28. května 2010

Okurkový salát

okurka, ocet, cukr,pepř, sůl, voda
Okurku o loupeme a nastrouhame na nudličky. Vodu (0,5 L) propojíme s 1 lžící octu a asi 10 lžícemí cukru-každý jak má rád sladký.celé to spojíme a dochutíme solí a pepřem.Chviku nechát odležet a schladit.

Okurková omáčka s bramborami

brambory, zavařené okurky, bobkový list (3-5 listů), mléko, hladká mouka (1,5 lžíce), párek, máslo
Brambory nakrájené na plátky dáme vařit, přidáme okurky také na plátky a osolíme, přidáme bobkový list a pepř. Vaříme do poloměkka, přidáme nakrájený párek a v mléce rozmíchanou mouku. Vaříme do měkka. Nakonec přidáme kousek másla.

Okurková omáčka

1 střední cibule, 5 středních sterilovaných okurek, smetana nebo šlehačka, olej, mouka, sůl, máslo , masox
Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a půlku kostky masoxu. Přikryté podusíme asi půl hodiny za občasného podlévání nálevem z okurek. Šlehačku nebo smetanu rozkvedláme s moukou a přidáme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Na závěr vmícháme do hotové omáčky lžičku másla pro zjemnění chuti. Podáváme nejlépe s bramborama (lépe vařené ve slupce) a vařenými vejci nebo vařeným hovězím masem.

Telecí řízky s lilkem

4 velké telecí řízky, hladká mouka na poprašení sůl, 60 g másla, 1 malý lilek nakrájený na malé plátky, 4 plátky sýra,2 lžičky sušeného oregána, pepř

 řízky poprášíme moukou a mírně osolíme.Na pánvi rozehřejeme máslo a řízky na něm opékáme po obou stranách asi 30 sekund. Pak je vyjmeme. Na máslo dáme plátky lilku, opečeme je z obou stran dohněda a vyjmeme. Řízky rozložíme na obdélníky alobalu,na každý dáme plátek lilku, rajčete a sýra. Posypeme oregánem a pepřem. Maso se zeleninou a sýrem zabalíme do alobalu. Mezi sýrem a alobalem musí být volné místo. Balíčky rozmístíme na plech a pečeme ve středně rozehřáté troubě 180°C asi 20 minut.

Plněný lilek

lilek, slanina, salám nebo klobása, česnek, cibule a strouhaný sýr, máslo, brambory
Vezmeme fialový lilek, který překrojíme napůl, čímž vytvoříme dvě lodičky. Pro ozdobu ponecháme i stonek. Vydlabeme dřeň, kterou nakrájíme na kostičky a dusíme na pánvi se slaninou, salámem či klobásou, česnekem, cibulkou a strouhaným sýrem. Touto směsí poté naplníme vytvořené lodičky. Vložíme do formy vymazané máslem a asi tři čtvrtě hodiny zapékáme. Pět minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem. Konzumujeme s lodičkou a stonkem. Podáváme s vařenými bramborami.

Kuře s patizonem

200 g kuřecích prsíček, 300 g patisonu oloupané a nakrájeného na tenké (asi 2 mm) plátky, 1/2 pórku, 1 lžíce octa,1 lžíce sójové omáčky, špetka wei-su (Glutasolu), špetka soli, 1 lžička škrobu (např. Solamyl) v 1/2 šálku vody, 3 lžíce oleje na smažení
na obalení masa : 1 vejce,1 lžička škrobu

Kuřecí maso nakrájíme na malé, tenké plátky (asi 3 x 5 cm a 0,3 cm silné). V misce rozmícháme škrobovou moučku s vodou a vejcem, dobře promícháme s plátky kuřete a dáme do chladu odležet. Na pánvi wok rozpálíme olej a vložíme do něj maso, které jsme vybrali z misky děrovanou lopatkou. Rychle mícháme a plátky stále od sebe oddělujeme, aby se nespekly. Jakmile maso zbělí, tj. asi za 2 minuty, přidáme patison. Směs v pánvi mírně osolíme a nepřestáváme míchat. Když plátky patisonu zvláční a trochu zprůhlední, přidáme pórek nakrájený na šikmé proužky a vše ještě asi 1-2 minuty restujeme. V závěru přidáme wei-su, chuť pokrmu zvýrazníme octem, l lžící sójové omáčky a směs zahustíme máčeným škrobem. V hotovém jídle by měl barevně vyniknout zelený pórek a sklovité plátky patisonu, které vypadají jako slanina.

Dobrota z lilku

2 lilky, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 750 g mletého masa, 1 svazek sekané petr­želky, 800 g sterilovaných raj­čat, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř, 450 g brambor, 50 g hladké mou­ky, 50 g másla, 600 ml mléka, 200 g jogurtu, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 min. odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.

Bylinkový králik

1 králík, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 3 stroužky česneku
marináda : 3 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžička oregana, 1 lžička šalvěje, sůl
Králíka rozdělíme na porce, které potřeme ze všech stran marinádou, připravenou smícháním všech přísad. Necháme do druhého dne odležet. Druhý den na kostičkách slaniny zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninu a nasekaný česnek. Vložíme králíka, podlijeme a pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.

Čína z kralika

150 g králík, 1 lžička solamylu, 1 lžíce studené vody, 4 lžíce sojové omáčky, 1 pórek, 1 lžíce vegety speciál, olej
Maso nakrájíme na asi 2 mm plátky a v misce promícháme se solamylem,1 lžící sojové omáčky a s vodou. Na pánvi rozpálime 2 lžíce oleje, vložíme maso, mícháme a oddělujeme plátky až maso zbělá, pak přidáme 2 lžíce oleje a osolený pórek. Po zvadnutí pórku přidáme vegetu a zbytek sojové omáčky. Příloha rýže.

Králičí játra po balkánský

játra ze dvou králiků, 1 paprika, 2 rajčata, 1 cibule, olej, mletá paprika, pepř, sůl
Odblaněná játra pokrájíme na hranolky, rajčata spapříme vařící vodou, oloupáme a pokrájíme na kostičky, očištěné papriky pokrájíme na proužky a cibuli na drobné kostičky. Na pánvičce osmažíme do zlatova cibuli a vyjmeme ji. Do oleje přidáme játra a za stálého míchání je opékáme dvě minuty. Plamen zmírníme, přidáme cibuli, rajčata, mletou papriku, papriku pokrájenou na proužky, pepř. Dusíme čtyři minuty. Hotový pokrm osolíme a podáváme s dušenou rýží.Játra můžeme při podávání posypat strouhaným sýrem ( eidam, moravský bochník apod.)

Králičí polévka

králiči hlavy, 1 l vody, sůl, 10 k. pepře, 10 k. nového koření, 3 bobkové listy, tymián, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 1 vejce, 2-3 lžíce hladké mouky, ocet, ¾ l mléka
Králičí hlavy uvaříme s kořením a cibulí,přidáme 1/2 l mléka a povaříme. 1/4 mléka rozmícháme mouku , zahustíme. Dochutíme octem.

Králik Braillon

zadní králičí maso, hořčice, 0,25 litru bílého vína, 0,25 litru smetany, 5 lžic oleje, pepř, sůl

Do pekáče vlijeme tři lžíce oleje a vložíme zadní králičí maso. Králíka ze všech stran bohatě potřeme hořčicí. Zbytkem oleje maso polijeme a v horké troubě dusíme asi hodinu doměkka. Upečeného králíka narovnáme na teplou mísu a do pekáče přilijeme smetanu, do které oškrábeme připečené, zkaramelizované zbytky na stranách pekáče. Tak vznikne hnědavá omáčka, kterou králíka polijeme. Podáváme s bílou vekou a hlávkovým salátem.

