata a najemno nasekanou petrželovou nať. Přilijeme olivový olej. Spolu se šťávou, kterou pustila rajčata, tak vytvoří jemnou a chutnou omáčku. Do masové směsi, kterou jsme nechali vychladnout, rozklepneme vejce a přidáme vymačkané žemle, které jsme předtím namočili do vody. Důkladně promícháme a přistrouháme sýr. Touto směsí naplníme vrchovatě kedlubny a na povrch nasypeme nastrouhaný sýr. Pekáč vymažeme olejem a položíme na něj naplněné kedlubny. Vložíme do trouby a pečeme 10 až 15 minut. Potom kedlubny ještě 3-4 minuty grilujeme aby získaly hezkou barvu. Upečené kedlubny položíme na talíř, vedle naservírujeme masovou směs a nakonec vše zakapeme šťávou s olivovým olejem.

Plněný lilek moji tchyne

60 dkg mletého vepřového masa; 2 cibule; 2 papriky; 2 rajčata; 40 dkg polotvrdého sýra; bazalka; petržel;česnek; 4 lilky; sůl; pepř

U každého lilku odřízneme vršek (silný asi dva centimetry) a vnitřky vydlabeme lžičkou. Jako základ si připravíme lečo, na kterém pak podusíme mleté maso a dužinu vydlabanou z lilků a vše podle chuti okořeníme. Když jsme s tím hotovi, přimícháme strouhaný sýr, načež dušenou směsí naplníme lilky, zabalíme je do alobalu a v horkém popelu je upečeme do měkka.

Steak z uzeného sýra se zeleninou a ochucenou smetanou

60 dkg tvrdého uzeného sýra; 10 dkg mouky; olej; 3 dl zakysané smetany; česnek; svazek kopru; svazek petrželové natě; sůl; pepř; salátová okurka; 2 rajčata; 2 paprikové lusky; 3 lusky barevné kalifornské papriky; 2 červené cibule

Sýr nakrájíme na silné plátky, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na malém množství oleje na středně horké plotně dočervena. Okurku, červenou cibuli, rajčata, lusky zelené a kalifornské papriky nakrájíme na větší kousky, mírně osolíme a osmahneme na rozpáleném oleji. Připravíme zálivku: smetanu rozmícháme na hladkou směs, osolíme, opepříme a ochutíme nastrouhaným česnekem a nadrobno nasekaným koprem a petrželovou natí. Před podáváním položíme sýrový steak na opečenou zeleninu a hojně zakapeme smetanovou zálivkou.

Zadělávané zelené fazole se zakysanou smetanou

1 kg zelených fazolí; cibule; 2 - 3 stroužky česneku; mouka; červená mletá paprika; 2 dl zakysané smetany; 20 dkg hříbků; 40 dkg mletého hovězího masa; žemle; 2 vejce; strouhanka; sůl; pepř; olej

Na oleji zesklovatíme půlku nadrobno nakrájené cibule a přimícháme najemno nasekaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme zelené fazole. Podlijeme takovým množstvím vody, aby fazole byly pod hladinou, osolíme, opepříme a vaříme tak dlouho, dokud fazole nezměknou. Rozpálíme olej, přisypeme mouku a připravíme světlou zásmažku. Stáhneme z plotny a zaprášíme červenou mletou paprikou, podlijeme studenou vodou, promícháme a zásmažkou zahustíme fazole. Několik minut necháme vařit, potom vmícháme zakysanou smetanu a vše dohromady ještě jednou důkladně povaříme. Hříbky osmahneme se špetkou soli na rozpáleném oleji. Do mletého masa přimícháme druhou půlku nadrobno nakrájené cibule a rozdrobíme vymačkanou žemli, kterou jsme předtím nechali namočenou ve vodě. Osolíme, opepříme a ochutíme červenou mletou paprikou. Do masové směsi vmícháme vajíčka, podušené houby a podle potřeby také strouhanku. Ze směsi vytvarujeme karbanátky a osmažíme je na hojném množství rozpáleného oleje. Zadělávané fazole podáváme s karbanátky.

3. listopadu 2011

Malinová polévka s meduňkou

20 dkg čerstvých malin; 1 dl medu; 0,5 dl smetany; svazek meduňky; 1 dl vína „Rosé”

Maliny vložíme do nádoby a zalijeme je malým množstvím vína „Rosé”. Ochutíme medem a přikápneme několik kapek smetany. Do směsi natrháme lístky meduňky a přilijeme malé množství vody. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Pokud bude směs příliš hustá, můžeme ji rozředit přidáním trošky vína „Rosé”. Hotovou polévku přecedíme přes cedník s drobnými otvory. Před podáváním ozdobíme lístky meduňky a malinami.

Květáková polévka se smetanou

1 kg květáku; 5 dkg cibule; 2,5 dl zakysané smetany; svazeček petrželové natě; 5 g mleté papriky; sůl; mletý bílý pepř; 1 dl oleje; 5 dkg mouky; zelený paprikový lusk; větší mrkev; menší kořen petržele;menší hlíza celeru

Olej rozehřejeme a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibulku a paprikový lusk, který rozkrájíme na velice drobné kostičky. Osolíme, aby cibule začala pouštět vodu. Mrkev, petrželový kořen a celer nakrájíme na příčné plátky, čerstvý květák rozebereme na růžičky. Tuto zeleninu přidáme ke smažící se cibulce, jakmile trochu zhnědne, potom osolíme, opepříme, posypeme petrželovou natí a opékáme všechno dohromady. Přidáme mletou papriku, protože ta dodá polévce žádoucí pěknou barvu. Vše promícháme a zalijeme vodou. Během 10-12 minut budeme mít uvařeno, ale ještě než květák docela změkne, zahustíme polévku sladkou smetanou. Přidáváme ji tím způsobem, že do misky se smetanou přilijeme pár kapek polévky, aby se smetana ohřála, a potom ji nalijeme do hrnce s horkou polévkou. Důkladně povaříme. V trošce vody rozmícháme mouku do hladka a použijeme ji do polévky jako zahuštění. Podáváme v hlubokých talířích.

