22. října 2016

Kuře s brusinkami a žampiony

4 ks kuřecích řízků, 2 mrkve, 2 petržele, celer, hladkou mouku, vývar, 5 lžic brusinkového kompotu, 250 g žampiónu, citrónovou šťávu, sůl, pepř, máslo, 1 cibuli, 1,5 dcl. červeného vína.
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme a na másle osmahneme, podlijeme a přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a dusíme do měkka. Usmažíme jíšku, podlijeme vývarem, přidáme brusinkový kompot a povaříme. Na tuku podusíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampióny, před koncem podlijeme vínem a necháme projít varem. To vše přidáme do omáčky. Podušenou zeleninu promixujeme a rovněž přidáme k omáčce. Nakonec přidáme řízky a prohřejeme. Přílohy: hrnečkový nebo houskový knedlík.

Kuře na zelí s houbami

2 sklenice sterilovaného zelí, 1 kuře nebo 6 stehen z kuřete, konzerva celých (krájených) žampionů, (2 rajčata), koření dle chuti (lze použít co je zrovna doma) (grilovací nebo na pečené kuře nebo kari))
Sklenice zelí vysypat do pekáče, navrch rozložit žampiony a popřípadě i nakrájená rajčata. Kuře rozpůlíme (nebo stehna) a položíme na zelí, posypeme kořením a zavřeme víkem. Dáme do rozehřáté trouby (225 stupňů) na 35 min. - pak sundáme víko a maso přelijeme výpekem - dopečeme cca 10 min. bez víka. Podáváme s bramborami nebo s bramborovým knedlíkem.

Grilované kuřecí prsa plněná sýrem

kuřecí prsíčka, 100 g sýra mascarpone, 50 g jakéhokoliv sýru s vnitřní plísní (např. Niva), 50 g sušených rajčat, špenát, 2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, cibule
Opláchnutá kuřecí prsíčka rozřízněte. V misce smíchejte 100 g sýru mascarpone a 50 g např. Nivy (nebo jakýkoliv sýr s vnitřní plísní). Nadrobno pokrájejte asi 50 g sušených rajčat a přimíchejte je k sýru. Vznikne Vám tak náplň kuřecích prsíček. Takže je naplňte, a aby se nedostala ven, spojte konce rozříznutých prsíček párátkem. Osolte, opepřete a můžete začít grilovat, cca. 10 minut. K takto připravovaným prsíčkům se skvěle hodí dušený špenát. Nadrobno nakrájejte přibližně půl kila špenátu a dále pak na kolečka dva stroužky česneku. Dejte si na pánvi rozehřát olej a česnek na ní dozlatova opečte. Nakrájejte na kostičky cibulku a po vyjmutí česneku z pánve opečte i ji. Až se cibulka osmaží, přidejte na pánev pokrájený špenát a 4 minuty poduste. Poté ho osolte, opepřete a přidejte opečený česnek. Plněná kuřecí prsa pak podávejte právě na tomto špenátovém základu.

Plněná krůtí kapsa

600 g krůtích řízků, 60 g sterilovaných žampionů, 2 vejce, 60 g uzené krkovice, 60 g tvrdého sýra, 30 g másla, 60 g kuřecího vývaru, tuk na smažení, kari koření, sůl
Krůtí prsa nakrájíme přes vlákno na tenčí- širší plátky, osolíme, posypeme kari kořením, položíme tenký plátek uzeného masa a tvrdého sýra. Do středu plátku navršíme osolenou směs míchaných vajec s plátky žampionů. Plátky v polovině přehneme a spíchneme párátkem. Osolíme a vkládáme do horkého tuku a zvolna opékáme z obou stran. Opečené plněné porce vyjmeme a do výpeku vložíme máslo, přidáme vývar, dochutíme a krátce povaříme, případně procedíme. Podáváme s bramborem nebo hranolky.

Kurěcí kotlík

500 g kuřecích prsíček, cibule, 2 sterilované okurky, 1 konzerva sterilovaných žampionů, 2 kapie, 0,25 l sladké smetany, 1 zakysaná smetana, plnotučná hořčice, sůl, pepř, máslo, olej
Kuřecí prsíčka makrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na směsi oleje a másla. Pak maso vyjmeme a na výpeku zpěníme nakrájenou cibuli, kyselé okurky, malou konzervu sterilovaných žampionů a 1-2 kapie. Přidáme opečené maso a 2-3 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, trochu cukru. Nakonec vlijeme smetanu a prohřejeme.

Kuřecí prsíčka plněná pórkem, nakládaná v jogurtu, s pikantním chřestovým salátem

60 dkg vykostěných kuřecích prsíček; sůl; pepř; 4 plátky anglické slaniny; 4 tenčí pórky; 4 dl jogurtu; 1 svazek petrželové natě; 1 snítka rozmarýnu; 1 – 2 snítky meduňky; 2 – 3 snítky pažitky; 30 dkg chřestu;na špičku nože jedlé sody; 1 mrkev; 1 menší celer; 1 červená cibule; 2 – 3 koktejlová rajčata; 1 hlavičky ledového salátu; 1 hrst ruccoly; 1 polévková lžíce bílého vinného octa; 1 vejce; 1 kávová lžička hořčice;0,5 dl oleje; špetka estragonu; 1 stroužek česneku
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a položíme na ně plátky anglické slaniny. Doprostřed každého plátku masa se slaninou položíme tenké kolečko pórku a plátky masa pevně srolujeme. Jogurt smícháme s nadrobno nakrájenou petrželovou natí, rozmarýnem, meduňkou a pažitkou. Osolíme a opepříme. Touto jogurtovou směsí s bylinkami pokapeme masové rolky a necháme je alespoň hodinu odležet v chladničce.Připravíme chřestový salát. Chřest uvaříme v osolené vodě, do které přisypeme jedlou sodu. Po uvaření chřest nakrájíme na kolečka. Přidáme půlku pórku nakrájeného na kolečka, na proužky nakrájenou mrkev, na nudličky nakrájený celer, nadrobno nakrájenou červenou cibuli a rozpůlená koktejlová rajčata. K zelenině přidáme také na proužky nakrájené listy ledového salátu a ruccoly. Zakapeme polévkovou lžící vinného octa a salát důkladně promícháme. Salátovou zálivku připravíme rozmícháním jednoho vaječného žloutku s hořčicí a olivovým olejem přidávaným po kapkách. Osolíme, opepříme a ochutíme estragonem a rozetřeným česnekem.Naložené maso po odležení v jogurtové směsi opečeme do červena na malém množství oleje. Před podáváním upravíme na talíř nejprve salát, zakapeme ho zálivkou a nakonec na něj položíme opečené kuřecí rolky.

Kuřecí prsíčka plněná špenátem a chřestem s gratinovanými brambory s rozmarýnem

50 dkg kuřecích prsíček; 10 dkg špenátových listů; 1 sklenice nakládaného chřestu (asi 12 ks); 1,5 kg brambor;4 vajíčka; 4 dl smetany; 1 kávová lžička rajského protlaku; čerstvý rozmarýn; sůl; pepř,mletý kmín; drobná (koktejlová) rajčata;
Brambory rozkrájíme na tenké plátky, vložíme je do pekáče osolíme, opepříme a přidáme k nim několik snítek čerstvého rozmarýnu. Vajíčka rozbijeme, smícháme je se smetanou, ochutíme solí a pepřem a rovněž k nim přidáme pár lístečků rozmarýnu. Touto směsí zalijeme brambory, které potom upečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 - 160 °C. Za hodinu budou brambory hotové. Kuřecí prsíčka rozevřeme, mírně naklepeme a promneme, aby zvláčněla, osolíme a opepříme. Zavineme do nich listy čerstvého špenátu a chřest. Pokud budeme používat chřest čerstvý, nikoli z konzervy, musíme jej nejprve předvařit.
Hotové rolády si předpečeme v pánvi na trošce oleje, načež je přemístíme na pekáč a dáme je do trouby k bramborám. Masovou šťávu, která nám od předpečených kuřecích rolád zůstala v pánvi, rozředíme trochou oleje a osmahneme si na ní rajského protlaku, co se na kávovou lžičku vejde. Přidáme čerstvý rozmarýn a několik rozpůlených koktejlových rajčat, načež vše okořeníme solí, pepřem a mletým kmínem. Zalijeme troškou vody a důkladně povaříme. Potom přisypeme i zbytek koktejlových rajčátek a necháme celé ještě jednou přejít varem. Před podáváním rozkrájíme gratinované brambory na větší kostky, na jednu osobu připadne jedna kostka, ke které umístíme na talíř kuřecí závitek, zalitý na závěr masovou šťávou s koktejlovými rajčaty.

Kuřecí prsíčka v čepici ze sýra a jablek s kořeněnou bramborovou kaší se smetanou

60 dkg kuřecích prsíček; sůl; 1 dl oleje; 1 kg jablek; mletá skořice; citronová šťáva; 1 polévková lžíce medu; 15 dkg sýru mozarella; 15 dkg uzeného sýra; 1 kg brambor; 10 dkg másla; 3 dl mléka; 1 svazeček petržele; 1 lžíce smetany; pepř; 1 svazeček bazalky;
Řízky z kuřecích prsíček pod fólií rozklepeme, důkladně je prosolíme, opečeme je na trošce oleje a vložíme do pekáče. Z jablek vykrojíme jádřince, nakrájíme je na kolečka, ochutíme mletou skořicí a několika kapkami citronové šťávy. Jablečné plátky si rovněž opečeme, a to v pánvi na omastku, který nám zbyl po kuřecích řízcích. Zakapeme je polévkovou lžící medu a potom takto upravenými jablky pokryjeme pečené plátky kuřecího masa. Naklademe na ně 15 dkg mozzarelly a 15 dkg uzeného sýra, načež dáme vše na 5 minut péci do předehřáté trouby. Bramborovou kaši si uděláme tím způsobem, že rozšťoucháme 1 kg vařených brambor , přidáme k nim 10 dkg másla a horké mléko. Ochutíme petrželí a pořádnou lžící smetany, špetkou soli, čerstvě umletým pepřem a bazalkou, všechno dobře promícháme a prohněteme, aby se chuti co nejlépe zkombinovaly. Maso i kaši klademe při podávání na talíř jedno vedle druhého.

