30. ledna 2010

Králík na sušených švestkách

králík (1,8 kg)., 2 PL olivového oleje., 12 až 18 malých cibulek., 30 g másla., 100 g uzené slaniny nakrájené na kostičky., PL hladké mouky., 250 g sušených vypeckovaných švestek., špetka sekané petrželky., sůl., pepř.,
Marináda: 2 větší cibule., 2 mrkve., láhev dobrého červeného vína., malá sklenka armagnacu., svazek bylinek (tymián, bazalka, saturejka, oregano, rozmarýn)., pepř.,
Večer předem si připravíme marinádu. Oloupeme cibule a mrkve, nakrájíme je na kolečka, dáme do mísy, zalijeme vínem, armagnacem a přiložíme svazek bylinek. Hojně opepříme. Do marinády vložíme na kousky nakrájeného králíka, přiklopíme pokličkou a necháme marinovat přes noc. V den přípravy dáme králičí maso okapat. Marinádu propasírujeme a zatím uložíme stranou. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm postupně opékáme kousky králíka. Jakmile jsou opečeny dozlatova ze všech stran, vyjmeme je z pánve. loupeme malé cibulky a vsypeme je do kastrolu na máslo a kostičky slaniny. Osmahneme je dozlatova. Jakmile jsou cibulky osmahnuté, vyjmeme je a okapaní dáme stranu.Místo nich do kastrolu vložíme dozlatova opečené kousky králíka. Zaprášíme moukou a necháme 2 minuty zasmahnout na mírném ohni. Přilijeme marinádu, osolíme a opepříme. Přiklopíme a 1 1/4 hodiny dusíme. Potom přidáme ke králičímu masu do kastrlu kostičky slaniny, malé cibulky a sušené švestky. S mírně odklopenu pokličkou během 20 až 30 minut dušení dokončíme. Králíka na švestkách posypeme špetkou usekané petrželky.
Rada: Tento pokrm můžeme podávat například s těstovinami. Mohou být polité bešamelem se sýrem nebo jen rozpuštěným máslem. Připadá-li nám, že je omáčka příliš řídká, vyjmeme z ní na konci dušení kousky králíka, cibulky, kostičky slaniny a švestky, přeložíme je na mísu a uložíme do tepla. Omáčku přistavíme na prudký oheň a necháme ji vydusit, dokud nám její konzistence nevyhovuje.

Doporučené nápoje: Vavřinecké víno nebo lehké bordeaux.

Koroptev se zelím

2 koroptve., 100 g uzeného boku (slaniny)., zelí., 150 g žampionů., 2 mrkve., dl suchého bílého vína (nebo 1/2 sklenice)., 0,5 dl oleje., kostka drůbežího vývaru., 50 g másla., cibule., 2 stroužky česneku., PL rajčatového protlaku., snítka tymiánu., 5 bobulí jalovce., 2 bobkové lístky., snítka petržele.,
Koroptve pečlivě očistíme, oflambujeme a převážeme. v kastrolu na oleji a másle opečeme koroptve na mírném ohni, aby získaly zlatavou barvu. Pečeme je přibližně 30 minut. Mezitím oloupeme mrkve a cibuli nakrájíme je na kolečka. Do kastrolu přidáme cibuli a nakrájené mrkve, kousek slaniny nakrájený na kostičky, tymián, bobkový list, petrželku, žampiony nakrájené na čtvrtky a kuličky jalovce. Vše promícháme, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni. Zelí překrojíme na poloviny, pečlivě ho omyjeme, odstraníme košťál a dáme ho spařit na 10 minut do hrnce s mírně osolenou vodu. Jakmile je spařené, necháme ho okapat. propláchneme pod studenou vodou a dáme stranu. Do kastrolu přidáme lisovaný česnek, listy spařeného zelí, rajčatový protlak. Mírně osolíme a opepříme. přidáme drůbeží vývar připravený z 0,25 l vody a instantní kostky a ještě 3 minuty dusíme. Na servírovací mísu dušenou zeleninu, upečené koroptvičky a podáváme.
Rada: Koroptvičky je třeba důkladně opéct předtím, než k nim přidáme oblohu z cibulí, mrkví a slaniny.

Doporučené nápoje: Světlé pivo, stolní bílé víno, bílý vinný střik.     

Nadívaná holoubata

3 holoubata., 50 g housky (chlebové střídky)., 1/2 sklenice mléka., 3 šalotky nebo mladé cibulky., 250 g žampionů., 100 g drůbežích jater., 2 žloutky., 90 g másla., 2 PL smetany., malá sklenice koňaku., petržel., koňak., sůl., pepř.,
Housku nebo chlebovou střídku namočíme do mléka. Oloupeme šalotky, omyjeme několik snítek petrželky a 2 až 3 lístky estragonu. Vše najemno nasekáme. Žampiony seřízneme, omyjeme a osušíme na kuchyňském papíře. Nasekáme je nadrobno. Na pánvi rozpustíme 40 g másla a osmahneme na něm drůbeží játra, která jsme mírně osolili a opepřili. Opékáme je asi 2 minuty, potom vyjmeme z pánve. Na vypečený tuk dáme osmahnout usekané žampiony, šalotky a bylinky. Opékáme 4 až 5 minut na mírném ohni a mícháme dřevěnou vařečkou. Drůbeží játra nasekáme, přeložíme do mísy a přidáme odstředěnou housku nebo chlebovou střídku, smetanu, koňak, žloutky a směs žampionů a bylinek z pánve. Míně osolíme, opepříme a vše zpracujeme dohromady. Holoubata naplníme touto nádivkou, zašijeme kuchyňskou nití a dáme je opéct do kastrolu na 50 g másla. Jakmile jsou holoubata opečená ze všech stran, přiklopíme je pokličkou a dusíme 3é až 35 minut.
Rada: Holoubata nesmějí být starší než 6 až 7 měsíců. Jejich váha se pohybuje od 200 do 500 g. Kvalitní holoubata mají kůži v podbřišku lehce růžovou a pružnou hrudní kost. Jako přílohu můžeme podávat hrášek na slanině. V kastrolu opečeme 10 malých cibulek a 125 g slaniny nakrájené na kostičky. Zalijeme sklenicí vody, vsypeme 750 g čerstvého nebo mraženého hrášku. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.

Doporučené nápoje: Stolní bílé i červené víno, pivo, minerálka 

Srnčí s brusinkami

4 srnčí steaky., 250 g brusinek (nebo sklenička brusinkového kompotu)., 150 g krupicového cukru., špetka muškátu., 1/2 KL pepře., kůra z pomeranče., 2 vejce., 3 PL hladké muky., 60 g loupaných mandlí., 100 g másla., 5 PL octa s příchutí sherry., sůl., pepř.,
Marináda: cibule., mrkev., snítka tymiánu.., bobkový list., 3 hřebíčky., 7,5 dl červeného vína.,
Cibuli a mrkev nakrájíme najemno a vsypeme do mísy. Přidáme snítku tymiánu, bobkový list, hřebíčky, zrnka pepře a vše promícháme. Srnčí steaky osolíme, poprášíme muškátovým oříškem a vložíme do mísy se zeleninou a kořením. Zalijeme červeným vínem a uložíme alespoň na 48 hodin do ledničky., Připravíme si brusinkový džem. V kastrolu rozpustíme oříšek másla, lehce na něm podusíme brusinky, přisypeme cukr, zalijeme vodou tak, aby brusinky byly ponořené (asi dl) a vaříme na mírném ohni. Nakonec, jakmile se odpaří polovina obsahu vody, přidáme trochu strouhané pomerančové kůry. Promícháme a dáme stranou. Vejce rozklepneme do mísy, přisypeme mouku, osolíme, opepříme, ochutíme špetku muškátu, špetkou pomerančové kůry a vše rozšleháme. Do směsi přidáme loupané mandle. Srnčí steaky vyjmeme z marinády, dáme okapat, osušíme kuchyňským papírem, mírně osolíme a opepříme. Obalíme je v těstíčku s mandlemi a na mírném ohni je opékáme na pánvi 5 až 6 minut z každé strany na polovině zbylého másla. Nakonec steaky rozložíme na servírovací mísu, pánev odmastíme a vlijeme a vlijeme ocet s příchutí sherry. Přidáme zbylé máslo a vše promícháme. Steaky přelijeme omáčkou a podáváme teplé s brusinkovým džemem.

Doporučené nápoje: Červené burgundské víno nebo aromatické bordeaux.

Pstruzi plnění cibulí

4 pstruzi, každý o váze 200 g., střední cibule., několik snítek tymiánu., 2 citrony., sůl., pepř.,
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na velmi tenká kolečka. Kolečka cibule přeložíme do hlubokého talíře a posypeme větší špetkou soli. Promícháme a dáme stranou. Mezitím si připravíme ryby. Odstraníme ploutve a podle vlastního uvážení hlavy ryb buď odřízneme, nebo ponecháme. Otevřeme břišní dutinu a ryby vykucháme. Ryby rychle opláchneme a pečlivě je osušíme kuchyňským papírem. Změklá a průhledná kolečka cibule řádně opláchneme. Osušíme je tak, že je zabalíme do kuchyňského papíru a vymačkáme v dlaních. Odstraníme papír, vrátíme je do hlubokého talíře, opepříme a posypeme několika lístky tymiánu. Každou rybu naplníme takto připravenou cibulí a přidáme do každé půl bobkového listu. Ryby vložíme na speciální mikrovlnný gril (nesmí být kovový!). Nemáme-li takový gril k dispozici, položíme talíř na dno nádoby do mikrovlnné trouby a na něj rozložíme ryby. Jsou-li ryby příliš velké, klademe je na talíř po dvou, protože doba tepelné úpravy je krátká. Kůži ryb na několika místech nařízneme, aby nepopraskala. Překryjeme fólií a dáme péct na 7 minut na maximální teplotu. Nemáme-li otoční talíř, pootočíme nádobou v polovině pečení. Po 7 minutách si dřevěnou špejlí ověříme, zdá je ryba měkká. Podle potřeby dobu pečení prodloužíme. Pstruhy po upečení necháme 3 minuty odpočinout a podáváme s citronem nakrájeným na čtvrtky nebo na kolečka.
Rada: Pstruha, který byl vykuchán pře žábry, můžeme plnit nádivkou, aniž otevřeme břišní dutinu. Nádivku dopravíme do útrob ústním otvore. Rybu můžeme podávat s cibulkovým pyré. 1 kg oloupané cibule svaříme v drůbežím vývaru z kostky. Necháme  ji okapat a rozmixujeme nebo umeleme v mlýnku. Potom pyré necháme vydusit v kastrolu s trochou másla. Dokořeníme solí a pepřem a podáváme sypané petrželkou.

Doporučené nápoje: Suché bílé víno, vinný střik, světlé pivo, minerálka.

