14. dubna 2012

Těstoviny s mletým masem a jatry


500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g mletého masa (vepřové, hovězí), 200 g vepřových jater, cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 konzervy rajčat (sekaných), olej, sůl, mletý pepř, tymián,200 g tvrdého sýra na posypání, zelená petrželka

Nejdříve oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme. Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou.
Poznámka : Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.

Myslivecká paštika


3 kg upečeného vepřového bůčku, 1 kg syrových vepřových jater, 3 velké cibule, paličku česneku, přidáme drcené sušené houby, zázvor, mleté nové koření, sůl a důkladně promícháme. Plníme do skleniček nebo salámového alobalu a vaříme 1 hodinu. Po vychladnutí mažeme na chleba.

Sváteční domácí paštika


1,2 kg mletého vepřového plecka, 250 g mletých kuřecích jater (vepřových), nakrájené žampiony (čerstvé nebo sterilované), 4 vejce, 1 dl strouhanky,  stroužek česneku, bazalka, pepř, sůl
Vše smícháme a dáme do zapékací mísy vyložené tenkými plátky anglické slaniny (uzeného bůčku). Do paštiky zapícháme 4-5 bobkových listů a pečeme asi 90 minut při teplotě 175 °C.

Sekaná z trojího masa,


1000 g vepřové krkovičky, 500 g hovězího masa, 200 g uzeného bůčku, 4 vejce, debrecínský párek, velká cibule, 5 stroužků česneku , lžíce soli, 0,5 lžičky pepře, 0,5 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky 

Předem (asi dvě hodiny) si namočíme do vody rohlíky. Dvě vejce si uvaříme natvrdo. Mleté maso dáme do mísy, přidáme česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkáme a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmícháme do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujeme (sekaná má dostat důkladně naplácáno, aby se maso dobře spojilo!). Na válu si rozprostřeme alobal, přeneseme na něj zpracované mleté maso a rozválíme ho na silný plát. Na něj doprostřed položíme postupně párek a oloupaná vařená vejce. Pomocí alobalu dobře zavineme, vytvoříme dvě šišky sekané a posypeme je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskneme. Do pekáče dáme na dno asi jeden centimetr vody, vložíme šišky sekané, pekáč přikryjeme a pečeme v troubě asi hodinu a půl. Občas kontrolujeme a případně podléváme vodou. Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme, aby vznikla křupavá kůrčička. Podáváme teplé s bramborem, bramborovou kaší či bramborovým salátem nebo studené s chlebem, pečivem a kyselou okurkou.

Dánské vepřove kuličky


1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, vejce,  menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl
Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Prohněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Mleté nastavovane řízky.


450 g mletého vepřového masa, 250 g strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka,3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl
Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.

Zelné baličky z mletým masem


hlávka bílého zelí, sůl, 100 g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60 g vařené šunky,60 g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř, petrželová nať, 200 g libového jehněčího masa , 2 cibule, 100 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 60 g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru (bujón) 

Z hlávky bílého zelí oddělíme 12 velkých listů, omyjeme je a krátce povaříme v osolené vodě. Pak je vytáhneme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Veku nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem, šunku nasekáme a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmícháme do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100 g listů opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Šalotku nasekáme a se zelím ji opečeme na oleji. Přilisujeme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a vmícháme petrželku.Jehněčí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé kostky, opečeme na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme. Jehněčí a zelí přidáme do mletého masa a promícháme, ovařené zelné listy rozpůlíme. Tvrdá žebra z nich seřízneme. Náplň rozdělíme na listy a vytvarujeme kulaté zelné balíčky. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, mrkev a celer omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostičky stejně jako anglickou slaninu.V hrnci rozehřejeme olej, rozškvaříme na něm slaninu a osmahneme cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidáme tymián a okořeníme, navrch poklademe zelné balíčky, zalijeme vývarem a přikryté pomalu dusíme asi 30 minut.



Zapečené mleté maso s rýží


400 gramů rýže, litr vody, 300 gramů mletého masa, 350 gramů nakrájených rajčat, cibuli dvě polévkové lžíce oleje, dva silné plátky uzeného špeku nakrájeného na kousky, parmazán, čtyři vejce, sůl a pepř

Cibuli a špek opečeme na oleji. Dále přidáme rajčatovou šťávu, sekané maso a vše dusíme na mírném ohni. Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme do omáčky čtvrt litru vody. Necháme ji půl hodiny vařit. Mezitím si vymažeme tukem ohnivzdornou formu, pak dáme do formy rýži smíchanou s omáčkou, rozšlehaná vejce a vše posypeme strouhaným sýrem. Přidáme ještě tři čtvrtě litru vody a zamícháme. Pokrm necháme při střední teplotě 30 minut zapékat. Poté formu vyndáme, rychle promícháme a necháme další hodinu péct, až se vytvoří zlatohnědý povrch. Ihned podáváme.

Mleté maso jako roštěná


500 g mletého masa, 3 cibule, sůl, pepř, hořčice, hladká mouka, olej, vejce,strouhanka, mléko

Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a nadrobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi jako dlaň.Placičky potřeme hořčicí, obalíme v mouce a na rozpáleném oleje rychle opečeme. Opečené placičky přendáme na talíř a do vypečené šťávy dáme osmažit 2 na kostičky nakrájené cibule. Když je cibule osmažená, přidáme placičky, podlijeme vodou a necháme dusit až se cibule rozdusí, aby se udělal pěkný sos. Pokud není rozvařená, můžeme ji protlačit sítkem nebo rozmixovat, Na závěr dochutíme solí, když je omáčka málo slaná.Podáváme s různě upravenými brambory a tatarskou omáčkou.

