23. června 2012

Svitek z bílku

bílky, trochu petrželové natě, trochu soli, máslo na vymazání mísy
Zbydou-li nám bílky, můžeme je rozšlehat společně s nasekanou petrželkou nebo jinými bylinkami podle chuti, nepatrně směs osolíme a vložíme do nižší ohnivzdorné mísy, kterou dáme na dno nízké remoskové mísy, a po obou stranách omeletu opečeme. Hotovou ji pokrájíme na kostičky a přidáme do polévky.

Bananové špízy z anglickou slaninou

4 tvrdší banány, 100 g anglické slaniny, trochu čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
Podobně jako v předešlém receptu zalijeme neoloupané banány vařící vodou a chvíli počkáme, než slupka ztmavne. Oloupané banány pokrájíme asi na 4 cm dlouhé špalíčky, každý z nich obalíme v plátku slaniny a napícháme na špejli. Spízy poklademe do předem vyhřáté nízké remoskové mísy, přidáme snítky rozmarýnu nebo posypeme sušeným a opečeme ze všech stran. Podáváme teplé.

Opečené banány s kokosem

4 tvrdší banány, 100 g šunky, 4 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu, 0,5 lžičky kari koření, máslo na vymazání mísy
Aby banány během pečení nezčernaly, zalijeme je ještě neoloupané vařící vodou a chvíli počkáme, až slupka trochu zhnědne. Pak je oloupeme a podélně rozkrojíme. Vložíme je do máslem vymazané nízké mísy remosky, přidáme na dno na kostičky pokrájenou šunku a za občasného obracení a promíchání šunky je opékáme po obou stranách dozlatova. Pak je podlijeme 150 ml vody, do níž předem rozmícháme kokos a kari koření, a ještě chvilku necháme podusit, dokud šťáva trochu nezhoustne. Podáváme teplé.

Celerové tyčinky

200 g celeru, 200 g polohrubé mouky, 200 g eidamu (nebo tvrdého uzeného sýra), vejce, 80 g másla, olej na vymazání mísy, sůl
Mouku smícháme s očištěným a nastrouhaným celerem, nastrouhaným sýrem, měkkým máslem, trochou soli a vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném vále na velice tenkou placku.Pokrájíme rádýlkem nebo nožem na tyčinky, které potřeme rozšlehaným vejcem, mírně osolíme, poklademe do nízké remoskové mísy vymazané olejem a rozehřátým víkem přiklopíme. Postupně je upečeme všechny dozlatova.

Tyčinky z listového těsta

balíček listového těsta, vejce, kmín nebo tvrdý strouhaný sýr,sůl, mouka na vál
Těsto rozválíme na pomoučeném vále, pokrájíme na tyčinky, které potřeme rozšlehaným vejcem, mírně osolíme, posypeme podle chuti kmínem nebo sýrem a poklademe do nízké mísy remosky. Přikryjeme rozehřátým víkem a postupně je všechny upečeme dozlatova.

Uzenina v listovém těstě

balíček listového těsta, 200 g uzeniny (měkkého salámu, párků, popř. lančmít), vejce, trochu tvrdého strouhaného sýra nebo koření na posypání (kmín, mák, sezamová semínka apod.), trochu soli, mouka na vál
Listové těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a nakrájíme na čtverce o straně 5 cm. Párky i jinou uzeninu pokrájíme na silnější kolečka a obalíme v připravených čtvercích těsta. Okraje k sobě důkladně přitiskneme a urovnáme vedle sebe v nízké míse remosky. Těsto potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem, nepatrně osolíme, okořeníme podle chuti a pečeme dozlatova. Podáváme teplé.

Párky se sýrem a slaninou v alobalu

4 párky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky toastového sýra,olej na vymazání alobalu
Párky obalíme plátky toastového sýra, plátky slaniny, položíme je na olejem vymaštěný alobal, který důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva. Balíčky poklademe do nízké mísy remosky a asi 15-20 minut je necháme zapékat.

Párky se sýrem a slaninou

4 párky, 4 plátky anglické slaniny, 80 g ementálu nebo eidamu, olej na vymazání mísy
Párky na jedné straně podélně rozkrojíme. Vložíme je do olejem vymazané nízké mísy remosky a za občasného obracení je ze všech stran opečeme. Do otevřeného otvoru párku zasuneme špalíček sýra, každý párek obtočíme plátkem slaniny a opékáme, dokud se sýr nezačne tavit a slanina se neopeče. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo kečupem.

Topinky po italsku

4 menší krajíce chleba, mozzarella (125 g, popř. sýr typu Blatácké zlato), 4 menší rajčata, 8 sardelek nebo přiměřené množství sardelové pasty, trochu oregana, několik kapek olivového oleje, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
V nízké míse remosky vymazané máslem osmahneme po obou stranách krajíčky chleba. Mozzarellu a rajčata pokrájíme na plátky,sardelky rozkrojíme podélně napůl a vykostíme. Na krajíce chleba dáme plátek mozzarelly, plátky rajčat, sardelky, posypeme oreganem,nepatrně osolíme, opepříme a položíme do nízké mísy remosky vymazané máslem. Pokapeme nepatrně olejem, zakryjeme horkým víkem a zapečeme, dokud se mozzarella nezačne tavit.

Topinky s rajčaty

4 menší krajíčky chleba, 4 menší rajčata, 4 lístky bazalky (nebo 2 lžičky sušené, popř. oregano), máslo na vymazání mísy,několik kapek olivového oleje, sůl
V nízké míse remosky vymazané máslem osmahneme po obou stranách krajíčky chleba. Mezitím spařená, oloupaná a pokrájená rajčata smícháme s nasekanou bazalkou, popřípadě sušeným kořením,trochou soli a tuto směs poklademe na topinky a dáme znovu asi na 5 - 6 minut zapéct. Před podáním topinky zakapeme olivovým olejem.Obměna: Osmahnuté krajíce chleba můžeme potřít prolisovaným česnekem a pak na ně dáme rajčatovou směs.

Topinky z uzeným lososem

8 plátků veky, 50 g uzeného lososa, citron, 2 lžíce másla, 4 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky, máslo na vymazání mísy, pepř
Lososa pokrájíme na menší kousky a smícháme s měkkým máslem,důkladně omytou a nastrouhanou citronovou kůrou, pokapeme trochu citronovou šťávou, přidáme nasekanou zelenou nať,podle chuti opepříme a dobře vše promícháme. V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Pak na ně dáme připravenou směs, opět je vložíme do mísy, a asi na 5 - 7 minut zapečeme a ihned podáváme.

Topinky se salámem

8 plátků veky, 100 g měkkého salámu, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 8 lžiček kečupu, máslo na vymazání mísy
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Pak na ně položíme plátky salámu,posypeme sýrem, zakapeme kečupem a zapečeme ve stejné míse remosky.

Zapečené plněné houby se smetanou

12 větších hlaviček čerstvých lesních hub (nebo žampionů),50 g anglické slaniny, cibule, 4 vejce, 200 ml smetany (nebo mléka), 50 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky nebo pažitky, máslo na vymazání mísy, 50 g másla, sůl, pepř
Na slanině nakrájené na kostičky zpěníme drobně pokrájenou cibuli.Přidáme odkrojené nožičky z hub, které jemně pokrájíme a pod pokličkou podusíme doměkka. Nakonec přidáme mírně osolené,opepřené a rozšlehané 1 vejce a necháme je ztuhnout. Hlavičky hub mírně osolíme, opepříme, vložíme je do máslem vymazané nízké mísy remosky a na ně poklademe připravenou směs. Zalijeme je smetanou rozšlehanou se zbývajícími vejci a zapékáme asi 25 minut, dokud houby nezměknou. Po vypnutí remosky posypeme houby strouhaným sýrem a chvíli necháme tavit.

Zapečené plněné houby

12 větších hlaviček čerstvých lesních hub (nebo žampionů),100 g šunky nebo šunkového salámu, 100 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky nebo pažitky, 2 stroužky česneku, máslo na vymazání mísy, 50 g másla, sůl, pepř
Z hub odstraníme nožičky, které jemně pokrájíme a smícháme s na kostičky nakrájenou šunkou, strouhaným sýrem, nasekanou zelenou natí a prolisovaným česnekem. Mírně vše osolíme, opepříme a směsí naplníme očištěné hlavičky hub. Dáme je do nízké mísy remosky vymazané máslem, na každou hlavičku položíme ještě kousek másla a remosku zakryjeme rozpáleným víkem. Necháme zapékat asi 30 minut, dokud houby nezměknou.

Zapečené houby s bramborami

400 g čerstvých hub, 750 g brambor, hrst petrželky, 2 vejce,100 ml vývaru (i z kostky), 200 ml smetany, větší cibule,2-3 větší stroužky česneku, špetka strouhaného muškátového oříšku, máslo na vymazání mísy,20 g másla, sůl, pepř
Do hluboké mísy remosky vymazané máslem poklademe část oloupaných, na plátky pokrájených brambor, na ně poklademe očištěné, na plátky nakrájené houby, posypeme trochou drobně pokrájené cibule a jemně nasekaným česnekem, mírně osolíme,opepříme a takto vytvoříme několik vrstev do spotřebování surovin. Celé podlijeme rozšlehanými vejci smíchanými se smetanou,vývarem, muškátovým oříškem, nasekanou petrželkou, zakryjeme rozpáleným víkem a necháme zapékat, dokud brambory nezměknou.

Houbový guláš v remosce

600 g čerstvých hub, 2 cibule, 4 papriky, 4 rajčata, trochu vývaru (i z kostky), lžička mleté sladké papriky, trochu mletého kmínu,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji v hluboké míse remosky zpěníme drobně pokrájenou cibuli.Vmícháme pak kmín a na plátky pokrájené houby, očištěné,jader zbavené a na proužky pokrájené papriky, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, mírně osolíme, opepříme, zakryjeme víkem a za občasného podlévání vývarem dusíme doměkka. Když je guláš hotový, vmícháme sladkou papriku a ještě krátce prohřejeme. Podáváme s chlebem nebo vařenými bramborami.

Kapustové závitky s houbami

8 kapustových listů, 80 g uvařené rýže, 120 g čerstvých hub (popř. 12 g sušených), 2 natvrdo uvařená vejce, menší cibule,2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, 150 ml vývaru (i z kostky), lžíce oleje, sůl, pepř
Velké kapustové listy namočíme na minutu do mírně osolené vařící vody, scedíme je, osušíme a rozprostřeme na čisté utěrce. Na oleji v kastrole zpěníme pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem, vložíme očištěné, nakrájené houby a podusíme je chvilku doměkka.Po chvíli je mírně osolíme a opepříme. Je-li třeba, podlijeme je trochu vodou. Vychladlé houby pak promícháme v míse s uvařenou rýží, drobně nakrájenými vejci a nasekanou petrželkou. Směs rozdělíme na 8 dílů a každý z nich poklademe na kapustový list, který zabalíme do uzlíčku a obvážeme nití. Kapustové závitky vložíme do nízké mísy remosky, podlijeme vývarem a necháme dusit,dokud kapusta nezměkne. Podáváme s vařenou rýží nebo pečivem a čerstvým salátem.

Grilovaný houbový špíz

16 hlaviček čerstvých lesních hub (nebo žampionů), cuketa, cibule, 2 velká tvrdší rajčata, česnekové máslo ,olej na vymazání mísy, sůl (podle potřeby)
Cibuli pokrájíme na kolečka. Na kolečka asi 1 cm silná pokrájíme také omytou cuketu a rajčata. Očištěné hlavičky hub napichujeme střídavě s uvedenými surovinami na jehly, které vložíme do nízké remoskové mísy vymazané olejem a za občasného potírání česnekovým máslem je grilujeme dozlatova.

Sýrový špíz

400 g ementálu, 100 g anglické slaniny, 16 žampionových hlaviček, 2 vejce, trochu hladké mouky a strouhanky na obalení, olej podle potřeby
Ementál pokrájíme na kostky, anglickou slaninu na plátky. Střídavě pak jednotlivé suroviny, včetně očištěných hlaviček žampionů,napichujeme na jehly, které poprášíme hladkou moukou, smočíme v rozšlehaných vejcích a nakonec obalíme ve strouhance. Spízy poklademe do olejem rozpáleného oleje na dno nízké remoskové mísy a osmažíme po všech stranách dozlatova. Podáváme s různě upravenými brambory, zeleninovým salátem a podle chuti s kečupem nebo s hořčicí.

Smažený syr

4 plátky tvrdého sýra (asi 6-7 mm vysoké), 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej podle potřeby
Plátky sýra obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a vložíme je do nízké mísy remosky s předem rozpáleným olejem.Osmažíme je po obou stranách dozlatova a necháme pak na papírovém ubrousku zbavit přebytečného tuku. Podáváme s tatarskou omáčkou a různě upravenými brambory.

Syrové topinky s pivem

8 plátků veky, 150 g tvrdého strouhaného sýra, 100 ml tmavého piva, lžička mleté sladké papriky, 20 g másla,máslo na vymazání mísy, sůl
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Ve stejné míse remosky rozehřejeme máslo, přidáme pivo, a když se zahřeje, vmícháme nastrouhaný sýr, mírně osolíme, okořeníme paprikou a za občasného míchání necháme dostatečně ztuhnout. Topinky pomažeme touto sýrovou směsí, vložíme je do nízké mísy remosky vymazané máslem a zapečeme.

Topinky se sýrem a jarní cibulkou

8 plátků veky, 2 jarní cibulky, 4 plátky toastového sýra, 2 stroužky česneku, máslo na vymazání mísy, sůl
V nízké míse remosky vymazané máslem osmahneme po obou stranách plátky veky. Pak je potřeme česnekem, nepatrně osolíme, poklademe pokrájeným toastovým sýrem, posypeme jemně nakrájenou jarní cibulkou a zapečeme, dokud se sýr nezačne rozpouštět.

Topinky se sýrovou směsí

8 plátků veky, 125 g strouhaného ementálu, lžička hořčice,lžíce smetany, velké rajče, trochu nasekané petrželky nebo pažitky, 20 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Ve stejné míse remosky rozehřejeme máslo, vsypeme sýr a za občasného promíchání jej necháme rozehřát. Pak přidáme smetanu, hořčici, mírně osolíme a opepříme.Touto směsí topinky potřeme, poklademe plátky rajčete a vložíme je do předem vymyté nízké mísy remosky, kterou vymažeme máslem. Zakryjeme horkým víkem a zapečeme. Zdobíme nasekanou zelenou natí.

Veka v sýrovém těstičku

8 plátků veky, 2 vejce, 2 lžíce smetany, 100 g tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání mísy, trochu nasekané petrželky nebo pažitky, sůl, pepř
Vejce rozšleháme se sýrem, smetanou, mírně osolíme, opepříme a v tomto těstíčku veky po obou stranách smočíme. Vložíme je do máslem vymazané nízké mísy remosky a opečeme dozlatova. Zdobíme nasekanou zelenou natí; pokapat je můžeme podle chuti kečupem.

Zeleninový nákyp s vejci

3 vejce, 250 ml bešamelové omáčky , 450 g mraženého špenátu, cibule, velký pórek,  stroužek česneku, 20 g slaniny,50 g tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání mísy, sůl, pepř
V kastrole zpěníme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem, a když cibule zesklovatí, vmícháme nakrájený pórek a chvíli podusíme. Pak přidáme špenát a pod pokličkou jej necháme rozmrazit. Vše mírně osolíme a opepříme. Mezitím si připravíme bešamel, do něhož vmícháme strouhaný sýr, žloutky, vychladlou zeleninu a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Celou směs vlijeme do vymaštěné, strouhankou vysypané hluboké mísy remosky a pečeme asi 30 minut.

Lečo s vejcem a uzeninou

8 vajec, 4 rajčata, 2 papriky, 250 g uzeniny (měkký salám, špekáčky, párky apod.), cibule, lžíce oleje, sůl, pepř
Na kolečka pokrájenou uzeninu vložíme do nízké mísy remosky s olejem a opečeme ji ze všech stran. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, chvíli necháme dusit, pak vmícháme na proužky nakrájené papriky, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, mírně osolíme,opepříme a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce a necháme je ztuhnout. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s vařenými brambory.

Zapečená vejce se slaninou v žemli

4 kulaté žemle, 4 plátky anglické slaniny, 4 vejce, sůl, pepř
Žemle podélně rozkrojíme a vydlabeme. Plátky slaniny opečeme mezitím dozlatova v nízké remoskové míse. Pak je vyjmeme, do zbylého tuku dáme žemle, do vydlabaných důlků zatlačíme opečenou slaninu a zalijeme rozšlehanými, mírně osolenými a opepřenými vejci. Zakryjeme horkým víkem a zapečeme, dokud vejce neztuhnou. Obměna: Vejce můžeme posypat také tvrdým nastrouhaným sýrem a zapéct. Podle chuti můžeme místo anglické slaniny využít jakýkoli měkký salám nebo jinou uzeninu, popř. škvarky a žemle nakonec pokapat kečupem.

Zapečená vejce v housce

2 housky, 4 vejce, 4 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky,4 lžičky másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Housky rozkrojíme, opatrně vydlabeme a potřeme trochu máslem.Položíme je do máslem vymazané nízké mísy remosky, do každé vydlabané housky rozklepneme jedno vejce, mírně osolíme, opepříme a zakryjeme předehřátým víkem. Zapékáme, dokud vejce neztuhnou.Nakonec housky posypeme zelenou natí. Obměna: Vejce můžeme posypat také tvrdým nastrouhaným sýrem a drobně nakrájenou šunkou nebo šunkovým salámem.

Zapečená vejce s rajčaty na pivu

4 velká rajčata, 8 vajec, 100 g tvrdého strouhaného sýra,1 dl světlého piva, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Rajčata pokrájíme na plátky a poklademe je do nízké mísy remosky vymazané máslem. Vejce rozšleháme se sýrem, pivem, mírně osolíme, opepříme a rajčata jimi zalijeme. Přikryjeme rozehřátým víkem a necháme péct do ztuhnutí. Podáváme s chlebem nebo s vařenými bramborami.

Míchaná vejce s klobásou

8 vajec, 200 g klobásy, trochu mleté sladké papriky, hrst petrželky nebo pažitky, lžíce oleje, sůl, pepř
V nízké míse remosky rozehřejeme olej, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu, trochu po obou stranách opečeme a zalijeme rozšlehanými, mírně osolenými, opepřenými vejci. Směs necháme částečně ztuhnout. Potom vmícháme papriku a nasekanou zelenou nať. Podáváme s chlebem či jiným pečivem, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem. Obměna: Podobným způsobem můžeme připravit vejce se slaninou nebo se šunkou.

22. června 2012

Špagety s krabími tyčinkami

350 - 400 g špaget, 250 g krabích tyčinek (surimi), větší pórek, červená paprika, 4 lžíce rajčatového protlaku, lžíce kečupu, lžička kari koření, 100 g tvrdého sýra, hrst petrželky, lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji osmahneme na kolečka nakrájený pórek, po chvilce přidáme na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, opepříme a ochutíme kari kořením. Přidáme na kolečka nakrájené krabí tyčinky, rajčatový protlak, kečup, uvařené a scezené špagety, směs promícháme a dobře prohřejeme. Na talíři sypeme nastrouhaným sýrem.

Koláč se zeleninou

těsto: 250 g hladké mouky, 15 g droždí,  lžíce oleje, trochu vody,špetka soli
náplň: 400 g sezónní zeleniny (květák, hrášek, rajčata, květák, brokolice apod.), cibule, hrst petrželky, 50 g tvrdého strouhaného sýra,  lžička oregana, 2 lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl, pepř

Těsto připravíme stejným způsobem jako na pizzu, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, jednu větší a druhou menší.Větší část těsta rozválíme na pomoučeném válu na placku asi 5 mm silnou. Pomocí válečku těsto přeneseme a vložíme do nízké mísy remosky vymazané olejem. Rozložíme na ně vychladlou zeleninovou směs do výše 1 cm od okraje. Druhou část těsta rovněž rozválíme na 5 mm tenkou placku, kterou náplň zakryjeme a okraje obou placek pečlivě přimáčkneme k sobě. Povrch těsta propíchneme trochu vidličkou, mírně pomastíme olejem a pečeme asi 20-25 minut.Náplň připravíme tak, že na oleji podusíme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní omytou nakrájenou zeleninu, mírně ji osolíme,opepříme, okořeníme a podusíme téměř dopoloměkka. Nakonec
ještě vmícháme nastrouhaný sýr a nasekanou petrželovou nať.

Mrazená pizza

trochu oleje na vymazání mísy
Zmrazenou pizzu dáme do rozehřáté nízké remoskové mísy, vymazané trochou oleje, a pečeme asi 12 až 15 minut.

