12. února 2010

Linecký koláč

200 g polohrubé mouky., 150 g másla., oříšek másla na vymazání formy., 100 g moučkového cukru., 100 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 1/2 KL mleté skořice., 2 nebo 3 hřebíčky., 4 vejce., 200 g husté jahodové marmelády., 2 PL smetany., kůra z 1/2 citronu., moučkový cukr na posypání.,
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Zatím si uvaříme dvě vejce natvrdo. Necháme je vychladnout, oloupeme a oddělíme žloutky od bílků. v tomto receptu využijeme jen žloutky. Rozmačkáme je vidličkou v hlubším talíři. Nasekáme hřebíčky a citronovou kůru. Do mísy vsypeme mouku, koření, mandlový prášek, citronovou kůru, moučkový cukr a natvrdo uvařené vaječné žlutky. Přidáme změklé máslo a dva syrové vaječné bílky (žloutky si dáme stranou). Vše umícháme na hladké těsto. Bochánek těsta zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Po 3é minutách oddělíme 3/4 těsta a zbytek vrátíme do chladničky. Formu o průměru 22 cm s hladkými kraji vymažeme máslem Těsto rozválíme na tloušťku 5 až 6 mm a vyložíme jím formu. Naplníme jahodovou marmeládou. Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme z něj 6 proužků o šířce 1,5 cm. 2 proužky budou dlouhé 22 cm, 4 proužky o délce 18 cm. Proužky umístíme křížem přes vrstvu marmelády tak, aby vznikla dekorativní mřížka. Po obvodu koláče umístíme dokola silnější pruh těsta, urovnáme ho a uhladíme tak, aby upevnil ozdobnou mřížku koláče. Syrový žloutek smícháme se smetanou a směsí potřeme ozdobnou mřížku. Necháme 10 minut odpočinout v chladničce. Linecký koláč dáme péct do předehřáté trouby na 45 minut. Necháme mírně vychladnout a povrch koláče poprášíme cukrem. Přeložíme z formy na tác a podáváme. Linecký koláč se podává vlažný nebo studený, nikoli ledový.
Obměna: Linecký koláč (Linzertorte) se tradičně připravuje s jahodovou marmeládou, ale můžeme ji nahradit i marmeládou rybízovou, borůvkovou, ostružinovou nebo meruňkovou. 
Doporučené nápoje: Tokajské nebo muškátové víno, vermut, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat