4. května 2012

Sardelová pomazánka


250 g másla, malá majonéza, sardelová pasta, trochu hořčice
Máslo utřeme s majonézou, ochutíme sardelovou pastou a hořčicí. Podle chuti osolíme.

Žloutková pomazánka


150 g másla, 5 vajec natvrdo, sardelová pasta, citrónová šťáva, sůl
Z uvařených, ještě horkých vajec vyjmeme žloutky a prolisujeme přes sítko. Máslo utřeme s trochou sardelové pasty, přidáme žloutky, ochutíme citrónovou šťávou a osolíme. (Na chlebíčky, ozdobně nastříkáme na rozkrojená rajčata, okurky, plníme rozpůlené bílky).

Pomazánka ze sádla


Do čerstvě vyškvařeného sádla přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, sůl, trochu pálivé papriky a majoránku. Promícháme a necháme ztuhnout. Mažeme na tmavý chléb.

Jablková pomazánka s křenem


2 velká jablka, lžíce strouhaného křenu, 2 malé žervé sýry
Jablka oloupeme a nakrouháme, mírně osolíme. Přidáme jemně nastrouhaný křen a žervé sýry. Vše dohromady promícháme. Veku nakrájenou na plátky pomažeme slabě máslem a potřeme jablkovou pomazánkou. 


Meruňkové máslo


Perla (nebo jiný rostlinný tuk bez cholesterolu), trocha moučkového cukru, meruňky 
Tuk hladce vymícháme s cukrem a přidáme najemno rozmixované okapané meruňky (nebo hodně zralé čerstvé plody). Promícháme a uložíme do ledničky. Mažeme na pečivo. 

Škvarková pomazánka do zásoby


450 g škvarků, 1 lečo (bez šťávy), 2feferonky, 2-4 stroužky česneku, syrové vejce, malá hořčice, 1-2 lžičky vegety
Vše pomeleme, dobře promícháme, dáme do malých skleniček a 20 minut sterilujeme.

Játrová pomazánka


Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na kostičkách slaniny. Přidáme mletá vepřová játra a dusíme do změknutí. Osolíme, opepříme a když pomazánka dostatečně zhoustne, zakápneme ji citronem. Mažeme na chleba nebo veku, sypeme cibulí.

Žampionová pomazánka se salamem


Čerstvé žampiony nakrájíme a povaříme v troše osolené vody. Zvlášť nakrájíme měkký salám a natvrdo vařená vejce. Promícháme, spojíme tatarskou omáčkou, podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky, jednohubky.

Barevná pomazánka


V mixéru dobře rozmixujeme trochu podušených hříbků, nastrouhanou syrovou mrkev,3 natvrdo uvařená vejce, měkký sýr, kousek uzeniny (šunky), trochu majonézy nebo bílého jogurtu. Přidáme jemně nasekanou cibulku, prolisovaný stroužek česneku.

Houbová pomazánka s nivou


250 g čerstvých hub, 100 g sýra Niva, 2 lžíce másla, cibule, sladkokyselá okurka,  lžíce hořčice
Houby nakrájíme a podusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Vychladlé pomeleme , smícháme s nastrouhanou Nivou, drobně nakrájenou okurkou, cibulí a vše promícháme. Utřeme máslo s hořčicí, přimícháme houbovou směs a vychlazenou pomazánku podáváme s pečivem.

Výborná pomazánka


2 vejce natvrdo, mrkev, 100 g tvrdého sýra, malá cibule, hořčice, majonéza, pepř, sůl
Všechny suroviny nastrouháme, smícháme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí. Pomazánka nesmí být příliš řídká. Podle chuti můžeme přidat i mletou papriku a malou feferonku.

Pomazánka Lučina


2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100 g dietního salámu, 50 g másla, sůl
Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.

Pomazánka s burskými oříšky


Utřeme 1 měkký tavený sýr, trochu majonézy, přidáme nadrobno nakrájené vařené vejce, hrst opražených burských oříšků, ml. papriku a sůl.

Pěna z olomouckých tyčinek


balíček olomouckých tyčinek, 5 lžic másla, 3 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, 5 lžic mléka

Tyčinky jemně rozemeleme, rozmícháme s mlékem a necháme ustát tak dlouho, až mléko vsákne. Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a majonézou na jemnou pěnu. Smícháme s rozemletými olomouckými tyčinkami. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo, zdobíme plátky rajčat nebo nudličkami papriky.

