Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
9. března 2012
Cukety plněné mletým masem
4 cukety střední velikosti, 2 větší cibule, 5 stroužků česneku, asi 500 g mletého masa, lžička mletého čerstvého zázvou (nemusí být, ale je výborný), 0,5 lžičky chilli, mletý pepř, sůl, 2 rajčata, zelená petrželka, asi 100 g strouhaného sýra, olej
Cukety podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semeníky. Opečeme na oleji z obou stran, když zvláční, vyndáme a dáme na vymazaný plech. Na oleji osmažíme jemně krájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a smažíme až zbělá. Přidáme koření (0,5 lžičky chilli, pepře, soli) nakonec vmícháme pokrájenou petrželku (čím víc tím líp) a pokrájená rajčata (přidávám ještě lisovaný česnek) a ještě prohřejeme. Touto náplní naplníme připravené cukety hustě zasypeme strouhaným sýrem a při 210 °C zapečeme 15-20 minut.
Cuketové soudky
velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, oregano, mletý pepř, olej
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme na drobno posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut. Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Cuketové misky
2 - 3 mladé cukety, 200 g sýru niva, 150 g šunky nebo šunkového salámu, 2 vejce, kousek másla
Omyté cukety rozkrájíme na špalíčky a lžičkou vydlabeme vnitřek tak, aby vznikla miska - dno nechat. Sýr nastrouháme, šunku nebo salám nakrájíme nadrobno a oboje promícháme se syrovými vejci. Touto směsí naplníme cuketové mističky (ne úplně plné, pečením směs nabude), naskládáme na máslem vymazaný pekáč, trošku podlijeme vodou a dáme upéct do trouby při 200°C asi 25 minut. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Cuketa zapečená s masem a rajčaty
2 cukety, 3 kuřecí prsní řízky, 3-4 rajčata, čerstvá bazalka, 3-4 lžíce oleje, worchestrová omáčka, sůl, mletý pepř, 6-10 stroužků česneku, 100 g tvrdého sýra, 0,5 plechovky mléka Tatra, vejce
Maso nakrájíme na kousky, promícháme s olejem a trochou worchestrové omáčky a necháme hodinu uležet. Pak ho na rozpálené pánvi opečeme dozlatova, osolíme, opepříme a promícháme s rozmačkaným česnekem. Cukety oloupeme a nakrájíme na kolečka. Naskládáme je na dno pekáče a osolíme. Na ně navrstvíme opečené maso a pokryjeme ho kolečky rajčat. Posypeme lístky bazalky. Nastrouhaný sýr smícháme s mlékeme a vejcem a rozlijeme po povrchu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut.
Brambory zapečené se špenátem
1 kg brambor, 450 g listového špenátu, cibule, 200 g krabích tyčinek, 150 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, olej, sůl, mletý pepř, 3-4 stroužky česneku
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout (lépe den předem). Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát a chvíli podusíme. Osolíme a ochutíme pepřem a rozmačkaným česnekem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do vymazaného pekáče naskládáme polovinu brambor a lehce je osolíme. Pokryjeme je vrstvou špenátu, posypeme na kousky nakrájenými krabími tyčinkami a zaskládáme druhou polovinou brambor. Opět lehce posolíme, zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a asi 20 minut zapečeme.
Brambory zapečené se sýrem a petrželkou
1 kg brambor, 250 g tvrdého sýra, 50 - 60 g másla, 2 hrsti petrželové natě, sůl
Brambory uvaříme ve slupce. Zatímco se vaří, nastrouháme sýr, petrželku posekáme nadrobno, máslo rozpustíme. Částí másla vymažeme pekáč. Uvařené brambory ještě horké oloupeme a šťouchadlem pořádně rozmačkáme. Polovinu rozmačkaných brambor urovnáme do pekáče, posolíme, posypeme polovinou petrželky, polovinou sýra, pokapeme polovinou zbylého másla, urovnáme druhou polovinu brambor, posolíme, posypeme druhou polovinou petrželky a sýra a pokapeme zbytkem másla. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme (15 - 20 minut při 200°C). Podáváme se zeleninovým salátem.