Parmice po alžírsku

8 malých parmic., 4 PL hrubozrnné mořské soli., 4 stroužky česneku., 1 g šafránu., špetka čerstvého strouhaného zázvoru., špetka drceného kmínu., 2 cibule dl olivového oleje., 2 PL rajčatového protlaku., snítka čerstvého (nebo špetka sušeného) koriandru.,
Parmice stáhneme z kůže. Postupujeme opatrně od ocasní ploutve směrem k hlavě. Vykucháme je a odřežeme ploutve. Připravené ryby jemně omyjeme a opatrně  osušíme kuchyňským papírem, protože jejich maso je velmi křehké. Ryby umístíme do velkého hlubokého talíře a osolíme hrubou solí. Necháme je naložené v soli 15 až 20 minut, v polovině této doby je obrátíme. Oloupeme stroužky česneku a vložíme je do hmoždíře. Přidáme strouhaný zázvor, drcený kmín a šafrán. Suroviny v hmoždíři rozdrtíme. Oloupeme cibuli a nasekáme ji najemno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm opečeme na mírném ohni nadrobno nasekanou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, vlijeme na ni rajčatový protlak a zředíme 2 PL teplé vody. Přidáme směs z hmoždíře a vše promícháme. Dusíme 15 až 20 minut. Parmice vložíme do bublající omáčky a na velmi mírném ohni je dusíme 10 až 12 minut. V polovině dušení je opatrně obrátíme. Omyjeme citron a a ostrým nožem z něj odřízneme pár kousků kůry. Nasekáme je nadrobno a posypeme jimi ryby ke konci dušení. Nasekáme lístky koriandru a pokrm jimi posypeme. Obsah pánve přeložímé do hlubší mísy. necháme hodinu vystydnout v chladničce.
Rada: Pokusíme-li se parmice vykuchat přes žábry, je to poněkud náročnější operace, ale výsledek stojí za to. Místo parmice můžeme použít mořského pstruha. Tento pokrm lze podávat i teplý. Podáváme ho s přírodní rýži.

Doporučené nápoje: Růžové víno, sekt, plzeňské pivo, minerálka s citronem. 

Plnění pstruzi v alobalu

4 pstruzi., 2 cibule., 20 g másla., 3 suchary., 1/2 sklenice nízkotučného mléka., vaječný žloutek., svazek petrželky., špetka papriky., sůl., pepř
Pstruhy vykucháme a pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme je na kuchyňském papíře. Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Osmahneme ji na mírném ohni na pánvi, kde jsme rozpustili kousek másla. V míse smícháme cibulku osmahnutou na másle, suchary, které jsme namočili do mléka a odstředili, malý svazek nasekané petrželky a vaječný žloutek. Vše dobře zpracujeme, abychom získali hladkou nádivku. Mírně osolíme a opepříme, ochutíme špetkou červené papriky. Pstruhy rozložíme na pracovní pult a naplníme je připravenou nádivkou. Z alobalu si nastříháme trojúhelníky o rozměrech odpovídajících velikostem pstruhů. Každého pstruha umístíme na trojúhelník alobalu, mírně osolíme, opepříme a zabalíme. Konce alobalu přeložíme a takto zabalené ryby umístíme do trouby na gril. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 až 20 minut (podle velikosti ryb) a ihned podáváme v alobalu se čtvrtkami citronu.
Rada: K nádivce přidáme sekanou celerovou nať, kterou osmahneme spolu s cibulkami na másle. Pečení v mikrovlnné troubě: Pergamenový papír nastříháme na větší kousky tak, aby na povrch ryb byla dvojitá vrstva. Ryby zakapeme 1 až 2 PL bílého vína nebo teplé vody. Kraje pergamenového papíru přeložíme 2 až 3 dírky. Pečeme vždy po dvou 5 minut na talíři nebo tácu.

Doporučené nápoje: Veltlínské zelené nebo jiné suché bílé víno, pivo, minerálka.

Losos v aspiku

losos (cca 1,5 kg)., mrkev., 2 šalotky nebo cibulky., svazek bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano, saturejka)., 2 sklenice suchého bílého vína., sáček instantního želé., lanýž nebo bílý hříbek., 8 rajčat., 8 citronů., kelímek majonézy., několik vyloupaných krevet., sůl., pepř.,
Připravíme si nálev na vaření ryby. Svaříme 1 l vody a dvě sklenice bílého vína se svazkem bylinek, šalotkami a mrkví, nakrájenými na tenké plátky. Lososa vložíme do nádoby s nálevem a vaříme ho 15 minut v mírně perlící vodě. Necháme vychladnout. Po uplynutí předepsané doby vyjmeme rybu opatrně z nádoby, přeložíme j na servírovací tác, osušíme ji kuchyňským papírem a jemně odstraníme kůži. Ocas i hlavu ponecháme. Lanýže nakrájíme na tenká kolečka, která klademe za sebou po celé délce ryby. Tři sklenice nálevu scedíme přes síto, tekutinu zahřejeme v kastrolu a rozpustíme v ní želírovací prášek podle návodu uvedeného na sáčku. Uvedeme do varu, mícháme dřevěnou vařečkou a kastrol sejmeme z ohně. Jakmile želé začíná tuhnout, potřeme jím rybu pomocí pružné mašlovačky. Celý postup opakujeme 3 až 4 krát, po každém potření vyčkáme a rybu vložíme na chvíli do chladničky. Při potírání dáváme pozor, abychom neporušili řadu z lanýžových koleček. Rajčata seřízneme tak, aby vznikl široký klobouček, vydlabeme je a naplníme majonézou, do které jsme vmíchali nadrobno usekané krevety. Rajčata rozmístíme kolem lososa střídavě s citrony, které jsme ozdobně přepůlili do tvaru kalíšků.
Rada: Ryby musí být dobře vychlazená, aby se na ní želé udrželo. Rybu ponoříme do mírně vařícího nálevu, sejmeme z ohně, přiklopíme pokličkou a vyčkáme, dokud ryba zcela nevychladne. Losos bude dokonale vařený a neztratí šťavnatost. 
Obměna: Místo lososa můžeme použít mořského pstruha nebo hlavatku.

Doporučené nápoje: suché bílé víno, sekt, minerálka, pivo.

Bochníček ze štiky v krevetové omáčce

štika (cca kg)., dl smetany., 120 g másla., 60 g hladké mouky., 0,75 l mléka., 3 vejce., 200 g vyloupaných krevet.svazek kerblíku (nebo špetky anýzu)., sůl., pepř.,
Štiku vykostíme a maso umeleme na masovém strojku najemno. Připravíme si bešamel. V kastrolu rozpustíme 80 g másla. Přidáme 60 g mouky a jíšku osmahneme na mírném ohni několik minut za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Pomalu přiléváme mléko a stále mícháme. Osolíme, opepříme a pomalu dusíme 15 minut. Stále mícháme. Po uplynutí stanovené doby necháme vychladnout. Mleté štičí maso mírně osolíme a opepříme, přidáme třetinu bešamelu a zalijeme smetanou. Do směsi rozklepneme 3 vejce a přidáme usekaný kerblík. Vše dobře promícháme, aby vznikla homogenní hmota. Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vyložíme ji připravenou směsí ze štičího masa. Formu vložíme do vodní lázně a vaříme asi půl hodiny. Mezitím rozmělníme krevety v hmoždíři, přidáme je do zbylého bešamelu a udržujeme v teple na velmi mírném plameni. Bochníček ze štičího masa vyklopíme z formy na servírovací podnos, přelijeme omáčkou z krevet a podáváme. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Rada: Pokrm podle tohoto receptu je vynikající, použijeme-li místo štiky kapra nebo úhoře. Bochníček můžeme podávat i studený, přičemž místo krevetové omáčky podáváme majonézu ochucenou bylinkami a kapary. Štičí jikry nebo mlíčí jsou v době tření jedovaté. V některých zemích, např. v Rumunsnku, se ale přesto konzumují.

Doporučené nápoje: Bílé víno, sekt, minerálka s citronem, světlé pivo.

29. ledna 2010

Plátky lososa v omáčce z raků

6 plátků lososa., 1/2 lahve suchého bílého vína., 12 raků., 120 g másla., 2 dl smetany., 20 g hladké mouky., 2 vaječné žloutky., šťáva z jednoho citronu., svazek bylinek (oregano, tymián, bazalka, saturejka, rozmarýn)., sůl., pepř., 
Syrové plátky lososa vložíme do kastrolu. Zalijeme bílým vínem a 0,5 l vody. Osolíme špetkou soli a ochutíme svazkem bylinek. Opepříme. Dusíme na mírném ohni 10 minut. Po uplynutí předepsané doby vyjmeme plátky lososa z nálevu, němž se vařil, a dáme stranou. Raky pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, odstraníme jejich krunýř a vložíme je do nálevu z bílého vína. Na prudkém ohni je vaříme 10 minut. Po deseti minutách vyjmeme korýše z nálevu. Sklenici nálevu si dáme stranou. Vyloupneme ocásky a rozmačkáme je na pyré. V hmoždíři roztlučeme krunýře na prášek spolu s 60 g másla a propasírujeme přes síto. V kastrolu rozpustíme 20 g másla, přidáme mouku, promícháme a zalijeme sklenici nálevu z vína. Mícháme, dokud se směs nezačne vařit. Potom stáhneme kastrol z ohně. Přidáme ušlehané vaječné žloutky, citronovou šťávu, zbylé máslo a 2 dl smetany. Všechny suroviny dřevěnou vařečkou dobře promícháme, vrátíme na mírný oheň, přidáme krém z raků a pyré z račích ocásků. Necháme 15 minut na ohni, ale už nevaříme. Občas omáčku promícháme. Plátky ryby rozložíme na servírovací mísu. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.
Rada: Maso z lososa je labužníky velmi ceněno. Obsahuje mimo jiné vitamíny A a D. Podle velikosti ho podáváme buď vcelku, nebo krájené plátky. Losos musí mít v řezu oranžové nebo růžové maso, které je pevné. Omáčku připravujeme až "na poslední chvíli". Můžeme ji udržovat v teple ve vodní lázni.

Doporučené nápoje: Müller Thurgau nebo jiné kvalitní bílé víno, minerálka. 

Lososový nákyp

250 g syrového lososa., 250 g lososa uzeného., 80 g másla., 70 g hladké mouky., 5 vajec., 0,5 l mléka., sůl., pepř.,
Z másla a mouky, uděláme světlou jíšku. Potom přilijeme mléko a rozšleháme, aby vznikl hustý bešamel. Najemno nasekáme syrového a uzeného lososa. Bešamel s lososem smícháme dohromady. Rozklepneme vejce, bílky si dáme stranou. Žloutky přimícháme k rybí směsi. Mírně osolíme a opepříme. Z vaječných bílků ušleháme sníh a přidáme k předchozí směsi. Formičky na nákyp vymažeme máslem a vysypeme trochou hrubé mouky, naplníme pěnou a pečeme 20 minut ve středně vyhřáté troubě.
Rada: Lososový nákyp můžeme péct ve formičkách nebo ve velké formě. Důležité je dobře spojit lososí maso s bešamelem, který má být vlažný.

