6. srpna 2016

Lorrainské krevety s divokou rýži

Pro 4 osoby: po 250 g řapíkového celeru a žampionů, cibule, 250 g směsi divoké rýže, sůl, lžíce másla, 400 ml zeleninového vývaru z kostky, po ½ svazku estragonu a petrželky, 100 g humrové pasty, 75 g kyselé smetany, 2 lžíce suchého sherry, pepř, 240 g kuchyňsky upravených vařených krevety
Celer očistíme a žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a posekáme. Rýži dusíme v 500 ml osolené vody pod pokličkou 20 minut. Poté vodu slijeme. Cibuli a žampiony smažíme v rozehřátém tuku 5 minut. Přidáme celer a zalijeme vývarem. Vše přivedeme k varu a přikryté vaříme 10 minut. Bylinky omyjeme a osušíme. Lístky otrháme, několik snítek estragonu odložíme stranou a zbytek najemno nasekáme. Humrovou pastu, bylinky, kyselou smetanu a sherry přidáme do vývaru a okořeníme. Krevety v něm prohřejeme. Pokrm ozdobíme estragonem.
Příprava a vaření 50 minut, na osobu 450 kcal, 22 g bílkovin, 15 g tuků, 56 g sacharidů 

Kari rýže s pomeranči a lososem

Pro 4 osoby: cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce sekaných jader lískových oříšků, 200 g rýže, 400 ml zeleninového vývaru z kostky, 2 lžíce kari koření, pomeranč, 800 g filé z lososa bez kůže, sůl, pepř, 100 ml bílého vína, bobkový list, 2 omyté stonky petrželky
Cibuli najemno nasekáme a dáme zesklovatět na rozehřáté máslo. Přidáme oříšky a rýži a krátce vše opražíme. Podlijeme vývarem, přimícháme kari a dusíme 20 minut. Pomeranč rozebereme na dílky, případně šťávu zachytíme. Lososa rozdělíme na 4 porce. Zakapeme je pomerančovou šťávou, osolíme a opepříme. Svaříme 250 ml vody, víno a bylinky. V tomto vývaru filé dusíme 10 minut. Na talíře upravíme rýži, pomerančové dílky a lososa a posypeme pažitkou.
Příprava 25 minut, tepelná úprava 20 minut, na osobu 690 kcal, 42 g bílkovin, 38 g tuků, 42 g sacharidů

Pomerančové košíčky

2 pomeranče, 200 g krabího masa, 4 plátky ananasu, malá plechovka žampionů, plechovka koktejlových třešní, jogurt, šťáva z citronů, sůl, pepř, kopr
Pomeranče omyjeme a rozkrojíme ostrým nožem dokola klikatým řezem. Pak uchopíme obě půlky rukama zespodu a shora – lehkým otočením je od sebe oddělíme. Pak dužinu z kůry vyloupneme, rozřežeme na drobné kousky a smícháme s krabím masem, s kostičkami ananasu, s nadrobno nakrájenými žampiony a třešněmi. Do salátu přidáme ještě 3 lžíce ananasové a citronové šťávy a jogurtu, dále trochou soli a pepře a půlky pomerančů naplníme. Ozdobíme koprem. 
Pro 4 osoby: 54 g bílkovin, 9 g tuků, 95 g glycidů, na osobu 177 kcal

Losos v žampionové omáčce se zeleným pepřem

Pro 4 osoby: 8 plátků lososa, šťávu z citronu, sůl, pepř, 250 g žampionů, 200 g širokých nudlí, 2 lžíce oleje, lžící hladké mouky, 1/8 l zeleninového vývaru, 4 lžíce smetany ke šlehání, lžičku v octě naloženého zeleného pepře, svazek kopru, cukr, citron a hrubý mletý pepř na ozdobu
Lososa omyjeme, osušíme, zakapeme ½ citronové šťávy a osolíme. Žampiony očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Nudle vaříme 10 minut v osolené vodě, potom scedíme a udržujeme teplé. Zahřejeme olej, opečeme žampiony, ochutíme solí, pepřem a vyjmeme. Na tomto tuku 8 minut opékáme plátky lososa. Potom je vyjmeme a přidáme k žampionům. DO tuku dáme osmahnout mouku, rozředíme vývarem, vmícháme šlehačku i zbytek citronové šťávy a krátce povaříme. Ochutíme solí, cukrem a zeleným pepřem. Žampiony vložíme do omáčky. Čerstvý kopr opereme, necháme okapat a nahrubo nasekáme. Rybu dáme na talíře, obložíme nudlemi a posypeme koprem. Zdobíme plátky citronu a čerstvě nahrubo mletým pepřem.
Příprava 30 minut, 1 porce 720 kcal 

Rybí závitky se zeleninovou omáčkou

4 filety mořské ryby,200 g lososa,6 plátků slaniny,1 paprika,4 rajčata,1 pórek,1 cibule,1 česnek,1 lž protlaku,400 g brambor, máslo,sůl,kmín
Na osolené a opepřené filety položíme nejprve plátek slaniny, kousek lososa a srolujeme do závitku, který spíchneme a dáme péci. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme ji, na ni přidáme pokrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájenou papriku, pórek, oloupaná a nakrájená rajčata. Lehce podusíme. Pak přidáme protlak a prolisovaný česnek. Krátce povaříme a podáváme s rybím závitkem a s vařenými bramborami.

Rybí filé v sýrovém županu

4 porce rybího filé, lžička worcesterské omáčky, citronová šťáva z ½ citronu, sůl, pepř, 2 vejce, mouka, lžička sladké papriky, 2 lžíce kečupu, 80 g strouhaného sýra, strouhanka, olej
Porce rybího filé nakrájíme na širší obdélníčky, rozložíme je na mísu, pokapeme citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou, osolíme, opepříme a necháme 15 minut marinovat. Potom je obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích, do kterých jsme zamíchali sladkou mletou papriku a kečup, pak je obalíme ve strouhance promíchané se strouhaným sýrem. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku.

Filé zapečené s nivou

4 porce filé,15 dkg nivy,5 vajec,olej,koření na ryby
Filé posypeme kořením na ryby a na pánvi zprudka opečeme. Vložíme do vymazaného pekáčku. Filé zalijeme rozšlehanými vejci a posypeme nivou. Dáme do vyhřáté trouby zapéci. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Ryby-rady do kuchyně

Ryby vykucháme, odstraníme šupiny nebo stáhneme kůži a opláchneme je pod tekoucí vodou. Dobře je osušíme.
Ryby nikdy nemáčíme. Charakteristický zápach odstraníme tak, že maso pokapeme citronovou šťávou nebo octovou vodou a necháme asi 30 minut odležet. Poté je dobře osušíme a zpracujeme.
Pokud ryby vaříme, první vodu slujeme, ryby znovu zalijeme osolenou vodou, do níž jsme přilili několik lžic mléka, a uvaříme.
Sladkovodní ryby nevaříme prudce. Vložíme je do vroucí vody, ihned zmírníme oheň a vodu necháme pouze probublávat.
Mořské ryby vkládáme do studené vody s přísadou octa. Maso tak částečně ztuhne a zůstane celistvé. Při vaření ryb nepřidáváme příliš mnoho koření, aby maso neztratilo svou charakteristickou chuť.
Ryby jsou uvařené, když jdou snadno vyjmout ploutve a maso má bílou barvu.
Pokud rybu opékáme a před úpravou ji poprášíme moukou, ryba musí být dobře osušená, jinak se na jejím povrchu vytvoří lepkavá hmota.

Tuňák s rajčatovou omáčkou

Pro 4 osoby: 500 g loupaných rajčat, bílá cibule, 2 stroužky česneku, 7 lžic olivového oleje, 2 lžíce kaparů, 100 g černých oliv, sůl, pepř, muškátový oříšek, lžička cukru, 2 lžíce sekané bazalky, lžíce sekané máty, 4 plátky z tuňáka, citronová šťáva
Rajčata pokrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na 3 lžících olivového oleje. Přidáme rajčata i se šťávou a omáčkou 10 minut povaříme. Přidáme kapary a olivy a dusíme 2 minuty. Osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, cukrem a bylinkami a odstavíme. Plátky tuňáka omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Tuňáka opečeme dozlatova na 4 lžících olivového oleje. Rozdělíme na talíře, přelijeme rajčatovou omáčkou a můžeme ozdobit lístky bazalky a máty.
Příprava 35 minut, na osobu 640 kcal, 35 g bílkovin, 57 g tuků, 7 g sacharidů

Ryba pečená s rajčaty

Pro 4 osoby: 4 filé okouna mořského, 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, 500 g rajčat, 80 g sucharů, 2 stroužky česneku, svazek petrželky, snítka tymiánu, snítka oregana, 100 g másla
Filety omyjeme a osušíme. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Rajčata omyjeme, vyřízneme stopky a plody nakrájíme na plátky. Ze sucharů připravíme strouhanku. Bylinky posekáme. Pokrájený česnek osmahneme na 90 g másla, přidáme strouhanku a bylinky a promícháme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací formu vymažeme zbytkem másla. Vložíme rybí filety, obložíme je plátky rajčat a pokryjeme strouhankou s bylinkami a česnekem. Pečeme v troubě 20 minut. Podáváme s bagetou a hlávkovým salátem.
Příprava a pečení 40 minut, na osobu 410 kcal, 33 g bílkovin, 20 g tuků, 21 g sacharidů 