Pizza s mořskými plody v remosce

těsto podle základního předpisu, 250 g mražených mořských plodů, 8 velkých měkkých rajčat, menší cibule, 2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, trochu oregana nebo majoránky, lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl
Na pánvi zpěníme na oleji pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem a petrželovou natí, přidáme mražené mořské plody a podusíme doměkka. Vykynuté těsto dáme do olejem vymazané nízké mísy remosky a poklademe na ně spařená, oloupaná, jemně pokrájená rajčata, podušené mořské plody, posypeme trochou soli a kořením. Pizzu zapečeme asi na 25 minut.

Pizza 4 roční obdobi

těsto podle základního předpisu, 200 g rajčat, 150 g mozzarelly (nebo ovčího strouhaného sýra či sýra typu Blaťácké zlato), 200 g čerstvých hub, 10 konzervovaných zelených vypeckovaných oliv, 100 g šunky pokrájené na plátky, 4 lžíce oleje, sůl
Těsto rozložíme v olejem vymazané nízké míse remosky.Očištěné pokrájené houby podusíme na 2 lžících oleje a mírně osolíme doměkka.Vychlazené je rozprostřeme po čtvrtině plochy těsta, další čtvrtinu obložíme plátky nahrubo pokrájené šunky, další čtvrtinu spařenými, oloupanými a pokrájenými rajčaty a na kostičky nakrájenou mozzarellou. Zbývající část pokryjeme zbytkem rajčat a vypeckovanými, nakrájenými olivami. Celé zakapeme olejem, nepatrně osolíme a na 20-25 minut zapečeme.

Pizza z paprikami

těsto podle základního předpisu
omáčka: 500 g rajčat, cibule, několik lístků bazalky,  lžíce oleje, stroužek česneku, sůl
náplň: 2 větší papriky, 2 lžíce oleje, sůl

Omáčku připravíme tak, že nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem zpěníme na oleji, přidáme spařená, oloupaná, pokrájená rajčata,mírně osolíme a dusíme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme nasekanou bazalku. Omyté papriky, pokrájené na nudličky asi 1 cm široké, opečeme po obou stranách na pánvi vymazané olejem.Nízkou remoskovou mísu vymažeme olejem a rozprostřeme po ní vykynuté těsto, které polijeme omáčkou, poklademe opečenými paprikami, mírně osolíme a asi na 20-25 minut zapečeme.

Pizza z cuketami

těsto podle základního předpisu, 500 g cuket, 2 lžíce sekané petrželky, 2 stroužky česneku, 100 g parmazánu nebo jiného tvrdého strouhaného sýra,  lžička oregana (popř. majoránky), lžíce oleje, olej na vymazání mísy, olej na pokapání, sůl
Omyté cukety pokrájené na tenká kolečka a mírně osolené podusíme s petrželkou a nasekaným česnekem na lžíci oleje doměkka.Těsto rozprostřeme po olejem vymazané nízké remoskové míse,posypeme sýrem, poté poklademe vychladlými podušenými cuketami,posypeme oreganem nebo majoránkou, zakapeme zbývajícím olejem a zapečeme.

Pizza s cibulí a olivami

těsto podle základního předpisu
omáčka: 500 g rajčat, cibule, několik lístků bazalky(nebo lžička sušené), lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl
náplň: 10 zelených vypeckovaných konzervovaných oliv, 4 cibule, 2 lžíce oleje, olej na vymazání mísy

Omáčku připravíme tak, že nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem zpěníme na oleji, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata,mírně osolíme a dusíme až do zhoustnutí. Nakonec vmícháme nasekanou bazalku. Náplň připravíme z cibule nakrájené na kolečka a podušené krátce na oleji. Jakmile cibule zesklovatí, zali-jeme ji omáčkou, mírně osolíme a společně prohřejeme. Vychladlou směs nalijeme na těsto, které předem rozprostřeme po vymaštěné nízké míse remosky, nahoru dáme vypeckované, pokrájené olivy a dáme zapéct asi na 25-30 minut. Obměna: Pizzu můžeme připravit i bez oliv.

Neapolská pizza

těsto podle základního předpisu, 300 g rajčat, 250-300 g mozzarelly (nebo ovčího sýra, či sýra typu Blaťácké zlato), krabička sardinek, lžíce oregana,olej na vymazání mísy, sůl
Vykynuté těsto dáme do olejem vymazané nízké mísy remosky, pak na ně poklademe spařená, oloupaná, drobně pokrájená rajčata, poloviční množství na kostičky pokrájené mozzarelly nebo jiného uvedeného sýra, na kousky podélně rozříznuté a vykostěné sardinky,posypeme oreganem, trochou soli, pokapeme olejem z krabičky sardinek a pečeme asi 25 minut. Několik minut před dopečením pizzu posypeme zbývající mozzarellou a znovu ještě chvíli pečeme.

Pizza Margherita

těsto podle základního předpisu, 400 g rajčat,250-300 g mozzarelly (nebo ovčího sýra či sýra typu Blatácké zlato), hrst čerstvé bazalky (nebo 3 lžičky sušené),olej na vymazání mísy, trochu soli
Vykynuté těsto dáme do olejem vymazané nízké mísy remosky a poklademe na ně spařená, oloupaná, jemně pokrájená rajčata, poloviční množství na kostičky pokrájeného sýra, posypeme trochou soli, nasekanou bazalkou, pokapeme olejem a zapečeme. Než pizzu vyjmeme z remosky, posypeme ji zbývajícím pokrájeným sýrem a necháme ještě několik minut péct. Tato pizza získala svůj název díky královně Markétě (Margheritě) Savojské, která ji poprvé ochutnala v Neapoli v roce 1889 a tak jí zachutnala, že na její počest byla pizza pojmenována po ní.

Pizza-základní předpis pro 4 osoby

300 g hladké mouky, 150 ml vody, 20 g droždí,  lžíce oleje,0,5 lžičky soli, olej na vymazání mísy
Mouku smícháme s droždím, rozpuštěným ve vlažné vodě, a s olejem.Mírně osolíme a hněteme tak dlouho, až vznikne hladké těsto,které se začne odlepovat od stěn mísy. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Těsto znovu krátce prohněteme,vložíme do olejem vymazané nízké mísy remosky a čistýma rukama těsto po dně rozprostřeme. Můžeme jej také rozválet na placku na vále potřeném trochu olejem. Dbáme na to, aby těsto vyplnilo celé dno a okraje byly nepatrně zdvižené. Vlastní fantazii se však meze nekladou. Pečeme asi 30 minut, dokud nezačne těsto na okrajích zlátnout. Hotovou pizzu krájíme na porce.

Zapečená bramborová kaše s mletým masem

800 g brambor, sůl, 50 g másla, 200-300 ml mléka, vejce, 400 g mletého masa, 250 g mražené míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), cibule,  lžička majoránky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Oloupané brambory nakrájíme, uvaříme v osolené vodě v rendlíku doměkka a ještě horké rozmačkáme. Přidáme máslo a postupně přiléváme horké mléko. Brambory vyšleháme na hladkou hustou kaši.Po částečném vychladnutí vmícháme rozšlehané vejce. Mezitím na oleji na pánvi zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za častého míchání osmahneme dohněda. Maso osolíme,opepříme, ochutíme majoránkou, přidáme mraženou zeleninu, nepatrně podlijeme vodou a krátce podusíme. Hlubokou mísu remosky vymažeme máslem, dáme do ní směs masa se zeleninou, na povrch rozetřeme bramborovou kaši, posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova.

Zapečená bramborová kaše s pórkem

800 g brambor, sůl, 50 g másla, 200-300 ml mléka, 2 vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 pórky,100 g tvrdého sýra, 20 g másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Neoloupané brambory uvaříme rendlíku v mírně osolené vodě doměkka.Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme nebo prolisujeme. Do bramborové kaše vmícháme postupně horké mléko, 50 g másla, trochu soli a špetku muškátového oříšku a vyšleháme na hladkou hustou kaši. Když kaše trochu vychladne, vmícháme do ní rozšlehaná vejce. Očištěný pórek pokrájíme nájemná kolečka, podusíme na zbývajícím másle a přidáme do kaše. Celou směs vložíme do nízké mísy remosky vymazané máslem, posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme asi 20-25 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový guláš na pivě

800 g brambor, 2 velké cibule, 4 velká rajčata, 2 stroužky česneku, 300-400 ml světlého piva, chlebová střídka (podle potřeby), lžička majoránky, lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem zpěníme na oleji v hluboké míse remosky. Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, chvilku je podusíme a nakonec vmícháme oloupané a na kostky pokrájené brambory, zalijeme pivem, osolíme je, okořeníme a povaříme za občasného promíchání doměkka. Pro zhoustnutí omáčky přidáme trochu rozdrobené střídky chleba.

Klatovský Báč

500 g syrových brambor, asi 8 lžic hrubé mouky, velká cibule,3 stroužky česneku, lžička majoránky, lžička mletého kmínu, 2 lžíce másla, sůl, pepř
Na lžíci másla osmahneme za stálého míchání drobně nakrájenou cibuli. Oloupané brambory nastrouháme, osolíme, přidáme osmaženou cibuli, prolisovaný česnek, koření a mouku. Důkladně promíchanou směs dáme do máslem vymazané nízké mísy remosky a dozlatova zapečeme. Podáváme s kysaným zelím a podle chuti i s vařeným uzeným masem.

Bramborák v remosce

800 g syrových brambor, asi 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 3-5 stroužků česneku, lžička majoránky, olej podle potřeby, sůl
Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme a pokropíme horkým mlékem, aby nezhnědly. Pak vmícháme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, mírně osolíme a z promíchané směsi vytvoříme placičky, které postupně klademe do olejem vymazané nízké mísy remosky a opečeme po obou stranách dozlatova. Obměna: Do bramborové směsi můžeme podle chuti přidat přiměřené množství drobně nasekaného salámu, uvařeného uzeného masa,škvarků, zelí či předem podušených hub. Pečeme v remosce jako obyčejný bramborák.

Bramborové karbanátky v remosce

800 g brambor, 3 vrchovaté lžíce strouhané nivy (popř. jiného sýra), vejce,  žloutek, hrst petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, lžička majoránky, olej podle potřeby, sůl, pepř
Oloupané, pokrájené brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka a pak je rozmačkáme na kaši. Do vychladlé kaše přidáme vejce, žloutek, nivu, nasekanou zelenou nať, koření, trochu soli a pepře a vše dobře promícháme. Ze směsi pomocí lžíce tvoříme hromádky, které dáváme do rozpáleného oleje v nízké míse remosky,lžící je stlačíme a po obou stranách opékáme dozlatova. Podáváme samostatně se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu, drůbeži či jiným pokrmům.