Květáková krémová polévka

1 kg květáku; 2 brambory; 4 dl masového vývaru; 1 dl mléka; vejce; 2 dl smetany; citron; svazek petrželové natě; sůl; mletý bílý pepř; mletý muškátový oříšek

Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a vložíme do hrnce. Podlijeme masovým vývarem a mlékem. Přihodíme na kostičky nakrájené brambory a všechnu zeleninu uvaříme doměkka. Až změknou i brambory, polévku rozmixujeme. Osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Několika kapkami citrónové šťávy dodáme polévce pikantní chuť a důkladně ji povaříme. Až se polévka dostatečně povaří, stáhneme ji z plotny a zjemníme vajíčkem rozmíchaným ve smetaně. Před podáváním ozdobíme polévku čerstvě nasekanou petrželovou natí.

Kuřecí polévka s jablky

50 dkg kuřecích prsíček; 15 dkg kuřecích jater; 2 velká jablka; citron; 1 dl smetany; 4 polévkové lžíce škrobové moučky; 10 dkg mletých ořechů; 10 dkg másla; bílý pepř; estragon; meduňka; sůl

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a doběla osmahneme na rozpěněném másle. Přihodíme na plátky nakrájená jablka a nahrubo rozdrcené ořechy. Osolíme, opepříme a ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou. Důkladně orestujeme a podlijeme takovým množstvím vody, aby všechny suroviny byly pod hladinou, a povaříme. Kuřecí játra nakrájíme na nudličky a vhodíme do polévky. Polévku zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě a zjemníme smetanou. Okořeníme čerstvým estragonem a meduňkou. Pikantní chuť dodáme polévce přidáním několika kapek citrónové šťávy. Po ochucení polévku několik minut povaříme a ještě horkou ji podáváme.

Krémová polévka z lesních plodů s ostružinami v medu

30 dkg lesních plodů; 20 dkg ostružin; 10 dkg práškového cukru; 5 polévkových lžic medu; 2 polévkové lžíce škrobu; 1 dl červeného vína; pomeranč; citron; 1 dl smetany; špetka soli; špetka mletého hřebíčku; špetka mleté skořice

V rychlovarné nádobě uvedeme do varu vodu s cukrem a 3 polévkovými lžícemi medu. Přidáme 30 dkg lesních ovocných plodů, mletou skořici, mletý hřebíček a špetku soli. Ochutíme citronovou a pomerančovou kůrou. Zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě, načež celé znovu uvedeme do varu. Rozmixujeme a obohatíme smetanou. 20 dkg ostružin smícháme s několika polévkovými lžícemi medu a necháme odstát, protože ostružiny s medem vkládáme do polévky až při podávání.

Krémová polévka z brokolice

20 dkg brokolice; 5 dkg másla; 5 dkg mandlí nakrájených na plátky; 1 dl smetany; vejce; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; sůl; pepř

V rychlovarné nádobě rozehřejeme máslo a vhodíme na něj brokolici rozebranou na růžičky. Osolíme a opepříme. Podlijeme malým množstvím vody a během několika minut povaříme doměkka. Potom směs rozmixujeme tyčovým mixerem, vrátíme na plotnu a až se začne opět vařit, zahustíme ji škrobovou moučkou rozmíchanou ve smetaně. Polévku ještě jednou přivedeme k varu a podle potřeby ji můžeme ještě osolit a opepřit. Do vroucí polévky můžeme také přihodit malé kousky másla, získá tak příjemně jemnou chuť. Polévku naservírujeme na talíř. Vaječný žloutek rozmícháme s několika kapkami smetany a lžící směs nakapeme do hotové polévky. Před podáváním ozdobíme polévku plátky mandlí.

Krémová hrachová polévka s tvarohovými knedlíčky s koprem

40 dkg zleného hrášku; 10 dkg másla; hlávky salátu; 10 dkg mouky; 5 dl mléka; 1 dl smetany; sůl; pepř; krystalový cukr
na knedlíčky : 5 dkg krupice vařené v mléce; 20 dkg tvarohu; sušený kopr; svazeček čerstvého kopru; sůl

Zelený hrášek podusíme na másle. Jakmile změkne, přisypeme k němu listy natrhané z půl hlávky salátu a vše dusíme ještě tak dlouho, dokud řádně nezměkne i salát. Potom zaprášíme moukou a zalijeme horkým mlékem. Přidáme malé množství vody a důkladně povaříme. Osolíme, opepříme a podle individuální chuti přidáme i krystalový cukr. Když už se dost vody odpařilo, přemístíme vše do mixeru, rozmixujeme a zahustíme smetanou. Nakonec ještě na několik minut vrátíme polévku na plotnu povařit a pak ji stáhneme s ohně. Následujícím krokem bude výroba knedlíčků. Krupici vařenou v mléce důkladně smícháme a propracujeme s tvarohem, se sušeným koprem a jemně nasekanými lístečky čerstvého kopru. Z této masy vlhkýma rukama vytvarujeme knedlíčky, které do polévky vkládáme až těsně před podáváním. Na zdobení použijeme zbytek čerstvého kopru.

