1. března 2013

Těstoviny s drůbeží omáčkou po italsku


300 g širokých nudlí ,sůl ,3 kusy drůbežích jater ,300 g žampiónů ,šťáva z poloviny citrónu, 30 g oleje , lžíce rajského protlaku, 1/8 l červeného vína, rozmarýn, pepř ,parmazán nebo jiný strouhaný sýr
Těstoviny uvaříme v osopené vodě na zcela do měkka. Drůbeží játra nakrájíme na kousky, žampióny na plátky, pokapeme citrónem. Obojí opečeme na horkém oleji. Přidáme rajský protlak, červené víno a ještě krátce podusíme. Ochutíme sekaným rozmarýnem, solí a pepřem. Dobře okapané těstoviny dáme do vymaštěné ohnivzdorné formy, přidáme drůbeží omáčku s dostatkem sýra a vše přikryté v horké troubě dusíme asi 15 minut.

Ragú ze zvěřiny s liškami


1 kg masa ze zvěřiny, bez kostí, 80 g uzené slaniny ,0,5 l vody ,1/4 l červeného vína ,2 lžíce rajčatového protlaku ,sůl, pepř ,lžička cukru ,40 g mouky ,5 lžic kondenzovaného mléka ,2 lžíce sladkokysele naloženého ovoce ,1/4 konzervy sterilovaných lišek (140 g) ,375 spätzlí

Maso dobře opláchneme, zbavíme kůže a osušíme. Nakrájíme na kostičky. Slaninu rozpustíme na pánvi. Přidáme maso a po všech stranách opékáme 10 minut. Zalijeme vodou a červeným vínem. Krátce povaříme. Okořeníme protlakem, solí, pepřem a cukrem. Dusíme při nižší teplotě 1 hodinu. Zahustíme moukou rozkvedlanou v kondenzovaném mléce. Uvaříme těstoviny. Naložené ovoce usekáme a spolu s naloženými liškami dáme do ragú. Necháme chvíli táhnout, pak promícháme s těstovinami.

Zelené nudle s krémem a houbami


375 g širokých zelených nudlí ,125 g čerstvých žampiónů, 1/2 citrónu, sůl, mletý pepř , stroužek česneku ,50 g ovčího sýra ,1/5 l smetany ,4 lžíce jogurtu ,cukr ,lžíce kaparů ,1,5 lžíce sardelové pasty ,lžíce oleje ,4 lžíce sekaných míchaných bylinek
Nudle uvaříme „al dente“. Žampióny očistíme, nakrájíme na lupínky a okyselíme citrónovou šťávou. Česnek utřeme, rovněž tak ovčí sýr. Utřeme se smetanou a jogurtem do hladka, ochutíme sardelovou pastou a pepřem. Nakonec vmícháme kapary, žampióny a bylinky. Studený krém dáme na okapané nudle a ihned podáváme.

Ostré vepřové filety s těstovinami

500 g vepřové panenské ,střik citrónové šťávy ,3 malé cibule nebo šalotky ,malá pálivá feferonka (čerstvá nebo naložená),  paprikový lusk ,3 lžíce oleje ,30 g másla nebo margarinu, sůl, pepř, sladká mletá paprika ,375 g těstovin ,2 pikantní okurčičky, malá konzerva kukuřičných zrn ,4-5 lžic vývaru ,střik Tabasca ,svazek petrželky

Vepřovou panenskou nakrájíme na nudličky a marinujeme se střikem citrónové šťávy. Usekáme očištěnou feferonku, šalotky a papriku. Olej rozehřejeme na pánvi. Rozpustíme na něm máslo a přidáme proužky masa. Osolíme a opepříme a 3 minuty opékáme. Zaprášíme paprikou, vyjmeme odpěňovačkou a dáme na teplo. Ve vzniklé šťávě osmahneme cibuli, přidáme česnek, feferonku a papriku a dusíme 5 minut. Mezitím dáme vařit nudle. K cibuli dáme kukuřici i s nálevem. Necháme jednou přejít var. K zelenině přidáme maso a kostičky okurky. Prohřejeme, ale nevaříme. Promícháme s těstovinami. Okořeníme Tabascem nebo chilli a sypeme petrželkou.

