28. ledna 2017

Kysané zelí s klobásou

kysané zelí, klobása domácí ( dunajská), brambory, sádlo, cibule, mletá červená paprika, sladká jíška (zásmažka), sůl, majoránka, ocet, česnek, pepř
Nejdříve dáme vařit kyselé zelí. Vaříme jej  téměř do měkka, spolu s klobásou  ( 1ks asi  15 dkg  / na 1 lt polévky). Zvlášť dáme vařit oloupané a na kostičky nakrájené brambory. ( Brambory  a zelí musí tvořit 1 obsahu hrnce polévky.) Na sádle (nešetřit) zpěníme cibulku a osmažíme ji do červena , přidáme do ní 1 pytlík červené sladké papriky (dle zvyklostí konsumentů možno použít papriku pálivou, případně možno přidat mleté čili koření). Až se uvaří brambory, tak do nich přidáme připravenou zpěněnou cibulku s paprikou a uvařené zelí s klobásou i s vodou ve které se obojí vařilo (klobásu před tím nakrájíme na kolečka). Také přidáme trochu jíšky (hladká mouka a tuk). Osolíme, přidáme majoránku (nešetřit) , ocet, česnek, případně opepříme.

Kysané zelí s jogurtem

300 g kysaného zelí, 1l vody, 1 - 2 líže oleje, 1 lžička červené papriky, 100 g šunky, 1/2 plnotučného mléka, 2 lžice hladké mouky, 1 bílý jogurt, 1 vejce, sůl, pepř, kmín případně ještě další koření dle své chuti
Cibuli nakrájíme na drobno, dáme ji do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme do žluta. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a papriku, osmahneme je a přidáme nakrájené zelí. Okořeníme kmínem a pepřem (případně dalším kořením), zalijeme vodou a vaříme  až zelí změkne. Pak zalijeme mlékem v němž jsme rozmíchali vejce a mouku. Opět povaříme a dochutíme kořením a solí.

Zapečená zelenina s uzeným bučkem

300 g bílého hlávkového zelí, 100 g zelených paprik, 200 g rajčat, 200 g uzeného bůčku, 2 stroužky česneku, 20 g sádla na formu, kmín, worcester, mletý pepř, sůl
Zelí rozkrájíme na nudličky, promícháme s prolisovaným česnekem, sekanou cibulí, kmínem, pepřem a solí. Zapékací formu vymažeme sádlem a naplníme polovinou připraveného zelí, polovinou na plátky rozkrájeného bůčku, plátky rajčat a proužky paprik. Zakryjeme zbylým zelím, zalijeme trochou vody s několika kapkami worcesteru, poklademe zbylými plátky bůčku a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou.

Omelety z brambor s uzeným masem

400 g brambor, 200 g uzeného masa, 100 g cibule, 4 vejce, 40 g oleje, mletý pepř, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a zchladlé rozkrájíme na plátky. Uzené maso uvaříme doměkka a rozkrájíme na kostičky. Cibuli rozkrájíme na tenké plátky a rozebereme na kroužky, vložíme do pánve se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přidáme plátky brambor, uzené maso, osolíme, opepříme, dobře promícháme a rozdělíme na čtyři díly. Každý díl brambor s masem v pánvi opečeme, zalijeme rozšlehaným, osoleným vejcem a necháme ztuhnout. Na talířích obkládáme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Cmunda s uzeným masem

300 g vařených brambor, 200 g vařeného uzeného masa, 30 g droždí, 4 vejce,250 g dětské krupičky, 250-300g hrubé mouky, 5 dl mléka, 3 stroužky česneku, pažitku, majoránku, mletý pepř, sůl
Ve slupce uvařené, oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, na kostičky rozkrájené uvařené maso, prolisovaný česnek, sekanou pažitku, špetku pepře a majoránky, mléko, dětskou krupičku a moukou s rozdrobeným droždím. Zaděláme těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozetřeme do vymazaného a moukou či strouhankou vysypaného pekáče a upečeme do zlatova.

Bramborové placičky s uzeného masa

sáček bramborových placek v prášku, 200 g uzeného masa, 40 g hladké mouky,2 lžíce sterilovaného hrášku, 100 g oleje
Těsto na placky připravíme podle návodu, vmícháme do něj drobně nakrájené uvařené uzené maso a hrášek. Dobře promícháme a lžící vykrajujeme malé kousky, které zformujeme do tvaru placičky. Každou obalíme v hladké mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem.

Chřest na maďarský způsob

1 kg chřestu, 2 dl kyselé smetany, 3 lžíce másla, 100 g strouhanky, kostku cukru, lžičku mleté sladké papriky, sůl
Chřest uvaříme do poloměkka ve slané vodě, do které přidáme kostku cukru. Dáme okapat na síto. Zapékací mísu vymažeme lžící másla. Na druhé lžíci másla osmažíme strouhanku. Na dno mělké zapékací mísy dáme polovinu smetany, posypeme lžící osmažené strouhanky a naskládáme chřest. Polijeme zbytkem smetany, posypeme hustě strouhankou, mletou paprikou a poklademe kousky másla. Gratinujeme v horké předehřáté troubě, až smetana zhoustne a strouhanka zezlátne.

Hamburské brambory

750 g brambor, 3 vejce, 50 g másla, pepř, sůl, tuk na smažení
Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké oloupeme a prolisujeme nebo jemně nastrouháme. Vmícháme do nich rozpuštěné máslo, pepř, sůl a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce spojíme s kaší. Pak nabíráme lžící namočenou v tuku kousky kaše, klademe je do horkého tuku a smažíme dozlatova. Jsou vhodné jako příloha k zelenině.

Německé bramborové ragú

1 kg brambor, 1/2 l vývaru, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 zelené papriky, 2 lžíce hladké mouky, olej, sůl
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme drobně nakrájené cibule, přidáme brambory, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme na proužky nakrájené papriky, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Pak vysmahneme na tuk, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem s rozmíchaným protlakem a zvolna dusíme, až se většina vývaru odpaří.

Formanské halušky

1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 50 g sádla, 200 g strouhaného uzeného sýra, 1/4 l smetany
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, ustátou vodu scedíme,přidáme prosátou mouku, sůl a vypracujeme těsto. Malou lžičkou vykrajujeme nočky nebo těsto protlačujeme struhadlem s velkými otvory do vařící slané vody. Vaříme zvolna 5-6 min. Vyndáváme z vody cedníkem, necháme okapat a promícháme s rozehřátým sádlem, aby se halušky neslepily. Přidáme sýr a před podáváním přelijeme několika lžícemi smetany.

Bramborák s droždím

1/2 kg velkých brambor, 2 vejce, 15 g droždí, šálek mléka, sůl, 3 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, lžičku majoránky, špetku pepře
Z vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Syrové brambory nastrouháme, přidáme k nim vejce, kvásek, dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okořeníme, vmícháme mouku, aby vzniklo těsto jako na litou buchtu. Těsto nalijeme na rozpálené sádlo do pekáče a v troubě zvolna dozlatova opečeme. Povrch vydatně mastíme, aby vznikla vysoká červená kůrka.

Bramborové placky ze studených brambor

500 g brambor, 1 vejce, 30 g másla, 100 g hrubé mouky, lžičku soli, tuk na smažení
Uvařené brambory ještě za tepla oloupeme a necháme vychladnout - nejlépe do druhého dne. Pak je nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a zaděláme vejcem a rozehřátým máslem. Vypracované těsto rozválíme a vykrájíme malé placky. Smažíme je na pánvi po obou stranách dozlatova nebo je pečeme v troubě na pomaštěném plechu. Upečené placky můžeme potírat dušenými jablky, marmeládou nebo špenátem. Podáváme i jako přílohu k dušené zelenině.

Brambory "Voisin"

1 kg brambor, 250 g másla, 150 g strouhaného sýra, petrželovou nať, pepř, sůl
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, omyjeme a osušíme. Zapékací mísu silně vymastíme máslem, vložíme brambory, posypeme sýrem a petrželovou natí, osolíme,opepříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Opět dáme vrstvu brambor a pokračujeme až spotřebujeme všechny brambory a 3/4 másla. Mísu přiklopíme, dáme do trouby a pomalu pečeme. Když se brambory sesednou, přidáme zbytek másla, přikryjeme a pečeme asi hodinu. Brambory musí mít křupavou kůrku a uvnitř musí být vláčné.

Plněné zapékané papriky

4 velké papriky, 2 rajčata, 1/4 hlávky kapusty, cibuli, stroužek česneku, 100 g měkkého salámu a tvrdého sýra, 3 lžíce oleje, vejce, 2 dl kysané smetany, sůl, pepř.
Nadrobno nakrájenou kapustu zvolna bez vody dusíme na zpěněné cibulce a na troše oleje, přidáme na kostičky nakrájený salám, česnek utřený se solí, pepř. Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semen a naplníme směsí. Navrch položíme kolečka rajčat a papriky vložíme na zapékací misku vymazanou tukem. Povrch paprik překryjeme směsí strouhaného sýra, smetany a vejce a 20 minut zvolna pečeme. Před podáváním pečeme prudčeji, aby se vytvořila zlatavá kůrka.

Bramborové šišky se žampiony

1 kg studených vařených brambor, 125 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 30 g rostlinného tuku, 50 g cibule, 150 g žampionů, pepř, 150 g oleje
Vařené studené brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a dosucha na cibulce vydušené a opepřené pokrájené žampiony. Vše promícháme a z těsta tvoříme válečky, které usmažíme v horkém oleji dorůžova. Podáváme s dušenou zeleninou.

Plněné celerové placičky

500 g čerstvého celeru, 100 g tvrdého sýra, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 dl mléka, 100 g hladké mouky, sůl, 150 g oleje
Celer uvaříme dopoloměkka v osolené vodě a vychladlý nakrájíme na plátky. Na každý položíme plátek sýra a kolečko salámu, spíchneme párátkem a namáčíme v těstíčku z vajec, mléka, mouky a soli. Smažíme v horkém oleji dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Zapékaný baklažán s tykví

800 g baklažánu, 500 g mletého masa, 500 g tykve, 400 g rajčat, 100 g cibule,100 g tvrdého sýra, 2 dl mléka, 2 dl smetany, 50 g másla, 3 vejce, sůl, pepř, lžíci hladkémouky, 100 g oleje
Tykev a baklažán nakrájíme na menší plátky, rajčata na kolečka. Vždy po plátku baklažánu a tykve posypeme moukou, osolíme a na oleji opečeme. Maso osolíme, opepříme, opečeme a podusíme na cibulce na hustší kaši. Na vymaštěný pekáč rozložíme střídavě osmaženou zeleninu, maso a opět zeleninu. Zalijeme mlékem a smetanou s rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a v rozehřáté troubě zapečeme dozlatova.

Zapékaný pórek s uzeným masem

1000 g pórku, 600 g uzeného masa, 900 g brambor, 150 g sádla, 5 vajec, 50 g strouhanky, 1/4 l mléka, 100 g smetany, 50 g másla, sůl, pepř
Pórek nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě. Brambory uvaříme ve slupce.Pekáč vymastíme, vysypeme strouhankou, na dno rozložíme polovinu oloupaných a nakrájených brambor, na ně dáme na nudličky nakrájené maso a scezený pórek. Zakryjeme zbylou částí brambor a opepříme. V mléce rozšleháme vejce, sůl a smetanu, nalijeme na brambory a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Šarišské zelí

600 g kysaného zelí, 100 g vepřového sádla, 150 g cibule, 100 g rajčatového protlaku, 900 g brambor, 250 g smetany, lžíci hladké mouky, sůl, 300 g uzeného bůčku, 150 g slaniny, cukr, mletý kmín
Bůček vaříme, až je maso skoro měkké. Nakrájenou cibuli osmahneme na části sádla, přidáme nakrájené zelí a protlak. Vmícháme nakrájený bůček a na kostky nakrájené zpola uvařené brambory a dochutíme solí, cukrem a kmínem. Zahustíme jíškou ze zbytku sádla a mouky. Vložíme do pekáče a upečeme doměkka. Nakonec přelijeme smetanou a rozškvařenou slaninou.

Záhorácká sekaná

1000 g hlávkového zelí, 200 g uzeného bůčku, 100 g cibule, sůl, 100 g vepřového sádla, 5 vajec, 1/2 l mléka, 100 g hladké mouky, 200 g oleje na smažení, 200 g krupice, 100 g strouhanky, lžíci cukru, pepř, papriku
Do kastrolu dáme sádlo, drobně nakrájenou cibuli, osmažíme dozlatova, přidáme nadrobno nakrájené zelí a maso, opepříme, přidáme cukr a dusíme doměkka. Zalijeme 1/4 l mléka, v němž jsme rozmíchali krupici, a podusíme. Přimícháme 3 rozšlehaná vejce a necháme vychladit. Pak ze směsi utvoříme karbanátky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a usmažíme.

Zapékaná zelenina se šunkou

600 g zeleniny (např. květák, hrášek, mrkev), 600 g brambor, 150 g šunky, 150 g uzeného sýra, 150 g hub, 50 g oleje, 100 g másla, 250 g sladké smetany, lžíci hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky muškát. oříšku, sůl.
Zeleninu uvaříme doměkka. Na oleji podusíme nakrájené houby, přidáme nakrájenou zeleninu, dodusíme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na vymaštěný pekáč střídavě dáváme brambory a zeleninu. Ve smetaně rozmícháme mouku a vejce, osolíme a nalijeme na zeleninu. Posypeme na nudličky nakrájenou šunkou, strouhaným sýrem, muškátovým oříškem a pokapeme máslem. Upečeme ve vyhřáté troubě.

