1. května 2010

Marinovaná kuřecí prsa pečené v sýrovém obalu

60 dkg kuřecích prsíček, 2 lžíce oleje (nejlépe olivového pokud jej máme k dispozici),10 dkg strouhanky, 15 dkg strouhaného sýra, 5 dkg másla

marináda : 2 vajíčka, 1/2 malého kelímku bílého jogurtu, 1 1/2 - 2 polévkové lžíce hořčice, 1 polévková lžíce oleje, šťáva z půlky citronu, 2-3 stroužky utřeného nebo prolisovaného česneku, sůl, pepř, Vegeta, špetka mleté papriky, špetka chilli koření, špetka oregana

Kuřecí prsíčka vložíme do marinád, kterou připravíme tak, že všechny suroviny společně prošleháme. V misce smícháme strouhanku se strouhaným sýrem a v této směsi obalujeme okapaná marinovaná prsíčka. Prsíčka dáme do tukem vymazané zapékací misky, na každý kousek položíme trošku másla a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 min. Doporučená příloha: Vařené brambory, bramborová kaše, smažene hranolky, opékané brambory, zeleninový salát

Marinované vepřové kotlety

marináda : špetku tymiánu, česnek utřený, sůl, pepř, šťáva i kůra z 1 citronu, 1 dcl oleje, 4 vepřové kotlety, rýře, bazalkové pesto
Připravíme si marinádu,kotlety v ní napácujem a necháme 2 hodiny odležet v chladnu. V silnostěnné pánvi na trošce oleje,kotlety opečeme do zlatova, po té mírně podlijeme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 15 min. Podáváme s rýží a zdobené bazalkovým pestem.

Marinády na přípravu domácího králíka

1. 1 velká cibule na plátky, petrželová nať, 1 bobkový list. pepř, šťáva ze dvou citronů. Maso marinujeme 4 hodiny.
2. Sklenice 4% vinného octa, trochu oleje, sůl, pepř, usekaná petržellová nať, kořenová zelenina nakrájená na plátky,1 bobkový list.
3. 0,125 l vinného octa, 0,25 l přírodního červeného vína, 1 velká cibule na plátky, 5 zrn jalovce, 2 bobkové listy, špetka tymiánu.
Vše svaříme a vlahé nalijeme na porce masa.
4. Sklenka portského vína, sklenka 4% vinného octa, několik zrnes pepře, 1 cibule, 1 bobkový list, hřebíček. Marináda sahá jen do poloviny výšky složených porcí masa, které je nutné občas přeložit, obrátit a vždy pečlivě přikrýt.

Marináda na hovězím steaku

1/2 hrnku hovězího vývaru, 3 lžíce medu, 4 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce kečupu, 1/2 lžíce zázvoru,2 stroužky česneku
V pánvi smícháme vývar s medem a sojovkou, mícháme, povaříme. Poté přidáme kečup, zázvor, utřený česnek a opět povaříme. Po vychladnutí nalijeme na maso a necháme 1/2 dne marinovat.

Marináda na drůbežím mase

1/4 l vody, 1/4 l oleje (méně), 2 lžíce kečupu, 2 žíce hořčice, 2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 5 stroužků česneku
Česnek nakrájíme na plátky. Vše smícháme a krátce necháme přejít varem. Teplé nalijeme na maso a necháme 1-2 dny zaležet. Potom upečeme.

Kuře na medu a tymiánu

celé kuře, grilovací koření, kmín, sojová omáčka, citronová šťáva, med, tymián, olivový olej

Celé kuře rozčtvrtíme a vykostíme, namícháme směs - 1,5 dcl olivového oleje, pelévkovou lžíci sojové omáčky, polévkovou lžíci citronové šťávy, plévkovou lžíci grilovacího koření a pelévkovou lžíci kmínu, směs řádně promícháme a do takto připravené směsi naložíme den dopředu čtvrtky kuřete. Následující den naložené kuře rozložíme na pečící plech a polejeme třemi polévkovými lžícemi medu. Pak kuře posypeme dvěma kávovými lžičkami drceného tymiánu a následně podlejeme 3 dcl vody. Takto připravené kuře dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 1 hodinu. Jako přílohu doporučuji rýži.