Krémová celerová polévka s opečenou houskou

2 hlízy celeru; 15 dkg másla; pórek; šťáva z citronu; 3 stroužky česneku; 1 - 2 polévkové lžíce mouky; litr mléka; litr vody; 1 dl sladké smetany; 2 housky nebo 2-3 krajíce chleba; svazeček pažitky

Rozpustíme si máslo a osmahneme v něm pórek nakrájený na kolečka, který také osolíme. Očištěný celer nakrájíme na velmi malé kostičky, které přisypeme k pórku, a opékáme dále obojí dohromady. Osolíme a opepříme, ochutíme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a utřeným česnekem. Když je dušená zelenina zpola měkká, zaprášíme ji moukou a zalijeme vodou a mlékem v poměru půl na půl. Necháme důkladně povařit, a je-li třeba, znovu jídlo okořeníme. Stáhneme polévku s plotny a v mixeru rozmixujeme její obsah, potom ji znovu uvedeme do varu a zahustíme troškou sladké smetany. Při podávání nasypeme do polévky opečené houskové kostičky a na její povrch trochu petrželky nebo pažitky.

Kamenná polévka

kámen o hmotnosti 83 dkg; hlavička zelí; cibule; 30 dkg slaniny; 40 dkg uzené klobásy;3 dl zakysané smetany; sůl

Omytý kámen dáme vařit do 2 litrů osolené vody. Zatímco se vaří, rozpustíme slaninu a přihodíme nadrobno nasekanou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme ji do horké vody. Potom vhodíme na kostičky nakrájené zelí, na kolečka nakrájenou klobásu a nakonec přidáme zakysanou smetanu. Recept byl napsán na základě maďarských lidových pohádek a lze použít všechno, co člověk najde, jenom je důležité, aby při vaření bylo dodrženo pořadí surovin.

Italská zeleninová polévka

2 mrkve; 2 celery; pórek; 2 - 3 stroužky česneku; 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku; 2 litry zeleninového vývaru; 15 dkg hlávkového zelí; 40 dkg rajčat; 5 dkg špaget; nastrouhaný parmezán; 8 plátků sýra mozarela; 8 silných plátků francouzského chleba; pesto; sůl; pepř

Zeleninu nakrájíme na nudličky. Nejprve osmahneme na olivovém oleji dvě mrkve nakrájené na tenká kolečka. Přidáme na kolečka nakrájený celer a nadrobno nasekaný pórek. Zeleninový základ osolíme a opepříme. Přilijeme malé množství zeleninového vývaru. Vše ochutíme několika rozetřenými stroužky česneku a dvěma lžícemi rajčatového protlaku. Zeleninovou směs důkladně podusíme. Osmahnutou zeleninu podlijeme 2 litry vroucího zeleninového vývaru. Necháme znovu projít varem a přidáme hlávkové zelí a nakrájená rajčata. Špagety rozlomíme a uvaříme je v polévce. Před podáváním posypeme polévku nastrouhaným parmezánem. Připravíme tousty s mozarelou: Na pánvi opečeme po obou stranách 8 silnějších plátků francouzského chleba. Jednu stranu toustů potřeme česnekem a pestou. Na každý toust položíme po jednom plátku sýra mozarela, tousty otočíme a během několika minut opečeme i druhou stranu se sýrem.

2. listopadu 2011

Gulášová polévka z vepřového masa s kapustovými knedlíčky

25 dkg vepřové kýty; 2 cibule; rajče; paprika; 2 stroužky česneku; mletá paprika; sůl; pepř; mletý kmín; 4 ks brambor; hlávka kapusty; 2 vajíčka; 2 dkg másla; 3 polévkové lžíce mouky; polévková lžíce strouhanky

Obě cibule rozkrojíme na dvě poloviny a začneme je restovat na rozpáleném oleji. Přidáme k nim rajče a papriku rozkrájené na kostičky a utřený česnek. Posypeme mletou paprikou, zalijeme vodou a dusíme tak dlouho, dokud se nám voda neodpaří na omastek. Osolíme a okořeníme mletým kmínem. Maso nakrájíme na kostičky, přisypeme je ke gulášovému základu a uvaříme do měkka. Odpařenou vodu pravidelně doplňujeme. Brambory rozkrájíme na kostičky a přidáme do polévky, načež je zalijeme vodou. Osolíme a necháme přejít varem. Polévku můžeme ochutit také pálivou paprikou. Kapustu nakrájíme na tenké nudličky a ve slané vodě ji uvaříme do měkka. Scedíme. Jedno celé vajíčko a jeden vaječný žloutek smícháme s máslem a moukou. Osolíme, opepříme a ochutíme mletým kmínem. Přidáme strouhanku, kterou smícháme a prohněteme s vychladlou kapustou. Ze zbylého vaječného bílku ušleháme tuhý sníh,které přidáme do těsta, aby bylo vláčnější. Ze vzniklé hmoty tvarujeme navlhčenou rukou knedlíčky, které ve velkém množství vřelé vody 6 - 8 minut vaříme. Podáváme tím způsobem, že na knedlíčky vložené do talíře naléváme gulášovou polévku.