Rychlé rybí obměny

Obalená ryba s bylinkami
Smícháme 100 g strouhanky., 4 rovné lžíce nakrájené zelené petrželky a lžíci máku. Plátky bílého rybího masa obalíme nejprve ve vajíčku a potom ve strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova 2 až 3 minuty z každé strany.
Salát s plodů moře
Do 225 g vychladlých uvařených těstovin vmícháme dva balíčky po 200 g tepelně zpracovaných mořských živočichů. Pak ochutíme směsí ze 3 lžic olivového oleje, 3 až 4 lžíc citronové šťávy a 2 rovných lžic čerstvého nasekaného kopru.
Česneková majonéza
Do 150 ml majonézy přidáme pár kapek tabasca a 2 utřené
stroužky česneku. Podáváme s bílým rybím masem.
Pstruh s estragonem
Připravíme si čtyři pstruhy. Dovnitř každého vložíme plátek másla, špetku pepře a půl lžičky sušeného estragonu. Ryby dáme do zapékací misky s teflonovou úpravou, znovu posypeme lžící estrafonu, poklademe plátky citronu a na každého pstruha dáme lžičku másla. Pečeme při teplotě 200° C (stupeň 6) 15 až 20 minut.

Candát s brokolici

Pro 4 osoby: 800 g masa z candáta, šťáva z citronu, sůl, pepř, lžička másla, 100 ml bílého vína, 400 g brokolice, 50 g piniových oříšku nebo mandlí, 100 g strouhaného gruyerského sýra, žlutá paprika, 200 ml smetany
Rybu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a rozkrájíme na 4 porce. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Zapékací formu vymastíme, vložíme rybu a zalijeme vínem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brokolici očistíme, omyjeme a povaříme ve vroucí osolené vodě. Necháme okapat a pokrájíme, vmícháme piniové oříšky. Brokolici rozdělíme na candáta. Posypeme sýrem a pečeme 20 minut. Udržujeme teplé. Šťávu z candáta slijeme do pánve. Papriku očistíme a pokrájíme na kostičky. Přidáme do šťávy, přilijeme smetanu a povaříme 5 minut. Pak omáčku rozmixujeme, osolíme a opepříme a podáváme k rybě s bagetou nebo salátem.
Příprava a pečení 55 minut, na osobu 490 kcal, 46 g bílkovin, 30 g tuků, 10 g sacharidů 

Sedlčanský pstruh

4 pstruzi, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g drcených vlašských ořechů, 1 dl suchého bílého vína, 1 Sedlčanský Hermelín, sůl, bílý pepř, olej,
Pstruhy vcelku obalíme v hladké mouce, namočíme v těstíčku, pečeme zprudka na oleji po obou stranách a zvolna dopékáme. Těstíčko se připraví z vejce, bílého vína, soli, bílého pepře, strouhaného Hermelínu a drcených vlašských ořechů. 

Krabí těstoviny se zeleninou

¾ kg těstovin,dvoje krabí tyčinky,½ čínského zelí,1 pórek,1 paprika,3 stroužky česneku,2 vejce,1 dcl mléka,20 dkg sýra,olej,lžička zelen.koření,lžička orientálního koření,½ lžičky zázvoru, ½ lžičky ml.kmínu,lžíce sojové omáčky pepř
Krabí tyčinky nakrájíme nadrobno. Na pánvi zprudka orestujeme krabí tyčinky, papriku, česnek, pak přidáme zelí a pórek a koření Přidáme předvařené těstoviny a promícháme. Dáme do pekáčku, zalijeme vejcem rozšlehaným s mlékem a dáme do trouby. Patnáct minut před dokončením posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme.

Lososí karbanátky s květákem

Pro 4 osoby: 4 krajíce toastového chleba, 100 ml bílého vína, malá cibule, 500 g lososa, malý květák, sůl, trocha čerstvého estragonu, kopru a petrželky, lžíce hořčice, vejce, 2 lžíce citronové šťávy, pepř, 2 lžíce oleje, 100 ml smetany, 200 ml zeleninového vývaru z kostky, lžíce směsi másla a mouky, 150 g eidamu, muškátový oříšek
Kostičky chleba namočíme ve víně. Oloupanou cibuli pokrájíme. Maso z lososa omyjeme, osušíme, vykostíme a najemno posekáme. Vše promícháme. Květák očistíme, omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme 10 minut v osolené vodě. Omyté a osušené bylinky posekáme. Trochu estragonu odložíme stranou. Bylinky smícháme s hořčicí, vejcem, citronovou šťávou, solí, pepřem a rybím masem. Utvoříme karbanátky a smažíme je z obou stran dozlatova. Vypečenou šťávu zředíme smetanou a vývarem. Vmícháme mouku s máslem a necháme rozpustit strouhaný sýr. Přidáme zbylý estragon, osolíme, opepříme a dochutíme muškátem. Karbanátky, květák a omáčku rozdělíme na talíře.
Příprava 30 minut, na osobu 460 kcal, 22 g bílkovin, 23 g tuků, 38 g sacharidů
Citron i vývar vždy po ruce: Zvláště potřebujeme-li jen několik kapek, oceníme citronovou šťávu v lahvičce. Je trvanlivá a dané množství, které je předepsáno v receptu, z ní snadno odebereme. Stejně tak se vyplatí mít doma kostky zeleninového, hovězího, slepičího nebo rybího vývaru. Podle potřeby vhodíme 1-2 kostky požadovaného vývaru do vroucí vody, za stálého míchání je rozpustíme a vývar můžeme dále použít. 

Zapečené filé na špenátě

Pro 4 osoby: 500 g čerstvého špenátu, 2 střední cibule, lžící másla nebo hery, sůl, pepř, 800 g filé, ¼ l zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 3 střední rajčata, citron, 250 g mozzarelly, olej na vymazání misky, 2 snítky usekaného tymiánu
Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a dusíme v horkém tuku, až zesklovatí. Přidáme špenát, sůl i pepř a přiklopené 6 minut dusíme. Filé nakrájíme na kousky. Zeleninový vývar povaříme s vínem a v prochladlém nálevu necháme ryby 8 minut uležet. Rajčata a citron omyjeme a spolu s mozzarellou nakrájíme na plátky. Špenát scedíme a necháme okapat a vložíme ho do olejem vymazané ohnivzdorné misky. Filé a zbývající přísay rozložíme na špenát a posypeme tymiánem. V předehřáté troubě 5 minut zapékáme.
Příprava 30 minut, 1 porce 480 kcal

Smažené filé v pikantní směsí

4 plátky rybího filé,2-3 lžíce drceného barevného pepře,sůl, hladká mouka,2 červené papriky, 2 celá loupaná rajčata,1 stroužek česneku,sůl, pepř, olivový olej
Filé nakrájíme na třetiny a osolíme. Hladkou mouku smícháme s pepřem a filé ve směsi obalíme. Smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Jako příloha, brambory.
Pikantní směs: Nakrájené papriky orestujeme dohněda na olivovém oleji. Přidáme rajčata, česnek, sůl, pepř, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme dusit. Hotové rozmixujeme a dochutíme. Dle chuti můžeme přidat feferonku.

Smažené rybí filé s dušeným fenyklem

Pro 4 osoby: citron, 750 g fenyklu, 750 g cukety, 4 plátky rybího filé, vejce, sůl, bílý pepř, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce oleje, 40 g másla, 200 ml zeleninového vývaru z kostky, 250 ml mléka, ½ svazku pažitky, sáček bramborové kaše v prášku, 4 plátky rajčat a snítku kopru na ozdobení
Citron omyjeme v horké vodě, osušíme, kůru nakrájíme na proužky a šťávu vymačkáme. Fenykl očistíme, opláchneme a nakrájíme na proužky. Pokapeme 2lžícemi citronové šťávy. Cukety očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Vejce rozkvedláme. Rybí maso omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Plátky obalíme nejprve v mouce, potom ve vejci a nakonec ve strouhance., V pánvi rozehřejeme olej a na něm po obou stranách filé smažíme 5 minut. Zahřejeme 30 g másla a na něm krátce pousíme proužky fenyklu. Ochutíme zbylou citronovou šťávou a kůrou, přilijeme vývar a 10 minut podusíme. Po 5 minutách přidáme cukety. Osolíme a opepříme. K varu přivedeme 500 ml vody s lžičkou soli. Když začne vřít, odstavíme. Vlijeme do ní mléko a postupně vmícháme bramborovou kaši v prášku. Pažitku opereme, posekáme nadrobno a se zbytkem másla zamícháme do kaše.Smažené rybí filé upravíme na talíř s fenyklem a cuketou. Ozdobíme kouskem rajčete a koprem. Podáváme s bramborou kaši.
Příprava 45 minut, 1 porce 580 kcal