Divoká sekaná


500 g mletého masa, 250 g uzeného bůčku, 3 lžíce kořenové zeleniny, 2 lžičky divokého koření, sůl, 2 rohlíky, šálek mléka, cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, strouhaná kůra z půlky citrónu, čerstvá nebo sušená petrželová nať, strouhanka, sádlo

Uzený bůček nakrájíme na kostičky, osmahneme na něm kořenovou zeleninu, cibuli a necháme ochladit. Mleté maso rozmícháme s kořením, houskami rozmočenými v mléce, nastrouhaným česnekem, přidáme vejce, citrónovou kůru, petrželku a bůček s kořenovou zeleninou a cibulí. Podle chuti přisolíme. Vše důkladně promícháme, zahustíme strouhankou, utvoříme dvě šišky, osmahneme je na sádle a asi hodinu pečeme v rozehřáté troubě. Jako přílohu můžeme použít tmavý chléb nebo vařené brambory.

Hradecké koule

400 g tučnějšího vepřového masa, 150 g jater,  vejce, žemle, stroužek česneku, pepř, sůl
Maso s játry umeleme, ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem. Přidáme v mléce namočenou žemli, vejce a dobře propracujeme. Tvarujeme koule o velikosti vajec, klademe do pekáčku vymazaného sádlem, posypeme drceným kmínem, podlijeme a upečeme dočervena. Podáváme s chlupatými knedlíky a dušeným zelím.

Masové kuličky se sýrovou omáčkou

0, 5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce,strouhanka
zálivka : 250 ml smetany 33%, 200 ml mléka, 10 dkg nastrouhané nivy,10 dkg nastrouhaného eidamu
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto za občasného podlití pečeme do změknutí. Po upečení zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na chvíli zapéct.

Šunkove rolady zapečene


0,5 kg mletého masa ( ochutit, třeba jako na sekanou), 7-10 plátků šunky,15-20 dkg tvrdého sýra, smetana (250 ml), kečup (cca3-4 lžíce), bazalka

Z masa vytvarujeme válečky které zabalíme do šunky, z masa na které už šunka nezbyla uděláme kuličky. Rolády a kuličky vyložíme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou jsme zamíchali s kečupem a bazalkou. Mísu dáme do trouby cca na 200°C a pečeme 30-40 min.Podáváme s rýží, možno i s brambory.

Sekané hovězí Parmentier

2 cibule, lžíce sekané petrželky, 30 g másla nebo sádla, 500 g vařeného hovězího masa, sůl, pepř, špetka hladké mouky, 300 ml vývaru nebo vody, 50 ml bílého vína, 400 g brambor, 40g másla, 100 ml vývaru, 40 g másla, vejce
Cibuli drobně nasekat, promíchat s petrželkou a osmahnout na tuku. Přidat rozemleté maso, mouku, vodu či vývar,víno, sůl a pepř. Za občasného promíchání dusit asi 3/4 hodiny. Brambory uvařit ve slané vodě a propasírovat. Přidat máslo a trochu teplého vývaru. Podušené maso vložit do ohnivzdorné nádoby, pokrýt kaší, polít máslem a zapéci. 

Sekaná květáková pečeně


500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 0,5 menšího květáku, 5 PL strouhanky, trochu mléka, vejce, 5 PL sodové vody, cibule,  brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření Vegeta, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl

Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí. 

Masové kuličky v rajské omáčce


2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, velká konzerva rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, houska, 500 g mletého masa, 3-4 lžíce strouhanky, vejce, 3 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce italských bylinek, sůl, pepř, lžička cukru. 

Cibuli a česnek oloupeme, posekáme a orestujeme na oleji. Polovinu vyjmeme. Rajčata pokrájíme a spolu s protlakem vložíme k cibuli a vaříme asi 30 min. Housku namočíme v teplé vodě. Po chvíli ji vymačkáme a promícháme s mletým masem, odloženou cibulovou směsí, strouhankou, vejcem, parmazánem, bylinkami, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme po všech stranách na oleji a poté je vložíme do omáčky a prohřejeme.Omáčku dochutíme solí a pepřem. Nejlepší příloha jsou špagety.

Karbanátky s ořechy

500 g mletého vepřového masa, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, vejce, sůl, 2 lžičky Vegety speciál, 5 lžic hladké mouky, 7 lžic vody, ¼ lžičky prášku do pečiva

Mleté maso promícháme s ořechy, rozšlehaným vejcem, solí a Vegetou. Necháme ho v chladnu asi hodinu odležet a poté z něj vytvarujeme několik menších karbanátků. Z mouky, vody a kypřícího prášku ušleháme těstíčko a necháme ho chvíli odstát. Nemělo by být příliš husté. Připravené masové placičky namáčíme v tomto těstíčku a smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. Podáváme teplé – například s bramborovou kaší nebo s čerstvou zeleninou v arabském chlebu. 

Švédské masové kuličky v omáčce


600 g mletého masa, střední cibule,  lžička škrob. moučky, 2 středně velké strouhané vařené brambory, 2 žloutky, 125 ml šlehačky, trochu sardelové pasty, trochu strouhanky , sůl a pepř, trochu , olivového oleje.
omáčka : 200 ml smetany na vaření, plnotučná hořčice, špetka hladké mouky, hovězí vývar nebo z kostky, brusinky

V míse smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, sardelovou pastou a škrob. moučkou. Přidáme mleté maso, žloutky, smetanu, trochu strouhanky. Propracujeme těsto a vytvoříme kuličky, které klademe do pekáčku nebo zapékací misky vymazané olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut. Hotové kuličky vyjmeme, část tuku slijeme, zbylý poprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu,necháme přejít varem. Podle chuti dochutíme hořčicí a sardelovou pastou. Podáváme s vařenými brambory a brusinkami.

Pštrosí vajíčka z mleteho masa


8 vajec vařených natvrdo, 400 g mletého masa, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, koření na mletá masa, strouhanka na obalení, olej na smažení

Mleté maso promícháme s vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran. Usmažené rozkrojíme a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

13. dubna 2012

Mleté řízky v leču


400 g mletého masa, vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk 

Mleté maso smícháme s vajíčkem rozdělaným v mléce, přisypeme strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně hmotu propracujeme. Potom z této směsi uděláme několik řízků, poklademe je to rozpuštěného tuku v pekáčku a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme z každé strany 10 minut. Před dopečením řízky zalijeme lečem rozmíchaným s rajčatovým protlakem, po chvilce přilijeme smetanu, přisypeme mletou paprikou a dopečeme. Podáváme s těstovinami.