Kuřecí maso na špizech

400 g kuřecích prsíček, 1 stroužek česneku, 7 lžic oleje, 3 lžíce citronové štávy, 1 lžička kari, 1 velká mrkev, sůl, 1 červený lusk papriky, 1 zelený paprikový lusk, 2 malé cibule, 6 tenkých plátků prorostlé  slaniny, sůl, černý pepř
Marináda : Maso opereme,osušíme a nakrájíme na 12 řezů. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky.K tomu přidáme 4 polévkové lžíce oleje,citronové štávy a kari a vše dobře promícháme. Maso pak do této marinády přidáme, vše spolu promísíme a necháme přikryté stát a asi 1 hodinu marinovat.
Oškrábeme mrkev a nakrájíme na šikmé oválky, které necháme 3 minuty povařit v osolené vodě.Paprikové lusky rozpůlíme,odstraníme z nich semínka a vnitřní část,vepereme je a rozkrájíme na kousky.Cibuli oloupeme a rozkrájíme na 8 dílů.Z marinády vybereme kuřecí maso a necháme ho odkapat.Každý kus masa zabalíme do poloviny plátku slaniny.Na každý špíz pak nabodneme 3 závitky,které střídavě proložíme zeleninou tak,aby byla na začátku a na konci. Osolíme a opepříme.Špízy pak opékáme 8-10 minut za občasného otáčení ve zbylém oleji do křupava : během opékání je potíráme marinádou.Hotové je podáváme s rýží a různými omáčkami.

Marináda na krůtí maso

1/4 l vody, 1/4 l oleje (méně), 2 lžíce kečupu, 2 žíce hořčice, 2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 5 stroužků česneku
Česnek nakrájíme na plátky. Vše smícháme a krátce necháme přejít varem. Teplé nalijeme na maso a necháme 1-2 dny zaležet. Potom upečeme.

Kuřecí maso v marinádě

1/2 kg kuřecích prsou nakrájených na malé kousky, 2 velké cibule nakrájené na kolečka, 3 celá vejce, 1 lžička soli, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička solamylu, 1 lžička vegety, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky pepře, 3 velké lžíce oleje
Vše smícháme dohromady a necháme 1 - 2 dny odležet v ledničce, poté maso osmažíme na rozpáleném oleji asi 5 minut. Podáváme s opékanými brambory, nebo s hranolkami.

Kuřecí prsa na džusu

2 kuřecí prsa 
marináda : 1 dl pomerančového džusu, 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce olivového oleje, pepř, 3 stroužky česneku rozetřeného se solí
Smícháme ingredience na marinádu a naložíme do ní kuřecí prsa na 2 hodiny, poté osmažíme. Do výpeku pak přidáme lžíci kremžské hořčice a podlejeme vývarem..

Kuře na víně

1 kuře
marináda : 2 lžíce oleje (nejlépe olivového),1 dcl bílého vína,2 lžíce citronové šťávy,2 stroužky česneku,1 lžíce sekané čerstvé bazalky, sůl
Kuře rozdělíme na porce, potřeme připravenou marinádou. Marináda: v misce smícháme všechny ingredience, nesolíme! Přelijeme přes kuře. Necháme odležet, nejlépe přes noc. Vložíme do pekáčku, osolíme, polijeme zbylou marinádou, podlijeme trochou vody a upečeme do měkka. Během pečení dle potřeby podléváme vodou a maso přeléváme vypečenou šťávou, aby dostalo kůrčičku. Podáváme s křupavou bagetou nebo s brambory a hlávkovým salátem. Varianta: když je kuře poloměkké, přidáme do pekáčku syrové brambory nakrájené na čtvrtky. Osolíme a během pečení přeléváme šťávou. Ta se do brambor vsákne.