Jednoduchá pomazánka


Nakrájíme nebo nastrouháme nahrubo olomoucké syrečky, utřeme je s máslem, 1-3 stroužky česneku. Mažeme na chlebíčkovou veku, rozpůlené rohlíky. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Pomazánka z tvarůžků


2 olomoucké tvarůžky,  vařený strouhaný brambor, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, cibule, pažitka.
Sýr utřeme s tukem, bramborem. Osolíme, přidáme pokrájenou cibuli a pažitku.

Sýrová voňavá pomazánka


menší balíček olomouckých tvarůžků, 2 kostky taveného sýra, cibule, lžička sladké papriky, lžička hořčice
Tvarůžky i sýr nakrájíme na menší kousky a necháme na mírném ohni rozpustit (podlijeme trochou vody). Po rozpuštění stáhneme z ohně a vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli, hořčici, papriku a necháme vychladit.

Tvarůžková pomazánka s kapii


velký balíček tvarůžků, pomazánkové máslo s kapií, kapie, 2 trojúhelníčky taveného sýra, nastrouhaná kyselá okurka, cibule, sůl, mletá paprika
Tvarůžky, cibuli a okurku nastrouháme. Pomazánkové máslo utřeme se sýrem, ochutíme solí a paprikou. Přidáme nastrouhané tvarůžky, nastrouhanou cibuli, nastrouhanou okurku, drobně nakrájenou kapii a společně umícháme.

Olomoucká pomazánka


6 uleželých olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, cibule, mletá paprika, kmín, sůl
Tvaroh rozetřeme s máslem a měkkými tvarůžky. Vmícháme drobně nakrájenou cibuli, okořeníme paprikou a kmínem. Podle chuti osolíme a můžeme rozředit i trochou piva. Mažeme na tmavý chléb, posypeme nakrájenou pažitkou nebo jemně nastrouhanou osolenou ředkvičkou.

Voňavá pomazánka


Hermelín, 100 g tvrdého sýra Eidam, sýr Romadúr, 100 g šunkového salámu,4 natvrdo uvařená vejce,  větší cibule, krabička majonézy, 2 malé bílé jogurty, mletý pepř, sůl.
Na hrubém struhadle nastrouháme vejce, sýry, salám. Přidáme nasekanou cibuli, lehce promícháme. Spojíme majonézou a jogurty. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit,  mažeme na veku, jednohubky.


Smetanová hermelínová pomazánka


200 g Hermelínu, 3 lžíce smetany (nebo mléka, vody), cibule, trocha rumu, mleté ořechy, nakrájená pažitka
Hermelín nastrouháme a se smetanou vidličkou rozmělníme. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhané ořechy, nakrájenou pažitku, podle chuti i rum. Mažeme na rohlíky, zdobíme kousky ořechů.

Zelený ďábel


Nastrouháme 200 g Nivy, přidáme 1/2 kostky tvarohu, česnek (podle chuti), chilli koření, jogurt a vše vyšleháme.

Pomazánka bača


150 g ovčího sýra, 3 lžíce másla, lžíce kečupu, 5 stroužků česneku
Máslo utřeme s kečupem a prolisovaným česnekem. Sýr nastrouháme nebo rozdrobíme a vmícháme do másla.

Pomazánka z olomouckých syrečků


balíček syrečků, 1/8 másla (rostlinný tuk), cibule, kmín, trocha piva
Syrečky nastrouháme nebo utřeme s máslem, přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín. Zjemníme podle potřeby pivem. Dobře vymíchanou pomazánku dáme do sklenice s víkem a uložíme do druhého dne v chladu.

Pomazánka,chuťovka


2 cibule, 2 nožky párků, 2 trojúhelníčky sýra, 2 syrová vejce, sójová omáčka, pár kapek worcesteru
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, párky na kolečka. Osmahneme na kousku tuku (máslo, olej), ochutíme sójovou omáčkou a worcesterem. Zalijeme rozšlehanými vejci, přidáme sýr a mícháme do zhoustnutí. Mažeme na předem osmažené topinky, které jsme potřeli kečupem.


Hermelínová pomazánka


2 Hermelíny, 250 g měkkého tvarohu, malá majonéza (ve vaničce), 3 stroužky česneku, lžička sladké mleté papriky, mléko podle potřeby, sůl
Tvaroh ušleháme s majonézou. Vmícháme nahrubo nastrouhaný Hermelín, prolisovaný česnek, papriku. Příliš hustou pomazánku zředíme trochou mléka a podle chuti přisolíme. Mažeme na plátky veky nebo toast.o chleba a sypeme drobně posekanými vlašskými ořechy.