Bramborové placičky se zeleninou

300 g brambor, 300 g mrkve, 2 cibule, 2 vejce, 20 g másla, olej podle potřeby, sůl, pepř
Drobně nasekanou cibuli chvíli podusíme v kastrolu na másle. Pak přidáme nastrouhanou mrkev, nájemné proužky nastrouhané oloupané brambory a chvíli podusíme společně s cibulí. Mírně osolíme a opepříme. Do vychladlé směsi vmícháme vejce a tvoříme placičky,které vkládáme do rozpáleného oleje v nízké míse remosky a smažíme po obou stranách dozlatova. Obměna: Do brambor můžeme přidat místo cibule drobně pokrájený pórek, a navíc na proužky nastrouhanou cuketu.

Smažené bramborové šišky

800 g brambor,  vejce,  žloutek, 150 g nastrouhané nivy, špetka strouhaného muškátového oříšku, hrst petrželky, 0,5 lžičky oregana,hladká mouka na obalení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Neoloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme nebo prolisujeme. Do vychladlé bramborové kaše vmícháme vejce i se žloutkem, nivu, nasekanou petrželovou nať, oregano, špetku muškátového oříšku,trochu soli a pepře a důkladně vše promícháme. Z této směsi vytvoříme malé šišky, které poprášíme moukou a v nízké míse remosky je v předem rozehřátém oleji opečeme ze všech stran dozlatova.Hotové je dáváme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Bramborové šišky podáváme k různým pečeným masům, drůbeži či zeleninovým pokrmům.

21. června 2012

Zapečené brambory s mletým masem v alobalu

4 větší stejně velké brambory, 250 g mletého masa, cibule, 2 stroužky česneku, menší zelená paprika, 4 lžíce rajčatového protlaku, hrst petrželky, lžíce oleje, sůl, pepř
Oloupané brambory rozkrojíme podélně napůl a opatrně vydlabeme.Vnitřek brambor pokrájíme nadrobno. Jemně pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek zpěníme v kastrolu na oleji, přidáme maso,mírně osolíme, opepříme, vmícháme na proužky nakrájenou papriku, pokrájený vnitřek brambor a maso za stálého míchání ze všech stran opečeme. Nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať. Masovou směsí naplníme půlky brambor, které vložíme na alobal, jenž důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva, a poklademe je do nízké
remoskové mísy. Pečeme asi 50-60 minut.

Zapečené brambory s rajčaty

750 g brambor, 750 g rajčat, 2 cibule, 4 lžíce strouhanky, trochu oregana nebo bazalky (ať už čerstvé nebo sušené),olej na vymazání mísy, 30 g másla, sůl
Dobře omyté brambory pokrájíme na 0,5 cm silné plátky a na dno olejem vymazané hluboké mísy remosky rozprostřeme jednu bramborovou vrstvu. Na ni rozložíme část pokrájené cibule, pak na plátky nakrájená rajčata, trochu osolíme a posypeme oreganem nebo bazalkou. Takto vytvoříme několik vrstev až do spotřebování surovin. Poslední vrstvou jsou rajčata, která posypeme nakonec strouhankou, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme, dokud brambory nezměknou.

Zapečené brambory s anglickou slaninou a vejci

750 g brambor, 100 g anglické slaniny, 4 vejce, 200 ml smetany, 50 g tvrdého strouhaného sýra, sůl, pepř
Do nízké remoskové mísy rozložíme tenké plátky anglické slaniny, na ně dáme oloupané a na tenké plátky pokrájené brambory; vše zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými se smetanou a sýrem a asi na 35 minut zapečeme.

Zapečené brambory s anglickou slaninou v remosce

16 menších stejně velkých brambor, 16 plátků anglické slaniny, 4 lžíce tvrdého strouhaného sýra, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Oloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě dopoloměkka. Scezené je posypeme muškátovým oříškem, pepřem, obalíme slaninou a zachytíme párátkem. Takto připravené brambory poklademe do nízké mísy remosky a pečeme, dokud brambory zcela nezměknou.Nakonec je posypeme sýrem a pečeme dál, dokud sýr nezačne zlátnout. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zapečené plněné brambory s nivou

4 větší stejně velké brambory, 100 g nivy, 500 g rajčat,hrst petrželky, 2 stroužky česneku, trochu oregana, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Neoloupané brambory necháme vařit téměř doměkka v mírně osolené vodě. Ještě horké je oloupeme a necháme vychladnout. Pak je podélně rozřízneme napůl a opatrně vydlabeme. Nastrouhanou nivu smícháme s vydlabanou částí brambor a touto směsí půlky brambor naplníme. Spařená, oloupaná a pokrájená rajčata smícháme s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, okořeníme oreganem, solí a trochou pepře a dáme na dno nízké mísy remosky vymazané předem olejem. Naplněné půlky brambor položíme na rajčata a pečeme je v remosce asi 10 minut, dokud sýr na povrchu nezačne zlátnout.

Zapečené brambory s cibulí

750 g brambor, 2 velké cibule, 250 ml smetany, lžička mletého kmínu, sůl, pepř
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nahrubo a společně s kmínem, solí a pepřem promícháme. Směs rozložíme do hluboké mísy remosky, zalijeme smetanou a zapékáme, dokud brambory nezměknou. Obměna: K bramborám můžeme přidat  velkou nastrouhanou kedlubnu nebo kostičky drůbežího nebo vepřového masa. Fantazii se meze nekladou. Ke konci zapékání můžeme pokrm zalít 2 rozšlehanými vejci.

Zapečené brambory se zeleninou v remosce

750 g brambor, 250 g mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, trochu čerstvého libečku (popř. sušeného), špetka pálivé papriky (není podmínkou), hrst petrželky, 3 lžíce oleje, sůl
Oloupané brambory pokrájíme na tenké plátky, očištěnou mrkev na kolečka, cibuli nahrubo, česnek jemně nasekáme. Vše dáme do hluboké mísy remosky, přidáme libeček, podle chuti trochu pálivé papriky, zalijeme olejem, mírně osolíme a důkladně promícháme. Zakryjeme rozehřátým víkem a pečeme vše doměkka. Podáváme s jemně nasekanou petrželkou.

Zapečené brambory s houbami v remosce

1 kg brambor, 300 ml bešamelové omáčky ,400 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), cibule,50 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky, 30 g másla,olej na vymazání mísy, lžíce oleje na podušení hub, sůl, pepř
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, pokrájíme na plátky a dáme do olejem vymazané hluboké remoskové mísy. Do bešamelové omáčky přidáme houby podušené předem v rendlíku na oleji a nadrobno pokrájené cibuli, vmícháme jemně nasekanou petrželku a brambory zalijeme. Posypeme je sýrem, poklademe kousíčky másla a zapečeme. Vyjmeme z remosky, jakmile sýr začne růžovět. Podáváme se zeleninovým salátem či s podušenou nebo nakládanou zeleninou.

Podušené brambory s houbami

600 g brambor, 250 g čerstvých lesních hub, 2-3 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl
K tomuto pokrmuje vhodný zejména olivový olej. Brambory pokrájíme na stejně velké tenké plátky, které promícháme v prolisovaném česneku smíchaném se solí a trochou vody a poklademe je do olejem vymazané nízké remoskové mísy. Na brambory poklademe očištěné a pokrájené houby, zakapeme olejem a dáme dusit,dokud brambory a houby nezměknou. Občas je zakapeme vodou,aby pokrm nebyl vysušený. Podáváme k různě upraveným masovým, drůbežím či zeleninovým pokrmům.

Dušené brambory s cibulí a uzeninou

750 g brambor, 2 velké cibule, 200 g uzeniny (párek, měkký salám apod.), trochu oregana, 200 ml vývaru (i z kostky), 2 lžíce másla,máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Na dno máslem vymazané nízké mísy remosky dáme poloviční množství oloupaných brambor, pokrájených na plátky. Na ně rozložíme na kolečka pokrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou uzeni-nu, vše posypeme kořením a osolíme. Celé přikryjeme zbývajícími plátky brambor, zalijeme vývarem, povrch poklademe kousky másla a necháme dusit v remosce, dokud brambory nezměknou. Obměna: chce-li někdo dietnější pokrm, nemusí použít uzeninu.

Pečené brambory v alobalu

8 stejně velkých brambor, sůl, popř. trochu másla
Brambory důkladně omyjeme a neoloupané vložíme do alobalu,který dobře uzavřeme, aby neunikala pára, a položíme do nízké mísy remosky. Když asi po 35-40 minutách brambory změknou, alobal otevřeme a brambory pečeme ještě asi 20 minut dozlatova, či až se na nich vytvoří křupavá kůrčička. Brambory se hodí nejlépe k minutkám. Na talíři je osolíme a můžeme omastit máslem nebo ochuceným bylinkovým či česnekovým máslem .Poznámka: Bramborám pečeným v alobalu se u nás někdy říká americké brambory.

Pe č e n é b r a m b o ry

600 g brambor, sůl
Důkladně omyté a neoloupané brambory pokrájíme na čtvrtky a vložíme do nízké mísy předem vyhřáté remosky. Občas čtvrtky brambor obrátíme, aby se propekly ze všech stran. Pečeme je dozlatova. Nakonec je osolíme. Brambory podáváme jako přílohu k masům či jiným pokrmům a můžeme je ochutit kouskem másla.

Mražené bramborové hranolky

Mražené hranolky vložíme do olejem vymaštěné nízké mísy remosky,kterou předem rozehřejeme, a za občasného obracení je pečeme dozlatova asi 25-30 minut. Teprve potom je osolíme, aby nezvlhly. Hranolky sice nebudou tak dokonale osmahlé jako z fritovacího hrnce, ale přesto budou chutné, a nebudou ani příliš nasáklé olejem.

Bramborové hranolky

Oloupané brambory pokrájíme na hranolky. Nízkou mísu remosky vymažeme olejem, který předehřejeme, a pak do ní vložíme bramborové hranolky. Za občasného obracení je opečeme dozlatova. Osolíme je až v samém závěru, aby nezvlhly.