Česneková sýrová polévka

10 dkg másla; 2 česneky; sůl; svazek petrželové natě; 5 dkg sýra niva; 2 dl mléka; 2 polévkové lžíce škrobové moučky rozmíchané ve vodě; 1 dl bílého vína; 10 dkg sýra eidam; jarní cibule

Rozpěníme máslo. Očistíme česnek a celé stroužky přidáme do másla. Necháme pět minut podusit, pak osolíme a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Do směsi rozdrobíme sýr niva a podlijeme mlékem. Důkladně povaříme a zahustíme škrobovou moučkou. Přilijeme 1 dl bílého vína a ještě jednou povaříme. Polévku podáváme s eidamským sýrem nakrájeným na kostičky a ozdobenou kolečky jarní cibule.

Cibulačka v bochníku

3 cibule; 15 dkg másla; 15 dkg mouky; litr mléka; 1 dl suchého bílého vína; sůl; mletý bílý pepř; 1,5 dl smetany; pórek; svazek pažitky; 4 bochníčky chleba; 10 dkg sýra

Cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na rozpěněném másle. Osolíme a důkladně podusíme. Osolíme a okořeníme bílým pepřem. Přilijeme bílé víno a povaříme. Přilijeme malé množství vody a polévku rozmixujeme. Během mixování přidáme smetanu. Polévku vrátíme na plotnu a opět ji přivedeme k varu. Přihodíme na kolečka nakrájený pórek a nadrobno nasekanou pažitku. Připravíme půlkilové bochníčky, ve kterých budeme polévku podávat: odřízneme vrch bochníčků a vydlabeme střídu. Na odříznutý vrch bochníčků rozpustíme nastrouhaný sýr. Před podáváním nalijeme cibulačku do vydlabaných bochníků a přiložíme odříznutý vrch s rozpuštěným sýrem.

Celerová polévka s bramborovými knedlíčky

cibule; sůl; pepř; 2 polévkové lžíce leča; 15 dkg celeru; mrkev; petrželový kořen; 1 - 2 stroužky česneku; mletý kmín; 4 brambory; mletá paprika; svazeček petrželové natě; 10 dkg hrubé mouky; 10 dkg hladké mouky; vajíčko; 1 dl zakysané smetany; citronová šťáva

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme se špetkou soli. Na to dáme dvě polévkové lžíce leča a vše společně podusíme. Až se nám dušením odpaří voda až na omastek, přidáme 10 dkg celeru pokrájeného na plátky, jednu mrkev a jeden petrželový kořen. Okořeníme solí, pepřem, utřeným česnekem a špetkou mletého kmínu. Když už je dušená zelenina napůl hotová, zalijeme vodou a přisypeme dva brambory nakrájené na kostičky. Uvedeme do varu, posypeme mletou paprikou a jemně nasekanou petržleovou nať. Bramborové knedlíčky si uděláme ze směsi 10 dkg hrubé mouky a 10 dkg hladké mouky, do které po smíchání nastrouháme dva vařené brambory, přidáme jedno vajíčko a špetku soli, 5 dkg strouhaného celeru a 1 lžíci zakysané smetany. Vše důkladně prohněteme a vypracujeme hmotu, ze které vytvarujeme knedlíčky. Ty potom vhodíme do vařicí polévky, ve které se nám uvaří přibližně za 10 minut. Nakonec dochutíme několika kapkami citronové šťávy a těsně před podáváním přimícháme do polévky ještě zakysanou smetanu.

Brokolicová polévka se sýrem

15 dkg másla; 4 polévkové lžíce mouky; 15 dkg tvrdého sýra; 1menší pórek; středně velká brokolice;1 dl smetany; 1 dl mléka; sůl; pepř

Dáme ohřát máslo. Ohříváme tak dlouho, až začne pěnit, pak přidáme nadrobno nakrájený pórek, na růžičky rozebranou brokolici, osolíme a podusíme. Až bude zelenina poloměkká, zalijeme ji vodou a ještě jednou osolíme a opepříme. Až bude brokolice uvařená doměkka, zahustíme polévku mlékem a smetanou. Polévku podáváme posypanou nastrouhaným sýrem a ozdobenou opraženými mandlemi.

Szigligetská kuřecí prsíčka

4 plátky vykostěných kuřecích prsíček; 40 dkg kuřecích jater; saturejka; pepř; petrželová nať; 2 dl suchého bílého vína
na jarní přílohu : menší květák; menší brokolice; 2 mrkve; středně velký lilek
na salát : svazeček ředkviček; salátová okurka; nová cibule

Rozpálíme malé množství oleje a osmažíme játra. Zatímco se játra smaží, připravíme si přílohu. Mrkev nakrájíme na plátky, květák a brokolici rozebereme na růžičky a lilek nakrájíme na kostičky. Všechnu zeleninu, kromě lilku, svaříme ve vodě. Nemusíme ji dlouho vařit, stačí ji pouze nechat projít varem. Potom už všechnu zeleninu, i s lilkem, podusíme na másle. Až budou játra téměř hotová, ochutíme je pepřem, petrželovou natí a saturejkou. Kuřecí prsíčka rozkrojíme, osolíme a naplníme játry. Plátky masa složíme a stočíme. Závitky můžeme propíchnout párátkem. Na tuku, který zůstal po osmažení jater, závitky osmažíme a dolijeme trošku oleje, aby se maso nepřipálilo. Podusíme na bílém víně. Salát připravíme z čerstvé zeleniny. Nakrájíme na malé kousky ředkvičky, salátovou okurku a cibuli. Osolíme a okořeníme rozmarýnem a saturejkou. Zakapeme několika kapkami oleje, ve kterém jsme smažili maso. Hotový pokrm naservírujeme na talíř, maso, zeleninu a salát hezky vedle sebe.

Sedmidívčí kuře

4 kuřecí stehna; 8 středně velkých brambor; 2 celé cibule; hlavička česneku; 10 dkg másla; 3 dl oleje; saturejka;tymián; šalvěj; petržel; rozmarýn

Brambory důkladně omyjeme, provrtáme je nožíkem na odstraňování jádřinců z jablek, načež dutiny naplníme máslem smíchaným s jemně nasekanou cibulí a česnekem. Potom brambory po jedné balíme do alobalu. Kuřecí stehna vykostíme, osolíme, posypeme zeleným kořením uvedeným v seznamu surovin a zalijeme olejem. V tomto nálevu necháme maso odležet aspoň po dobu 1 hodiny. Na horkém dřevěném uhlí pak upečeme nejprve brambory, protože ty zůstanou déle teplé, po nich i kuřecí stehna a začerstva podáváme.

Restovaná husí játra s česnekovými bramborami a cuketou

50 dkg husích jater; lusk papriky; cibule; rajče; 2 cukety; 80 dkg brambor;  vejce; 1 dl smetany; pórek; 1 - 2 stroužky česneku; sůl; pepř; mletá červená paprika; olej

Na oleji osmahneme na plátky nakrájenou cibuli. Osolíme a přihodíme na proužky nakrájený lusk papriky. Husí játra nakrájíme na nudličky a vhodíme na pánev. Osolíme, opepříme, zaprášíme mletou červenou paprikou s podlijeme malým množstvím vody. Rajčata nakrájíme na dílky a přihodíme je na téměř měkká husí játra. Vše dohromady několik minut povaříme. Cukety nakrájíme na kolečka, osolíme a po obou stranách opečeme na několika kapkách oleje. Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, vhodíme do mísy a vidličkou je rozmačkáme. Rozklepneme na ně jedno celé vajíčko, přilijeme smetanu, přidáme nadrobno nasekaný pórek a nastrouhaný česnek. Důkladně promícháme a bramborovou směsí naplníme cukrářský sáček. Před podáváním položíme na talíř opečené cukety, vymáčkneme na ně kopeček česnekem ochucené bramborové směsi a vedle upravíme ragú z husích jater.

Pečeně na způsob Bükki

60 dkg kuřecích prsíček; 20 dkg kořene petržele; 20 dkg mrkve; 2 polévkové lžíce mouky; 3 dl zakysané smetany; sůl; pepř; estragon
na pivní těsto : 30 dkg mouky; 3 dl piva; sůl; pepř; česnek

Mrkev a kořen petržele nakrájíme na plátky a osmahneme na cibulovém základě, podlijeme vodou a zahustíme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali trošku mouky. Ochutíme a důkladně povaříme, aby pokrm neměl příchuť mouky. Kuřecí prsíčka rozkrojíme (rozevřeme), osolíme a opečeme dočervena. Ze všech surovin připravených na pivní těstíčko vypracujeme těsto husté jako běžné palačinkové těsto (zbytek piva můžeme vypít). Upečeme na hojném množství oleje a můžeme ihned podávat.

Pečeně z kuřecích prsíček

4 ks kuřecích prsíček; 2 cibule; 300 g uzeného sýra; 500 g anglické slaniny (bacon); 17 ks párátek; 2 lilky; 1 dl stolního oleje; česnek; petržel; hlávkový salát

Sýr nakrájíme na nudličky o tloušťce půl centimetru. Kuřecí prsíčka mírně naklepeme. Osolíme a opepříme. Cibule podélně rozpůlíme a potom nakrájíme na velmi tenké plátky. A teď budeme kuřecí prsíčka nadívat: maso si pěkně rozprostřeme a naložíme na ně sýr a cibuli. Poskládáme a spíchneme párátkem. Omotáme anglickou slaninou, kterou také upevníme párátkem. Jako přílohu si uděláme grilovaný lilek. Uřízneme stonek, načež lilek rozkrojíme napůl. Do dužiny naděláme zářezy, ale opatrně, abychom nepoškodili slupku a osolíme. Petržel a česnek nasekáme nadrobno. Postříkáme trochou oleje a necháme odpočívat. Kuřecí prsíčka obalená slaninou upečeme. Anglická slanina bude zvenčí pěkně opečená a křupavá, zatímco maso uvnitř se nám bude při jídle zrovna rozplývat na jazyku. Lilky začneme grilovat nejpre na vnitřní straně, potom je obrátíme a postříkáme kořeněným olejem. Dbáme na to, abychom měli lilek po obou stranách dobře propečený. Jako přílohu si dáme salát rozebraný na jednotlivé listy. Na salátové lůžko umístíme lilky a kuřecí prsíčka, ze kterých před podáváním odstraníme párátka.