Vlašská pomazánka


sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu,
1 pomazánkové máslo bez příchuti
Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.

Vampíří strach


2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl.
Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.

3. května 2012

Vajíčková lahůdková pomazánka


6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu,  cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy
Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí. Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem.

Vajíčková pomazánka jednoduše

máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř
Vejce a okurky nastrouháme na jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.


Vaječná pomazánka s česnekem


4 vejce uvařená natvrdo, hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory,  lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka
Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Vaječná pomazánka dle strejdy


6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo salátová, sůl, pažitka

Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.


Vaječná pomazánka domaci


250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř,  lžíce plnotučné hořčice
Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.

Tuňáková pomazánka ala teta


2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice

Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami...


Tuňáková pomazánka light


konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.

Tuňáková pomazánka


185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, cibule, brambora vařená ve slupce,2 vejce vařené natvrdo, lžička hořčice, bílý pepř, sůl
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.


Tomatová rybí pomazánka


250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, zelená paprika,  malá cibule, sůl, pepř
Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.

Tetina pomazánka


cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, masox, pepř, sladká paprika
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.

Tavená pomazánka


100 g taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, vejce, cibule, sůl, worchester
Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku. Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.

Šunkové balíčky


vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1,5 lžíce nastrouhaného křenu, 0,5 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru

Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.

Ševcovský mls


500 g měkkého salámu, 100 g majolky, cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.

Sýrová pomazánka s česnekem


3 kusy taveného sýra, 100 g taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.

Sýrová pomazánka na topinky


120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.

Sýrová pomazánka s burskými oříšky


100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen
Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.


Světová pomazánka na chlebíčky


3 větší vařené brambory, střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, majolka nebo bílý jogurt, sůl
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat.

Sloní žrádlo - pomazanka


1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky
spojka : 2 lžíce oleje, lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, velký rajský protlak (210 g), lžička soli, 6 kostek cukru, lžička chilli

Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou
si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.



Sloní žrádlo-recept


500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, malá majolka, větší cibule, necelá lžíce chilli koření, lžíce kečupu,  lžíce octa, lžíce oleje, 4 kostky cukru
Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.

Sloní mlsanec


2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky)
Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet. Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.

Sloní mls


lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 0,5 lžičky chilli
V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.

Rychlá vajíčková pomazánka


4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka

Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.

Pomazánka ze škvarků


250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl
Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli.Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.

Pomazánka ze sardinek

sardinky v oleji, 120 g másla, cibule, sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester

Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.

Pomazánka z vaječných žloutků


150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka
Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou.

Pomazánka z vajec a salámu


2 vejce,100 g salámu,100 g másla,lžíce hořčice,okurka
Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku,přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou,nakrájenou na kolečka.

Pomazánka z tresčích jater dle dědy


60-80 g tresčích jater z konzervy, 0,5 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka
Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.

Pomazánka z cizrny


konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

Pomazánka z celeru


150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr
Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s majonézou.

Pomazánka všehochuť


100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, sladkokyselá okurka, kapie, sůl.
Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

Pomazánka na chlebíčky z gothaje


300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, velká cibule,4 trojúhelníčky taveného sýra, majonéza, sůl, pepř
Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme. Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).

2. května 2012

Pikantní rybí pomazánka z olejovek


krabice olejovek, tavený smetanový sýr, 50 g másla,  kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl
Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.


Pikantni pomazánka na chlebíčky


250 g českého salámu, kyselá okurka, cibule, 100 g majonézy.
nálev: lžíce oleje,  lžíce octa, lžíce kečupu, . lžíce hořčice, 0,5 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).
Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka. Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. 

Pikantní pomazánka ála celer


1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody
Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadlo nakapeme citronku a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem.

Pikantní pomazánka se salamem


sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, cibule, celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, majolka, pepř, sůl
Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.

Pikantní mrkvová pomazánka


3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g), 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc), lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.

Pepkova pomazánka


150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.

Pažitkové žervé


tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme  jemně posekanou pažitku
.

Ostrá pomazánka


200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl
Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

Očková pomazánka


krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe)
Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.

Mrkvová pomazánka s křenem


100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr
Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

Mozaiková pomazánka


200 g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule, lžíce strouhané mrkve, lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka
Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny. Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů.

Mňam krabí pomazánka


balení krabích tyčinek, majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř
Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.