Králík na hořčici

1 králík, 1 kelímek hořčice, 2 cibule, sul, 1/4 másla
Naporcovaného králíka osolíme a celého potřeme hořčicí (celý kelímek), poklademe kolečky cibule a 1/4 másla, přiklopíme a dáme péct. Podle potřeby podléváme. Pečeme asi hodinu.

Králik po kanadsky

králík, 2 šálky vody, 2 šálky cibule, 1 lžička soli, 1 lžička kari, 0,5 másla, 2 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku
Všechno uvařit na 15 minut.nechat vychladnout a nalít na maso a nechat naložené 24 hodin i déle uležet. Potom dát péci v nálevu.

27. května 2010

Amorův šíp

4 králičí kotletky, 4 plátky anglické slaniny, 100 g eidamu, chřest, švestky naložené ve vodce, směs koření na čínu s kurkumou, olej
Kotlety okořeníme a naplníme švestkami a chřestem. Zavineme s plátky slaniny a sepneme. Pečeme asi 20 minut a zasypeme sýrem. Podáváme se šťouchanými bramborami a ledovým salátem.

Králík po valašsku

4 porce králík, sůl, olej, 100 g cibule, paprika mletá sladká i pálivá, česnek, kmín drcený
Porce osolíme a necháme chvíli odležet. Na oleji usmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme králíka a krátce opečeme po všech stranách. Podlijeme trochou vody, přidáme rozetřený česnek, kmín a dusíme pomalu, až porce změknou. Při dušení je obracíme a podléváme vodou.

Králík po francouzsku

vykostěný králík, anglická slanina, 12 šalotek vcelku, 2 stroužky česneku, olivový olej, bílé víno, sůl, pepř, provensálské koření
Králíka nakrájíme na větší kousky, spaříme horkou vodou, opláchneme studenou vodou, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Opečeme na rozpáleném oleji, přidáme cibulky vcelku, česnek nahrubo, osmahneme. Pak podlijeme horkou vodou a pečeme v rozpálené troubě cca 1 hodinu. Po půlhodině obrátíme, podlijeme bílým vínem a odkryté dopečeme. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovými knedlíky či kroketami.

Králík v pikantním nálevu

1 králík, 1-2 větší cibule, 3 stroužky česneku, pepř, pálivá paprika, drcený kmín, plnotučna hořčice, rostlinný olej
Nejprve si připravte nálev. Do 0,5 l sklenice dáme:  1 rovnou lžičku pepře, 1 rovnou lžičku pálivé papriky, 1 rovnou lžičku drcenýho, kmínu, 2 polevkové lžíce hořčice, 1 dl rostlinného oleje. Toto vše dolijeme vlažnou vodou a promícháme. Kralíka (klidně může být i kuře) rozporcujeme a uložíme na menší pekáč.Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky a česnek jen na plátky. S cibulí a česnekem králíka zasypeme. Toto vše zalijeme připraveným nálevem a necháme vše uležet asi 24 hodin. Druhý den vložíme vše do trouby a pečeme do měka. Podáváme s bramborovým knedlíkem polévaným sosem z králíka.

Králík nebo kuře na zeleném koření

4 porce králíka nebo naporcované kuře (či kuřecí stehna), 4 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, 4 lžičky zeleného pepře, olej
Na pánev nebo do kastrolu nalijeme olej a zpěníme na něm cibuli. Když zesklovatí, vložíme porce masa, osolíme, potřeme lisovaným česnekem, posypeme zeleným pepřem. Zmírníme oheň a pod pokličkou pomalu dusíme za častého obracení masa až do jeho změknutí. Podléváme jen trochu pokud se úplně vysmahne šťáva. Na hotové porce masa nandáme cibulový základ s pepřem a podáváme s brambory, těstovinami, rýží, salátem .Varianty: pokud do šťávy přidáte smetanu, můžete podávat s knedlíkem. Nebo lze chvíli před koncem dušení přidat rajský protlak či bílé víno.