Králík trochu jinak

naporcovaný králík, kmín, cibule, olej, hořčice, pálivá paprika, česnek
Porce králíka posolit pokmínovat, poklademe kolečka cibule (3 - 4 ks) Nálev: 2 dcl oleje,2 lžíce hořčice, 2 lžíce vegety, trochu pál. papriky, utřené 2 str. česneku, dolít do 1/2 l vodou, králíka zalít nálevem, 1 - 2 dny nechat odležet v lednici Po odležení,upečeme v troubě.

Králík po vesnický

1 větší králík
marináda: 1,5 dl oleje, 1 dl vína, 1 dl vody, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička papriky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku, 1 velká cibule, sůl
Většího králíka naporcujeme, menšího necháme v celku. Olej, víno a vodu smícháme, přidáme pepř, papriku, hořčici, kečup, nadrobno nakrájenou cibuli a na tenké plátky pokrájený česnek. Směs osolíme a vlijeme na připraveného králíka v pekáči. zakryjeme utěrkou a necháme marinovat nejméně do druhého dne (nebo i déle) v chladu. Pak pekáč s masem v nálevu vložíme do trouby a necelé dvě hodiny pečeme při střední teplotě. Pokud bude třeba, podlijeme maso horkou vodou.

Králík v pikantní marinádě

1 králík, 1-2 větší cibule, 3 stroužky česneku, pepř, pálivá paprika, drcený kmín, plnotučna hořčice, rostlinný olej
Nejprve si připravte nálev. Do 0,5 l sklenice dáme:  1 rovnou lžičku pepře 1 rovnou lžičku pálivé papriky 1 rovnou lžičku drcenýho kmínu 2 polevkové lžíce hořčice 1 dl  rostlinného oleje Toto vše dolijeme vlažnou vodou a promícháme.
Kralíka (klidně může být i kuře) rozporcujeme a uložíme na menší pekáč.Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky a česnek jen na plátky. S cibulí a česnekem králíka zasypeme. Toto vše zalijeme připraveným nálevem a necháme vše uležet asi 24 hodin. Druhý den vložíme vše do trouby a pečeme do měkka. Podáváme s bramborovým knedlíkem polévaným sosem z králíka.

Králík dobře naložený

2 dcl oleje, 2 dcl vody, sůl, 1 lžička mletého pepře, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5 stroužků česneku,1 velká cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 - 3 lžíce kečupu, 1/2 králíka
Vše smícháme a do této směsi naložíme králičí maso na 24 hodin. Poté pečeme v troubě. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Játra po indicky

250 g jater /drůbežích, jehněčích, vepřových/,1/4 lžičky zázvoru,3/4 lžičky čerstvě mletého pepře,1 lžička soli (stačí i 1/2 pokud méně solíte),1/4 lžičky sladké papriky,4 stroužky česneku,1 lžička citronové šťávy,1 až 2 lžíce tuku na smažení

Játra omyjeme, očistíme a osušíme. Nakrájíme je na drobnější kousky a dobře promícháme se směsí koření, česnekem a citronovou šťávou. Směs necháme asi 30 minut odležet. Připravíme dostatečně velkou pánev, aby se játra rozprostřela ve slabé vrstvě po celém dnu. Rozpálíme dostatečně tuk, nejlépe olej. Do rozpáleného oleje vložíme marinovanou směs a játra zprudka opékáme ze všech stran za neustálého míchání. Pozor, játra jsou rychle hotová za cca 60 - 90 sekund, musí být křupavá a křehká, když je budete dělat déle, mohou ztvrdnout. Pokud budete dělat větší množství, musíte úměrně zvětšit i množství přísad a koření, rovněž doba přípravy vzroste - je nutno si dobře ohlídat, kdy budou játra hotová. Jako příloha se hodí rýže, případně je možno i hranolky.