Míchaná sýrová pomazánka


2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.
Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

Maďarská pomazánka


12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky,  cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, lžíce lehké majonézy, pepř, sůl
Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umelemena masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !

Lososová pomazánka


50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.



Letní pomazánka


bílý jogurt, 1 sýr Lučina, vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř
Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

Křenová pomazánka se salámem


200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, majolka, 2 vejce natvrdo, sůl
Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme. Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.

Křenová pomazánka

100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka

Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.


Krabí pomazánka s Lučinou


větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl
Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká .

Krabí pomazánka se syrem


větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.
Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky

Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem a paprikou červenou a zelenou. Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.

Falešný humr


mrkev, 0,5 celeru, 100 g sýru cihla, lžíce majolky, citron
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

Falešná humrová pomazánka


filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka
Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.

Česnekovo-sýrová pomazánka


2 lžíce margarínu, obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).
Margarín, tavený sýr a pomazánskové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí. Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení). Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.

Česneková pomazánka z tvrdých sýrů


200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice
Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.

Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami


200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu),3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz)

Sýr najemno nastouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

Česneková pomazánka s majolkou


150 g eidamu,  majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.


Čertova pomazánka


velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka,paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl
Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.

Bulharská pomazánka


300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.

30. dubna 2012

Rychlá rybí pomazánka

konzerva rybiček v tomatě (nebo obyčejné + kečup), 150 g másla nebo margarínu, cibule, sůl
Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme máslo nebo margarín, rybičky v tomatě, osolíme a rozmícháme vidličkou (nemixovat). Namažeme na chléb či pečivo, můžeme ještě posypat cibulí. 

Topinková pomazánka

200 g rostlinného másla, 100 g taveného sýra, sladká paprika, pažitka, 50 g uzeniny, mrkev, 50 g celeru, jablko
Rostlinné máslo utřeme s taveným sýrem, ochutíme paprikou a pažitkou. Vmícháme na nudličky nakrájenou uzeninu a jemně nastrouhanou zeleninu - mrkev, celer a jablko.Důkladně promícháme .

Pomazánka na chlebíčky

3 vařené mrkve, 3 vařená vejce, 3 sterilované okurky, 40 dkg salámu junior, balení majonézy, balení malého krenexu
Mrkev, vajíčka, okurky a salám nasrouháme najemno. Smícháme s majonézou a krenexem. Mažeme na veku, zdobíme sýrem nebo rajčaty. 

Pomazánka s mrkví

balení žervé, 2 lžíce bílého jogurtu, mrkev, 2 lžíce sekaných oříšků, špetka Maggi Harmonie Chuti, 50 g pikantní uzeniny (nemusí být)
Žervé rozšleháme s jogurtem, přidáme nastrouhanou mrkev a sekané oříšky, případně nadrobno nakrájenou uzeninu. Ochutíme kořenící směsí Maggi Harmonie Chuti. 

Svěží pomazánka

4 mrkve (nelze určit přesně, kvůli kvalitě), 2 majonézy v sáčku, citron nebo limetku, cibulku, pepř, sůl
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky, mírně vymačkáme a přidáme na jemno pokrájenou cibulku, šťávu z půlky citronu(podle chuti míň či víc).Směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu.

Česneková pomsta

200 g tvrdého sýra, sklenka majonézy, 5 stroužků česneku, sůl
Prolisovaný česnek rozmícháme s majonézou, přidáme jemně strouhaný sýr a osolíme. 


Krabí pochoutka

2 balení krabích tyčinek Surimi, balení Maggi Majonézy, sůl, pepř, citrón
Krabí tyčinky rozkrájíme na drobné kousky a dáme do mísy. Nakrájené kousky v míse rozmačkáme vidličkou.Přidáme Maggi Majonézu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na čerstvou veku nebo na jiné bílé .

Provensálská pomazánka

1 sýr Lučina, 4 trojhránky taveného sýra, lžička worcesterové omáčky, 2 lžičky provensálského koření, 90 g majonézy, 0,5 cibule
Cibuli nakrájíme na co nejrobnější kostičky a přesypeme do misky. Přidáme všechny vypsané ingredience. Vše utřeme a podle chuti i dosolíme. 

Vajíčková pomazánka

5 vajec, pomazánkové máslo, 2 ks taveného sýru (nejlépe Apettito), pórek, 20 dkg šunkového salámu
Vajíčka uvaříme natvrdo. Potom je nakrájíme na drobné kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka, šunku na kostičky a všechny ingredience smícháme dohromady. Mažeme na bílý či na černý chléb nebo bagetu. 

Pomazánka z Nivy

250 dkg nivy, 2 lučiny na pomazánky, 2 cibule, zelená kapie, lžíce mléka
Nivu nahrubo nastrouháme, přidáme lučinu, drobně nakrájenou cibuli a papriku.Pomazánku můžeme zředit mlékem a na závěr vše dobře zamícháme. 

Brynzová pomazánka

250 g brynzy, 50 g másla, cibule, lžička mleté červené papriky, kmín, zelená paprika
Brynzu utřeme s máslem, přidáme mletou červenou papriku, kmín, jemně nakrájenou cibulku a dobře promícháme. Mažeme na černý chléb a ozdobíme nakrájenou zelenou paprikou. 

Tvarůžková rýchla pomazánka

balení tvarůžků, vejce, 100 ml oleje Z vajíčka a oleje uděláme majonézu
Na jemno nakrájené tvarůžky přidáme do majonézy a vše mixujeme podle chuti až do hladka. Není nutno solit. 

Tvarohová pomazánka s kyselou okurkou

125 g tvarohu, lžíce bílého jogurtu, 2 kyselé okurky, kopr, lžíce kečupu, sůl, rostlinné máslo
Tvaroh s jogurtem a rostlinným máslem našleháme. Přidáme kyselé okurky, nakrájené na drobné kostičky, kečup, nasekaný kopr a mírně osolíme. Všechno dobře promícháme. 

Celerová pomazánka

0,5 středně velkého celeru, 100 g strouhaného eidamu, 2 lžíce worcesterové omáčky, 1 sýr Lučina, 90 g Maggi Majonézy (podle hustoty i více), trochu soli
Celer nastrouháme a vše umícháme dohromady.Namažeme na plátky veky a ozdobíme kapií. 

Sýrová pomazánka s uzeným hejkem

balení sýra Apetito nebo jiného taveného bez příchuti, 12 kusů pórku,  větší Lučina, trochu mléka nebo smetany, sůl, pepř, 250 g uzeného hejka (může být i uzený kapr nebo amur)
V misce rozetřeme tavený sýr s trochou mléka nebo smetany najemno (eventuelně lze i trochu přihřát na sporáku. 

Krabí pomazánka

500 g krabích tyčinek, 500 ml bílého jogurtu, 2 vařená vejce, 250 ml tatarky, bílý mletý pepř, Maggi Harmonie Chuti Chuť středozemí, citrón
Krabí tyčky nakrájíme na kostičky, nastrouháme k nim vařená vejce, okořeníme.Přidáme bílý jogurt, tatarku a citronovou šťávu. 

Bačova pomazánka

300 g ovčího sýra, 0,5 jemně nakrájené cibule, stroužek rozmačkaného česneku, kyselá na kostičky nakrájená okurka, 3 lžičky sladké papriky, lžíce kaparů, 4 sardelová očka (rozetřít), lžíce másla
Vše dáme do mísy a řádně promícháme. Poté opečeme chléb nebo veku a pomazánku natřeme na ještě teplý chleb.

Povelikonoční vaječná pomazánka

10 vajec vařených natvrdo, 20 dkg šunky nebo libové uzené, 4 měkké sýry, 3 lžíce másla nebo margarýnu, lžíce nadrobno sekané cibulky, 4 lžíce tatarky, 2 lžičky obyčejné hořčice, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka, 4 lžíce majonézy
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme šunku nebo uzené .

Česnekovo tvarohová pomazánka se smetanou

150 g tvarohu, kysaná smetana, ředkvička, zelená cibulka (nemusí být zelená), česnek podle chuti, sůl, pepř
Tvaroh rozmačkáme, přidáme nastrouhanou ředkvičku, sekanou cibulku, pepř, sůl a česnek podle chuti (ale alespoň 3 stroužky). Nakonec přidáme kysanou smetanu podle konzistence hmoty. 

Pomazánka z uzeného špeku

10 dkg uzeného špeku, cibule, kyselá okurka, 4 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, lžička hořčice, malý protlak
Všechny suroviny rozemeleme a smícháme. 


Pomazánka z krabích tyčinek s ananasem

balení krabích tyčinek (8 kusů), 0,5 cibule, 4 lžíce ananasu, 0,5 balení pomazánkového másla
Rozmixujeme nadrobno krabí tyčinky, cibuli a ananas. Přidáme pomazánkové máslo a pomazánka je hotová.