Obalované rybí filé s okurkami

Pro 4 osoby: 750 g dušených okurek, cibule, stroužek česneku, lžíce šalvějových listů, 5 lžic olivového oleje, 100 g zakysané smetany, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, 4 filety z okouníka norského, 100 g špaldové mouky, vejce, 100 g strouhanky, lžíce sušené dobromysli, nastrouhaný muškátový oříšek, 4 plátky citronu
Okurky oloupeme, podélně rozpůlíme a zbavíme zrníček. Půlky rozkrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a posekáme. Šalvěj omyjeme, osušíme a pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme lžící oleje. Okurky, cibuli a česnek v něm osmahneme. Přidáme zakysanou smetanu, přivedeme k varu a 5 minu dusíme. Ochutíme soli, šalvějí a citronovou šťávou a udržujeme v teple. Filé osušíme, z obou stran osolíme a postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance smícháme s dobromysli a muškátem. Na pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a obalenou rybu v něm z každé strany 5 minut smažíme. Na talířích ozdobíme plátky citronu.
Na osobu 31 g bílkovin, 27 g tuků, 43 g sacharidů

Treska na kopru

2 větší tresky, sůl, pepř, 1 celer, ½ hrnku nasekaného kopru, ½ hrnku bílého vína, 2 lžíce másla, 1 cibule, šťáva z 1 citronu
Očištěnou tresku naporcujeme na špalíčky, osolíme a opepříme. Porce naskládáme do pekáčku, ve kterém jsme na rozehřátém másle osmahli cibuli nakrájenou na kolečka. Zakapeme citronovou šťávou a pečeme v předehřáté troubě asi 5 minut. Přisypeme na nudličky nakrájený celer, podlijeme vínem a dopékáme 20 minut. Krátce před dokončením posypeme nasekaným koprem.

Okouník mořský se smetanovou kapustou

Pro 4 osoby: kapusta, 100 ml vývaru (z kostky), 200 ml smetany, sůl, pepř, 4 filety z okouníka mořského (po 150 g ), šťáva z citronu, 3 lžíce oleje
Kapustu přepůlíme, očistíme, vnitřní listy uvolníme od košťálu, omyjeme, důkladně osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Kapustu dáme do hrnce. Zalijeme vývarem, uvedeme do varu a 5 minut vaříme pod bodem varu. Přidáme smetanu, osolíme a opepříme. Filety omyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. V pánvi rozehřejeme olej a filety na něm opékáme po obou stranách 5 minut. Opepříme. Okouníka rozdělíme na talíře se smetanovou kapustou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.
Příprava 30 minut, na osobu 400 kcal, 29 g bílkovin, 26 g tuků, 9 g sacharidů
Tip – Místo okouníka můžeme použít také filety z mořského lososa.

Lehký koktejl s lososem

Pro 4 osoby si připravíme – ¼ hlávky (asi 125 g) ledového nebo listového salátu., 100 g drobných rajčátek., 100 g salátové okurky., 8 ředkviček., svazek pažitky., 3 lžíce nízkotučného jogurtu., 2 lžíce majonézy., 60 g plátků lososa., sůl., bílý pepř., citronovou šťávu
Salát očistíme, omyjeme a nakrájíme na velmi jemné proužky. Rajčátka omyjeme a přepůlíme, salátovou okurku a ředkvičky očistíme (neloupeme) a pokrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na kolečka. Pažitku opereme, vytřepeme dosucha, několik stonků si odložíme na ozdobení a zbylé usekáme. V misce promícháme jogurt, majonézu a pažitku. Osolíme, opepříme a podle chuti zakápneme citronovou šťávou. Pak omáčku, odložíme do chladničky, aby se rozležela. Zatím pomocí dvou vidliček smícháme plátky okurky a ředkviček, rajčata, nudličky salátu a směs rozložíme do pohárů. Plátky lososa srolujeme, nakrájíme na kousky a přidáme k zelenině. Nakonec přelijeme omáčkou a ozdobíme pažitkou. 
Doba přípravy asi 20 minut., porce zhruba 210 kJ / 50 kcal.

Pstruh s bylinkovou nádivkou

Pro 4 osoby: 2 filety většího pstruha, sůl, pepř, strouhanka z ½ žemle, 2 lžíce olivového oleje, stroužek česneku, cibule, 150 g čerstvého smetanového sýra, svazek bazalky, 4 plátky anglické slaniny, 250 ml bílého vína, 250 g žampionů, 2 pórky, 4 lžíce vychlazeného másla, 4 rajčata
Filety omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Strouhanku opražíme na oleji. Cibuli a česnek oloupeme, posekáme, přidáme ke strouhance a osmahneme. Vmícháme sýr. Bazalku omyjeme, pokrájíme a přidáme do nádivky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pstruha naplníme nádivkou a obalíme slaninou. Pečeme 30 minut, po 15 minutách přilijeme víno. Půlky žampionů a kolečka pórku opékáme na lžící másla 6-8 minut. Poté přidáme omyté kousky rajčat. Vypečenou šťávy z ryby uvedeme do varu, vmícháme 3 lžíce másla, okořeníme. Rybu s omáčkou, zeleninou a žampiony ozdobíme bazalkou.
Příprava a pečení 60 minut, na osobu 660 kcal, 45 g bílkovin, 42 g tuků, 18 g sacharidů 

Rybí filé s nakládanou zeleninou

Pro 4 osoby: 750 g filé z okouníka mořského, šťáva z ½ citronu, po 80 g nakládaných řezů okurek a sterilované kapie, po 55 g nakládaných perlových cibulek a kukuřičných klasů, svazek kopru, 4 lžíce řepkového oleje, sůl, pepř, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany, 2 lžíce ochucené hořčice, 4 lžíce hotové jíšky, 2 lžičky cukru
Filé omyjeme, osušíme, pokrájíme na kostky, pokapeme citronovou šťávou a mírně osolíme. Naloženou zeleninu necháme okapat. Kopr omyjeme, osušíme a otrháme z něj lístky. Část jich odložíme stranou, zbylé posekáme. Filé osušíme a opečeme na oleji. Osolíme, opepříme a poté vyjmeme z pánve. Zeleninu osmahneme ve vypečené šťávě, přilijeme vývar a smetanu. Vmícháme hořčici, hotovou jíšku a povaříme. Přidáme rybu, sekaný kopr a 2-3 minuty dusíme na velmi mírném ohni pod bodem varu. Podle chuti přisolíme, opepříme a přisladíme. Pokrm rozdělíme na talíře a ozdobíme koprem. Podáváme s vařenými bramborami nebo s rýži.
Příprava 30 minut, na osobu 540 kcal, 36 g bílkovin, 29 g tuků, 31 g sacharidů
Levná příprava – Stejným způsobem můžeme připravit filé z tresky tmavé (mořského lososa), halibuda nebo tresky obecné. Pokud se rozhodneme prolevnější rybu, pochopitelně tím ušetříme. Stejně tak není nutné používat jednotlivé vyjmenované druhy nakládané zeleniny, můžeme ji nahradit jakoukoli čalamádou nebo libovolnou směsí naložené zeleniny, ať už z obchodu, nebo levnější domácí. 

Sardinkový koláč

Pro 4 osoby: 450 g mraženého těsta na pizzu, tuk na vymazání plechu, 3 lžíce olivového oleje, 6 rajčat, sůl, pepř, svazek tymiánu, 250 g sardinek, lžíce bílého vína, 4 lžíce strouhanky
Těsto rozmrazíme podle návodu na obalu a rozválíme na vymazaném plechu. Potřeme je lžící olivového oleje. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Rajčata očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Těsto jimi rovnoměrně poklademe, osolíme je a okořeníme. Tymián omyjeme, otrháme z něj lístky a polovinou z nich posypeme plátky rajčat. Sardinky omyjeme pod studenou vodou a osušíme. Poklademe je na rajčata a vše posypeme zbylým tymiánem. Pokapeme 2 lžícemi oleje a vínem. Posypeme strouhankou a pečeme na střední příčce trouby 20 minut.

Příprava a pečení 50 minut, na osobu 620 kcal, 25 g bílkovin, 20 g tuků, 71 g sacharidů 

Halibut na bazalkových rajčatech

Pro 4 osoby: 500 g středně velkých rajčat, lžící olivového oleje, sůl, čerstvě umletý černý pepř, svazek bazalky, 4 porce halibuta, citronová šťáva a citronový pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 ml rybího vývaru z kostky, 4 lžíce másla
Rajčata nakrátko ponoříme do vroucí vody, zchladíme studenou vodou, zbavíme semen a vyřízneme z nich stopky. Zeleninu nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme olivovým olejem, její dno šupinovité poklademe plátky rajčat, osolíme je a opepříme. Bazalku omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a otrháme z ní lístky. Několik jich odložíme stranou, zbylými posypeme rajčata. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Porce halibuta omyjeme studenou vodou, osušíme papírovým ubrouskem a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme a okořeníme citronovým pepřem a muškátovým oříškem. Rajčata narovnaná v zapékací formě přelijeme rybím vývarem a položíme na ně jednotlivé porce ryby. Posypeme vločkami másla a odloženými lístky bazalky. Formu zasuneme na střední příčku trouby a pokrm pečeme zhruba 15 minut. Nakonec můžeme rybu ozdobit lístky bazalky.
Příprava 40 minut, na osobu 350 kcal, 35 g bílkovin, 19 g tuků, 9 g sacharidů
Rada: Místo halibuta můžeme použit i jinou platýsovitou rybu.