Králík na zelenině s Eidamem

1 celý králík, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, strouhaný Eidam, šlehačka, brambory jako příloha
Králika rozporcujeme, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu dáme na dno pekáče, zalijeme troškou studené vody, porce králika položíme na zeleninu a pečeme do měkka. Po uplynutí zhruba jedné až jedné a půl hodiny (záleží na stáří králika) posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, necháme pouze roztéct sýr a podáváme s bramborama.

Králík na švestkách v černém pivu

1 králík, 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 1/4 l černého piva, 6 dkg slaniny, 100 g sušených švestek, sůl, pepř, perník na strouhání nebo tvrdý chléb, citrónová šťáva
Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a cibuli a orestujeme dozlatova. Zalijeme pivem a necháme povařit. Do tohoto základu vložíme maso a necháme dusit do změknutí. Hotové maso vyndáme, šťávu zahustíme perníkem nebo chlebem, dobře provaříme a přecedíme. Do hotové omáčky vrátíme maso, přidáme vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.

Králík na švestkách

1 králík, slanina, drcený pepř, tymián, šťáva z 1/2 citronu, 150 g sušených švestek, 250 ml sladkého červeného vína, 200 g švestkových povidel, 40 g mandlí
Odstraňte zadek z králíka na sekejte na porce. Prošpikujte je špalíčky slaniny obalené v drceném pepři a tymiánu, pokapejte šťávou z 1/2 citronu a nechte chvíli rozležet. Zalijte vypeckovaných propláchnutých sušených švestek sladším červeným vínem a nechte nabobtnat. Maso dejte do pekáčku, osolte, posypte ještě jednou trochou tymiánu a pepřem, podlijte 100 ml červeného vína a troškou vody. Zakryté zvolna pečte do poloměkka. Zalijte vínem s namočenými švestkami, vmíchejte švestkových povidel ( rozmíchejte s troškou vína nebo vody ), oloupané na nudličky nakrájené mandle a dopečte do měkka. Nakonec zakápněte podle chuti citronovou šťávou.

Králík na slanině a červeném víně

1 králík, 200 g másla, 200 g kořenové zeleniny, 2 cibule,  citron, 150 g slaniny, 40 g rajského protlaku, 5 kostek cukru, 3 dl červeného vína, 40 g hladké mouky, špetka nového koření, celý pepř, sůl
Králíka přes noc namočíme do studené vody a poté odblaníme. Porce prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a posypeme novým kořením. Nastrouhanou zeleninu, cibulku, plátky citronu a maso opečeme na másle. Přidáme rajský protlak a pod pokličkou dusíme nebo v troubě pečeme doměkka. Králíka vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, přilijeme víno, dochutíme cukrem a dobře povaříme. Omáčku rozmixujeme nebo přecedíme na maso. Podáváme s opékanými bramborami nebo knedlíkem.

Králík na pivě

1 králík, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 0,25 l vývaru nebo vody a 1/2 kostky masoxu, 1 lžíce mouky, 2 lžíce strouhaného chleba, 0,25 l piva
Na tuku osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu dozlatova. Vložíme rozporcovaného králíka, osolíme, podlijeme a dusíme doměkka. Maso potom vyjmeme a omáčku necháme vysmahnout. Slabě zaprášíme, přidáme strouhaný chléb, zalijeme vývarem, přidáme pivo a na maso procedíme. Příloha: houskový knedlík.

Králík na paprice se slaninou

800 g králičího masa,100 g slaniny, 1 cibule, 2 dl smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, lžíčka cukru, citron, pepř, sůl

Králíčí maso rozporcujeme,osolíme a opepříme.Slaninu nakrájíme na kostičky,necháme zesklovatět a přidáme drobně nakrájenou cibuli.Zpěníme,zaprášíme sladkou mletou paprikou,promícháme a vložíme porce králíka,které po všech stranách opečeme.Pak podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.Když je maso měkké,vyjmeme je,omáčku zahustíme smetanou,ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku,provaříme a procedíme přes síto.Podle chuti můžeme přidat trochu cukru a citronové šťávy.Maso(nejlépe obrané z kostí) vložíme do omačky a dobře prohřejeme.Podáváme s knedlíkem.

