10. září 2012

Plněná kapie

12 paprik - kapie., 400 ml rýže., 1 kg mletého masa., 2 vejce., cibule., pepř., sůl., mletá červená paprika., mletý zázvor., mletý česnek., 3 x 150 g rajčatové protlaky

Kapii vyčistíme od jaderníku a uřízneme poškozené části, dáme do vroucí vody ochucené solí a necháme povařit asi 5 minut aby kapie změkla. Kapii vyjmeme a necháme ji vychladnout, vodu použijeme na omáčku. Uvaříme si rýži, na tuku zpěníme 1/2 cibule, přidáme promytou rýži, opražíme ji a posolíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Rýži necháme vychladnout. Připravíme si náplň do kapie. Do mletého masa přidáme, pepř, sůl, vejce, mletý zázvor, mletou červenou papriku, mletý česnek a nadrobno nakrájenou cibuli, vychladlou uvařenou rýži. Vše důkladně promícháme. Plníme do kapie. Mezitím si uvaříme rajčatový protlak spolu ve vodě ve které jsme vařili kapii. Když máme kapii naplněnou dáme ji vařit do připravené rajčatové omáčky cca 30 minut, pak kapii vyjmeme a zahustíme omáčku moukou. Kapie vrátíme zpět. Podáváme s chlebem nebo brambory.

Pappa al Pomodoro-recept

6 větších rajčat., 5 šálků kuřecího vývaru., 5 stroužků česneku., 3 PL olivového oleje., středně velkou cibuli., 2 PL panenského olivového oleje., 1 PL bazalkového pesta., 1/2 šálku bazalkových listů, kostky chleba bez kůrky., pepř., sůl
Nejdříve propasírujeme rajčata. Ve velkém hrnci zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, vývar a vše necháme sevřít. Pak do polévky dáme nastrouhaný česnek a vaříme ji ještě 20 minut na slabém ohni. Po přidání chlebových kostek (6 na jednu porci), bazalky, pepře a soli vaříme dalších 20 minut. Metličkou rozdrobíme chléb tak, aby nám polévku zahustí. Pesto smícháme s panenským olivovým olejem a před podáváním touto směsí pokapeme polévku. 

Guláš s těstovinou

600 - 800 g hovězího předního (klejicha, slabina)., olej., sójové kostky (asi 100 g)., 5 zeleninových paprik., 5 rajčat., větší cibule., 3 stroužky česneku., pepř., sůl., mletý kmín., mletá červená sladká paprika., těstoviny (vrtulky, kolínka)
Hovězí maso nakrájíme na kostičky, dáme na připravený ohřátý olej podusit. Když dojde šťáva z masa podlijeme ho vodou dokud nebude poloměkké, tehdy přidáme sójové kostky které vyždímáme od vody. Sójové kostky si namočíme den předem do vody. Chvíli spolu vaříme, dokud nevydusí šťávu z masa (vodu). Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na proužky nakrájené stroužky česneku, očištěnou a na kostičky nakrájenou papriku, rajčata pořezané na proužky. Guláš posolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a mletou červenou sladkou papriku (můžeme podle chuti přidat i chilli mletou papriku). Dusíme v zelenině, dokud maso nebude měkké. Podáváme s těstovinami popřípadě z bramborami. 

Zapečená cuketa s polentou

¼ l mléka, 1/4 l zeleninového vývaru, 100 g kukuřičné krupice, 4 středně velké cukety, sůl, 60 g černých oliv bez pecek, 50 g parmezánu, 1-2 PL másla, 1 PL oliv.oleja, 600 g zavařených rajčat, pepř
Povaříme mléko s vývarem, vsypeme kukuřičnou krupici, na mírném ohni vaříme 3 min. Umyté cukety rozpůlíme, vyjmeme jadérka, osolíme. Polentu smícháme s 30 g sýra strouhaného, nakrájenými olivami, máslem. Naplníme tím cukety, do zapékací mísy dáme zavařené rajčata, osolíme, posypeme zbylým sýrem, pečeme 35-40 minut při 200 st.

Cukety plněné s tofu

6 malých cuket, šálek sekaných ořechů, 500 g tofu, olej, cibuli, 2 lžíce octa, lžičku soli, cukr, mletý pepř
Cukety podélně překrojíme a vybereme část dužiny. Na 1 minutu je vložíme do vroucí vody a odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Tofu rozmixujeme s olejem, solí, octem a kořením. Vydlabanú dužinu dáme na cibuli, přidáme rozmixované tofu a posekané ořechy. Směsí naplníme cukety a vložíme do vyhřáté trouby na 20 minut.

Cuketa z uzeninou

4 cukety, 400 g uzeniny, 1/4 l šlehačky, cibule, rajčatový protlak, trochu cukru, sůl, červená paprika, olej
Cukety nastrouháme, necháme odstát a slijeme přebytečnou vodu. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme červenou paprikoua orestujeme na kocečky nakrájenou uzeninu, přidáme cukety, zalijeme rajčatovým. protlakem, ochutíme, dusíme. Nakonec vlijeme šlehačku, necháme přejít varem. Podáváme s chlebem.

Cuketa od Jirky

4 mladé cukety, cibuli, 500 g mletého masa, 4 lžíce kečupu, 3 jogurtové (měkké) sýry, mletý černý pepř, muškátový květ, bazalkou, olej
Mladé cukety, i se slupkou, nahrubo nastrouháme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mleté ​​maso a kečup. Postupně vmícháváme měkké sýry. Osolíme, ochutíme mletým pepřem, muškátovým květem a bazalkou. Zapékací misku s vyšším okrajem potřeme olejem a směs navrstvíme do výšky dvou prstů. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 40 minut. Můžeme zapékat iv malých formičkách. Podáváme se zeleninovým salátem, případně vařenými bramborami.

Cuketová nádivka se salámem

2 cukety, cibule, 300 g salámu, 150 g strouhaného sýra, 200 g hrubé mouky, 6 lžic oleje, prášek do pečiva, 4 vejce, sůl, černé koření
Cukety olúpeme, nastrouháme, cibuli a salám nakrájíme na kocečky a vše smícháme se strouhaným sýrem, vaječným žloutkem a moukou. Osolíme, opepříme, lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, nalijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech a upečeme.

Cuketový koláč

kilo cuket,hlavičku česneku,5 vajec,1 dl oleje,200 g uzeniny silné chuti,min. 200 g sýra výrazné chuti,hrst bylin všelijakých chuti,lžičku soli nebo Vegety,250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva

Nahrubo nastrouháme cukety. Okolnosti mohou být následující: cukety jsou malé a mladé, strouhat jejich umyté. Cukety jsou střední a mladé, strouhat jejich oloupané. Cukety jsou velké a staré, strouhat jejich oloupané a zbavené tvrdých semínek. Zapneme troubu násilno a připravíme si pekáč - běžný velký plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.Do mísy s nastrouhanou cuketou naházíme všechny suroviny kromě práškových. Česnek utřený nebo posekaný. Přerostlou slaninu nebo pikantní klobásku nakrájenou na drobné kousky, byliny čerstvé nebo sušené. Sýr nastrouháme a do těsta použijeme větší část. Důkladně zamícháme tuto mokrou směs, aby byly všechny dobroty všude. Přimícháme mouku a prášek do pečiva. Řídké těsto vylijeme do pekáče a uhladíme povrch. Pečeme 30-40 minut. Prvních 10 minut na vysoké teplotě, potom na střední. Po 20 minutách pečení koláč posypeme po vrchu zbylým strouhaným sýrem.

Penne s cukinovou omáčkou

300 g těstovin penne, 2 malé cukety, 200 g čerstvých žampionů, cibuli, olej, velký bílý jogurt (0,5 litru), vegetu, sójovou omáčku, bazalku, pepř
Těstoviny uvaříme. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky pokrájené žampiony a dusíme do měkka. Přidáme na kostičky pokrájenou cuketu (velikost asi 2 cm). Vše dusíme dokud nebude cuketa měkká (nesmí se rozvařit), přidáme koření, zvlášť hodně sójové omáčky. Nakonec směs zalijeme jogurtem, promícháme a jen velmi krátce povaříme. Podáváme promíchané s uvařenými těstovinami.

Nákyp z cukety

cuketa, 200 g tvrdého sýra,2 kyselé smetany,5 vajec,1 červená paprika, sůl, vegeta, bazalka, drcený kmín, pažítka
Cuketu oloupat, střed vydlabat. Nakrájet na kostičky, přidat nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou papriku, pažitku posekanou nadrobno. Ke směsi přimíchat vejce, smetanu, podle chuti sůl, vegetu a kmín. Hmotu dát do vymazané zapékací mísy a posypat nasekanou bazalkou. Péct v horkovzdušné troubě na 180 ° C asi 35-40 minut a asi 10 minut před dopečením dát na vrch na kolečka pokrájenou rajče.