Kotlety po čínsky

3 žloutky, 3 feferonky, 4 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce Worcesteru, 3 polévkové lžíce Maggi,
1/2 polévkové lžíce moučkového cukru, 3 polévkové lžíce Solamylu, 1 polévková lžíce Kari, 1 lžička pepře, 1 cibule (nadrobno nakrájená), 2 kotlety (krkovice)
Směs promícháme, kotlety obalíme z obou stran, uložíme do mísy, přiklopíme a necháme 3 dny uležet. Spotřebujeme do 14 dní.

Kanadský králík

1/8 másla, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 dcl jemného kečupu, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worchestru, 1 velká lžíce vegety, 1/4 lžičky pepřetrochu pálivého koření, králík ( může být i kuře )
Rozpustit máslo, nákrájet cibuli a česnek, spolu s ingrediencemi vytvořit směs, do které se na 24 hodin naloží maso, pak se vše včetně nálevu upeče. ( mírně podlévat vodou).

Hovězí po čínsky

4 plátky hovězího masa, 1 cibule, 5 mladých cibulí s natí, sůl
Marináda : 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 3 lžíce jablečného džusu, šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička zázvoru
Maso nakrájíme na menší kousky, posypeme nakrájenou cibulí a zalijeme marinádou. Zakryjeme pokličkou a necháme v chladničce přes noc odležet. Poté maso osolíme, vložíme do rozehřáté trouby a pod pokličkou pečeme 15 minut. Snížíme teplotu a pečeme ještě 5 minut. Podáváme s rýží nebo brambory a se zeleninovým salátem. Všechny suroviny na marinádu důkladně promícháme.

Hovězí pečené v hořčiční marinádě

800 g hovězího zadního, 2 cibule, 60 g pomerančového džemu, 60 g jablečného džemu (nebo přesnídávky), 2 lžíce plnotučná hořčice (dle chuti), 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce vinného octa (může být běžný ocet), 1 lžíce tymiánu, 2 špetky soli, pepře, 200 ml červeného vína, 3 stroužky česneku,100 ml smetany, 750 ml vývaru Hovězího bujónu, 2 větší mrkve a petržele, 1 menší celer, 1 máslo
Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme provázkem. Na másle orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky s nakrájenou cibulí. Maso se zeleninou dáme na pekáč a pomarinádujeme  (marináda-džemy, hořčice, ocet, tymián, sůl, česnek). Podlijeme vínem a vývarem a pečeme asi 1,45 - 2 hod. Průběžně potíráme marinádou a podléváme vínem a vývarem.20 minut před koncem pečení přidáme smetanu. Po dopečení sejmeme provázek, nakrájíme na plátky a podáváme se směsí zeleniny, marinády a smetany z pekáčku. Nejvhodnější přílohou je rýže.

Kuřecí stehna na způsob zvěřiny

kuřecí stehna bez kůže a kostí ( kuřecí steaky, krůtí stehno bez kůže ) mrkev, cibule, petržel, nové koření, bobkový list, jalovec, koření zvěřina Kotány ( Hubert  atd. ) balzamikový ocet, červené víno, olivový olej
Na oleji zpěnit cibuli, přilít vodu a malém množství svařit zeleninu, koření, ocet a víno. Do vychladlého mořidla naložit maso. Nechat v chladu nejméně 24 hodin. Potom upéct i s nálevem na másle. Vyjmout maso a do výpeku přidat šípkovou ( rybízovou ) marmeládu a rozředit červeným vínem - povařit. Příloha - opečené brambory, zeleninová obloha.