Králík na paprice

4 porce králíka, 1 cibule, 50 g tuku Hera, 50 g hladké mouky, 2 dl smetany, mletá paprika, sůl

Očištěné porce králíka spaříme vařící vodou, vyjmeme a necháme okapat. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku, zaprášíme ji mletou paprikou, po osmahnutí zalijeme trochou vody, přidáme porce králíka, osolíme a dusíme pod pokličkou (nejlépe v troubě). Při dušení porce obracíme, přeléváme mastnou šťávou a podléváme malými dávkami vody. Měkké porce vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozšleháme a povaříme nejméně 20 minut. Hustou omáčku zředíme smetanou, rozmícháme, přecedíme na porce králíka a chvilku jěstě podusíme. Podáváme s těstovinami, rýží, krupicovými noky.

Švejžužu

1/2 kg vepřového masa (králík, krůta, kuře),1 velká cibule, 1 vejce,1 lžíce magi, 1 lžíce solamylu,1 lžička kari koření, 1 lžička sladké papriky,1 lžička soli
Maso nakrájet na nudličky, cibuli na kolečka, vše smíchat, nechat uležet a na rozpáleném tuku opéct.

Králík na másle

dvě králíčí stehna (nebo jaký koliv jiný kus), sůl, kmín drcený, máslo, 2 až 3 střední cibule, majoránka
Maso nasolíme, nakmínujeme, posypeme trochou majoránky. Mezi tím dáme roztopit máslo na pánvi.Do rozehrátého másla vložíme připravené maso. Podlijeme trochou vody. Přidáme nakrájenou cibuli.Postupně otáčíme maso a mícháme s omáčkou. Až je maso dstatečně měkké můžeme podávat. S chlebem nebo brambory dle individuální chuti.  

Králík na kečupu

králík, středně velký kečup, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 80 dkg selského salámu
Králíka rozporcujeme a lehce opečeme na pánvi, vyndáme do pekáčku. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájený salám, česnek a cibuli, zalijeme kečupem a lehce povaříme. Směs nalijeme na králíka a dáme do trouby. Při teplotě 150°C pečeme 1,5 hodiny přikryté. Příloha brambory nebo rýži.

Králík na česneku se špenátem

4 králičí stehna, 100 g anglické slaniny, 10 stroužků česneku, sádlo, majoránka, sůl, 1 špenátový protlak, máslo, hladká mouka, mléko, pepř
Králičí stehna nasolíme, potřeme česnekem. Sádlo rozpálíme, přidáme anglickou slaninu, uděláme výpek, potom přidáme králičí stehna, dáme do trouby a pečeme. Mezitím si připravíme špenát - rozpustíme máslo, uděláme jíšku, na to dáme špenátový protlak, zamícháme a podusíme. Potom přidáme mléko, mícháme  vaříme do hladka. Nakonec přidáme česnek,  dle chuti okořeníme. Upečená králičí stehna nandáme spolu se špenátem na talíře a jako přílohu podáváme bramborové knedlíky.

Králík na česneku

4 nohy z králíka, cibule, česnek, 15 dkg másla, sůl, hladká mouka
Zpěníme cibuli na másle,osmahneme stehna,zalijeme vodou,osolíme,přidáme česnek.Česnekem nešetříme. Po změknutí maso vyndáme a omáčku zahustíme moukou. Po provaření podle chuti ještě dodáme česnek. Jako příloha se hodí knedlíky, brambory.