Mleté maso zapékané s makarony v listovém těstě


listové těsto, makaróny, mleté vepřové a hovězí maso, vejce, rajský protlak, strouhaný sýr, cibuli, drůbeží játra, slaninu a hovězí vývar

Makaróny uvaříme v osolené vodě, cibuli, mleté maso, sýr, játra a slaninu osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak a vývar a vaříme asi 25 minut. Směs smícháme s uvařenými makarony. Pekáč vymažeme olejem a vyložíme polovinou vyválcovaného těsta, navršíme masovou hmotu, urovnáme, pokryjeme zbytkem těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Cuketové soudečky s mletým masem


velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, oregano, mletý pepř, olej

Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme drobně posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut.Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Lilek plněný mletým masem


2 středně velké kusy lilku, mleté maso, cibuli, trochu červeného vína, vejce, pepř,hladká mouka, strouhanka, koření podle chuti, sůl, strouhaný sýr asi 10 dkg, na přílohu brambory, hranolky nebo brambor. kaši

Mleté maso promícháme s pokrájenou cibulí, vejcem, strouhaným sýrem, moukou, strouhankou. Zakápneme(nemusí být) červeným vínem, osolíme, opepříme.Lilek očistíme a rozkrojíme, vydlabeme, naplníme masem, vymažeme pekáček trochou oleje a narovnáme lilky. Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200 st. Měl by být lilek trošku propečený a maso hnědé upečené. Před servírováním zasypeme maso sýrem.Jako přílohu uděláme brambor. kaši nebo brambory, hranolky.

Ďábelské karbanátky


500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 2 rohlíky, 5 lžic mléka, 2 cibule, 2 feferonky, 2 vejce, lžička čerstvě mletého pepře, lžíce plnotučné hořčice, lžíce strouhaného křenu, lžička Vegety speciál, lžička tymiánu , sůl, strouhanka na obalení

Rohlíky nakrájíme na kousky a povlažíme mlékem. Jakmile změknou, rozmačkáme je vidličkou na kousky a přidáme k masu. Cibuli oloupeme, 2feferonky očistíme a jemně nasekáme. Přidáme k masové směsi společně s vejci, pepřem, hořčicí, křenem, solí a kořením. Směs dobře propracujeme, v misce uhladíme, přikryjeme a necháme v chladnu odpočinout. Může odpočívat i do dalšího dne, dobře se proleží a chuť je ještě výraznější. Před přípravou vytvoříme rukama karbanátky a lehce je obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší, ale výborné jsou také studené s čerstvým chlebem.

Klopsy se sýrovým krémem

mleté maso, vývar nebo kostka bujonu, 2 dl bílého vína, tavený sýr, šlehačka, zelené olivy,Maizena, vejce, strouhanka, petrželka, pažitka, sůl, pepř,cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. K masu přidáme vejce, cibuli a trochu strouhanky, osolíme a opepříme. Masovou směs dobře zpracujeme a pak z ní vytvarujeme asi 12 kuliček. Do každé uděláme dírku, vložíme do ní olivu a zase maso zakulatíme. Do hrnce dáme vývar a víno a pod pokličkou asi 10 minut vaříme. Do vývaru dáme rozpustit sýr, zahustíme Maizenou rozmíchanou v trošce studené vody a nakonec vmícháme šlehačku. Petrželku nebo pažitku opláchneme, oklepeme vodu, osušíme a nasekáme nadrobno. Zbylé olivy také nasekáme nadrobno a společně s pažitkou nebo petrželkou vmícháme do omáčky.



Sekaná se zakysanou smetanou


800 g mletého masa, vejce, kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek) a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu. Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou. Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem nebo s kompotem. 

                              


Italská sekaná


500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého sýra, 2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, malý celer, 100 ml bílého vína, 3 rajčata, 20 g másla, sůl, petrželová nať 

Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme asi 20 minut. Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem (nebo vývarem). Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem. 


Sekaný biftek na roštu


200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 200 g anglické slaniny, vejce, lžíce strouhanky, pepř, sůl
Maso umeleme, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, strouhanku, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, tvarujeme placičky, potřeme olejem a na grilu po obou stranách opékáme.

Pivní noky z mletého masa


500 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl
Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva, trochy Solamylu, pepře a soli. Smažíme v rozpáleném oleji.

Prokládaná fašírka


Mleté maso smícháme s vejcem, osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením, zahustíme podle potřeby strouhankou. Vypracované těsto rozetřeme na vymazaný alobal, poklademe po celé délce proužky nakrájeného syrového vepřového masa a posypeme 2 nakrájenými cibulkami a feferonkou orestovanými na oleji. Zabalíme do alobalu a upečeme.

Chlebičková sekana


400 g mletého masa, 100 g prorostlé slaniny, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 párky, 4 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl
Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu. Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčkneme 4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C.

Plněné papriky s nivou


papriky, 0,5 kg mletého masa, 10 dkg Nivy, 10 dkg anglické slaniny, 2 cibule, sůl, pepř

Papriky si rozpůlíme, vyjmeme vnitřky a omyjeme. V míse smícháme mleté maso s Nivou, pepřem a dle chuti solí (pozor, Niva je slaná dost, takže opravdu záleží na vaší individuální chuti - já už třeba vůbec nedosolila), a směsí naplníme poloviny paprik. Do zapékací misky si dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, na ni naskládáme "lodičky" paprik, které zakryjeme plátkem slaniny, podlijeme vodou (žádný tuk nepřidáváme) a pečeme v rozehřáté troubě cca 45 min (ale každá známe svou troubu nejlépe...). Jako příloha se nejvíce hodí brambory a zeleninový salát.