Brambory zapečené s nivou
1 kg brambor, 8 stroužků česneku, 150 g nivy, lžíce soli, lžička bílého pepře, zakysaná smetana, 2 dl mléka, tuka a strouhanka na vymazání zapékací mísy
Brambory pokrájíme na slabé plátky, česnek na plátečky, nivu postrouháme na jemném struhadle. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem a opepříme. Zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak dáme vždy vrstvu brambor, které osolíme, několik plátků česneku a posypeme nivou. Opakujeme a vše zalijeme smetanou s mlékem a zapečeme v troubě do růžova. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masům.
Bramborové suflé s bylinkami
5 velkých brambor, 1-2 lžíce másla, 150 ml mléka, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek, 4 vejce, petrželka, pažitka, libeček, mouka a tuk na vymazání a vysypání zapékací mísy
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozmačkáme na kaši. Přilijeme mléko, rozpuštěné máslo a nastrouhaný sýr. Vše promícháme, okořeníme a přidáme nakrájené bylinky.Vmícháme žloutky, vyšleháme tuhý sníh a vmícháme ho do směsi. Vše vložíme do mísy a zapékáme ve vyhřáté troubě (200°C) asi 30 minut. Podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo jako bramborovou přílohu k masu.
Balkánský pekáč
cuketa, brambory, rajčata, cibule, česnek, tvrdý sýr, balkánský sýr,
sůl, mletý pepř, sušená bazalka, olivový olej, zelená petrželka
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka a oloupeme. Oloupané brambory, cuketu, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, jsou-li moc velká, přepůlíme je. Česnek nakrájíme na drobné kousíčky, tvrdý sýr na tenké čtverečky nebo obdélníčky, balkánský sýr na kostičky. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme olejem a naskládáme do ní nastřídačku brambory, cuketu, rajčata, cibuli a tvrdý sýr. Posolíme, opepříme, posypeme bazalkou a kostičkami balkánského sýra. Nakonec pokapeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 minut. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.Konzumujeme samotné nebo s chlebem.
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka a oloupeme. Oloupané brambory, cuketu, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, jsou-li moc velká, přepůlíme je. Česnek nakrájíme na drobné kousíčky, tvrdý sýr na tenké čtverečky nebo obdélníčky, balkánský sýr na kostičky. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme olejem a naskládáme do ní nastřídačku brambory, cuketu, rajčata, cibuli a tvrdý sýr. Posolíme, opepříme, posypeme bazalkou a kostičkami balkánského sýra. Nakonec pokapeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 minut. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.Konzumujeme samotné nebo s chlebem.
Zbojnický rožeň
600 g vepřového masa (kýta, krkovice),300 g vepřových jater, 120 g slaniny,200 g cibule,3 lžíce sádla,sůl
pepř,grilovací koření,hladká mouka
příloha : 2 papriky,3 rajčata,cibule,sůl, olej,citrónová šťáva
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme střídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.
pepř,grilovací koření,hladká mouka
příloha : 2 papriky,3 rajčata,cibule,sůl, olej,citrónová šťáva
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme střídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.
8. března 2012
Ořechová bábovka s jablky a rumem
4 vejce , hrneček moučkového cukru, 0,5 hrnečku oleje, 0,5 hrnečku mléka,150 g mletých ořechů ,2 větší jablka ,2 lžíce rumu ,hrneček hladké mouky ,prášek do pečiva, balení vanilkového cukru
Z vajec, moučkového cukru a vanilkového cukru utřeme pěnu. Postupně přidáváme veškeré ingredience, mouku s práškem do pečiva, olej, mléko, ořechy, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec rum.Do vymazané a strouhankou vysypané formy nalejeme těsto, dáme do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů C) a pečeme 30 minut. Po třiceti minutách položíme na babovku pečící papír a pečeme ještě 15 minut.
Z vajec, moučkového cukru a vanilkového cukru utřeme pěnu. Postupně přidáváme veškeré ingredience, mouku s práškem do pečiva, olej, mléko, ořechy, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec rum.Do vymazané a strouhankou vysypané formy nalejeme těsto, dáme do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů C) a pečeme 30 minut. Po třiceti minutách položíme na babovku pečící papír a pečeme ještě 15 minut.