Cuketový koláč hrničkový

3 hrnky na hrubo nastrouhané cukety,3 hrnky hladké mouky, hrnek oleje, prášek do pečiva,3 vajíčka,hrnek moučkového cukru,¼ KL jedlé sody
Vše smíchat a dát upéct. Upečený koláč jen posypat moučkovým cukrem.

Cuketové placky s vločkami

Na hrubém struhadle nastrouháme 250 g očištěné cukety, přidáme 4 PL ovesných vloček, posolíme a necháme chvíli odstát. Cuketa pustí vodu a vločky ji vsaje. Pak přidáme vejce, lžíci hladké mouky, lisovaný česnek, majoránku, mletý pepř. Opékáme na malém množství tuku a podáváme horké.

Cuketa po řecku

cukety, rajčata, mleté ​​maso, 5 vajec, oregano, olej, pepř černý, sůl
Do vymazaného pekáče naklademe vrstvu neloupaných cuket nakrájených na hranolky, osolíme, okořeníme pepřem a oreganom.Pokračujeme nrstvou na kolečka nakrájených rajčat. Uprostřed bude vrstva mletého masa, které ochutíte jako na fašírku. Na to znovu cuketa a vše završit rajčaty. Asi hodinu pečeme, slijeme přebytečnou šťávu, zalijeme rozšlehanými vejci a necháme v troubě srazit.

Těstoviny s cuketou

300 g těstovin, 2 mladé cukety, 2 středně velké červené cibule, 40 g nakládaných oliv, 150 g nakládaných hříbků, tavený sýr v střívka (případně 3 trojúhelníčky taveného sýra), sladkou smetanu, sůl, oregano, bazalku, olivový olej
Cibuli pokrájíme na proužky osmažíme na oleji do sklovita. Přidáme pokrájenou cuketu a posolíme. Když cuketa mírně změkne, přidáme olivy, hříbky, bazalku a oregano. Těsně před koncem přidáme smetanu a tavený sýr. Počkáme, dokud se sýr rozpustí. Směs promícháme s uvařenými těstovinami.

Zapékaná plněná cuketa

cuketu, sůl, 200 g šunky, olej, 3 roztíratelné sýry, 1 pochoutkovú smetanu, 4 vejce, 4 uvařené brambory, sůl, mletý bílý pepř, 100 g strouhaného sýra
Cuketu rozřízneme po délce na dvě poloviny. Střed vydlabeme a nasolíme, aby změkla. Naplníme nádivkou. Náplň: Šunku pokrájíme na nudličky a osmahneme ji na oleji. Přidáme roztíratelný sýr, smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme vejce, brambory pokrájené na kostky. Ochutíme solí a pepřem. Směsí naplníme připravené poloviny cukety. Zapékáme ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem.

Zapékaná cuketa

0,5 - 1 kg brambor, 2 menší cukety, 2-3 rajčata, anglická slaninou, asi tak cela hlavička česneku (kdo jak má rád), eidam na strouhání, 200 g nivy, 500 ml smetany ke šlehání, sůl, koření dle vaší chuti (tymián, bazalka, pepř mletý, chili, trošku vegety)

Brambory nakrájíme na kolečka a dáme předvařit. Na vymaštěnou zapékací mísu poklademe na plátky nakrájenou anglickou slaninu, brambory, posypeme první vrstvou rozmačkaného česneku, dále cuketu nakrájenou na kolečka, kterou posypeme směsicí koření, na cuketu ukládáme na kolečka pokrájené rajčata, které posypeme zbylým česnekem, posypeme nastrouhaným eidamem a opakujeme vrstvení. Na vrch brambory a směs koření. V šlehačkové smetaně rozvaříme nivu, polijeme a dáme tak na půl hodinku zapéct.

Slaný koláč z cukety

500 g cukety., 150 g tvrdého sýra., 150 g salámu., 200 g polohrubé mouky., 3 vejce., cibuli., česnek., prášek do pečiva., vegeta., majoránka
Nahrubo nastrouháme cuketu, sýr, salám, cibuli. česnek a promícháme s ostatními přísadami. Směs dáme na pekáč a pečeme při teplotě 150 až 180 stupňů C půl hodiny. Koláč je výborný i studený.