Ostré hovězí ragú


1,5 kg hovězího masa, 3 lžíce oleje ,2 velké cibule ,3 stroužky česneku ,rovná lžíce mletého zázvoru, 4 rovné lžíce kari ,2 lžičky semen černé hořčice ,sůl , lžíce octa, 2 červené feferonky ,3 velká rajčata ,3/4 l masového vývaru ,625 g makarónů

Maso nakrájíme na středně velké kostky, cibuli a česnek usekáme. Olej rozehřejeme, cibuli v něm podusíme, přidáme česnek, zázvor, kari, hořčičná semínka a při nižší teplotě 3 minuty restujeme. Přidáme sůl a ocet, kousky masa a zamícháme. Přidáme drobně pokrájeno feferonky, oloupaná a pokrájená rajčata a vývar a při nižší teplotě dusíme nejméně 1,5 hodiny. Tekutina se musí téměř vydusit. Do ragú vmícháme nudle uvařené „al dente“.

Bylinkové špagety s paprikami

400 g bylinkových špaget, 4 lžíce oleje ,300 g hovězí svíčkové, 100 g prorostlé uzené slaniny,  cibule , feferonka ,červený paprikový lusk, zelený paprikový lusk ,100 g černých a zelených oliv ,konzerva sterilovaných rajčat , šálek zahuštěné pečeňové omáčky , lžička mleté papriky ,0,5 lžičky kari , sůl, pepř ,svazek pažitky

Těstoviny uvaříme „al dente“. Olej rozehřejeme na velké pánvi, osmahneme na něm na malé kousky nakrájené maso a vyjmeme je z tuku. Ve zbylém tuku rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme usekanou cibuli a feferonku a osmahneme. Přidáme na proužky nakrájené papriky a osmahneme do sklovita. Přidáme olivy, rajčata a pečeňovou omáčku a svaříme. Ochutíme paprikou, kari, solí a pepřem. Vmícháme maso a krájenou pažitku. Prohřejeme. Těstoviny nechám okapat, upravíme na talíře a přidáme ragú.

Makaróny po toskánsku


4 lžíce oleje ,400 g telecího masa,  cibule ,200 g čerstvých žampiónů ,2 lžíce mouky ,šálek masového vývaru, 0,5 šálku bílého vína ,pohár smetanového zákysu , sůl, pepř ,několik kapek worcesterské omáčky, 80 g plísňového sýra ,400 g makarónů ,100 g ovčího sýra ,svazek pažitky

Dáme vařit makaróny. Na velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm na kousky nakrájené maso. maso vyjmeme a dáme na teplo. Na zbylém tuku necháme zesklovatět na kostičky krájenou cibuli. K cibuli přidáme na plátky krájené žampióny a krátce osmahneme. zaprášíme moukou, rozředíme vývarem a vínem a povaříme na omáčku. Vmícháme smetanový zákys. Ochutíme solí, pepřem a worcesterskou omáčkou. Do omáčky vmícháme maso a plísňový sýr. makaróny necháme dobře okapat, dáme na talíře, rozdělíme na to omáčku a posypeme ovčím sýrem a pažitkou.

Špagety s masovými knedlíčky a hráškem


500 g míchaného mletého masa , cibule , žemle , vejce ,sůl , lžíce zeleného pepře, mletá sladká paprika ,1-2 lžíce strouhanky ,100 g oleje ,375 g špaget ,200 g vařeného mladého hrášku, tymián ,střik citrónové šťávy nebo bílého vína, 8 lžic masového vývaru

Mleté maso nejlépe s nakrájenou cibulí ještě jednou jemně umeleme. Žemli namočíme a vymačkáme a propracujeme s masem, cibulí, vejcem, solí, rozmačkaným zeleným pepřem. Když je hmota řídká, přidáme strouhanku. Tvarujeme knedlíčky. Knedlíčky opékáme na rozpáleném oleji po všech stranách 8 minut. Uvaříme špagety. Ke knedlíčkům přidáme hrášek, tymián, citrónovou šťávu nebo víno a vývar a prohřejeme. Ochutíme a promícháme s hotovými těstovinami.

Sýrové spätzle


350 g spätzlí (hotové nebo podle uvedeného předpisu) ,250 g strouhaného ementálu ,4 cibule ,50 g másla nebo margarinu
Těstoviny uvaříme dle návodu. Hotové vrstvíme střídavě se sýrem do ohnivzdorné formy. Obložíme několika vločkami másla. 10 minut pečeme v předehřáté troubě při 190-200° C, až se sýr roztaví. Cibuli nakrájíme na kroužky, opečeme na zbytku másla do zlatohněda a dáme na spätzle. Podáváme nejlépe s hlávkovým salátem s bylinkami.