Platýs na hlávkovém salátu

Pro 4 osoby: 400 g filetů z platýse, 4 citrony, 4 limety, 2 pomeranče, 3 zelené feferonky, svazek petrželky, stroužek česneku, 2 lžíce cukru, lžička soli, pepř, hlávkový salát, cibule
Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky dlouhé 6 cm a široké 2 cm. Citrony, limety a pomeranče rozpůlíme a vymačkáme, citronovou kůru odložíme. Feferonky očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Petrželku omyjeme, posekáme a vmícháme do citrusové šťávy s feferonkami. Přilisujeme česnek. Opepříme, osladíme, osolíme. Směsi rybu přelijeme a marinujeme 4 hodiny v chladničce. Salát očistíme, omyjeme, opatrně osušíme a rozdělíme na talíře. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Vždy 3 kousky platýse vložíme do půlky citronové kůry a spolu se zbylou rybou a cibuli položíme na salát. Pokapeme marinádou.
Příprava 4 hodiny 20 minut, na osobu 170 kcal, 18 g bílkovin, 2 g tuků, 20 g sacharidů 

Zelený rybí salát

500 g rybího filé, sůl, bobkový list, 4 zrnka pepře, citron, 3 pórky, 15 plněných oliv, svazek kopru a svazek pažitky, pepř, sladká paprika, bylinné koření, 1/25 lžičky hořčice, ocet, 3 lžíce oleje
Rybí filé omyjeme a po okapání je dusíme 10-12 minut s 1/8 l vody, solí, bobkovým listem, zrnky pepře a citronovou šťávou. Pak filé vyjmeme a necháme vychladnout. Pórek očistíme, omyjeme, pokrájíme na kolečka a necháme ve šťávě z ryby 10 minut dusit. Vyjmeme a opatrně promícháme s kousky ryby, olivami a pokrájeným koprem a pažitkou. Šťávu z filé procedíme sítem, přidáme pepř, papriku, koření, hořčici, ocet a olej, a ušleháme omáčku, kterou zalijeme salát. 
Pro 4 osoby: 100 g bílkovin, 60 g tuků, 18 g glycidu, na osobu 256 kcal

Sýrové roládky

400 g eidamské cihly., 200 g pomazánkového másla., 100 g šunky., 60 g paprikového salámu., pažitka., sterilovaná paprika
100 - 150 g sýra vložte do mikroténového sáčku a zavažte na uzlík. Zabalený sýr ponořte do horké vody a nechte pozvolna ve vroucí vodě rozpustit. Mezitím si připravte šunku. Potřete ji vrstvou pomazánkového másla a to tak, aby plátky šunky pokryly plát sýra, ze kterého bude roláda. Mikroténový sáček s roztaveným sýrem rozřízněte a ihned rozválejte na tenký plát obdélníkového či čtvercového tvaru. Na něj položte plátky šunky s máslem, přidejte svazek pažitky a hned potom zatočte do rolády. Váleček měkkého sýra pak zabalte do hliníkové fólie. Na obou koncích alobal stočte a zamáčkněte zvolna dovnitř rolády. Tím se váleček zpevní. Roládu nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Další roládky můžete komponovat s paprikovým salámem a máslem s červenou paprikou, ale třeba i se sušeným ovocem. 

Srdíčkové syrové vafle

4 porce – 200 g másla., sůl., 4 vejce., 200 g mouky., 150 g strouhaného eidamu., 1 lžička pálivé papriky., cca 1/8 l mléka., olej na vymazání formy
Máslo pokojové teploty utřeme do pěny s ½ lžičkou soli. Pak postupně vmícháme vejce. Přidáme mouku, papriku, mléko a 100 g sýra a uhněteme hladké těsto. Rozpálíme vaflovač, dáme na něj vždy 2 lžíce těsta a cca 2 minuty pečeme zlatožluté vafle. Hotové vafle vyjmeme a ještě horké je posypeme strouhaným sýrem, aby se stihl rozpustit. Vhodným doplňkem je brusinkový kompot a salát.
Porce obsahuje cca 784 kcal., 23 g bílkovin., 58 g tuků 

Zapečený kozí sýr

4 porce – 200 g kozího sýra ve vinných listech., 3 rajčata., 90 ml kvalitního olivového oleje., sůl., mletý pepř., 30 g piniových zrníček., několik lístků bazalky
Kozí sýr nakrájíme na 6 platků. Omyjeme rajčata, zbavíme je stopek a nakrájíme na stejně silné plátky. Vymastíme dostatečně velkou formu a střídavě do ní navrstvíme sýr a rajčata. Pokapeme zbylým olivovým olejem, okořeníme solí a pepřem a posypeme poniovými zrnky. Vše zapékáme v troubě předehřáte na 200° C (plyn stupeň č.3) 10 minut. Krátce před koncem doby pečení položíme navrch oprané lístky bazalky. Podáváme horké s bílým chlebem.
Porce obsahuje cca 366 kcal., 10 g bílkovin., 33 g tuků 

Sýrové Souvlaki

6 špízů - ½ středně velkého baklažánu., sůl., 1 červenou a ½ žluté papriky., 150 g tvrdého sýra v oleji., 1 cuketu., 3 lžíce červeného vinného octa., 2 lžíce medu., ½ lžíce hořčice., ¾ lžičky tymiánu., mletý pepř
Omyjeme baklažán, nakrájíme ho na plátky a osolíme, aby sůl nasákla hořké látky. Po 10 minutách ho pečlivě omyjeme v chladné vodě. Zatím rozčtvrtíme papriky, zbavíme je stopek a jádřinců. Papriky, baklažán a sýr nakrájíme na kousky. Omyjeme cuketu, odkrojíme konce a nakrájíme ji na plátky. Na marinádu smícháme vinný ocet, med a hořčici, přidáme tymián, sůl a pepř. Pak vmícháme 100 ml oleje ze sýrového nálevu. Kousky sýra a zeleniny dáme nejméně na 1 hodinu do marinády. Vyndáme je, necháme okapat a střídavě napíchneme na špízy. Pečeme na plechu nebo grilové mřížce v troubě předehřáte na 200° C (plyn stupeň č.3) cca 15 minut. Přitom špízy občas potřeme „sýrovým olejem“. Vhodná příloha je rýže nebo bageta.
Tip – Souvlaki lze také asi 5 minut grilovat na grilu.
Porce obsahuje cca 252 kcal., 6 g bílkovin., 22 g tuků

Sýrový nákyp s brokolicí

4 porce - 4 žemle., 2 dl mléka., 50 g másla 200 g tvrdého sýra (bochník., eidam., čedar)., 4 žloutky., 500 g brokolice., sůl., ze 4 bílků sníh., tuk a stouhanka na formu
Brokolici očistíme, omyjeme a uvaříme krátce v osolené vařící vodě. Zatím žemle nakrájíme na kostky a polijeme je mlékem. Rozmočené žemle dobře rozmícháme se žloutky, strouhaným sýrem, máslem a solí, přidáme na rů     žičky rozsekanou broklolici (košťál nakrájíme na kostičky) a pevný sníh. Hmotu naplníme vymazanou a vysypanou formu, uzavřeme ji a pečeme ve vodní lázni asi 3/4 hodiny, nebo vaříme nákyp stejnou dobu v páře. 



Hermelín v ovocné marinádě

Pro 4 osoby: 250 g hermelínu, 2 kroužky kompotovaného ananasu, 4 lžíce olivového oleje, 180 ml brusinkového kompotu, nahrubo mletý černý pepř
Ananasové kroužky a brusinky dáme na síto okapat. Ananas potom pokrájíme na malé kousky. Olivový olej a brusinky pečlivě promícháme a podle chuti opepříme. Přidíme okapaná ananas, přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut marinovat. Hermelín nakrájíme na stejnoměrné trojůhelníčky, upravíme na talíř a přelijeme ovocno marinádou.
Příprava 20 minut, 1 porce 340 kcal 

Brambory opečené s balkánským sýrem

Pro 4 osoby: 1 kg nových brambor předem uvařených ve slupce, 4 cibule, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 200 g balkánského sýra, 200 g oliv nakládaných s bylinkami a česnekem, ½ svazku petrželky
Vařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostky o velikosti 1,5-2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Olivový olej rozehřejeme v těžké pánvi a opečeme na něm dozlatova za občasného míchání brambory a nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme a opepříme. Ovčí sýr pokrájíme na kostky. Vmícháme ho spolu s olivami do opečených brambor a krátce prohřejeme. Petrželku omyjeme, osušíme a otrháme lístky. Opečené brambory posypeme petrželkou a ihned podáváme přímo v pánvi. Doplníme salátem z čerstvé zeleniny.
Příprava 15 minut, na osobu 490 kcal, 11 g bílkovin, 35 g tuků, 29 g sacharidů
Sýrové varianty – Místo balkánského sýra můžeme použít i kozí sýr, případně uzený ovčí sýr, stejně dobře bude s opečenými bramborami chutnat i na kostičky nakrájený plísňový sýr, hermelín, mozzarella nebo čerstvý smetanový sýr. Do brambor lze zamíchat i tzv. rozhudu, liptovskou pomazánku nebo brynzu či bylinkový tvaroh. Pikantní a kořeněný pokrm získáme, přidáme-li do brambor balkánský sýr naložený do oleje.