Opečené brambory z rozmarýnem

brambory, několik snítek čerstvého rozmarýnu, 2-3 lžíce (nejlépe olivového) oleje (podle množství brambor), sůl
Oloupané brambory pokrájíme na plátky nebo na hranolky, vložíme do nízké mísy remosky, mírně osolíme, pokapeme olejem a za občasného promíchání je pečeme dozlatova. Ještě než brambory zezlátnou, přidáme k nim několik snítek rozmarýnu. Takto upravené brambory jsou vhodné ke grilovaným masům, drůbeži či rybám.

Pečené brambory z mletou paprikou

brambory, trochu mleté sladké papriky, 2-3 lžíce oleje (podle množství brambor), sůl

Brambory pokrájíme na asi 5 mm silné plátky,plátky brambor osolíme, posypeme sladkou mletou paprikou a omastíme olejem. a poklademe do nízké mísy remosky. Necháme je opékat po obou stranách dozlatova.

Pečené brambory s česnekem v remosce

brambory, 2-3 stroužky česneku, 2-3 lžíce oleje (podle množství brambor), sůl
Brambory pokrájíme na asi 5 mm silné plátky, promícháme s česnekem utřeným se solí a s olejem a poklademe do nízké mísy remosky. Necháme je opékat po obou stranách dozlatova. Připravujeme-li je s masem, rybou či jiným pokrmem, je vhodné dát je do remosky, až když je jídlo hotové. Remoska je už tou dobou hodně rozpálená, a brambory, jsou-li tence pokrájené, budou hotové asi za 8 minut. Do té doby uložíme maso či rybu na teplé místo,aby nevychladly. Jídlo připravované v alobalu vydrží během té doby stále horké.

Zelný guláš s tofu

300 g tofu, 1/4 menší hlávky zelí, velká cibule,  větší mrkev, kousek celeru, 100-200 ml vývaru (i z kostky), lžička hladké mouky, lžička másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Vzhledem ke kyselosti zelí je lépe použít remosku s teflonovým povrchem.Tofu nakrájíme na kostičky. Na oleji necháme v hluboké míse remosky zpěnit za občasného míchání pokrájenou cibuli. Pak přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a za občasného podlévání vývarem ji dusíme téměř doměkka. Později přidáme na nudličky pokrájené zelí a dál dusíme. Jakmile zelenina změkne,přidáme tofu, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou s máslem a ještě 5 minut podusíme. Podáváme s bramborovým či houskovým knedlíkem nebo s pečivem.

20. června 2012

Špenátové karbanátky

300 g mraženého špenátu, cibule, 2 (celozrnné) housky (popř. strouhanka na zahuštění), asi 100 ml mléka, vejce, 100 g tvrdého strouhaného sýra, lžíce oleje, olej podle potřeby, sůl, pepř
Na lžíci oleje zpěníme v nízké remoskové míse pokrájenou cibuli,přidáme špenát a podusíme pod pokličkou doměkka. Pak jej osolíme,opepříme a necháme přebytečnou tekutinu co nejvíc vydusit.Housky drobně pokrájíme a pokapeme mlékem, aby změkly. Pak je smícháme s vychladlým špenátem, přidáme vejce a sýr. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které klademe na dno nízké mísy remosky s rozehřátým olejem a osmahneme je dozlatova. Podáváme s majo-nézou, kečupem či různě ochucenými omáčkami a různě upravenými bramborami.

Mražený špenát se zapečnými vejci a sýrovou omáčkou

balíček mraženého špenátu (450 g), cibule, 4 vejce,100 g tvrdého strouhaného sýra, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
V nízké míse remosky osmahneme na oleji drobně pokrájenou cibuli,vložíme mražený špenát a necháme jej podusit. Když se prohřeje,vmícháme trochu soli a pepře. Povrch špenátu uhladíme, vyhloubíme čtyři důlky a do nich vyklepneme vejce. Posypeme sýrem,opět přikryjeme rozpáleným víkem a počkáme, dokud bílky neztuhnou a sýr se nezačne tavit. Podáváme s vařenými bramborami.

Špenátový chlebíček

450 g mraženého špenátu, 400 g konzervovaných rajčat,150 g tvrdého strouhaného sýra (nejlépe ementál), 5 vajec,menší cibule, 4 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku,několik lístků čerstvé bazalky (nebo vrchovatá lžička sušené),4 lžíce smetany, 2 lžíce oleje, olej na vymazání chlebíčkové formy,sůl, pepř

V kastrolu na lžíci oleje zpěníme drobně nasekaný česnek, vmícháme pokrájená, konzervovaná rajčata, jemně nasekanou bazalku,trochu soli a pepře a necháme za občasného míchání na mírném ohni dusit. Do rajčatové omáčky vmícháme 4 lžíce hladké mouky s 2 rozšlehanými vejci, trochou soli a pepře a za občasného míchání dusíme do zhoustnutí. V druhém kastrolu zpěníme na lžíci oleje drobně nakrájenou cibuli, přidáme mražený špenát, nepatrně osolíme,opepříme a necháme jej na mírném ohni rozmrazit a co nejvíce vydusit. Do vychladlého špenátu vmícháme 2 lžíce smetany s  rozšlehaným vejcem, trochou soli a pepře. Do mísy s nastrouhaným sýrem vlijeme zbytek smetany s dalšími 2 vejci a opět nepatrně osolíme a opepříme. Chlebíčkovou formu vymažeme olejem,dáme do ní špenát a položíme do hluboké mísy remosky, do níž nalijeme trochu vody, aby chlebíčková forma byla ve vodní lázni. Pečeme v remosce asi 20 minut. Pak přidáme rajčatovou omáčku, uhladíme ji a opět pečeme dalších 20 minut. Potom vloží-me do formy sýrovou směs, uhladíme ji a opět pečeme dalších 20 minut. Je-li třeba, doplníme na dno remosky vodu. Formu necháme asi 5 - 8 minut před vyklopením vychladnout. Pokrm můžeme podávat teplý s vařenými bramborami, anebo i za studena s čerstvým pečivem a se salátem. Špenátový chlebíček je i vhodným a netradičním pohoštěním.

Smažené baklažanové kuličky

2 větší baklažány, 2 větší brambory,  cibule,  stroužek česneku,2 vejce, 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, hrst čerstvé bazalky (nebo vrchovatá lžička sušené), strouhanka na obalení, hladká mouka na pomoučení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Baklažány oloupeme, nakrájíme na malé kostičky, posypeme solí,necháme asi 20 minut vypotit a pak osušíme v papírovém ubrousku.Na pánvi zpěníme na lžíci oleje jemně nasekanou cibuli s prolisovaným česnekem. Přidáme baklažány, mírně osolíme, nepatrně opepříme a 15 minut za častého míchání podusíme na mírném ohni. Neoloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme nebo prolisujeme. Podušené a vychladlé baklažány rozmačkáme vidličkou, vmícháme je k bramborové kaši, přidáme sýr, vejce, nasekanou bazalku, podle potřeby osolíme, opepříme a pomoučenýma rukama tvoříme kuličky,které obalíme ještě ve strouhance a vkládáme je do nízké mísy remosky s rozehřátým olejem. Smažíme je za občasného obracení dozlatova a hotové klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme se zeleninovým salátem nebo podušenou zeleninou a podle chuti s tatarskou omáčkou, kečupem nebo jinými ochucenými omáčkami. Baklažánové kuličky můžeme také podávat jako přílohu k masům.

Smažený fenykl

4 středně velké fenykly, vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, 3 lžíce tvrdého strouhaného sýra, olej podle potřeby, sůl, pepř
U fenyklů odstraníme vnější listy, omyjeme je a dáme vařit do mírně osolené vody dopoloměkka. Fenykly nesmí příliš změknout.Scezené fenykly pak pokrájíme podélně na asi 1 cm silné plátky,které poprášíme moukou a obalíme je v rozšlehaném vejci smíchaném s trochou soli a pepře a nakonec ve strouhance promíchané s nastrouhaným sýrem. Smažíme je v horkém oleji v nízké míse remosky dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem a podle chuti s tatarskou omáčkou.

Smažená cibule

500 g cibule, hladká mouka na obalení, olej podle potřeby, sůl
Oloupané cibule pokrájíme na kolečka a necháme 5 minut povařit v mírně osolené vodě. Pak cibuli scedíme a pomocí papírového ubrousku osušíme. Kolečka cibule obalíme lehce v hladké mouce a dáme smažit do nízké mísy remosky s rozpáleným olejem. Osmahnutou cibuli klademe na papírový ubrousek, aby se zbavila přebytečného tuku, posypeme trochu solí a podáváme s bramborovou kaší.

Smažená zelenina v sýrovém těstíčku

800 g zeleniny (květák, brokolice, cuketa, cibule apod.), 3 vejce, polohrubá mouka podle potřeby, 3 vrchovaté lžíce tvrdého strouhaného sýra (parmazán, čedar, ementál), asi 100 ml mléka,olej podle potřeby, sůl
Zeleninu připravíme jako v předešlém receptu. Rozšlehaná vejce smícháme s mlékem, strouhaným sýrem, špetkou soli a přidáme tolik mouky, abychom získali husté těstíčko, v kterém kousky zeleniny obalíme a smažíme v rozpáleném oleji v nízké míse remosky dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo jinak upravenými bramborami a různými ochucenými omáčkami.

Smažená zelenina v pivním těstíčku

800 g zeleniny (květák, brokolice, cuketa, cibule apod.),100 g hladké mouky, 2 lžíce oleje, vejce, 200 ml světlého piva,několik kapek octa, olej na smažení podle potřeby, sůl, pepř
Cuketu a cibuli připravíme jako v předešlém receptu, květák a brokolici rozdělíme na růžičky, které povaříme dopoloměkka v mírně osolené vodě a scedíme. Mouku mezitím smícháme s dvěma lžícemi oleje, rozšlehaným žloutkem, pivem, trochou soli a pepře.Pak vmícháme ušlehaný sníh z bílků a několik kapek octa. V této směsi kousky zeleniny smočíme a dáme smažit do nízké mísy remosky s rozpáleným olejem. Osmaženou zeleninu klademe na papírový ubrousek, aby se zbavila přebytečného tuku, a podáváme s vařeným bramborem a ochucenou majonézou.

Smažený zeleninový talíř

800 g zeleniny (mrkev, cuketa, cibule, baklažán apod.), 2 vejce, mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení podle potřeby, sůl
Cibuli a mrkev povaříme každou zvlášť v kastrolu v mírně osolené vodě dopoloměkka a scedíme. Omyté baklažány a cukety pokrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Baklažány poklademe na talíř, posypeme solí, zatížíme jiným talířem a necháme půl hodiny vypotit.Vodu z baklažánů pak slijeme a osušíme je. Zeleninu potom mírně osolíme, poprášíme moukou, obalíme v rozšlehaném vejci a ve strouhance a osmažíme v předem vyhřátém oleji v nízké míse remosky dozlatova. Podáváme s vařeným bramborem a podle chuti s tatarskou nebo jinou ochucenou omáčkou.