Doporučené nápoje: Sylván nebo jiné kvalitní bílé víno, světlé pivo, citronáda, soda.

Salát ze sojových výhonků

2 rajčata., 600 g sojových výhonků., vejce., zelená paprika., sáček vyloupaných krevet., 2 PL octa., 5 PL oleje., 2 KL hořčice., sůl., pepř.,
Sojové výhonky omyjeme, potom je ponoříme na 20 až 25 minut do většího množství vařící vody. Scedíme je a necháme v sítku okapat.  Ve vroucí vodě uvaříme 12 minut vejce natvrdo. Pod studenou vodou ho oloupeme. Omyjeme rajčata, osušíme je utěrkou a nakrájíme na čtvrtky., Omyjeme papriku, osušíme ji a podélně rozpůlíme. Zbavíme ji jádřince a stopky. Dužinu nakrájíme na proužky. V míse si připravíme zálivku. V octě rozpustíme trochu soli, smícháme s hořčicí, opepříme, přilijeme olej a stále mícháme. Jakmile je zálivka dostatečně rozmíchaná, přidáme do ní sojové výhonky, proužky papriky, čtvrtky rajčat a vyloupané krevety. Natvrdo uvařené vejce nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do salátu. Vše pečlivě promícháme a podáváme.
Rada: Sojové výhonky musí být lesklé a na dotek musí šustit. Měkké či vlhké sojové výhonky nepoužíváme. Zálivku můžeme místo soli ochutit přidáním sojové omáčky, a to KL na osobu.
Obměna: Tento asijský salát se dá obměňovat přidáním kukuřičných zrnek, malých kousků kuřete, krabů jemně nasekaného celeru, ananasu, mandlí nebo čerstvého koriandru, ochuceného olejem.

Doporučené nápoje: Jasmínový čaj, vinný střik, světlé pivo, minerálka.

Hovězí maso po vlámsku

1 kg hovězího masa vhodného k dušení nakrájeného na plátky (roštěná, faleš, svíčková)., PL oleje., 5 velkých cibulí., 50 g másla., rovná PL mouky., 0,33 l piva., KL třitinového cukru nebo moučkového cukru., PL vinného octa., miska masového vývaru., svazek bylinek (oregano, bazalka, saturejka, rozmarýn, tymián)., sůl., pepř., 
Na pánvi rozpálíme olej. Na něm rychle opečeme plátky hovězího masa z obou stran. Vyjmeme je a odložíme stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme. V kastrolu rozpustíme máslo a na něm cibuli osmahneme. Zaprášíme moukou a rozmícháme. Přidáme třtinový nebo moučkový cukr a ocet. Znovu promícháme. Do kastrolu vložíme plátky hovězího masa. Zalijeme pivem a vývarem. Osolíme, opepříme a přidáme svazek bylinek., Kastrol přiklopíme a dusíme na velmi mírném ohni 2 hodiny, nebo můžeme kastrol s pokličkou vložit do předehřáté trouby, aby se maso propékalo rovnoměrně. Vyjmeme svazek bylinek. Podáváme v nahřáté míse.
Rada: Na servírovací míse můžeme maso ozdobit věncem z brambor vařených v páře a sypaných sekanou petrželkou.
Obměny: 1., Ve vinném octě můžeme namočit 80 g perníku. Omáčka bude mít jemnou chuť. Přidat můžeme rovněž 6é g kyselých okurek nakrájených na kolečka. 2., Přidáme estragon, petrželku a sekaný kerblík. Pokrm bude svěží. Použijeme aromatický olej, např. olivový, ořechový, z obilných klíčků, kukuřičný, palmový, sezamový, sójový a jiné.

Doporučené nápoje: Pivo, červené víno, minerálka.

Vinařská roštěná

4 roštěnky., 3 šalotky nebo mladé cibulky., svazek bylinek (saturejka., bazalka., tymián., rozmarýn., oregano)., kostka hovězího vývaru., 6 dl červeného vína., 20 g másla., 0,5 dl oleje., KL hladké mouky., sůl., pepř.,
Šalotky oloupeme a najemno usekáme. V kastrolu s máslem na mírném ohni šalotky osmahneme a necháme je jemně zabarvit. Jakmile jsou šalotky osmahnut dozlatova, zaprášíme je moukou, promícháme a dvě minuty zasmahneme. Potom přidáme svazek bylinek a podlijeme červeným vínem. Podusíme 3 minuty a flambujeme. Jakmile se víno z jedné čtvrtiny odpaří, přilijeme vývar, který jsme si připravili z kostky rozpuštěné ve 2 dl vody. Uvedeme do varu, mírně osolíme, opepříme a necháme z poloviny odpařit na mírném ohni. Nakonec okořeníme. Před podáváním roštěnky osolíme a opepříme. Potřeme je olejem a ogrilujeme. Podáváme je horké, zalité vinařskou omáčkou.
Rada: Použijeme silnější víno, např. Bikavér. Omáčku můžeme propasírovat přes jemné sítko, aby byla hladká.

Doporučené nápoje: Frankovka, světlé pivo, minerálka.

Hovězí ragú s cibulkou

75 g vařeného hovězího masa (např. zbytek guláše nebo tzv. hovězího kotlíku)., 4 velké cibule., 75 g másla., plná PL hladké mouky., 2 PL octa., stroužek česneku., větší naběračka omáčky z guláše nebo z kotlíku., 2 KL rajčatového protlaku., 2 KL sekané petrželky., PL světlé strouhanky., 
Cibule oloupeme a najemno. Ve větší pánvi rozpustíme 50 g másla a nakrájenou cibuli na něm osmahneme dozlatova. Často promícháme dřevěnou vařečkou. Jakmile je cibule dostatečně osmahnutá, zaprášíme ji moukou a několik minut zasmahneme. Přilijeme ocet a dobře promícháme. Zalijeme omáčkou z guláše. Opepříme, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný stroužek česneku. Promícháme, uvedeme do varu, zmírníme plamen a vaříme na mírné, ohni 10 minut bez pokličky., Mezitím nakrájíme maso na tenké plátky. Plátky vložíme na cibuli a dbáme, aby byly ponořeny v tekutině. Pánev přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut pomalu prohřát. Pánev sejmeme z ohně, odklopíme pokličku a maso posypeme nasekanou petrželkou, trochou světlé strouhanky a přidáme oříšky másla. Vložíme pod předehřátý gril v troubě. Jakmile je hovězí na povrchu pokryto tenkou zlatavou vrstvou, podáváme je ihned v nádobě, v niž jsme ho opékali.
Rada: Tento rodinný pokrm podáváme s bramborem vařeným ve vlastní slupce a doplňujeme, podle možností, zeleným salátem kořeněným bylinkami. Nemáme-li omáčku z guláše, připravíme si vývar z kostky. Zdá-li se nám maso tvrdé, přidáme do vývaru dvě nebo 3 PL kořalky, maso změkne. Vývar bude jasnější, přidáme-li do něj vaječný bílek.

Doporučené nápoje: Kvalitní červené víno, světlé pivo.                                                                    

Falešná svíčková na šalotkách

4 plátky falešné svíčkové (kolem 800 g)., 8 větších šalotek nebo mladých cibulek., stroužek česneku., 2 snítky petržele., dl vinného octa., 0,5 dl arašídového oleje., 40 g másla., sůl., pepř., 
Šalotky nakrájíme nadrobno. Nasekáme snítky petrželky. Na pánvi s rozpáleným olejem opečeme plátky falešné svíčkové, které jsme osolili a opepřili. Jakmile jsou opečené, přeložíme je na servírovací mísu. Na pánvi s rozpáleným olejem opečeme plátky falešné svíčkové, které jsme osolili a opepřili. Jakmile jsou opečené, přeložíme je na servírovací mísu. Pánev odmastíme a vyčistíme. Dáme na ni rozpustit máslo a na něm osmahneme nadrobno nakrájené šalotky. Osolíme a opepříme. Nakonec přidáme usekaný stroužek česneku. Jakmile šalotky získali hezkou jantarově žlutou barvu, přilijeme ocet. Dusíme, dokud se ocet neodpaří, a pak přidáme šalotky na plátky masa. Ihned podáváme. 
Rada: Pokrm podáváme s dušenou zeleninou nebo s opečeným bramborem. 

Doporučené nápoje: Červené víno, pivo, minerálka.

Karbanátky na indický způsob

3 cibule., 2 papriky., 500 g mletého hovězího masa., 2 stroužky česneku., 3 PL rajčatového protlaku., 3 špetky kari., špetka kayenského pepře., 4 PL oleje., sůl., pepř.,
Maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme a okořeníme kari a kayenským pepřem. Vše promícháme vidličkou, aby maso nasáklo kořením. Ručně tvoříme masové karbanátky. V kastrolu rozpálíme olej na prudkém ohni a karbanátky na něm z obou stran opečeme do zlatova. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenká kolečka. Omyjeme papriky, osušíme je a podélně uprostřed rozkrojíme. Zbavíme je jádřinců a nakrájíme na nudličky. Jakmile jsou karbanátky dozlatova osmažené, zmírníme oheň a přidáme tenká kolečka cibule a na nudličky nakrájené papriky. Společně pár minut dusíme. Mezitím v míse rozředíme rajčatový protlak s 2 dl teplé vody. Velmi mírně osolíme a přidáme lisovaný česnek. Směs vlijeme do kastrolu, v něž se dusí karbanátky a zelenina. Omáčku dusíme asi 15 minut bez pokličky. Podáváme horké. Jako přílohu podáváme bílou rýži.
Rada: Labužníci si do mletého masa vmíchají špetku zázvoru. Do masa můžeme přidat spolu s uvedeným kořením také bylinky, lisovaný česnek a cibuli. V tomto případě doporučujeme přidat 1 nebo 2 vejce nebo housku máčenou v mléce, aby se maso dobře spojovalo.
Obměna: Na tento pokrm se hodí jakýkoliv druh masa, ale musí být kvalitní: hovězí jehněčí. hovězí s jehněcím, telecí a vepřové nebo kuřecí.

Doporučené nápoje: Růžové víno, pivo, indický čaj, minerálka.

Pomazánka ze sardelek a oliv

250 g černých oliv., 125 g sardelek (ančoviček)., PL pikantní hořčice., 100 g kaparů., 2 dl olivového oleje., citronová šťáva., pepř., sůl.,
Plátky sardelek opláchneme a odsolíme je vlažné vodě. Olivy vypeckuje, rozpůlíme a rozdrtíme. Rychlejší způsob  je použít mixér. Do směsi přidáme kapary, které rovněž rozmělníme na kašovitou hmotu., Plátky sardelek necháme okapat a rozmačkáme je. Přidáme hořčici a pomalu přiléváme olivový olej po vlase, jako bychom připravovali majonézu, a šleháme. Výsledkem je kašovitá směs tmavě hnědé barvy. Opepříme a ochutnáme. Podle potřeby přisolíme. Podáváme v míse s opečeným chlebem nebo jako pomazánku na pečivu.
Rada: Tato pomazánka je typickým provensálkým pokrmem a podává se hlavně na opečeném chlebu. Hodí se zejména i jako omáčka k čerstvě uvařeným  nebo klasickým těstovinám. Při šlehání můžeme do pomazánky přidat špetku listovaného česneku. Budeme-li pomazánku podávat k aperitivu, neopomeneme předložit několik celých sardelek zvlášť na tácku. Zvlášť v misce podáváme rovněž několik celých oliv. V každém případě je nutno se zásobit vychlazenými nápoji a kostkami ledu, protože tato pomazánka vyvolává žízeň.

Doporučené nápoje: Bílé nebo růžové víno, anýzový aperitív, pivo, minerálka.

Papriky na athénsky způsob

5 paprik., 250 g malých cibulek., sklenka suchého bílého vína., 4 rajčata., citron., PL rajčatového protlaku., sklenka olivového oleje., 4 stroužky česneku., tymián., bobkový list., sůl., pepř., 
Papriky podélně rozpůlíme, zbavíme je jader a nakrájíme na nudličky. Rajčata vložíme na několik minut do vařící vody, oloupeme je a nahrubo nasekáme. Oloupeme malé cibulky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. V kastrolu na mírném ohni rozehřejeme olej a na něj dáme pomalu na několik minut osmahnout papriky nakrájené na nudličky. Občas směs promícháme dřevěnou vařečkou. Přidáme pyré z čerstvých rajčat, PL rajčatového protlaku, malé cibulky a drcený česnek. Okořeníme trochou tymiánu a bobkového listu. Osolíme a opepříme. Zalijeme bílým vínem a citronovou šťávou. Paprikovou směs povaříme na mírném ohni bez pokličky. Vaříme přibližně 20 minut a občas promícháme dřevěnou vařečkou. Jakmile je papriková smě uvařená, nalijeme ji do hlubší mísy, necháme vychladnout potom papriky uložíme do spodní části chladničky. Podáváme vychlazené. 
Rada: Papriky vyjmeme z lednice několik minut před podáváním, aby olej znovu nabyl tekuté konzistence. V létě můžeme papriky podávat se studeným pečeným masem.

Doporučené nápoje: Růžové nebo bílé stolní víno, světlé pivo, minerálka s citronem.

28. ledna 2010

Zeleninový nákyp

300 g brokolice., 300 g květáku., 90 g másla., velká najemno usekaná cibule., 300 g žampionů., šťáva z 1/2 citronu., 1 1/2 PL kukuřičného škrobu nebo mouky., 2 vejce., sklenka mléka., 150 g strouhané chlebové střídky., 3 PL sekané petrželky., špetka strouhaného muškátového oříšku., tymián., sůl., pepř., 6 malých kyselých okurek.,
Brokolici a květák rozdělíme na růžičky, odstraníme košťál a tvrdé části. Zeleninu nakrájíme na malé kousky. Žampiony nakrájíme najemno. Na rozpuštěné máslo dáme najemno nakrájené žampiony, zakapeme je citronovou šťávou, přiklopíme pokličku a podusíme 5 minut. V jiném kastrolu ohřejeme mírně osolenou vodu. Jakmile začne vřít, vložíme do ní růžičky brokolice a květáku. Společně vaříme 10 minut. Strouhanou chlebovou střídku přelijeme polovinou sklenice mléka a necháme nabobtnat. Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem. Máslem potřeme i pergamenový papír, který vložíme do formy. Jakmile jsou brokolice a květák uvařené,  necháme je okapat a pak obojí nahrubo rozmačkáme vidličkou. Na pánvi rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm usekanou cibulku. Promícháme dřevěnou vařečkou, necháme pouze mírně zesklovatět a přidáme rozmačkaný květák a brokolici. Osmahneme na mírném ohni. Do pánve přidáme podušené žampiony. Kukuřičný škrob smícháme se zbylým studeným mlékem a směs vlijeme do pánve. Jemně promícháme, aby se suroviny spojily. Žloutky oddělíme od bílků. K žloutkům přidáme do velké mísy v mléce namočenou a odstředěnou strouhanku a ručně zpracujeme. Potom přidáme obsah pánve a promícháme. Ochutíme trochou drceného muškátového oříšku, tymiánem, osolíme opepříme, přidáme najemno nakrájené kyselé okurky a sekanou petrželku. Gril umístíme doprostřed trouby. Na mřížku položíme hluboký pekáč, který jsme naplnili vroucí vodou do výšky 2 až 3 cm. Troubu předehřejeme. Bílky osolíme a ušleháme na pevný sníh. Jemně ho vmícháme do zeleninové hmoty. Vymazanou formu naplníme směsí, kterou poté upěchujeme. Zakryjeme kusem alobalu a vložíme do vodní lázně. Ve vodní lázni pečeme v mírně troubě přibližně 1 hodinu. Po uplynutí předepsané doby formu vyjmeme, zatížíme prkénkem se závažím a necháme 10 minut zchladnout. Sejmeme prkénko a alobal, formu obrátíme na servírovací podnos, a aniž bychom ji snímali, uložíme do chladna. Formu sejmeme těsně před podáváním.

Doporučené nápoje: Červené nebo bílé stolní víno, pivo, minerálka. 

Lososové kornoutky s černým kořenem

175 g mírné změklého másla., 2 nebo 3 PL smetany., 40 až 60 g čerstvě ustrouhaného černého kořene., worcesterská omáčka., worcesterská omáčka., 8 tenkých plátků uzeného lososa., 4 olivy plněné paprikou., 30 g kaviáru., sůl., bílý pepř.,
Máslo zapracujeme vařečkou v míse na krémově bílou hmotu. Přidáme 2 nebo 3 PL smetany, ustrouhaný černý kořen, sůl, bílý pepř a několik kapek worcesterské omáčky. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Mísu přikryjeme pokličkou a uložíme do chladničky. Na servírovací podnos rozložíme plátky lososa jeden vedle druhého. Připravíme si sáček určený k plnění cukrovinek krémem a ke zdobení. Na jeho konec upevníme kovové zdobítko. Sáček z jedné poloviny nebo ze tří čtvrtin naplníme připraveným krémem z černého kořene. Každý plátek lososa svineme do kornoutku.  Kornoutek držíme v levé ruce, pravou uchopíme naplněný sáček se zdobítkem. Kornoutky plníme potřebným množstvím připravené náplně a klademe na servírovací podnos. Tímto způsobem naplníme všechny kornoutky. Nedaří.li se nám vymáčknout krém ze zdobítka, odložíme kornoutek na kuchyňský papír a stlačíme sáček oběma rukama. Dovnitř horní části každého kornoutku umístíme plněnou olivu nebo trochu kaviáru. Servírovací podnos ozdobíme několika růžičkami krému z černého kořene a největší růžici umístíme doprostřed. Před podáváním uložíme do chladna. 
Obměny: 1., Kaviár nahradíme usekaným natvrdo uvařeným vejcem. 2., Stejným způsobem připravíme kornoutky z plátků šunky nebo studeného rostbífu. 3., Aby byl předkrm vydatnější můžeme kornoutky plnit místo krému z černého kořene náplní ze zeleninového salátu, který jsme připravili z nadrobno nasekané čerstvé zeleniny. Salát spojíme několika lžícemi majonézy. V tomto případě plníme kornoutky lžičkou. 

Doporučené nápoje: Sket, světlé pivo, minerálka.

Ruská vejce

2 natvrdo uvařená vejce., 3 plátky sardinek v oleji., 100 g krájené šunky., 75 g vařené červené řepy., sladkokyselá okurka., 3 PL majonézy.,3 PL smetany, kelímek bílého jogurtu., 2 PL vodky., KL sladké papriky., KL pikantní hořčice., 4 větší jablka., malá cibulka., 8 omytých listů hlávkového salátu., šťáva z 1 1/2 citronu., pepř., sůl.,
Cibuli najemno nasekáme a přeložíme ji do mísy. Natvrdo uvařená vejce nasekáme nadrobno a přidáme k cibuli do mísy. Natvrdo uvařená vejce nasekáme nadrobno a přidáme k cibuli do mísy. Sardinky a šunku nakrájíme na kostičky a směs promícháme. Oloupeme řepu a nakrájíme ji na kousky. Kyselou okurku rovněž nakrájíme na kousky a obojí přidáme do mísy. Majonézu smícháme se smetanou a s jogurtem. Ochutíme vodkou. Ochutnáme a případně dokořeníme špetkou soli, sladkou papriku a KL hořčice. Zálivku vlijeme k surovinám do mísy. Vše jemně promícháme a uložíme na 30 minut do chladničky. Mezitím omyjeme jablka a osušíme je. Odstraníme stopku a "bubáka". Takto připravená jablka vyhloubíme ostrým nožem a vydlabeme dužinu tak, aby zbyly jen stěny o tloušťce asi 1,5 cm. Postupujeme opatrně, abychom neporušili slupku. Vydlabaná jablka zakapeme citronovou šťávou a klademe je na servírovací tác. Z jablečného dužiny odstraníme jádřince. Dužinu nakrájíme na malé kostičky, které zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Do mísy, kterou jsme uložili do chladničky, přidáme kostičky jablečné dužiny. Promícháme a ochutnáme. Podle potřeby dochutíme. Salátem naplníme vydlabaná jablka. Omyté listy hlávkového salátu rozdělíme na talířky a na ně umístíme plněná jablka. zbylý salát, kterým jsme jablka plnili, podáváme zvlášť.
Rada: Salát chutná lépe, pokud ho necháme alespoň 2 hodiny odležet v ledničce.
Obměna: Salát můžeme obměnit tak, že místo sardinek a šunky do něj přidáme kostičky vuřtu a tuňáka v konzervě.

Doporučené nápoje: Suché bílé víno nebo malá sklenička vodky, minerálka.

Citrony plněné tuňákem

4 velké citrony., konzerva tuňáka v přírodním nálevu (asi 320 g).,  100 g velkých černých oliv., 40 g másla., 2 PL smetany., KL pikantní hořčice., PL sekané petržele., sůl., pepř a sladká paprika.,
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout několik hodin před přípravou. Olivy zbavíme jader a čtyři odložíme stranou na ozdobu. Citrony seřízneme, aby se daly postavit na tác. Seřízneme rovněž horní část a vydlabeme dužinu ostrým nožem na grapefruit. Šťávu odlijeme do misky. Okapaného tuňáka, olivy bez jader, máslo, smetanu, hořčici, petrželku., sůl., pepř a papriku zapracujeme v mixeru se 4 PL citronové  šťávy. Mixujeme několik minut. Ochutnáme a dochutíme podle potřeby. Citrony naplníme nádivkou tak, abychom na vrcholku utvořili kopeček. Vyrovnáme je na servírovací tác a dáme je alespoň na 30 minut do chladničky. Vršek citronů ozdobíme olivou, přiklopíme klouboučkem z citronové kůry a podáváme s opečeným chlebem. Zbylou nádivkou můžeme podávat zvlášť v misce.
Rada: Tento pokrm si můžeme připravit předem. Citrony nezapomeneme před použitím řádně omýt. Pozor! Tento předkrm je kaloricky bohatý. Dalším chodem by měl být poněkud lehčí pokrm. Podáváme například pečenou rybu a salát.
Obměna: 1., Tuňáka nahradíme krabím masem. Je to vynikající obměna. 2., Dno citronů můžeme vyložit slanou křupavou sušenkou nebo jednou tygří krevetou.