Karamelová svíčková

600 g hovězího masa., 3 mrkve., 2 petržel., 1 kedluben., 1/2 celeru., 2 cibule., 1 PL octa., bobkový list., pepř., 2 PL oleje., 1 PL cukru., 50 ml červeného vína., 500 ml smetany na vaření

Maso prošpikujeme slaninou. Mrkev, petržel, kedluben, celer a jednu cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přilijeme 1,5 litru vody, ocet, koření a bobkový list. Povaříme, maso vložíme do vychlazeného nálevu a necháme jeden den odležet v chladničce. Zbylou cibuli nakrájíme a osmažíme. Naložené maso opečeme na cibulce a následně jej dáme na pekáč. Přidáme scezenú zeleninu (nálev si necháme). V troubě pečeme asi hodinu. Podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme a necháme vychladnout. Zeleninu a výpek rozmixujeme. V hrnci rozpustíme cukr na světlý karamel a přilijeme zbývající nálev. Přidáme rozmixovanou zeleninu, červené víno a asi 10 minut povaříme. Pak přilijeme smetanu a ještě chvíli necháme povařit. na mírném ohni. Podáváme s knedlíkem polité omáčkou a ozdobíme citronem a bylinkami. 

Kuřecí řízky s jablky a česnekem

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, okořeníme podle chuti. Dáme do vymazaného pekáče, na maso nakrájíme na čtvrtky 4 oloupaná jablka a česnek na plátky. česneku podle chuti, nejmíň 5 stroužků. Pečeme v troubě, až je maso měkké vyndáme ho, jabka s česnekem rozmačkáme vidličkou. Vytvoří se z toho omáčka. Podáváme s brambory.

Vánoční karamelový likér

plechovka kondenzovaného slazeného mléka,4 vanilkové cukry, 0,5 litru rumu, 3 žloutky
Kondenzované mléko vaříme ponořené ve vodě cca 2 hodiny. Necháme zcela vychladnout. Nad párou řádně vyšleháme žloutky s vanil. cukry do husté hmoty, nesmí být cítit zrnka cukru. Nejlépe šlehačem na nízké obrátky asi 30 minut. Do mísy dáme zkaramelizované mléko, do něj přidejte vyšlehané žloutky s cukrem a dobře vyšlehejte. Po trochách přidávejte rum za stálého šlehání. Likér necháme zcela vychladnout a přelijeme do láhví.

Likér z ledových kaštanů

250 ml šlehačky, 1 salko, 3 x ledové kaštany, 4 kostičky hořké čokolády, 0,5 litru rumu
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme z plotny, necháme vychladnout a vlijeme Salko a nakonec rum. Řádně promícháme, aby bylo hladké a lijeme do lahví. Z jedné dávky je litr likéru,

Vařený vaječný likér

litr plnotuč.mléka, 8 žloutků, 0,5 l rumu, 300 g cukru, 1 Salko, 250 ml šlehačky 30%, vanilkový cukr
Do většího hrnce dáme mléko, 30% šlehačku, cukr a žloutky. Vše důkladně prošleháme a za stálého míchání přivedeme hmotu k varu. Pak základ likéru vychladíme a přidáme salko s vanilk. cukrem a rumem. Vařený vaječný likér naléváme do lahví přes sítko, abychom odstranili případné zbytečky od bílků. Plnotučné mléko lze nahradit 12% smetanou a salko lze nahradit pikaem stejné velikosti plechovky. Získáme tak čokoládový likér.

Jihoamerické ragů

800 hovězího na kostičky pokrájeného,3 papriky na nudličky,3 rajčata, oloupaná a na kostičky nakrájená, větší cibule nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, utřeného,mrkev, očištěná a nastrouhaná,4 lžíce kečupu, 2 feferonky či jiné pálivé papričky,1 ¼ l vývaru,2 lžíce octa (8%),2 lžíce worcesthire sauce,lžička cukru,1,5 lžíce hořčice,4 lžíce oleje,sůl, pepř
Maso na tuku osmahnout, dát stranou.Na témže tuku zesklovatět cibuli, přidat česnek a mrkev, promíchat, pak přidat maso a kečup, prohřát, přidat všechno ostatní krom rajčat a paprik.1 hodinu dusit, přidat papriky, podusit ještě 20 minut, pak rajčata, znova 10 minut podusit a je to.

zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=821

Pensylvánské dušené hovězí

1,75 kg hovězího na vaření,sůl a pepř,sladká paprika, mouka,2 PL másla,6 středně velkých cibulí, usekaných, 0,5 hrnku usekané mrkve,2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na drobno,1,5 hrnku na drobno nakrájených rajčat
Vetřete koření a sůl do masa, obalte v mouce a opečte na másle. Vrazte to do hrnce, zalijte vodou, aby to bylo potopené, a uveďte do varu.Mrkev a celer osmahněte v kastrolu, kde jste opekli maso, zalijte trochou vody a rozpusťte opečánky. Vše přidejte do hrnce kde se maso vaří, přidejte rajčata a vařte až je maso měkké.Z tekutiny má vzniknout omáčka, nechte tedy část odpařit, na závěr můžete trochu zahustit moukou, nebo škrobem.

zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=815

Dušené hovězí po mexicku

1,5 kg hovězího masa vhodného na dušení, kližka je samozřejmě nejlepší, nakrájeného na malé kousky,2 lžíce oleje,1/2 lžička soli,hrnek hovězího vývaru může být z kostky či jinak konzervovaný, hrnek salsy,2 středně velké cukety, nakrájené na menší kousky jako do polévky, plechovka (425 g) černých fazolí, 1/2 hrnku mražených kukuřičných zrn, mohou být i z plechovky, nebo pro ten účel čerstvě předvařené, 2 lžíce kukuřičného škrobu, rozpuštěného ve 3 lžicích vody, usekaná nať koriandru, té hodně, mexičani jí milují. /zelená petrželka /, zakysaná šlehačka,usekané rajče

V kastrolu rozpalte olej, na něm opečte maso dohněda. Osolte, vmíchejte vývar a salsu. Zvolna duste až je maso měkké, asi 1 – 1 1/4 hodiny.Přidejte cuketu, fazole a kukuřici, dobře promíchejte a duste dalších asi 20 minut, až je to vše pěkně měkké.Vmíchejte rozpuštěný škrob aby to zhoustlo. Přitom opatrně, zahušťování škrobem je zrádné! Chvíli se nic neděje, trochu přidáte, a najednou je tam knedlík.Na talíři ozdobte nasekanými rajčaty, na to lžíci zakysané šlehačky a posypte petrželkou.

zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=814

Nedělní hovězí pečeně

1 1/4 kg hovězí pečeně sůl, pepř, 3 velké brambory (asi 1/2 kg), neoloupané,2 velké mrkve,velká petržel,2 velké stonky celeru,středně velká cibule na plátky,2 bobkové listy,lžička sušené rozmarýny,1/2 lžičky sušeného tymiánu,1/2 hrnku hovězího vývaru

Maso nakrájejte na kousky větší než na guláš, osolte a opepřete. Brambory dobře omyjte a nakrájejte na kousky. Mrkev a petržel diagonálně nakrájejte na 2 cm kousky. Celer nakrájejte na asi 3 cm kousky.Zeleninu a bobkový list dejte do silného hrnce, (pokud máte keramický pomalý hrnec, teď je ta pravá chvíle ho vytáhnout z kumbálku.) posypte tymiánem a rozmarýnem. Na to rozprostřete maso, vše zalijte vývarem a duste pod poklicí až se maso rozpadá. V pomalém hrnci 8 1/2 – 9 hodin, v hrnci normálním to bude dřív. Při servírování dejte maso doprostřed, obklopte zeleninou, bobkové listy zahoďte, vše zalijte vydušenou šťávou.
zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=813

Burgunské dušené hovězí

70 dkg hovězí kližky nebo plecka, očištěné a na kostky pokrájené,2 lžíce másla,1/2 hrnku uzeného vepřového ramínka, nakrájené na 1 cm proužky,2 středně velké cibule na tenké plátky pokrájené,stroužek česneku, usekaný, středně velká mrkev nakrájená na 1 cm plátky,1/4 hrnku petrželky, usekané,bobkový list,1/2 lžičky soli,1/8 lžičky pepře,1/4 lžičky sušeného tymiánu,lžíce rajského protlaku,hrnek suchého červeného vína (burgundské, nebo doma rulandské),10 dkg (4oz) naložených ale nekyselých hub

Ve velkém kastrolu rozpusťte máslo, na něm osmahněte do hněda maso. Až zhnědne, přidejte proužky uzeného.Přidejte cibuli, česnek, mrkev, petrželku,bobkový list, sůl, pepř, tymián a rajský protlak. Vmíchejte víno, přidejte houby i s lákem. Snižte teplotu a duste, až je maso měkké. Děrovanou naběračkou vyndejte maso a zeleninu.Tekutinu přiveďte do varu a míchejte, až se část odpaří a tekutina trochu zhoustne. Osolte dle chuti. Maso a zeleninu dejte zpět, prohřejte a servírujte. zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=812