19. května 2010

Jogurtová bábovka s malinami

250 g mražených malin, 3 plátky červené želatiny (5 dkg želatiny v prášku), šťáva z 1 citronu,1 lžíce malinového základu, 40 g cukru, 1 vanilkový lusk, 6 plátků bílé želatiny (cca 10 dkg želatiny v prášku),
500 g bílého jogurtu, 30 g mandlí,několik čerstvých malin na ozdobu

Nejprve rozmrazíme maliny a probereme je. Poté namočíme plátky červené želatiny do studené vody. Maliny spolu s malinovým základem a 20 g cukru prolisujeme. Mezitím rozpustíme želatinu a přimícháme ji do malinové šťávy. Podélně rozřízneme vanilkový lusk a opatrně z něj vydlabeme dřeň. Pak namočíme rovněž bílou želatinu. Mezitím smícháme bílý jogurt, mandle (mohou být i nasekané), vanilkovou dřeň a zbívající část cukru. Želatinu rozpustíme, přidáme do jogurtové směsi a dobře rozmícháme. Bílý i červený krém necháme chvíli táhnout. bábovkovou formu zatím vypláchneme studenou vodou a pak do ní střídavě vršíme bílý a červený jogurtový krém, poslední vrstvu uhladíme. Pak vložíme bábovku do chladničky a tři hodiny chladíme, poté ji opatrně vyklopíme. Před podáváním ozdobíme čerstvými malinami.

Kakaová bábovka

2,5 hrnečku hladké mouky, 1,5 hrnečku cukru, 1/4 hrnku oleje, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva,1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 1/4 litru mléka (můžete si přidat mleté oříšky nebo hrozinky podle chuti)
Všechno nasypte do mísy a řádně promíchejte. Potom nalijete do vymazané a vysypané formy a dáte péci do předehřáté trouby a upečete.

Kefírová bábovka

300 g cukru, 400 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička sody, 1 vanilkový cukr, 1 kefír,1 1/2 dcl oleje, 2 lžice kakaa, možno přidat rozinky a rum
Vše důkladně rozmícháme a vzniklou hmotu nalijeme na vymaštěný moukou vysypaný plech,nebo do bábovkové formy. Pečeme cca. 20-25 minút, ve formě déle - 45 až 50 min.

Kokosová bábovka

250 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 4 vejce, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 125 ml mléka, 100 g kokosu, 1/2 prášku do pečiva
Žloutky s cukrem a vlahým rozpuštěným máslem utřete do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do zpěněných žloutků. Přidejte mléko a kokos, důkladně promíchejte a zlehka do směsi zapracujte sníh ušlehaný z bílků. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podle chuti můžete do těsta přidat 50 g rozinek nebo kandované ovoce.

Levná bábovka

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček prášku do pečiva, 9 lžic oleje, 2 vejce, 1 hrneček mléka
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, můžeme také do těsta přidat rozinky či kousky oříšků. Pro velmi rychlou přípravu nám tato bábovka pomůže vyřešit časovou tíseń.

Mramorová bábovka

30 dkg měkkého margarínu, 27,5 dkg pískového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, rumová esence, špetka soli, 5 vejce, 37,5 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 dkg kakaa, 2 dkg cukru, 2 -3 lžíce mléka

Margarín šleháme el. ručním šlehačem dohladka asi 1/2 minuty při nejvyšší rychlosti. Postupně zašleháváme cukr, vanil. cukr, rum.esenci a sůl. Šleháme tak dlouho, dokud se těsto nespojí. Postupně zašleháváme vejce, každé asi 1/2 minuty. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Postupně ji zašleháváme do těsta, přidáme mléko. 2/3 těsta naplníme do tukem vymazané bábovkové formy. Kakao, cukr a mléko vymícháme na kašičku a vmícháme do zbylé 1/3 těsta. Tmavé těsto rozetřeme přes vrstvu světlého. Spirálovými tahy vidličkou obě těsta zlehka promícháme, aby vznikl mramor. vzor. Pečeme v troubě asi 50-60 minut. Po upečení vychladlou bábovku pocukrujeme.

Vařená bábovka

1/4 l mléka, 180 g cukru, 2,5 lžíce kakaa, 100 g Hery, 2 vejce, 50 g kokosu nebo strouhaných oříšků, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukr, polohrubá mouka dle potřeby
Za stálého míchání svaříme mléko, cukr, Heru a kakao. Necháme vychladnout, vmícháme 2 žloutky, vanil.cukr, kokos nebo oříšky, prášek do pečiva, polohr.mouku. Nakonec přidáme sníh ze 2 bílků. Vznikne řidší těsto -jako na piškot. Pečeme ve vymazané a vysypané formě asi 45 minut. Formu můžeme vysypat strouhaným kokosem ! 

Tvarohová bábovka

30 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučky, 25 dkg tvarohu, 3 celá vejce, 1 celý prášek do pečiva,1 vanilkový cukr, 12 dkg Hery
Z popsaných indegriencí stálým hnětěním vytvoříme jednolité těsto, které pak dáme do předem vymaštěné bábovkové formy a upečeme v troubě.

Rýchla bábovka

25 dkg hladká mouka, 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukr moučka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 2 dcl oleje, 2 dcl mléka
Vše smíchat dohromady. Nalít do vymazané formy či plechu. Možnost přidání ovoce.

Prezidentská bábovka

5 velkých vajec, 20 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 20 dkg tuku, 30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 šlehačka, 10 dkg nastrouhaných ořechů, 10 dkg nastrouhané čokolády, špetka soli
Ušleháme žloutky s cukrem. Přidáváme máslo a pak postupně přidáváme mouku, šlehačku, ořechy a čokoládu. Pečeme asi hodinu.

Olejová bábovka

4 vejce, 1 sklenka cukru, 1/2 sklenky oleje, 2 sklenky hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 sklenky mléka, vanilkový cukr, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání formy
Žloutky ušleháme s cukrem v míse do pěny a za stálého šlehání přikapáváme olej. Do našlehané hmoty přidáváme střídavě mouku prosátou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto ochutíme (citrónovou kůrou) vanilkovým cukrem. Naplníme je do dobře vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 35min.

Mrkvová bábovka

1 sklenice celozrné mouky, 1 sklenice bílé mouky, 1 sklenice nerafinovaného cukru, 1 1/4 sklenice rostlinného oleje, 3 - 4 vejce, 3 sklenice nadrobno postrouhané mrkve, 1 sklenice posekaných vlašských ořechů, 3/4 sklenice rozinek, 2 čajové lžičky prášku na pečení, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky mleté skořice
Ve velké míse smícháme  olej s cukrem. V jiné míse smícháme dohromady mouku, prášek na pečení, skořicí a sůl. Tuto směs přidáváme postupně do oleje po malých dávkách a střídáme s vejci. Pokaždé dobře rozmixujeme. Nakonec přimícháme nastrouhanou mrkev, ořechy a rozinky. Pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané  bábovkové formě v dobře vyhřaté troubě 50 -60 minut.

17. května 2010

Bábovka z jablek

12 dkg másla, 25 dkg cukru, vanilka, prášek do pečiva, 2 vejce,citronová kůra, 25 - 30 dkg polohrubé mouky, 30 dkg strouhaných jablek, 10 ks vlašských  ořechů
Máslo, cukr s vanilkou, citronová kůra a žloutky třeme cca 10 minut. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva, strouhaná jablka, jemně nakrájená jádra z 10 ořechů. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme sníh ze dvou bílků. Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Hrnková olejová bábovka

2,5 hrnku polohrubá mouka, 1 hrnek cukr moučka, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 0,5 hrnku stolní olej,
1 hrnek plnotučné mléko
Do mísy dáme dva a půl hrnku ( hrnek o oběmu cca 2 dcl ) polohrubé mouky, jeden hrnek práškového cukru, jeden prášek do pečiva ,dvě vajíčka, půl hrnku stolního oleje , jeden hrnek plnotučného mléka vše dobře promíchame, nalejeme do předem připravené, olejem vytřené a moukou vysypané formy a dáme do trouby.