Zapečené párky se slaninou
450
g párků,4 plátky slaniny, 5 rajčat, 4 vejce, 1 lžíce hořčice, 200 ml mléka, 2
lžíce hladké mouky, sůl, pepř, větvička rozmarýnu, tuk na vymazání formy
Na dno vymazané formy
rozložíme párky a pečeme je dokřupava. Přidáme rozpůlená rajčata, slaninu a
ještě krátce pečeme. V mléce rozšleháme vejce s moukou, přidáme nasekanou
rozmarýnu a hořčici.Osolíme, opepříme. Směsí přelejeme párty a 20 minut
zapékáme.
Smažené cukety
4
menší cukety, sůl, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, 3
lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje
Cukety oloupeme a
nakrájíme na středně silná kolečka. Sýr nastrouháme. V misce rozšleháme vejce,
přidáme sůl, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a podle potřeby mouku tak, aby
vzniklo hustší těstíčko. V těstíčku postupně obalujeme cukety a smažíme je na
rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Pikantní pórek s houbami
0,5 červené feferonky,sůl,8 lžic oleje,200 g hub šiitake,200 g hlívy ústřičné,1 kg pórku,400 g lahůdkových cibulek, 150 ml zeleninového vývaru,3 lžíce jablečného octa,,2 lžíce citronové a 2 lžíce pomerančové šťávy,4 lžíce sójové omáčky,,pepř
Očištěné houby nakrájíme na plátky a opečeme na rozpáleném oleji. Oloupané cibulky rozčtvrtíme a spolu s omytým pórkem nakrájíme na kousky. Osmahneme je na 1 lžíci oleje, podlijeme vývarem a dusíme.Smícháme ocet, oba druhy šťávy, sójovou omáčku,na proužky nakrájenou feferonku a opepříme. Spolu s houbami přidáme k pórku a znovu dusíme.
Očištěné houby nakrájíme na plátky a opečeme na rozpáleném oleji. Oloupané cibulky rozčtvrtíme a spolu s omytým pórkem nakrájíme na kousky. Osmahneme je na 1 lžíci oleje, podlijeme vývarem a dusíme.Smícháme ocet, oba druhy šťávy, sójovou omáčku,na proužky nakrájenou feferonku a opepříme. Spolu s houbami přidáme k pórku a znovu dusíme.
Pórek
Pórek se užíval jako vynikající prostředek ke zlepšení hlasu a proti kašli. I dnes je doporučován po léčbě antibiotiky vývar z pórku, protože pomůže obnovovat normální bakteriální flóru. Tento vývar doporučovaly naše prababičky také jako prostředek proti dětskému průjmu. Rozříznutý pórek se používal v souvislosti s kousnutíma žihadlem, protože neutralizuje jed a snižuje bolest. Výborně působí také na spáleniny. Jeho účinek je dán podobnými látkami jako u cibule, zvláště opět souborem fytoncidů.
Cibule jako lek
Cibule posiluje žaludek a střeva, kde napomáhá udržet zdravou mikroflóru.
Také zlepšuje chuť jídlu i trávení.
Cibule se žívá k redukci vysokého krevního tlaku.
Pomáhá také předcházet zdravotním komplikacím, jako jsou křečové žíly, poruchy prokrvování (např. studené ruce a nohy), hemeroidy.
Snižuje hladinu krevního cukru.
Je také známá jako přírodní afrodiziakum, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.
Cibule snižuje také hladinu cholesterolu.
Je vhodným prostředkem proti zácpě.
Česnekový sirup na vysoký tlak
Asi půl hodiny vaříme v litru vody 10 dkg krystalu, lžíci fenyklu, 5 celých stroužků česneku. Pak scedíme, slijeme do láhve a pijeme celý den po menších skleničkách. Sirup musí mít teplotu místnosti.
Česnek pro zdravi
Česnek
snižuje riziko vzniku srdečných nemocí a rakoviny. Pomáhá snižovat krevní tlak
a zamezuje vzniku infekcí. Je čistícím prostředkem pro plíce, nosní dutiny a
hrtan, pomáhá lidem s onemocněními dýchacích cest a astmatu. Česnek povzbuzuje
tvorbu trávících šťáv, pomáhá při vylučování odpadových látek z těla.
Smažené cibulové kroužky
8 vštších cibulí,sůl,vejce,hladká
mouka,strouhanka,olej na smažení
Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky. Osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky. Osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
Plněné cibule
4 větší cibule,2 rajčata, papriku, 300 g vařené rýže, petrželka, sladká paprika, sůl, pepř, olej
Omáčka: 150 g taveného sýra, 100 ml mléka, 100 ml zakysané smetany, bazalka, koriandr, sladká paprika, sůl
Oloupeme cibuli. U cibule skrojíme patku, aby stála. Ostrým nožem vyndáme střed cibule. Tyto připravené nádobky vaříme v osolené vodě asi 10 min. Zatím orestujeme zbytek vykrájené cibule, přidáme uvařenou rýži, pokrájená rajčata, papriku a koření. Uvařené cibule naplníme směsí a dáme do zapékací misky. V mléce rozpustíme sýr, přidáme zakysanou smetanu, bylinky a koření. Touto omáčkou zalijeme cibule a zapékáme asi 10 min.
Cibulový koláč s naplní
175 g hladké mouky,sůl,bílý pepř,,85 g másla3 lžíce strouhaného sýra,žloutek
náplň : 2 červené cibule, 5 bílých cibulí, 2 lžíce oleje, lžíce cukru krystal, lžíce rajčatového protlaku, 100 g nastrouhaného sýra
Z přísad vypracujeme. těsto a nakonec dle potřeby přidáme vodu. Vyválíme kruh, dáme ho do koláčové formy, kterou nevymazáváme ani nevysypáváme. Těsto na dně propícháme vidličkou. Korpus dáme na 7 minut předpéct. Mezitím připravíme náplň: nasekáme cibuli a na pánvi na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme trochu cukru a když začne karamelizovat, přidáme rajčatový. protlak a ještě orestujeme. Směsí naplníme koláč, okořeníme, posypeme sýrem a zapečeme.
7. března 2012
Čaj při chřipkových onemocněních
Připravíme čajovou směs z květu černého bezu, lípy
a natě rozmarýnu. Dvě lžíce rozdrcené vrbové kůry večer namočíme do 1 l vody,
ráno krátce povaříme, přidáme 2 lžíce připravené čajové směsi a necháme 15
minut vyluhovat. Ochutíme medem a citronem a v několika dávkách vypijeme během
dne.
Bukvicové víno
Čerstvou horní část natě bukvice nadrobno nařežeme.
Pět lžic směsi necháme 2-3 týdny macerovat v 1l bílého vína, občas protřeseme.
Scedíme, přidáme podle chuti 3-4 lžíce medu a užíváme několikrát denně po lžíci
jako prostředek proti kašli a astmatu.
Čaj na zánět průdušek
Na tento častý zánět použijeme směs stejných dílů
květu prvosenky slézu, divizny, listu jitrocele a kořene proskurníku. Dvě lžíce
směsi dáme do vlažné vody a necháme 8 hodin macerovat. Ohřejeme k bodu varu,
ale nevaříme, a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, dobře ochutíme medem a
citronem, dáme do termosky a užíváme každou hodinu po lžíci.
Tatranský kořenový čaj
Ke zmírnění nadměrného pocení při zvýšené pohybové
aktivitě použijeme čajovou směs ze stejných dílů kořene andělíky, lopuchu,
puškvorce, lékořice a kozlíku. Dvě lžíce kořenové směsi dáme do 1/2 l teplé
vody, necháme 12 hodin stát, pak uvedeme do varu a necháme přikryté
vychladnout. Pijeme 2 až 3krát denně.
Čaj proti ekzémům
Jeho úkolem je především silně čistit krev.
Připravíme ho ze stejných dílů kořene pýru, omanu, natě zemědýmu, přesličky a
kopřivy. Tento čaj pijeme 2-3 týdny, ekzémy ošetřujeme i zevně, přikládáme
obklady z kůry dubu a natě přesličky.