Doporučené nápoje: Bílé víno, světlé pivo., minerálka.

Drůbeží huspenina

500 g kachních jater., 300 g prejtu., 3 šalotky nebo mladé cibulky., stroužek česneku., 2 vejce., 2 likérové sklenice portského., tymián., bobkový list., petrželka., 300 g plátků slaniny., sáček instantního želé., sůl., pepř.,
Kachní játra nasekáme nahrubo a promícháme v míse s prejtem. Oloupeme šalotky a stroužek česneku, opláchneme svazek petrželky a vše dohromady nasekáme najemno. Nasekanou směs přidáme do mísy k masu. Ochutíme špetkou tymiánu a drceného bobkového listu. Do misky rozklepneme vejce, přilijeme portské a vše smícháme s masovou směsí. Osolíme, opepříme a pečlivě promícháme.  Plátky slaniny rozložíme na dno a stěny kameninové mísy, na ně vyklopíme masovou směs a uhladíme. Povrch ozdobíme tenkými proužky slaniny, které klademe křížem přes sebe. Kameninovou nádobu přiklopíme a dáme do předehřáté trouby péct na 2 hodiny. jakmile je obsah mísy upečen, necháme ho vychladnout. Připravíme si aspik podle návodu uvedeného na sáčku želé a obsah mísy přelijeme tak, aby se na povrchu utvořila silná vrstva. Před podáváním uložíme na několik minut do chladna.
Rada: Na tuto huspeninu se hodí jakákoliv drůbeží játra. Nejlepší jsou játra kachní nebo husí. Huspeninu je třeba dobře okořenit (případně lze použít špetku od každého ze čtyř základních druhů koření na paštiku). Huspenina bude chutnější uleželá tj. až třetí nebo čtvrtý den. V chladničce vydrží nejméně osm dní.
Obměna: Připravujeme-li huspeninu z drůbežích jater, můžeme nahradit petrželku kerblíkem a estragonem pro zvýrazněním chuti.

Doporučené nápoje: Frankovka nebo jiné červené víno, pivo, minerálka.

27. ledna 2010

Krevetový salát

300 g vyloupaných červených krevet., 300 g míchaného listového salátu., 6 artyčoků., 2 jablka., 2 natvrdo uvařené vejce.,
Octová omáčka: 5 PL oleje., PL lososích jiker., PL vinného (moštového) octa., PL taramy (uzené tresčí jikry., olej., smetana., citron)., malý svazek pažitky., svazek anýzu., sůl., pepř.,
Jablka rozkrojíme na poloviny, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Spodní části artyčoků opláchneme, osoušíme, nakrájíme na čtvrtky a dáme stranou. V míse smícháme taramu, přidáme PL lososích jiker, mírně osolíme, opepříme, přidáme ocet a vše promícháme. Přilijeme olej a octovou zálivkou pečlivě rozmícháme, aby zálivka byla pěnová. Do zálivky přidáme krevety, listy salátu, spodní části artyčoků, plátky jablek a vše dohromady promícháme. Přidáme na čtvrtky nakrájená natvrdo uvařená vejce. Salát přeložíme do mísy, ozdobíme několika usekanými snítky anýzu a pažitky.
Rada: Drobné krevety můžeme nahradit krevetami tygřími, kraby nebo humry. Arašídový olej lze nahradit olivovým. Rovněž můžeme do salátu přidat několik vypeckovaných oliv.

Doporučené nápoje: Růžové víno, lehké stolní bílé víno, světlé pivo, minerální voda.

Svíčkové řezy na lyonský způsob

4 roštěnky., 3 cibule., dl smetany., KL sladké papriky., 2 PL hladké mouky., 4 vejce., 0,5 dl oleje., 20 g másla., sůl., pepř.,
Roštěnky překrojíme a mírně je po stranách nařízneme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Kolečka cibule přelijeme smetanou, osolíme a opepříme, přidáme papriku a vše promícháme. Kolečka cibule necháme okapat a lehce je pomoučíme. V mouce obalená kolečka cibule smažíme na rozpáleném  oleji. Obracíme je obracečkou s otvory, pak dozlatova opečené kroužky vyjmeme. Na rozpáleném oleji opečeme roštěnky, které jsme osolili a opepřili. Plátky masa přeložíme na servírovací mísu. Na másle si z vajec usmažíme volská oka. Na každý plátek dáme jedno vejce. Podáváme s osmahnutou cibulkou.
Rada: Maso je třeba ostrým nožem po stranách nakrojit.


Doporučené nápoje: Frankovka nebo jiné červené víno, pivo, minerálka.

Pomazánka ze pstruha v avokádu

uzená makrela., syrový pstruh., PL kachního sádla., 2 malé zelené citrony (limetky)., 3 PL bílého vína., 3/4 sklenice slunečnicového oleje.,
Čerstvého pstruha položíme na alobal do pekáče, který má vyšší okraje, osolíme a opepříme, zalijeme bílým vínem a zabalíme. Dusíme asi 20 minut na prudkém ohni, aby se z alobalu odpařila veškerá tekutina. Takto připraveného pstruha necháme vychladnout, poté ho rozkrájíme a smícháme s kousky uzené makrely. Směs rozmixujeme s kachním sádlem. Mixování přerušíme předtím, než se ze směsi stane hladká a homogenní hmota.V hluboké míse pokračujeme v míchání vidličkou a po vlase přiléváme olej. Dochutíme podle potřeby, opepříme. Přidáme 3 PL citronové šťávy a rozšleháme. Pomazánku necháme alespoň půl dne odpočívat, nejdéle však 48 hodin.
Rada: Nemáme-li k dispozici kachní sádlo, stejnou službu nám udělá sádlo husí. Do pomazánky můžeme rovněž přidat 2 KL matolinové kořalky, slivovice, hruškovice nebo calvadosu.

Doporučené nápoje: Suché bílé víno, šampaňské, minerálky.

Okurkový salát na orientální způsob

2 okurky., 150 g solených jiker z mořských ryb., 100 g zelených oliv., 50 g černých oliv., pálivá paprika., kapie., 2 rajčata., citron., 100 g mozzarelly., 5 PL olivového oleje., dl smetany.,
Jikry nakrájíme na tenké plátky a vložíme do misky. Oloupeme okurky, odstraníme jádra a nakrájíme je na proužky. Stejným způsobem nakrájíme kapii i pálivou papriku. Mozzarellu nakrájíme na malé kostičky, přeložíme do mísy, zalijeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přilijeme olivový olej. Vše promícháme, přilijeme smetanu a rozšleháme. Do mísy dáme okurku, černé i zelené olivy, kapii a pálivou papriku, přidáme jikry a promícháme s ušlehanou mozzarellou. Přeložíme na servírovací mísu a ozdobíme několika kolečky rajčat. 
Rada: Než vmícháme okurky do salátu, můžeme je posypat hrubozrnnou solí, aby pustili šťávu. Tento orientální okurkový salát se podává vychlazený, nikoliv ledový.

Doporučené nápoje: Růžové víno, sekt, vinný střik, světlé pivo, minerálka.

Plněné ananasy

2 menší zralé ananasy., 0,75 l vanilkové zmrzliny., 2 kiwi., 40 g strouhaného kokosu., 80 g čokolády na vaření., Několik kapek pomerančového likéru., 5 PL citronové šťávy.,
Ananasy omyjeme ve vlažné vodě a osušíme je kuchyňským papírem. Položíme je na kuchyňské prkénko a ostrým nožem seřízneme jejich vršky s kouskem dužiny na straně, z níž rostou listy. Ananasy rozkrojíme na dvě poloviny podélným směrem. Vanilkovou zmrzlinu vyjmeme z mrazničky a necháme ji mírně změknout při pokojové teplotě v misce.Lžičkou vydlabeme ananasovou dužinu, tak aby u slupky zůstala centimetrová vrstva. Odstraníme tuhou středovou část a tzv. očka, která se často v dužině vyskytují. Vydlabanou dužinu nasekáme najemno. Šťávu si uchováme v misce. Oloupeme kiwi. Nakrájíme je na šest plátků a zbytek usekáme nadrobno jako dužinu ananasu. Plátky kiwi přepůlíme. Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme ji roztavit do malého rendlíku s PL vlažné vody. Smícháme citronovou šťávu se změklou zmrzlinou. Přidáme několik kapek likéru. Zmrzlinu rozdělíme na tři části Jenou z nic naplníme zdobítko a dáme ho do mrazničky, aby zmrzlina ztuhla. Se zbylou zmrzlinou smícháme usekanou ananasovou dužinu a dužinu kiwi. Vnitřek hojně vysypeme strouhaným kokosem. Na dno umístíme 2 PL rozpuštěné čokolády. Otvor naplníme ovocnou zmrzlinou a povrch uhladíme plochou čepele širokého nože. Vršek naplněného ananasu ozdobíme polovinami koleček ananasu, půlkolečky kiwi a zmrzlinovými růžičkami, které vytvoříme zdobítkem z mrazničky. Před podáváním uložíme ananasy, postavené v pohárech nebo na talířcích, ještě na pár minut do chladničky.
Rada: Jsou-li ananasy příliš velké, stačí jeden ananas pro 4 lidi. Necháme ho ztuhnout v chladnu a každou polovinu ještě rozpůlíme. 
Obměna: Budeme-li moučník podávat dětem, vynecháme likér.


Doporučené nápoje: Jemné bílé víno nebo ovocný džus, káva.     

