8. února 2010

Jablečný koláč

300 g hladké mouky,1 lžička prášku do pečiva,80 g cukru,125 g másla nebo rostlinného tuku,1 žloutek,100 ml mléka,tuk na vymazání plechu,1 bílek na potření těsta
Náplň : 1 kg jablek,skořicový cukr,oříšky,rozinky,citrón

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem, nastrouhaným tukem a zadělejte mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutek. Těsto dejte odpočinout asi na půl hodiny do chladničky. Mezitím oloupejte jablka,odstraňte jádřince, nakrájejte je najemno, popřípadě je nastrouhejte, smíchejte se skořicovým cukrem,pokapejte citrónovou šťávou a přidejte trochu nastrouhané citrónové kůry. Vychladlé těsto rozdělte na poloviny, ze kterých vyválejte na pomoučeném vále dva obdélníky nebo kola dle velikosti pečicího plechu. Plech vymastěte, vložte na něj jeden plát těsta tak, aby vám trochu přesahoval z plechu ven. Posypejte jablky, hrubě nasekanými oříšky, rozinkami,překryjte druhým plátem těsta a oba dva pláty nokrajích spojte přimáčknutím prsty. Takto připravený koláč potřete rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě pečte tak dlouho, až je povrch pěkně zlatavý.Koláč krájejte až po vychladnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat