500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g mletého masa (vepřové, hovězí), 200 g vepřových jater, cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 konzervy rajčat (sekaných), olej, sůl, mletý pepř, tymián,200 g tvrdého sýra na posypání, zelená petrželka
Nejdříve oloupeme cibuli a česnek, cibuli
nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na
proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z
pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje,
orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme,
opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná
játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě
použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme
a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme. Hotovou masovou
směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou
petrželkou.
Poznámka : Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.
Poznámka : Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.