10. února 2010

Nadívané tykve na marocký způsob

4 středně velké tykve (cukety)., 150 g vyloupaných krevet., 50 g tvarohu., 30 g smetany., 2 vaječné bílky., stroužek česneku., 10 lístků čerstvého nebo sušeného koriandru., sůl., pepř., několik lístků hlávkového salát.,
Tykve (cukety) osušíme, ale nebudeme je loupat. Nakrájíme je na špalíčky dlouhé 6 až 7 cm. Špalíčky umístíme do kulaté mísy, která je vhodná k pečení v mikrovlnné troubě. překryjeme je potravinářskou fólií a dme péct na maximum na 3 minuty. Lžičkou s ostrým okrajem tykve (cukety) vydlabeme, tak aby vrstva dužiny tvořila dno. Vydlabanou dužinu dáme na několik minut okapat přes jemné síto. Vyloupané krevety propláchneme a vsypeme je do mísy, kde je rozmixujeme s tvarohem, smetanou, stroužkem oloupaného česneku, lehce ušlehanými vaječnými bílky, dužinou z tykví (cuket) a s opláchnutými lístky koriandru. vše promixujeme přibližně minutu. Osolíme a opepříme. Směs rozdělíme do vydlabaných tykví (cuket). Takto naplněné tykve (cukety) vrátíme do mísy vhodné na pečení v mikrovlnné troubě. Troubu nařídíme na maximum a tykve (cukety) pečeme 3 minuty. Po uplynutí této doby je necháme pár minut odpočinout. Listy hlávkového salátu opláchneme s nůžkami je rozstříháme na nudličky. Rozdělíme je na dno servírovací mísy. Nadívané tykve (cukety) klademe na nudličky hlávkového salátu a podáváme vlažné nebo vychladlé.
Rada: Tykve (cukety) používáme mladé, nepřerostlé (do 30 cm.)
Obměny: 1., Nemáme-li dispozici čerstvý koriandr, použijeme suchá zrnka tohoto koření. 2., Koriandr nahradíme směsí sladké papriky a kayenského pepře. 3., Tento pokrm vylepšíme, budeme-li ho podávat s omáčkou. Na 30 g sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a zalijeme 0,25 l rajčatového pyré a 0,25 l vývaru. Ochutíme petrželkou, sejmeme z ohně a před podáváním vmícháme do omáčky 125 g smetany.
Doporučené nápoje: Šedé burgundské víno nebo jiné kvalitní bílé víno, světlé pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat