18. listopadu 2011

Sekaná s kapustou

400 g hovězího masa, 200 g vařeného uzeného masa, menší kapusta, vejce, 100 g strouhanky, cibule, stroužek česneku, pepř, sůl

Kapustu uvaříme ne příliš do změknutí, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme do zrůžovění. Můžeme také použít velkou kapustu, 4 vrchní listy spaříme (ostatní pomeleme s masem), žebra skrojíme a zabalíme do nich šišku sekané. Během pečení podléváme vývarem nebo bílým vínem.

Sekaná s párkem

800 g mletého masa, sůl, pepř, lžíce majoránky, , 3 vejce, 1 - 2 rohlíky, mléko, strouhanka, hrst posekané zelené petrželky, 2 nožičky párku, bílek na potření

Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme takovým množstvím mléka, aby se všechno vsáklo. Do mísy dáme maso, celá vejce, rohlíky s mlékem, majoránku, petrželku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Je-li hmota příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Vytvarujeme šišku, do které zabalíme párky. Uložíme na pekáč, povrch šišky potřeme bílkem, trochu podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi hodinu při 200°C. Podle potřeby podlijeme a občas přelijeme sekanou vypečeným tukem. Jestli na povrchu rychle tmavne, přikryjeme poklicí nebo alobalem. Podáváme teplou s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými bramborami . Můžeme podávat i studené s chlebem a kyselou okurkou.

Mlsná sekaná

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany, cibule, 1-2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

Karbanátky v omáčce

300 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovice, vejce, cibule, 60 g strouhanky, 50 g hladké mouky, konzerva loupaných rajčat, olej, muškátový květ, Oregano, polévkové koření, cukr, ocet, sůl, pepř, přílohové těstoviny 

Hovězí a vepřové maso umelte a smíchejte s trochou vody, vejcem, solí, pepřem a muškátovým květem, pak přidejte strouhanku a hladkou mouku. Z těsta tvořte pravidelné karbanátky a ty pak zprudka opečte na oleji. Ve vypeč. Tuku pak orestujte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata včetně nálevu, osolte a okořeňte a vložte opečené karbanátky. Pod poklicí duste do změknutí. Omáčku nakonec podle chuti přislaďte, případně okyselte. Podávejte s těstovinami. 

Božské koule

500 g mletého masa, sůl, pepř, vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské krupice, 2-4 cibule. nálev z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy. 

Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, krupici, 1 nakrájenou cibuli a promícháme. Tvarujeme koule velikosti pingpongového míčku a na oleji smažíme. Koule dáme do větší sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí a kořením. Zalijeme nálevem z okurek. Uzavřeme a v lednici necháme 2-3 týdny uležet.

Masové kuličky

550 gramů mletého masa, sůl, jemný pepř, cibule, 2 lžičky škrob. moučky, hrst strouhanky,3 vařené strouhané brambory, 2 žloutky, 150 ml šlehačky, trošku oleje na pečení 
na omáčku: 250 ml smetany, 2 lžičky škrob. moučky, lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)

V robotu jemně rozsekáme mleté maso, cibuli, přidáme koření, žloutky a škrob. moučku.
Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a jemně je nastrouháme. Přidáme k masové směsi. V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček. V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana. Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, škrob. moučku, vývar a hořčici, vše smícháme metlou a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat 

Zapékané brambory se zelím a masem

750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, vejce, 4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso, na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme. Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.

Krůtí sekaná se sýrem

600 g mletého krůtího masa, 200 g sýra Eidam (tenké plátky), 50 g ovesných vloček, vejce, 1 dl mléka, lžička koření (směs pro mletá masa), sůl
Do mletého masa dáme vejce, mléko, olej, koření a podle chuti osolíme. Pak vmícháme vločky a směs promícháme. Směs rozetřeme (na mikrotenu) na plát, poklademe plátky sýra a mokrýma rukama svineme. Přeneseme na pekáč a upečeme dozlatova.

Francouzske masove kuličky

300 g mletého masa, 150 g  čerstvých hub, olej, cibule, vejce, mletý pepř, sůl, tuk na smažení, pikantní zelenina
Mleté maso promícháme s houbami podušenými na oleji a cibuli. Přidáme vejce, okořeníme mletým pepřem, osolíme. Ze směsi formujeme malé kuličky, smažíme je v rozpáleném tuku. Před podáváním je 15 minut podusíme s pikantní zeleninou.

Biftek zapečený

500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra,  vejce, lžíce oleje, lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek
Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.

16. listopadu 2011

Syrove řízky z bůčku

1 kg libového vepřového bůčku, 200 g  tvrdého sýra na strouhání, vejce, sůl, pepř
Bůček pomeleme, sýr nastrouháme, smícháme dohromady, přidáme vejce, špetku soli a pepře.Z masa tvoříme placky hrubé 1-1,5 cm  podle libosti. Obalujeme jako řízek. Pečeme dozlatova, podáváme s vařenými brambory a okurkovým salátem.

Vepřenky

200 g vepřového mletého masa, žemle, 1 dl  vody nebo mléka, sůl, mletý pepř, paprika
Namočenou vymačkanou žemli přidáme k masu, osolíme, přidáme pepř, papriku a dobře promícháme. Rozdělíme na 6 dílů, utvoříme placičky a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové vepřenky potřeme hořčicí a posypeme cibulkou.

Řizky ze sekane a syra

4 plátky hotové sekané (tloušťky 1 cm), 4 plátky sýra (1 cm).
:Střed sekané i sýra vykrojíme kulatou formičkou a vyjmeme. Do plátku sekané vložíme kolečko sýra, do plátku sýra kolečko sekané. Obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme.

Eifelovy placičky

600 g vepřového masa umeleme s 1 velkou cibulí, přidáme vejce, 2 žloutky, lžíci sójové omáčky a worcesteru, 2 lžičky hořčice a gril. koření, 1/2 lžičky ďábelského koření, 0,5 lžičky saturejky, lžičku oleje. Vše promícháme a necháme hodinu odležet. Tvarujeme placičky, které obalíme v hladké mouce a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory a tatarskou omáčkou.

Ďáblova pochoutka

2 na jemno nasekané cibule a česnek osmahneme v rozpáleném tuku, přidáme 500 g mletého masa, 200 g Nivy a podusíme. Vmícháme rajský protlak, chilli, pepř, sůl. Dáme do vymazané formy, potřeme 2 dl zakysané smetany, zasypeme 500 g kysaného zelí a poklademe na kostičky pokrájenou slaninou (100 g). Pečeme asi 60 minut.

Dušené karbanátky na pivu

500 g mletého masa, 50 g  nakrájené slaniny, 2 vejce, citrónová kůra ze 1/4 citronu, mletý pepř, sůl

V 1/8 litru mléka namočíme 2 housky. Smícháme maso se slaninou, vejci, strouhanou citrónovou kůrou, namočenou a vyždímanou houskou. Osolíme, opepříme a tvarujeme ploché karbanátky. Opékáme na másle po obou stranách (másla má být do necelé půlky karbanátek). Vyjmeme, do Vypečeného tuku nalijeme 1/4 litru světlého piva a karbanátky pod pokličkou asi 4 minuty dusíme. Podáváme s bramborovou kaší, brambory. 

Sekana po bulharsku

500 g mletého vepřového masa, 3 oloupané syrové brambory, vejce, houska namočená v mléce, pepř, sůl

Brambory nastrouháme, smícháme s mletým masem, vejcem, houskou. Osolíme, opepříme a zpracujeme, je-li hmota řídká, zahustíme strouhankou. Tvarujeme malé šišky, obalujeme v nasekané petrželce a naskládáme na pekáč. Nakrájíme nadrobno 1 cibuli, zpěníme ji na tuku a nalijeme na masové šišky. Poklademe plátky rajčat, podlijeme podle potřeby vodou a upečeme. Podáváme s chlebem nebo brambory.

Šišky v zeli

Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.

Masové placičky s hořčicovou omáčkou

250 g mletého masa, vejce, lžíce hrubé mouky,  šálek vody, pepř, sůl

Maso dáme do misky a dobře propracujeme s vodou. Přidáme vejce, mouku, případně trochu strouhanky, osolíme, okořeníme podle chuti. Tvarujeme 8 malých placiček, které zprudka z obou stran opékáme v rozpáleném tuku. Ve šťávě osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme, přilijeme asi 1/2 litru vývaru a dobře povaříme. Do hotové omáčky rozšleháme  4 lžíce hořčice a lžíci másla. Podáváme s brambory nebo těstovinami.