Sydenhamův močopudný čaj proti dně
Po 1 lžičce kořene pýru a čekanky vaříme v 1/2 1
vody na mírném ohni 1/2 hodiny. Doplníme vyvařenou vodu, přidáme po 1 lžíci
rozdrceného kořene proskurníku a natě fialky. Uvedeme do varu, odstavíme a
necháme pomalu vychladnout. Pijeme dvakrát denně po polovině množství. Tento
čaj pomáhá také rozpouštět močové kameny a prospívá všem močovým orgánům.
Fenyklový salát se sýrem
400
g hlízového fenyklu, jablko, 300 g ananasu nebo pomeranče, 200 g ementálu
marináda: 200 g bílého jogurtu,
lžíce slunečnicového oleje, na okořenění galgantový prášek nebo pepř, trocha
pálivé papriky.
Sýr a Fenykl nakrájíme na nudličky. Ananas a
jablko na kostičky, vše zalijeme jogurtovou marinádou.
. Lahůdkový salát s chřestem
150
g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy,lžíce plnotučné hořčice, lžička
nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru, sůl, pepř, pažitka, 250 g měkkého
salámu, cibuli,jablko, 2 rajčata, 250 g vařeného chřestu nebo sterilovaného,
petrželka, 2 natvrdo uvařená vejce.
Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme s
majonézou, hořčicí a okořeníme. Omáčku ochutíme, přidáme jemně pokrájenou
pažitku. Salám a cibuli oloupeme, jablko, rajče rozkrojíme a zbavíme jader.
Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smícháme. Salát dochutíme a před
podáváním krátce promícháme, připravíme k servírování. Vejce oloupeme, rozkrojíme
na šest dílků a salát jimi ozdobíme. Salát můžeme nechat odležet. Podáváme
vychlazený, nikoliv však ledový.
Mrkvový salát s rozinkami
3 mrkve, nastrouhané, 200
g nastrouhaného zelí, 100 g rozinek, ½ zelené papriky, nakrájené nadrobno, malá
cibule, nakrájená nadrobno, lžička nastrouhaného křenu, 2 lžíce majonézy, sůl
V salátové míse smícháme všechny přísady mimo
majonézy. Pomalu přimícháme majonézu, aby bylo vše dobře pokryté.
Mrkvový salát s křenem
400 g mrkve, 100 g křenu,
sůl, cukr, ocet, voda, olej
Očištěnou mrkev a křen jemně nastrouháme a
smícháme. V troše vody rozmícháme sůl, ocet, cukr, několik kapek oleje a
nalijeme na zeleninu.
Hlávkový salát s mrkví
2 hlávkové saláty, 2
mrkve, citrónová šťáva, voda, cukr, sůl
Umytý hlávkový salát pokrájíme na nudličky a
přidáme jemně nastrouhanou mrkev. Promícháme a zalijeme nálevem z vody, soli, a
cukru. Opatrně promícháme a podáváme chlazené.
6. března 2012
Zdobený hlávkový salát
4 menší hlávkové saláty,
4 vařená vejce, 80 g sýra eidam, 200 g šunkového salámu, 4 menší rajčata,
kapie, ředkvičky, petrželka, kečup, hořčice, majonéza, sůl, pepř, máslo
Nejprve opereme celou hlávku salátu a necháme
okapat. Po obvodu talíře dáme šunkový salám do jeho středu hlávkový salát. Ten
pokapeme majonézovým přelivem, který připravíme smícháním kečupu, majonézy,
trochy hořčice, soli a pepře. Kečupu a hořčice dáme jen na obarvení majonézy.
Salát posypeme nastrouhaným vajíčkem a sýrem. Potom ještě pokapeme nepatrně
kečupem a ozdobíme plátkem rajčete, petrželkou, ředkvičkou a máslem. Podle
sezóny můžeme použít více druhů zeleniny na ozdobu.