31. října 2011

Kuřecí prsíčka v zázvorové chřestové omáčce

60 dkg kuřecích prsíček; 80 dkg brambor; 30 dkg chřestu z konzervy; 5 dkg másla; zázvor; svazek petrželové natě; 4 dl smetany; sůl; pepř; olej

Kuřecí prsíčka osolíme a dočervena opečeme na rozpáleném oleji. Brambory, které jsme předtím uvařili ve slupce, nakrájíme na kolečka, opečeme na rozpáleném oleji a osolíme. Do tuku, který nám zůstal na pánvi po pečení kuřecího masa, vmícháme máslo, posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí, osolíme, opepříme, podlijeme smetanou a důkladně povaříme. Před podáváním naservírujeme doprostřed talíře nejprve kuřecí prsíčka, dokola obložíme opečenými bramborami a nakonec vše zalijeme chřestovou omáčkou.

Kuřecí prsíčka v čepici ze sýra a jablek

60 dkg kuřecích prsíček; sůl; 1 dl oleje; 1 kg jablek; mletá skořice; citronová šťáva; polévková lžíce medu; 15 dkg sýru mozarella; 15 dkg uzeného sýra; 1 kg brambor; 10 dkg másla; 3 dl mléka; svazeček petržele; lžíce smetany; pepř; svazeček bazalky

Řízky z kuřecích prsíček pod fólií rozklepeme, důkladně je prosolíme, opečeme je na trošce oleje a vložíme do pekáče. Z jablek vykrojíme jádřince, nakrájíme je na kolečka, ochutíme mletou skořicí a několika kapkami citronové šťávy. Jablečné plátky si rovněž opečeme, a to v pánvi na omastku, který nám zbyl po kuřecích řízcích. Zakapeme je polévkovou lžící medu a potom takto upravenými jablky pokryjeme pečené plátky kuřecího masa. Naklademe na ně 15 dkg mozzarelly a 15 dkg uzeného sýra, načež dáme vše na 5 minut péci do předehřáté trouby. Bramborovou kaši si uděláme tím způsobem, že rozšťoucháme 1 kg vařených brambor , přidáme k nim 10 dkg másla a horké mléko. Ochutíme petrželí a pořádnou lžící smetany, špetkou soli, čerstvě umletým pepřem a bazalkou, všechno dobře promícháme a prohněteme, aby se chuti co nejlépe zkombinovaly. Maso i kaši klademe při podávání na talíř jedno vedle druhého.

Kuřecí prsíčka plněná špenátem a chřestem

50 dkg kuřecích prsíček; 10 dkg špenátových listů; sklenice nakládaného chřestu (asi 12 ks); 1,5 kg brambor; 4 vajíčka; 4 dl smetany; kávová lžička rajského protlaku; čerstvý rozmarýn; sůl; pepř, mletý kmín; drobná (koktejlová) rajčata

Brambory rozkrájíme na tenké plátky, vložíme je do pekáče osolíme, opepříme a přidáme k nim několik snítek čerstvého rozmarýnu. Vajíčka rozbijeme, smícháme je se smetanou, ochutíme solí a pepřem a rovněž k nim přidáme pár lístečků rozmarýnu. Touto směsí zalijeme brambory, které potom upečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 - 160 °C. Za hodinu budou brambory hotové. Kuřecí prsíčka rozevřeme, mírně naklepeme a promneme, aby zvláčněla, osolíme a opepříme. Zavineme do nich listy čerstvého špenátu a chřest. Pokud budeme používat chřest čerstvý, nikoli z konzervy, musíme jej nejprve předvařit. Hotové rolády si předpečeme v pánvi na trošce oleje, načež je přemístíme na pekáč a dáme je do trouby k bramborám. Masovou šťávu, která nám od předpečených kuřecích rolád zůstala v pánvi, rozředíme trochou oleje a osmahneme si na ní rajského protlaku, co se na kávovou lžičku vejde. Přidáme čerstvý rozmarýn a několik rozpůlených koktejlových rajčat, načež vše okořeníme solí, pepřem a mletým kmínem. Zalijeme troškou vody a důkladně povaříme. Potom přisypeme i zbytek koktejlových rajčátek a necháme celé ještě jednou přejít varem. Před podáváním rozkrájíme gratinované brambory na větší kostky, na jednu osobu připadne jedna kostka, ke které umístíme na talíř kuřecí závitek, zalitý na závěr masovou šťávou s koktejlovými rajčaty.

Kuřecí prsíčka plněná sýrovým krémem se zeleninovým závinem a koprovou omáčkou

60 dkg kuřecích prsíček; 10 dkg uzeného sýra; 10 dkg sýra rokfortu; 15 dkg másla; sůl; pepř; svazeček petrželové natě; 1 kg celeru; 1 kg mrkve; 1 kg brokolice; čerstvá majoránka; balení máslového těsta;vejce; 2 polévkové lžíce mouky; 2,5 dl mléka; 1 dl smetany; svazek kopru; citron

Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, přikryjeme fólií a naklepeme. Do mísy nastrouháme oba druhy sýra a důkladně promícháme s 5 dkg másla. Ochutíme pepřem a přisypeme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Tento sýrový krém použijeme jako náplň do kuřecích prsíček. Maso stočíme do rolek a na malém množství oleje začneme na mírném plameni opékat. Až bude maso mírně opečené, přikryjeme pánev alobalem a rolky necháme dál péct. Rozehřejeme hrudku másla a přihodíme na nudličky nakrájený celer. Osolíme a vhodíme na nudličky nakrájenou mrkev. Opepříme a ochutíme majoránkou. Až bude zelenina napůl změklá, přihodíme růžičky brokolice a vše důkladně podusíme. Zeleninovou směs položíme na máslové těsto a závin pevně stočíme. Se závinem musíme pracovat rychle, aby se těsto nerozpadlo. Zeleninový závin položíme na olejem vymazaný plech, pomažeme vajíčkem a na 15 až 20 minut vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Z 5 dkg másla a dvou polévkových lžic mouky připravíme světlou jíšku do koprové omáčky. Zalijeme mlékem, důkladně promícháme, aby v omáčce nebyly hrudky a přivedeme k varu. Přisypeme najemno nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Osolíme, opepříme a důkladně povaříme. Pikantní chuť můžeme dodat omáčce přikápnutím několika kapek citronové šťávy. Před podáváním položíme na talíř nejprve rolky z kuřecího masa a vedle umístíme několik plátků zeleninového závinu. Nakonec maso zakapeme omáčkou.