Kuřecí prsíčka v zázvorové chřestové omáčce s opečenými bramborami

60 dkg kuřecích prsíček; 80 dkg brambor; 30 dkg chřestu z konzervy; 5 dkg másla; 1 zázvor; 1 svazek petrželové natě; 4 dl smetany; sůl; pepř; olej;
Kuřecí prsíčka osolíme a dočervena opečeme na rozpáleném oleji. Brambory, které jsme předtím uvařili ve slupce, nakrájíme na kolečka, opečeme na rozpáleném oleji a osolíme. Do tuku, který nám zůstal na pánvi po pečení kuřecího masa, vmícháme máslo, posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí, osolíme, opepříme, podlijeme smetanou a důkladně povaříme. Před podáváním naservírujeme doprostřed talíře nejprve kuřecí prsíčka, dokola obložíme opečenými bramborami a nakonec vše zalijeme chřestovou omáčkou.

Kuřecí ragú na paprice

2 cibule; 2 - 3 lusky zelené papriky; 1 lusk pritamin papriky; 2 - 3 stroužky česneku; 15 dkg oliv; 1,5 dl olivového oleje; 80 dkg kuřecích prsíček; 1 kg brambor; sůl; pepř; bazalka;
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Nudličky z kuřecího masa osmahneme na olivovém oleji, přidáme česnek, osolíme a ochutíme pepřem a bazalkou. Přidáme na proužky nakrájenou papriku a olivy. Důkladně promícháme a všechny přísady osmahneme. 
Jako přílohu připravíme brambory s cibulkou. Na olivovém oleji osmahneme cibuli. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a pod pokličkou je podusíme na cibuli. Osolíme, opepříme a až se brambory uvaří doměkka, můžeme je podávat.

Kuřecí stehna nadívaná sušeným ovocem s jablečným kompotem ochuceným medem a s bramborovou kaší

4 celá kuřecí stehna; 15 dkg sušených brusinek; 15 dkg sušených meruněk; 25 dkg lískových oříšků s medem; 5 polévkových lžic medu; 50 dkg jablečného kompotu; 5 dkg soli; 1 špetka muškátového oříšku;1 špetka skořice; 1 špetka chili; 1 dl oleje; 1 kg brambor; 15 dkg másla; 4 dl mléka;
Kuřecí stehna rozkrojíme na horní a dolní část. Na spodních částech stehen nařízneme maso až na kost, zatímco horní poloviny vykostíme a rozevřeme. Potom osolíme a okořeníme chili kořením. Sušené meruňky rozkrájíme na malé kostičky a spolu se sušenými brusinkami je umístíme na plátky z horních stehen, načež maso pevně svineme. Nadívané horní části i dolní části kuřecích stehen upečeme do červena na malém množství oleje a pod pokličkou. Před podáváním na maso nakapeme med a pak je obalíme v drcených oříšcích. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme je ve slané vodě do měkka. Potom je scedíme a rozmačkáme vidličkou. Osolíme, přisypeme muškátový oříšek a vmícháme do brambor i máslo, zahřáté na pokojovou teplotu. Všechno důkladně promícháme a přilijeme tolik mléka, abychom získali bramborovou kaši podobnou krému. Pět polévkových lžic medu si dáme hřát na pánev. Na med pak vložíme jablka z kompotu, zaprášíme mletou skořicí a dusíme tak dlouho, dokud se všechen med nevsákne do jablek. Při podávání klademe na talíř vedle sebe jak maso, tak jablečný kompot s medem a bramborovou kaši.

Kuřecí stehýnka s tymiánem pečená na másle s pečenou paprikou a bramborami plněnými tvarohem

8 kuřecích stehýnek; 10 dkg másla; 1 citron; 3 lusky barevné kalifornské papriky; 3 paprikové lusky na plnění; 1 svazek tymiánu; 1 svazek kopru; 1 česnek; 1 dl octa; 10 dkg cukru; 1 svazek petrželové natě;8 brambor; 20 dkg tvarohu; 2 polévkové lžíce zakysané smetany; sůl; pepř; olej;
Kuřecí stehýnka vykostíme a osolíme. V části s kůžičkou uděláme nožem zářezy a ochutíme pepřem a citrónovou šťávou. Maso položíme na olejem vymazaný pekáč, zakapeme rozpuštěným máslem a posypeme nadrobno nasekaným čerstvým tymiánem. Papriky nakrájíme na kousky a položíme vedle stehýnek. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 40 až 50 minut. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, špetkou soli, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a nastrouhaným česnekem. Brambory předem uvařené ve slupce rozpůlíme a malou lžičkou vydlabeme vnitřky. Potom je naplníme ochuceným tvarohem. Cukr rozmícháme v octě a za stálého míchání opatrně přilijeme 1 dl oleje. Ochutíme balzámovým octem a rozetřeným česnekem. Podle potřeby můžeme zálivku rozředit vodou. Opečené paprikové lusky namočíme do zálivky. Podáváme je jako přílohu k pečeným kuřecím stehýnkům a plněným bramborám.

Kuřecí závitky plněné zeleninou dušenou na másle

30 dkg kuřecích prsíček; 20 dkg mrkve; 15 dkg celerové natě; 15 dkg kořene petržele; 10 dkg zelí; 10 dkg cibule; 10 dkg cuket; 10 dkg kedlubny; 10 dkg másla; 1 dl oleje; sůl; pepř; 1 svazek petrželové natě;1 svazek rozmarýny; 1 svazek pažitky;
Kuřecí prsíčka rozevřeme a nakrájíme na větší plátky. Přikryjeme je fólií a mírně naklepeme. Podusíme polovinu připraveného množství mrkve, kořen petržele a celer. Podušenou zeleninovou směsí naplníme maso. Plátky kuřecího masa osolíme, posypeme barevným pepřem a položíme na ně několik lístků rozmarýny. Uvařenou zeleninu také mírně osolíme a položíme na maso. Plátky masa stočíme a propíchneme párátkem, aby se závitky nerozpadaly. Rozpálíme olej a závitky pečeme na středně horké plotně po dobu 10 - 15 minut tak, aby byly důkladně opečené ze všech stran. Rozpustíme 6 - 8 dkg másla a začneme na něm dusit zelí. Osolíme, aby zelí pustilo vlastní štávu a aby co nejdříve změklo. Po několika minutách přihodíme mrkev. Opepříme a přihodíme lístky petrželové natě. Potom přidáme kedlubnu a cibuli. Cukety necháme až nakonec, protože je stačí podusit jenom krátce. Přihodíme nakrájenou rozmarýnu a pažitku. Několik minut povaříme a můžeme podávat. Zeleninovou přílohu vytvarujeme pomocí kolečka. Z kuřecích závitků odstraníme párátka, rozřízneme je na polovinu a položíme na vrch zeleninové věžičky. Nakonec ozdobíme petrželovou natí, rozmarýnou, mletým pepřem a několika kapkami olivového oleje.

Maso na špízu s ovocem připravované v přírodě

60 dkg krůtích prsíček; 30 dkg sušených švestek; 30 dkg sušených meruněk; 20 dkg mandlí;3 polévkové lžíce medu; 4 pomeranče; 2 citrony; 1,5 dl olivového oleje; 4 jablka; 112 cm alobalu; 4 špejle;
V olivovém oleji rozmícháme šťávu vymačkanou ze 2 pomerančů a jednoho citronu, přidáme malé množství zázvoru, přihodíme na kostičky nakrájené maso a sušené ovoce.Vše necháme nejméně hodinu odležet, potom maso a kousky ovoce napíchneme na jehlu a opečeme na grilu.Z jablek odstraníme jádřinec a naplníme je mandlemi rozmíchanými v medu. Jablka zabalíme do alobalu a také je opečeme na grilu.

Pečené kuře s malinovou vinnou omáčkou a bramborovou kaší

4 kuřecí stehýnka vcelku; 15 dkg malin; 30 dkg brambor; 1 vejce; 2 dl vína „Rosé”; 1 dl olivového oleje;1 polévková lžíce cukru; majoránka; muškátový oříšek; sůl; rozmarýn; pepř;
Kuřecí stehýnka rozpůlíme a v částech s vláknem je nakrojíme. Osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou a rozmarýnem. Předsmažíme na malém množství oleje. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Až brambory změknou, scedíme je a rozmačkáme vidličkou. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme vaječný žloutek a směs důkladně promícháme. Olejem vymažeme pekáč a pomocí cukrářského lisu vytvoříme na pekáči z bramborové směsi věžičky. Vložíme do trouby a upečeme. Předsmažená kuřecí stehýnka položíme na olejem vymazaný plech, vložíme do trouby a necháme 30 až 40 minut péct. Připravíme omáčku: v rychlovarné nádobě zkaramelizujeme cukr. Povaříme v něm polovinu připraveného množství malin a přilijeme víno „Rosé”. Až získá omáčka dostatečnou hustotu, přihodíme zbytek malin. Krátce povaříme a do podávání odložíme stranou. Před servírováním položíme doprostřed talíře dokřupava upečená kuřecí stehýnka, vedle položíme brambory a vše zakapeme omáčkou. Zdobíme rozmarýnem a majoránkou.