Silvestrovské klobásy

vepřové maso a slanina v poměru 3:1, 1 dl bílého vína nebo piva, citrónová kůra, pepř, sůl
Vepřové maso a slaninu pomeleme, osolíme, opepříme, ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Směs zředíme vínem nebo pivem a tvarujeme malé klobásky. Obalíme je ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku. 

15. listopadu 2011

Sekana z trojiho masa

1000 g vepřové krkovičky, 500 g hovězího masa, 200 g uzeného bůčku, 4 vejce, 1 debrecínský párek,  velká cibule, 5 stroužků česneku ,  lžíce soli, 0,5 lžičky pepře, 0,5 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky 
.
  Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!). Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce. Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme. Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou. Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička. Podáváme teplé s bramborem, bramborovou kaší či bramborovým salátem nebo studené s chlebem, pečivem a kyselou okurkou. 

Dánské vepřove kuličky

1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, vejce, menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl
Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Prohněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Mleté nastavovane řízky

450 g mletého vepřového masa, 250 g  strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl
Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.

Zelne baličky z mletym masem

hlávka bílého zelí, sůl, 100 g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60 g vařené šunky,60 g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř, petrželová nať, 200 g libového jehněčího masa , 2 cibule, 100 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 60 g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru (bujón)

Z hlávky bílého zelí oddělíme 12 velkých listů, omyjeme je a krátce povaříme v osolené vodě. Pak je vytáhneme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Veku nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem, šunku nasekáme a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmícháme do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100 g listů opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Šalotku nasekáme a se zelím ji opečeme na oleji. Přilisujeme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a vmícháme petrželku.Jehněčí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé kostky, opečeme na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme. Jehněčí a zelí přidáme do mletého masa a promícháme, ovařené zelné listy rozpůlíme. Tvrdá žebra z nich seřízneme. Náplň rozdělíme na listy a vytvarujeme kulaté zelné balíčky. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, mrkev a celer omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostičky stejně jako anglickou slaninu.V hrnci rozehřejeme olej, rozškvaříme na něm slaninu a osmahneme cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidáme tymián a okořeníme, navrch poklademe zelné balíčky, zalijeme vývarem a přikryté pomalu dusíme asi 30 minut.

Mlete maso jako roštěna

500 g mletého masa, 3 cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, olej, vejce,strouhanka, mléko

Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a nadrobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi jako dlaň. Placičky potřeme hořčicí, obalíme v mouce a na rozpáleném oleje rychle opečeme. Opečené placičky přendáme na talíř a do vypečené šťávy dáme osmažit 2 na kostičky nakrájené cibule. Když je cibule osmažená, přidáme placičky, podlijeme vodou a necháme dusit až se cibule rozdusí, aby se udělal pěkný sos. Pokud není rozvařená, můžeme ji protlačit sítkem nebo rozmixovat, Na závěr dochutíme solí, když je omáčka málo slaná. Podáváme s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.

Zapečené řízky z mletého masa

400 g mletého masa, vejce, 150 ml mléka, 6 lžic strouhanky, hladká mouka,tuk nebo olej, plátky tvrdého sýra, sůl
Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.

Obrácené mleté řízečky

600 g mletého libového bůčku od pupku, sůl, koření Gyros, vejce do masa,mléko, strouhanka, olej
na obalení: 2-3 vejce, strouhanka
na pokladení: 2 cibule, 2 nožičky telecí klobásy, 500 ml nebo 250 ml smetany

Do masa přidáme všechny ingredience a uděláme klasickou sekanou. Z ní děláme menší řízečky, které nejdříve obalíme ve strouhance, pak ve vejci a dáme smažit na pánev. Usmažené přendáme na pekáček, posypeme cibulí, a na plátky nakrájenou klobásu, zalijeme smetanou a dáme zapéct do trouby.Kdo chce, může přidat na cibuli na plátky pokrájené

Válečky z mletého masa plněné sýrem

400 g mletého masa,  cibule, vejce, asi 100 g tvrdého sýra, 1 - 2 PL strouhanky, stroužek česneku, mletý kmín, pažitka, sůl.