Norská omeleta

0,5 l mléka., 150 g moučkového cukru., 4 vaječné žloutky., KL vanilkového cukru., 100 g hladké mouky., 3 vejce., 75 g másla a oříšek na vymazání formy., jemná sůl., 4 vaječné bílky., 200 g cukru na posypání., dl rumu.,
Připravíme si zmrzlinu. Mléko svaříme s vanilkou. V míse ušleháme žloutky s cukrem (bílky si uložíme do chladna stranou, upotřebíme je na sníh). Jakmile jsme žloutky ušlehali s cukrem na světle žlutý pěnový krém, pomalu přiléváme teplé vanilkové mléko. Promícháme, dáme na plotnu a velmi pomalu vaříme za stálého míchání. Krém je hotový, jakmile se lepí na vařečku. Sejmeme krém z plotny a necháme ho vychladnout v misce se studenou vodou. Krém přilijeme do mělké formy o o rozměrech přibližně stejných, jako jsou rozměry formy na piškot, a uložíme do mrazáku na 2 hodiny. Připravíme si piškot. Rozklepneme vejce do mísy, přidáme špetku soli a cukr. Misku přemístíme do vodní lázně a směs šleháme elektrickým šlehačem, dokud neztrojnásobí objem. Předehřejeme troubu. Misku sejmeme z vodní lázně. Povrch těsta poprášíme moukou, přelijeme rozpuštěným máslem a dobře promícháme.Hladké těsto vlijeme do máslem vymazané široké formy. Dáme péct do trouby na 25 minut. Po vychladnutí vyklopíme z formy. Za studena rozmícháme 2 KL cukru na posypání (moučka, vanilkový cukr), trochu vody a polovinu dávky rumu. Piškot zalijeme takto připravenou šťávou. Vaječné bílky ušleháme na pevný sníh. Velkou lžíci cukru ponecháme na posypání a zbylý cukr vmícháme do sněhu z bílků. Od této chvíle je třeba postupovat velmi rychle. Zmrzlinu vyjmeme a položíme ji na piškot. Přeložíme na plech a vše obalíme sněhem. Uhladíme nožem a ozdobíme zdobítkem, které jsme naplnili zbylým sněhem . Posypeme zbylou lžící moučkového cukru a vložíme do trouby. Pod grilem necháme moučník 5 až 8 minut. Norskou omeletu ihned podáváme.
Obměna: Rum můžeme nahradit jiným alkoholem, třeba likérem nebo koňakem.


Doporučené nápoje: šampaňské, vinný střik, vermut, káva, čaj.

26. ledna 2010

Zapékané plody moře

1 l mušlí (slávek)., 1 l škeblí., 0,5 l mlžů (hřebenatek)., sklenice suchého bílého vína., mrkev., cibule., 2 stroužky česneku., 50 g másla., PL hladké mouky., 50 g strouhanky., 50 g strouhaného sýra., tymián., bobkový list., sůl., pepř.,
Mušle a škeble propláchneme v dřezu v několika vodách a okartáčujeme je, abychom z nich odstranili všechen písek. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, oloupeme a najemno nasekáme cibuli, česnek prolisujeme. Ve velkém kastrolu rozpustíme oříšek másla a osmahneme na něm zeleninu. Přidáme špetku tymiánu a bobkový list a pár minut společně na másle opékáme. Potom podlijeme bílým vínem a opepříme. Do nálevu, který uvedeme od varu, dáme vařit mušle a škeble, promícháme dřevěnou vařečkou, přikryjeme pokličkou a vyčkáme, až se mušle a škeble otevřou. Sejmeme nádobu z ohně a necháme vychladnout. Připravíme si omáčku. V kastrolu rozpustíme 25 g másla, přisypeme moukou a dřevěnou vařečkou 2 až 3 minuty mícháme. Scedíme přes sítko nálev, v němž jsme vařili mušle a škeble, a přilijeme ho k jíšce. Opepříme a na velmi mírném plameni dusíme 10 minut. Plody moře zbavíme lastur a umístíme je do zapékací nádoby Mírně je zakapeme rozpuštěným máslem, přelijeme omáčkou, posypeme strouhankou a strouhaným sýrem. Zapékací mísu dáme do předehřáté trouby na 10 minut a ihned podáváme.
Rada. Na tento pokrm můžeme použít směs předvařených a mražených plodů moře nebo odvážené množství mušlí, škeblí, krevet atd. V obou případech mořské plody ponoříme do vroucí vody bez předchozího rozmrazování. Předvařené plody moře stačí namáčet ve vařící vodě jen pár vteřin. Nejsou-li předvařené necháme je ve vroucí vodě 4 až 5 minut.


Doporučené nápoje: Sekt, suché bílé víno. 

Krevety na zázvoru

4 sáčky loupaných krevet nebo 500 g malých růžových krevet., 2 větší rajčata., velká cibule., stroužek česneku., KL rajčatového protlaku., KL mletého zázvoru., špetka kayenského peře., 2 PL oleje., sůl., pepř., sojová omáčka., omáčka nuoc.mam.,
V kastrolu rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli. Mezitím namočíme rajčata na pár minut do vroucí vody a oloupeme je. Spařená oloupaná rajčata nasekáme na pyré. Pyré přidáme do kastrolu ke zpěněné cibuli. Mírně osolíme a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Podlijeme 1/2 sklenice vody, přidáme lisovaný česnek, lžičku rajčatového protlaku, lžičku mletého zázvoru a špetku kayenského pepře. Vše dobře promícháme a dusíme bez pokličky asi 10 minut. Krevety propláchneme, necháme okapat a přidáme do omáčky. Kastrol necháme ještě pár minut na ohni, aby krevety dobře nasákly omáčku. Obsah kastrolu přeložíme na hlubší servírovací mísu a ihned podáváme s dušenou rýži. Na prostřený stůl umístíme sojovou omáčku a omáčku nuoc-mam, aby si každý stolovník posloužil sám podle chuti.
Rada: Příloha - Do kastrolu s vroucí osolenou vodou vsypeme 300 g voňavé thajské rýže a vaříme 20 minut. Téměř po 15 minutách vaření přeložíme rýži do sítka a teplým kastrolem sítko přiklopíme. Rýže se takto dovaří v páře a zrnka zůstanou oddělená.
Obměna: Na stejný pokrm můžeme použít i větší krevety. Vaříme je 2 až 5 minut podle velikosti ve vroucí osolené vodě. Takto uvařené je vyloupeme.


Doporučené nápoje: Růžové víno nebo zelený čaj, minerálka.

Drůbeží rizoto

200 g rýže., 300 g vařeného kuřecího masa., 2 šalotky (nebo mladé cibulky)., pórek., dl olivového oleje., 2 stroužky česneku., 3 rajčata., mrkev., celerová nať., kostka drůbežího vývaru., 1 PL strouhaného parmezánu., sůl., pepř.,
V mírně osolené vodě uvaříme rýži. Česnek usekáme najemno, pórek a šalotky nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky. Na kostičky nakrájíme i drůbeží maso. Rýži dáme okapat, propláchneme a odložíme stranou. Na pánvi s olejem osmahneme nakrájený pórek a šalotky. Mrkev a celer několik minut společně opékáme. Osolíme a opepříme. Přidáme kuřecí maso, nakrájená rajčata a česnek. Dusíme minutu na mírném ohni. Přidáme rýži, strouhaný parmezán, kostku drůbežího vývaru rozpuštěného v dl vody. za občasného zamíchání povaříme na mírném ohni.
Rada: Parmezán přidáváme až naposled, rozpustí se a spojí rýži a ostatními surovinami.


Doporučené nápoje: Červené nebo bílé stolní víno, ovocné šťávy minerálka.

Zelené nudle po boloňsku

600 g hladké mouky., 5 vajec., 400 g špenátu (nejlépe čerstvého)., 150 g šunky., 250 g mletého hovězího masa., cibule., 2 stroužky česneku., 150 g hub (žampionů).,2 větší rajčata., PL rajčatového protlaku., 4 PL olivového oleje., 50 g másla., 150 g strouhaného parmezánu., 5 vajec., sůl., pepř.,
Špenátové listy omyjeme a odkrájíme z nich stonky a silná žebra. Upravené listy dáme vařit na 8 minut do vroucí osolené vody. Do mísy vsypeme mouku, utvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme špenát spolu s lžíci oleje a špetku soli. Z těchto surovin zaděláme těsto, zapracujeme ho do bochánku a necháme hodinu odpočinout na chladném místě. Připravíme si boloňskou omáčku. Mleté hovězí maso a šunku opečeme na 3 PL oleje, přidáme nadrobno usekanou cibulku, žampiony nakrájené na velmi tenké plátky a prolisovaný česnek. Oloupeme rajčata, nahrubo je nasekáme a přidáme k masu. Několik minut společně dusíme a pak směs zalijeme větší sklenici vody, ve které jsme rozředili rajčatový protlak. Osolíme, opepříme a omáčku vaříme bez pokličky půl hodiny. Těsto rozválíme na velmi tenké plátky. Pomoučíme je, svineme a nožem z nich krájíme tenká kolečka nudlí. Nudle dáme vařit na 3 až 4 minuty do osolené vody. Zapékací misku vymažeme máslem a rozprostřeme do ní uvařené a okapané nudle. Přelijeme omáčkou a poklademe vločkami másla. Posypeme strouhaným parmezánem. V předehřáté troubě zapékáme 10 až 15 minut.
Rada: Na cibuli zpěníme rovněž 4 snítky celeru. Dávky cibule a česneku můžeme zvýšit. Přidat můžeme i 4 lístky šalvěje a snítky rozmarýnu. Do omáčky můžeme přidat sklenici bílého vína. Omáčku je třeba dusit dlouho. Není pravda, že pokrmy z těstovin se připravují snadno a rychle. Na mírném ohni omáčku za občasného přilévání vody dusíme až 2 hodiny. 



Doporučené nápoje: Stolní nebo šumivé víno, pivo, minerálka.

Zákusek s mandlovým krémem

balíček mraženého listového těsta., 100 g moučkového cukru., 100 g másla., 120 g mandlového prášku (mletých mandlí)., 3 žloutky.,  malá likérová sklenka rumu., vanilkový cukr., vaječný žloutek.,
Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Žloutky smícháme v míse s moučkovým cukrem a máslem, které jsme předtím zpracovali vidličkou, aby změklo. Vše dobře promícháme.   Přilijeme sklenku rumu, přisypeme mandlový prášek nebo mleté mandle a přidáme špetku vanilky. Zpracujeme na hladkou hmotu. Listové těsto rozválíme, oddělíme polovinu a vyložíme ji dortovou formou vymazanou máslem. Na těsto nalijeme mandlovým krém a stěrkou ho rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Druhou polovinou těsta překryjeme vrstvu krému. Obě poloviny k sobě po obvodu přitlačíme prsty. Je třeba, aby se kraje pevně spojily, jinak by krém mohl vytékat. Vidličkou nakreslíme na povrchu těsta vzor ve tvaru růžice. Povrch potřeme vaječným žloutkem. Dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut. Moučník podáváme vychladlý nebo vlažný.
Rada: Chvilku před zakončením pečení poprášíme koláč vanilkovým cukrem. Jeho povrch se bude lesknout.


Doporučené nápoje: Růžové víno, mošt, káva, minerálka.