Pečeně „Mánás”

4 ks kuřecích prsíček; 2 cibule; 300 g uzeného sýra; 500 g anglické slaniny (bacon); 17 ks párátek; 2 lilky; 1 dl stolního oleje; česnek; petržel; hlávkový salát;
Sýr nakrájíme na nudličky o tloušťce půl centimetru. Kuřecí prsíčka mírně naklepeme. Osolíme a opepříme. Cibule podélně rozpůlíme a potom nakrájíme na velmi tenké plátky. A teď budeme kuřecí prsíčka nadívat: maso si pěkně rozprostřeme a naložíme na ně sýr a cibuli. Poskládáme a spíchneme párátkem. Omotáme anglickou slaninou, kterou také upevníme párátkem. Jako přílohu si uděláme grilovaný lilek. Uřízneme stonek, načež lilek rozkrojíme napůl. Do dužiny naděláme zářezy, ale opatrně, abychom nepoškodili slupku a osolíme. Petržel a česnek nasekáme nadrobno. Postříkáme trochou oleje a necháme odpočívat. Kuřecí prsíčka obalená slaninou upečeme. Anglická slanina bude zvenčí pěkně opečená a křupavá, zatímco maso uvnitř se nám bude při jídle zrovna rozplývat na jazyku. Lilky začneme grilovat nejpre na vnitřní straně, potom je obrátíme a postříkáme kořeněným olejem. Dbáme na to, abychom měli lilek po obou stranách dobře propečený. Jako přílohu si dáme salát rozebraný na jednotlivé listy. Na salátové lůžko umístíme lilky a kuřecí prsíčka, ze kterých před podáváním odstraníme párátka.

Řízky z kachních prsíček na višních v medu s dušenou rýží

1 kg kachních prsíček; 1 dl olivového oleje; sůl; pepř; šalvěj; estragon; 2 dl medu; 50 dkg višní zbavených pecek; 1 balíček vanilkového cukru; skořicový prášek; 1 dl červeného vína; rýže;
Kachní prsíčka nakrájíme na řízky, rozevřeme je a na vnější straně, kde je kůže, do nich uděláme zářezy nožem. Osolíme, opepříme a důkladně potřeme šalvějí a estragonem. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a když je dost horký, opečeme v něm plátky kachních prsíček po obou stranách do křupava. Péct začínáme vždy na té straně, kde má kachní maso kůži. K výrobě omáčky si ohřejeme med. Do medu přisypeme višně, ochutíme mletou skořicí a vanilkovým cukrem. Zalijeme červeným vínem, pak necháme nejen přejít varem, ale i dlouho bublat. Vaříme do té doby, dokud nám omáčka náležitě nezhoustne.
Pečená kachní prsíčka podáváme s dušenou rýží, ke které na talíř přilijeme malou porci omáčky.

Sedmidívčí kuře u hradu Boldogkő

4 kuřecí stehna; 8 středně velkých brambor; 2 celé cibule; 1 hlavička česneku; 10 dkg másla; 3 dl oleje; saturejka;tymián; šalvěj; petržel; rozmarýn;
Brambory důkladně omyjeme, provrtáme je nožíkem na odstraňování jádřinců z jablek, načež dutiny naplníme máslem smíchaným s jemně nasekanou cibulí a česnekem. Potom brambory po jedné balíme do alobalu.
Kuřecí stehna vykostíme, osolíme, posypeme zeleným kořením uvedeným v seznamu surovin a zalijeme olejem. V tomto nálevu necháme maso odležet aspoň po dobu 1 hodiny.
Na horkém dřevěném uhlí pak upečeme nejprve brambory, protože ty zůstanou déle teplé, po nich i kuřecí stehna a začerstva podáváme.

Valencejská paella

1 kg kuřecích stehýnek; 1 kg kuřecích prsíček; 2 cibule; 1 lusk červené a 1 lusk žluté kalifornské papriky;4 stroužky česneku; 8 dl vývaru z kuřecího masa; 1 svazek tymiánu; 3 - 4 bobkové listy; 35 dkg rýže;15 dkg mořských ryb; 15 dkg zeleného hrášku; 8 - 10 ks černých mušlí; 15 dkg krevet; 8 - 10 ks kraba královského; 1 svazek petrželové natě; 1 dl polosuchého bílého vína; 10 dkg černých oliv; sůl; pepř;mletý šafrán; červená mletá paprika;
Kuřecí stehýnka nařízneme až ke kosti a spolu s kuřecími prsíčky osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a začneme smažit maso. Nakrájíme cibuli, kalifornskou papriku nakrájíme na nudličky a přihodíme na maso, které už získalo barvu. Osolíme a necháme několik minut podusit. Potom přidáme k masu nadrobno nasekaný česnek, vše zaprášíme červenou mletou paprikou a podlijeme masovým vývarem. Ochutíme tymiánem a pod pokličkou 5 až 10 minut podusíme. Přihodíme bobkové listy, špetku šafránu a rýži. Po několika minutách přidáme také na kousky nakrájenou mořskou rybu. Okořeníme mletým pepřem a vaříme tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Potom vmícháme předem spařený zelený hrášek a dolijeme případně odpařenou vodu. Na druhé pánvi rozpálíme olej, přihodíme mušle, krevety a kraby. Osolíme, opepříme a posypeme nahrubo nasekanou petrželovou natí. Podlijeme bílým vínem, přikryjeme alobalem a podusíme. Před podáváním naservírujeme na talíř nejprve rýžovou masovou paellu a na ni položíme plody moře. Zdobíme plátky rajčat, tymiánem a černými olivami.

Plněné kuřecí řízky se žampiony

4 kuřecí řízky, 4 plátky sunky, 100 g žampiomu, 10 g masla, citronová štáva, sůl, 2 malá vejce, hladká mouka, olej
Kuřecí řízky rozkrojíme na rovné plátky a rozklepeme do šířky. Žampiony nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou a podusíme na másle. Kuřecí řízky osolíme, poklademe šunkou potom žampiony, přeložíme v půli a okraje masa sklepeme paličkou  a upevníme jehlami. Obalíme je v mouce potom ve vejcích rozšlšhaných se solí a vkládame na pánev s rozehřátým olejem. Usmažíme po obou strnách a podáváme.

Kachna na pomerančích

kachna, 3 pomeranče, 2 jablka, 2 lžíce kečupu, 2 lžičky kukuřičného škrobu, lžička tymiánu, 2 bobkové listy, 2 decilitry bílého vína, lžíce worcesterské omáčky, salát, sůl
Kachnu očistíme, osušíme, okořeníme tymiánem, osolíme. Do tělní dutiny vložíme omytá jablka a bobkové listy. Dáme ji do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, pečeme, odkryjeme, dopečeme, vyjmeme. Do šťávy přimícháme škrob rozmíchaný v bílém víně, šťávu z pomeranče, kečup a lžičku worcesterské omáčky, zasmahneme. Přidáme na dílky rozebrané pomeranče, krátce povaříme. Podáváme s vařeným bramborem nebo dušenou rýží. Zdobíme salátem a plátky pomeranče.

Plněné kuřecí řízky na pivu

4 kurečí řízky ,krabí tyčinky, sůl, pepř, kari koření, špenátové listy, uzený plátkový sýr, černé pivo, kostka zeleninového vývaru
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme kari kořením, položíme plátek špenátového¨listu, plátek uzeného sýra a krabí tyčinku, stočíme a rovnáme vedle sebe do pekáčku, stočené závitky posypeme kari, podlijeme vývarem z kostky a při pečení podléváme černým pivem.

Kuřecí stehna na rajčatech

4 kuřecí stehna, mletou sladkou papriku, sůl, 200 g rajčat, 4 lžíce kečupu, 10 g másla, worcester
Stehna osolíme, poprášíme paprikou, urovnáme na pekáči, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme pod vrchním dílem pekáče v troubě. Po chvilce pečeme odkryté, přidáme kečup a upečeme téměř doměkka. Rajčata ponoříme na 10 sekund do vroucí vody, přeložíme do studené vody, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme k porcím kuřete, které přeložíme na talíře. Do omáčky přidáme worcester, přihřejeme a nalijeme kolem kuřat. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Kuřecí brambory

brambory, mouka, sůl, pepř, majoránka, česnek, cibule, vajíčka, kuřecí prsa, olej
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a necháme asi půl hodiny odležet mezitím si připravíme klasické těsto na bramborák, já dávám ještě cibuli. Na rozpálený omastek dáme slabší vrstvu těsta, poklademe kuřecím masem a zakrijeme vrsvou těsta. Opečeme z obou stran do růžova jako příloha se hodí zelný salát.

Játra v chilli omáčce

1/2 kg kuřecích jater, 1 středně velká červená cibule, 1 pórek, 1 konzerva steril. kukuřice, 1 konzerva fazol v chilli omáčce, 2 lžíce chilly kečupu, 1 lžička solamylu, worčestr, chilli, olej, steril. kapie nakrájené na proužky.
Játra nakrájíme na drobné kousky, rychle opečeme na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (nemíchá se), necháme dusit do poloměkka. Pak přidáme ostatní přísady, jemně promícháme a hotové posypeme čerstvím pórkem. Podáváme s rýží.

Kuře s vodkou

sklenka vodky, sůl, 2 lžíce oleje, 1 lžíce sójové omáčky (nebo tekuté polévkové ¬koření a worčestrová omáčka), po vetší špetce pepře,  zázvoru, strouhaného muškátové¬ho oříšku, tlučeného hřebíčku a sladké pap-riky
Kuře částečně vykostíme, rozdělíme na osm dílů a naložíme do vodky se sójovou omáčkou. Po hodině maso vyjmeme, necháme oschnout a k vodce se sójovou omáčkou přidáme olej, dobře umleté koření a sůl. Kousky kuřete potřeme směsí, navlečeme na grilovací jehlice a grilujeme. Potíráme směsí.