Smažený jitrocel v sýrovém těstíčku

mladé listy jitrocele., 2 vejce., dl mléka., 5 lžic polohrubé mouky., 2 lžíce strouhaného sýra., sůl., špetka jedlé sody
Připravíme hustší těstíčko, ve kterém namáčíme omyté a osušené jitrocelové listy. Osmažíme v tuku po obou stranách dozlatova. Papírovou utěrkou odsajeme přebytečný tuk, ještě horké podáváme. 

Smažený sýr proložený paštikou

8 větších plátků sýra, 150 g paštiky, trochu mleté sladké papriky, vejce, strouhanka, olej, sůl
Polovinu plátků sýra potřeme dobře rozetřenou paštikou, zbylými plátky sýra ji zakryjeme a zatížíme prkénkem, aby se plátky k sobě dobře přitiskly. Pak plátky v polovině překrojíme, na povrchu slabě posypeme mletou sladkou paprikou, obalíme je v mouce, v rozšlehaných osolených vejcích a ve strouhance. Ve vyšší vrstvě dobře rozehřátého oleje proložený sýr rychle osmažíme dorůžova. Podáváme s opékanými brambory a s dušenou zeleninou. 

Dušený květák s brokolicí a sýrovou omáčkou

Pro 4 osoby: 2 vejce, 2 lžíce sezamového semínka, 500 g brokolice, sůl, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 250 ml mléka, 100 g strouhaného ementálu, pepř, muškát, lžíce sekané petrželky
Vejce vaříme 10 minut natvrdo. Ochladíme je a oloupeme. Necháme je úplně vychladnout. Rychle nasucho opražíme sezamová semínka. Okamžitě je přesypeme do misky, aby příliš nezhnědla. Očistíme brokolici s květákem a spaříme je osolenou vodou. Slijeme je a růžičky vyrovnáme do mísy. Uložíme je stranou do tepla. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a 250 ml vody. Rychle mícháme a přivedeme do varu. Potom naráz přisypeme nastrouhaný sýr a vaříme, až se úplně roztaví. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. Omáčku přelijeme přes zeleninu, posypeme ji nasekanými vajíčky a sezamem. Ozdobíme petrželkou a ihned podáváme.

Pikantní pirožky (s balkánským sýrem)

balíček listového těsta., 50 g balkánského sýra., 300 g taveného sýra., 250 g mraženého špenátu., lžíce olivového oleje., 2 vejce., čerstvě mletý pepř., muškátový květ., 2 vejce
Nádivka – napolo rozmrzlý špenát rozkrájíme na kostky a v kastrolu z něj za stálého míchání částečně vydusíme vodu. Okořeníme muškátovým květem nebo čerstvé mletým pepřem, můžeme přidat rozetřený stroužek česneku. Pozor, nesolíme. V misce rozmělníme vidličkou balkánský sýr, přidáme tavený sýra vychladlý špenát, vmícháme rozšlehaná vejce (část si necháme na potření cesta), opepříme, zakápneme olejem. Listové těsto rozválíme na tenký plát (2 až 4 mm). Rádélkem jej rozkrájíme na čtverečky o straně asi 10 cm, doprostřed každého dáme kopeček nádivky. Volnou plochu těsta potřeme bílkem, přes roh přeložíme do trojúhelníku a stiskneme prsty, aby nádivka nevytékala. Pirožky potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě.
Čas přípravy 40 minut.

Bramborové placičky se špenátem

pro 4 osoby: 500 g mraženého špenátu, sůl, 500 g vařených moučných brambor z předešlého dne, 2 vejce, 3 lžíce strouhané housky, 2 stroužky česneku, pepř, muškátový oříšek, 3 lžíce oleje, několik koleček červené cibule, na ozdobu petrželka
Nerozmrazený špenát připravíme přesně podle návodu, osolíme a opepříme. Vařené brambory oloupeme a prolisujeme. Špenát, brambory, vejce a strouhanku smícháme a vypracujeme hladké těsto. Česnek oloupeme, prolisujeme a vmícháme do těsta. Okořeníme je strouhaným muškátovým oříškem, osolíme a opepříme. Namočenou rukou tvarujeme placičky. Na pánvi rozehřejeme olej a placičky na něm po obou stranách opečeme dozlatova a dokřupava. Rozdělíme na 4 talíře a obložíme lístky petrželky a kolečky cibule. Ozdobíme kolečky cibule, čerstvou bazalkou nebo listem salátu.
Příprava a smažení cca 60 minut, na osobu asi 560 kcal

Švýcarské sýrové fondue

Pro 6 osob si připravíme – 600 g malých brambor., šišku chleba., sáček slaných tyček., 100 g rokfóru nebo nivy., 300 g goudy., 200 g eidamu., 200 g ementálu., 3/8 – ½ litru suchého bílého vína., 150 g zakysané smetany., šťávu ze 2 pomerančů., 2 lžíce koňaku., pepř., muškátový oříšek., 3 lžičky škrobové moučky
Uvaříme brambory a uchováme v teple. Chléb nakrájíme na kousky a s tyčkami dáme do košíčku či na podnos. Rokfór nakrájíme na kousky, ostatní sýry nahrubo nastrouháme. Ve speciální nádobě na přípravu fondue nebo v hrnci zahřejeme víno se smetanou, postupně přidáváme sýry a necháme rozpustit. Pomerančovou šťávu a škrob smícháme, přilijeme do fondue a povaříme. Ochutíme koňakem, muškátem a pepřem. Každý si na vidličku napichuje chleba či brambory a namáčí v sýru, stejně jako tyčky.
Doba přípravy hodina., porce 3820 kJ / 910 kcal.

Brambuchta - zapečený bramborák se sýrem

Sýry nastrouháme. Salámy nakrájíme na drobné kostičky. Pekáček si předem vytřeme olejem. Troubu předehřejeme na 250 °C. Obsah sáčku sypké bramborákové směsi smícháme s práškem do pečiva, mlékem a přidáme nadrobno nakrájené salámy a nastrouhané sýry. ( Sýry :Niva , Eidam salám : Gothaj - nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme )
Těsto na brambuchtu vlijeme do připraveného pekáčku a předeme v předehřáté troubě dozlatova. Upečenou brambuchtu podáváme horkou i studenou. Brambuchta je dobrota pro každý den. Nejvhodnější přílohou je pivo.

Zapečená brokolice se sýrem jednoduše

4 vejce, 2 dl mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, muškátový oříšek, pepř, 200 g strouhaného sýra, hlavička brokolice
Vejce rozmícháme s polohrubou moukou, solí, pepřem, muškátovým oříškem a 100 g sýra. Brokolici rozebereme na jednotlivé kousky, vložíme do vymazané a vysypané zapékací mísy, zalijeme vejci a dáme zvolna zapéci do trouby. V polovině pečení zasypeme zbývajícím sýrem a dopečeme. Pečeme celkem ¾ hodiny. 

Sýrová omeleta se šantou

6 vajec., 6 lžic mléka., špetka soli., 2 lžíce nadrobno pokrájené šanty., strouhaný tvrdý sýr na posýpání

Náplň – cibule., 4 papriky., olivy bez pecek., olej na smažení a dušení.,
Nejprve si připravíme náplň. Cibuli pokrájíme na malé kostičky a necháme je na rozpáleném tuku zesklovatět. Papriky omyjeme, pokrájíme na drobné nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a přiklopené necháme asi 5 minut dusit. Přidáme pokrájené olivy a hotovou náplň přendáme do nahřáté mísy. Rozšleháme vejce s mlékem, sýrem a šantou a usmažíme omelety. Naplníme je zeleninou, překlopíme a posypeme strouhaným sýrem a bylinkami. Podáváme teplé.