Borůvkové košíčky

3 vejce., 205 g moučkového cukru., 250 g polohrubé mouky., 150 g másla., 6 PL smetany., 250 g borůvek., likérová sklenice pálenky., špetka soli.,
Připravíme si pískové těsto. Do mísy vsypeme 125 g moučkového cukru, přidáme změklé máslo, celé vejce a špetku soli. Vše dobře mícháme, dokud hmota nezbělaví. Potom najednou přisypeme mouku. Promícháme vařečkou a zpracujeme ručně. Těsto se musí drolit a na dotek musí připomínat vlhký písek. Z těsta utvoříme bochánek a rozválíme ho . 6 malých formiček mírně vymažeme máslem a vyložíme těstem. Těsto upěchujeme a překryjeme alobalem, aby se kraje během pečení neohnuly. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 10 minut. Potom sejmeme alobal a v pečení pokračujeme dalších 5 minut. Připravíme si krém. V míse smícháme 6 PL smetany, dvě celá vejce a 80 g moučkového cukru. Ochutíme skleničkou likéru nebo pálenky. Na dno košíčků vlijeme připravený krém. Na krém nasypeme borůvky, které jsme předtím pečlivě omyli a osušili. Košíčky pečeme v mírně vyhřáté troubě čtvrt hodiny. Jakmile jsou upečené, necháme je vychladnout a po vychladnutí je vyjmeme z formiček.
Rada: Sezonou borůvek je červenec a září. tyto plody se většinou prodávají v malých vaničkách. Vybíráme dokonale černé plody, protože sytá černá barva je známkou zralosti. Mimo sezonu můžeme moučník připravit ze zmrazených borůvek. Košíčky můžeme plnit i brusinkami.


Doporučené nápoje: Čaj, káva, sladké nebo polosladké červené víno.

Selský hrnec

vepřové koleno., 400 g bůčku., 4 uzenky., hlávka zelí., 4 mrkve.,  4 malé cukety., 4 brambory., 2 celerové natě., cibule., svazek bylinek., 4 hřebíčky., 1/2 KL zrnkového pepře.,
Vepřové koleno a bůček omyjeme a vložíme do kastrolu se studenou vodou. Přidáme svazek bylinek, cibuli, do níž jsme vetkli hřebíčky, zrnkový pepř a vaříme. Během vaření kolena a bůčku očistíme mrkve a cukety a oloupeme brambory. Zelí pečlivě očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Po téměř půl hodině vaření přidáme uzenky, mrkve nakrájené na nudličky a čtvrtky zelí, přiklopíme pokličkou a vaříme ještě 30 minut na mírném ohni. Nakonec přidáme celerovou nať, cukety a brambory. Dokořeníme podle potřeby a vaříme ještě 15 minut před podáváním.
Rada: Při vaření zeleniny je třeba respektovat dobu vaření pro jednotlivé druhy. Pokrm podáváme s trochou hořcice a s kyselými okurkami.

Doporučené nápoje: Stolní víno, pivo, minerálka.

25. ledna 2010

Vepřové koleno s čočkou

solené uzené vepřové koleno., 4 uzenky., 200 g uzeného bůčku., 400 g čočky., 4 mrkve., 2 celery., cibule., 3 stroužky česneku., svazek bylinek (saturejka, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn)., 50 g sádla., 1/2 KL zrnkového pepře., 4 hřebíčky.,
V kastrolu rozpustíme sádlo a opečeme na něm koleno bůček. Maso pravidelně obracíme, aby se propeklo ze všech stran. Mezitím oloupeme mrkve, celer a česnek.  Polovinu mrkve, celeru a česnek nakrájíme na kolečka. Zeleninu spolu se svazkem bylinek přidáme k masu, okořeníme pepřem a hřebíčkem a společně opečeme. Zalijeme vodou a dusíme na mírném ohni přibližně 40 minut. Zbylou mrkev a celer nakrájíme na nudličky, zbylý česnek a cibuli usekáme a dáme stranou. Koleno a bůček vyjmeme z kastrolu. Vývar propasírujeme přes jemné sítko a znovu přelijeme přes maso. Přidáme uzenky, mrkev a celer nakrájené na nudličky a usekaný česnek a cibuli. Dokořeníme podle potřeby a 10 minut povaříme.  Nyní přisypeme pečlivě propláchnutou čočku a společně vaříme přibližně 20 minut na mírném ohni. Podáváme horké. 
Rada: Abychom vaření urychlili, použijeme tlakový hrnec. Vývar je třeba před přidáním čočky propasírovat. Pokrm je chutný i ohřívaný následujícího dne. Podáváme s hrubou solí a hořčicí. 

Doporučené nápoje: Červené víno, černé i světlé pivo, minerálka.

Grilované párky se sýrem

8 frankfurtských párků., plátek sýra (eidamské cihly nebo goudy)., 2 až 3 PL hořčice., sladká paprika., malá červená paprika., malá zelená paprika., 2 až 3 PL oleje., pepř.,
Uvedeme do varu 1 l vody. Než voda začne vřít, propíchneme párky vidličkou. Vložíme je na několik minut do vroucí vody, aby se ohřály. Papriky omyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a vyjmeme stopky, jádřince a bílé části. Dužinu nakrájíme na malé kostičky. Gril nebo troubu předehřejeme. Vyjmeme grilovací mřížku a nádobu na zachycování šťávy z pečení. Párky vyjmeme z vody naběračkou s otvory a necháme je mírně vychladnout. Sýr nakrájíme na 8 proužků a každý proužek na 3 díly. Sýr poprášíme sladkou paprikou a pepřem. Každý párek nařízneme pětkrát až do dvou třetin jeho tloušťky a do každého zářezu dáme pomocí špičatého nože trochu hořčice. Do zářezů umístíme střídavě kousky sýra a papriky. Střídáme barvy. Gril nebo pekáček potřeme olejem. Rozložíme na něj párky a rovněž je potřeme olejem. Nádobu na zachycování šťávy vyložíme alobalem. Na ni umístíme mřížku a vše vložíme do trouby. Pečeme jen tak dlouho, dokud se sýr na povrchu párků částečně nerozpustí. Ihned po upečení podáváme buď s bramborovými lupínky, nebo v rozpůleném rohlíku.
Rada: Párky můžeme podávat s kečupem nebo pikantní koktejlovou omáčkou. Párky během pečení neobracíme, sýr by vytekl do nádoby pod mřížkou. Tento pokrm je ideální pokud nevíme co k večeři. doplníme ho hlávkovým salátem. Sváteční večeře je hotová během chvilky!
Obměna: Děti tento pokrm zbožňují. Pro ně raději vynecháme červenou a zelenou papriku, po které příliš netouží.

Doporučené nápoje: Pivo, stolní víno, minerálka, limonáda.

Vepřové plátky na savojský způsob

2 vepřové panenky (900 g)., 8 brambor., 6 plátků tučného sýra., 3 PL hořčice., 2 KL kmínu., PL hladké mouky., 0,5 dl oleje., vejce., sůl., pepř., 
Brambory pečlivě omyjeme. Uvaříme je ve slupce v hrnci s osolenou vodou. Jakmile jsou uvařené, dáme je okapat a uložíme stranou. Vepřové maso pečlivě očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm maso opečeme. Necháme ho okapat a uložíme stranou. Hořčici smícháme s kmínem, přidáme vejce, PL mouky a maso touto směsí potřeme. Takto upravené maso položíme na průhlednou potravinářskou fólii, zabalíme je a konce převážeme. Maso zabalené v potravinářské fólii dáme vařit na 25 minut do páry. Mezitím přepůlíme vařené brambory naplníme kouskem tučného sýra. Před podáváním maso rozbalíme, brambory dáme na chvilku pod gril v troubě a ihned podáváme. 
Rada: Brambory naplněné sýrem klademe do trouby vzpřímené, aby sýr nevytekl. Můžeme je překrýt kouskem alobalu.

Doporučené nápoje: Bílé víno, pivo, minerálka.

24. ledna 2010

Polévka z pesta

125 g krátkých tenkých nudlí nebo vlasových nudlí., 250 g bílých (nebo červených) fazolí., 2 nebo 3 brambory., 2 mrkve., 2 tykve nebo cukety., celer., bílý pórek., 3 rajčata., šálek zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)., 200 g listového špenátu., střední cibule., hřebíček., svazek bylinek (saturejka, tymián, bazalka, rozmarýn, oregano)., sůl., pepř.,
Pesto: svazeček lístků bazalky, 2 stroužky česneku., rajče., 1/2 sklenky olivového oleje., sůl., pepř., 30 g strouhaného parmezánu.,
Bílé nebo červené fazole omyjeme. Zalijeme studenou neslanou vodou. Dáme je vařit na 15 minut a poté uvařené fazole scedíme. Do kastrolu vlijeme 2,5 l vody. Osolíme a uvedeme do varu. Do vroucí osolené vody vrátíme okapané fazole a vaříme je 1 hodinu. Na kostičky nakrájíme brambory, mrkve, tykve a celer. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, rajčata nakrájíme na čtvrtky. Veškerou zeleninu přeložíme do kastrolu k fazolím. Přidáme zelený hrášek, lístky špenátu, cibuli, do níž jsme vetkli hřebíček, a svazek bylinek. Opepříme. Vaříme bez pokličky asi 25 minut. Do vroucí polévky přidáme nalámané nudle. Vaříme 12 až 15 minut. Mezitím si připravíme pesto: v hmoždíři utlučeme česnek, bazalku a dužinu z rajčete bez jader. Osolíme a opepříme. Přilijeme trochu olivového oleje, posypeme strouhaným parmezánem a promícháme. Výsledkem by měla být hladká pasta. Z polévky vyjmeme svazek bylinek a hřebíček. Polévku přelijeme do polévkové mísy a vmícháme pesto. Ihned podáváme.
Rada: Parmazán a strouhaný sýr můžeme podávat zvlášť v miskách. Do polévky můžeme přidat různé druhy těstovin, nemusejí to být právě polévkové nudle.

Doporučené nápoje: červené provensálské víno.

Rýchlá polévka

40 g másla nebo margarínu., 30 g hladké mouky., 1 až 2 kostky masového vývaru., malá konzerva zeleného hrášku., malá konzerva bílých fazolí, špetka sušené saturejky, 200 g měkkého salámu nebo vepřové klobásky nakrájené na silnější plátky., 4 PL smetany., 2 kostky masoxu., pepř nebo tabasco., sůl., 
Máslo zpěníme v kastrolu dozlatova. Zaprášíme moukou, promícháme a zasmažíme. Mícháme, dokud jíška mírně nezhnědne. Do tmavé jíšky vmícháme rajský protlak. Vše společně promícháme a podusíme. Přelijeme 1,25 l teplé vody. Uvedeme do varu a mícháme, dokud se suroviny nespojí a polévka není hladká. Potom do polévky přidáme 2 kostky masoxu, rýži a promícháme. Jakmile polévka začne vřít, snížime plamen a přiklopíme ji pokličkou. Hrášek a fazole přesypeme do cedníku. Okapané luštěniny přelijeme horkou vodou a přidáme do kastrolu. Vše promícháme. Polévku okořeníme špetkou saturejky, promícháme a povaříme. Polévku okořeníme špetkou saturejky, promícháme a povaříme. Silnější plátky salámu nebo uzenky nakrájíme na malé kostičky a přidáme je do polévky. Znovu promícháme. Podle chuti přidáme smetanu, pepř, sůl, masox a polévku podáváme horkou.
Rada: Na přípravu této polévky můžeme použít zbytky zeleniny, zeleninu sušenou a/nebo syrovou předvařenou zeleninu.
Obměna: 1., Obsah konzery sladké kukuřice smícháme s polévkovým kořením. 2., Salám nebo uzenku nahradíme vepřovým masem a bůčkem (slaninou), které zakoupíme v uzenářství nebo řeznictví již tepelně zpracované a nakrájené na středně velké kousky. V polévce je jen pár minut prohřejeme.