Zapékaná zelenina

4 rajská jablíčka, 1/2 květáku, 200 g mražené kukuřice, 4 tenké plátky anglické slaniny, sůl, pepř, 1/8 šlehačky, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, 4 lžíce strouhaného sýra, 2 žloutky, plátky sýra na položení, zelenou petrželku na ozdobu
Rajčata oloupeme, květák rozdělíme na růžičky a povaříme do poloměkka. Zapékací misku vyložíme plátky slaniny. V misce utřeme šlehačku, zakysanou smetanu, sýr a žloutky s trochou soli a pepře. Zeleninu urovnáme na slaninu, poklademe plátky sýra, zalijeme šlehačkovou směsí a položíme plátky másla. Pečeme při 230-240°C asi 20 min.

Kapusta s vepřovým masem

500 g vepřové krkovičky, 10 kuliček zeleného pepře, 2 nasekané cibule, svazek polévkové zeleniny, 1-2 kostky masoxu, 2-3 lžičky kari, špetku šafránu, 500 g kapusty, 200 g žampionů, pepř, sůl
Krkovičku vaříme na mírném ohni 60 min. spolu se zeleným pepřem, cibulí v celku, drobně pokrájenou zeleninou, masoxem, kari a šafránem. Potom do polévky přidáme kapustu a dalších 30 minut vaříme. Maso vyjmeme, vykostíme, pokrájíme na nudličky a vrátíme do hrnce. Žampiony pokrájíme na plátky a přidáme do polévky. Povaříme 5 minut a dochutíme kořením. Zapíjíme vychlazeným pivem.

Zapečené kapustičky

700 g růžičkové kapusty, 600 g brambor, 200 g moravského uzeného, 4 vejce,200 g sladké smetany, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari, špetku muškátu, 200 g strouhaného eidamu
Kapustu dusíme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Brambory pokrájíme na kousky a uvaříme. Obojí slijeme, dáme okapat a smícháme. Uzené nakrájíme na nudličky a vmícháme do brambor s kapustičkami. Vše navrstvíme do vymaštěné zapékací mísy. Vejce rozšlehané se smetanou osolíme, opepříme, okořeníme kari a mletým muškátovým květem a nalijeme do zapékací mísy. Nastrouhaným sýrem pokrm posypeme a zapékací mísu vložíme do trouby, zapékáme asi 30 minut.

Brokolice s brambory

600 g brambor, sůl, 100 g ementálu, 1 kg brokolice, 200 ml sladké smetany, 20 g másla, bílý pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 3 lžíce směsi jemně nasekaných bylin
Brambory uvaříme ve slupce. Ementál nakrájíme na kostičky a na růžičky rozdělenou brokolici vložíme do vroucí osolené vody, 5-6 minut povaříme, vyjmeme a postavíme do tepla. Oloupané brambory nakrájíme na plátky a smícháme s brokolicí. Smetanu s máslem ohřejeme, přidáme sýr a na středně silném ohni roztavíme. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme bylinky. Brokolici a brambory přelijeme sýrovou omáčkou a ihned podáváme.

Pórkový nákyp

4 větší pórky, 200 g krájeného uzeného masa, 3 vejce, žloutek, 1/8 l zakysané smetany, 1/8 l kyselé smetany, 50 g strouhaného sýra, sůl, pepř, špetku cayenského pepře a mletého muškátového oříšku, máslo do formy
Zakysanou a kyselou smetanu, vejce, žloutek, sýr, pepř, sůl, muškátový oříšek a cayenský pepř rozšleháme. Do zapékací misky nebo formy rozložíme na špalíčky nakrájený a povařený pórek, posypeme sekaným uzeným masem a zalijeme rozšlehanou smetanovou směsí. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 40 minut.

Bábovka se zeleninou a bylinkami

400 g brambor, 400 g hrubé mouky, balíček sušeného droždí, 3 vejce, 250 g růžičkové kapusty, 250 g mrkve, sůl, pepř, 100 g anglické slaniny, tuk, 200 ml zeleninového vývaru, 100 g kysané smetany, 150 g taveného sýra, strouhaný mušk. oříšek
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Z mouky smíchané s droždím,brambor, vajec a 175 ml vývaru vypracujeme vláčné hladké těsto. Dáme na 1/2 h do tepla kynout. Růžičky kapusty rozpůlíme, mrkev nakrájíme na kolečka, vložíme na 5 min. vložíme do vodní lázně a pečeme 90 min. okapat. Slaninu nakrájíme na nudličky, smícháme se zeleninou a zapracujeme do těsta. Těsto dáme do formy a pečeme 60 min. při 175°C.

Bramborová paštika se špenátem

1 kg brambor, lžičku kmínu, sůl, 250 g mraženého špenátu, 60 g směsi zelených bylinek, tuk, 4 vejce, 450 g zakysané smetany, cayennský pepř, pepř, 125 g strouhané goudy
Brambory uvaříme ve slupce s kmínem a solí, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vymastíme obdélníkovou paštikovou formu. Vejce rozšleháme se smetanou, oběma pepři a solí. Smícháme uvařený špenát, usekané bylinky a 2/3 goudy. Formu střídavě plníme vrstvou brambor, špenátu a poléváme ochucenými vejci. Formu vložíme do vodní lázně a pečeme 90 min. na spodní příčce trouby předehřáté na 180°C. Před dopečením posypeme zbylou goudou a dáme vychladnout.

Pečené brambory s omáčkou

8 středně velkých moučnatých brambor, sůl, tuk, 125 g goudu, 5 stonků petrželky, 4 stroužky česneku, 150 ml olivového oleje, pepř
Brambory okartáčujeme pod teplou vodou, posypeme solí a na vymazaném plechu pečeme při 220°C 50-60 min. Česnek a petrželku rozmixujeme, postupně přidáváme olej a polovinu nastrouhaného sýra. Štědře osolíme a opepříme. Brambory po upečení křížem nařízneme (asi 1 cm hluboko), trochu je stiskneme, aby praskly a roztáhly se. Na každou bramboru dáme 1-2 lžičky petrželové omáčky a posypeme sýrem. Zbytek omáčky a sýra podáváme zvlášť.

Zapékané brambory na smetaně

1 kg moučnatých brambor, lžíci másla, 400 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl,pepř, muškátový oříšek
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V malém kastrůlku rozpustíme máslo, vymastíme jím mělkou žáruvzdornou zapékací formu a naskládáme do ní šupinovitě brambory. Prohřejeme smetanu, přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Necháme přejít varem. Brambory zalijeme ochucenou smetanou, formu zasuneme do trouby předehřáté na 200°C na spodní rošt a zapékáme 45 min.

Maďarské brambory

1 kg brambor, 300 g tuku, konzervu sterilovaného leča, cibuli, 2 lžičky sladké papriky, 6 stroužků česneku, lžičku kmínu, 2 lžičky sekané petrželové natě, šálek vývaru
Cibuli jemně nakrájíme a zpěníme na tuku. Přidáme papriku, osmahneme, přidáme na kostky
nakrájené oloupané brambory a podusíme s trochou vývaru téměř doměkka. Přidáme lečo,
dolijeme vývar, ochutíme česnekem, kmínem a solí a dodusíme. K maďarským bramborům
podáváme uzené maso nebo klobásu.

Veselská bramboračka

4 velké brambory, 500 g kysaného zelí, šálek kyselé smetany, cibuli, kmín, lžíci másla, lžíci hladké mouky, vejce, petrželku, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, zalijeme horkou osolenou vodou, přidáme kmín a vaříme doměkka. Zelí překrájíme, osolíme, zalijeme horkou vodou a ve větším hrnci uvaříme doměkka. Mezitím připravíme cibulovou jíšku: na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání smažíme dožluta. Brambory vlijeme s vývarem k zelí, přidáme jíšku a povaříme. Za stálého míchání přilijeme smetanu, necháme přejít varem, vmícháme rozšlehané vejce, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.

Bramborové topinky

1000 g brambor, 60 g sádla, 3-5 stroužků česneku, 1 dl vlažné vody, sůl
Brambory omyjeme kartáčkem, opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Vyrovnáme je na suchý plech a dáme péci do horké trouby. Asi po 10 minutách je poprvé potřeme utřeným česnekem, který jsme rozmíchali se sádlem a vodou a osolili. Během pečení, které trvá 20-30 minut, brambory několikrát potíráme. Křupavé, dozlatova opečené bramborové topinky podáváme se sezónním zeleninovým salátem a mlékem.

Krokety z bramborové kaše

750 g brambor, sůl, 2 až 3 dl horkého mléka, tuk na smažení, 70 g strouhaného sýra
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a pouze s mlékem rozmícháme na hustší kaši, kterou podle potřeby dosolíme. Potom z ní lžící vykrajujeme krokety, které rukou zaoblíme a osmažíme na tuku. Sypeme strouhaným sýrem a podáváme se špenátem.

Slovácká kocmrnda

1000 g brambor, 2 stroužky česneku, kmín, 40 g másla, 30 g hladké mouky,trochu octa, mleté nové koření
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě s kmínem a česnekem. Většinu vody scedíme, ve zbylé vymícháme brambory na kaši, přidáme zvlášť opraženou mouku rozmíchanou s máslem, octem, solí a novým kořením. Znovu vymícháme nebo našleháme a necháme pod pokličkou v troubě asi 20 minut "dojít".

Brambory nakyselo

800 g brambor, cibuli, 50 g másla, 5 kuliček nového koření, menší bobkový list,špetku tymiánu, 2 hřebíčky, ocet, lžíci a lžičku hladké mouky, sůl
Oloupané brambory vaříme v osolené vodě s cibulí pokrájenou na nudličky. Opražíme mouku a rozmícháme ji s máslem. Koření povaříme v menším množství vody okyselené octem a scedíme. Jíšku a odvar z koření přidáme k bramborám a společně vše vaříme doměkka.
Podáváme jako samostatný pokrm se sladkým nebo kyselým mlékem.

Bramborákové kynuté placičky

4 větší syrové brambory, 2 vařené brambory, hrnek hladké mouky, vejce, 1/2 hrnku mléka, lžíci droždí, sůl, pepř, česnek, majoránku
Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme vařené brambory, utřený česnek, sůl, majoránku, špetku pepře a v mléce vykynuté kvasnice. Vypracuje těsto, které pečeme v malém, dobře vymaštěném lívanečníku. Pokud těsto upečeme na pekáčku nebo plechu, bramborák nakrájíme na proužky. Placičky jsou vhodné jako příloha k masům.

Bramborové lívančeky

500 g brambor, 0,3 l mléka, 60 g oleje, 3 vejce, strouhaný muškátový oříšek,sůl
Oloupané brambory osolíme a uvaříme. Scedíme, necháme vychladnout, prolisujeme a spojíme se žloutky a mlékem. Ochutíme muškátovým oříškem. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a na pánvi v oleji smažíme lívanečky.

Bramborový salát s houbama

1000 g brambor uvařených ve slupce, 0,3 l nakládaných hub v octové, nálevu, 2 cibule, 3 nakládané okurky, 0,2 l husté kysané smetany, sůl, pepř
Oloupané brambory protlačíme kolečkem s ocelovými strunami, přidáme houby, cibuli a okurky - vše jemně nakrájené. Posolíme, opepříme, šetrně promícháme se smetanou a podáváme.

Plnená rajská jablíčka

4 hodne velka rajska jablicka, 200 g malych zampionu, 2 cibule, 150 g varene sunky, 2 vejce, 2 polevkove lzice mleka, sul, pepr, 2 latky bileho chleba, 50 g strouhaneho ementalskeho syra, 1 svazek pazitky
Rajska jablicka dobre oplachneme, osusime, odrizneme vrsky a kavovou lzickou opatrne vydlabneme duziny. Ty potom i s odriznutymi kousky rajcat nadrobno nakrajime a rozlozime na dne nakypove misy. Ocistime a opereme zampiony a nakrajime j na tenke platky. Oloupanou cibuli a sunku nakrajime na kosticky. Smichame dohromady 2/3 zampionu, cibuli a sunku. Smesi naplnime vydlabana rajska jablicka. Zbyle zampiony pridame do formy a na ne posadime plnena rajcata. V mlece rozkvedlame vejce, osolime, opeperime a opatrne nalijeme na rajcata. Zapekame priblizne 30 minut v dobre predhrate troube. Z bileho chleba odrizneme kurku a najemno jej rozdrobime. Drobky smichame s nastrouhanym syrem a 10 minut pred koncem peceni nasypeme na rajcata. Pazitku opereme a nechame okapat. Najemno ji nasekame a zapecena rajcata ozdobime.


Celer smažený se sezamem

2 stredne velke celery, 1/2 bujonove kostky, sul, hladka mouka, 1 vejce, 1 bilek, strouhanka, 50 g sezamovych seminek, olej na smazeni
Ocisteny, oplachnuty, celer nakrajime na osm sasi 3/4 cm tlustych kolecek, zalijeme vodou, pridame bujonovou kostku a temer domekka ho uvarime, odcedime. Prochladla celerova kolecka osolime, posypeme moukou, namacime v rozslehanem vejci s bilkem a ve strouhance promichame se sezamem, v horkem oleji je zvolna osmazime po obou stranach. Podavame s varenymi bramborami a studenou omackou.

Křupavé kapustové rolky

8 vetsich kapustovych listu, kousek masoxu, sul, hladka mouka na obaleni, tuk na peceni
Napln: 8 platku debrecinky nebo salamu, 8 platku tvrdiho syra, 2 natvrdo uvarena vejce
Ocistene listy kapusty prelijeme horkou vodou, ve ktere jsme rozpustili masox a sul. Okapane listy rozlozime a polozime na ne platek debrecinky nebo salamu, tvrdeho syra, 1/4 vejce a stocime do zavitku. Sepneme paratkem a obalime v hladke mouce. Na rozehratem tuku ze vsech stran opeceme dokrupava. Vhodnou prilohou jsou opecene brambory nebo bramborova kase.