Mleté maso dobře promícháme s drobně pokrájenou cibulí, vejcem a strouhankou.Dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, nasekanou pažitkou a osolíme. Z hmoty vytvarujeme středně velké placičky, do jejich středu vložíme hranolek tvrdého sýra, zabalíme do tvaru válečku a vložíme do rozehřátého tuku. Po všech stranách zvolna opékáme. Část mletého masa můžeme nahradit předem namočeným sójovým granulátem. Doporučená příloha: vařené brambory, zeleninová obloha.

Divoká sekana

500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky divokého koření, sůl,  2 rohlíky, šálek mléka, cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra z půlky citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo

Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrónovou kůru, petrželku a bůček s kořenovou zeleninou a cibulí. Podle chuti přisolíme. Vše důkladně promícháme, zahustíme strouhankou, utvoříme dvě šišky, osmahneme je na sádle a asi hodinu pečeme v rozehřáté troubě. Jako přílohu můžeme použít tmavý chléb nebo vařené brambory.

Ovíněná sekaná

750 g mletého masa, 2 vejce, 2 housky namočené ve víně, 4 lžíce mletých ořechů, 0,5 lžičky šalvěje, 0,5 lžičky mletého zázvoru, špetka mleté skořice, mletého nového koření, 5 lžic sekané petrželky, sůl. 
Maso promícháme s vejci, ořechy, kořením, petrželkou, ve víně namočenými žemlemi a necháme asi hodinu odležet. Znovu promícháme, tvarujeme šišku a na másle upečeme.

14. listopadu 2011

Výborná sekaná

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany, cibule, 1~2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

Netradiční sekaná

Smícháme mleté maso s vejcem, rohlíkem namočeným v mléce, utřeným česnekem, majoránkou, sladkou paprikou. Přidáme rozemleté rybí filé a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku a upečeme.

Mleté česnekové biftečky

500 - 600 g mletého masa, 50 g anglické slaniny, 1 PL hladké mouky, 3 PL bílého vína, trochu vývaru, 3 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na opečení

K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, pepř, prolisovaný česnek a osolíme. Z dobře promíchané směsi tvarujeme menší ploché bifteky, na tuku je zprudka po obou stranách opečeme dozlatova, podlijeme menším množstvím vývaru, zmírníme příkon tepla a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme ještě vývarem a občas obrátíme. Dušené bifteky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku, osmahneme a zředíme vývarem. Osolíme, prošleháme a nakonec přidáme bílé víno, vložíme bifteky, prohřejeme a podáváme s vařenými brambory. Pokrm doplníme salátem nebo kompotem z ovoce.

Tykve s mletým masem a paprikou

cibule, 600 g tykvové dužiny, 1 červená a zelená paprika, 4 lžíce oleje, 500 g mletého masa,  4 lžičky sušeného Oregana, lžíce rajčatového protlaku, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, pepř

Cibuli nadrobno nakrájíme. Tykvovou dužinu nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na hrubší kusy. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme mleté maso a opečeme. Přidáme cibuli, tykev, papriky, oregano a krátce podusíme. Ve vývaru rozmícháme rajčatový protlak a přidáme do zeleniny masové směsi. Dusíme asi 20 min. pod poklicí. Občas zamícháme. Pokrm osolíme, okořeníme pepřem a podáváme. 

Kreolské maso

cca 500 g mletého masa, 2 cibule, 2 PL oleje, 2 zelené papriky, cca 100 ml vývaru, mletý pepř, mleté nové koření, několik kapek Tabasca, sůl, strouhaný tvrdý sýr na posypání

Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Přidáme očištěné na nudličky pokrájené papriky, koření, sůl, znovu osmahneme a podlijeme vývarem. přiklopíme pokličkou a podusíme do změknutí. Hotový pokrm můžeme dochutit kečupem. Doporučená příloha: vařené těstoviny posypané strouhaným sýrem

Karbanátky z uzené krkovice

500 g mleté uzené syrové krkovice, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, nasekaná petrželka, pepř, sůl.

Z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, zředíme vývarem a povaříme na hustší kaši. Do vychladlé zamícháme žloutky, ochutíme kořením, vmícháme krkovici a petrželku. Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme. Tvarujeme karbanátky, namáčíme je  v rozšlehaných bílcích a klademe na prkénko posypané strouhankou, obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji nebo na sádle (jsou chutnější).