Spätzle s pikantní masovou omáčkou


spätzle podle základního předpisu nebo koupené ,375 g mletého masa, 2 velké cibule ,konzerva rajčat ,sůl, pepř, oregano, 2 lžíce oleje ,2 stroužky česneku, lžíce jemně sekaných oliv
Olej rozehřejeme a opečeme na něm jemně sekanou cibuli a maso. pak přidáme rajčata a koření a dusíme 20 minut. Podáváme k vařeným těstovinám.

Jednoduche zapečené makaróny

250 g makarónů, sůl, pepř, muškát ,100 g másla , cibule ,80 g mouky, 0,5 l mléka , lžička strouhané citrónové kůry ,200 g bylinkového taveného sýra (smetanového) , svazek petrželky ,tuk na formu ,2 lžíce strouhanky 

Zatím co vaříme makaróny „al dente“, rozpustíme máslo, a necháme na něm zesklovatět usekanou cibuli. Za míchání přidáme mouku, necháme osmahnout do světležluta. Postupně za míchání přilijeme mléko a mícháme, až se začne vařit. Povaříme 15 minut. Mezitím slijeme makaróny. Omáčku okořeníme pepřem, muškátem, přidáme tavený sýr a za míchání necháme na okraji plotny roztavit. Přidáme sekanou petrželku. Formu vymastíme a dáme do ní těstoviny ve 2-3 vrstvách, vždy zalijeme hustou omáčkou. Nakonec přelijeme zbytkem omáčky. Posypeme strouhankou a obložíme vločkami másla. Zapékáme 30-35 minut při teplotě 200-220°C. Uvaříme hustý bešamel, jak je uvedeno, ale nepřidáváme tavený sýr, nýbrž jen sekanou pažitku (petrželku). Těstoviny vrstvíme do formy, každou vrstvu zalijeme omáčkou a sypeme hustě strouhaným sýrem. Ukončíme omáčkou, posypeme zbylým sýrem a strouhankou a dokončíme jako v předpise.

28. února 2013

Nudle s játry


375 g nudlí, zvláště širokých, karotka, cibule , stonka celeru, 50 g másla nebo margarinu, 2 lžíce olivového oleje ,250 g jater ,2 cl suchého sherry ,sůl, pepř ,lžíce rajčatového protlaku ,50 g parmazánu
Karotku, cibule a stonek celeru usekáme a v polovině másla a oleje osmahneme. Dáme vařit nyní nudle. Omytá, blan zbavená játra nakrájíme na malé kousky a přidáme, zalijeme sherry, osolíme, opepříme a dusíme několik minut. Přidáme rajčatový protlak. Nudle scedíme, propláchneme, necháme řádně okapat. Vmícháme máslo a ragú a podáváme se sýrem.

Sýrové nudle se zeleninou

800 g různé zeleniny (papriky, fazolky, hrášek, cukety, kapusta, květák),  velká cibule, 40 g másla nebo margarinu, O,6 l masového vývaru , 250 g širokých nudlí , 0,5 citrónu ,4 lžíce strouhaného ementálu, 4 lžíce sekané petrželky ,sůl, pepř, muškát
Zeleninu očistíme, popř. Nakrájíme. Usekanou cibuli necháme zesklovatět na másle. Přidáme zeleninu, zalijeme vývarem a uvaříme ne příliš do měkka. Nudle uvaříme „al dente“, promícháme se zeleninou ve vývaru, šťávou z 1/2 citrónu, sýrem a petrželkou. Okořeníme solí, pepřem a muškátem.

Nudle s hlívou ústřičnou

6 šalotek ,500 g hlívy ústřičné, 100 g másla ,utřený stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje ,250 g širokých nudlí ,mletý černý pepř , svazek míchaných bylinek

Šalotku očistíme a rozčtvrtíme. Houby omyjeme pod tekoucí vodou, větší pokrájíme. Polovinu másla rozehřejeme na pánvi, přidáme šalotku, houby, utřený česnek a sekané bylinky a tak dlouho opékáme za častého míchání, až se tekutina vydusí. Mezitím uvaříme nudle. Ty pak scedíme, necháme okapat a vmícháme do nich houby, okořeníme pepřem a ozdobíme zbylým máslem.