Super špagetová rychlovka

balíček špaget, 600 g mletého masa, 1 kečup ve skleničce ( střední velikost ) 5 rajčat, 3 cibule, 6 stroužků česneku, plechovka kukuřice, olivy, bazalka, sůl, pepř, koření na mleté maso, šlehačka nebo smetana, olej na smažení
Špagety uvaříme a sceděné je dáme do pekáčku. K nim přidáme nakrájenou, osmaženou cibuli. Na pánvičce osmažíme mleté maso s česnekem a veškerým kořením. Po deseti minutách přidáme kečup, kukuřici, olivy a rozmixovaná rajčata (můžeme použít i konzervovaná). Hotovou směs dáme do pekáčku ke špagetám, přidáme ještě šlehačku a vše řádně promícháme. Dáme péct na 25-35 minut. Pro labužníky doporučuji ještě posypat strouhaným sýrem či parmezánem. 

Musaka narychlo


mleté maso ( cca 0,5 kg půl na půl), lilek, 5 rajčat, česnek. cibule, petrželka, olej 

Lilky nakrájíme na zhruba 0,5 cm silné plátky, oslíme a necháme vyplakat - potom přebytečnou vodu vyždímeme, mezitím si orestujeme cibuli s česnekem, spaříme si a oloupeme 4 rajčata, nakrájíme na kostky a půlku z těchto rajčat dáme na pánev a orestujeme, po chvilce přidáme ml. maso, osolíme a chvíli podusíme, pak si vymažeme zapékací mísu, poklademe lilky, na ně dáme ml. maso, zbytek pokrájených rajčat, pokryjeme lilkem a navrch dáme pokrájené rajče na plátky a posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou. Je to vynikající třeba jen s pečivem - teplé i studené nebo já dělám s kuskusem.

Pikantní pánev s mletým masem


750 g brambor, 2 PL másla nebo oleje, lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 2 cibule, sladkokyselá okurka, 100 g anglické, 1 PL plnotučné hořčice, 1/8 l smetany, 250 g mletého masa, 2 lžičky sekané petrželky 

Brambory nakrájet na 1 cm velké kostičky. Zahřát tuk při střední teplotě, dát brambory, osolit, opepřit. Přikryté nechat změknout, občas obrátit. Cibuli oloupat, nakrájet, také okurku a slaninu. Smetanu a hořčici rozkvedlat. Slaninu na druhé pánvi opéct, přidat mleté maso, nechat 5 minut zhnědnout a dvěma vidličkami roztrhat. Přidat cibuli a opékat další 2 minuty. Mleté maso, okurku smetanu přimíchat k bramborám. Osolit, opepřit a posypat petrželkou.

 

Rýchle lasagne


balíček lístkového těsta, 500 g mletého masa ( je jedno jakého, klidně směs), 10 dkg krájeného eidamu ( může být ale i jakýkoliv jiný plátkový sýr), vejce, lžička koření od Vitany -steak chilli a šípek, sůl , trocha oleje na vytření misky

Vymažeme zapékací misku. Lístkové těsto nakrájíme na tři díly, které pak rozválíme. Mleté maso smícháme se s vejem, solí a kořením. Postupně do zapékací misky prokládáme následující:na dno rozválený plát těsta, na něj polovinu mletého masa, na směs pak přijde plátkový sýr, postup poté opakujeme ještě jednou. Necháme zapéct v troubě při 180°C zhruba na 30 minut.

Švedské kuličky


kuličky : 400 g  mletého masa (hovězího/vepřového), lžíce solamylu, 4 lžíce strouhanky ,lžíce hl. mouky, 1,5 dl mléka nebo vody, sůl, vejce , mletý pepř, malá cibule, olej na smažení
omáčka : 1 bujonová kostka, lžíčka moučného másla (máslo smicháné s hl. moukou) 1 dl mléka nebo vody, 2-3 lžíce smetany

Smichejte strouhanku, škrob a mléko nebo vodu. Nechte odstát alespon 10 minut. Přidejte maso, pepř, sůl, a promíchejte. Přidejte vajíčko a nadrobno nakrájenou cibuli. Rukama vytvarujte směs do kuliček. Kuličky smažte na oleji do zlatova , občas potřásejte pánví , aby se kuličky dobře osmažily ze všech stran. Ve výpeku který zbyl v pánvi rozmíchejte moučné máslo, zalijte vodou, přidejte rozdrobený bujon, povařte 3-5 minut a nakonec zjemněte smetanou.Kuličky na talíři pak poléváme omáčkou. Podávejte s vařenými brambory a naloženými brusinkami.

Bramborový guláš s mletým masem


300 g mletého vepř.masa,2 cibule,0,5 kila brambor, sušená červená paprika(půl balíčku,kdo chce tmavší guláš může dát cely sáček)česnek.sůl,pepř.majoránka

Na rozpáleném oleji osmažíme na jemno nakrájené cibule dotmava, přisypeme červenou papriku a mleté maso,osolíme,opepříme a nalisujeme česnek.Na prudko osmažíme a při tomto oddělujeme maso od sebe aby vznikla kaše.zalijeme asi půl litem vody a 20 min. dusíme. Nakrájíme brambory na kostky a vsypeme do podušeného masa i s trochou majoránky,vaříme do změknutí brambor. Zahustíme tmavou sušenou jíškou. Množství vody si udržujeme tak,aby nám nevznikla gulášová polévka!

Zapékaný květák s mletým masem


střední květák ( mirně povařit ), 1-2 kg brambor, 50 dkg mletého masa, 4 papriky, 3 cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, ostrý kečeup nebo chilli koření, 6-8 vajec, 30 dkg nastrouhané cihly

3 cibule nakrájíme,osmažíme dozlatova jako na guláš.Přidáme utřený česnek podle chuti,papriky a dáme mleté maso dusit.Osolíme,opepříme,trochu kečupu nebo chilli,též podle chuti.Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.Květák scedíme,trochu ho rozmačkáme. Pekáč mírně vymažeme olejem a poklademe na dno brambory, květák, mleté maso, trochu majoránky, opakujeme vrstvy tak dlouho,až je pekáč plný.Dáme zapéct,až je to zlatavé rozšleháme 6-8 vajec s 30 dkg nastrouhané cihly,polejeme a dopečeme.

Čínská pánev s mletým masem


250 g (Basmati) rýze,2 středně velké mrkve,konzerva (ca. 200 g) sojových klícku, konzerva (ca. 200 g) bambusových výhonku,svazek jarní cibulky,žlutý paprikový lusk,500 g mletého masa, směs vepřového a hovězího,3 PL sojové omáčky, sůl, pepř, sladká cili omáčka 

Rýži uvařte podle návodu. Maso polejte sojovou omáčkou a nechte stát 30 minut. Mrkev nakrájejte na drobné hranolky, cibulku na kolečka a paprikový lusk na menší kousky. Bambusové výhonky a sojové klícky propláchnete vodou a nechte odkapat.Ve woku nebo v hluboké pánvi opékejte maso až se rozpadne na drobné kousky a vyjmete je. Do woku dejte zeleninu a opékejte až je měkká ale stále "al dente". Přidejte cili omáčku podle chuti a za stálého míchání vařte ještě jednu minutu.

Rychlé rizoto


250 g mletého masa, 2 hrnky rýže, zelenina s hráškem
Mleté maso osmahneme, osolíme, opepříme a přendáme do pekáčku, přisypeme rýži a zeleninu. Zalijeme 4 hrnky studené vody a znovu osolíme. Pekáček zakryjeme a dáme péct do trouby. Až se vypeče voda, je rizoto hotové.

Mleté maso schované v bramboráku.


1 kg brambor,1 kg masa mletého ,2 vejce , česnek, pepř sul, majoránka, kmín, mouka, tuk.na vymazaní zapekací mísy
Brambory nastrouháme na hrubo slijeme vodu a ochutíme jak na klasický braborák. Vymažeme zapekací mísu a dáme polovinu bramborového těsta dáme ochucené mleté maso a dáme další vrstvu brambor. na povrchu potřeme sádlem -nebo olejem a pečeme do zlatova v troubě mužeme podle potřeby potírat . 

Zapečený segedinský guláš

1 kg mletého masa, 6 vařených brambor, 3 zelené papriky, kmín, pórek, cibule, zelí, tvrdý sýr
Do papiňáku dáme nakrájenou cibuli, mleté maso, nakrájené papriky, na kostičky nakrájené vařené brambory, kmín, nakrájený pórek, kys. zelí a zalijeme trošku vodou. Dáme vařit asi tak 1/4 h od doby, kdy hrnec začne syčet. Pak vše přendáme do pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct asi tak na 20 min až půl hodinky a je hotovo. 

Jednoduché a levné zapečené špagety

špagety, mleté maso, sůl, cibule, kečup, bazalka, oregáno, sýr, olej

Nejprve si uvařím špagety. Na oleji si spěním cibuli, poté přidám mleté maso, osolím a osmahnu. Jakmile je maso hotové, přidám k masu kečup, bazalku a oregáno a ještě chvíli povařím. Jakmile je omáčka hotová, nasypu k ní do hrnce uvařené špagety a pořádně promíchám. Celou směsku pak přendám do zapékací mísy, posypu sýrem a nechám zapéct v troubě, stačí 10 min na 200 st. 

12. dubna 2012

Pikantní maso se žampiony


500 g vepřového masa /plec, kýta/, velká cibule, 6 žampionů, 4 stroužky česneku, 2 kyselé okurky, lžička staročeského koření /nebo jiné oblíbené/, 4 lžíce kečupu, sůl, pepř, worcester, feferonka

Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme, pokapeme olejem a worcesterem. Necháme uležet. Na trošce oleje maso osmažíme dozlatova,  přidáme nakrájené žampiony, cibuli a krátce orestujeme. Ke konci přidáme nakrájené  okurky, česnek, feferonku a kečup.  Dochutíme solí. Podáváme s chlebem nebo opečenými bramborami.

Kari masová směs


0,5 kg vepřového masa /plecko, kýta/, lžíce oleje, sůl, pepř, 2 lžičky kari koření, 2 lžičky orientálního koření, 2 lžíce sójové omáčky, feferonka, větší cibule, pórek

Maso nakrájíme na nudličky, dáme do misky, pokapeme olejem, přidáme ostatní koření. Promícháme, přikryjeme fólií a dáme do chladničky uležet nejlépe 2-3 dny. Uleželé maso osmahneme na oleji ze všech stran asi 5 minut. Ke konci přidáme nakrájenou cibuli, feferonku a pórek, krátce orestujeme, přilijeme trošku vody, aby se vytvořila šťáva a dochutíme solí. Podáváme s rýží nebo s opečenými americkými brambory.


Kotleta s česnekovou omáčkou


4 kotlety,smetana ke šlehání, 4 stroužky česneku, pepř, sůl, koření gyros,2 lžíce hladké mouky, olej

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme,  posypeme kořením, pokapeme olejem a necháme odležet. Poté je obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažíme.Kotlety vyndáme a do výpeku nalijeme šlehačku, osolíme a přidáme rozmačkaný česnek. Krátce povaříme. Podáváme s pečenými bramborami a čerstvou zeleninou.

Kovbojská kotleta


4 kotlety, 10 dkg anglické slaniny, cibule, 4 stroužky česneku, koření gyros, sůl, pepř,worcester, kečup, feferonka

Naklepané kotlety osolíme, opepříme,  posypeme kořením, pokapeme olejem a necháme uležet.  Odležené maso osmažíme na oleji z obou stran , vyndáme a uchováme v teple. Ve výpeku orestujeme nakrájenou slaninu, cibuli a česnek, zakápneme worcesterem, kečupem a trochou vody.  Směs navrstvíme na kotlety, obložíme volským okem a podáváme s opečenými bramborami.

Bůčkové řízky dle ŕeznika


Maso z vykostěného bůčku umelte, ale nemíchejte – nechte jak je, vložte do mísy, zalijte mlékem a nechte pár hodin odpočívat. Lžící pak vyndávejte postupně na pomoučený vál, tvořte placičky, obalte v mouce, osoleném rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte na rozpáleném tuku a neděste se, když se zpočátku rozpadají. Smažením krásně nabudou a s bramborovou kaší nemají chybu.