Bramborová bábovka

70 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 30 g rozinek, špetka mleté skořice, 180 g zbylých vařených brambor, 280 g hrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 250 ml mléka, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Máslo utřeme s cukrem a žloutky (asi 15 minut, přimícháme rozinky, špetku mleté skořice, vařené, jemně nastrouhané brambory, hrubou mouku, do níž jsme vmíchali kypřicí prášek do pečiva, a mlékem zaděláme na vláčné těsto, které vlijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme zvolna v dobře vyhřáté troubě. Ještě teplou bábovku vyklopíme na mísu a pocukrujeme.

Banánová bábovka

2 vejce, 200 g cukru, 150 g másla, 3-5 banánů, 10 dl vody, 300 g polohrubé mouky, 1 čajová lžičkam sody, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky soli, 100 g vlašských ořechů
V míse šleháme cukr s tukem, vmícháme vejce a rozmačkané banány s vodou. Ještě 30 sekund prošleháme a vsypeme promíchané ostatní přísady a nakonec sekaná jádra vlašských ořechů. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve středně horké troubě asi 35-40 minut. Můžeme zdobit citronovou polevou, bábovka zůstane dlouho vláčná a nevysychá.

Bábovka z pudingu

6 vejce, 250 g moučkové cukru, 250 g hery, 6 vanilkových pudinkových prášků, 2 lžíce polohrubé mouky,1/2 prášku do pečiva
Utřeme  žloutky s cukrem a máslem. Smícháme mouku s pudinkovými prášky a práškem do pečiva. Ušleháme z bílků tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi. Pečeme zvolna v předehřáté troubě 180°C asi hodinu. Troubu neotvírat. 

Bábovka z majolky

4 cela vejce, 20 dkg cukru krystal, 1 vanilkovy cukr, 2 majolky, 3/4 dkg polohroubej mouky, 1 prasek do peciva
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme, pote pridame majolku, mouku a prasek do peciva a důkladne propracujeme a vlejeme do pripravene formy - peceme jako bezne babovky.

Bábovka tvarohová

1 Hera, 1 tvaroh, 30 dkg cukru, 4 vejce, 30 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce rumu,
rozinky, ořechy
Utřít tuk s cukrem a postupně přidávat  žloutky. Pak vmíchat tvaroh, mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh ze 4 bílků. Nakonec přidat rozinky, ořechy, 3 lžíce rumu. Péct ve vymazané a moukou vysypané formě.

Bábovka s jablky

40 dkg polohrubé mouky, 1 lžička užívací sody, 20 dkg cukru, neplná  hořčičné sklenice oleje, 2 celá vejce, 20 - 30 dkg strouhaných jablek
Vše zamícháme a ve vymazané a strouhankou vysypané formě v předem vyhřáté troubě zvolna upečeme do zlatova ( asi půl hodiny). Do těsta můžeme přidat hrozinky, příp. drobně nakrájené ořechy.

Bábovka

2 sklenky polohrubé mouky, 1 sklenka hladké mouky, 1 sklenka pískového cukru, 2 celá vejce, 1/2 sklenky oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 sklenka vlažného mléka, rozinky
Všechny přísady smícháme ve větší míse. Formu na bábovku vymažeme nějakým tukem na pečení, formu posypeme trochou kokosu a nalijeme těsto do formy. Pečeme na 200 stupňů po dobu asi 45 minut.