Pečená rýže na čínský způsob

200 g rýže, 400 g řezů kuřecích prsíček, 6 lžic sojové omáčky, 250 g žampionů, 1 zelený paprikový lusk, 1/2 svazku jarní cibulky, 6 lžic rostlinného oleje, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 4 lžíce suchého sherry, sůl,černý pepř
Rýži propláchneme pod tekoucí vodou,vodu v hrnci přivedeme do varu a přisypeme rýži ,vaříme asi 30 minut nebo podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájíme na šikmé tenké proužky. Vložíme do marinády ze sojové omáčky a necháme odležet v chladnu. Žampiony pokrájíme na plátky,papriku nahrubo a cibulku na kolečka. Pokrájená kuřecí prsa vyjmeme z marinády,necháme odkapat. Polovinu oleje nalijeme na pánev, rozpálíme a maso smažíme 5 minut. Vyjmeme a necháme stát v teple. Ve stejné pánvi rozpálíme zbylý olej, přidáme zeleninu, a zprudka smažíme. Přidáme zázvor, sherry a odkapanou sojovou omáčku. Kuřecí maso, rýži a zeleninu promícháme a společně prohřejeme.

Kuřecí prsa zapečené s bazalkou a parmezánem

2 ks kuřecích prsíček, 1 sladká smetana, čerstvá bazalka, 10 dkg strouhaného parmezánu, sůl, pepř, olej
Na oleji krátce orestujeme osolená a opepřená prsíčka. Vložíme do zapékací misky, zalijeme smetanou s většinou parmazánu a bazalkou. Pečeme asi 15 minut při 180 stupních. Posypeme zbytkem parmazánu a ozdobíme bazalkou.

Kuře Kung-Pao s vínem

400 g kuřecí prsa, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, 5 lžic rostlinného oleje, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 4 lžíce arašídů, lžička chilies, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 cibule, lžička cukru, lžička octa, špetka vegety
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky - asi o hraně jednoho centimetru. Dva bílky ušleháme s hladkou moukou, slabě osolíme a smícháme s masem. Necháme odležet. Na pánvi rozpálíme asi pět lžic oleje a za stálého míchání a oddělování masa je osmažíme. Osmažené maso vyjmeme a dáme stranou. Odlijeme nadbytečný olej až na asi dvě lžíce. Pak olej znovu rozehřejeme, vrátíme maso, přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku a čtyři lžíce arašídů, opečeme. Zvlášť si připravíme zálivku z jedné lžičky chilli, dvou lžic vína, sójové omáčky, jemně usekané cibule, lžičky cukru, lžičky octa a špetky vegety. Maso na pánvi přelijeme, zamícháme a osmahneme. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.

Kung-pao - činský recept

400 g kuřecích prsou, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, 5 lžic rostlinného oleje, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 5 lžic arašídů, lžička chilli, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 cibule, lžička cukru, lžička octa, špetka vegety
Kuřecí maso nakrájíme na střední kostičky. Dva bílky ušleháme s hladkou moukou, slabě osolíme a smícháme s masem. Necháme odležet. Na pánvi rozpálíme asi pět lžic oleje a za stálého míchání a oddělování masa je osmažíme. Osmažené maso vyjmeme a dáme stranou. Odlijeme nadbytečný olej až na asi dvě lžíce. Pak olej znovu rozehřejeme, vrátíme maso, přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku a čtyři lžíce arašídů, opečeme. Zvlášť si připravíme zálivku z jedné lžičky chilli, dvou lžic vína, sójové omáčky, jemně usekané cibule, lžičky cukru, lžičky octa a špetky vegety. Maso na pánvi přelijeme, zamícháme a osmahneme. Podáváme s dušenou rýží.

Kuře na kořenové zelenině

4 čtvrtky kuřete, 2 velké cibule (první vrstva), 4 karotky (druhá vrstva), 2 petržele (třetí vrstva),1/4 celeru (čtvrtá vrstva), malá hlavička česneku nakrájený na slabší plátky (pátá vrstva), provensálské koření, sůl, kuřecí vývar, (1 kostka slepičí bujon - rozvařit), kečup
Do pekáče vrstvíme zeleninu nakrájenou na silnější plátky, trochu osolíme a posypeme provensálským kořením. Do zeleniny položíme nejdříve kuřecí posolené čtvrtky, polijeme kečupem (cik cak) a zalijeme vývarem až je zelenina potopená. Na chvíli dáme zapéci. Potom maso obrátíme, aby masitá část natáhla chuť zeleniny, kečup prostoupil do zeleniny a spodní část čtvrtky aby se opekla. Když je maso skoro měkké obrátíme jej a necháme zčervenat.

Kuře s omačkou

1 kuře, 2 stroužky česnek, sůl, 1/8 másla
kořeněná omáčka: 1/2 šálku nakrájené cibule, 1/2 šálku kečupu, 1/4 šálku vody, 1 lžička soli, ocet, cukru, worchesterové omáčky, chilli koření, 1/2 lžičky pepře

Naporcujeme si kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou. Kořeněná omáčka: všechny uvedené ingredience společně povaříme asi 10 minut.  Potom spolu s kuřetem pečeme asi 1 hodinu. Jako příloha se hodí hranolky, rýže, brambory, kaše ale i pečivo.

Kuře na leču a houbách

kuře, 1 sklenice zavařeného leča (400 ml), 1 sklenička zavařených sladkokyselých hub (200 ml), 2 kávové lžičky divokého koření (divočina směs), sůl
Kuře naporcujeme, osolíme, a naklademe do pekáče. Zasypeme lečem, houbami (možno i s nálevem), posypeme kořením a pečeme asi 90 minut. Podáváme s bramborem.

Kuře Labužník

1 kuře, umletá čabajka, kysané zelí, sůl, grilovací koření, tuk
Očištěné kuře naplníme směsí z umleté čabajky a pokrájeného kysaného zelí. Otvor zašijeme a nohy svážemé. Kuře osolíme, posypeme grilovacím kořením a pečeme na tuku za občasného podlévání a polévání vypečenou šťávou. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Kuře na bramborových lupíncích

1 kuře, 1 lžíce sojové omáčky, špetka pálivé papriky, půl lžičky zázvoru, lžička glutamilu, 3 lžíce osolené hl. mouky, 1 šálek drcených br. lupínků
Kuře vykostíme a zbavíme kůže. Maso namočíme do směsi sojové omáčky, pál. papriky, zázvoru a glutamilu. Po dvou hodinách kousky kuřete vyjmeme, necháme okapat a obalíme osolenou moukou a lupínky. Rozložíme na vymazaný plech a pečeme do měkka. Podáváme s plátky na sucho opečené veky.

Hus falešná

800 g horní krůtí stehno bez kosti, sůl, kmín, husí sádlo
Maso osolíme, okmínujeme a potřeme husím sádlem. Mírně podlité vodou pomalu pečeme za stálého potírání husím sádlem. Sádlo můžeme taky přidat do pekáče a potom pečínku často přelévat. Hotové voní a chutná jako pečená husa.

Zapečené kuřecí drůbky

3 vejce, 2/3 krupice, 1/3 polohrubé mouky, droby z kačeny
Uděláme těsto z 2/3 krupice, 1/3 polohrubé mouky, 3 vejec. Těsto zpracovat a potom nastrouhat na hrubo. Necháme proschnout 2-3 hodiny, potom osmažíme na sucho do růžova.  Drůbky vaříme ve vroucí vodě osolené, hladina musí sahat 2-3 cm nad drůbky. Vaříme do vyvaření vody, při mírném varu. Smažíme cibuli do zlatova. Nakrájíme uvařené droby a maso obrané z kačeny. Potom smícháme drůbky, cibuli, maso, droby, přidáme cibuli, pepř. Vše dáme do pekáče a podle potřeby dochutíme omastkem a solí. Potom zapečeme.

Kachna s jablky

1 kachna, 6 malých jablek, 6 celých pepřů, sůl, brusinkový kompot
Kachnu osolíme, dovnitř vložíme 3 menší jablka,jadřince jsou odstraněny,místo jadřince je naplníme brusinkovým kompotem a zrnko pepře do každého jablka. Zbývající jablka s brusinkami a zrnky pepře místo jadřinců dáme péci s kachnou. Podáváme s bramborem.

Kachna na kysaném zelí

1 mladá kachna, sůl, čerstvě mletý pepř, 250 g cibule, 500 g kysaného zelí, 5 lžic oleje, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, 3 jalovcové bobule, 1/8 l suchého bílého vína, 1/8 l neslazené jablečné šťávy, 1/8 l vody, 1 lžička sušené majoránky
Kachnu omyjeme ve studené vodě i zevnitř a osušíme. Vnitřek a povrch osolíme a opepříme, řádně vetřeme do masa. Kachnu zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Potom oloupeme cibuli, nakrájíme na jemná kolečka, zelí též pokrájíme. Na pekáči rozehřejeme olej, vložíme kachnu a na prudším ohni ji po všech stranách zhruba 15 minut opečeme, až kůže lehce zhnědne. Vyjmeme, z tuku ponecháme pouze 2 lžíce, zbývající tuk slijeme a použijeme na jiný pokrm. Na pekáči necháme zesklovatět cibuli. Přidáme kysané zelí a dusíme na mírném ohni zhruba 10 minut. Přidáme bobkový list, jalovec a hřebíček. Podlijeme bílým vínem, jablečnou šťávou a vodou. Posypeme majoránkou.
2. Na zelí položíme kachnu hřbetem nahoru, přikryjeme a vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 200°C a pečeme 45 minut. Potom kachnu obrátíme hřbetem dolů a nškolikrát ji napíchneme, aby se podkožní sádlo vypeklo. Pečeme dalších 30 minut a zhruba každých 10 minut kachnu přeléváme vypečeným tukem.
3. Kachnu vyjmeme z pekáče, položíme na rošt s odchytnou miskou, vložíme zpět na spodní lištu rozehřáté trouby a pečeme 20-30 minut, až je kůže křupavě propečená. Kachnu vyjmeme, naporcujmeme a podáváme se zelím a knedlíkem.