Doporučené nápoje: Pivo, minerálka.

Vepřové koleno v čočce

uzené poloslané vepřové koleno (cca 1,5 kg)., 500 g čočky., 2 mrkve., 2 cibule., 2 hřebíčky., stroužek česneku., svazek bylinek (tymián, saturejka, oregano, bazalka)., celer., pepř.,
Uzené koleno vložíme od hrnce s horkou vodou a chvilku povaříme. Poté vodu slijeme. Oloupeme mrkev a cibuli. Do každé cibule vetkneme po jednom hřebíčku. Oloupeme stroužek česneku. Koleno necháme okapat a přeložíme do tlakového hrnce. Zalijeme studenou vodou a přidáme mrkve, cibuli s hřebíčkem, stroužek česneku, celer a svazek bylinek. Opepříme a uvedeme do varu a vaříme asi 40 minut. Čočku propláchneme a a vsypeme do kastrolu. Zalijeme trojnásobným množstvím studené nesolené vody. Přidáme druhou cibuli s hřebíčkem a pomalu uvedeme do varu. Jakmile se čočka začne vařit, přelijeme ji k masu, které jsme vyndali z tlakového hrnce, a pokračujeme ve vaření 20 minut. Ochutnáme, abychom obsah hrnce zbytečně nepřesolili a nepřepepřili. Než hrnec sejmeme z plotny, přesvědčíme se, zda je čočka měkká. Před podáváním čočku scedíme a přeložíme ji do hlubší mísy. Koleno nakrájíme na plátky a narovnáme doprostřed mísy. 
Rada: Čočka se v dnešní době už nemusí nechat před vařením máčet ve vodě. Pokrm je vynikající uleželý, tedy na druhý den. 
Obměny: 1., K masu můžeme přidat uzené poloslané vepřové ocásky. 2., Vepřové koleno můžeme nahradit šunkou. Doba vaření se prodlouží, šunku je třeba vařit alespoň 3 hodiny na mírném ohni.


Doporučené nápoje: Stolní víno, světlé i černé pivo, minerálka.   

Jelítka a jiternice v listovém těstě

2 jitrnice., 2 jelítka., 4 tenké plátky šunky., 300 g listového těsta., 6 cibulí., 2 PL krupicového cukru., dl vinného octa., vejce., 
Oloupeme cibuli a nakrájíme ni najemno. Osmahneme ji na mírném ohni v kastrolu, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat za pravidelného míchání. Jakmile cibule zrůžoví, přilijeme ocet a necháme vydusit. Hotovou cibulovou remuládu si dáme stranou. Jelítka a jitrnice podélně rozkrojíme. Spojíme vždy půlku jelítka s půlku jitrnice a vzniklou dvoubarevnou kombinaci zabalíme do tenkého plátku šunky. Dáme stranou. Listové těsto rozválíme a rádýlkem rozřežeme na 4 čtverce. Na každý čtverec umístíme spojené půlky jitrnice a jelítka a PL cibulové remulády. Kraje těsta pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Jelítko s jitrnici do těsta zabalíme a kraje těsta k sobě pečlivě přitlačíme. Jelítka a jitrničky v listovém těstě přeložíme na plech, pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě. 
Rada: Jelítka s jitrnicemi podáváme se špenátem dušeným na másle. Poloviny jelítek a jitrnic je třeba k sobě pečlivě přitisknout pomocí šunky nebo slaniny. 


Doporučené nápoje: Červené víno, světlé pivo.

Vepřová pečeně v marinádě


pečeně (1,2 kg)., mrkev., cibule., 2 stroužky česneku., 2 hřebíčky., PL octa., 1/2 sklenice oleje., láhev červeného vína., 20 g hladké mouky., 40 g másla., 250 g žampionů., tymián., bobkový list., sůl., pepř.,
Připravíme si maridnádu v nádobě, do níž vložíme celou vepřovou pečeni, zalijeme červeným vínem, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, lisovaný česnek, hřebíčky, ocet a olej. Ochutíme špetku tymiánu a bobkového listu, osolíme, opepříme a maso necháme naložené 24 hodin. Po uplynutí předepsané doby maso osušíme na kuchyňském papíře, vložíme do kastrolu na oříšku másla a na mírném ohni dozlatova opékáme. Jakmile je maso opečené, poprášíme ho trochou mouky, kterou necháme lehce vysmahnout a zalijeme marinádou propasírovanou přes sítko. Dusíme 1 hodinu 15 minut pod pokličkou. Žampiony očistíme, seřízneme nožičky, omyjeme je pod tekoucí vodou, osušíme na kuchyňském papíře a nakrájíme na plátky. Na pánvi na prudkém ohni rozpustíme oříšek másla a žampiony na něm podusíme. Osolíme a opepříme. Když je maso měkké, přidáme žampiony a dusíme ještě 15 až 20 minut bez pokličky, aby omáčka zhoustla. Vepřové maso přeložíme na nahřátý servírovací podnos, omáčku podáváme v omačníku. Jako přílohu podáváme brambory vařené v páře.
Rada: Na přípravu pokrmu podle tohoto receptu volíme vepřovou pečeni bez kosti. Kvalitní vepřové maso má bílou nebo lehce narůžovělou barvu. Tuk je pevný a bílý.


Doporučené nápoje: Plnější červené víno, plzeňské pivo, minerálka s citronem.

Klobásky v hořčici

4 bílé grilovací klobásy., 2 šalotky., 2 snítky petržele., 2 dl bílého vína., 20 g másla., 3 PL pikantní hořčice., 1,5 dl smetany., 600 g brambor., sůl., pepř.,
Oloupeme brambory, nakrájíme je na kousky a dáme vařit do kastrolu s mírně osolenou vodou. Jakmile jsou uvařené, dáme je stranou. Na pánvi s rozpuštěným máslem opékáme klobásky na mírném ohni. Klobásky jsme před opékáním propíchli, aby během opékaní nepraskaly. Jakmile jsou opečené, posypeme je nasekanou šalotkou a petrželkou. Společně opékáme na mírném ohni. Potom podlijeme 2 dl bílého vína a necháme dusit ještě dvě až tři minuty. Klobásy vyjmeme z pánve a klademe je na servírovací tác. Na mírném ohni necháme šťávu odpařit. Do omáčky přidáme polovinu pikantní hořčice a rozšleháme. Necháme 10 minut vydusit, přilijeme smetanu a promícháme. Dusíme na mírném ohni minutu. Omáčku si dáme stranou. Před podáváním potřeme klobásky zbylou hořčicí, dáme je na dvě minuty do trouby pod gril a podáváme s vařenými brambory. 
Rada: Místo grilovacích klobás můžeme použít klobásy smetanové nebo vinné.


Doporučené nápoje: Růžové nebo lehké bílé víno, vinný střik, pivo, minerálku.

Exotická vepřová pečeně


1 kg vepřové pečeně., 2 sklenice rýže., velká cibule., konzerva ananasu., KL kari., špetka kayenského pepře., 1/4 sklenice oleje., malá sklenička kubánského rumu., sůl., pepř., 
Vepřové maso osolíme a opepříme. Vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou a dáme péct do středně vyhřáté trouby na 1:30 hodin. Půl hodiny před koncem pečení masa oloupeme cibuli, najemno ji nasekáme a osmahneme ji ve velkém kastrolu na 1/4 sklenice oleje. Přidáme rýži a pár minut mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se rýže neopeče. Jakmile je rýže dostatečně opražená, podlijeme ji vodou (1 krát 3/4 objemu rýže), osolíme, ochutíme kari a špetkou kayenského pepře. Dusíme bez pokličky, dokud rýže nenasákne veškerý obsah vody (asi 20 minut). Otevřeme konzervu ananasu, plátky necháme okapat, šťávu si dáme stanou. Plátky ananasu grilujeme 2 minuty z každé strany. Do kastrolu vlijeme šťávu z ananasu, přilijeme rum a ohřejeme na mírném ohni. Jakmile je maso upečené, přeložíme pečení na servírovací mísu, ozdobíme ji ogrilovanými plátky ananasu a obložíme rýži. Obsah kastrolu, to je anansovovou šťávu s rumem, vlijeme do pekáče, promícháme s výpekem a šťávu vlijeme do omáčníku.
Rada: Maso musí mít po upečení narůžovělou barvu. Mírně prorostlé maso je znakem dobře živeného zvířete. Není proto třeba vyhledávat příliš libové maso, které nebývá měkké. Na tento pokrm můžeme použít čerstvý ananas, který osmahneme na pánvi na troše másla. Při krájení neplýtváme šťávou, kterou se naopak snažíme zachytit do nádoby.  


Doporučené nápoje: Růžové víno, vermut nebo dezertní víno, pivo, minerálka.

Vepřové kotlety ve sladkokyselé omáčce


1 kg vepřových kotlet., oříšek másla., 2 PL oleje., 3 rajčata., 2 cibule., PL cukru., 1/4 sklenice octa., sůl., pepř.,
Kotlety nakrájíme tak, abychom od sebe oddělili drobné kosti. Maso osolíme, opepříme a opečeme je v kastrolu na směsi oleje a másla. Mezitím oloupeme rajčata a nahrubo je nasekáme. Oloupeme cibuli a nakrájíme je na tenká kolečka. Jakmile je maso opečené dozlatova, přidáme k němu cibuli, necháme ji pár minut zesklovatět a zaprášíme cukrem. Vyčkáme pár minut a vařečkou maso obracíme, aby cukr lehce zkaramelizoval. Potom zalijeme octem. Přidáme rajčatové pyré, opepříme a dusíme 40 minut bez pokličky. Ihned podáváme v hlubší servírovací míse. Jako oblohu podáváme rýži.
Rada: Kotlety před opečením krátce několikrát po okrajích nařízneme. Maso se tak při opékání "nesrazí".
Obměna: Marinované kotlety se dají grilovat v troubě nebo na barbecue. Po 6 hodinách marinování budeme grilovat 30 minut ve větší vzdálenosti od grilu a 3 až 4 minuty v jeho těsné blízkosti. Maso potíráme marinádou. Po 24 hodinách grilujeme 6 až 7 minut z každé strany blízko grilu.
Čínská marináda: 3 stroužky lisovaného česneku., PL oleje., 2 PL octa., 5 PL sojové omáčky., PL medu., PL mletého zázvoru., sůl., pepř.,
Hořčičná marináda: 3 stroužky lisovaného česneku., PL oleje., 2 PL octa., 3 PL pikantní hořčice., PL medu., 2 PL bílého vína., sůl., pepř.,


Doporučené nápoje: Růžové provensálské víno, světlé pivo, stolní  červené víno.