Steaky z drůbežího masa

500 g mletého drůbežího masa (polotovar), 1 vejce, 1 žemle, citrónová kůra, špetka pepře, sůl, trochu hladké mouky, 80 g másla
Do mletého masa přidáme namočenou a vymačkanou žemli, vejce, strouhanou citrónovou kůru, sůl a pepř. Omočenou rukou tvarujeme menší ploché řízky, které po jedné straně poprášíme moukou. touto stranou je klademe do rozpáleného másla a opékáme po obou stranách dozlatova. Řízky vyjmeme, šťávu lehce zahustíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou nebo vývarem z kostí, rozšleháme a dobře povaříme. Na každý řízek dáme malou kuličku čerstvého másla. Podáváme s bramborovou kaší.

Játra narychlo

500 g drůbežích játer, 3 velké cibule, 2 paličky česneku, lžíci sádla nebo trochu oleje, 2 lžičky papriky, lžička soli
Oprané játra osmahnem na rozehřátém tuku. Vyndáme na talíř. Do výpeku nasypeme, nahrubo pokrájenou cibuli, nahrubo posekaný česnek. Podlijeme teplou vodou a dusíme do změknutí, přidáme sůl a papriku, kterou se udusená zelenina zahustí. Do hotové zeleniny vrátíme játra na prohřátí. Podáváme s chlebem a okurkem.

Masové pečené kousky

1/2 kg vepřového masa (králík, krůta, kuře), 1 velká cibule, 1 vejce, 1 lžíce maggi, 1 lžíce solamylu,
1 lžička kari koření, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička soli
Maso nakrájet na nudličky, cibuli na kolečka, vše smíchat, nechat uležet a na rozpáleném tuku opéct.

Segedín lahůdkový

1,20 kg krůtího masa (0,90 kg - 1,30 kg), 3 x 0,50 kg sáček dobrého kysaného zelí, 3 vrchovaté kávové lžičky soli, 3 vrchovaté kávové lžičky drceného kmínu, 3 vrchovaté kávové lžičky sladké papriky, půl kávové lžičky pálivé papriky, 6 středních cibulí ( asi 30 dkg rozkrájené cibule), škvařené sádlo, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 3 x 250 g zakysané smetany, 5 - 6 stroužků česneku, 0,8 l vody

Cibuli nakrájíme a na rozpáleném sádle (4 polévkové lžíce) necháme za stálého míchání zpěnit. Přidáme  3 a půl lžičky papriky a opět zamícháme. Pak na to přidáme na kousky nakrájené a okmínované (3 lžičky kmínu) maso a zamícháme . Za občasného míchání opražíme. Pozor - nepřipálit, paprika by zhořkla. Pražíme asi 6 minut, pak podlijeme asi 3 dl horké vody, zamícháme a pod pokličkou 15 minut dusíme. Potom osolíme (3 lžičky na 1,20 kg masa a 3x 0,5 kg zelí), zamícháme, ochutnáme a případně dosolíme. Na to přidáme, ve studené vodě propláchnuté, vymačkané a překrájené zelí. Přidáme 0,5 l vody a 25 minut pod pokličkou vaříme, občas zamícháme. Pak prolisujeme do segedínu 5 až 6 stroužků česneku, zamícháme, rovnoměrně za stálého míchání přikapem růžovou(béžovou) jíšku (ze 3 polévkových lžic hladké mouky na rozpáleném sádle, zrůžovělé za stálého míchání a odstavování z ohně), zamícháme a po přejití varem přidáme zakysanou smetanu a za stálého míchání necháme přejít varem.  5 minut varu na česnek, jíšku a zakysanou smetanu dohromady stačí. Při delším varu začne zelí řidnout. Pokud máte pocit, že je segedín příliš hustý, je možno jej na závěr vaření zředit trochou mléka a nechat přejít varem. Ale lepší je hustší.

Pečená krůta s omáčkou

2 kruti stehna, trochu maty, trochu petrzele, olej, sul, spetku paprika, pepr, majoranka, voda /cuketu kolik se ji tam vejde/
Rozmrazenou krutu dame do hrnce nebo na pekac, podlijeme olejem a zalijeme vodou, tak ze je z kruty videt jenom kousek na vrchu. Dale pridame koreni da se rict ze vseho stejne asi az na sul, ale klidne podle chuti muzete. Vse zakryjte poklici nebo pekacem a pecte v troube alespon dve hodiny, otocit. Pak krutu vyndejte a samotnou pecte v troube dokud neni upecena bez oleje jen tak na sucho. Mezitim sos ktery mate rozmixujte v mixeru a mate omacku. Podavejte s knedliky.

Krůtí medajlóniky

150 g krůtích řízků, 1 vejce, 1 lžíce  mouky, sůl, pepř, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce tuku, 3 listy salátu,2 lžíce hotového salátového dresinku, 1 lžíce strouhaného parmezánu
Krůtí řízky nakrájíme na plátky. Rozšleháme vejce. Smícháme mouku, sůl a pepř. Maso postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance a osmažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova - listy salátu omyjeme a potrháme na kousky. Vyložíme jimi misku a pokapeme dresinkem. Navrch položíme medailonky posypané strouhaným sýrem.

Krůtí kostky v těstičku

0,7 kg krůtí prsní řízky, grilovací koření, sůl, pepř
na těstíčko : hladká mouka, vejce, paprika, okurka, rajiče, pekingské zelí, ředkvička, na salát jako přílohu
Krůtí maso nakrájíme na větší nudličky .Osolíme a okořeníme dle chuti a poté obalíme v těstíčku. Na rozpáleném oleji osmažíme . Mezi tím si připravíme salát na větší misku jako přílohu. Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou máme . Servírujeme nudličky a salát zvlášť a pokud máte rádi pikantní omáčku doporučuji Dip omáčku.

Krůta na smetaně

900 g krůty (4 porce), 100 g másla, 1 dl oleje /proti přepalování másla/, 1 větší cibule, 2 dl smetany,1 lžíce hladné mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 g žampiónů nebo 2 lžíce sušených hub, pepř, sůl
Očištěné porce krůty opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a opečeme na másle. Na části másla zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme porce krůty a za občasného přelévání šťávou a podlévání vodou dusíme do měkka. Měkké porce vyjmeme, přidáme rajčatový protlak a na plátky nakrájené žampióny (sušené houby předem namočíme a krátce povaříme). Zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme. Pak přilijeme smetanu, omáčku přivedeme k varu, přidáme krůtu a prohřejeme. Přisolíme a podáváme s opečenými brambory nebo s dušenou rýží.

Curry s těstovinami

400 g krůtího masa, 250 g těstovin, curry koření, olej, sůl, sýr
Krůtí maso nakrájíme na kostky,přidáme curry koření, sůl, olej a necháme 2 hod. uležet. Uvaříme těstoviny. Krůtí kostky opečeme na oleji promícháme s těstovinami a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kachní drobky

3 vejce, 2/3 krupice, 1/3 polohrubé mouky, droby z kachny
Uděláme těsto z 2/3 krupice, 1/3 polohrubé mouky, 3 vejec. Těsto zpracovat a potom nastrouhat na hrubo. Necháme proschnout 2-3 hodiny, potom osmažíme na sucho do růžova.  Drůbky vaříme ve vroucí vodě osolené, hladina musí sahat 2-3 cm nad drůbky. Vaříme do vyvaření vody, při mírném varu. Usmažíme cibuli do zlatova. Nakrájíme uvařené droby a maso obrané z kachny. Potom smícháme drůbky, cibuli, maso, droby, přidáme cibuli, pepř. Vše dáme do pekáče a podle potřeby dochutíme omastkem a solí. Potom zapečeme.