Hlávkový salát s ředkvičkami
2 hlávkové saláty, svazek
ředkviček, 2 malé cibulky, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva, kvalitní olej na
saláty
Umytý hlávkový salát rozebereme na jednotlivé
listy, poskládáme do salátové mísy a po povrchu ozdobíme nakrájenou cibulkou a
ředkvičkami. Osolíme, mírně opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Těsně před
podáváním pokapeme kvalitním olejem.
Hlávkový salát s jitrocelem
hlávka salátu, šálek
mladých lístků jitrocele kopinatého nebo většího, cibule, 2 lžíce strouhaného
křenu, vejce uvařené natvrdo, šálek smetany, sůl, citrónová šťáva, špetka
sušeného rdesna, peprníku (nebo saturejky)
Salát dobře omyjeme, jitrocel přelijeme na
cedníku vroucí vodou. Salát natrháme nebo nakrájíme nadrobno, cibuli a jitrocel
jemně nasekáme. Promícháme s křenem, smetanou, podle chuti osolíme, pokapeme
citrónovou šťávou, dochutíme drcenými sušenými bylinkami. Povrch posypeme
drobně nakrájeným vajíčkem, krátce vychladíme a podáváme s tmavým chlebem.
Hlávkový salát s jablky
hlávkový salát, 3 jablka,
50g ořechů, houska, olej
Rozebrané lístky salátu poklademe do mísy,
posypeme nadrobno ořechy, na plátky nakrájenými jablky. Na kostičky nakrájenou
housku osmažíme na oleji, nasypeme na salát a dobře promícháme.
Fazolový salát
300
g malých fazolí, 40 g cibule, ocet, sůl, mletý pepř, 10 g oleje, 40 g uzené slaniny, nadrobno posekaná petrželová
nať
Přebrané a umyté
fazole necháme nabobtnat a potom je uvaříme do měkka. Dáváme pozor, aby se
nerozvařily a zůstaly celé. Scedíme je, nenecháme vychladnout a zalijeme
nálevem, který připravíme takto: Ocet smícháme s trochou vody, solí, pepřem, a
cukrem a necháme chvíli odstát. Potom přidáme olej, osmaženou slaninu
pokrájenou na kostky a nadrobno posekanou petrželku. Fazole zalijeme nálevem a
servírujeme k pečenému masu.
Salát od tety
mrkev, celer, jablka, Majolka,
sůl
Mrkev a celer nakrájíme na kostičky a dáme
vařit do slané vody. Potom je scedíme a přidáme na kostičky nakrájená syrová
jablka, vše dobře promícháme. Z části vody, v níž se vařila zelenina, vytvoříme
sladkokyselý nálev, zalijeme jím zeleninu a přidáme Majolku. Salát tak trošku
plave. Necháme ho uležet, složky si navzájem předají chuť. Jablky nešetříme.
Salát s jablky a brusinkami
500 g červeného zelí,
sůl, 2 jablka, 2 lžíce kompotovaných, částečně scezených brusinek nebo rybízu
nebo stejné množství pikantního džemu
Podušené a vychladlé zelí doplníme oloupanými
a na plátky nakrájenými jablky bez jádřinců. Doplníme ovocem nebo džemem,
promícháme a podáváme ochucené nepatrně octem nebo citrónovou šťávou. Hodí se
výborně k hovězí pečeni nebo k úpravám masa ze zvěřiny.
Salát pro labužníky se sardelkami
250 g zasyrova
připraveného nakrouhaného zelí, 2 lžíce nakládaných hub, cibule, 2 nakládané
kapie, 2 sardelky, ocet podle chuti, nálev z kapií
Zelí den předem nakrouhané a připravené nebo
alespoň několik hodin odleželé doplníme na menší kousky překrájenými houbami,
na nudličky nakrájenou kapií. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a spaříme. Scezenou
ji přidáme k zelí. Nakonec přidáme sardelky nakrájené na tenké nudličky,
promícháme a teprve pak přidáme trochu nálevu z kapií a podle potřeby ocet.
Salát z červeného zelí
Základní zásada u
přípravy červeného zelí: saláty z červeného zelí upravujeme po tepelném
zpracování. Pečlivě očištěné a nakrájené na nudličky nebo nakrouhané zelí dáme
do kastrolu. Podlijeme vodou a přidáme sůl. Přikryjeme a dusíme do poloměkka.