Rokfórový koláč

12 kousků: 240 g másla, 100 ml bílého vína, 400 g hladké mouky, sůl, 500 g šalotek, 400 g rokfóru (nivy), 300 ml zakysané smetany, 4 vejce, pepř
Rozehřejeme 200 g másla, rozmícháme je s vínem, moukou, špetkou soli, vypracujeme pružné těsto a dáme je na 30 minut do chladničky.Šalotky oloupeme a pokrájíme na plátky.Ve zbylém másle je 10 minut opékáme a poté necháme vychladnout.V zakysané smetan)e rozšleháme vejce a vmícháme kostky sýra.Přidáme šalotky, osolíme a opepříme.Troubu předehřejeme na 200 stupňů.Dortovou formu (26 cm) vymažeme tukem, vyložíme těstem a vytvarujeme okraj.Na těsto rozložíme sýrovou hmotu se šalotkami a pečeme v troubě 30 minut dozlatova.
Příprava 20 minut, chlazení 30 minut, pečení 30 minut, 1 kousek 440 kcal

Hrušky s nivou

2 zralé hrušky, šťáva z ½ citronu, 40 g mletých ořechů, 50 g nivy, lučina nebo žervé, trocha mléka
Dobře omyté hrušky oloupeme, rozkrojíme, jádřinec vykrojíme. Očištěné hrušky povaříme v horké vodě se šťávou z ½ citronu. Po necelých 5 minutách vyjmeme, necháme okapat a obalíme ve strouhaných ořechách. Nivu utřeme s lučinou, zředíme mlékem, krémem plníme vydlabané půlky hrušek. Necháme vychladnout. 

Zapečená vejce se sýrem

Pro 4 osoby: 125 g anglické slaniny v tenkých plátcích, 125 g jogurtu, lžička mírně ostré hořčice, sůl, špetka strouhaného muškátového oříšku, 15 0g plátkového eidamu, 4 vejce, 2 lžíce strouhané goudy, 4 snítky petrželky
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Nízkou zapékací formu vyložíme plátky slaniny a v horké troubě je 10 minut opékáme dokřupava. Jogurt smícháme v misce s hořčicí. Směs osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Na opečenou slaninu poklademe plátky eidamu. Na ně pak po jednom postupně rozklepneme vejce. Mezi jednotlivé žloutky nalijeme jogurtovou omáčku. Posypeme strouhanou goudou a zapékáme zhruba 20 minut. Omyjeme, osušíme, najemno posekáme petrželku a posypeme ji zapečená vejce. Podáváme se selským chlebem nebo s bagetou.
Příprava, pečení a zapékání 50 minut, na osobu 350 kcal, 23 g bílkovin, 25 g tuků, 5 g sacharidů 

Zapečený Hermelín s květákem a paprikou

400 g květáku, 2 Sedlčanské Hermelíny, 150 g měkkého salámu, 50 g másla, cibule, pažitka, 2 papriky, 1,5 dl smetany, 1 vejce sůl, pepř
Uvařený květák nakrájíme na menší kousky, promícháme s drobně pokrájeným salámem, Hermelínem, nakrájenou cibulí a paprikou. Zalijeme rozšlehaným vejcem, přidáme sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou. Zvolna zapékáme. Podáváme s bramborem.

Karbanátky s kontryhelem

200 g ovesných vloček, 2 dl vody, 2 vejce, sůl, kurkuma, 100 g strouhaného sýra, cibule, hrst sekaných mladých kontryhelových listů, petrželka, pažitka, strouhanka, olej na smažení
Ovesné vločky na 15 minut namočíme, promícháme s cibulí a posekanými bylinkami. Za stálého míchání povaříme na hustou kaší (10 minut). Kaši necháme vychladnout a vmícháme do ní vejce, sýr a špetku kurkumy, osolíme. Lžíci tvoříme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a po obou stranách usmažíme. Podáváme s kečupem, tatarskou omáčkou nebo hořčicí. 

Mexický sýrový toast

4 porce – 2 šalotky., 1 červenou a 1 zelenou chili papričku., 1 lžíce olivového oleje., 250 g propasírovaných rajčat., sůl., 1 špetku cukru., 8 plátků celozrnných toustů., 12 zelených oliv., 100 g strouhaného eidamu., 3 vejce., 3 lžíce mléka., muškátový oříšek., 2 lžíce mouky., 4 lžíce oleje
Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme chili papričky a najemno nasekáme. Obojí podusíme v rozpáleném olivovém oleji. Přidáme propasírovaná rajčata. Vše dobře promícháme, zakryjeme a vaříme při mírné teplotě cca 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Zatím zbavíme celozrnné toasty kůrky. Vypeckujeme olivy a nakrájíme na kousky. Olivy a strouhaný sýr nasypeme na 4 plátky chleba, zakryjeme dalšími čtyřmi plátky. Okraje toastů namočíme ve vodě a zmáčkneme. Vejce smícháme s mlékem, trochou soli a strouhaným muškátovým oříškem. Plněné toasty po obou stranách namočíme do vaječné směsi a pak do mouky. Toasty usmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Diagonálně je rozpůlíme a podáváme s chili omáčkou.
Porce obsahuje cca 466 kcal., 19 g bílkovin., 26 g tuků 

Šafránové rizoto s parmazánem

Pro 4 osoby: 1 cibule, 4 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 400 g kulaté rýže, dózička šafránových blizen, 1 l masového vývaru z kostky, sůl, pepř, 80 g parmazánu, několik lístků bazalky na ozdobu
Cibuli oloupeme a najemno posekáme. V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla a olej a na tuku cibuli zesklovatíme. Přidáme rýži a za stálého míchání ji opečeme. Poté vmícháme šafrán. Pomalu, po částech přiléváme vývar. Přidávanou tekutinu musí rýže pokaždé úplně vsáknout. Po 20 minutách dušení rýže osolíme a opepříme. Poté kastrol sejmeme z plotny. Nastrouháme parmazán. Polovinu sýra a zbytek másla ve vločkách vmícháme do rýže. Rizoto přeložíme do mísy a posypeme zbylým parmazánem. Hotový pokrm ozdobíme lístky bazalky. Můžeme také podávat například s pestrým zeleninovým salátem.

Zapečené papriky se sýrem (chillies verde)

2 zelené papriky., 4 vejce., olivový olej., 3- 5 stroužků česneku., 200 g plátkového sýra., sůl., pepř., oregano., půl kostky kuřecího bujonu
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem a na dno dáme očištěné čtvrtky paprik, které poklademe plátky sýra. V mixeru ušleháme vejce, přidáme česnek, sůl, pepř, oregano a bujon. Směsí přelijeme papriky a sýr a zapékáme 40 až 45 minut. Podáváme s bílým chlebem a zeleninovým salátem. 

Hermelínový špíz všehochuť

2 Sedlčanské Hermelíny, 2 menší cibulky 70 g salámu Herkules, 3 vejce, hladkou mouku, strouhanku na obalení, olej na smažení,
Hermelín rozkrájíme na osm dílků. Přes každý dílek přeložíme plátek salámu a střídavě s cibulí napichujeme na špejli. Takto připravené špízy obalíme v trojobalu. Pozor, je nutné špízy obalit ve strouhance a vajíčku dvakrát – při smažení tak zabráníme vytékání sýra. Vložíme do rozpáleného tuku a rychle osmažíme. Vhodná příloha: opékané brambory a tatarská omáčka. 

Dobře naložený Pepa

2 a více Sedlčanských Hermelínů, 2 cibule, grilovací koření, naložené papriky, 4 stroužky česneku, Tabasco, olej
V oleji rozmícháme grilovací koření. Hermelíny podélně rozkrojíme a potřeme česnekem. Cibuli nadrobno nasekáme a rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice rozložíme 1 díl cibule a nakrájenou naloženou papriku, na papriku položíme sýr a zakápneme tabascem. Na Hermelín dáme další díl cibule a papriky, takto vrstvíme střídavě sýr, cibuli a papriky. Nezapomeňte vždy Hermelín zakápnout tabascem. Nakonec vše zalijeme olejem s rozpuštěným grilovacím kořením. Sklenici zakryjeme a uložíme na 5 dní do chladu. 

Sedlčanský tavený sýr

3 Sedlčanské Hermelíny, 100 g šunkového salámu, 1 zelenou a 1 červenou papriku, sůl, pepř,
Hermelín nakrájíme na kostičky, v troubě pozvolna roztavíme a necháme trochu vychladnout. Vmícháme nakrájený šunkový salám a na menší kousky nakrájenou zelenou i červenou papriku. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs vložíme do formy srnčího hřbetu, vyložené mikrotenovou folií, upěchujeme a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

Fenykl zapečený se sýrem

Fenykl omyjeme, rozpůlíme, vložíme do vroucí mírně osolené a okyselené vody a vaříme asi 15 minut. Vyndáme, necháme okapat a narovnáme do zapékací mísy. Každou polovinu pokryjeme několika druhy sýrů (např. Plátkovým eidamem, taveným smetanovým, ovčím. strouhaným parmezánem...), podlijeme trochou vývaru a dáme do trouby zapéct, dokud se sýry nezačnou roztékat. Ihned servírujeme. 

Květák se sýrem

květák, vývar z kostky masoxu, 120 g strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, pepř, petrželka, hladká mouka, lžíce citronové šťávy, ¼ l mléka, 60 g másla
Květák uvaříme v osolené vodě, odcedíme a rozdělíme na růžičky. Z tuku a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme ji vývarem a mlékem, rozšleháme, osolíme, ochutíme citronovou šťávou, opepříme, povaříme a nakonec vešleháme žloutky a větší část strouhaného sýra. Do dobře vymazané ohnivzdorné mísy dáme uvařený květák, přelijeme omáčkou, posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě. Podáváme s dušenou rýži. 