Kvetákový pudink

1 vetsi kvetak, sul, 4 ks peciva, 60 g tuku, asi 200 ml mleka, 4 zloutky, muskatovy kvet, 4 lzice nadrobno nakrajene petrzelky, 4 bilky, tuk a jemna strouhanka na formu
Kvetak ocistime, oplachneme, vlozime do studene osolene vody na 10 minut, potom jej vyjmeme a v osolene vode povarime, odcedime. Pecivo nakrajime na kosticky a prelijeme rozehratym tukem. V mlece rozslehame zloutky, promichame se soli, korenim a petrzelkou a nalijeme je na pecivo. Kvetak rozobereme na ruzicky. Z bilku a spetky soli uslehame tuhy snih. Pudinkovou formu vytreme tukem a vysypeme strouhankou. Kvetak promichame se zloutkovou hmotou, nakonec lehce vmichame bilkovy snih, hmotu naplnime do formy, uzavreme ji, vlozime do hrnca s vrouci vodou a zvolna varime asi 45 minut. Potom formu vyjmeme, otevreme a pudink vyklopime. Muzeme jej pokapat rozehratym tukem nebo maslem. Podavame s rajcatovym salatem.

Zeleninová žemlovka

asi 400 g zeleniny, 1 cibule, 2 lzice oleje, vegeta, drceny kmin, sul, 5 rohliku, 1/2 l mleka, 2-4 strouuzky cesneku, 1 lzice masla nebo rostlineho tuku, 2 vejce, nastrouhany tvrdy syr na posypani, tuk na vymazani zapekaci misky
Ocistenoou zeleninu uvarime domekka. Na oleji zpenime nadrobno pokrajenou cibuli, pridame na mensi kousky pokrajenou zeleninu a osmahneme. Podle chuti okorenime a osolime. Rohliky nakrajime na platky, namacime je v osolenem mlece s rozotrenym cesnekem a vrstvime do tukem vymazane zapekaci misky. Vrstvy rohliku prokladame zeleninou. Spodni a horni vrstvu zemlovky tvori platky rohliku. Povrch poklademe lupinky masla a vlozime do predehrate trouby. Po zapeceni pokrm zalijeme zbylym mlekem, ve kterem jsme rozslehali vejce, posypeme je nastrouhanym syrem a dopeceme dozlatova. Hotovou zemlovku podavame se zeleninovym salatem.

Zapečené brukve se sýrem

1 vetsi brukev, sul, 1/2 lzicky masla, 3 dkg strouhaneho syra, 1/2 salku kysele smetany
Brukve nakrajime na kostky o neco vetsi, nez krajime housku do knedliku. Vlozime je do stredni panve Remosky, osolime a do jedne tretiny podlite vyvarem nebo vodou je dusime temer do mekka, stavu nechame vysmahnout, pridame maslo, brukve posypeme syrem, zalijeme osolenou smetanou a zapeceme. Podavame je s brambory sypanymi cerstve usekanou petrzelovou nati.

Špenátová polévka s noky

500 g cerstviho listoveho spenatu, 1 mala cibulka, olivovy olej, 500 ml vody nebo drubeziho vyvaru, 250 ml smetany, 50 g hladke mouky, 1 bilek, 50 g parmezanu, 1 lzicka polohrube mouky, sul, pepr
Nadrobno nakrajenou cibulku zpenime na lzici olivoveho oleje a pridame spenatove listy. Zalijeme vodou nebo drubezim vyvarem a varime priblizne 10 minut. Pote do polevky prilejeme smetanu, v niz jsme rozmichali hladkou muku, a spolecne povarime. Chladnou polevku rozmixujeme. Podle chuti ji osolime a opeprime. Ohrejeme ji a podavame se smazenymi syrovymi noky. Ty si pripravime tak, ze s bilku uslehame tuhy snih, do ktereho vmichame jemne nastrouhany parmezan a lzicku polohrube mouky. Pomoci dvou malych lzicek tvorime noky. Smazime je postupne na rozpalenem oleji dozlatova.

Krémová polévka s chřestem

200 g cerstveho krestu, 2 lzice masla, 2 lzice hladke mouky, 1/4 l sladke smetany, 1 zloutek, sul, bily pepr, 1,4 l vody
Oloupany, oprany a na spalicky nakrajeny chrest dame do vrouci vody a uvarime domekka. Mezitim si z masa a mouky pripravime jisku. Rozredime ji prochladlym vyvarem s chrestu, dobre promichame a povarime dalsich 20 minut. Polevku podle chuti osolime, opeprime a zalijeme smetanou s rozslehanym zloutkem. Nakonec do hotove polevky vlozime uvareny chrest, jeste chvili prohrejeme, ale jiz dal nevarime. Ozdobime listky bazalky.

Zeleninová rýže

4 lzice oleje, 1 cibule, 4 vejce, 1/2 lzicky mleteho bileho pepre, 1 lzicka glutasolu, mlety zazvor, po 50 g varene mrkve, celeru, kvetaku, kousek poru, 50 g bambusovych vyhonku, 400 g varene ryze
V rozehratem oleji zpenime drobne pokrajenou cibuli, zalijeme rozslehanymi vejci, ktera jsme ochutili peprem, glutasolem a zazvorem. po promichani a srazeni vajec pridame zeleninu pokrajenou na kosticky. Restujeme na prudkem ohni a po chvilce pridame varenou ryzi. Dobre promichame a podavame.

Americké brambory s pikantním dressingem

1 kg novych brambor, 4 lzicky smesi na americke brambory, 2 strouzky cesneku, 100 g kysane smetany, 100 g majonezy, tabasco, 100 g kecupu, sul
Nove brambory i se slupkou nakrajime na mesicky a osmazime ve fritovacim hrnci. Hotove brambory dochutime korenici smesi. Dresing pripravime ze smetany, majonezy, utreneho cesneku, kecupu, soli a trosky tabasca. Dukladne promichame.

Cukety smažené v bílém víně

60 dkg cuket, sůl
Těstíčko: 2 vejce, 1 lžíci oleje, sůl, 4lžíce bílého vína, asi 5 lžic polohrubé mouky
Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm široké, osolíme, hned postupně ponoříme do těstíčka připraveného rozšleháním uvedených přísad a vkládáme do fritovacího hrnce s teplotou 170 °C.Smažíme 2 - 3 minuty. Přílohou je bramborový salát.

Zelí po italsku s eidamem

150 g kapusty, 30 g rýže, 50 g žampionů, 50 g rajčat, 50 g eidamu, nízkotučný jogurt, sůl, rostlinný olej
Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Ve vodě z kapusty uvaříme rýži. Větší část kapusty rozebereme, listy rozložíme na dno vymaštěného pekáče a pokryjeme rýží. Na ni klademe kolečka rajčat a na oleji opečné plátky žampionů. Osolíme, podle chuti okořeníme, pokapeme olejem, přikryjeme zbylými listy kapusty a polijeme jogurtem. Pečeme v troubě a před dokončením posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

Kološvárske zelí se smetanou

1200 g kysaného zelí, 200 g rýže (po vaření zdvojnásobí objem), 2 větší nožičky domácí klobásy, 500 g mletého vepřového masa nejlépe z plece, 2 cibule, sůl, pepř, 2 až 3 lžičky vegety, 500 g zakysané smetany
Vše se připravuje v troubě v zakryté zapékací míse ze skla nebo kameniny. Do ní "stavíme" jednotlivá patra. Podle tohoto postupu se zelí říká poschodová specialita. Umleté maso smícháme s dozlatova osmahnutou cibulkou, doměkka ubařenou, slitou a dobře okapanou rýží, siölí, pepřem a vegetou podle vlastní chuti. Když máme směs připravenou, začneme budovat.  Přízemí je kysané zelí. První patro - tím je myšlena vrstva masové směsi. Druhé patro - zase představuje zelí. Třetí patro - jak jinak než nakrájená domácí klobása, Čtvrté patro znamená, že už vše polijeme zakysanou smetanou. Postup opakujeme tak dlouho, dokud není mísa plná. Pak ji zakryjeme a v předem vyhřáté troubě svrchui zespoda zapékáme 30 až 40 minut.

Kološvárske zelí se šlehačkou

brambory, kysané zelí, anglická slanina, cibule, šlehačka, sůl
Brambory nakrájíme na plátky a poklademe jimi dno vymazaného pekáče. Na ně rozložíme vrstvu zelí, na to vrstvu anglické slaniny. Na závěr opět vrstvu brambor. Zalijeme šlehačkou a dáme zapéct.

Zelí po italsku

150 g kapusty, 30 g rýže, 50 g žampionů, 50 g rajčat, 50 g eidamu, nízkotučný jogurt, sůl, rostlinný olej
Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Ve vodě z kapusty uvaříme rýži. Větší část kapusty rozebereme, listy rozložíme na dno vymaštěného pekáče a pokryjeme rýží. Na ni klademe kolečka rajčat a na oleji opečné plátky žampionů. Osolíme, podle chuti okořeníme, pokapeme olejem, přikryjeme zbylými listy kapusty a polijeme jogurtem. Pečeme v troubě a před dokončením posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

Zapečená rajčata-recept

4 rajčata, 100 g mozzareli, oregano, sůl
Rajčata rozkrájíme na půlky a jejich obsah vydlabeme, třeba lžičkou. Vložíme mozzarelu, sůl s oreganem a dáme zapect.

Pikantné zelí

0,5 kg kyselého zelí, půl malé hlávky bílého zelí, sladká a pálivá paprika, zelená paprika, cibule, olej, masox, pepř, klobása
Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kyselé zelí normální zelí, zelenou nakrájenou papriku přidáme masox pepř a dvacet minut dusíme. Pět minut před koncem přidáme nakrájenou klobásu. Dokořeníme sladkou a pálivou paprikou. Podáváme s chlebem.

Chutný hrnec

3 plátky krkovičky, 1/2 balení kysaného zelí, 1 větší cibule, 4 větší brambory, 1 bal smetany na šlehání, 3 polévkové lžíce vody, 1/2 kostky masoxu, pepř,sůl, trochu sádla na vymazání papiňáku
Dno papiňáku vymažeme sádlem, na dno rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, na ni lehce naklepané posolené, opepřené krkovičky, na ně narovnáme nevymačkané kyselé zelí, nakonec navrch pokrájíme brambory, jen trochu je osolíme. V trošce teplé vody rozmícháme masox, vlijeme do papíňaku, všechno pak zalejeme šlehačkou, zavřeme a dáme vařit asi na 17 minut po téhle době by mělo být všechno hotové.

Mexický kotlík

1/2 menšího zelí, 1/2 kg brambor, 15 dkg slaniny, 1/4 kg klobásy, 5 stroužků česneku, 2 velké cibule, 2 zelené papriky, sůl, pepř, bazalka, vývar z masoxu
Do kotlíku nebo papiňáku naskládáme listy zelí, dáme na ně kostičky slaniny, kolečka brambor, osolíme, opepříme, posypeme bazalkou, přidáme plátky česneku, proužky cibule, proužky papriky a proužky klobásy. Vrstvy opakujeme, až je nádoba plná a podlijeme vývarem. Pak ji přiklopíme poklicí, v kotlíku zatížíme plochým umytým kamenem a papińák uzavřeme. Dáme na mírný oheň za půl hodiny je to hotové.

Kološvárské zelí od strejdy

1200 g kysaného zelí, 200 g rýže (po vaření zdvojnásobí objem), 2 větší nožičky domácí klobásy, 500 g mletého vepřového masa nejlépe z plece, 2 cibule, sůl, pepř, 2 až 3 lžičky vegety, 500 g zakysané smetany
Vše se připravuje v troubě v zakryté zapékací míse ze skla nebo kameniny. Do ní "stavíme" jednotlivá patra. Podle tohoto postupu se zelí říká poschoďová specialita. Umleté maso smícháme s dozlatova osmahnutou cibulkou, doměkka ubařenou, slitou a dobře okapanou rýží, siölí, pepřem a vegetou podle vlastní chuti. Když máme směs připravenou, začneme budovat.  Přízemí je kysané zelí. První patro - tím je myšlena vrstva masové směsi. Druhé patro - zase představuje zelí. Třetí patro - jak jinak než nakrájená domácí klobása, Čtvrté patro znamená, že už vše polijeme zakysanou smetanou. Postup opakujeme tak dlouho, dokud není mísa plná. Pak ji zakryjeme a v předem vyhřáté troubě svrchu i zespoda zapékáme 30 až 40 minut.

Kapustová mňamka

1 ks mražená nebo čerstvá kapusta, 1 ks cibule, 1 ks konzerva kuřecího masa ve vlastní šťávě, žampiony podle chuti, 2 brambory, sůl, pepř, česnek
Nakrájenou cibuli nechat zesklovatět, orestovat žampiony, poté přidat kuřecí maso a kapustu. Podlijeme vodou a dusíme 20 min.Osolit, opepřit přidat česnek a nakonec zahustit jemně nastrouhaným bramborem -(10 min povařit). Je to výborný pokrm studený i teplý. Podává se s chlebem.

Zelí s vepřovým ramínkem

0,5 kg brambor, 0,5 kg kapusty, 0,4-5 kg vepřové ramínko, sůl, česnek 2 stroužky, cibule 2 ks, hl. mouka na jíšku, pepř, vegeta
Vepřové maso nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do 1 l vody. Přidáme pepř, vegetu a dosolíme. Vodu můžeme v případě potřeby doplňovat. Když je maso téměř měkké, přidáme 0,5 kg nakrájených brambor na kostky a 0,5 kg kapusty rovněž pokrájené na kostky. Dolijeme vodu tak, aby bylo vše potopeno asi 5 mm. Po uvaření brambor a kapusty zahustíme vše cibulovou jíškou a vaříme ještě asi 100 min. Těsně před podáváním přidáme rozmačkaný česnek dle chuti 2 - 3 stroužky.