Divoké kuře

1 celé kuře, 150 g anglické slaniny, olej, máslo, směs"Divoké koření" od Antonína, 1 větší cibule,680 g bílého sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (hmotnost pevného podílu min. 340 g),50 ml sladkého červeného vína (nebo 50 ml suchého a 1 lžička cukru), sůl , kmín,1 lžíce brusinkového kompotu

Kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky. Část slaniny (asi 50 g) tučnější části anglické slaniny nakrájíme velmi nadrobno.
Příprava marinády: Na malé pánvičce zahřejeme 2 lžíce oleje,přidáme nakrájenou slaninu,kterou zčásti vyškvaříme a potom ještě jednu lžičku másla. Přisypeme 2 lžičky směsi "Divoké koření" a vše promícháme.Odstavíme a připravenou marinádou potřeme čtvrtky kuřete (s i kousky slaniny).V hrnci na 3 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli,přidáme na kostičky nakrájený zbytek slaniny a smažíme,dokud cibule nezesklovatí.Pak odstavíme ze sporáku,přidáme zelí i s nálevem a dále 1 lžičku kmínu,sladké červené víno,1/2 lžičky soli a brusinkový kompotu.Vše dobře promícháme a takto připravené zelí rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče.Pak na zelí poklademe čtvrtky kuřete, pekáč přikryjeme a dáme do předehřáté trouby (200 °C) dusit asi na 30 minut. Když je kuře měkké,pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu (na 250 °C) a dopečeme kůrku /asi 15 minut /.

Čína z králičího masa

0,5 kg masa z králíka, olej, vejce, worcestr, sojová omáčka, maggi, pórek, solamyl, moučkový cukr, kari koření, sladká paprika, sůl, pepř
marináda : 5 lžic oleje, 2 celá vejce, 2 lžíce solamylu, 1 lžíce soj. omáčky, 1 lžíce worcestru, 1 lžíce maggi, 1 lžička moučk. cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pepře
Maso nakrájíme na malé kousky(nudličky), zalejeme připraveným nálevem a uložíme na cca. 24 hod do chladu.Občas můžeme takto uložené maso promíchat. Na rozpáleném oleji pečeme zprudka asi 15 min. pak podlejeme šálkem teplé vody a dusíme. Dusíme asi 2,5 hod. za občasného dolití vody. Nakonec přimícháme nadrobno nakrájený pórek a ještě asi 15 minut dusíme,dokud se maso nerozpadá.

Contrée Côte au-dela de vin Pommé

hovězí přední s husičkou /200 gr.na osobu/, 1-2 kvalitní šťavnaté jablko, lehké bílé přírodní víno, zelený pepř, worchestershire sauce, salza rancheros, olivový olej, máslo, sůl

S hovězího nakrájíme cca 2-cm plátky, lehce naklepeme a špičkou nože propícháme - zakápneme worch.sauce, posypeme rozdrceným zeleným pepřem, potřeme olejem a necháme min 24-hod. odležet (lépe je dvojnasobnou dobu). Oloupaná jablka zbavíme jadřince. Na rozpáleném sádle restujeme plátky hovězího cca 4-5 minut na každé straně (nejlépe zatáhnout s obou stran) a pak až se na povrchu objeví šťáva obrátit a solit až před dohotovení, aby maso neztvrdlo! Mezi tím na másle osmahneme asi 1cm vysoká kolečka z jablek, která podlijime bílým vínem a přídáme na každé kolečko lžíci salza rancheros. Na porci masa položíme jablko, přelijime omáčkou s jablek a podávám nejlépe s americkými brambory. ( ty připravujeme tak, že osušené na čtvrtky nakrájené brambory potřeme olejem a grilujeme až sezlátnou v elektrickém grillu - možné také péci v troubě na najvyšší teplotě. Podáváme dále s ledovým salátem jen natrhaným na drobno a zákápnutým olivovým olejem.

Cikánské řízky

400 g kuřecích prsíček, 5 lžic solamylu, 5 lžic oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worchesterové omáčky, po 1 lžičce pepře, sladké papriky, kari, 2 lžičky soli, 4 cibule, 5 vajec
Maso nakrajime na nudlicky, cibuli nakrajime na jemno. Vsechny ingredience smichame dohromady a nechame odlezet v lednicce do druheho dne. Smazime v livanecniku na oleji.