Jordánské kuře

4 porce kuřete, skořice mletá, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, kečup, brambory
Porce kuřete osolíme, potřeme česnekem a skořicí, vložíme do pečící nádoby přiměřené velikosti, lehce pokapeme olejem, přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a zakapeme kečupem /tři lžíce/, přidáme nakrájené očištěné brambory a pečeme na 200°C cca 45 min. Během pečení několikrát polijeme výpekem.

Jemné kuřecí ragú

1 dýně, 500 g kuřecích prsou, 2 lahůdkové cibulky, 200 g žampionů, 2 rajčata, 100 g anglické slaniny, 250 ml sladké 12 % smetany, 1 lžíce tymiánu, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř
Dýni důkladně omyjeme, osušíme a z jedné třetiny seřízneme tak, aby nám vznikla miska a poklička. Lžící odstraníme semena a dýni zpět přiklopíme. Vložíme ji do trouby a pečeme v předehřáté troubě na 180 st.C asi 20 minut.Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky, cibulky na špalíčky, žampiony na čtvrtiny, slaninu na silnější proužky a rajčata na větší kusy.V pánvi rozpálíme olej a prsa krátce opečeme.Přidáme ostatní nakrájené přísady kromě rajčat a vše orestujeme. Přidáme rajčata a tymián, vše zalijeme smetanou a na závěr dochutíme solí a pepřem. Směs přelijeme do dýně, přiklopíme a dáme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 10 minut.

Kuře se zelim a hlívou

dvě čtvrtky kuřete, grilovací koření, steakové kořeníl, kysané zelí (nejlepší je ze sáčku), hlíva ústřičná, sůl, pepř
Na dno zapékací misky rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na kostičky nakrájenými houbami. Čtvrtky kuřete položíme na houby a mírně osolíme, opepříme, přidáme dle chuti steakové a grilovací koření. Pečeme v troubě cca 35-40 min. Není nutné podlévat.

Kuře na zelí a česneku

1 středně velké kuře, 1 rohlík z předešlého dne, 30 g tuku, 2 vejce, 50 ml bílého vína, oregano, 1 lžíce směsi koření na grilování, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky, 1 sáček kysaného zelí (500 g), 1 lžička pískového cukru, sůl, několik zrnek celého pepře a jalovce
Římský hrnec i s pokličkou namočíme na 20 minut do studené vody. Očištěné, opláchnuté kuře spaříme uvnitř i na povrchu vroucí vodou a necháme je okapat. Rohlík nakrájíme na kostičky a pokapeme rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme se solí a vínem, nalijeme na pečivo a necháme půl hodiny odležet. Potom doplníme kořením, oloupaným a rozsekaným česnekem, petrželkou a promícháme. Směsí naplníme kuře, otvor sepneme jehlami na závitky. Dno pekáče pokryjeme zelím, posypeme cukrem a kořením, vložíme kuře, osolíme a přikryjeme pokličkou. Pečeme 50 minut při 220 °C. Potom sejmeme pokličku a dopečeme dozlatova.

Kuře na kyselém zelí

1200 g kuře, 1 pytlík kysaného zelí, sůl, červená paprika sladká, 1,5 kg brambor
Do zapékaci mísy vložíme zelí (neproprané),omyté kuře, mírně osolíme, posypeme červenou paprikou a pečeme při 160 C° cca 40 min. Po 40 minutách kuře vytáhneme a otočíme,dáme zpět do zapékaci mísy dosolíme(solit opatrně!). Po dalších 30-40 minutách je hotovo. Podáváme s vařeným bramborami.

Kuře na černém pivu

1 kuře, 800 g zelí, 10 dg anglická slanina, 2 cibule, 3 dl černého piva, sůl, koření na kuře
Do pekáče vložíme zelí, na zelí kolečka cibule na kostky nakrájenou slaninu a poklademe porce kuřete podlejeme pivem pečeme při 180 C.

Kachní prsa se zelím

3 kachní prsa ( 600, 700 g ), 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, 1 Šťáva ke kuřeti (Maggi), nebo silný vývar+gril. koření, 500 g kysaného zelí, 200 ml bílého vína, kmín, sůl
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, vložíme na pekáč, trochu podlijeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě za občasného přelévání vypečenou šťávou téměř doměkka. Odebereme trochu vypečeného tuku, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené scezené zelí, zalijeme vínem a krátce podusíme. Kachní prsa vyjmeme z pekáčku. Zelí přendáme do šťávy v pekáčku, na zelí dáme porce kachny a společně dusíme pod pokličkou, až je zelí měkké, přičemž maso občas poléváme šťávou.

Husa po cigánsku

1 celá husa, 1000 g kysaného zelí, 200 g špeku, kmín, sůl
Husu očistíme,  rozčtvrtíme, osolíme, pokmínujeme a odložíme. Zelí lehce propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Špek nakrájíme na kousky a rozpustíme ve vysokém hrnci, přidáme zelí, lehce orestujeme a podlijeme. Přidáme čtvrtky husy tak, aby byla pokryta zelím a celé dusíme do měkka. Podáváme s chlebovým knedlíkem.

Drůbeží křídla na kysaném zelí

500 g kysaného zelí, 10 kuřecích křidélek, 150 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 lžíce sádla, grilovací koření
Pekáček vymažeme sádlem a přidáme zelí i s nálevem. Na zeli rovnoměrně naskládáme plátky cibule a na cibuli plátky anglické slaniny. Křidélka řádně okořeníme grilovacím kořením, a naskládáme je vedle sebe. Vše ještě potřeme trochou sádla nebo poklademe na křidýlka plátky másla. Nakonec zalijeme asi 1 dcl vody a pečeme 30 minut přikryté a 30 minut odkryté.

Zbojnícka kapsa

400 g kuřecí prsa, 200 g Niva, 150 g vysočina /nebo polosuchý salám/, sůl, pepř, grilovací koření, trojobal
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, na plátek masa položíme na nudličky nakrájenou Nivu a nakrájený salám. Vše zabalíme, sepneme párátky, obalíme v trojbalu a mírně opékámeze všech stran, aby se nám kapsa dobře propekla. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Závitky zapečené

400 g kuřecího masa, sůl, hořčici, 4 plátky šunkového salámu, 4 plátky sýra, 4 kyselé okurky, 2 vajíčka, strouhanka, šlehačka
Maso si rozřežeme na 4 plátky, které naklepeme a osolíme, pomažeme hořčicí. Položíme plátek šunkového salámu, plátek sýra a obtočíme okolo okurky. Závitky klademe hned vedle sebe na zapíkací mísu tak aby se nám nerozdělali. Vajíčka rozkvedláme a osolíme. Půlkou pocákáme závitky. Ty potom posypeme strouhankou. Ze zbytku vajíčka a strouhanky uděláme řídké těstíčko. Tím pokapeme závitky. Závitky zalejeme půlkou šlehačky (tak aby maso bylo do 3/4 ponořené) a vložíme do vyhřáté trouby pečeme 30 minut (až nám maso změkne)

Zapečené kuřecí stehna

4 vykoštěná kuřecí stehýnka, 1 menší pórek, 4 plátky anglické slaniny, 20 dkg sýra cihla, 1 šlehačka, 5 dkg másla, vegeta, sůl
Kuřecí stehýnka osolíme, poklademe pláty slaniny vložíme na špalíčky nakrájený pórek a zavineme. Můžeme zpevnit párátkem. Vložíme do vymazané zepékací nádoby. Nastrouhaný sýr smíchame se šlehačkou, dochutíme vegetou a vlijeme na stehýnka. Můžeme přidat zbylí pórek nakrájený na kolečka. Zapékáme asi 20 až 30 minut.

Pečená drůbež

1/2 pečeného kuřete, 80 g másla, 200 g žampionů, 200 g cibule, 250 g rajčat, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, 200 g strouhaného sýra
Na rozehřátém másle orestujeme nakrájené žampiony a cibuli, přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a nudličky slaniny. Osolíme, opepříme, chvíli podusíme, přidáme nakrájené kuřecí maso, promícháme, posypeme sýrem a zapečeme dozlatova. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Kuře po americku

pečené kuře, 1/8 l kečupu, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 10 dkg nakládané zeleniny v sladkokyselém nálevu, banán, jablko, sul, cukr, worcesterová omáčka, šťáva z poloviny citrónu
Pečené vychladlé kuře vykostíme, maso nakrájíme na plátky. Ze šťávy z pečeného kuřete odstraníme přebytečný tuk, přilijeme trochu vývaru a povaříme. K vychladlé šťávě přidáme kečup, na drobné kostičky nakrájený banán, jablko, drobně rozsekanou zeleninu, podle chuti osolíme a přisladíme, okořeníme a zakapeme citrónovou šťávou. Do takto připravené pikantní omáčky vložíme plátky kuřecího masa a dáme do chladu, nejlépe do ledničky proležet. Na míse ozdobíme rajským jablíčkem nakrájeným na dílky, lístky hlávkového salátu a zelenou petrželí.

Slepice na francouzský způsob

slepice, sul, pepř, 5 lžíc oleje, 2 dl vývaru, cibule, stroužek česneku, 15 dkg žampionu, 2 lžíce rajského protlaku, 2 dl bílého vína
Slepici očistíme, omyjeme a nakrájíme na úhledné díly. Posolíme je, popepříme a po obou stranách na rozpáleném tuku opečeme do zlatova. Přilijeme 2 dl vývaru, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, utřený stroužek česneku, na tenké plátky nakrájené žampiony, rajský protlak a bílé víno a vše společně dusíme do měkka za občasného mírného podlévaní horkou vodou. Šťávu nezahušťujeme.

Plněné kuřecí řízky šunkou a houbami

4 kuřecí řízky, 4 plátky sunky, 100 g žampiomu, 10 g masla, citronová štáva, sůl, 2 malá vejce, hladká mouka, olej
Kuřecí řízky rozkrojíme na rovné plátky a rozklepeme do šířky. Žampiony nakrájíme na plátky,pokapeme citronovou šťávou a podusíme na másle.Kuřecí řízky osolíme, poklademe šunkou potom žampiony, přeložíme v půli a okraje masa sklepeme paličkou  a upevníme jehlami.Obalíme je v mouce potom ve vejcích rozšlšhaných se solí a vkládame na pánev s rozehřátým olejem.Usmažíme po obou strnách a podáváme.

Plněná kuřecí křidélka

8 kuřecích křidélek
nádivka: 2 vejce, namočená houska, strouhanka dle potřeby, sůl, pepř
Nádivka: Vyrobíme buď klasickou nádivku do kuřete nebo můžeme kombinovat s nasekaným salámem,žampiony a pod. Nejtenčí část křidélek odkrojíme. V kloubku z vnitřní strany uděláme v kůži zářez a prstem pronikneme pod kůži k oběma krajům křidélka. Vzniklou dutinu naplníme nádivkou. Křidélka obalíme v trojobalu (vejce, hl. mouka, strouhanka) a smažíme jako řízky.

Pečené kuře se sýrovou nádivkou

1 kuře, 10 dkg tvrdého sýra vcelku, 10 dkg uzeného bůčku v celku (může být jiné uzené maso), 1 palička česneku, sůl (pepř, mletá paprika - dle chuti)
Syrové kuře omyjeme, očistíme, česnek rozetřeme se solí a vzniklou pastou kuře důkladně potřeme zevnitř i zvenku. Sýr a uzené maso nakrájíme na kostičky a navzájem promícháme s kořením (dle chuti pepřem a mletou  paprikou). Takto vzniklou nádivkou kuře zcela naplníme. Důkladně je zašijeme, aby roztavený sýr  při pečení nevytékal. Kuře pak pečeme obvyklým způsobem za občasného podlévání.

Pečené kuře s jogurtem

celé kuře, velký bílý jogurt, petržel, česnek, slanina, máslo, bílý pepř, sůl
Kuře umyjeme a rukou vytvoříme pod kůží na prsou co největší kapsu, nesmíme kůži roztrhnout. Pod kůži a dovnitř kuřete dáme vytvořenou hmotu. Ta se vypracuje smícháním jogurtu, posekané petržele, prolisovaného česneku, soli a bílého pepře. Dovnitř osoleného kuřete a pod kůži dáme pár plátku slaniny a pak namažeme (opět jen pod kůží a uvnitř) vytvořenou hmotou. Celé dáme na pekáč, podlijeme vodou s kouskem másla a pečeme dozlatova. Podáváme s čímkoli, brambory, rýže, atd.

Nadívané kuře s masovou nádivkou

1200 g kuře, sůl, pepř mletý, 250 g mletého masa, 1 vejce, 1 žloutek, 120 g na kostky nakrájené housky, mléko, 100 g cibule, zelená petrželka, 30 g oleje, 100 g anglické slaniny, tymián, 1 dl bílého vína, 0,25 l vývaru.
Drobně nakrájíme oloupanou cibuli. Omytou petrželku jemně posekáme. Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme petrželku a necháme vychladnout. Mleté maso promícháme s vajíčkem, žloutkem a osolíme. Omyté kuře osušíme a osolíme zvenčí i zevnitř. Do masové směsi přidáme osmaženou cibulku s petrželkou, houskové kostičky a podle potřeby mléko. Přidáme pepř a dobře promícháme. Zlehka odloupneme kůži na prsou kuřete a naplníme nádivkou, pak naplníme vnitřek kuřete. Otvor i odloupnutou kůži dobře zašijeme. Kuře položíme do dostatečně velkého pekáče, poklademe  plátky slaniny, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vývaru a pečeme při 190 stupních  za častého polévání vínem a vývarem. Během pečení podléváme i vlastní šťávou. Pečeme asi 2 hodiny. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Naložené kuřecí kolečka

500 g kuře, sojová omáčka, pepř, sůl, paprika, cibulu, česnek, worchestr, solamyl, 2 vejce
Kuřecí nebo vepřové nakrajíme na nudličky přidáme koření, cibul nakrájíme na kolečka, česnek prolisujem přidame vajíčka a solamyl asi dvě polévkové lžíce necháme přes noc v lednici potom osmažíme,nabírame po lžících.Jako přílohu můžem podávat hranolky nebo bramborovou kaši.

Krůtí kapsa

600 g krůtích prsou, 120 g rýže, 200 g žampionů/nebo hub/, 50 g másla, 50 g cibule, 2 vejce, 1 dl oleje, 30 g petrželky, sůl, pepř
Houby pokrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme houby a vše osolíme, opepříme a přidáme petrželku. Orestované houby promícháme s uvařenou a vychladlou rýží a syrovými vejci. Krůtí prsa omyjeme, nařízneme a vytvoříme kapsu, kterou naplníme směsí. Kapsu sešijeme, po obou stranách osolíme, orestujeme na pánvi a necháme zapéci v troubě. Podáváme s různými druhy salátů.

21. října 2016

Kuřecí minútkový guláš

300 g vykostěného kuřecího masa, 40 g oleje, 20 g másla, 100 g kapie, 3-4 lžíce kečupu, mletá paprika, feferónky, sůl
Kuřecí maso pokrájíme přes vlákna na hranolky, vložíme na pánvičku s rozehřátým olejem a prudce osmažíme za stálého míchání. Po dvou minutách přidáme pokrájené kapie, kečup, pokrájené feferónky, okořeníme mletou paprikou, osolíme a za stálého míchání krátce podusíme. Hned podáváme s dušenou rýží nebo s opečenými brambory a se zeleninovým salátem.

Cikánský řízek

40 dkg. kuřecího nebo vepřového masa, 4 cibule, 5 vajec, 5 lžic solamylu, 5 lžic oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worčestru, 1 lžíce pepře, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kari, 2 lžičky soli, možno přidat i česnek.
Maso nakrájíme na menší kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, vše promícháme a necháme do druhého dne uležet. Smažíme jako bramborák. Jako příloha hranolky. Dobré i studené s chlebem.

Kuře se šunkou a sýrem

syrové kuře, 8-10 plátků libové šunky, 8-10 plátků tvrdého sýra, 5-6 stroužků česneku, 4 jablka, mandle, sůl
Syrové kuře osolíme a břišní dutinu vymažeme rozetřeným česnekem se solí. Ze šunky a sýra smotáme roličky a těmi naplníme kuře a zašijeme. Kuře upečeme. Z jablek odstraníme jadřince na naplníme sekanými mandlemi. Jablka přidáme ke kuřeti do pekáče asi 15 minut před koncem pečení. Podáváme s rýží.

Kuřecí prsa se šunkou

1500 g kuřecí prsa bez kůže, 200 g šunka - nejlépe od kosti, 200 g anglická slanina, 500 g cibule, 50 g jablka čerstvá, loupaná, sůl, pepř, olej
V prsíčku vytvoříme kapsu, kterou osolíme a opepříme, poté vložíme plátek slaniny a šunky a uzavřeme. Naplněná kuřecí prsíčka povrchu nakrojíme do mřížky a zprudka opečeme na oleji. Do pekáče položíme cibuli nakrájenou podélně na půl kolečka a jablka nakrájená na hrubší kostky, na tuto směs položíme opečená kuřecí prsíčka, zalijeme použitým výpekem, přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby. Když je směs pod prsíčky pěkně rozpečená, podlijeme vodou a zvolna dopékáme ještě asi 20 minut. Vzniklou šťávu dochutíme solí a pepřem, popřípadě můžeme dle chuti použít citron a cukr pro jemně navinulou chuť. Podle chuti je též možné šťávu zjemnit smetanou. Ideální příloha k tomuto pokrmu je bramborová kaše.

Mexické palačinky

1 lžíce oleje, 100 g hladké mouky, mléko, 1 vejce, 200 g krůtích prs, 1 cibule, olej, sůl, mletý černý pepř, 100 g tvrdého sýru, 1 1/2 dl kečupu
Z oleje, mouky a vejce připravíme těsto na palačinky. Necháme chvíli odstát. Potom z těsta upečeme palačinky. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nadrobno nakrájené maso, sůl, pepř a dusíme doměkka. Směsí naplníme palačinky, zavineme je a položíme na pekáček. Strouhaný sýr smícháme s kečupem a vzniklou směsí polijeme palačinky. Zapečeme v troubě.

Krůtí plátky

4 až 6 krůtích plátků, 1 cibule, sůl, drcený kmín, olej, 1 až 2 kořenící kostky s bazalkou a tymiánem, 1/4 l smetany
Krůtí plátky osolíme a okořeníme drceným kmínem. Na oleji zpěníme cibulku a maso na ní osmahneme. Poté plátky podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a po chvilce dušení přidáme kořenící kostky s bazalkou a tymiánem. Dusíme, dokud maso nezměkne, a podléváme. Nakonec zalijeme smetanou a krátce povaříme. Podáváme s rýží, hranolky nebo pečenými brambory.