Italský špenátový koláč

1 kelimek syra Cottage, 1 balicek mrazeneho spenatu (rozmrazit a slit vodu, 150 g strouhaneho tvrdeho syra (mozzarella), 4 vejce, 1-2 cervene papriky (na kosticky nakrajet, muze byt i sterilovana), 50g strouhaneho  syra Parmesan, 1 lzicka oregana
Vsechny ingredience smichat a vlit do kolacove formy. Pect pri stredni teplote cca 40 minut, nebo az je propeceny stred.

Hlávkové zelí s ananasem

60 dkg bílého hlávkového zelí, vývar z hovězího masa nebo z vývarové kostky, 8 dkg másla, 2 dkg cibule, 20 dkg kompotovaného ananasu, lžíce citronové šťávy, trochu citronové kůry, 1/8 litru bílého vína, sůl a nepatrně cukru
Nakrouhané zelí dáme do kastrolu a za občasného podlévání vývarem dusíme (odkryté) téměř do měkka. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme k ní podušené zelí, nadrobno nakrájený ananas,citronovou šťávu,trochu nastrouhané citronové kůry,přilijeme víno,osolíme,osladíme a znovu podusíme. - Výborná příloha k pečeným bílým klobásám s opékanými brambory. 

Gurmánské zelí

1/2 hlávky bílého zelí, 3 větší jablka, 1 větší červená paprika, 3 dcl bílého vína, bílý pepř, olej, sůl, troška cukru
Zelí a papriku nakrájíme na proužky a podusíme na oleji spolu s kořením. Po chvíli přilejeme postupně bílé víno a dusíme do poloměka.Pak přidáme naloupané, na čtvrtky rozkrájené jablka a dodusíme. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako nádivku do kuřete či kachny-těm dodá vyjímečnou chuť.

Falešný Segedín

1 vepřová konzerva, 1 kysané zelí, mletá červená paprika, pepř, sůl, 2 bujon kostka, cukr, ocet, hladká mouka, cibule, olej
Dejte nadrobno pokrájenou cibuli zesklovatět, poté přidejte pokrájené maso z konzervy a prohřejte. Mezitím dejte vařit zelí, které po změknutí přidáte do masového základu. Přidáme masox, papriku a dochutíme solí, pepřem a podle chuti cukrem nebo octem. Nechte povařit a nakonec zahustíme moukou.

Brambory s kysaným zelím

½ kg brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g špeku, 200 g kysaného zelí, sůl, pepř, majoránka, česnek
Brambory nastrouháme a s vajíčkem, moukou a veškerým kořením uděláme klasické bramborové těsto, nakonec přidáme nadrobno nakrájené kyselé zelí, smícháme a postupujeme jako při přípravě bramborových placků.

Kapustové karbanátky

300 g hlávkového zelí, 100 g slaniny, 2 cibule200 g uzeného masa, 1 rohlík, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, strouhanka
na obalování: hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, na smažení sádlo, nebo rostliný tuk
Očištěné zelí rozkrojíme na čtvrtky, vložíme do vřelé osolené vody a chvilku povaříme. Okapané zelí nasekáme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, semleté maso, maso vymeleme namočeným rohlíkem. Ochutíme a promícháme s vejcem a trochou strouhanky. Z hmoty tvoříme karbanátky, obalíme v mouce, vejci, strouhance a vysmažíme. Jako příloha je vhodná bramborová kaše, obložíme syrovou zeleninou.

Mrkev po italsku

75 dkg mrkve, 7 dkg anglické slaniny, cibula, 1/2 lžičky rozmarýny, sul, pepř, 1/2 lžičky cukru, vývar, lžíce másla, petrželka
Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme a na ní jemně nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájenou mrkev, okořeníme a podusíme. Ochutíme trochou soli a cukru, přidáme šálek vřelého vývaru a při malé teplotě dusíme 35 minut. Nakonec přidáme máslo, petrželku, jemně usekanou a podáváme.

Kapusta zapečená s masem

1/2 kg kapusty, 10 dkg anglické slaniny, 5 dkg cibule, 10 dkg uzeného masa, sul, pepř, česnek, muškátový oříšek, trochu mouky na zahuštění
Palačinkové těsto na zalití: 1/4 l mléka, vejce, 10 dkg hladké mouky, sul, citrónová kura
Kapustu nakrájíme nadrobno a podusíme na slanině, na které jsme osmahli cibuli. Když je kapusta měkká, trochu ji zaprášíme moukou, vmícháme jemně usekané uzené maso, okořeníme a přidáme utřený česnek. Ohnivzdornou misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou. V mléce rozšleháme palačinkové těsto, kterým připravenou kapustu zalijeme. Potom kapustu zapečeme v troubě do červena.

Květákový pudink s kečupem

8 dkg másla, 2 vejce, květák, 10 dkg housky, 2 lžíce mléka, sul, tuk a houska na vymazání formy, kečup na polití
Květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka, uvařený rozebereme na ružičky, košťál nakrájíme na kostičky a dáme vychladnout. Máslo utřeme se solí a žloutky, přidáme housku nakrájenou na drobné kostičky a v mléce navlhčenou, sníh z bílku a drobne nakrájený košťál. Pudinkovou formu vyložíme na dne ružičkami květáku, pokryjeme připravenou hmotou, pevně formu uzavřeme a vaříme v páře hodinu.

Kapustový nákyp

kapusta, 25 dkg šunky, 3 vejce, sul, pepř, špetka majoránky, tuk na vymazání formy
Kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Potom jí usekáme na drobné kousky nebo umeleme na masovém strojku, osolíme, okořeníme a promícháme s rozšlehanými vejci a na drobné kostičky nakrájeným salámem nebo šunkou. Podle potřeby zahustíme strouhanou houskou. Těsto vlijeme do vymazané formy a ve vyhřáté troubě upečeme.

Samuraj-recept

0,50 kg cibule na nudličky, 0,50 kg papriky na nudličky, 0,50 kg rajčata na nudličky, 0,50 kg hovězí zadní na nudličky, 0,50 kg drůbeží (krůtí) maso na nudličky, 1 dcl oleje, 4-6 sušených či nakládaných čili papriček (feferonek), 300 g sterilovaného rajčatového protlaku, 1 dcl kečupu, mletá sušená červená paprika (dle chuti sladká i pálivá), sůl
Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a přidáme hovězí nudličky. Osolíme, zasypeme červenou paprikou. Dusíme asi 20 minut, přidáme drůbeží a opět dusíme až je obojí maso téměř měkké. Vložíme připravenou zeleninou a rajčatovou šťávou. Dobře promícháme, přivedeme opět k varu a odstavíme. Do chladnoucí směsi přidáme kečup, dle chuti dokořeníme a necháme pod pokličkou dojít. Podáváme nejlépe s chlebem a dobře chlazeným pivkem.

Nádivka z cukety

500g cukety, 300g šunky nebo šunk.salámu, 200g eidamu, 5 housek, 3 stroužky česneku, zelená petrželka a pažitka, 1dcl mléka, 4 vejce, sůl,pepř,vegeta, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy
Oloupanou a nastrouhanou cuketu smícháme s na kostičky nakrájenými houskami přelitými vlažným mlékem, vložíme do mísy spolu s na kostičky nakrájenou šunkou a nastrouhaným sýrem, přídáme po špetce soli a pepře, 1 lžíci vegety, prolisovaný česnek a hrst nasekané pažitky a petrželky. Přidáme syrová vejce a vše řádně promícháme.Vzniklou hmotu vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy(pekáče).Zapékáme půl hodiny při 150 stupních v předehřáté troubě.Upečenou nádivku je možno ještě posypat nastrouhaným sýrem. Podáváme s různými druhy zeleninových salátů, ale lze použít i jako chutná příloha k pečenému nebo rožněnému masu.

Bramborové karbanátky s masem

vařené brambory, pečené (vařené maso), sůl, česnek, koření do mletého masa (bramboráku), 2 vejce, strouhanka, olej na smažení
Brambory nastrouháme, přidáme najemno nasekané (namleté) maso, lisovaný česnek, sůl, koření a vajíčka. Hmotu promícháme. Tvoříme malé bochánky, které obalujeme ve strouhance (můžeme do ní přidat i strouhaný sýr) a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem, případně s bílým vínem. Místo masa můžeme do hmoty zapravit vařenou zeleninu.

Bramborová směs zalita s těstem

1 větší pórek, 1 cibule, 0,5 kg brambor, 0,5 kg mletého masa, 3-4 stroužky česneku, tuk na pečení, sladká a pálivá paprika, sůl, pepř, petrželová nať
těstíčko : 1 kysaná smetana, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, sůl
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše podusíme. Do vychladlé směsi přidáme česnek rozetřený se solí, zelenou petrželku, nakrájený pórek a trochu pepře. Do zapékací mísy dáme vrstvu syrových brambor a vrstvu masové směsi. Když jsou brambory měkké, zalijeme musaku těstíčkem a dozlatova zapečeme.

Tvarohové zemiaky

500 g zemiakov,  olej, 2 cibule,  4 vajíčka ,soľ , mleté čierne korenie ,sladkú papriku
Cibuľu a zemiaky nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď sú zemiaky mäkké, zalejeme ich vajíčkami vyšľahanými so soľou, paprikou a korením. Pečieme, kým vajíčka na zemiakoch nestuhnú.

Zeleninová pánev caponata

nat rapikateho celeru, sul, pepr, 1 velky lilek, 1 velkou cibuli, 2 strouzky cesneku, 2 rajcata, 1 baleni syru mozarela, 4 lzice olivoveho oleje, 50 g cernych oliv, 50 g zelenych oliv, 75 ml sucheho bieleho vina, cerstvou ci susenou bazalku, 25 g nakladanych kaparu
Omyty celer a lilek nakrajime na kousky. Oloupeme cesnek a cibuli, cesnek jemne prolisujeme, zatimco cibuli nakrajime nahrubo. Omyta rajcata sparime, zchladime a pak snadno oloupeme a pokrajime na kosticky. Mozzarellu nechame okapat a pote ji nakrajime na kosticky. Na rozpaleny olej vlozime kousky celeru a lilku, nakrajenou cibuli a prolisovany ci utreny cesnek. Za staleho michani vse restujeme asi 8-10 minut. Pak smes osolime a opeprime, vmichame pokrajena rajcata a mozzarellu, cerne a zelene olivy vcelku a vse zalijeme vinem. Smes nechame zhruba 5 minut prohrat, az se syr rozpusti. Jednotlive porce pak posypeme omytymi a nhrubo nasekanymi listky bazalkya okapanymi kapary. Podavame s bilym pecivem ci chlebem.

Paprika s aspikovým salátem

1 ledovy salat, 4 papriky, 200 g veproveho jazyka v aspiku, 2 male cibule, 2 rajcata, 1/2 svazku pazitky, 1 nakladanou okurku, 1/2 sklenice korenene zeleninove omacky, 1/2 kelimku bileho nizkotucneho jogurtu, sul, pepr
Papriky podelne rozpulime tak, aby na jedne z casti zustala stopka, ocistime je a omyjeme. Pulky bez stopek pokrajime na kosticky. Par listu opraneho salatu si dame stranou, ostatni nakrajime na prouzky. Aspik, rajcata a okurku pokrajime na kosticky, cibuli pak na tenka kolecka. Oplachnutou pazitku nasekame najemno. Z jogurut, zeleninove omacky, pazitky, pepre a soli pripravime zalivku. Smichame nakrajene papriky, salat, cibuli, okurku, aspik a rajcata, smes pak rozdelime do papirkovych lodicek. Plnene papriky prelite zalivkou podavame na talirich oblozenych zbylymi listy ledoveho salatu.

Sušená rajčata v oleji

1 kg masitych rajcat, 2 lzice soli, 1 lzice cukru, 1 lzice susene bazalky nebo maty, 4 lzice olivoveho oleje, 1-2 susene chilli papricky, 1-2 strouzky cesneku, olivovy olej na zaliti
Pulky rajcat naskladame rezem dolu na dratenou mrizku umistenou nad plech, vylozeny alobalem. Posolime, pocukrujeme, posypeme korenim a pokapeme olivovym olejem. Vlozime do trouby narizene na nejnizsi mozny stupen a dvirka nechame pootvorena. Peceme 8-12 hodin - rajcata musi byt sucha, ale stale vlacna. Susena rajcata skladame do sklenic, prokladame rozmarynem, susenymi chilli paprickami a platky cesneku. Zalijeme olivovym olejem tak, aby rajcata byla uplne pokryta. Obsah propichame spejli a uzavreme. Okusit muzeme uz za dva dny, ale po delsi dobe jsou pikantnejsi. Vydrzi 2 roky.