Špagety po amatricku

100 g libovější slaniny z bůčku, 3 lžíce oleje ,malá cibule, malá pálivá feferonka, 250 g loupaných rajčat, 375 g špaget nebo makarónů ,sůl ,100 g strouhaného percina nebo parmazánu

Slaninu nakrájíme na kostičky a v rozehřátém oleji opečeme do zlatohněda, pak vyjmeme odpěňovačkou. Mezitím usekáme jemně cibuli a feferonku a podusíme ve vypečeném oleji. Přidáme pokrájená rajčata, trochu osolíme a ca. 8 minut povaříme. Mezitím uvaříme těstoviny „al dente“. Pak promícháme s rajčatovou omáčkou a kostičkami slaniny a posypeme hustě strouhaným sýrem.

Spaghetti alla carbonara

375 g špaget nebo makarónů, 150 g prorostlé slaniny,  lžíce oleje ,4 vejce , 50 g strouhaného parmazánu, 5 lžic smetany , 20 g másla nebo margarinu 
Zatím co se vaří špagety, nakrájíme slaninu na kostičky a opečeme je v rozehřátém oleji. V míse rozkvedláme vejce, sýr a smetanu. Ve velké pánvi rozpustíme máslo nebo margarin, přidáme hotové špagety promíchané se slaninou a tukem ze slaniny, zalijeme vaječnou směsí a na malém plameni jen krátce promícháme. Ihned podáváme.

Salámová pánev


375 g kolínek, 3 paprikové lusky, cibule ,sůl, pepř , stroužek česneku ,3 lžíce oleje ,250 g šunkového salámu, nakrájeného na kostičky, 1/10 l masového vývaru,  lžíce citrónové šťávy, cayenský pepř ,svazek pažitky

Těstoviny uvaříme „al dente“. Papriky omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Cibuli usekáme a spolu s paprikami několik minut podusíme na oleji. Krátce přidáme utřený česnek. Mezitím na pánvi bez tuku prudce opečeme kostičky salámu. Hotové těstoviny přidáme s  vývarem a citrónovou šťávou ke směsi papriky a cibule. Přidáme salám a prohřejeme. Dobře ochutíme solí, pepřem a cayenským pepřem. Sypeme pažitkou.

Špagety s tuňákem

100 g černých oliv ,2 stroužky česneku, 6 středně velkých masitých rajčat ,375 g špaget ,sůl, pepř ,200 g tuňáka, přírodně naloženého, 4 lžíce oleje ,2 lžíce kaparů , lžíce sekané bazalky

Olivy rozpůlíme a zbavíme semen. Česnek utřeme. Rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme semen a dužinu usekáme. Mezitím dáme vařit špagety. Maso z tuňáka dáme okapat a potrháme. Rozehřejeme olej. Přidáme rajčata, česnek, sůl a pepř a za míchání 4-5 minut povaříme. Pak přidáme olivy, tuňáka a kapary a prohřejeme. Špagety scedíme, necháme okapat a promícháme s ragú. Sypeme sekanou bazalkou.

Letní kuřecí pokrm s nudlemi


2 šalotky ,400 g hříbků (nebo jiných hub) ,středně velká okurka ,grilované nebo pečené kuře, 375 g širokých nudlí ,30 g másla ,1/5 l drůbežího vývaru ,1/10 l suchého bílého vína ,tymián ,2 žloutky ,lžíce smetanového zákysu ,sůl, bílý pepř , svazek kopru

Šalotky jemně usekáme, houby očistíme a nakrájíme na lupínky, okurku oloupeme, rozpůlíme po délce a nakrájíme na jemné hranolky. Kuře vykostíme a pokrájíme na malé kousky. Šalotky podusíme na másle. Současně dáme vařit nudle. Okurky přidáme na 2-3 minuty k šalotce, pak přidáme houby, za míchání podusíme 1 minutu. Přidáme vývar, tymián a víno a přikryté dusíme 10 minut. Pak vložíme maso a prohřejeme. Žloutky, smetanový zákys, sůl, pepř rozkvedláme a vmícháme do ragú. Ragú pak promícháme s okapanými nudlemi. Zjemníme sekaným koprem.