Kuřecí prsíčka plněná pórkem v jogurtu

60 dkg vykostěných kuřecích prsíček; sůl; pepř; 4 plátky anglické slaniny; 4 tenčí pórky; 4 dl jogurtu; svazek petrželové natě; snítka rozmarýnu; 1 - 2 snítky meduňky; 2 - 3 snítky pažitky; 30 dkg chřestu;na špičku nože jedlé sody; mrkev; menší celer; červená cibule; 2 - 3 koktejlová rajčata; hlavička ledového salátu;  hrst ruccoly; polévková lžíce bílého vinného octa; vejce; kávová lžička hořčice; 0,5 dl oleje; špetka estragonu; stroužek česneku

Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a položíme na ně plátky anglické slaniny. Doprostřed každého plátku masa se slaninou položíme tenké kolečko pórku a plátky masa pevně srolujeme. Jogurt smícháme s nadrobno nakrájenou petrželovou natí, rozmarýnem, meduňkou a pažitkou. Osolíme a opepříme. Touto jogurtovou směsí s bylinkami pokapeme masové rolky a necháme je alespoň hodinu odležet v chladničce.
Připravíme chřestový salát. Chřest uvaříme v osolené vodě, do které přisypeme jedlou sodu. Po uvaření chřest nakrájíme na kolečka. Přidáme půlku pórku nakrájeného na kolečka, na proužky nakrájenou mrkev, na nudličky nakrájený celer, nadrobno nakrájenou červenou cibuli a rozpůlená koktejlová rajčata. K zelenině přidáme také na proužky nakrájené listy ledového salátu a ruccoly. Zakapeme polévkovou lžící vinného octa a salát důkladně promícháme.
Salátovou zálivku připravíme rozmícháním jednoho vaječného žloutku s hořčicí a olivovým olejem přidávaným po kapkách. Osolíme, opepříme a ochutíme estragonem a rozetřeným česnekem.
Naložené maso po odležení v jogurtové směsi opečeme do červena na malém množství oleje. Před podáváním upravíme na talíř nejprve salát, zakapeme ho zálivkou a nakonec na něj položíme opečené kuřecí rolky.

Kuřecí prsíčka na rožni

1 kg kuřecích prsíček; 2 polévkové lžíce roztopeného másla; 2 stroužky česneku; celý zázvor; 3 polévkové lžíce sójové omáčky; svazeček pažitky; kávové lžičky mletých chilli papriček; 2 polévkové lžíce arašídového másla; kávové lžičky mleté červené papriky; kávové lžičky sardelové pasty; 1,5 dl bílého vína; polévková lžíce citronové šťávy; 1,5 dl kokosového mléka; sůl; pepř; olej

Kuřecí prsíčka rozkrájíme na větší kostičky, osolíme, opepříme a navlékneme na špejle. Připravíme si nálev ze 2 polévkových lžic sójové omáčky, 1 stroužku utřeného česneku, 2 polévkových lžic nadrobno nasekané pažitky a z roztopeného másla. Nálev ještě ochutíme několika kapkami citronové šťávy, mletými chilli papričkami, mletou červenou paprikou a maličkou dávkou strouhaného zázvoru. Do této směsi naložíme maso a necháme je stát, mezitím si vyrobíme arašídovou omáčku. Na pánvi rozehřejeme olej a dáme do něho arašídové máslo. Přisypeme trochu nasekané pažitky a pak celé ochutíme půlkou utřeného stroužku česneku. Přilijeme 1 polévkovou lžíci sójové omáčky a pár kapek citronové šťávy. Povaříme, načež vlijeme bílé víno. Než se nám omáčka začne znovu vařit, přidáme také sardelovou pastu, potom zamícháme a počkáme, až začne omáčka znovu bublat. Když už ji máme téměř úplně hotovou, přilijeme do omáčky kokosové mléko, zamícháme a stáhneme s plotny. Na jiné pánvi si v rozpáleném oleji upečeme naložené kuřecí maso. Pokud je olej dost horký, upečou se nám kuřecí prsíčka během 4 - 5 minut. Při podávání umístíme rožně na předem připravené topinky a pak je zalijeme arašídovou omáčkou. Nakonec můžeme ještě tuto kreaci ozdobit rozmarýnem a petrželkou.