Mrkvový dort-recept

2 hrníčky krystalového cukru; 1 hrníček oleje; 4 vejce; 1 sklenička dětské mrkvové výživy (pokud není k dispozici, můžeme nahradit tykvovou výživou); 1 kávová lžička vanilkového aroma; 1 polévková lžíce vanilkového aroma (taky); 2 hrníčky hladké mouky; 1 kávové lžičky soli; 1 a 1 kávové lžičky jedlé sody; 2 kávové lžičky mleté skořice; 1 kávové lžičky mletého muškátového oříšku; 1 kávové lžičky mletého hřebíčku; 2 balení obyčejného krémového sýra (asi 230g); 1 šálku měkkého másla; 4 šálky práškového cukru; 1 a 1/2 šálku najemno nasekaných ořechů, mandlí, oříšků – co je právě doma po ruce
Troubu předehřejeme na 175 °C. Ve větší míse důkladně promícháme krystalový cukr s olejem. Přidáme vajíčka, dětskou výživu a na malou lžičku vanilkového aroma. Všechny přísady důkladně propracujeme. Mouku prosejeme s jedlou sodou, přisypeme koření a směs přimícháme k mrkvovému krému. Krém nalijeme do dvou dortových forem a upečeme. Propíchnutím těsta zjistíme, zda je těsto dobře propečené. Hotový dortový korpus necháme vychladnout. Zatímco těsto chladne, připravíme krém, který použijeme jak na náplň, tak na polevou dortu. Krémový sýr důkladně promícháme s máslem a přidáme na lžičku vanilkového aroma a práškový cukr. Krém promícháme a nasypeme do něj nadrobno nakrájené ořechy, mandle, apod. Jednou částí krému naplníme dort, druhou část použijeme jako polevu. Nakonec necháme dort vychladnout.

Plněné papriky s curry omáčkou

1 kg mletého hovězího masa; 1 cibule; 6 stroužků česneku; 1 zázvor; 1 lusk pálivé papriky; 3 brambory; 6 paprikových lusků na plnění; 4 dl kokosového mléka; kurkuma; mletý kmín; mletá skořice; hřebíček; sůl; pepř; mletá červená paprika
Na pánev s rozpáleným olejem vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, špetku soli a začneme ji dusit. Přidáme rozetřený česnek, nastrouhaný zázvor a mleté hovězí maso. Lusk pálivé papriky nakrájíme na drobné kostičky a přihodíme na maso v pánvi. Osolíme a zaprášíme mletou červenou paprikou. Do masové směsi vhodíme na kostičky nakrájené brambory, které jsme předtím uvařili ve slupce, a několik minut vše dohromady povaříme. Paprikové lusky na vršku odřízneme, vydlabeme jadérka a naplníme je směsí hovězího masa. Lusky mírně osmahneme na rozpáleném oleji, vytáhneme je z pánve a na zbytek oleje přihodíme kurkumu, mletý kmín, mletou skořici a hřebíček. Podlijeme kokosovým mlékem, osolíme a přivedeme k varu. Do omáčky vrátíme paprikové lusky, podlijeme malým množstvím vody a necháme 10 až 15 minut podusit. Před podáváním ozdobíme plátky rajčat a tymiánem.

Popcornové sladké kuličky

1 polévková lžíce oleje; 1 hrníčku kukuřice na pražení; 6 polévkových lžic másla; 5 hrníčků nadrobno nakrájených pěnových bonbónů
Na pánvi rozehřejeme olej. Na rozpálený olej nasypeme kukuřici a pod pokličkou ji opražíme, až vzniknou pukance (tzv. popcorn). Rozpustíme máslo. Nakrájené pěnové bonbóny necháme na másle zcela rozpustit, hmotu nalijeme na vypukanou kukuřici a rychle promícháme. Necháme chvilku vychladnout a pak dlaní potřenou máslem vytvarujeme malé kuličky.


Sladké kukuřičné řezy

1 litr mléka; 25 dkg kukuřičné krupice; 10 dkg rozinek; 10 dkg hroznového vína; 2 hrušky; 1 citron; 1 pomeranč; 15 dkg medu; 10 dkg práškového cukru; 1 vanilkový lusk; 1 litru smetany; špetka soli; olej
Mléko povaříme dohromady s malým množstvím vody, vmícháme kukuřičnou krupici a přidáme 10 dkg medu a rozinky. Uvařenou směs odložíme stranou, alespoň na půldruhé hodiny, a vychladíme. Do horké a oslazené vody vložíme vanilkový lusk, přihodíme na kostičky nakrájené hrušky a bobule hroznového vína, na nudličky nakrájenou citrónovou a pomerančovou kůru a vše dohromady přivedeme k varu. Do vychladlé kukuřičné kaše vmícháme povařené ovoce a přidáme 10 dkg práškového cukru. Ze smetany ušleháme šlehačku a jednou částí zjemníme těsto. Hotové těsto přelijeme do olejem vymazané dortové formy, povrch potřeme šlehačkou a na další dvě hodiny vložíme vychladnout do chladničky. Podáváme s ovocem.

Tykev plněná sladkým krémem

1 menší kulatá tykev; 6 vajec; 2 šálky smetany; 1 šálku hnědého cukru; 1 polévková lžíce melasy (můžeme použít i med); 1 kávové lžičky mletého muškátového oříšku; 1 kávové lžičky mleté skořice; 1 kávové lžičky mletého zázvoru; 1 polévková lžíce másla
Troubu předehřejeme na 175 °C. Tykev „odskalpujeme” a vršek odložíme stranou. Pomocí polévkové lžíce odstraníme z tykve semínka. Vajíčka smícháme se smetanou, hnědým cukrem, melasou a kořením. Důkladně propracujeme a hmotu nalijeme do tykve. Na krém položíme na lžíci másla a tykev uzavřeme odříznutým vrškem. Tykev vložíme doprostřed trouby a za rovnoměrné teploty pečeme hodinu, až hodinu a půl. Tykev bude hotová, až krém bude mít hustotu pudingu.

Vegetariánský guláš

1,5 dl stolního oleje; 60 dkg hub; 2 cibule; 8 uvařených vajec; 40 dkg zeleného hrášku; 2 dl zakysané smetany; 40 dkg těstovin; 5 litrů křišťálově čisté vody z pramene; sůl; červená paprika; pepř; tymián; rozmarýn; saturejka; petrželová nať
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Zaprášíme troškou červené mleté papriky, promícháme a přidáme nakrájené houby. Zatímco se houby smaží, oloupeme uvařená vajíčka a rozkrojíme je na čtvrtky. Až budou houby osmahnuté, směs osolíme a ochutíme rozmarýnem, mletým pepřem, saturejkou a petrželovou natí. K houbám přidáme zelený hrášek a vajíčka, důkladně promícháme, ale dávejme pozor na vajíčka, aby se příliš nerozbila. Zahustíme jednou polévkovou lžící mouky. Přimícháme smetanu a důkladně povaříme. Jako přílohu podáváme uvařené těstoviny. Promícháme je s gulášem, prohřejeme a můžeme podávat.

Zapékané papriky plněné kuskusem

4 větší lusky kalifornské papriky; 5 dkg másla; 18 dkg kuskusu; 3 dkg rozinek; 1 vejce; 1 cibule; olivový olej; čerstvý lístek máty; sůl; pepř
18 dkg kuskusu zalijeme takovým množstvím horké vody, aby byl právě pod hladinou. Přikryjeme, odložíme stranou a počkáme, až vykyne. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a spolu s rozinkami a najemno nasekanou mátou vmícháme do vykynutého kuskusu. Osolíme, opepříme, přidáme malé množství másla a přimícháme jeden vaječný žloutek. 4 lusky kalifornské papriky zbavíme jádřinců, vnitřky lusků posolíme a naplníme kuskusovou směsí. Paprikové lusky zabalíme do alobalu mírně potřeného olivovým olejem a za 15 - 20 minut upečeme v troubě rozehřáté na teplotu 200 – 220 °C.

Zapékaný baklažán s parmezánem

30 dkg baklažánu; 30 dkg rajčat; 20 dkg sýra mozarela; 10 dkg sýra parmezánu; 1 svazek bazalky; 2 dl olivového oleje; 3 dkg másla; 2 stroužky česneku; 1 cibule; sůl; pepř
Baklažán očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme a alespoň jednu hodinu necháme odležet. V rychlovarné nádobě rozpálíme olej a zesklovatíme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Přihodíme nakrájená rajčata a necháme je téměř rozvařit, jako kdybychom připravovali omáčku. Vmícháme najemno nasekanou petrželovou nať a směs osolíme a opepříme. Můžeme ji ochutit také nastrouhaným česnekem. Osolené plátky baklažánu předsmažíme na olivovém oleji. Necháme je osmahnout po obou stranách mírně dočervena. Připravíme si pekáč, do kterého nalijeme malé množství oleje, a začneme pokládat jednotlivé vrstvy tak, že nejprve položíme plátky baklažánu. Zakapeme rajčatovou omáčkou, pak následuje vrstva na plátky nakrájeného sýra mozarela a vše posypeme nastrouhaným parmezánem. Celý postup ještě jednou až dvakrát zopakujeme a nakonec na poslední vrstvu položíme natrhané lístky bazalky a přihodíme několik kousků másla. Vložíme do trouby a necháme 15 až 20 minut péct při teplotě 200 °C. Před podáváním nakrájíme zapečené baklažány na kostky, položíme je na talíř a nakonec můžeme pokrm ozdobit parmezánem, lístky bazalky a zakapat olivovým olejem.


27. ledna 2017

Testoviny se šunkou a žampióny

250 g mensich testovin bez vajec, sul, 1 lzicka oleje, 80 g sunky, 100 g zampionu, 1 lzicka oleje, petrzelka
Testoviny uvarime v osolene vode, odcedime je a ihned promichame s olejem. sunku nakrajime na nudlicky. Zampiony ocistime, vetsi klobouky sloupneme, oplachneme a nadrobno nakrajime. Nasucho je opeceme, zastrikneme horkou vodou a kratce podusime, stavu vydusime. Promichame je se sunkou, olejem, osolime, vmichame do horkych testovin a posypeme oplachnutou, osusenou a nadrobno nakrajenou petrzelkou. Podle snasanlivosti pacienta dochutime spetkou oregana nebo majoranky, popr. posypeme nizkotucnym, najemno nastrouhanym syrem

Ryže dušená s rybím filé

200 g dlouhozrnne ryze, sul, kousek oloupane cibule, 150 g rybiho file, citronova stava, 100 g zeleniny, hrasek, 2 lzice oleje, pazitka
Ryzi proplachneme, sparime horkou vodou, odcedime, zalijeme horkou vodou, osolime, doplnime cibuli a dusime domekka. File nakrajime na kousky, zakapeme ji citronovou stavou a nechame 10 minut odlezet. Zeleninu nadrobno nakrajime. File osolime, pokryjeme zeleninou, podlijeme horkou vodou a dusime domekka. Horkou ryzi promichame s file a zeleninou, olejem, dosolime. Pokrm posypeme oplachnutou, osusenou a nadrobno nakrajenou pazitkou. Opet muzeme dochutit oreganem nebo majorankou.

Zapékaná cuketa-recept

cuketa, 0,5 kg mletého masa, 200 g rýže, cibule, sýr na strouhání, smetana, česnek, sůl, černý pepř, sladká paprika, olej, tuk na vymazání, muškátový oříšek
Rýži uvaříme klasickým způsobem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme lehce na oleji. Přidáme mleté maso a koření a dusíme do změknutí masa. Cuketu nakrájíme na kostičky a rozložíme do zapékací mísy vymazané tukem. Na ni navrstvíme maso a nakonec uvařenou rýži. Celé zalijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme přidat špetku muškátového oříšku. Zapékáme cca 20 minut.

Holandský řízek

250 g mleteho veprového masa, 200 g fazoli, 200 g eidamu, sul, pepr, majoranka, 4 strouzky cesneku, 4 vejce, 4 lzice strouhanky, olej na smazeni
Fazole den predem uvarime ve slane vode a romixujeme. Smichame je s mletym masem a ostatnimi ingrediencemi.dle chuti ochutime soli,peprem,majorankou a prolisovanym cesnekem.Ze vznikle smesi vytvorime kulate placicky a dozlatova osmazime po obou stranach.

Zelný závitek

500 g vepřového prorostlého bůčku pomeleme, 1 hlávka bílého zelí, 1 pytlík předvařené rýže, 1 rajský protlak, 1 sklenice kysaného zelí, 2 cibule, 1/2 dcl oleje nebo sádla, bobkový list, červená paprika, sůl, chléb
Omytou a očištěnou hlávku zelí ponoříme celou do většího hrnce s vodou případně do pařáku a vaříme. Během vaření, list po listu odkrajujeme z hlávky. Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s osmaženou cibulí nakrájenou najemno,rýží a s rajským protlakem. Směs zabalíme do uvařených listů z hlávkového zelí. Naplněné závitky postupně navrstvíme s kysaným zelím do hrnce a to tak, že na dno hrnce vyskládáme závitky a na ně dáme vrstvu kysaného zelí, opět závitky a zelí, až se celý hrnec naplní. Pak zalijeme vodou a vše dusíme do změknutí. Jako přílohu, podáváme čerstvý chléb.

Karbanátky v omáčce- recept

mlete maso, cibule nakrajena najemno, rozlisovany cesnek, strouhanka, vejce, mleko, spetka skorice, oregano, sul a pepr, hladka mouka
na přelití: rajcatova konzerva, olej, cervene vino, smetana
Ingredience promíchat v mise. Smes by se mela trosku rozpadat, byt ridsi, kdyztak pridat vice mleka, pokud je masova smes moc husta. Utvorit karbanatky, poprasit troskou moouky a rychle usmazit na oleji. Vyhrat troubu na 180 stupnu, karbanatky dat nejlepe do skleneneho pekacku, prelit rajcatovou konzervou (nakrajena rajcata ve vlastni stave, muze byt ochucena) a v troube peci asi 40 min. Podlevat podle potreby cervenym vinem, nakonec podlit troskou smetany. Podava se s bramborem.

Zelný nákyp

menší hlávka kapusty, mleté maso směs, cibule, česnek, vejce, sádlo, polohrubá mouka, sůl, pepř, kmín, vegeta, strouhanka
Kapustu uvaříme do měkka, cibuli osmažíme na sádle. Nakrájenou kapustu spojíme s masem, vejcem, osmaženou cibulí, drceným česnekem, kořením, zahustíme moukou a dochutíme. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou hmotou. Povrch lehce potřeme sádlem a pečeme asi hodinu do zlatova. Vynikající s bramborovou kaší.

Maso a zelí v pekáči

500 g - mleté maso mix, 500 g kysaného zelí, olej, sůl, pepř, koření Čubrica, rýže - 3 sáčky, 1,5 dcl vody., 1 kys.smetana, 2 vejce
Kys. zelí orestujeme na oleji, aby nám trošku změklo. Na oleji orestujeme i maso, osolíme, opepříme a přidáme 1 lžičku koření  Čubrica. Restujeme dokud maso nezešedne. Rýži povaříme tak 10 minut. Do pekáže klademe zelí - maso - rýži. Přelijeme zakysanou smetanou s 2 vejci + 1,5 dcl vody. Pečeme 45 minut.

Zapečená zelí s mletým masem

30 dkg mleteho vepřového masa, 1 cibule, 1 rohlík, kmín,pepř,sůl, 1 balíček kysaného zelí, 1 rajský protlak, cukr, 1 bobkový list, 1 kysanou smetanu
Do mletého masa přidáme namočený rohlík, nadrobno nakrájenou cibuli a promícháme. Osolíme, opepřime, přidáme trochu kmínu a osmažíme. Asi 15 minut. Kysané zelí propláchneme vodou, překrájíme, vmícháme rajský protlak, trochu cukru a bobkový list. Do zapékací mísy vrstvíme zelí, maso, zelí. Nakonec zakápneme kysanou smetanou a v troube nechame zapéct. Podává se s chlebem.

Sváteční roláda z mletého masa

mleté maso (nejlépe míchané 50/50), niva, čtverhraná šunka nebo jakýkoli salám, vejce, strouhanka, cibule, olej, česnek, sůl, pepř
Na pánvi si do zlatova osmažíme na drobno nakrájenou cibuli. Tu spolu s utřeným česnekem, vejcem, solí a pepřem zapracujeme do mletého masa (záleží na chuti). Oddělíme cca 1/3 a do té zapracujeme změklou nivu, případně ještě jedno vejce. Původní hmotu rozetřeme na alobal do obdélníku (je-li přiliš řidká, zahustíme strouhankou), poklademe salámem a nahoru rozetřeme hmotu s nivou. Nakonec pomocí alobalu stočíme do rolády. Je dobré dobře stahovat. Konce zamáčkneme a celé upečeme do zlatova. Možné jsou další varianty, fantazii se meze nekladou. 

Studená roláda z mletého masa

Roláda: 1 kg mletého vepřového masa, 250 ml mléka, sůl, pepř, 1 vejce
Náplň: 1 cibule, 100 g anglická slanina, 4 vejce, 1 plechovka hrášek,50 g strouhaný sýr, 1 kapie nadrobno nakrájená, 6 nožiček párků
Roláda: Maso, mléko, sůl, pepř a vejce dobře rukama promícháme až těsto lepí. Necháme odležet v chladu do druhého dne. Namočenýma rukama roztáhneme z těsta plát cca 25x20cm na mikroten nebo sáček. Povrch potřeme hořčicí. Náplň: Na pánvi opečeme anglickou slaninu s cibulí nakrájenou na drobno, vložíme vejce a připravíme opravdu řídká míchaná vejce - na hniličku. Odstavíme, přidáme hrášek, kapii nakrájenou nadrobno, můžeme vložit třeba i sterilované žampiony nakrájené nadrobno apod, aby směs byla chuťově bohatá. Směs rozetřeme na roládu a na ni položíme párky nakrájené na tenké dlouhé plátky (čtvrtky podélně). Pomocí mikrotenu zarolujeme (ovšem pozor, nenecháme jej uvnitř!), stejně zaděláme i boky rolády. Povrch ještě upravíme a uhladíme mokrýma rukama, aby nikde nebyly díry a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme na plech a pečeme cca 30 minut. Poté necháme vychladit a můžeme krájet na plátky. 

Sibiřské kolečka

160 g hladké mouky, 80 g polohrubé mouky, 1 malé vejce, sůl, ocet, mletý pepř a paprika
nádivka:  250 g mletého hovězího masa, 250 g mletého vepřového masa, 1 velká cibule, česnek, mletý pepř,sůl
Uděláme řidší nudlové těsto, které necháme půl hodiny odležet. Potom je vyválíme na plát o síle 2mm a vykrájíme kolečka, která poklademe nádivkou. V polovině přeložíme a pečlivě přitiskneme. Vkládáme do vařící vody a vaříme 10min. Na talíři pokapeme zředěným octem, posypeme pepřem, mletou paprikou, polijeme máslem a poklademe smetanou. Vhodná příloha je zeleninový salát.
Nádivka: Drobně pokrájenou cibuli promícháme s mletým masem, česnekem, solí a vodou-nádivka má být řidka.

Sekané biftečky zapečené so syrom

maso vepřové, maso hovězí, vejce, strouhánka, grilovací koření, sůl, pepř, mléko, plátkový sýr, slanina, ozdoba-paprika
Hovězí a vepřové maso umeleme nahrubo, přidáme vejce, strouhanku, pepř, sůl, grilovací koření, mléko a dobře rozmícháme, aby byla hmota měkká. Rukou namočenou ve vodě tvarujeme oválné, placaté biftečky, klademe je na pekáč s trochou vody, postříkáme olejem a v troubě upečeme. Před dopečením na každý položíme plátek anglické slaniny, plátek sýra a krátce zapečeme, až se sýr rozpustí.

Čevapčiči-recept

1/2 kg mletého masa, cibule, sul, pepř, petrželová nať, 3 lžíce vody, tuk na smažení
Umleté maso smícháme s jemně usekanou cibulí, osolíme, opepříme a po lžícich přimícháme vodu. Necháme odpočinout. Ze směsi tvoříme šišky, které smažíme v rozpáleném tuku. Obložíme hořčicí, okurkou a jemně sekanou cibulkou.

Sekaná s octem

150 g domácí sekané, 1 velká cibule, pepř, sůl, ocet
Sekaná se nakrájí na plátky, cibule se jemně nakrájí nasype na sekanou a  zalije octem.

Sekaná s anglickou slaninou

1/2 kg mletého masa, 5 dkg anglické slaniny, 1 a 1/2 rohlíku, 1 dcl mléka, 1-2 vejce, 2 středně velké cibule, 1-2 stroužky česneku, strouhanka, sůl, pepř, paprika, sádlo
Maso přemeleme s namočenými rohlíky v mléce, cibulí a anglickou slaninou. Do směsi zamícháme 1 celé vejce a 1 žloutek, koření, utřený česnek a případně zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama směs důkladně promícháme, vytvarujeme do šišky a dáme do pekáče vymazaného sádlem. Potřeme zbylým bílkem a dáme péci do předehřáté trouby. Během pečení podléváme vodou dle potřeby. Pečeme 3/4 - 1 hodin.

Sekaná pečeně plněná uzeninou

700 g mletého hovězího a vepřového masa, 4 stroužky česneku, 3 vejce (z toho 1 vařené na tvrdo), 100 g párků, 100 g strouhanky, sůl, pepř, majoránka, sádlo na vymazání pekáče
Mleté maso, utřený česnek, čerstvá vejce, strouhanku s trochou vody, pepř, majoránku a sůl důkladně promícháme. Z hmoty vytvoříme placku, do které zabalíme párky a natvrdo uvařené vejce nakrájené na čtvrtky. Utvoříme šišku, kterou vložíme do sádlem vymazaného pekáče a podlijeme trochou vody. Během pečení přeléváme šťávou a dle potřeby podléváme horkou vodou. Podáváme s bramborami a kysaným zelím.

Sekaná s bůčkem

1/2 hovězího, 1/4 bůčku, 1/4 uzeného bůčku, 1/2 mléka, sůl, cibule, majoránka, česnek, 2 rohlíky namočené ve vodě, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka
Posolíme umleté maso, zalejeme mlékem a necháme odležet. Potom přidáme ostatní přísady, smícháme a vytvoříme šišky, které potřené rozšlehanými bílky pečeme na rozpáleném sádle a podléváme vodou.

Pórové placky

15 dkg mletého masa, 10 dkg uzené šunky, l pórek, drcený kmín, 3 vejce, 1 dcl mléka, hladká mouka
Na oleji osmahneme mleté maso, přidáme nakrájenou šunku, drcený kmín, sůl, a na větší kousky l pórek. Vše dusíme, až pórek zvadne. Necháme vychladnout. V míse rozšleháme 3 vejce s mlékem, přidáme hladkou mouku a připravíme husté těstíčko do kterého zamícháme masovou směs. Na rozehřátém oleji tvoříme z hmoty placičky, které osmažíme do růžova. Příloha bramborová kaše a zeleninový salát.

Plněné maďarské zelené listy

1,5 kg mleté vepřové maso, 10 dkg rýže, pepř, paprika, sůl, cibule, vejce, hlávka zelí, 2 rajčatové protlaky, bůček nebo slanina, 0,25 kg kysaného zelí, zakysaná smetana
Na osmahnutou cibulku dáme mleté vepřové maso (asi 1/2 kg.) Smícháme s 10 dkg rýže,pepřem, paprikou, solí. Podusíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a trochu vody a promícháme. V hrnci povaříme hlávku zelí s konicky vyříznutým košťálem, pak odloupneme listy pro zabalení masa a zbytek se pokrájí nadrobno. Dva malé rajčatové protlaky se smíchají s trochou vody. Do kastrolu položíme rozkrájený bůček nebo slaninu (asi 15 dkg), dno se pokryje 1/4 kg kyselého zelí, na zelí položíme připravené balíčky zelných listů s masovou směsí, zase přikryjeme zelím, vrstva závitků, na to pokrájené zelí. Zalijeme vodou, asi 3/4 pokrytí, na to rajský protlak a dusí se. Když je to hotové, uděláme jíšku, přidáme papriku, jíšku zalijeme vodou a tím zalijeme závitky. Vše povaříme. Je na to dobrá zakysaná smetana.

Pestrá misa

120 g mletého masa (50% vepřového a 50% hovězího), 25 g cibule, 200 g brambor, 20 ml oleje, 65 g rajčat, 3 g rajského protlaku, 8 g petržele, 10 g hladké mouky, 10 g tvrdého sýra, 0,05 l mléka, 1ks vejce
Do části studeného tuku přidáme trochu vody a soli s nadrobno nakrájenou cibulí a podusíme. Přidáme část nadrobno nakrájených rajčat a opět dusíme dokud se nevypaří větší část vody. Přidáme maso a mícháme do té doby, dokud směs nebude 'sypká'. Brambory nakrájené na plátky napolo usmažíme. Do mísy dáme střídavě vrstvy brambor a mletého masa, nahoru dáme plátky rajčat. Dusíme v troubě, polijeme omáčkou z mouky, mléka a vejce, navrch nastrouháme tvrdý sýr a dáme zapéct. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Mortadela-recept

1 kg bučku, 5 vajec, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžičky vegety, 3 stroužky česneku, 1 lžička červené papriky dle chuti sladké nebo pálivé
Maso pomeleme a přidáme všechny suroviny. Mícháme 1/2hodiny. Směsí naplníme mikrotenový sáček a necháme v chladnu 12-24hodin odležet. Potom sáček řádně uzavřeme a 1 hodinu vaříme.

Placky z míchaným masa

350 g vepřového boku, sůl, 350 g předního hovězího masa, 50 g cibule, 50 g feferonek, 100 g hladké mouky, 2 vejce, pepř, 100 g oleje, 50 g hořčice, 50 g křenu, 300 g tatarské omáčky.
Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a feferonky, mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory přelité tatarskou omáčkou.

Knedlíky plněné mletým masem

1 bramborové knedlíky v prášku, 250 g mletého masa, 4 vejce, kyselé zelí, cibuli, sádlo, sůl, cukr, kmín celý
Zelí propereme a necháme s kmínem solí a trochou vody vařit. Než se voda vyvaří, uvaříme dvě vajíčka a osmahneme cibuli na sádle. Poté zaděláme bramborové těsto z prášku a plníme mletým masem, smíchaným s 2 vajíčky syrovými a 2 nakrájenými vařenými. Pokud bude směs moc řídká, lze zahustit moukou. Naplněné knedlíky dáme vařit. Když se v zelí vyvařila voda, přidáme cukr a dál za odčasného míchání "vaříme", dokud jemně nezhnědne. Knedlíky podáváme polité cibulkou a se zelím, nebo cibulku rovnou zamícháme do zelí. 

Klobásové karbanátky

250 g libového bůčku, strouhaná houska, sklenka bílého vína, sůl, pepř, citronová kůra, trochu hladké mouky, 50 g másla
Asi 60 g strouhanky navlhčíme bílým vínem. Přidáme umletý bůček, osolíme,opepříme,přidáme trochu citronové kůry.Ze směsi tvoříme malé ploché placičky,které obalujeme v hladké mouce a opečeme z obou stran na másle.Podáváme k dušené zelenine.