Králík na česneku a špeku

1 králík, 1 celá hlavička česneku, 5 cl oleje, 1 bal. grilovací koření, 200 g bůčku, 200 g uzeného špeku s kůží (nejlépe domácí), sůl, máslo
Do větší misky nalejeme olej, přidáme prolisovaný česnek, grilovací koření a promíchjáme. Králíka rozporcujeme a se špekem a bůčkem nakrájeným na plátky přidáme do misky. Dobře promícháme a dáme do ledničky na den marinovat, občas promícháme.Potom pečeme běžným způsobem na másle.

Zajíc na černo

zajeci predek, 60 g masla, 1 mrkev, 1 petrzel, 1/4 celeru, 1 cibule, pepr, nove koreni, bobkový list, tymian, sul, 3 lzice hladké mouky, cervene vino
Na masle osmazime na kolecka nakrajenou zeleninu a cibuli,zalijeme vyvarem,okorenime a v tomto zakladu dusime zajeci predek. Měkou zverinu vyjmeme ze stavy,kterou zahustime maslovou jiskou pridame cervene vino a precedime na zajice.

Králík na mrkvi

1 mladý králík,3 dkg másla, 1 lžíce olivového oleje, 15 dkg vepřové šunky, bobkový list, tymián, petrželová nať,sůl a pepř, 15 malých cibulek (šalotek), 20 dkg čerstvých hub, 3 menší karotky, 3 dcl bílého vína, 3 dcl vývaru z hlavy, 1 lžička hladké mouky

Králíka si naporcujeme na jednotlivé dílky a řádně osolíme a mírně opepříme. Na pánvi rozpustíme tuk a králíka pěkně dozlatova orestujeme. Jak je pěkně orestovaný, tak jej vyjmeme, do vypeku přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme slabě zhnědnout. Potom přidáme vývar a víno a za stálého míchání povaříme. Karotku nakrájíme na drobné kostky a vložíme do kastrolku, kam přidáme maso a asi 30 minut necháme na mírném ohni povařit. Přidáme šalotku, kterou necháme v celku, houby a vaříme opět asi 30 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bílým pečivem.

Úspěch labužníka

4 králičí stehna, 150 ml černého piva, 60 g anglické slaniny, 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),1 cibule,olej, 1,5 g divokého koření (pepř celý, nové koření, bobkový list),1 citrón,1 lžíce octa,30 g cukru krystal, 30 ml rajčatového protlaku, 20 g švestkových povidel, 40 g hladké mouky, 500 ml vody 100 g brusinkového kompotu, sůl


Stehna prošpikujeme slaninou, osolíme a zprudka opečeme po obou stranách, aby s maso zatáhlo. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a mírně osmahneme na 5 lžících oleje, přidáme rajčatový protlak, cukr, citron, divoké koření, švestková povidla a zarestujeme.Zastříkneme octem, zalijeme tmavým pivem, vodou a krátce povaříme. Vložíme opečené maso a podusíme doměkka. Ze zbylého oleje a mouky připravíme světlou zásmažku. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou,  rozšleháme, dochutíme solí a provaříme.Do omáčky přidáme polovinu dávky brusinek. Hotové zdobíme plátkem citronu s brusinkami.

Zapečený králík

400 g vykoštěného králičího masa, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 50 g slaniny, 4 housky, 2 vejce, 0.25 l mléka, olej, sůl, pepř, zázvor, muškátový oříšek, zelené bylinky

Nakrájenou slaninu na oleji vyškvaříme,osmažíme na ní jednu nakrájenou cibuli,přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Mírně podlijeme vodou,ochutíme solí a pepřem a dusíme do poloměka. Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým mlékem, přidáme rozšlehaná vejce, druhou nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, koření a vše promícháme. Vmícháme velkou hrst nasekaných zelených bylinek a vzniklou řídkou směsí zalijeme králičí maso v zapékací míse. Dáme péci do předehřáté trouby na 20-30 minut. Podáváme s bramborami a hlávkovým salátem s řeřichou.