Kachna uzená

1 mladá kachna, 6 zrnek anýzu, 10 zrnek jamajského pepře, 20 g čajových lístků, 2 lžíce vína šao-sing,1 lžička sojové omáčky, špetka wei-su, trochu cukru

Mladou kachnu dobře očistíme a pod tekoucí vodou opereme. Osušíme utěrkou a důkladně potřeme směsí soli, drceného anýzu a jamajského pepře. Kachnu vložíme do vhodné nádoby, mírně podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 3/4 hodiny . Zatím si připravíme udící rošt následujícím způsobem : dno pánve vyplníme silnější vrstvou pilin z tvrdého dřeva, do kterých jsme přimíchali čajové lístky. Přes pánev položíme kovovou mřížku, na ní umístíme připravenou kachnu a přiklopíme druhou pánví tak aby byl co nejmenší únik kouře. Na mírném ohni kachnu zvolna udíme, často obracíme a přeléváme šťávou, která nám zbyla z dušení a do které jsme přimíchali 2 lžíce vína, 1 lžičku sojové omáčky, špetku wei-su a cukru. Vyuzenou kachnu rozpůlíme, zbavíme kostí a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme jí teplou ale i studená má výbornou chuť.

Havajská kachna

1 kachna, trocha oleje, 1 střední plechovka ananasového kompotu, 2 dl červeného vína, sůl, pepř, 4 banány, šťáva z půl citronu 
omáčka: 1,5 dkg kukuříčné moučky, 1 pomeranč, šťáva z pečení
Do pekáčku uložíme naporcovanou kachnu, důkladně potřeme olejem, zalijeme šťávou z ananasového kompotu a vínem. Osolíme, opepříme a pečeme asi 40 minut. Podléváme šťávou a vínem. Na jiném pekáči uložíme banány, potřeme olejem, pokapeme citrónem a pečeme 10 minut. Moučku rozmícháme s pomerančovou šťávou, přídáme šťávu z pečení zředěnou 2 dl vody. Vaříme do jemného zhoustnutí. Pak přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a ananasové kousky. Kachnu podáváme s hotovou omáčkou obloženou banány s bramborovou kaší.

Kachní pochoutka

kachna, 4 řízky, 1/4 kg jater, salám nebo párek, 1 cibule, 2 vejce, mandle, vegeta, sůl, kmín, koření dle chuti, mléko, olej

Kachnu vykostíme a podle potřeby či zvyku nasolíme a necháme naležet (1 den předem).
Nádivka : V mléce namočíme na kolečka nakrájené rohlíky, spaříme oloupeme a na kousky nakrájíme mandle. Na oleji či másle můžeme (ale nemusíme) opražit cibuli a najemno pokrájený salám či párek. Přidáme 1/4 kg vepřových (lépe drůbežích) jater a krátce je orestujeme. Smícháme s rozmočenými rohlíky, přidáme asi 2 vejce (i víc), mandličky a dochutíme vegetou a kořením dle chuti a libosti. Kachnu vycpeme několika řízky-nádivku-opět řízky. Pečlivě zašijeme bavlnkou. Pečeme asi 2 hodiny i více. Podle chuti ji můžeme celou posypat kmínem. Je lepší, když je přikrytá a občas ji podlijeme vodou, aby se nepřipekla. Krájíme na kolečka.

Hus po cikánský

1 celá husa, 1000 g kysaného zelí, 200 g špeku, kmín, sůl
Husu očistíme, rozčtvrtíme, osolíme, pokmínujeme a odložíme. Zelí lehce propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Špek nakrájíme na kousky a rozpustíme ve vysokém hrnci, přidáme zelí, lehce orestujeme a podlijeme. Přidáme čtvrtky husy tak, aby byla pokryta zelím a celé dusíme do měkka. podáváme s chlebovým knedlíkem.

Hovězí steak s pečenými bramborami

pravá svičková, sůl, provensálské bylinky, oregano, sýr niva, velké ranne brambory, bílý jogurt
Tří centimetry vysoké steaky lehce naklepeme obráceným ostřím nože. Osolíme a okořeníme Provensálskými bylinkami. Z prudka opečeme po obou stranách a pak dopékáme na mírném ohni. Ranné brambory zabalíme do alobalu a upečeme do měkka v předem rozehřáte troubě cca na 200*C. Jogurt vysypeme do misky přidáme  oregano a na hrubo nastrouhaný sýr niva a promícháme. Z horní strany brambory strhneme alobal,lehce rozmáčkneme a přelijeme omáčkou z jogurtu.

Hovězí po italsku

80 dkg hovězí zadní, 1 cibule, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 4 ks bobkový list, 8 ks nové koření
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme po obou stranách. Když je maso osmahnuté, tak přidáme papriku (nemusíte šetřit), a znovu osmahneme, ale jenom cvilku, at nám štáva nezhořkne. Přidáme nakrajenou cibuli, bobk.list, nové koření, podlijeme vývarem a dusíme do měka. Nakonec štávu trochu zahustíme.

Hovězí guláš s fazolemi

500 g hovězího masa, 2 cibule, olej, sůl, mletý černý pepř, provensálské koření, mletá červená paprika,
200 g sterilizovaných bílých fazolí, 400 g rajčat, 2 stroužky česneku, petrželová nať

Opláchnuté maso osušíme a nakrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přikryjeme a několik minut dusíme. Přidáme maso, sůl, pepř a provensálské koření, mletou papriku, přikryjeme a při mírné teplotě dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou. Fazole scedíme, přidáme k masu spolu s nakrájenými rajčaty, prolisovaným česnekem, nasekanou natí a ještě 20 minut vaříme. Podáváme s těstovinami.

Hovězí guláš se strouhaným chlebem

600 g hovězího masa, 3 lžíce sádla nebo oleje, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, 4 rajčata, 2 lžíce strouhaného chleba, 400 ml masového vývaru z kostky nebo vody, mletá červená paprika, sůl, pepř
Maso nakrájíme na kostky a na sádle opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mletou papriku, utřený česnek a krátce podusíme. Pak přidáme oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata, strouhaný chléb, koření a vývar. Dusíme doměkka.

Hovězí guláš na pivu

500 g hovězího masa (nejlépe kližky), 10 g sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, česnek, 2 lžíce strouhankového chleba, 2 dl světlého piva (nikoli však plzeňské), sůl, mletá paprika, špetka mleté pálivé papriky, pepř

Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme, kostičky vyjmeme, na vytaveném tuku usmažíme dozlatova drobně pokrájenou cibuli, přidáme naklepané na kostky nakrájené maso, osmažíme je a dusíme zvolna pod pokličkou do vydušení vlastní šťávy. Potom vmícháme mletou papriku, po zpěnění hned zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme. Po chvilce přidáme strouhaný chléb, prolisovaný česnek, pepř, trochu piva a dusíme. Guláš občas zamícháme a podlijeme pivem. Na sádle zpěníme trochu mleté papriky, hned ji vmícháme do guláše a necháme přejít varem. Na talířích guláš posypeme vytavenými kostičkami slaniny. Podáváme se slaným pečivem nebo vařenými brambory.

Hovězí guláš jinak

25 dkg slaniny; 5 dkg cibule; 4 dkg cukru (2 pol. lž.); 6 dkg strouhané housky (6 pol.lž.); 2 lžíce octa; 75 dkg masa; sůl
Na kostečky nakrájenou slaninu dáme rozehřát do kastrolu. Po rozehřátí slaniny usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, přidáme cukr, strouhanou housku, sůl, 2 lžíce octa, zalijeme vodou nebo polévkou (masox) a 5 minut povaříme. Pak přidáme na kostečky nakrájené maso, přiklopíme a dusíme dokud maso není  měkké. Dochutíme magim, pepřem (dle chuti) padáváme s chlebem, pečivem, bramborem, knedlíkem.