Zchladlé používáme.
Salát z hlávkového zelí
500 g hlávkového zelí, 80
g olivového oleje, špetka kmínu, pepře, sůl
Hlávku zelí očistíme a pokrájíme na nudličky a
dáme do kastrolu do studené vody alespoň na 15 minut namáčet. Pak vodu slijeme,
ještě jednou ve studené vodě vypereme a na sítu necháme okapat. Zelí osolíme,
posypeme kmínem a dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, opepříme a necháme
odležet. Salát je velmi chutný.
Zelný salát á la mode Italiano
na
1 kg bílého hlávkového zelí, 100 g pórku, 100 g naložené červené kapie, 100 g sterilovaných
žampiónů, ocet, olej, sůl, trocha cukru, 2 lžíce sójové omáčky
Zelí nakrájíme na
kostičky, přidáme nakrájené kapie a žampióny, obojí bez nálevu, nakonec přidáme
na kolečka nakrájený pórek. Zakápneme olejem, octem, s citem osolíme, sojovou
omáčkou. Chuť doladíme trochou cukru. Lehce promícháme a necháme alespoň 4
hodiny v chladnu uležet.
Zelný salát s ovocem
300 g nastrouhaného zelí,
plechovka ananasového kompotu, 2 jablka, nakrájená na kousky, 150 g hroznového
vína, bílý jogurt, 3 lžíce majonézy, lžíce cukru krystal, sůl.
V salátové míse smícháme všechny přísady a
dobře promícháme. Můžeme nechat vychladit v ledničce.
5. března 2012
Zelný salát s angreštem
300
g hlávkového zelí, 200 g kompotovaného angreštu (asi 2 naběračky), jablko, sůl,
ocet
Očištěné hlávkové zelí dáme do hrnce s malým množstvím vroucí osolené vody. Bez pokličky asi jen 10 minut upravujeme. Pak zelí odcedíme a necháme vychladnout. Teprve potom k němu zamícháme scezený angrešt, oloupané a nastrouhané jablko bez jádřince. Vše promícháme i s malým množstvím cukerného roztoku z kompotu, podle chuti přisolíme a doplníme octem.
Očištěné hlávkové zelí dáme do hrnce s malým množstvím vroucí osolené vody. Bez pokličky asi jen 10 minut upravujeme. Pak zelí odcedíme a necháme vychladnout. Teprve potom k němu zamícháme scezený angrešt, oloupané a nastrouhané jablko bez jádřince. Vše promícháme i s malým množstvím cukerného roztoku z kompotu, podle chuti přisolíme a doplníme octem.
. Zelný salát
zelí, sůl, cukr, pepř,
olej, ocet Estragon nebo Znojmia, cibule
Čerstvé zelí pokrájíme na nudličky, pak ho
osolíme, opepříme a pocukrujeme. Rukama zelí promačkáme - pustí šťávu a
zkřehne. Pokapeme ho olejem a přelijeme octem - podle individuální chuti
použijeme buď Estragon, nebo Znojmia, případně přidáme trochu vody. Do zelí
vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, řádně promícháme a necháme asi 8 hodin
proležet. Podáváme k různým druhům pokrmů i jako samostatný, například v období
nedostatku ovoce a zeleniny jako lehkou a zdravou svačinu.
Rychlý salát
300 g kysaného zelí,
lžíce oleje, cukr podle chuti, lžíce rozsekané pažitky, 1 dl vody
Cukr rozmícháme ve vodě a ochutíme jím zelí
smíchané s olejem a pažitkou. Podáváme ihned.
Sváteční salát z pekingského zelí
400 g pekingského zelí, 0,5
grapu, 100 g kompotovaných hroznů nebo angreštu, 200g pečeného drůbežího masa,
citrónová šťáva, lžička zeleného pepře, 4 lžíce šlehačky, lžíce brusinkového
nebo klikvového kompotu
Opláchnuté, okapané zelí nakrájíme na
nudličky. Díly grapu sloupneme dužinu, přidáme k zelí, doplníme odkapaným
ovocem, na nudličky nakrájeným masem, pepřem a promícháme, podle chuti
přikyselíme citrónovou šťávou a nálevem z kompotu. Salát rozdělíme do
skleněných pohárů a zdobíme šlehačkou a brusinkami.