Hamburger


Tajemství dobrého hamburgeru spočívá v tom, že maso umelete poměrně nahrubo. Nemělo by být ani příliš tučné, aby se nescvrknul, a nepříliš libové, aby nebyl vysušený. Také ho příliš nepropracovávejte, aby nebyl tuhý. Maso ochuťte jen solí a pepřem, vytvořte placičky, které by měly být větší než hamburgerová bulka, protože se maso vypeče. Na několik hodin vložte placičky do ledničky. Potom je opékejte lehce potřené olejem na grilovací mřížce nebo na pánvi, z každé strany asi tři minuty. Je-li hotový, zjistěte tak, že jeden nakrojíte. Nepíchejte do nich vidličkou, aby nevytekla šťáva. Bulky rozkrojte podélně a řeznou plochu ogrilujte. Lehce ji pak potřete máslem, kečupem a majonézou. Můžete položit plátek sýra, placičku, kolečka cibule, nakrájenou nakládanou okurku, plátek rajčete, list salátu. Přiklopte druhou polovinou a na talíři můžete ještě obložit hranolky.

Švédské kuličky


Mleté hovězí nebo vepřové maso osolte, okořeňte bílým pepřem, vmíchejte větší, ale jemně nasekanou cibuli, dvě lžičky solamylu a čtyři vařené, nastrouhané brambory. Přidejte tři nasekané ančovičky, tři žloutky, čtvrt litru šlehačky a dohustěte chlebovou strouhankou. Tvořte drobné kuličky a ze všech stran je opečte na oleji nebo na plechu v troubě.Kuličky vyjměte a do výpeku přilijte vývar nebo masox. Důkladně míchejte a vložte ještě ančovičku a smetanu. Solte už opatrně. Kuličky přelijte omáčkou a nechte ještě prohřát. Podávejte s brambory.

Pomalý hrnec se zelím


Smíchejte půl kila mletého masa s hrnkem propláchnuté nevařené rýže, na kostičky nakrájenou cibulkou a celým vejcem. Dochuťte solí a pepřem, dobře propracujte. Z hmoty tvořte koule velikosti golfového míčku. Na dno hrnce nebo remosky poklaďte sterilované zelí (lák také), rozložte na zelí koule a přikryjte další vrstvou zelí. Při nízké teplotě duste klidně čtyři hodiny.

Koláč z mletého masa


Do formy na pizzu vložte placku vyváleného listového těsta tak, aby po okrajích co nejvíce přesahovalo. V pánvi si nachystejte náplň: Na cibulce a česneku osmažte mleté maso dohněda, osolte, opepřete, vmíchejte pokrájená rajčata, kolečka pórku, posekané bylinky a dochuťte grilovacím kořením. Na těsto natřete tuto náplň tak, aby se zbytečně nepřelil do formy i vypečený tuk. Na maso rozložte plátky sýra nebo nastrouhaný sýr. Povrch ještě ozdobte kolečky pórku, čtvrtkami rajčat a překlopte okraje těsta, které vám přečnívaly. Potřete rozšlehaným vajíčkem, jemně propíchejte vidličkou a v předehřáté troubě zapečte asi 25 minut. Podává se teplé i studené se zeleninovým salátem.

Mexický guláš


V hrnci orestujte nakrájenou cibuli a plátky česneku na trošce oleje a pokrájené anglické slanině. Vložte mleté maso a za stálého míchání opečte. Přidejte nakrájená rajčata, předvařené fazole (bílé, červené...), podlijte a okořeňte lžičkou mleté papriky (podle chuti i pálivé), šalvějí, oregánem a solí. Společně duste půl hodiny. Na talíře připravte uvařenou rýži, přelijte gulášem a posypte strouhaným sýrem. Další příloha není potřeba, ale můžete obložit čtvrtkami vejce vařeného natvrdo, proužky nakládané okurky a čtvrtkami rajčat.

Kuřecí terina


Kuřecí prsa umelte, přidejte vajíčko, sůl a utřete v misce. Vmíchejte na kostičky nakrájenou libovější slaninu a nadrobno posekaná kuřecí játra. Vyloupané pistáciové oříšky nakrájejte jen nahrubo, přidejte kousíčky sušených rajčat a promíchejte s masovou směsí. Ochuťte bílým pepřem a nasekanými zelenými bylinkami, vlijte do formy na srnčí hřbet a postavte do většího pekáče naplněného vodou. V troubě nechte táhnout dvě hodiny při mírné teplotě - nevařte! Nechte vychladnout a podávejte s pečivem.

Sýrovo-bůčkové řízky


Zhruba 600 g mletého bůčku zalijte čtvrt litrem smetany a nechte několik hodin (cca půl dne) odležet v lednici. Poté zbylou tekutinu odlijte, maso osolte a opepřete černým pepřem. Přidejte do směsi strouhaný sýr, čerstvou petrželku a vyrobte těsto. Z něj uhnětené placičky obalte ve vajíčku a strouhance a opékejte na pánvi jako klasické řízky. Servírujte s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory a nejlépe i se sladším okurkovým salátem.


Pikantní bůček v alobalu


1 kg bůčku,12 stroužků česneku,5 bobkových listů,5 kuliček pepře,kávová lžička (KL) soli,15 stroužků česneku,1 KL sladké papriky,1 KL kari,1 KL grilovacího koření,1 KL soli,1 KL pepře,1 KL chilli,2 KL oleje,2 KL worčestru,2 KL sojové omáčky
Bůček vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6 dní.

Bůček grilovaný v medové marinádě


Pět lžic sójové omáčky rozmíchejte se stejným množstvím oleje, přidejte tři lžíce nejlépe tekutého medu, 4 protlačené stroužky česneku a najemno nakrájenou cibuli. Plátky vykostěného masa lehce naklepejte a nařízněte, poté osolte a opepřete, pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte i špetku chilli. Maso potírejte marinádou střídavě z obou stran přímo na grilu a grilujte na mírném ohni zhruba půl hodiny. Jako příloha se hodí čerstvý zeleninový salát a pečivo.