Bylinkový králík

1 králík, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 3 stroužky česneku
marináda : 3 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžička oregana, 1 lžička šalvěje,sůl
Králíka rozdělíme na porce, které potřeme ze všech stran marinádou, připravenou smícháním všech přísad. Necháme do druhého dne odležet. Druhý den na kostičkách slaniny zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninu a nasekaný česnek. Vložíme králíka, podlijeme a pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.

Brambory plněné trubkami šunky

20 malých vařených brambor, 2 lž. sek. bazalky a lístky na ozdobení, 2 lž. citron. šťávy, 6 lž. bílého vinného octa, sůl, pepř, špetka cukr, 1 lž. olivového oleje, 20 tenkých plátků šunky
Brambory oloupeme a vypíchneme do nich dírku. Bazalku smícháme s citronovou šťávou, octem, solí, pepřem, cukrem a olejem. Na 3 hodiny je ponoříme do marinády, pak je vyjmeme a necháme okapat. Šunkové plátky srolujeme a prostrčíme dírkou. Ozdobíme lístky bazalky.

Australský steak s ananasem

4 silnější roštěnky, sůl, 4 lžíce sójové omáčky, 1 stroužek česneku, 4 lžíce oleje, 4 lžíce šťávy z ananasového kompotu, 6 plátků kompotovaného ananasu

Roštěnky naklepeme, osolíme a dáme do mělké misky. Ve sklence se šroubovacím uzávěrem protřepeme sójovou omáčku, česnek utřený se solí, olej a šťávu z kompotu. Marinádu nalijeme na připravené maso. Po alespoň 30 minutách (lze déle, i přes noc) marinádu slijeme a plátky pečeme na grilu 5-6 minut po každé straně. Při pečení potíráme marinádou. Marinádou potíráme plátky kompotovaného ananasu, které pečeme na grilu zvlášť po obou stranách dozlatova. Hotové steaky klademe na talíře, přikryjeme plátky ananasu a podáváme s bílým pečivem nebo toasty, případně s opékaným bramborem nebo hranolky.

30. dubna 2010

Salát z kysaného zelí s jablky

300 g kysaného zelí, 1 jablko, 1 sterilovaná okurka, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, ocet, mletý pepř, sůl
Kysané zelí překrájíme, jablko nastrouháme na hrubší nudličky, okurku a cibuli jemně nakrájíme. Smícháme s cukrem, pepřem,octem a olejem, případně trochu přisolíme.

Švestková omáčka

150 g švestkových povidel, 40 g másla, 40 g mouky, červené suché víno dle potřeby, sůl, pepř, cukr, kousek skořice, špetku zázvoru, lžíce rumu, citronová kůra a šťáva
Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji vínem a našleháme dohladka. Přidáme povidla, kousek citronové kůry, celé skořice a mletý zázvor. Omáčku dobře promícháme a povaříme. Citronovú kůru a skořici vyjmeme, přidáme citronovú šťávu, sůl, pepř podle chuti a přimícháme rum. Omáčka je výborná k různým masům a klobásam.

Višňový krém

750 g višní, 250 g cukru, ¼ l šlehačky (smetany), lískové oříšky
Odpeckované višně rozmačkáme,přidáme několik roztlučených lískových oříšků a cukr.Necháme asi hodinu proslazovat,pak je prolisujeme nebo ponecháme v kouscích a dáme napůl zmrazit do mrazničky.Promícháme lehce s ušlehanou šlehačkou a podáváme ozdobené celými višněmi.

Vločkový pohár

vločková směs : 1/2 balíčku piškotů Opavia, 1/2 balíčku kakaových piškotů Opavia,1 šálek ovesných vloček, 2 bílé nízkotučné jogurty, 1 šálek měkkého ovoce, ovoce na ozdobu
broskve : 4 velké broskve (nebo velké půlky broskví z kompotu), 6 sladkých, 2 hořké mandle, 4 lžíce cukru moučky, 30 g tvarohu, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