Kuřecí nudličky s čínským ragú

60 dkg kuřecích prsíček; 3 lusky kalifornské papriky; stroužek česneku; 2 jarní cibule; kávová lžička sečuánského pepře; 1 dl oleje; 2 balení čínských skleněných nudlí; čerstvý zázvor; kávová lžička chilli omáčky; 3 polévkové lžíce sójové omáčky; 3 polévkové lžíce suchého bílého vína; 3 polévkové lžíce škrobové moučky

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky. Naložíme je do nálevu připraveného ze škrobové moučky, suchého bílého vína a špetky soli a na 25 minut odložíme stranou. Potom nudličky z kuřecího masa opečeme na rozpáleném oleji dočervena, vyndáme je z pánve a na zbylém tuku začneme pražit sečuánský pepř. Lusky kalifornské papriky a zelenou cibulku nakrájíme na proužky a vhodíme na pepř. Osolíme, přistrouháme zázvor a česnek a všechny suroviny dohromady důkladně podusíme. Až zelenina lehce změkne, přidáme chilli omáčku a sójovou omáčku. Předpečené nudličky kuřecího masa vrátíme zpět na pánev a podusíme dohromady se zeleninovou směsí. Čínské skleněné nudle uvaříme během několika minut ve slané vroucí vodě a scedíme. Před podáváním naservírujeme na talíř nejprve uvařené těstoviny a na ně položíme kuřecí směs.

Kuřecí copánek na grilu s grilovanou zeleninou

50 dkg kuřecích prsíček; 3 plátky anglické slaniny (bacon); 5 dkg zimní čekanky (endivie); 5 dkg cuket; 5 dkg celerové natě; 5 dkg sušených rajčat; 5 dkg červených kalifornských paprik; 5 dkg pórku; 5 dkg žampiónů; sůl; barevný, případně růžový pepř; svazeček rozmarýnu; 1 dl olivového oleje

Kuřecí prsíčka nakrájíme podélně na proužky, osolíme a opepříme. Potom vezmeme vždy jeden proužek masa, jeden plátek anglické slaniny a jednu snítku rozmarýnu a upleteme z nich copánek, který spíchneme párátkem, aby se nám nerozpadal. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a copánky v něm upečeme. Potom si nalijeme olej do další pánve, tentokrát ale trochu více, než kolik jsme ho dávali pod kuře, a začneme grilovat zeleninu. Jako první přijdou na řadu papriky nakrájené na nudličky a celer, protože ty potřebují nejvíc času. Když už jsou částečně opražené, přidáme sušená rajčata, žampióny a cukety rozkrájené na kostičky, jako poslední pak čekankové listy. Osolíme a přisypeme natrhané rozmarýnové lístečky. Všechno promícháme a už můžeme začít podávat. Doprostřed talíře umístíme vždy kopeček zeleniny. Z upečených kuřecích copánků vyjmeme párátka a na každou porci grilované zeleniny položíme jeden. Ozdobíme rozmarýnem a růžovým pepřem a na závěr ještě zakapeme troškou olivového oleje.

Kuře Marengo

4 celá kuřecí stehýnka; 2 kuřecí prsíčka; 30 dkg žampionů; 3 stroužky česneku; svazek tymiánu; svazek petrželové natě; 2 bobkové listy; 3 dl masového vývaru; 1 dl bílého vína; 0,5 dl francouzského koňaku; 4 rajčata; polévková lžíce mouky; 4 vejce; 2 žemle; olej; sůl; pepř

Kuřecí stehýnka rozpůlíme a dohromady s kuřecími prsíčky předpečeme na oleji. Houby nakrájíme na kousky a začneme dusit na tuku, který nám zůstal po opékání masa. Přidáme nahrubo nasekaný česnek, osolíme, opepříme a až budou houby mírně osmahnuté, směs ochutíme čerstvým tymiánem, petrželovou natí a bobkovým listem. Podlijeme masovým vývarem a předpečené kousky kuřecího masa vrátíme na pánev. Zakapeme bílým vínem a koňakem a 20 minut necháme dusit pod pokličkou. Na několik posledních minut pokličku sejmeme, aby se odpařila šťáva. Do ragú přihodíme na kostičky nakrájená rajčata a začneme je dusit na rozpáleném oleji. Osolíme, opepříme, a až směs získá barvu, zaprášíme moukou. Podlijeme naběračkou kuřecího vývaru. Žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi s několika kapkami stolního oleje. Do hojného množství rozpáleného oleje rozklepneme vajíčka. Pomocí lžíce nabereme tvrdnoucí bílky a obrátíme je na žloutky, tak připravíme „smažená” vejce. Před podáváním naservírujeme na talíř nejprve kuřecí maso. Vedle položíme žemlové krutony a přidáme jedno vajíčko. Vedle masa umístíme jeden kopeček houbového a jeden kopeček rajčatového ragú. Ozdobíme tymiánem a petrželovou natí.

Krůtí prsíčka s lilkem a cuketami dušenými na másle na florentský způsob

60 dkg vykostěných krůtích prsíček; 20 dkg filé z lososa; 20 dkg listů špenátu; sůl; pepř; 20 dkg másla; 50 dkg lilku; 50 dkg cuket

Vykostěná krůtí prsíčka naklepeme a osolíme. Filé z lososa nakrájíme na tenké plátky, které položíme na krůtí maso, na vrch přiložíme ještě listy špenátu. Mírně opepříme a maso pevně srolujeme. Závitky opečeme dozlatova na rozpáleném másle nebo oleji. Na 20 dkg rozpáleného másla podusíme na kolečka nakrájený lilek a cukety. Zeleninovou směs osolíme a opepříme. Před podáváním položíme na talíř nejprve kolečka dušené zeleniny a na ně pak masové závitky krůtího masa plněné lososem a špenátem.