Bůček s nádivkou


Do vykostěného vepřového bůčku nožem vyřežte kapsu. Tři housky nakrájejte na kostičky, pokropte smetanou, přidejte máslo rozmíchané se solí, čerstvou petrželku a nakrájenou šunku. Do kapsy v bůčku přidejte nádivku a konce uzavřete pomocí grilovacích jehel (eventuálně párátek). Předehřejte troubu na 180 °C, maso podlijte trochou vody a chvíli duste, pečte kůží dolů. Po chvíli otočte, nařízněte kůži, aby se nakonec vytvořila křupavá kůrčička. Pečte zhruba hodinu, průběžně polévejte vznikajícím výpekem.

Nakládaný bůček


Asi kilogram očištěného bůčku uvařte v nálevu ze dvou lžiček soli a drceného barevného pepře (cca 1 hodinu). Během jeho chladnutí připravte směs ze dvou lžic vzniklého vývaru, soli, barevného pepře, pikantní mleté červené papriky a česneku (zhruba 3–4 stroužky). Řádně promíchanou hmotu naneste na bůček ze všech stran, poté jej zabalte a dejte vychladit. Tato lahůdka se podává studená s čerstvým pečivem, zeleninou nebo nakládanými okurkami. Možné dochutit hořčicí.

Vepřové výpečky


750 g vepřového bůčku,sůl,pepř,3 stroužky česneku,80 g cibule,1 dl vody
Vepřový bůček vykostíme a nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme a potřeme lisovaným česnekem a obalíme v nakrájené cibulce. Plátky vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě.Během pečení masem několikrát zamícháme a dbáme, aby se cibule nepřipálila. Dozlatova  opečené a křupavé výpečky přelijeme na talíři výpekem.

Andělské kuličky


250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,2 střední vařené studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,vej­ce,2 lžičky zázvoru,2 lžič­ky mletého kmínu,2 lžičky glutasolu nebo vegety,špetka soli,malá špetička kypřícího prášku do pečiva,asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),tuk na smažení,2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku,špetička su­chých rozdrcených feferonů (či chilli) - ale opatrně

Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vej­ce rozšlehané v hrníčku vidlič­kou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlé­pe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi (která se po­někud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi radě­ji častěji pohybujeme). Díky bramborům a prášku jsou kulič­ky jakoby nadýchané, kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.
Pro zpestření můžeme přidat do masy hrst nasekaných vlaš­ských ořechů nebo lžíci naseka­ného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvo­řit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.


Zámecký salát


200 g měkké uzeniny (junior, gothaj, šunkový salám apod.),200 g suché uzeniny (herkules, lovecký, uherák apod.),200 g 40% eidamu,větší bílá cibule,větší červená cibule,polévková lžíce oleje,bílý vinný ocet dle chuti,hrst sekané petrželky nebo pažitky,,čerstvě hrubě mletý pepř (nejlépe barevná směs)
Uzeniny nakrájíme na stejné tenké nudličky, oloupanou cibuli na kolečka a sýr nastrouháme nahrubo. Vše smícháme, přidáme bylinky, dochutíme zálivkou z oleje a octa a posypeme čerstvě namletým pepřem. 

11. dubna 2012

Vepřový nadívaný bůček

600-800 g (i více) vepřového bůčku (nejlepší je špička),300 g mletého masa , sůl, pepř,vajíč­ko,špetka rozemnuté majo­ránky,2 stroužky česneku,lžička nadrobno rozsekané petrželky (nemusí být, ale dá­vá náplni trochu jinou chuť),houska (žemle) namočená v mléce a vymačkaná,na po­sypání bůčku sůl a drcený kmín


Maso očistíme a špičatým no­žem v něm uděláme kapsu - no­žem jedeme kousek nad kostmi (po upečení vykostíme) tak, aby drželo pohromadě. V misce smícháme všechny uvedené náleži­tosti - nejlépe rukama, ochutná­me a osolíme (nepřesolit), chuťo­vě to musí být trochu méně, než jsme zvykl. Otvor v mase uza­vřeme grilovacími jehlami nebo párátky, případně zašijeme rež­nou nití.Na pekáč nalijeme 1,5 dl vlaž­né vody, maso osolíme a okmí­nujeme a kostmi položíme na­vrch. Pro dobrou šťávu můžeme obložit 1-2 cibulemi nakrájenými na tenká kolečka a na kolečka nakrájenými 3 stroužky česneku. Po půlhodině pečení bůček obrá­tíme a nahoře nakrájíme kůži na čtverečky. Podle potřeby během pečení podléváme vodou a maso přeléváme šťávou. Pečeme do­měkka zhruba 1,5 hodiny, může­me péct i v remosce. Pokud jsme pň přípravě kapsy maso prořízli, nevadí, náplň trochu vyteče, upe­če se a zůstane na masu. 

Řízek z bůčku


1 kg vepřového.bůčku,1,5 dcl mléka,sůl
Prorostlý bůček zbavený kostí a kůže pomeleme , osolíme,asi plnou mocca lžičku. Mléko ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme,poté vytvoříme vetší šišku a dáme schladit do lednice s chlazené šišky nařežeme plátky a obalíme v klasickem trojobalu-mouka,vajčko,strouhanka. Smažíme na tuku-dáme méně tuku protože řízky ho dosti pustí.

Řízky z vepřového bůčku se sýrem


300 g prorostlého vepřového bůčku,100 g tvrdého sýra,mletá sladká paprika,mletý pepř,sůl, tymián nebo bazal­ka,2 vejce, mléko, hladká mouka,tuk na smažení.
Bůček vykostíme, jemně umeleme, přidáme jemně na­strouhaný sýr, koření, sůl, půl vejce, 3 lžíce mléka a dobře promícháme. Směs necháme v chladničce asi 2 hodiny, proležet, pak z ní uděláme men­si tenké řízky.Ty postupně ponoříme do středně hustého těstíčka při­praveného z jednoho a půl vejce, 3 lžic mléka a asi čtyř lžic mouky (těstíčko má být trochu hustší než na palačinky) a vklá­dáme je na rozehřátý tuk. Usmažíme je po obou stranách dozlatova a podáváme s bram­borovou kaší a se zeleninovým salátem.Řízky jsou výborné také stu­dené (s kečupem, hořčicí, strouhaným křenem apod.).