Sekané bifteky z králíka

biftečky : 1 králičí zadek,10 dkg oleje, 2 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky
omáčka : 3 dl smetany, 6 dkg hladké mouky, 4 dkg másla, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, 1 kyselá nakládaná okurka, zelená petrželka
Maso vykostíme a umeleme. Přidáme vejce, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky a vše smícháme. Vytvoříme oválné biftečky a opečeme na oleji z obou stran. Potom je podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut. Na pánvi osmahneme jemně nasekanou cibuli, okurku a petrželku. Biftečky zahustíme smetanou s moukou a přidáme osmahnutou směs. Nakonec ochutíme. Jako přílohu doporučuji houskový knedlí.

Plněný králík

1 králík, 150 g sádla, sůl, 4 stroužky česneku, 1 lžička Solamylu,
nádivka : 300 g mletého masa, cibule, sůl, pepř, kmín, 2-3 vejce, 1 lžíce hladké mouky
Nádivka : Mleté maso smícháme s kořením, drobně nakrájenou cibulí a moukou. Takto zpracovanou nádivkou naplníme břišní dutiny králíka a otvor zašijeme. Povrch králíka osolíme a na sádle s česnekem upečeme doměka. Během pečení podléváme horkou vodou. Upečeného králíka dáme na mísu, šťávu vysmahneme na tuku a zalijeme Solamylem rozmíchaným v trošce vody. Povaříme a přecedíme na králíka. Podáváme s vařenými brambory, hlávkovým salátem nebo s kompotem.

Králík na bílém víně

králík, sojová omáčka, worchestr omáčka, bílé víno, solamyl, cukr, olej, hlávkové bílé zelí, pór, rýže
Králíka vykostíme a udusíme v oleji doměka. Studená omáčka: 4 lžíce sojové omáčky,1 lžíce worchestrová omáčka, 2 dcl vína,3 lžíčky cukru, solamyl. Smícháme a necháme v ledničce. Zelí uvaříme v osolené vodě. Až je maso hotové,tak ho smícháme se zelím, rýži uvaříme s jemně nakrájeným pórkem. Omáčkou poléváme maso se zelím. (rozmíchat,je tuhá-nevařit!!)

Pečený králik

2 králičí stehna, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, sůl, pepř, bobkový list
Králičí maso protkneme proužky slaniny a osolíme, Zbytek slaniny nakrájíme na drobno, v kastrolu ji rozškvaříme a přidáme pokrájenou cibuli, česnek, koření a maso. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme. Občas stehna přelijeme výpekem a obrátíme. Pak odklopíme a dopečeme v troubě, aby maso zezlátlo. Koncem pečení rozšleháme vejce a maso jimi potřeme. Vložíme zpět do trouby a pečeme, až kůrčička zezlátne. Pak stehna vyndáme, výpek přecedíme, zahustíme, dle potřeby zředíme a povaříme. Šťávu zjemníme máslem, dochutíme a přelijeme jí jednotlivé porce masa. Podáváme s bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.

Ostré králičí maso

4 porce králíčího masa, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 25 dkg žampionů, pikantní kečup, 1 feferonka, mletý pepř,
kari koření, sůl
Maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, očištěné a na plátky pokrájené žampiony, kečup, jemně pokrájenou feferonku (nemusí být) a podusíme doměkka. hotový pokrm podáváme z rýží nebo s hranolkami.

Naložený králik

králík, 2 dcl vody, 2 dcl olej, sol, pepř, půl lyžičky pálivej papriky, 5 strúčků česneku, 1 velká cybule, 1,5 lyžice plnotučnej horčice, 1-3 lyžice kečupu, worčestrová omáčka, 2 ks mrkva, 2 ks petržlen
Všetky ingrediencie smíchat a v tomto nálevu nechat králíka 24 hodin naležet. Péct cca 1 hodinu.