Zeleninový nákyp v remosce

400 g kedluben, malá cuketa, mrkev, velká cibule,150 g drůbežího salámu (nebo jiný měkký salám, párek apod.),150 g tvrdého strouhaného sýra, 150 g hrubé mouky, prášek do pečiva, 5 žloutků, 2 lžíce oleje, máslo na vymazání mísy a strouhanka na vysypání mísy, sůl, pepř
Oloupané kedlubny, očištěnou mrkev a omytou cuketu nastrouháme nahrubo. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, jemně pokrájený salám, strouhaný sýr, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a pepř.Vše důkladně promícháme a nakonec pomalu vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané hluboké mísy remosky a pečeme dorůžova. Nákyp podáváme nakrájený na porce s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.Podle chuti můžeme porce pokapat kečupem nebo jinou ochucenou omáčkou.

Brokolicový nákyp

500 g brokolice, 2 větší mrkve, cibule, 250 ml bešamelové omáčky , 3 vejce, 50 g tvrdého strouhaného sýra, 2 lžíce oleje, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy,sůl, pepř
Omytou brokolici rozebereme na růžičky a v malém množství mírně osolené vody ji uvaříme doměkka. Očištěnou mrkev jemně nastrouháme a podusíme na drobně pokrájené cibuli, kterou necháme předem zpěnit na oleji. Za stálého míchání ji necháme lehce osmahnout. Do připravené bešamelové omáčky vmícháme vychladlou osmaženou mrkev, 3 rozšlehané žloutky, strouhaný sýr a nakonec ušlehaný sníh ze 3 bílků. Poloviční množství mrkvové směsi nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček, pak přidáme povařené růžičky brokolice a zakryjeme zbývající mrkvovou směsí. Formu vložíme do hluboké mísy remosky, na dno nalijeme trochu vody a pečeme v páře asi 35-40 minut. Podáváme teplé nebo vychladlé a pokrájené na plátky s čerstvým pečivem. Pokrm je také vhodným netradičním pohoštěním.

Pórkové placičky

500 g pórku, 200 ml mléka, asi 150 g hladké mouky, 2 vejce,hrst petrželky, 50 g másla, olej podle potřeby, sůl
Očištěný pórek pokrájíme na kolečka a na másle podusíme v nízké míse remosky. Mezitím z mléka, mouky, vajec a soli připravíme hustší těsto, do něhož přidáme podušený pórek a nasekanou petrželku. Do rozpáleného oleje poklademe na dno nízké mísy remosky hromádky, lžící je stlačíme a osmažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme je s různě upravenými bramborami, se zeleninovým salátem a podle chuti i s tatarskou omáčkou.

Mrkvové bochánky

500 g mrkve, cibule, 100 g hladké mouky,  lžička majoránky, olej podle potřeby, sůl, pepř
Očištěnou mrkev jemně nastrouháme. Mouku smícháme s takovým množstvím vody, aby vzniklo husté těstíčko, do něhož vmícháme jemně nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev, majoránku, trochu soli a pepře. Ze směsi vykrajujeme pomocí lžíce bochánky, které osmažíme dozlatova v rozpáleném oleji v nízké míse remosky. Hotové bochánky klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem. Vhodný je kečup či jinak ochucené omáčky.

Zeleninová sekaná s klobásou

400 g brambor, 2 mrkve, pórek, 250 g klobásy,  vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, strouhanka na zahuštění, lžíce oleje, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě, oloupeme je a rozmačkáme nebo prolisujeme. Drobně pokrájený pórek podusíme v kastrole na lžíci oleje doměkka. Mrkev nastrouháme. Zeleninu pak vmícháme k bramborové kaši, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, vejce, strouhanku, muškátový oříšek, mírně osolíme, opepříme a ze směsi utvoříme šišku, kterou vložíme do hluboké mísy remosky vymazané olejem a pečeme za občasného otáčení asi 70 minut. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a čerstvý salát.

Pórek v alobalu

8 středně velkých pórků, 2 větší stroužky česneku, 100 g másla, sůl
Pórky důkladně propláchneme vodou, překrájíme na poloviny a na jedné straně odshora dolů rozřízneme tak, aby se nám neroz8padly.Měkké máslo smícháme s prolisovaným česnekem a trochou soli a vetřeme do pórků. Do alobalu zabalíme společně vždy dva pórky,alobal dobře uzavřeme, aby nevytekla šťáva, a vložíme do předem vyhřáté nízké mísy remosky. Pečeme asi 30-35 minut. Podáváme s chlebem, nebo s vařeným bramborem omaštěným máslem.

Zapečená zeleninová mísa

3 velké papriky (červená, žlutá, zelená), 4 rajčata, 600 g brambor, 100 g anglické slaniny, 300 ml smetany (popř. mléka), 2 vejce,sůl, pepř
V kastrolu necháme osmahnout na kostičky pokrájenou slaninu,přidáme očištěné, na proužky pokrájené papriky a za stálého míchání je necháme 5 minut dusit. Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, mírně vše osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni dalších 10 minut. Dno hluboké mísy remosky vymažeme máslem, poklademe polovičním množstvím oloupaných brambor pokrájených na tenká kolečka, na ně dáme podušenou zeleninovou směs a nahoru opět zbytek brambor. Celé zalijeme smetanou rozmíchanou předem s vejci, trochou soli a pepře. Pečeme v remosce asi 40 minut.

Zapečená zelenina v remosce

4 větší brambory, 2 mrkve, 2 cibule, 3 pórky, 300 ml mléka,150 g tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Omytou mrkev a pórek pokrájíme na kolečka, oloupané brambory na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno. Do máslem vymazané hluboké mísy remosky dáme nejdříve cibuli, pak vrstvu brambor, dále mrkev a nakonec pórek. Každou zeleninovou vrstvu mírně osolíme,posypeme sýrem a zakapeme mlékem. Poslední vrstvu rovněž posypeme sýrem, zakapeme mlékem a pečeme v remosce asi 45 minut vše doměkka.

Plněné papriky s maserm ve smetanové omačce

4 velké papriky, asi 400 g jakéhokoli mletého masa, 600 g brambor, 2 menší cibule, 250 ml smetany, bujonová kostka, lžička oregana nebo majoránky, sůl, pepř
Paprikám odřízneme vršek, zbavíme je semínek a omyjeme je. Naplníme je mletým masem smíchaným s oreganem, solí a pepřem a narovnáme do hluboké mísy remosky špičkami dolů. Zalijeme je smetanou, do níž přidáme rozdrobenou bujonovou kostku, nasekanou cibuli a nakonec k paprikám přidáme na kostky nakrájené,oloupané brambory a dusíme společně doměkka. Obměna: Brambory můžeme vynechat a papriky podáváme podle chuti s vařenou rýží nebo s knedlíky.

18. června 2012

Dušený kapr s paprikou

4 porce kapra (nebo jiné ryby po 150 g), 3 papriky (zelená, červená, žlutá - není podmínkou), 4 jarní cibulky nebo 2 větší cibule, 2 stroužky česneku, citron, 100 ml bílého vína,hrst petrželky, 2 lžíce kečupu, trochu mleté sladké papriky,olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Papriky podélně rozkrojíme, očistíme, omyjeme a opečeme ze strany slupky nejlépe v teflonové pánvi. Papriky pak pod tekoucí vodou lehce zbavíme slupek a pokrájíme je na malé kousky. Nakrájenou jarní cibulku, česnek, petrželovou nať a poloviční množství paprik rozmixujeme s vínem a kečupem. Do hluboké mísy vymazané olejem vložíme porce kapra zbaveného kůže, pokapeme citronem,mírně osolíme, opepříme a zalijeme připravenou paprikovou omáčkou. Navrch poklademe zbytek pokrájených paprik a dusíme asi 20 minut. Než pokrm vyjmeme z remosky, posypeme jej trochou mleté papriky. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.

Nadívaný kapr s houbami

menší kapr (asi 1200 g), citron, asi 60-70 g másla, sůl
nádivka: 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů),2 (celozrnné) housky, 100 ml mléka,  vejce, stroužek česneku, menší cibule, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 2 lžíce oleje,olej na vymazání mísy, sůl, pepř

V nízké remoskové míse na předem rozehřátém oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli s česnekem a petrželovou natí, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby a necháme 5 minut dusit. Poté je mírně osolíme, opepříme a dusíme dál na nízkém ohni doměkka.Je-li třeba, podlijeme je trochu vodou. K vychladlým houbám pak přidáme na kostičky nakrájenou housku, předem namočenou v mléce, rozšlehané vejce a důkladně vše promícháme. Touto směsí naplníme očištěného, citronem pokapaného a mírně osoleného kapra, sešijeme ho a asi hodinu pečeme ve vymaštěné hluboké remoskové míse. Během pečení kapra podléváme nepatrně vodou a rozpuštěným máslem. Podáváme s různě upravenými bramborami a se zeleninovým salátem.

Zvěřinové ragú na houbach

600 g srnčí (jelení nebo daňčí) kýty, 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 3 velké cibule, 500 g rajčat, 100 ml bílého vína,100-200 ml vývaru (i z kostky), 200 ml kysané smetany,  lžička hladké mouky, hrst petrželky, 2—3 lžíce oleje, sůl, pepř
Odblaněnou kýtu nakrájíme na kostky, mírně osolíme, nepatrně opepříme a na rozehřátém oleji po všech stranách za občasného promíchání opečeme. Opečené maso vyjmeme a v témže tuku necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby a chvíli je dusíme, dokud nepustí šťávu.Pak přidáme opečené maso, podlijeme vše vínem, a když se vydusí, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme trochu vývarem a dusíme dál doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou,vmícháme nasekanou petrželku a chvíli povaříme do zhoustnutí. Podáváme s knedlíkem a kouskem citronu.

Srnčí maso v alobalu

600 g srnčí (jelení nebo daňčí) kýty, 4 plátky anglické slaniny, větší cibule, 4 lžíce nasekané petrželové natě, 4 lžíce bílého vína, 4 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany, 4 lžíce kečupu,sůl, pepř
Odblaněnou kýtu nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a nepatrně opepříme. Řízky dáme jednotlivě na alobal, poklademe plátky slaniny, posypeme na kolečka pokrájenou cibulí a zelenou natí, pokapeme vínem a navrch dáme lžíci smetany nebo jogurtu smíchaného s kečupem. Alobal důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva, a pečeme v nízké remoskové míse doměkka. Podáváme s pečenými bramborami nebo hranolky a se zeleninovým salátem.