Připravíme si několik velkých pohárů, případně misek. Ovesné vločky nasucho opražíme na teflonové pánvi a poté smícháme s jogurtem a ovocem, případně celou směs rozmixujeme na jemný krém. Do pohárů střídavě ukládáme vrstvu světlých a kakaových piškotů a každou vrstvu proložíme vločkovou směsí. Broskve nejdříve očistíme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a lžící rovněž část dužiny, aby se vytvořil větší důlek,a krátce povaříme v cukrové vodě.  Takto připravené broskve poprášíme cukrem. V hmoždíři utlučeme sladké i hořké mandle. Cukr, tvaroh, citrónovou kůru, utlučené mandle a zbylou dužinu z broskví dobře promícháme. Směsí plníme půlky broskví. Naplněné broskve položíme na hotové poháry a přizdobíme strouhanou čokoládou, příp. rybízem a pod.

Závin z jablek

spetka soli, 120 g hery, 1 lzice octa, 8 lzic vody (podle tuhosti testa), 1 vejce
do nitra : strouhanka, jablka (cca 3 ks na nohavici), skorice, cukr, rozpustený zbytek hery
Vse smícháme a necháme cca 3 hod. ulezet prikryté miskou. Pak rozdelíme na 4 díly. Vezmeme 1 díl a dílem ho rozavalujeme a dílem roztahujeme do rozmeru jaký potrebujeme. Posypeme strouhankou, jablky (nejlépe na jemno krájené-strouhané rády vytíkají) posypeme krupicovým cukrem, skoricí, polejeme trochou rozpusteného tuku a sbalíme tak.aby spodní okraj byl na vrchu nohavice. Potreme vsechny sbalené nohavice zbytkem tuku a peceme ve vyhraté troube dozlatova.

Závin z tvarohového těsta

250 gr tvarohu, 250 gr Hery, 350 gr polohrubé mouky, sůl, jablka ( půlky zbavené jadřinců ), cukr skořice mletá, strouhanka ( nejlépe osmažená na másle )

Do mouky rozdrobíme tvaroh,a rozkrájíme tuk, mírně osolíme a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe nožem rozdělíme na tři díly. Pak každý díl rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, posypeme srouhankou,cukrem a skořicí a na hrubším struhadle nastrouhanými jablky ( kdo má rád, může přidat i nahrubo sekané ořechy ), znovu posypeme strouhankou, cukrem(podle sladkosti jablek),a skořicí a delší strany přehneme přes sebe.Kratší konce zmáčknutím uzavřeme a podhrneme dospod. Takto uděláme 3 záviny. Přeneseme na plech.( plech není nutno mastit ) Potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat lněným semínkem, případně ozdobit půlkami ořechů. Pečeme v rozehřáté troubě cca 25 - 30 min. Po vychladnutí pocukrujeme.

Zmrzlina doslova banánová

1 banán, med, kakao, špejle (např.od nanuku)
Banán oloupeme a zbavíme zadní části,položíme na talíř a dle chuti zalejeme čči potřeme medem.Na med nasypeme kakao (nejlépe Granko).Špejli bodneme do odřízlé části tak aby se banán nerozpadl. Celé do dame asi na 2 hodiny do mrazáku a natřeli-li jsme banán správně máme vynikající banánovou zmrzlinu

Zmrzlina s ovocem

200 g zmrazených nebo čerstvých jahod, malin nebo borůvek, 150 g tučného měkkého tvarohu, 50 g medu a podle chuti přisladíme
Čerstvé ovoce dáme do mrazáku nejméně na 2 hodiny zmrazit. Zmrazené ovoce máme připraveno k přípravě zmrzliny. Dáme do mixéru, přidáme med a rozmixujeme na kaši. K ovocné kaši přidáme tvaroh, krátce promixujeme a zdravá zmzlina je hotová. Dáme do misek a ozdobíme čerstvým ovocem.

Dobrota z borůvek

500 g mražených borůvek, 1 lžíce másla, sklenka vody, 2 dl sladké smetany, 50 g cukru, 2 lžíce mletého perníku, mletá skořice, citronová kůra
Borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou. Hustým, chutným a voňavým žahourem poléváme knedlíky.