Kuře po tessinsku

20   sušených hříbků , kuře ,sůl, pepř , lžíce mouky ,750 g rajčat, malá cibule , stroužek česneku, 6 lžic oleje, 1/4 l drůbežího vývaru, 1/10 l červeného portského vína, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 g špaget nebo širokých nudlí , lžíce rozemnuté majoránky, 6 lžic smetany, lžíce kečupu

Houby namočíme na 3-4 hodiny do 1/8 l vody. Kuře rozdělíme na porce, osolíme a lehce obalíme v mouce. Rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme semen a dužinu pokrájíme. Cibuli usekáme, česnek utřeme. Rozehřejeme olej a porce masa na něm opečeme kolem dokola do zlatohněda. Přidáme na 3-4 minuty cibuli, na 1 minutu česnek. Pak přidáme houby včetně nálevu, vývar, víno a citrónovou šťávu. Při nižší teplotě přikryté dusíme do měkka 35 minut. Zatím uvaříme těstoviny „al dente“. Porce kuřete vyjmeme z hrnce, omáčku zjemníme smetanou a majoránkou, ochutíme kečupem, případně ještě solí a pepře a promícháme s těstovinami. Na to položíme porce kuřete a hned podáváme.Místo celého kuřete můžeme použít také čerstvá nebo mražená kuřecí stehna.

Těstoviny se zelenou cibulí

375 špaget, makarónů nebo velkých kolínek , sůl , velký svazek jarní cibule , 3 lžíce oleje , 40 g másla , stroužek česneku , střik citrónové šťávy , chilli pepř dle obliby 
Zatímco vaříme těstoviny "al dente", očistíme jarní cibuli a pak ji včetně natě nakrájíme na tenké kroužky. Ohřejeme olej. Rozpustíme v něm máslo a dusíme pak v něm cibuli 5-6 minut. Česnek utřeme a krátce přidáme. Okořeníme citrónovou šťávou a chilli pepřem. Promícháme s těstovinami a dosolíme.

Těstoviny s česnekovým olejem

200 g těstovin ,4 nebo i více stroužků česneku ,5 lžic olivového oleje , svazek petrželky , sůl, pepř ,100 g strouhaného parmazánu

Zatímco vaříme těstoviny "al dente", česnek jen oloupeme a v horkém oleji osmahneme do zlatohněda, pak vyjmeme. Petrželku jemně usekáme. Olej držíme velmi horký. Nudle slijeme, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Opepříme. Přilijeme horký olej. Promísíme se sekanou petrželkou a parmazánem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Špagety s bylinkami a parmskou šunkou


200 g špaget , stroužek česneku , velký svazek míchaných salátových bylinek (bezpodmínečně: šalvěj, tymián, bazalka), 200 g parmské šunky ,40 g másla , střik citrónové šťávy ,mletý pepř ,strouhaný parmazán dle obliby 

Zatímco vaříme špagety "al dente", utřeme česnek a omyjeme byliny, které necháme okapat a jemně usekáme. Šunku nakrájíme na proužky. Máslo rozpustíme, prohřejeme v něm česnek a bylinky. Promícháme s propláchnutými a okapanými špagetami a šunkou. Opepříme. Podáváme se strouhaným sýrem.

Seno a sláma - recept


200 g bílých širokých nudlí ,200 g zelených širokých nudlí ,1/4 l smetany ,100 g vařené šunky ,50 g másla ,sůl, pepř ,75 g strouhaného parmazánu
Obojí nudle společně uvaříme "al dente", slijeme, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Při velice nízké teplotě vmícháme do smetany na kostičky krájenou šunku, vločky másla a polovinu z parmazánu. Jen opatrně okořeníme a zbylý sýr podáváme zvlášť. Pokud máme čerstvou bazalku, vmícháme ji do uvařených nudlí.





Makaróny s ragú z mletého masa a hub


10 g sušených hříbků,2 cibule 2 karotky, kousek celeru, malý pórek, stroužek česneku,3 lžíce olivového oleje, 300 g míchaného mletého masa , bobkový list, 850 g oloupaných sterilovaných rajčat, 1/4 l červeného vína, sůl, pepř, 375 g makarónů, svazek petrželky, bazalka, rozmarýn, oregano 

Houby dáme do mísy, přelijeme teplou vodou a necháme 2 hodiny stát. Cibuli, karotku, celer a pórek očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek utřeme. Olej rozehřejeme na pánvi, přidáme zeleninu a česnek a krátce opečeme. Přidáme bobkový list, rajčata se šťávou, mleté maso a 1 hodinu volna vaříme. Občas promícháme. Po 1/2 hodině přidáme houby a víno. Po 45 minutách dáme zvlášť vařit makaróny. Ragú okořeníme a přidáme sekanou petrželku. Dáme na hotové makaróny.