Pikantní Vltavín

1 Sedlčanský Vltavín, 1 Lučina, vlašské ořechy, oregano, sůl, česnek,
Sýr svisle rozkrojíme, oba půlkruhy vydlabeme tak, abychom neporušili tvar. Získanou hmotu utřeme s jednou kostkou lučiny, přidáme lžíci nastrouhaných vlašských ořechů, špetku soli, oregano podle chuti, nasekaný česnek (nejméně 3 stroužky). Promícháme a plníme vydlabaný Vltavín, jehož obě půlky slepíme k sobě a zabalíme do alobalu. V chladu necháme nejméně čtyři dny uležet. Krájený podáváme k vínu.

Kamil s feferonkou

2 a více Sedlčanských Hermelínů, cibule nakrájená na plátky, čerstvá feferonka, sladká paprika, nasekaný česnek, bobkový list, celý pepř nové koření,
Papriku, cibuli a koření lehce podusíme na oleji bez česneku. Směs necháme vychladnout. Středně uleželý Hermelín rozkrojíme, jednu polovinu posypeme nasekaným česnekem, přidáme trošku sladké papriky, potřeme směsí a přikryjeme druhou polovinou sýra. Do nádoby vkládáme Hermelíny prokládané zbytkem směsi. Nádobu zalijeme olejem, zakryjeme a necháme asi tak sedm dní v chladu a temnu uležet.

5. srpna 2016

Kozí sýr se žampiony a sherry

Pro 4 osoby: 450 g mraženého listového těsta, žloutek, lžíce mléka, 500 g žampionů, 30 g másla, 3 lžíce sekaných bylinek, 100 ml suchého sherry, 4 kozí sýry, lžička strouhaného zázvoru, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř
Listové těsto necháme rozmrazit. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Těsto rozválíme do silnějšího plátu a vypíchneme z něj 4 kulaté placky o průměru 20 cm. Žloutek rozšleháme v mléce a směsi těsto potřeme. Pečeme v troubě 10 minut. Žampiony nasucho otřeme, rozpůlíme a krátce opečeme na rozehřátém másle. Podle chuti osolíme, opepříme, vmícháme bylinky, zalijeme sherry a 3-4 minuty povaříme. Žampiony s omáčkou rozdělíme na placky těsta. Kozí sýry rozpůlíme a do středu každé placky položíme 2 půlky. Posypeme strouhaným zázvorem a v troubě pod grilem necháme zapéci. Ozdobíme kopečkem smetany a ihned podáváme.
Příprava 30 minut, na osobu 780 kcal, 23 g bílkovin, 56 g tuků, 39 g sacharidů
Pikantní náhrady surovin: Kozí sýr lze nahradit sýrem ovčím. Můžeme však použit i mozzarellu nebo třeba hermelín a stejně tak i jiný druh hub. V přírodě jich zatím mnoho neroste, ale ve větších supermarketech je k dostání například hlíva. Kořenitou chuti a tužší konzistenci trochu připomíná václavky, proto hlívy o něco déle dusíme. Jinak jejich příprava je úplně stejná. Navíc odborníci tvrdí, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. 

Špenát se sýrem

600 g špenátu, 30 g másla, šlehačka, 100 g strouhaného sýra, sůl
Špenátové listy překrájíme, vložíme do rozpuštěného másla a podusíme. Zalijeme šlehačkou, přidáme sůl, strouhaný sýr a mícháme, až se sýr rozpustí. 

Sýrová pochoutka

balkánsky sýr, hermelín, eidam, česnek, olivy - zelené nebo černé, olivový olej, bazalka, tymián
Balkánsky sýr, hermelín a eidam se nakrájí na kostičky přidá se docela dost česneku (taky na kostičky, ale trochu menši), potom olivy a potom se přidá bazalka, tymián zalije se to nějakým kvalitnějším olivovým olejem, dva dny necháme uležet. 

Hrášek v sýrové omáčce

500 g čerstvého hrášku, 2 lžíce hery, cibule, lžíce mouky, 2 tavené sýry se šunkou, ½ l mléka nebo smetany, sůl, muškátový květ, petrželka
Vyloupaný hrášek dáme do vařící osolené vody a vaříme doměkka. Na tuku zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do níž přidáme na menší kousky nakrájený sýr, promícháme do hladka. Potom jíšku zředíme a rozvaříme s mlékem, přidáme uvařený hrášek nebo scezený hrášek sterilovaný. Na potřebnou hustotu zředíme omáčku vývarem se zeleniny nebo nálevem ze sterilované zeleniny. Nakonec ochutíme solí, muškátovým květem a nadrobno nakrájenou petrželkou.

Zapečené kedlubny se sýrem

8 kedlubnů, 50 g másla, sůl, šlehačka, 100 g strouhaného sýra, pažitka
Oloupané kedlubny nakrájíme na kostičky. Do rozehřátého másla dáme kedlubny, osolíme a zalijeme do poloviny vodou. Dusíme 10 minut. Vložíme do zapékací misky, zalijeme osolenou šlehačkou, posypeme sýrem smíchaným s pažitkou a zapečeme. 

Lilek zapečený se sýrem

2 lilky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, malá cibule, olej, sůl, 200 g sýra, petrželka, 2 lžíce vyloupaných slunečnicových semen
Omytý lilek podélně nakrájíme na plátky, osolíme a necháme chvíli uležet. Na pánvi opečeme lilek z obou stran a potřeme utřeným česnekem a nastrouhanou cibuli, opepříme, stočíme a naskládáme do olejem vytřené zapékací misky. Tvrdý sýr nastrouháme, promícháme s vejci a petrželkou a nalijeme na lilky. Nakonec posypeme slunečnicovými semínky a dáme do trouby na 20-30 minut zapéci. 

Papriky v sýrové strouhance

8 paprik, 2 vejce, 50 g strouhaného sýra, 60 g strouhanky, 50 g hladké mouky, sůl, olej na smažení
Papriky spaříme v horké vodě a sloupneme. Odstraníme jadérka. Osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané se sýrem. Smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaši.

Sýrové rohlíčky se šunkou

Suroviny: sezamové semínko, 1 vejce, 300 g šunky, tuk na vymazání plechu
Těsto : 500 g hladké mouky, 250 g taveného sýra, 1 vejce, 2 dl vlažného mléka, 1 balíček kvasnic, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 50 ml oleje
Postup: Z mouky, taveného sýra, vejce, kvásku (mléko, cukr a kvasnice), oleje a soli zaděláme těsto, které necháme vykynout. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme na tloušťku asi 1 cm. Poklademe plátky šunky a podle nich rozkrájíme čtverce, které stočíme a uzavřeme (roh potřeme žloutkem, aby se nám těsto spojilo). Takto vytvořené rohlíčky položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě asi 15 - 20 minut.

Hermelínová pochúťka

1 hermelín., máslo., prášková a čerstvá, nadrobno krájená paprika., hořčice., sůl., lisovaný česnek
Hermelín rozkrojíme podélně. Obě půlky vydlabeme a hmotu smícháme s máslem a ostatními přísadami dle chuti. Naplníme zpět do „hermelínových mističek“, spojíme, zabalíme zpět do původního obalu a necháme v lednici ztuhnout. Krájíme na plátky nebo na trojúhelníčky. Tuto dobrůtku můžeme použít jako součást obložených mís, talířů apod. Pochoutka bude ještě chutnější, když dno „mističek“ ještě před naplněním lehce potřete hořčicí a vyložíte šunkou, či jiným salámem - fantazii se meze nekladou.

Květákový nákyp s nivou

1 květák, 200 g žampionů, 250 g nivy, sůl, bílý pepř, mletý kmín, 1 menší cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce ovesných vloček, 2-3 lžíce strouhanky, 3 vejce
Postup přípravy: Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme, nejlépe v páře (např. v mikrovlnce při 750 W cca 5-6 minut), ne úplně doměkka. Ještě teplý posekáme na drobné kousky. Pokrájené žampióny podusíme na 1 lžíci oleje, posolíme, nepodléváme, jen mícháme. Když se šťáva vydusí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně chvilku podusíme. Vmícháme do květáku, přidáme najemno nastrouhanou nivu, žloutky z vajec, ovesné vločky, strouhanku podle potřeby, osolíme, opepříme, přidáme kmín a zlehka vmícháme sníh ze 3 bílků. Dáme na pekáč, nejlépe teflonový nebo silikonový, na který jsme dali 1 lžíci oleje. Jiný pekáč vymažeme lépe. Upečeme při 175 °C za cca 20-25 minut dorůžova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo jen zeleninovým salátem.