Americká buchta

4 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 1/2 lžičky skoříce,
1 lžíce kakaa, 4 jablka - nakrájená, oloupaná, 2 lžíce opraných rozinek
zdobení : moučkový cukr, 1 lžíce velkých rozinek
Vejce rozšleháme s cukrem, za stálého míchání přiléváme olej. Přidáme mouku s kypřícím práškem, skořicí a kakaem. Nakonec přidáme jablka, ořech a rozinky. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu (170°C - 35~40minut). Před podáváním pocukrujeme a dozdobíme rozinkami.

Dezert z hrušek

hrušky ( tvrdší ),červené víno ( 1/2 l ),skořice celá, badyán ( 3 ks ),med ( 2 lžíce ),citronová kůra, zmrzlina
Hrušky oloupeme.Do hrnce dáme víno, badyán, skořici, med a citronovou kůru. Vložíme hrušky a vaříme asi 20 minut. dáme na talíř, přidáme zmrzlinu a polijeme vínem z hrušek.

Drobné ovoce s vanilkovou omáčkou

ovocná směs : po 300 g  malin a jahod, 400 g borůvek, 1 vanilkový lusk, 150 ml  šťávy z černého rybízu, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového pudinku,
vanilková omáčka : 500 ml mléka, 1 balíček vanilkové omáčky v prášku, 2 lžíce cukru,1 balíček vanilkového cukru, 125 ml smetany

Maliny přebereme, všechno ovoce omyjeme a osušíme, jahody překrojíme napůl. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dřeň. Dřeň i lusk, 150 ml  šťávy z černého rybízu, cukr. Přidáme ovoce a uvedeme do varu. Vanilkový pudink rozpustíme v 6 lžících studené vody, vmícháme do ovocné směsi a ve studené vodní lázni necháme vychladnout. Během chlazení směs několikrát rychle promícháme, aby se nevytvořil škraloup. Na vanilkovou omáčku rozpustíme obsah balíčku v 6 lžících mléka. Zbylé mléko s cukrem a vanilkovým cukrem uvedeme do varu, zahustíme rozpuštěným vanilkovým práškem, krátce povaříme. Vanilkovou omáčku vychladíme ve studené vodní lázni.

Drůbeží salát

1000 g kuřete, 800 g jablek, 120 g majonézy, šťáva z 1 citrónu, sůl, bílý pepř
Uvařené, vychladlé a vykostěné maso nakrájíme na malé kostky, kůži rozsekáme na kaši, přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kostky nakrájená jablka. Vše spojíme majonézou, ochutíme citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem.

Ensalada de Naranjo

4 pomeranč, ocet estragonový, olej, sůl, chillie paprika pálivá mletá, chilipulver, 1 lžička chili powder,1 list salát hlávkový, 1 cibule 
Pomeranče důkladně oloupeme, rozdělíme na dílky, šikmo nakrájíme na tenké plátky a dáme do misky. Oloupanou cibuli rozkrojíme po délce napůl a půlky nakrájíme na tenké plátky, které v ruce rozemneme a jednotlivé segmenty od sebe oddělíme.  Přidáme k pomerančům, zakápneme octem, olejem, osolíme, okořeníme pálivou a aromatickou paprikou, přidáme na nudličky sekané listy hlávkového salátu, promícháme a hned podáváme.

Hořké maliny

mražená lesní směs, vanilková zmrzlina, brandy
Zmraženou lesní směs pokapeme brandy a na pár sekund ohřejeme v mikrovlnce. Celé nalejeme na vanilkovou zmrzlinu.

Jablečná buchta

těsto : 300 g nastrouhaných jablek, 250 g dětské krupičky, 200 g cukru, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g másla
Poleva : 2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu
Zpracujeme těsto a pečeme v mírně vyhřáté troube cca 50 minut. Ještě horké polijeme polevou a posypeme strouhanými ořechy nebo kokosem.