Krůtí stehno na červeném víně

1 větší krůtí stehno, 1 cibule, trochu mouky, 1 polévková kostka nebo vývar, čerstvý tymián, 2 dcl červeného vína, tuk ztužený, sůl
Osolené krůtí stehno obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi. Ve výpeku zarestujeme pokrájenou cibulku. Na ní vložíme opečené maso, snítky tymiánu, můžeme přidat trochu nerafinovaného cukru, podlijeme vývarem a červeným vínem a pod poklicí dusíme zvolna do měkka. Hotové maso vyjmeme a vydušeninu odvaříme na menší objem, případně vydusíme na tuk. Přírodní šťávou pak přeléváme porce masa. Podáváme se štouchanými brambory, těstovinami nebo rýží.

Krůtí plátky s karotkou

4 krůtí plátky, 4 plátky eidamu, 4 plátky šunky, baby karotka, pórek, sůl, koření gyros, máslo
Plátky naklepeme, osolíme, ochutíme. Poklademe šunkou a sýrem, obložíme karotkou a pórkem, zabalíme. V pekáčku rozpustíme máslo, vložíme rolky, za občasného podlévání dusíme doměkka.

Kuře Tandoori

10 hřebíčků, 2 lžičky semínek koriandru, 2 lžičky kmínu semínka z deseti nažek kardamomu, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 lžičky chilli koření, 2 lžičky mletého pepře, 1 1/2 lžičky kurkumy, 3 1/2 dl přírodního jogurtu, 1 dl citrónové šťávy
Celé koření několik minut opražíme na suché pánvi a utlučeme jej v hmoždíři.Nakrájenou cibuli,česnek a zázvor rozmixujeme v mixéru na kaši současně s pepřem,chilli a kurkumou.Přidáme jogurt a citrónovou šťávu.Stehna stáhneme z kůže a v kloubku je rozdělíme ve dví.Maso nařízneme aby se lépe namarinovalo.Marinujeme jeden den,či přes noc v lednici.Maso naskládáme do ohnivzdorné misky,přelijeme marinádou a pečeme v troubě 30 minut při 200°C,nebo déle,až jde maso od kosti.Podáváme s rajčatovo-okurkovým salátem,rýží basmati,a s tzatziky nebo chutney.

Kuře po Řecký

1 kg kuřecích stehen, 1/4 hrnku oleje, 1/3 hrnku citronové šťávy, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička oregana, 1 lžíce rozmarýnu, 4 stroužky česneku, sůl, 2 lžičky škrobové moučky, 1/2 hrnku vody, 1 kostka kuřecího nebo zeleninového bujónu
Vše smícháme a polijeme tím stehýnka a dáme přes noc marinovat. Stehýnka alespoň jednou v marinádě obrátíme. Druhý den pečeme v troubě na 180°C nebo grilujeme. Občas potíráme marinádou a nepodléváme! Omáčka: 2 lžičky škrobové moučky smícháme v 1/2 hrnku vody + 1 kostka kuřecího nebo zeleninového bujónu + zbylá marináda Smícháme a zahříváme asi 5 minut až se omáčka začne vařit a zhoustne. 10 minut před koncem pečení nalijeme omáčku na maso a dáme zapéci do trouby.

Stehýnka s kokosem

kuřecí stehýnka, 1 velký kelímek bílého jogurtu, 2 lžičky kořenící, směsi kari indické, trocha mletých chilli papriček, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kokosu, 1 nastrouhaná cibule, 4 stroužky česneku, pul lžičky zázvoru, mletý pepř, sul
Všechny ingredience smícháme a marinádu naneseme na kuřecí stehna. Necháme odležet/nejlépe přes noc. Pečeme v troubě za mírného podlévání přibližně 30 minut.

Marinovaný kuřecí řízek

kuřecí prsa, solamyl, 1 vejce, 1 bílý jogurt, koření dle chuti (curry grill), pepř, sůl, strouhanka, olej na smažení
Kuřecí prsa naklepat, opepřít a naložit do marinády z bílého jogurtu, 1 vejce, lžičky solamylu, koření (bez soli). Ponechat v marinádě do druhého dne. Vyjmout z marinády, osolit, obalit ve strouhance a osmažit jako řízek. Výhodou je, že díky působení jogurtu nehrozí vysušení masa při příliš dlouhé úprave.

Kuře na ananasu

2 kurecí prsní rízky, 1/2 vetsi plechovky ananasu /kostky/, sojova omacka, worchestrova omácka, zazvor, sul, solamyl, 1 lzicka arasídového másla /ne sladké/,olej
Vecer nakrájíme prsícka na nudlicky, osolíme, pridáme sojovku a vorcestr,zázvor a solamyl - trochu tak aby nudlicky byly obalené, ale omácka byla tekutá ne tuhá. Dáme odlezet do lednice. Druhý den rozpálíme trochu oleje a osmazíme maso, pridáme ananas i se stávou mírne podusíme do zmeknutí masa-mozno podlít trochou vody dle potreby, pridáme arasídové máslo a mírne provaríme. Je-li omácka rídká zahustíme solamylem. Dochutíme solí, zázvorem. Príloha:smazené rýzové nudle.

Kura po kubánsky

kuře, sojová omáčka, citronová šťáva, solamyl nebo hladká mouka, olej
Kuře vykostíme, nakrájíme na malé kousky, lze použít i s kůží. Kousky ve velikosti sousta marinujeme sojové omáčce smíchané s citronovou šťávou v poměru 1:1 asi 1 hodinu nebo déle, poté obalujeme v solamylu nebo hladké mouce a prudce smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.Podáváme s rýží a zeleninovou oblohou.

Bramborové knedličky s kuracím masem

1 ks bramborové těsto v prášku, 1 ks vejce, 1/2 mražené kuřecí sekané, 1 ks cibule, 1/2 sklenice sterilizovaného zelí, olej, sůl
Bramborové těsto zpracujeme dle návodu na sáčku. Uděláme malé knedlíky, které plníme rozmrazenou kuřecí sekanou, uvaříme v osolené vodě. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, posypeme knedlíky a podáváme se sterilizovaným zelím.

Kuřecí pikantní prsa v alobalu

4 ks kuřecích prsíček, sůl, zeleninové koření podle chuti tabasco nebo chilli, 2 lžíce medu, 6 lžic olivového oleje, 1 velká lžíce škrobu, 6 jablek, škrob
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a přidáme olej, med, škrob a koření. Promícháme a necháme odležet 24 hodin. Na pánvi rozpálíme olej a směs za stálého míchání opékáme. Když je maso na půl hotové přidáme okrájená jablka a dorestujeme. Jako přílohu podáváme s tmavou rýži naturel.

Kuře dušené s jablky a zeleninou

1 kuře, sůl, 60 g rostlinného tuku, 100 g celeru, 2 jablka, pepř, hřebíček, nové koření, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l sladké smetany
Kuře rozdělíme na 4 porce a osolíme po obou stranách. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájený celer, oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka bez jádřinců., koření a vše krátce osmažíme. Na tento základ vložíme porce kuřete, podlijem je a dusíme. Při dušení porce obrátíme. Upravujeme na mírném ohni, jablka i celer se snadno a rychle připalují. Měkké kuře vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou a dobře provaříme. Maso pak vložíme do omáčky ještě prohřát. Podáváme s knedlíkem, rýží a i těstovinami.

Kuře na eidame a mandlích

1 celé kuře, 2 paličky česneku, 200 g eidamu, 200 g česnekového boku (nebo slaniny), 4 jablka, 100 g loupaných mandlí, sůl, pepř, brambory (pro 4 osoby)
Kuře osolíme a potřeme česnekem - i uvnitř. Do vnitřku kuřete dáme nádivku z eidamu a česnekového boku. Vše na kostičky. Zašijeme nebo propíchneme jehlou a v předem vyhřáté troubě kuře cca 1,5 h pečeme. Mezitím připravíme čtyři neloupaná jablka, odstraníme jádřince, do jablek napícháme oloupané mandle a cca 10 minut před koncem pečení je ke kuřeti přidáme. Hotové kuře podáváme s opečeným bramborem.

Kuřecí prsa plněné šunkou a slaninou

1500 g kuřecí prsa bez kůže, 200 g šunka - nejlépe od kosti, 200 g anglická slanina, 500 g cibule, 500 g jablka čerstvá loupaná, sůl, pepř, olej
V prsíčku vytvoříme kapsu, kterou osolíme a opepříme, poté vložíme plátek slaniny a šunky a uzavřeme. Naplněná kuřecí prsíčka povrchu nakrojíme do mřížky a zprudka opečeme na oleji. Do pekáče položíme cibuli nakrájenou podélně na půl kolečka a jablka nakrájená na hrubší kostky, na tuto směs položíme opečená kuřecí prsíčka, zalijeme použitým výpekem, přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby. Když je směs pod prsíčky pěkně rozpečená, podlijeme vodou a zvolna dopékáme ještě asi 20 minut. Vzniklou šťávu dochutíme solí a pepřem, popřípadě můžeme dle chuti použít citron a cukr pro jemně navinulou chuť. Podle chuti je též možné šťávu zjemnit smetanou. Ideální příloha k tomuto pokrmu je bramborová kaše.