Dušené srnčí závitky

600 g srnčí (jelení nebo daňčí) kýty, 4 plátky anglické slaniny, větší cibule, 4 stroužky česneku, hořčice, 100-200 ml vývaru,2-3 lžíce oleje, sůl, pepř
Odblaněnou kýtu nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme,opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, hořčicí, přidáme plátek slaniny a na kolečka pokrájenou cibuli. Každý plátek svineme,převážeme nití nebo spíchneme párátkem a po všech stranách osmahneme na oleji v nízké remoskové míse. Pak závitky podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží a se zeleninovým salátem.

Králičí maso v alobalu

600 g vykostěného králičího masa, mrkev, petržel, větší cibule, snítka rozmarýnu nebo  lžička sušeného, 4 lžíce kečupu,trochu worcesterské omáčky, trochu citronové šťávy, hrst petrželky, olej na vymazání alobalu, sůl, pepř
Králičí maso, nejlépe z kýty, pokrájené na nudličky mírně osolíme,opepříme, smícháme s rozmarýnem, pokapeme citronem a necháme chvíli uležet. Pak králičí maso smícháme s nastrouhanou kořenovou zeleninou, nasekanou petrželkou a směs rozdělíme na čtyři stejně velké porce. Každou porci zvlášť dáme na olejem vymazaný alohal, posypeme nadrobno pokrájenou cibulí, pokapeme kečupem a worcesterskou omáčkou. Okraje alobalu důkladně uzavřeme, aby nevytekla šťáva, poklademe do nízké remoskové mísy, zakryjeme předem rozehřátým víkem a pečeme doměkka. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Pečený králík s cibulí

králík, 100 g slaniny, 4 velké cibule, 100-200 ml vývaru (i z kostky), 1-2 lžičky tymiánu, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Očištěného králíka naporcujeme, prošpikujeme, osolíme, opepříme,posypeme tymiánem a opečeme na oleji v hluboké míse remosky ze všech stran. Maso vyjmeme a v témže oleji necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. Přidáme opečené porce králíka,podlijeme trochu vývarem a za občasného podlévání zbytkem vývaru pečeme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami a brusinkovým kompotem.

Králik s lečem

500 g králičího vykostěného masa, cibule, sklenice leča (asi 400 g),  bujonová kostka,  lžíce hladké mouky, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme vykostěné a na kousky nakrájené králičí maso, trochu osolíme, opepříme a osmahneme dozlatova. Potom maso podlijeme trochu vodou s rozdrobenou kostkou a dusíme za občasného podlévání téměř doměkka. Pak přidáme sklenici leča a dusíme dál. Když maso změkne, zahustíme pokrm moukou rozmíchanou ve vodě a nakonec přidáme nasekanou petrželku. Podáváme s vařenou rýží nebo bramborami.

Kraličí stehna na roznarýnu a vině

4 králičí stehna, 2 cibule, 3 větší stroužky česneku, 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nebo vrchovatá lžička sušeného),100 ml vývaru (i z kostky), 100 ml bílého vína, hrst petrželky,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Králičí stehna omyjeme, osušíme a mírně osolíme. V nízké míse remosky rozehřejeme olej, vložíme stehna, po obou stranách je opečeme dozlatova, vyjmeme je a uchováme v teple. Do téhož tuku dáme drobně pokrájenou cibuli, poloviční množství nasekané petrželky, jemně pokrájený česnek a rozmarýn, a když cibule začne zlátnout, vložíme zpět králičí stehna a nepatrně je opepříme. Podlijeme je vývarem smíchaným s vínem a dusíme dál doměkka. Hotová králičí stehna podáváme buď s vařenými bramborami, nebo s pečivem, podlitá trochu šťávou a posypaná zbylou nasekanou petrželkou.

Bylinkové králičí stehna ve slaninové košilce s mraženou zeleninou

4 králičí stehna, 4 větší plátky uzené krůtí šunky (nebo libové debrecínky), velká cibule, 3 stroužky česneku, 400 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice),  snítka rozmarýnu, několik lístků libečku, hrst petrželky, 100 ml bílého vína, 150 ml vývaru (i z kostky), trochu hladké mouky na obalení, 2 lžíce oleje,lžíce másla, sůl, pepř
Králičí stehna zabalíme do plátku šunky, poprášíme hladkou moukou a na oleji a na másle osmahneme po všech stranách dozlatova.Stehýnka vyjmeme a do zbylého tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem a částí nasekané petrželky. Když cibule zežloutne, přidáme mraženou zeleninu, nasekaný libeček, snítky rozmarýnu a chvíli necháme dusit, dokud se zelenina nerozmrazí.Pak ji necháme osmahnout, vrátíme stehýnka, podlijeme vínem smíchaným s vývarem a zakryté dusíme asi 30-40 minut doměkka.Podáváme s vařenými bramborami a posypané zbývající nasekanou petrželkou.

Králičí stehna ve slaninové košilce

4 králičí stehna, 4 větší plátky uzené krůtí šunky (nebo libové debrecínky),  velká cibule, 2 mrkve,  řapíkatý celer,100 g černých oliv, 100 ml bílého vína, 150-200 ml vývaru (i z kostky), trochu hladké mouky na obalení, 2 lžíce oleje, lžíce másla, sůl, pepř
Králičí stehna zabalíme do plátku šunky, poprášíme hladkou moukou a na oleji a na másle osmahneme po všech stranách dozlatova.Stehýnka vyjmeme a do zbylého tuku přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu. Když se zelenina osmahne, vrátíme zpět stehýnka,přidáme vypeckované a nakrájené olivy, podlijeme vínem a když se vydusí, podlijeme stehýnka vývarem a zakryté dusíme asi 30-40 minut doměkka. Podáváme s vařenými bramborami.

Dušený králík se zeleninou a houbami

králík,  větší cibule, 2 mrkve, 2 pórky, 2 stroužky česneku, 100 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 200 ml vývaru (i z kostky), 200 ml smetany, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Očištěného, naporcovaného králíka osolíme, opepříme a na oleji po obou stranách v hluboké remoskové míse opečeme a vyjmeme. Do téhož tuku přidáme drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a když cibule zesklovatí, přidáme porce králíka, mírně podlijeme vývarem a dusíme dopoloměkka. Pak přidáme na plátky pokrájené houby, drobně nakrájenou zeleninu a dál dusíme doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať, smetanu a dodusíme ještě asi 5 minut. Podáváme s knedlíkem nebo s vařenými bramborami.

Dušený králik na houbach

králík, 250 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 2 větší stroužky česneku, 4 větší rajčata, 200 ml vývaru (i z kostky), hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Očištěného králíka rozdělíme na porce, mírně osolíme a opepříme.Porce vložíme do hluboké remoskové mísy do rozpáleného oleje a opečeme po obou stranách. Pak králíka podlijeme trochu vývarem a dusíme za občasného podlévání doměkka. K měkkému masu přidáme jemně nasekaný česnek, očištěné a pokrájené houby, oloupaná, spařená a pokrájená rajčata a společně dodusíme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Švédské masové kuličky

500 g mletého zadního hovězího masa, 8 lžic strouhanky, vejce, trochu strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru (i z kostky), olej podle potřeby, sůl, pepř
Mleté maso, vejce, strouhanku, muškátový oříšek, trochu soli a pepře dobře promícháme a ze směsi vypracujeme navlhčenýma rukama kuličky o průměru asi 3 cm. Zakryjeme je a necháme hodinu v chladničce odpočívat. Kuličky potom dáme do nízké remoskové mísy s rozehřátým olejem a po všech stranách je opečeme dohněda. Pak je vyjmeme a do téhož oleje přidáme máslo, mouku a připravíme si jíšku, kterou zalijeme vývarem, dobře promícháme a krátce povaříme. Kuličky vložíme do omáčky a asi 10-15 minut ještě podusíme. Podáváme s vařenými bramborami, rýží nebo s knedlíkem.

Sekaná pečeně v alobalu

500 g mletého masa, 100 g klobásy (popř. párků), rozšlehané vejce, 2 natvrdo uvařená vejce,  (celozrnná) houska,trochu mléka na smočení housky, 30 g tvrdého strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, olej na vymazání alobalu, sůl, pepř
K mletému masu přidáme oloupanou a pomletou klobásu, na kostičky pokrájenou housku, smočenou v trošce mléka, rozšlehané vejce, prolisovaný česnek, jemně nasekanou petrželku, nastrouhaný sýr a ochutíme trochou muškátového oříšku, mírně osolíme a opepříme. Důkladně promíchanou směs rozložíme na olejem vymazaném alobalu a doprostřed dáme dvě natvrdo uvařená vejce. Alobal stočíme a důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva. V hluboké míse remosky pečeme asi 70-80 minut. Podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami a se zeleninovým salátem.

17. června 2012

Zapekané karbanatky se sýrem a ovocem

500 g mletého masa, 4 plátky toastového sýra, 4 půlky zavařených hrušek (nebo broskví, či 4 kolečka konzervovaného ananasu),vejce,  tvrdší (celozrnná) houska,  cibule, trochu majoránky,olej podle potřeby, sůl, pepř
Housku namočíme v trošce vlažné vody, pak vymačkáme, rozmělníme a přidáme k mletému masu, k němuž přimícháme drobně pokrájenou cibuli, koření, mírně osolíme, opepříme a z důkladně promíchané směsi tvoříme placičky asi 1 cm vysoké. Na rozehřátém oleji je po obou stranách v nízké remoskové míse osmažíme dozlatova. Potom na každý karbanátek poklademe plátek sýra a hrušky nebo jiného zavařeného ovoce a zapečeme, dokud se sýr nezačne tavit. Podáváme s bramborovými hranolky nebo jinak upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Grilované karbanátky

500 g mletého masa, tvrdší (celozrnná) houska,  vejce, cibule, trochu mleté sladké papriky, trochu majoránky, lžička grilovacího koření, asi 2-3 lžíce oleje, pepř, sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané)
Housku namočíme v trošce vlažné vody, pak vymačkáme, rozmělníme a přidáme k mletému masu. Dále vmícháme vejce, drobně pokrájenou cibuli, grilovací koření, majoránku, pepř a důkladně vše promícháme. Ze směsi tvoříme navlhčenýma rukama placičky asi 1 cm vysoké. Poklademe je do nízké remoskové mísy a v průběhu grilování je potíráme olejem smíchaným s grilovacím kořením. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky či s čerstvým chlebem, hořčicí a kečupem. Další vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Špízy z telecího masa z ananasem

600 g telecích řízků, 4 plátky konzervovaného ananasu,  větší cibule, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, citron, 2 stroužky česneku, špetka pálivé papriky (není podmínkou, můžeme použít i mletou sladkou papriku), 2 lžíce oleje, sůl
Maso nakrájíme na kostky. Sójovou omáčku smícháme s cukrem, vymačkanou citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, paprikou,olejem a trochou soli a maso necháme v této směsi aspoň hodinu marinovat. Pak okapané kostky masa napichujeme střídavě s kousky ananasu a na kolečka pokrájenou cibulí na špízy a klademe je do nízké mísy remosky, kde je za občasného potírání marinádou grilujeme doměkka. Podáváme s různě upravenými bramborami.
Obměna: Místo telecího masa můžeme použít vepřové maso nebo kuřecí či krůtí prsíčka.

Grilovaný telecí řízek s bylinkovým máslem

4 telecí řízky (po 150 g), 2 lžíce oleje, sůl, bylinkové máslo
Tence naklepané řízky na okrajích nařízneme, potřeme olejem,trochu osolíme, vložíme je do nízké mísy remosky a opečeme po obou stranách. Na talíři na každý řízek položíme kolečko bylinkového másla. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky a se zeleninovým salátem.

Smažený plněný telecí řízek

4 telecí řízky (po 150 g), 4 plátky šunky nebo šunkového salámu, 4 plátky toastového sýra, 2 vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Na jemně naklepané řízky, mírně osolené a opepřené, poklademe plátek šunky, plátek sýra, řízky v polovině přeložíme a okraje paličkou k sobě dobře sklepeme, popřípadě zachytíme párátkem.Poprášíme je moukou, obalíme v rozšlehaném vejci a ve strouhance a osmažíme po obou stranách v předem rozpáleném oleji v nízké míse remosky dozlatova. Podáváme s opečenými bramborami,hranolky nebo bramborovou kaší a s kouskem citronu. Vhodnou přílohou je dušená zelenina nebo zeleninový salát.

Telecí nudličky s cibulí a paprikou

4 telecí plátky (po 150 g), 2 cibule, velká červená nebo zelená paprika, 100 ml bílého vína, 100-200 ml vývaru (i z kostky),hrst petrželky nebo pažitky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji v nízké míse remosky podusíme za občasného míchání drobně pokrájenou cibuli, pak vmícháme očištěnou a na proužky pokrájenou papriku a nakonec na nudličky pokrájené maso, které podusíme nejdříve ve vlastní šťávě. Pak vše mírně osolíme, opepříme, podlijeme vínem, a když se šťáva vy dusí, podlijeme maso vývarem a dusíme dál doměkka. Je-li třeba, podléváme občas ještě vývarem. Do hotového masa vmícháme jemně nasekanou zelenou nať. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.

Telecí závitky s párkem na pomerančích

4 telecí řízky (po 150 g), cibule, 2 nožičky párků,4 lžíce petrželové natě nebo pažitky, žervé, 100 ml bílého vína,100-200 ml vývaru (i z kostky), pomeranč, 2 lžíce oleje,sůl, pepř
Párky oloupeme a pomeleme nebo rozmačkáme vidličkou. Smícháme je se žervé, nasekanou zelenou natí, trochou soli a pepře a tuto náplň poklademe na tence naklepané, nepatrně osolené a opepřené telecí řízky. Svineme je, obtočíme nití nebo zachytíme konce párátkem a poprášíme moukou. V nízké míse remosky zpěníme na oleji drobně pokrájenou cibuli, vložíme k ní závitky, které osmahneme po všech stranách, podlijeme potom vínem, které necháme vydusit, a nakonec podlijeme vývarem smíchaným s vymačkanou pomerančovou šťávou. Závitky dusíme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami.

Podušené telecí závitky na bílém víně

4 telecí řízky (po 150 g), 4 plátky šunky nebo šunkového salámu,4 plátky toastového sýra, 150 ml bílého vína, lžička másla,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Telecí řízky jemně naklepeme, mírně osolíme, opepříme, poklademe na ně plátek šunky a plátek sýra. Řízky stočíme a zachytíme nití nebo párátkem. Položíme je do rozehřátého oleje v nízké míse remosky, opečeme po obou stranách a pak je podlijeme vínem zředěným trochou vody a dusíme doměkka. Hotové závitky vyjmeme a omáčku zjemníme lžičkou másla. Závitky podáváme na talíři polité touto omáčkou s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Grilovaný biftek

4 svíčkové plátky o tloušťce asi 2 cm, olej na potření masa,olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Bifteky lehce naklepeme, mírně osolíme, opepříme, potřeme olejem a v předem vyhřáté nízké míse remosky, vymazané olejem, opečeme po obou stranách. Podle chuti, zda má někdo rád „krvavý biftek, či naopak, necháme maso opékat kratší, nebo naopak delší dobu. Podáváme s bramborovými hranolky nebo jinak upravenými bramborami. K biftekům můžeme podávat kečup, hořčici nebo různé jiné ochucené omáčky.

Roštěnky s cibulí a sýrem v alobalu

4 roštěnky (po 150 g), 2 cibule, 50 g tvrdého strouhaného sýra,4 vrchovaté lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Roštěnky zbavíme šlach a tuku, tence je naklepeme, okraje nařízneme,mírně osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Na hodinu je uložíme do chladničky. Potom každou zvlášť položíme na alobal,na ně poklademe oloupanou, na kolečka pokrájenou cibuli a důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva. Balíčky alobalu vložíme do nízké mísy remosky a maso pečeme doměkka. Když je maso měkké, opatrně alobal rozevřeme, roštěnky posypeme sýrem, pokapeme kečupem a polootevřené je ještě zapečeme, dokud se sýr neroztaví. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky a zeleninovým salátem.

Roštěnky se sterilovaným chřestem a šunkou v alobalu

4 roštěnky (po 150 g), 16 chřestových výhonků, 4 plátky šunky (nebo šunkového salámu), lžička grilovacího koření, 2 lžíce oleje, sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané)
Vodu ze sterilovaného chřestu slijeme a vyjmeme 16 výhonků. Roštěnky zbavíme šlach a tuku, tence naklepeme, okraje nařízneme a potřeme olejem smíchaným s grilovacím kořením. Necháme hodinu uležet v chladničce. Pak každou roštěnku dáme na kousek alobalu, na každou zvlášť poklademe čtyři výhonky chřestu, zakryjeme plátkem šunky a alobal pečlivě zabalíme, aby nevytekla šťáva. Balíčky alobalu vložíme do nízké mísy remosky a maso pečeme doměkka. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky a zeleninovým salátem.

Podušené roštěnky na paprice a na víně

4 roštěnky (po 150 g), 3 větší papriky (pokud možno různobarevné), cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce hořčice, hrst petrželky, lžička grilovacího koření, 2 lžíce oleje na marinádu, 2 lžíce oleje, sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané)
Roštěnky tence naklepeme a okraje nařízneme. Potřeme je grilovacím kořením smíchaným s hořčicí a olejem a necháme hodinu v chladničce uležet. Mezitím zpěníme na oleji v nízké míse remosky drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní očištěné a na proužky pokrájené papriky, mírně je osolíme a podusíme doměkka. Vyjmeme je a do téhož oleje vložíme roštěnky a opečeme je po obou stranách.Pak je podlijeme vínem zředěným stejným množství vody a dusíme je doměkka. Hotové roštěnky pokryjeme na talíři podušenými paprikami a polijeme šťávou, do které předem vmícháme nasekanou zelenou nať. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.

Podušené roštěnky se zeleninou a bramborami

4 roštěnky (po 150 g), 2 velké brambory, 2 mrkve, 200 g žampionů,100 g mraženého hrášku, 2 velká rajčata, 100 g sterilované kukuřice, 200 ml smetany, 300—400 ml vývaru (i z kostky),50 g tvrdého strouhaného sýra, hrst petrželky, 2 lžíce oleje,sůl, pepř
Očištěné roštěnky na okrajích nařízneme, aby se nám maso nekroutilo.Mírně je osolíme, opepříme a na oleji po obou stranách v hluboké míse remosky opečeme. Pak je vyjmeme, uložíme na teplé místo a do stejného oleje dáme drobně pokrájenou cibuli, kterou necháme zpěnit. Pak opět přidáme opečené roštěnky, na ně poklademe na kolečka nakrájenou mrkev, oloupané a na plátky pokrájené brambory, očištěné žampiony, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Když maso a zele-nina změkne, přidáme mražený hrášek a kukuřici, zalijeme vše smetanou smíchanou se sýrem a nasekanou petrželkou a povaříme, dokud omáčka trochu nezhoustne.

Hovězí plátky na smetaně

4 hovězí plátky (po 150 g), velká cibule, lžička mleté sladké papriky, 200 ml kysané smetany, sůl, pepř
Naklepané hovězí plátky po stranách nařízneme, aby se nekroutily,osolíme je, opepříme, poprášíme paprikou a dáme na dno nízké mísy remosky. Posypeme je drobně nakrájenou cibulí, podlijeme nepatrně vodou a za občasného podlévání je dusíme doměkka.Když maso zcela změkne, plátky vyjmeme a šťávu v remosce zahustíme smetanou. Do remosky vrátíme plátky a krátce je ještě prohřejeme. Podáváme je s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zeleninovým salátem nebo kompotovaným ovocem.

Hovězí kostky s bramborami a pórkem

600 g hovězího zadního masa, 4 brambory, 4 pórky, 300-400 ml vývaru (i z kostky), 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku, 200 ml smetany, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Maso pokrájíme na malé kostičky a osmahneme je na oleji v nízké míse remosky ze všech stran. Pak je nepatrně osolíme, opepříme a za občasného podlévání vývarem dusíme doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme k němu oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory, přilijeme více vývaru, aby byly ponořené, a společně vaříme doměkka. K měkkému masu a bramborám přidáme na kolečka pokrájený a omytý pórek a dusíme, dokud nezměkne.Potom vše zalijeme smetanou rozmíchanou předem s rajčatovým protlakem, sladkou paprikou a ještě krátce povaříme do zhoustnutí.