Salát z čínského zelí ze zálivkou
čínské zelí, olivový
olej, šťáva z citrónu, hořčice, sůl, stroužky z celé hlavičky česneku.
Zelí rozebereme na listy a omyjeme. Pak je
pokrájíme na proužky. Aby bylo zelí svěží a křehké, je dobré ho před nakrájením
namočit na 10 minut do studené vody. Promícháme je se zálivkou a dáme ještě do
chladna uležet. Asi po hodině podáváme.
Zálivka: Očištěný česnek prolisujeme do půl
šálku olivového nebo jiného kvalitního oleje na přípravu salátů, smícháme s
hořčicí (podle chuti) a citrónovou šťávou a našleháme.
Salát z čínského zelí s jogurtem
2 hlávky čínského zelí,
30 g cibule, jablko, 4 lžíce jogurtu, 2 lžíce oleje, lžíce cukru, petrželka,
sůl.
Oprané hlávky nakrájíme na nudličky, přidáme k
nim jemně usekanou cibuli a nastrouhané jablko, zbavené jádřince. Dobře promícháme
a zakapeme olejem. Potom salát zalijeme jogurtem, podle chuti osolíme a
přisladíme. Můžeme přikyselit.
Italský ovocný salát
100-150 g ananasu, 2
banány, pomeranč, 2 jablka, 3-4 ořechy, srdíčko z hlávkového salátu, šťáva z citrónu,šálek
sladké smetany, sůl, cukr.
Ananas (i z konzervy), banány, oloupaný
pomeranč a oloupaná jablka pokrájíme na kostky. Oloupané ořechy rozlámeme na
čtvrtky a srdíčko z hlávkového salátu pokrájíme na nudličky. Do sladké smetany
přidáme špetku soli, špetku cukru, citrónovou šťávu a nalijeme na ovoce.
Rajčatový salát s Rokfórem
50 g rokfóru (Nivy), malá
cibule, několik lžic kysaného mléka, 4 větší rajčata, listy salátu.
Do misky protřeme sítem sýr, přidáme jemně
usekanou cibuli a tolik mléka, aby vznikla zahoustlá omáčka. Talířky vyložíme
opranými a okapanými listy salátu a na ně rozložíme na plátky nakrájená
rajčata. Přelijeme omáčkou a podáváme jako přílohu k různým pokrmům nebo chlebu
s máslem.
Rajčatový salát s ementálem
400 g tvrdých menších
rajčat, 250 g ementálu, cibule, 150 g majonézy, 2 dl kysané smetany, mletý
pepř, zelená petrželka, citrónová šťáva, sůl
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a
nakrájíme na plátky. Sýr nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy spolu s rajčaty
a nadrobno nakrájenou cibulí. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme sůl, pepř,
citrónovou šťávu, nalijeme na salát a dáme do chladničky. Před podáváním
posypeme pokrájenou petrželkou.
Jablkový salát s jogurtem
6 jablek, citrónová
šťáva, bílý jogurt, med podle chuti, 4 lžičky brusinkového nebo jeřabinového
kompotu
Dobře omytá jablka zbavíme jádřinců, okvětí a
stopky a nakrájíme příčně na tenké plátky. Med rozšleháme s jogurtem a
citrónovou šťávou. Kolečka jablek upravíme na dezertní talířky, polijeme
jogurtovou směsí a ozdobíme kompotovaným ovocem.
Jablkový salát s rozinkami a ořechy
4 jablka, 20 g rozinek,
20 g jader vlašských ořechů, citrónový sirup nebo citrónová šťáva a med nebo
cukr.
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky a
zalijeme předem připravenou zálivkou z vody, citrónové šťávy a medu nebo cukru.
Přidáme omyté, osušené a na nudličky nakrájené rozinky a nahrubo rozsekaná
ořechová jádra. Promícháme a ihned podáváme.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)