Pečené kuře s jablky a brusinkami

1 kuře, sůl, pepř, 50 g oleje, 80 g másla, 1 dl vody, 5 jablek, 125 g brusinek, 1 dl bílého vína, 30 g kečupu.
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, na oleji a polovině másla po obou stranách opečeme, podlijeme vodou a za občasného polévání v horké troubě upečeme doměkka. Celá jablka vykrojíme kulatým vypichovátkem, aby uprostřed zůstal kulatý prostor bez jadřince. Otvor naplníme brusinkami, dáme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme polovinou vína a dáme péci do trouby. Když jsou napůl pečená, přidáme zbytek vína, kečup, promícháme a dopečeme. Šťávu z kuřete spojíme se šťávou z jablek a přeléváme jí porce na talíři. Ke kuřeti přidáme pečené jablko.

Kuře s tymiánem

1 kuře, 2 lžíce másla, cibuli, malý celer, 2 snítky tymiánu, lžičku kečupu, sůl.
Na marinádu: 3 lžíce octa, půl šálku oleje, bobkový list, 2 hřebíčky, 3 stroužky česneku.

Kuře rozdělíme na porce, osolíme, vložíme do porcelánové mísy a posypeme tymiánem. V kastrolku smícháme suroviny na marinádu a svaříme. Do vychladlé přidáme prolisovaný česnek a nalijeme na kuře. Necháme přes noc proležet. V pánvi zahřejeme máslo a krátce na něm opečeme ze všech stran marinované kuře. Přidáme nakrájený celer, přidáme část marinády a pečeme v troubě. Podáváme s opečenými brambory.

Krutí kýta plněná jablky a mrkví

snítku rozmarýnu, 150 g mrkve, jablko, cibuli, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 3 lžíce hořčice, 1 krůtí kýtu, 2 lžíce jablečného moštu.
Část rozmarýnu nadrobno nasekáme, jablko a mrkev nastrouháme. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na horkém másle zesklovatět. Přidáme jablka, mrkev a dusíme 5 minut. Okořeníme, přidáme hořčici a nasekaný rozmarýn. Na naklepané maso navršíme směs jablek a mrkve, srolujeme a sešijeme nití. Zabalíme do alobalu a 60 min. pečeme. Nakonec fólii odstraníme a ještě 30 min. grilujeme.

Kuřecí řízek ve špekovém kabátku

100 g žampionů, 2 lžíce másla, 4 kuřecí řízky, 8 plátků špeku, pepř, sůl, 2 lžíce sekané petrželky, stroužek česneku.
Žampiony nakrájíme, česnek utřeme se solí a obojí na horkém másle asi 5 min. podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku petrželky, promícháme a necháme vychladnout. Řízky naklepeme, osolíme, okořeníme a naplníme houbovou směsí. Řízky zabalíme a upevníme párátkem. Každý zarolovaný řízek obalíme dvěma plátky špeku. Pečeme 15 min. a podáváme s brambory nebo pečivem.

Kurecí špíz se zeleninou

250 g šalotky, 200 ml červeného vína, sůl, pepř, lžičku tymiánu, 1 bobkový list,menší lilek, 16 kuřecích kousků, 3 lžíce oleje.
Šalotku oloupeme, necháme několik minut podusit a dáme stranou. Trochu soli, pepře, víno, tymián a bobkový list promícháme a dáme do mísy. Lilek nakrájíme na kolečka. Kuřecí kousky se šalotkou a lilkem dáme do připravené směsi na 2 hodiny do ledničky. Na grilovací jehly střídavě napichujeme lilek, maso a cibulku. Potíráme olejem a marinádou. Necháme 15 min. grilovat. Podáváme s kečupem a bílým pečivem.

Rajčatové kuře

2 rajčata, 2 cibule, 7 lžic oleje, pepř, sůl, lžičku sladké papriky a hořčice, 2 půlky kuřete.
Rajčata nakrájíme na malé kousky a cibuli nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji necháme rajčata a cibuli zesklovatět, přidáme koření, hořčici a 15 minut vaříme. Omyté maso potřeme šťávou a 30 minut grilujeme. Servírujeme se šťávou.

Kari kuře

1 čerstvý zázvor, žloutek, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, lžičku medu, 2 lžičky kari, 2 kuřecí stehna s křídly.
Zázvor oloupeme a nastrouháme. Smícháme se žloutkem, olejem, solí, pepřem, medem a kari. Pastu důkladně utřeme, potřeme jí kuřecí stehna s křídly a necháme nejlépe 3 hodiny marinovat. Kousky pak 6 minut grilujeme.

Česnekové kuře

1 kuře, 6 stroužků česneku, 50 ml olivového oleje, kůru a šťávu z 1 citronu, 1 snítku estragonu, svazek petrželky, sůl, pepř, papriku.
Kuře rozdělíme na 8 kousků. Část česneku rozmačkáme a smícháme s olejem, citrónovou kůrou, šťávou a nasekanými bylinkami a promícháme. Kousky potíráme směsí a navrchu sypeme kousky estragonu a česneku. Grilujeme 25 minut.

Kuřecí stehýnka na červeném víně

4 kuřecí stehna, 2 lžíce oleje, cibuli, 2 stroužky česneku, 1 dl červeného vína,500 g rajčatového pyré, 100 g černých oliv (bez pecky), šalvěj.
Stehna z obou stran zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a česnek utřený s cibulí a vše krátce opečeme. Přilijeme víno a přidáme rajčatové pyré. Pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Krátce před koncem dušení přidámeolivy. Omáčku před podáváním ochutíme šalvějí. Maso a omáčku už nesolíme.

Kuřecí plátky s medovou kurčičkou

8 kuřecích plátků, 150 g jogurtu, 1/2 lžičky zázvoru, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky skořice a soli, mletý hřebíček, kardamom, 100 g mletých mandlí, 2 lžíce másla, lžičku medu, 4 lžíce vody, 150 g zakysané smetany.
Jogurt se zázvorem, česnekem, skořicí, hřebíčkem, solí a mandlemi umixujeme na hladkou kaši. Plátky naskládáme do vymazané ohnivzdorné misky a potřeme kaší. Ohřejeme máslo s medem, pokapeme kuřecí plátky a nepřikryté necháme hodinu odpočinout. Plátky 15 min. opečeme v troubě (225°C), přikryjeme fólií a dalších 5 min. dopečeme. Výpek zředíme vodou, vmícháme zakysanou smetanu. Omáčku ochutíme solí, pepřem, cukrem a podáváme odděleně.

Nákyp z kuřecího masa

500 g pečeného kuřecího masa, 4 žemle, 2 šálky smetany, 5 vajec, 3 lžíce tuku,cibuli, pepř, sůl, 2 lžíce sekané petrželky, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání zapékací mísy.
Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme smetanou rozšlehanou se žloutky, přidáme na části tuku osmaženou nakrájenou cibuli, pepř, sůl, petrželku a na kostičky nakrájené maso. Zlehka promícháme se sněhem z bílků. Směs rozetřeme do vymazané a vysypané zapékací mísy. Na povrch dáme kousky tuku a asi 40 minut zapékáme ve vyhřáté troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře na čínský způsob

kuře, sůl, lžíci škrobové moučky, olej, 4 lžíce arašídů, 4 pórky nebo svazek mladé cibule, 1/2 lžičky glutasolu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 bílky.
Kuře vykostíme, nakrájíme na nudličky a mírně osolíme. Do misky dáme škrobovou moučku, zalijeme vodou, rozmícháme na kašičku a přidáme rozšlehané bílky. Maso ve směsi obalíme. V hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme maso, arašídy a za stálého míchání prudce opražíme. Po upečení masa a arašídů přidáme na kolečka nakrájený pórek, sójovou omáčku, víno a za stálého míchání necháme změknout. Nakonec přidáme glutasol a promícháme. Podáváme s dušenou rýží.

Kuřecí křídélka s rajskou omáčkou

12 kuřecích křidélek, 750 g rajčat, oloupané jablko bez jadřince, cibuli, lžíci oleje, 3 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce medu, sůl, 2 lžičky ovocného octa, grilovací koření, cayennský pepř.
Rajčata nařízneme, krátce povaříme a oloupeme. Rozčtvrtíme, zbavíme semen a společně s jablkem nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na osminky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme rajčata a jablka, vmícháme protlak, osolíme a dusíme 30 min. Smícháme med, ocet, sůl a grilovací koření, směsí potřeme křidélka a v grilu opečeme po obou stranách dozlatova. Podáváme s omáčkou, kterou dochutíme solí a cayennským pepřem.

Kuřecí ragú s houbami a omáčkou

600 g kuřecích prsíček, 2 lžíce másla, cibuli, 600 g hub, 200 g smetany, sůl,pepř, petrželku, šťávu z poloviny citronu.
Maso nakrájíme na kostičky, na lžíci másla ho ze všech stran opečeme, vyjmeme a uložíme do tepla. Na zbytku másla necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a za stálého míchání je prudce opečeme. Přidáme maso a vše zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme a 10 min. podusíme. Petržel jemně nasekáme a přimícháme k ragú. Dosolíme a ochutíme citrónovou šťávou a podáváme s houskovými knedlíky.

Zázvorové kuře

400 g kuřete, lžičku mletého zázvoru, 2 lžíce vína, lžíci cukru, sójovou omáčku,olej.
Na omáčku: lžíci oleje, na kterém jsme osmahli špetku chilli, lžíci sójové omáčky, stroužek česneku, trochu cukru.

Kuře nakrájíme na malé kousky a dáme odležet do misky s vínem, zázvorem, několika kapkami sójové omáčky a cukrem. Po 1-2 hodinách maso vyjmeme a prudce 5 min. opékáme na oleji. Zbytky marinády a přísady na omáčku umícháme a krátce prohřejeme. Opečené maso namáčíme do vzniklé omáčky a jíme s rýží nebo chlebem.