Segedínské karbanátky s brambory

450 g mletého hovězího masa, 75 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 250 g kysaného zelí, petrželku, 75 g strouhanky, vejce, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 3 červené papriky, 500 g menších brambor, 10 lžic oleje, 30 g másla, 0,5 lžičky kmínu, citrón. kůru.

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Drobně pokrájenou šalotku osmahneme na slanině. Zelí dáme okapat, vymačkáme a nahrubo pokrájíme. Maso prohněteme se strouhankou, polovinou sekané petrželky, slaninovou směsí, zelím, vejcem, lžící papriky, pepřem a solí. Vytvarujeme osm karbanátků. Papriky rozčtvrtíme, očistíme a grilujeme 8 min., pak je oloupeme a nakrájíme na kosočtverečky (velké 1,5 cm). Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 min. opékáme na 6 lžících oleje. Vmícháme kousky paprik, sekanou petrželku a kmín a podle chuti osolíme. Karbanátky smažíme po každé straně pět minut na zbytku oleje. Pak do něj přidáme máslo a lžíci papriky. Karbanátky před podáním posypeme citrónovou kůrou.

Dalmátske čufty

půl kila míchaného mletého masa, dva rohlíky, namočené do vody, sůl, čtyři lžíce hladké mouky, vejce, mletý pepř, drcený kmín, jednu cibuli, sladkou mletou papriku, rajský protlak, dvě kolečka citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, čtvrt litru kysané smetany, cukr, tři rajčata jednu nakládanou okurku,  dvě zelené papriky, deset deka sterilovaného hrášku

Mleté maso smícháme s rozmačkanými rohlíky, přidáme mouku, vajíčko, sůl, pepř, drcený kmín a vše dobře promícháme. Ze směsi uděláme krátké silnější válečky (čufty) a ze všech stran je opečeme na pánvi. Do tuku po smažení přidáme nakrájenou cibulku, osmahneme, zahustíme moukou, přidáme mletou papriku a nakonec rajský protlak. Rozředíme vodou dobře rozmícháme a povaříme. Pak přidáme do omáčky plátky citrónu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a vaříme asi 20 minut, přidáme rozšlehanou smetanu, přisladíme, osolíme a procedíme na čufty. Nakonec přidáme do omáčky podušenou zeleninu - na kostky nakrájená rajčata, na nudličky nakrájenou okurku a paprikové lusky  a sterilovaný hrášek. Podáváme s rýží nebo s brambory.

Sekaná plněná nivou

50 dkg mletého masa / směs mas /, 10 dkg cibule, 2 vejce, 12 dkg rajčatového protlaku, 10 dkg strouhanky, 5 dkg polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, petrželka
na náplň :
10 dkg Nivy, 8 dkg strouhanky, l dl mléka, vejce, 5 dkg másla

Maso promícháme s jemně pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, strouhankou a moukou. Vypracujeme hmotu /raději hustší/. Náplň - strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme s nastrouhanou /nadrobenou/ Nivou, vejcem a změklým máslem-trošku našleháme. A teď tu mletou hmotu rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, pomažeme tou sýrovou náplní, zarolujeme a snažíme se dobře přitlačit. Utvořenou šišku ještě potřeme bílkem a pečeme v troubě při 200°C asi 45 min. Kdo chce, může péci zabalené v alobalu.

Plněné paprikové lusky v rajské omáčce

Na plněné papriky: 4 papriky, 500 g mletého masa, sůl, vejce, majoránka, strouhanka
Na omáčku: 1,5 l vody, 2 rajské protlaky, 6 kuliček nového koření, bobkový list, hladká mouka, olej, cukr dle chuti

Papriky si očistíme a připravíme na naplnění. Připravíme si masovou směs...maso smícháme s vejcem, větší špetkou majoránky, přidáme sůl a strouhanky tolik, aby masová směs nebyla příliš tuhá. Papriky naplníme a vložíme do připraveného pekáčku (někdo má rád maso promíchané s vařenou rýží). Mezitím si připravíme rajskou omáčku. Na rozpáleném tuku připravíme jíšku, přidáme protlak a promícháme. Zalijeme vodou a povaříme. Přidáme koření, sůl a dle chuti cukr. Povaříme a hotovou omáčku scedíme k připraveným paprikám a masovým kuličkám. Vložíme do trouby (180°C) a pečeme do změknutí .