5. prosince 2012

Ovesné hrudky

125 g Hery,250 g ovesných vloček ,80 g ml. cukru,2 celá vejce, 0,5 prášku do pečení,sáček rozinek (může být i jiné sušené ovoce)
Heru rozpustíme na pánvi a zlehka v opražíme vločky. Přidáme cukr a necháme vychladnout.Postupně přidáme i ostatní suroviny a na pečící papír tvoříme malé hrudky, které pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Kakaové kostky

4 žloutky, 4 lžíce cukru, lžíce kakaa, 4 lžíce polohrubé mouky, lžíce rumu
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme 1 lžíci kakaa, polohrubou mouku, rum a ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý piškot zdobíme krémem podle chuti.

kakaove kostky

Makronky

250 g mandlové moučky,250 g cukru moučka,200 g bílků,225 g cukru písek,75 ml vody

náplň: marmeláda, čokoládový ganáž, mascarpone s ovocem, máslový krém apod 

Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr písek s vodou.První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až za studena! Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.

Vanočni hvězdičky

těsto : 240 g pšeničné celozrnné mouky,3 čajové lžičky skořice, mletý zázvor na špičku nože,špetku soli, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče,200 g másla,100 g třtinového cukru,balení vanilkového cukru, 2 žloutky,75 g mletých vlašských ořechů,75 g pečených kaštanů, nadrobno posekaných
poleva :300 g práškového cukru,bílek,šťávu z 0,5 pomeranče

Smícháme mouku, perníkové koření a strouhanou pomerančovou šťávu. Máslo smícháme s třtinovým cukrem, přidáme k mouce a důkladně zamícháme. Přidáme žloutky, vlašské ořechy a kaštany. Vytvoříme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout v chladu. Z těsta vyválíme asi 5 mm silný plát. Vykrajujeme hvězdičky, které pokládáme na plech.Smícháme práškový cukr, bílek a šťávu z pomeranče a polevou potřeme hvězdičky.Pečeme 10 minut při teplotě 175 °C.

Vanočni perník

250 g medu, 150 g přírodního cukru, 100 g másla, 500 g hladké mouky, lžička nového koření, 1/2 lžičky skořice, trochu mletého hřebíčku, špetka kardamomu, muškátového květu a anýzu, prášek do pečiva, 1/4 lžičky soli, 2 vejce, tuk a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy, 20 loupaných mandlí

Med, cukr, máslo a 3 lžíce vody trochu zahřejeme a smícháme v hustou hmotu. Necháme ochladit. Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smícháme. Vejce vmícháme do medové hmoty, postupně přidáváme k mouce a vymícháme těsto. Chlebíčkovou formu vymastíme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Těsto vlijeme (spíše vložíme,je dost husté) do formy,povrch uhladíme a ozdobíme mandlemi. Pečeme asi 50 minut při 175°C. Upečení zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme ještě 30 minut ve formě. Pak perník vyjmeme z formy, pevně zabalíme do folie nebo alobalu a nechame ho tam min 2 -3 dny.

Zázvorove makronky

5 bílků,150 g práškového cukru,2 balíčky vanilkového cukru, šťávu a kůru z jednoho pomeranče, 250 g mletých mandlí, 150 g zázvorových tyčinek,25 g  špaldových sucharů

Ušleháme bílky s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidáme 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy a pomerančovou kůru a šleháme,dokud nám nevznikne pevný sníh.Opatrně vmícháme mleté mandle, najemno nastrouhaný suchar a kandované zázvorové tyčinky nakrájené na drobné kostičky.Lžící tvarujeme hrudky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.Pečeme 20 – 25 minut při teplotě 160 °C.