Vepřovaječná tlačenka

500 g libovějšího vepřového bůčku (možné je použít i plec­ko, ale bez tučného a bez kůže či krkovičku),5 celých vajec,špetka majoránky, lžíce hru­bé mouky, lžíce strouhanky, lžička soli,3 střední i větší stroužky česneku,lžička vegety či jiného koření (např. gulášového),lžička mletého pepře


Maso nakrájíme na kostičky a smíchámi ve větší míse s roz­klepnutými vejci, majoránkou, hrubou moukou, strouhankou, solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a vhodným kořením. Vše promícháme - nejlépe rukou, aby se směska dobře spo­jila. Řádně propracovanou hmotu plníme do rukávu na tlačenku (nebo, jak je vidět na snímku, můžeme použít i rukáv na sa­lám), po naplnění ho zavážeme i na druhé straně (zavážeme, konec přehneme a zavážeme ještě jednou) a ve vodě v papi­ňáku vaříme 1 hodinu. Poté vyn­dáme na prkénko, občas obrátí­me a necháme alespoň přes noc na chladném místě vychladnout.

Studený bůček v kořeněné kašičce

1000 g bůčku, sůl,12 strouž­ků česneku,10 kuliček pepře,5 bobkových listů
na kašič­ku : 15 rozmačkaných strouž­ků česneku,kari koření, sůl, mletá sladká paprika,grilova­cí koření, worchesterová omáčka, tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat



Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45 minut. Ješ­tě teplý bůček vykostíme. Všechny potřeby na kašičku uvedené výše spolu řádně pro­mícháme. V kašičce důkladně ze všech stran namočíme maso a vždy trochu přimáčkne­me. Hned zabalíme pevně do alobalu a necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s aloba­lem dolu do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. 

Pochoutka z bůčku


500 g vepřového bůčku,malá cibule,menší kapie, 4 vejce,4 stroužky česneku,1,5 PL hladké mouky,1,5 PL strouhanky,2 PL jemně pokrájeného pórku,1 PL jemně nasekané petrželky, mletý černý pepř,sůl
na ozdobenín : nakládané cibulky, čerstvá zelenina
sáček na tlačenku
Bůček nakrájíme na malé kousky, k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou kapii a prolisovaný česnek. Přisypeme hladkou mouku, strouhanku, přidáme vejce, nakrájený pórek a usekanou petrželku či pažitku. Vše podle chuti osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Sáček na tlačenku na jednom konci zavážeme, naplníme ho připravenou směsí a zavážeme i druhý konec. Naplněný sáček vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme po dobu asi 80 minut. Uvařenou pochoutku vyndáme a necháme vychladnout. 

Plněné řízky z bůčku

600 g méně tučného bůčku,sůl, mletý pepř, olej,lžíce hladké mouky,kousek bujónové kostky, mletá sladká paprika
nádivka : 60 g ostřejšího salámu nebo klobásy,olej,malá cibule,50 g žampiónů,4 lžíce strouhaného sýra, vejce, sůl, pepř


Vepřový bůček vykostíme, nakrájíme na čtyři plátky, rozklepeme je hodně do šířky, osolíme a opepříme. Poklade¬me je nádivkou, přeložíme v půli, okraje masa sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky. Vložíme je do kastrolu vymazaného olejem, poprášíme moukou a mletou paprikou a krátce podusíme na malém plameni. Podlijeme je vodou, přidáme bujónovou kostku a dusíme pod poklicí, při tom je obracíme a podlévá¬me malým množstvím vody.Podáváme horké nebo studené. 
Příprava nádivky: Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce opečeme, zalijeme rozšlehaným vejcem a umícháme v řidší nádivku. Přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky, sýr, osolíme, a opepříme.




Krtkova kapsa


6O - 7O dkg libovějšího bůčku,větší syrový brambor,10 dkg ementálu,0,5 rohlíku,0,5 červené kapie,menší cibule,stroužek česneku,5 dkg mletého masa z bůčku,2 PL hořčice,sůl, pepř

Ve vykostěném a kůže zbaveném bůčku nožem řízneme kapsu a dostatečně celé osolíme.Všechny ostatní ingredience nakrájíme na kostičky, promícháme s mletým bůčkem (může být cokoliv, co je od masa), osolíme, opepříme a naplníme tím kapsu.Usadíme do malého pekáčku nebo kastrolku tak, aby obsah kapsy nevytekl (a aby kapsa nepadla můžeme dokola utemovat syrovými brambory a máme hned i přílohu). Podlijeme, strčíme do hodně vyhřáté trouby, pečeme, přeléváme vypečenou šťávou. 

Cikánský chlebíček


800 g vepřového bůčku,sůl, pepř, kmín,2 - 3 stroužky česneku, hořčice, křen,paprika kapie,,petrželová nať,10 polovičních krajíčků chleba
Opláchnutý bůček zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky. Plátky naklepeme paličkou, osolíme, pokmínujeme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a rozložíme na pekáček. Vložíme do trouby za občasného podlévání a obracení upečeme doměkka. Dozlatova opečené plátky bůčku položíme na krajíčky chleba, potřeme hořčicí a posypeme nastrouhaným křenem. 

Bůčková kniha


balíček vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého, sůl, pepř, případně čili koření,najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků,2 cibule,režná nit,1-2 dl horké vody

Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou knihu pečli­vě popíšeme. Každý řez prosolí­me menší špetičkou soli (jemně mezi dvěma prsty), stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným česnekem (ne tře­ným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože čili koření (ale jen pro dospělé, kteří to chtějí opravdu ostré). Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahru­bo pokrájenými cibulemi. Podli­jeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečenou knihu krájíme přične.