Khinkali- plněné knedlíčky

na masovou nádivku:, 1kg směsi mletého masa (1:1 hovězího a vepřového), 1 cibule, výhonky cilantro, 2 svazky petržele, 2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 lžička kmínu, nebo římského kmínu, 1/2 lžičky červené pálivé papriky, 1 šálek vody, sůl dle chuti
na těsto: 4 šálky hladké mouky, 1 a 1/2 šálku vody, 1/2 lžičky soli
Směs mletého masa smícháme s nasekanými bylinkami a najemno sekanou cibulí. Pak přidáme koření, vodu a pořádně vše promícháme. Masovou směs odložíme stranou. Mouku nasypeme do mísy, posypeme solí, přidáme vodu a vypracujeme nelepivé, pružné těsto. Těsto položíme na pomoučenou pracovní desku (vál) a rozválíme na plát, který nemusí být ještě příliš tenký. Pomocí talířku nebo skleničky vykrojíme z těsta kolečka, které jednotlivě rozválíme na menší tloušťku. Do středu každého kolečka pomocí lžíce vkládáme masovou náplň. Naplněné těsto spojíme do ranečku a takto připravené "khinkali" uvaříme ve slané vodě během 10-15 minut. Podáváme posypané čerstvě drceným pepřem. Khinkali se jí rukama a to tak, že se při prvním zakousnutí vysaje šťáva z masové náplně a po té se jí zbytek. Chladné khinkali se neohřívá, ale je možné dírkou vypustit šťávu a knedlíčky lehce osmažit na pánvi.

Karbanátky s tvarůžky

mleté maso, slanina, sůl, pepř, česnek, majoránka, pečivo, trocha mléka, olomoucké syrečky
Mleté maso, slaninu, sůl, pepř, česnek, majoránka a pečivo namočené v mléce smícháme dohromady jako na karbanatky a pak do této masové hmoty zabalíme kolečka olomouckých syrečku. Smažíme na rozpáleném tuku. Před smažením můžeme karbanátek plněný olomouckým syrečkem ještě obalit ve strouhance či v trojobalu. Podáváme s bramborem, hranolkama.

Karbanátky na pivu

500 g mletého masa (hovězí/vepřové:50/50), 2 žemle, 1/8 l mléka, 50 g slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, strouhaná citrónová kůra, 80 g másla, ¼ l světlé pivo, strouhanka
Maso spojime s namočenou vymačkanou žemlí (v mléce), přidáme na kostičky nakrájenou slaninu,sůl,pepř,vejce,citrónovou kůru, je-li třeba strouhánku.Těsto promícháme,uděláme karbanátky,které na másle po obou stranách opečeme. Do zbyleho másla přidáme pivo, trochu svaříme, vložíme karbanátky a v pivě je necháme dusit. Během pečení je obracíme a přeléváme šťávou. Příloha brambory nebo bramborová kaše.

Karbanatka s nivou

1 tvrdší houska, 1 cibule, 400 g mletého hovězího (může být i hovězí+vepřové), 2 vejce, 150 g nivy (hermelín), sůl, bílý pepř, olej na pečení
Housku namočte do vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, společně s mletým masem a vejci dejte do mísy. Housku vymačkejte, promíchejte s ostatními přísadami. Masovou hmotu osolte a opepřete, zformujte 8 malých karbanátků. Sýr nakrájejte na 8 plátků příslušné velikosti. Olej zahřejte, karbanátky na něm opečte po obou stranách pěkně do zlatova. Po 10 minutách znovu obraťte, obložte sýrem a ještě dalších 5 minut pečte při nižší teplotě.

Zelné karbanátky se slaninou

1 kapusta menší, cibule, česnek, koření - pepř, vegeta, sůl, majoránka, kmín, 30 dkg mletého masa, 1 vejce, 20 dkg anglické slaniny nebo uzeného špeku, jakékoliv zbytky uzenin z lednice, strouhanka , 3 lžíce mouky na zahuštění, 2 namočené housky v mléce
Kapustu povaříme 5 minut ve vařící vodě. Všechny ingradience včetně kapusty nameleme na masovém strojku, přidáme koření. Tvoříme malé karbenátky, které ještě obalujeme v trojobalu. Smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, nebo bramborovým salátem. Jsou výborné i studené s chlebem.

Karbanátky se salámem

500 g mleté maso, 100 g kuřecí junior salám, 1 vejce, 1 cibule, strouhanka, olej na smažení
Mleté maso promíchat s nastrouhaným salámem, přidat vejce, zamíchat, přidat na drobno krájenou cibuli, zamíchat, přidat přiměřeně strouhanku, vytvořit malé placičky a na rozpáleném oleji do zlatova usmažit.

Chilli con Carne v mikrovlnce

250 g mletého masa,, 1 malá paprika (pro barvu je lepší zelená), 1 lžička mletého chilli koření, 1 lžička mletá sladká červená paprika 2 (malé) konzervy fazolí (nejlépe obou barev), 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 4 rajčata, sůl
Nakrájenou cibuli, papriku a tuk promícháme a vaříme 2 min na 100% výkon. Přidáme nakrájená rajčata a vaříme 1 minutu na plný výkon. Vmícháme utřený česnek, mleté maso obarvené červenou paprikou, chilli koření a osolíme. Vaříme 5 minut na plný výkon a v polovině času zamícháme (odkryté). Přidáme (slité) fazole a vaříme 8 minut na plný výkon, občas promícháme. Aby jídlo zhoustlo, můžeme vařit odkryté.

Masové kuličky s nivou

500 g mletého masa, 2 vejce, 100 g žemle, 50 g slaniny, sůl, pepř, sladká paprika, 5 stružků česneku, majoránka, 200 g nivy, strouhanka, olej
Masové těsto vymícháme se všemi ingrediencemi, jako na karbanátky. Z masa vytvoříme placičky a do nich z hrubě nastrouhané nivy uděláme náplň, sýr úhledně zabalíme do masových kuliček, obalíme ve strouhance a ve fritéze dozlatova opečeme. Podáváme s vařeným bramborem a čerstvou zeleninou.

Labužnicka sekaná

750 g mletého vepřového masa, 300 g drůbežích jater, 100 g nivy, 1 vejce, hrubá mouka, cibule, česnek, sůl, pepř, houbové koření, drcený kmín, pálivá paprika, olej
Maso umeleme s cibulí a česnekem, přidáme sůl, kmín, houbové koření, vejce a mouku. Zpracujeme na tužší hmotu. Do vymazané zapékací mísy olejem navrstvíme po celém dně a 2 centimetry po stranách polovinu směsi. Poklademe opepřenými játry a přikryjeme druhou polovinou sekané a utěsníme. Navrch postrouháme nivu a posypeme trochou pálivé papriky. Zapečeme v troubě asi hodinu na 180 °C. První polovinu pečeme přikryté, zbytek odkryté.

Kus-kus plněné papriky

200 g kus-kus, 4 papriky, sušená rajčata, 100 g mletého masa, 1 středně velká cibule, máslo, smetana na vaření, 50% Eidam nastouhaný, oregano, bazalka, bílý pepř
Očistíme papriky a zbavíme je jadřinců, cibuli najemno nakrájíme a na rozehřátém másle osmažíme do sklovata, přídáme mleté maso a promícháme, v čistém hrnci zalijeme kus-kus vařící vodou (2x tolik vody než kus-kusu) a přiklopíme na 5 min. Na panev osmažené maso posypeme bílým pepřem a přilijeme 1dl smetany, dokořeníme oreganem a bazalkou a nechame chvili vařit. Z nabobtnalého kus-kusu, pokud je tomu třeba, slejeme zbylou vodu a přímísíme do masa se smetanou a odstavíme z ohně. Směsí naplníme papriky a na vrch přidáme nastrouhaný Eidam. Do předehřáte trouby vložíme na 25 min. zapéct. Podáváme s přílohou dle chuti.

Čínske kuličky

450 g hrubě mletého vepřového masa, 1 jemně nakrájená cibulka, 1 chilli paprička, sůl,čerstvě mletý pepř, 1/2 cm čerstvého kořene zázvoru oloupaného a jemně nasekaného, 1 rozšlehané vejce, lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky sójové omáčky, zelenina na zdobení, olej na smažení
Vše smícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Vytvarujeme kuličky menší než vajíčko a fritujeme. Podáváme obložené syrovou zeleninou.

Čevapčiči s tymiánem

500 g mletého masa, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, lžička sušeného tymiánu, sůl, bílý pepř, sladká paprika, rozmarýn, bobkový list
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme najemno. Vmícháme do mletého masa, přidáme vejce, koření a vše důkladně prohněteme. Navlhčenýma rukama připravíme 20 šištiček, které po 4 napichujeme na jehly a prokládáme střídavě s rozmarýnem a bobkovým listem. Za otáčení grilujeme 10 - 12 minut. Podáváme teplé s pikantními omáčkami.

Čevapčiči s míchaného masa

70 g cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžice hladké petrželky, 300 g mleté hovězí, 300 g mleté vepřové, 1 lžice sladké červené papriky, 4 tenké plátky anglické slaniny, 6 až 8 lžic olivového oleje
Najemno nakrájíme cibuli, petrželku a česnek a vše důkladně promícháme s oběma druhy mletého masa. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Z uhnětené masy utvoříme 12 koulí. Z 8 z nich mokrou rukou vyválíme malé šišky asi 2 cm silné a 5 cm dlouhé. Zbylé 4 lehce stlačíme do plocha, obalíme je plátky slaniny a propíchneme jehlou na špíz. Na pánvi rozpálíme olej a na něm při střední teplotě asi 5 minut čevepčiči opékáme z obou stran.

Těstové kolečka

0,5 kg hl.mouky, 0,5 balení kvasnic, 3 dcl mléka, 1  vejce, 0,5 kg mletého masa, 2 ks menší cibule, 0,5 l oleje na smažení (dle potřeby), dle chuti  sůl, pepř
Z hl.mouky, mléka a kvasnic, vejce a 1 lžíce oleje si uděláme kyn.těsto a dáme kynout. Na oleji opečeme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli, bez oleje ji nandáme do mletého masa, opepříme, osolíme a přidáme ještě najemno nakrájenou syrovou cibuli a  rukou řádně promačkáme. Když je těsto vykynuté, utrhnem si kousíček, rozválíme na kolečko a do půlky nandáme směs z mletého masa, rozetřeme. Přehneme napůl a slepíme okraje. Položíme na tác posypaný hl. moukou a balíme další (mezitím čebureky ještě kynou). Když máme vše nabalené, rozpálíme na pánvy větší množství oleje a opékáme z obou stran pozvolna dozlatova až tmavě hněda, aby těsto křupalo. Dodatek: do těsta dáváme lžíci oleje proto, aby těsto po upečení pěkně křupalo a nebylo jak beton!! Tohle těsto je na vše-dělám z něj kynuté knedlíky (jsou jak peříčko), ale i langoše.

Bush Meatloaf-recept

1/2 kg vepřového masa mletého, 1/2 kg hovězího masa mletého, cibule, mrkev, petržel, celer, pažitka, hlávkové zelí, houska, vajíčko, pepř, sůl, sladká paprika, smetana, brambory ve slupce.
Z masa a zeleniny nakrájené na kousky, koření, vajec a housky namočené ve smetaně zpracujeme hmotu a vytvarujeme váleček. Ten zabalíme do alobalu a pečeme cca 3/4 hod. v troubě. Souběžně pečeme celé, omyté brambory zabalené také v alobalu. Při servírování lze brambory polít zbylou smetanou.

Bulharská omáčka

120 g rýže, Sůl, 2 vejce, 800 g mletého masa, 2 cibule, pepř, sladká paprika, 4 velké listy bílého hlávkového zelí, tuk na vymazání pekáče, malá sklenice bílého sterilovaného zelí, 2 lžíce oleje, 1 lžička kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka
Rýži přebereme, propláchneme a dusíme doměkka v osolené vodě. Maso vložíme do mísy, přidáme 2 vejce, zchladlou rýži, polovinu nadrobno nakrájené cibulky, sůl, pepř, sladkou papriku a vymícháme masovou hmotu. Listy zelí spaříme v horké vodě, naplníme hmotou z mletého masa a vytvoříme závitky. Do předem vymazaného pekáčku poklademe na dno propláchnuté sterilované zelí a na to upravíme zelné závitky. Lehce podlijeme vodou a v předehřáté troubě zapečeme. Na rozpáleném oleji dozlatova opečeme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme kečup, zaprášíme moukou, opečeme a zalijeme rozehřátým mlékem. Prošleháme a uvedeme do varu. Osolíme. Takto připravenou omáčkou zalijeme závitky a dodusíme. Podáváme s vařenými brambory.

Grécka dobrota

2 lilky, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 750 g mletého masa, 1 svazek sekané petrželky, 800 g sterilovaných raj¬čat, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř, 450 g brambor, 50 g hladké mou¬ky, 50 g másla, 600 ml mléka, 200 g jogurtu, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 min. odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.

Sekaná s parkami

0,7 kg mletého masa, 5 vajec, 4 nohy párků, strouhanka, cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, kmín, olej
Smícháme koření, mleté maso, dvě vejce, strouhanku, na jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek se solí tak, aby vzniklo nelepivé těsto. Vytvarujeme šišku, do které šikovně vmáčkneme párky a tři na tvrdo uvařená vejce. Vršek posypeme kmínem. Pečeme na vymazaném pekáči do zlatova.

Smažený bůček s olomouckými tvarůžky

600 g libového búčku, 300 g uzeného sýra, vegeta, kari koření, 120 g mandlí, 120 g strouhanky, 10 olomouckých tvarůžků, 100 g hládké mouky , 3 vejce, olej na smažení
Umeleme bůček s uzeným sýre, promícháme a přidáme vegetu a kari koření. Mandle pomeleme a smícháme je se strouhankou. Tvarůžky odlujeme v mouce, v rozšlehaných vejcícha nakonec  v mandlovo-struhankové směsi. Obalené tvarůžky dale obalíme okořeněnou směsí masa ser sýrem. Rukou tvoříme bochánky, které ještě jednou obalíme v klasickém trjobalu. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.

Biftek z mletého mäsa

250 g mletého hovězího masa, 1 nastrouhaná cibule, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, pažitka, 2 syrové nastrouhané brambory, 3 lžíce oleje, sádlo na smažení
Mleté maso s nastrouhanými brambory a cibulí smícháme, osolíme, opepříme. Rukama namočenýma v oleji tvarujeme 8 bifteků, které smažíme na rozpáleném sádle po obou stranách dozlatova. Do vypečené šťávy rozmícháme hořčici a nasekanou pažitku a touto omáčkou bifteky přelijeme. Můžeme podávat s bramborem nebo s chlebem.

Jablka plněná mletým masem

8 jablek, šťávu z 1 citronu, sůl, pepř, 2 cibule, petrželku, majoránku, 400 g mletého masa, vejce, 2 lžíce zakysané smetany, 150 g goudy.
Z jablek odřízneme horní část, vykrojíme jadřince a vydlabeme. Vnitřek potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Do mletého masa vmícháme sekaná jablka, vejce, smetanu, drobně nakrájenou cibuli, petrželku, majoránku, pepř a sůl. Troubu předehřejeme na 200°C. Sýr nakrájíme na kostičky, zamícháme do masa, jablka naplníme masem, dáme do zapékací formy a pečeme 30 minut.

Jablečná omáčka s horčicí

2 jablka, 3 lžíce ostré hořčice, 125 ml šlehačky, malou nastrouhanou cibuli, sůl,mletý pepř
Jablka oloupeme a nastrouháme až k jadřinci, do strouhaných jablek přimícháme hořčici,šlehačku, nastrouhanou cibuli a dochutíme trochou soli a mletým pepřem.

Pestrý kukuričný krém

150 g cukrové kukuřice (konz.), 100 g zakysané smetany, lžičku citrónové  šťávy, 1 malou červenou papriku
Kukuřici necháme okapat, umixujeme na kaši a přimícháme zakysanou smetanu a citrónovou šťávu. Červenou papriku zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na kostičky.

Pesto-recept

2 svazky bazalky, svazek petrželky, 50 g parmezánu, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce piniových oříšků, 3 stroužky česneku, olivový olej
Bazalku a petrželku opláchneme, osušíme a otrháme lístky ze stonků, parmezán nadrobno nakrájíme a umixujeme s bylinkami a oříšky. Česnek prolisujeme do omáčky. Omáčku přelijeme do sklenice a přelijeme olivovým olejem. Hotovou omáčku uložíme do chladu.

Čínská pálivě sladká omáčka

2 cibule, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 125 ml sherry, 3 lžíce kečupu, chilli nebo tabasco, sůl
Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno nakrájíme a asi 3 minuty opékáme na oleji. K cibuli a česneku přidáme sherry, kečup a necháme přejít varem, ochutíme chilli a solí, přikryjeme poklicí a dáme vychladnout.

Řecká sýrová omáčka

100 g ovčího sýra, 200 ml zakysané smetany, stroužek česneku, 10 černých oliv, 1 lahůdkovou cibuli, sůl, pepř
Ovčí sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme se zakysanou smetanou a umixujeme. Česnek najemno nasekáme, olivy vypeckujeme a rovněž nadrobno nakrájíme. Cibuli nakrájíme na kolečka a vše zamícháme do omáčky, ochutíme ji a hotovou uložíme do chladu.

Bylinková omáčka-domaci recept

150 g tvarohu, 3 lžíce zakysané smetany, 5 lžic šlehačky, 2 stroužky česneku,svazek pažitky, svazek kopru, petrželky a estragonu, 50 g salátové okurky, pepř a sůl
Tvaroh umícháme dohladka se zakysanou smetanou a šlehačkou. Česnek prolisujeme, zelené koření jemně nasekáme, okurku nakrájíme na kostičky a vše vmícháme do tvarohového krému a ochutíme. Hotovou omáčku uložíme do chladu.

Polévka z králičích drobů

kořenová zelenina, zelená petrželka, sůl, pórek, králičí játra a ledvinky, králičí hlava, 2 lžíce zeleného hrášku, lžička vegety , 2 lžíce hladké mouky , 100 g másla, pepř mletý, bobkový list, pepř celý, žemli, 3 l vody 
Do studené vody dáme vařit králičí hlavu, přidáme lžíci soli, 1 bobkový list a 4 kuličky celého pepře. Vaříme zvolna a asi po 15 minutách přidáme další králičí vnitřnosti (játra, ledvinky). Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho z polévky, necháme zchladnout, obereme, případně pokrájíme a vrátíme do polévky. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka a vložíme do polévky společně s hráškem. Z 70 g másla a hladké mouky si připravíme tmavší jíšku, rozředíme ji vodou, rozmícháme a vlijeme do vroucí polévky. Necháme ji provařit. Na závěr dochutíme mletým pepřem a vegetou a přidáme nasekanou zelenou petrželku. Polévku z králičích drobů podáváme s osmaženou houskou (pro její osmažení použijeme zbytek másla).

Králík s jablky

králík (vykostit a nakrájet na kousky), 3 oloupaná jablka a plátek celeru nastrouhat nahrubo, 2 stroužky česneku, lžička kari koření, 2 lžíce sojové omáčky, lžíce soli, oleje a kečupu.
Promícháme a dusíme.

Pečený králik na cibuli

očistený, opraný králik, 2 cibule, 10 dkg slaniny, trochu oleje, sul, kmín
Na pekáč dáme nasekanou cibuli, na plátky nakrájenou slaninu, přidáme trochu oleje, vložíme na to na porce nakrájeného králika a pečeme v troubě do zlatova.

Bažant s hroznovým vínem a s oříšky

600 g bažantích prsou, 1 kg hroznového vína, 250 ml zakysané smetany, 100 g lískových oříšků, 500 ml hroznové šťávy, 150 g anglické slaniny, máslo, olej, sůl, cukr, mleté divoké koření na zvěřinu, brambory na přílohu
Bažantí prsa osolíme, okořeníme a prošpikujeme slaninou. Na rozehřátém tuku opečeme a zalijeme hroznovou šťávou. Před dokončením přidáme nahrubo drcené lískové oříšky. Poté si necháme zkaramelizovat cukr, přidáme do něj půlené, pecek zbavené, hroznové víno, které lehce v karamelu obalíme. Prsíčka vyjmeme a do výpeku přidáme smetanu, zredukujeme a podáváme s různě upravenými brambory a se zkaramelizovaným hroznovým vínem.

Veka s povidly

veka, mléko, vajíčko, strouhanka a cukr
Nakrájíme veku na plátky (asi 1 cm ), namočíme je do mléka, namažeme vždy jeden plátek povidly a druhý na něho položíme. Až je máme všechny namazané, namočíme je do rozmíchaného vajíčka, obalíme ve strouhance a usmažíme je dozlatova. Nakonec je posypeme cukrem a podáváme.

Varmuža-recept

litr mléka, cibule, olej, slanina, dětská krupička, 6 vajíček, pažitka, sůl
Na trošce oleje zpěníme cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu,kterou vyškvaříme do zlatova. Vlijeme 1 litr mléka, osolíme a přivedeme k varu. Pak přidáváme dětskou krupičku tak, až připravíme kaši (hustotu kaše každý dle své chuti). Po zahuštění odstavíme a do kaše vlejem 6 rozšlehaných vajec. Znovu dáme na plotnu a povaříme. Dle chuti dosolit. Po dokončení bohatě posypeme najemno nasekanou pažitkou. Výborné za tepla i studena s křupavým čerstvým chlebem.

Rohlík ve vajíčku

2 rohlíky, slepičí vejce M, 3 špetky soli, 2 špetky sladké mleté papriky, polévková lžíce vepřového sádla, 1 díl Apettito (50 g)
V hlubokém talíři rozšlehej vejce,do kterého přidáš 3 kávové lžičky vody (bublinky je při pečení načechrají), osolené a posypané paprikou (lepší vzhled). Každý rohlík rozkroj podélně a příčně (na 4 díly). Jednotlivé díly vlož krátce do našlehaného vejce z obou stran a ihned je vkládej do předehřátého sádla na pánvi. Opeč po obou stranách (lepší je nejdříve rovnou čast, potom zaoblenou a pokud zbylo trochu vejce, nalej na opečenou rovnou část rohlíku a ještě jenou pěkně opeč). Ještě teplé natři Apettitem a podávej s ovocným čajem.

Lívance s tvarohem

300 g polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva, 2 vejce, sůl, 3 lžíce cukru, lžíce rumu, olej, 500 ml mléka, tvaroh, marmeláda
Mouku prošleháme se žloutky, práškem do pečiva, solí, lžící cukru a rumem. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a metlou dobře prošleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Tvaroh rozmícháme s cukrem. Na oleji pečeme zlatavé lívance (asi 1 cm vysoké). Potřeme marmeládou a přidáme kopeček tvarohu.

Anglický pudink z chleba

bílý toastový chléb, vejce, mléko, smetana, krystal cukr, máslo, rozinky
Z toastového chleba okrájíme kůrky a nakrájíme napríč na trojúhelníky. Ty pak namáčíme do rozpuštěného másla a klademe do zapékací nádobky. Posypeme cukrem a rozinkami a poklademe další vrstvou chleba. Rozšleháme si vejce s mlékem, cukrem a smetanou, nalijeme na chleba do formy a necháme chvíli nasáknout. Pak pomalu pečeme v troubě dozlatova. Podáváme teplé. polité smetanou.

Africký osvěžující koktejl

3 cl malinového sirupu, 5 cl grapefruitového džusu, 10 cl sodové vody, kopeček zmrzliny, 3 lžíce šlehané smetany
Nápoj připravíme ve sklenici s obsahem 3 dl. Do sklenice nalijeme sirup, pak přidáme nejlépe vanilkovou zmrzlinu, džus, opatrně doléváme sodovou vodu a vše zakápneme šlehačkou.

Fazolová vydatná polévka

500 g fazolí, 100 g anglické slaniny, 2 klobásy, 1dcl oleje, cibule, 6 stroužků česneku, bobkový list, špetka sladké papriky, saturejka, petrželka, sůl, Maggi Fazolová polévka, Maggi Zeleninový bujon, zakysaná smetana
Nakrájenou slaninu a klobásu opečeme dozlatova, přidáme předem namočené, scezené fazole, cibuli, česnek, bobkový list, papriku, saturejku a petrželku. Zalijeme vývarem z Maggi Zlatého Zeleninového bujónu a vaříme na mírném ohni asi 2 hod. Ke konci vaření přidáme obsah sáčku Maggi Fazolová polévka. Podávanou polévku ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou.

Fazolky s vejci

650 g mladých fazolek, 50 g másla, sůl, 5 vajec, petrželovou nať
Očištěné fazolky uvaříme do měkka,scedíme je, necháme trochu vychladnout a pokrájíme  je šikmo na drobné kousky široké asi půl cm. Máslo rozehřejeme přidáme nakrájené fazolky,trochu je osmahneme,osolíme a zalijeme rozšlehanými vejci,která za stálého míchání necháme ztuhnout.Posypeme nasekanou petrželkou.Podáváme s chlebem a zeleninovými saláty.

Fazole na slanině

1/5 kg bílých fazolí, ½ masoxu, 5 dkg slaniny, lžíce másla, 2 cibule, lžíce mouky, ¼ l mléka, sul, pepř
Fazole přebereme, opereme a zalijeme vodou. Druhý den přidáme pul masoxu a dáme je vařit. Vody nesmí být mnoho, fazole musí být pouze zatopeny. Zvlášť rozpustíme na pánvi slaninu, přidáme tuk a jemně nakrájenou cibuli, zasmahneme, přisypeme mouku a do zlatova opražíme. Zředíme horkou vodou z vařených fazolí, přidáme mléko, povaříme a nalijeme do uvařených fazolí. Povaříme ještě 5 minut. Nakonec podle chuti okořeníme.

Čočka na kyselo

30 dkg čočky, 5 dkg másla, 4 dkg mouky, malá cibule, sul, pepř, octa podle chuti
Čočku přebereme, vypereme a uvaříme ve vodě do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku s cibulkou, podlijeme vývarem z čočky, povaříme, přidáme uvařenou čočku, osolíme, opepříme a ještě necháme přejít varem. 

Jehněčí na víně

1-2 jehněčí kotlety, 2 stroužky česneku, 50 g slaniny, 200 ml mléka, 100 ml bílého vína, 1 střední cibule, drcený černý pepř, gyros koření
Kotlety vykostit, odblanit, zbavit tuku, nakrájet na kostky o hraně cca 2 cm. Vylisovat česnek, smíchat s trochou gyros koření, promíchat s kousky masa. Nechat cca 2 hodiny odležet, pak zalít mlékem a nechat přes noc v ledničce. Druhý den osmahnout slaninu nakrájenou na kostičky, maso posypat drceným pepřem a se slaninou orestovat. Orestovanou směs podlít bílým vínem a dusit do měkka. Osmahnout cibuli s drceným pepřem a nasypat na maso na talíři. Jako příloha je výborný čerstvý domácí chléb

Jehněčí maso s kůrkou

jehněčí maso
na kůrku: dijonská hořčice (3lžičky), hladká mouka (2lžičky), sojová omáčka, chili omáčka, olivový olej, čerstvý rozmarýn, sůl, pepř
Vše na kůrku smíchat jehněčí maso potřít péct nebo grilovat.

26. ledna 2017

Uzené maso se švestkovou omáčkou-recept

uzené maso, 250 g sušených švestek, 20 g cukru, skořice, citrónová kůra, mandle, 2 lžíce rumu
Vypeckované švestky uvaříme a prolisujeme. Přidáme skořici, cukr, oloupané na nudličky pokrájené mandle a osolíme. Přidáme rum a citrónovou kůru. Uzené maso uvaříme  a podáváme se švestkovou omáčkou a s hrnkovým knedlíkem.