Zapečený Hermelín s květákem

Suroviny pro 10 porcí:Sedlčanský Hermelín 5 ks (nebo Sedlčanský Hermelínek 6 ks, Král Sýrů Hermelín 4 ks, Král Sýrů Hermadur 4 ks), květák 1 kg, měkký salám 400 g, máslo 150 g, cibule, pažitka, paprika 5 ks, smetana 4 dl, vejce 3 ks, sůl a pepř podle chuti
Uvařený květák nakrájíme na menší kousky, promícháme s drobně pokrájeným salámem, Hermelínem. Pokud máte rádi aromatičtější sýry s lahodnou konzistencí doporučujeme použít Král Sýrů Hermadur. Přidáme nakrájenou cibuli a papriku. Zalijeme rozšlehaným vejcem, přidáme sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou. Zvolna zapékáme. Podáváme s bramborem.

Niva s balkánským sýrem

Nejprve nakrájíme nivu ( asi 350 g ) na kostky. Krájíme je o velikosti čtverce 0,5cm a přidáme do mísy. Balkánský sýr ( cca 200 g ) jemně nastrouháme do mísy s nivou. Sýry opatrně promícháme.
Přidáme do nich tatarskou omáčku ( 5 lžic ), sójovou omáčku ( 2 lžičky ), chilli, kari koření a nakonec koření na gyros a vše pořádně zamícháme. Hotovou pomazánku necháme asi 30 minut chladit v lednici.
Mezitím si můžeme připravit pečivo, ke kterému budeme pomazánku servírovat. Vhodné jsou topinky nebo teplý chléb.

Rajčata s Nivou marinovane

Česnek oloupeme a rozdrtíme. Nivu nastrouháme. V menší misce rozmícháme olej s česnekem a bazalkou. Marinádu necháme uležet v lednici. Můžeme ji klidně připravit předem. Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Pokud jsou větší, nakrájíme je na osminky. Rajčata naskládáme je hluboké mísy. Osolíme je, opepříme a nakonec zalijeme česnekovou marinádou. Nivu nastrouháme. Těsně před podáváním posypeme marinovaná rajčata bohatě nivou a ještě špetkou bazalky. Rajčata s nivou jsou vynikající přílohou k nasucho opečeným toastům z veky, který namáčím do marinády. Skvělé jsou také s čerstvým chlebem s máslem.

Nivové chuťovky

Bylinky - petržel, pažitka, bazalka - opereme, osušíme a pokrájíme. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Ořechy umeleme nahrubo. Nivu nastrouháme. Vmícháme ji do žervé a společně s máslem vše ušleháme do pěny. Pak do základu chuťovek vmícháme bylinky, hrst ořechů a podle chuti sůl a pepř. Solíme málo, protože niva je slaná. Ze vzniklé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých mletých oříšcích smíchaných s pepřem. Nivové chuťovky dáme alespoň na 30 do chladničky ztuhnou. 

Vejce se sýrem

8 vajec., 80 g holandské cihly či jiného sýra., 40 g až 50 g másla., 4 až 5 lžic smetany nebo mléka
Sýr rozkrájíme na kousky. Vejce (bez skořápky) rozklepeme do mixéru, přidáme sůl, sýr a rozmixujeme. Pokud je směs hustá, přidáme při mixování smetanu či mléko. Připravíme jako normální míchaná vejce.

Zapečená ztracená vejce s Nivou

Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do vymaštěné zapékací mísy. Osolíme a opepříme. Bazalku opereme a otrháme lístky. Několik si jich odložíme na ozdobení, zbylou bazalkou rovnoměrně posypeme rajčata. V nízké nádobě přivedeme k varu litr vody, ocet a lžičku soli. Postupně každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme opatrně sklouznout do vody. Při mírné teplotě vaříme asi 4 minuty. Pak je vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na rajčata. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme sýr Niva nakrájený na kostky a za občasného míchání necháme roztavit. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a nalijeme na vejce. Zapékáme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 15 minut. Opereme petrželku. Jednu snítku odložíme, zbytek jemně usekáme a nasypeme na vejce. Zapečená ztracená vejce zdobíme bazalkou, snítkou petrželky a podáváme.

Plněný Hermelín Nivou a česnekem

Hermelíny vyjmeme z alobalu, ale ten nevyhazujeme. Sýry podélně rozkrojíme. Lžičkou z nich vydlabeme vnitřky a necháme z nich pouze kůrku s tenkou vrstvou měkkého vnitřku. Vydlabané středy spolu s nivou nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Ořechy s česnekem přidáme k nastrouhaným sýrům a rukou z vypracujeme hladkou ale hustou náplň. Rozdělíme ji na 6 stejných dílů. Ty dáme do "misek" z hermelínů, urovnáme, slepíme půlky k sobě a opět zabalíme do alobalu. Takto připravené sýry necháme asi týden uležet. Pak je krájíme na klínky a servírujeme podle libosti. Nejlepší jsou k vínu nebo pivu.

Zapékané bramborové noky s Nivou

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Sýry si nastrouháme. Přidáme k nim mouku, vejce, sůl, koření. Takto připravenou směs rychle zpracujeme v těsto, vyválíme z něj válečky silné jako prst a dlouhé asi 3 cm a postupně zavaříme do vařící osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a vložíme do máslem vymaštěné misky, promastíme máslem, posypeme sýry podle chuti a velmi krátce zapečeme. Bramborové noky podáváme s rajčatovou nebo s masovou omáčkou.

Kotlety v kabátku z nivy

Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Nivu nastrouháme a smícháme s máslem. Přilijeme smetanu a třeme tak dlouho, dokud se sýr spojí s máslem. Pak přidáme cibuli, citronovou šťávu, přiměřene pepře a worcerskou omáčkou. Vše pečlivě zamícháme. Kotlety očistíme, omyjeme, osušíme a mírně naklepeme. Potřeme je sýrovou směsí a necháme asi 2 hodiny uležet. Na pánvi rozpálíme olej a maso v něm upečeme po obou stranách doměkka. Podáváme s brambory nebo zeleninou.

Sýrový salát domaci

2 silnější plátky eidamu, 2 plátky goudy, 5 plátků šunky, 2 sterilované okurky, 1 jablko, pepř, sůl, citronová šťáva podle chuti, 3 lžíce majolky
Šunku, oba druhy sýra, oloupané jablko a okurky nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, okyselíme citronovou šťávou a promícháme. Nakonec lehce vmícháme majolku.

Sýrová roláda s 2 naplni

1 větší kus tvrdého sýra
Šunková náplň: 1 kostka tvarohu, 5 plátků šunky, sůl, křen
Ananasová náplň: 1 kostka tvarohu, sůl, 5 lžic kompotového ananasu, křen
Tvrdý sýr vložíme do mikrotenového sáčku, pevně jej zavážeme a ponoříme do vroucí vody. Vaříme asi 15 minut. Když sýr zvláční, vyjmeme jej ze sáčku, vyválíme v tenkou placku a potřeme šunkovou nebo ananasovou náplní. Svineme a zabalíme do alobalu. V chladničce necháme 1 den proležet.
Ananasová náplň: Z mírně osoleného tvarohu, křenu a jemně nakrájeného ananasu umícháme náplň.
Šunková náplň: Do tvarohu vmícháme na kostičky nakrájenou šunku, sůl, křen. Dobře promícháme.

Hermelín nakládaný

4 hermelíny, 2 velké cibule, 2 ostřejší papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička kuliček nového koření, 1 lžička kuliček pepře, oleje
Sýr nakrájíme na kolečka, skládáme do sklenice s uzávěrem a prokládáme střídavě nakrájenou cibuli a paprikou. Přidáme koření a nakonec zalijeme olejem. Sklenici dobře uzavřeme a sýr necháme v chladničce asi 4 dny zrát.

Rajčata plněná vejci a sýrem

4 velká rajčata, 40 g másla, 4 vejce, 50 g strouhaného sýra, petrželová nať, šlehačka, lžička hladké mouky, sůl
Rajčata seřízneme a vnitřek vydlabeme. Do každého rajčete dáme rozpuštěné máslo, syrové rozklepnuté vejce a sýr. Vložíme do zapékací misky, podlijeme šlehačkou smíchanou s moukou a pečeme, až se vejce srazí. Sypeme petrželkou. 

Rajčatový salát se sýrem a vejci

8 rajčat, ½ hrnku nastrouhaného tvrdého sýra, 4 natvrdo uvařené vejce, 1 lžíce nasekané petrželky, 6 lžic oleje, 1 lžička citronové šťávy, pepř, sůl
Rajčata nakrájíme na tenké plátky, posypeme sýrem, petrželkou a nakrájenými vejci. Zalijeme zálivkou umíchanou z oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Zlehka promícháme a necháme vychladit.

Sýrový salát s jogurtem

4 plátky eidamu, 2 jablka, 2 pomeranče, špetka cukru, 1 kelímek bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy
Jablka a pomeranče oloupeme a společně se sýrem nakrájíme na kostičky. Pokapeme citronovou šťávou, přidáme cukr, zalijeme jogurtem a lehce promícháme. Salát podáváme vychlazený.

Salát Cézar

4 natvrdo uvařená vejce, 2 silnější plátky 2 druhů tvrdého sýra, 1 hlávkový salát, 1 krajíček staršího chleba, sůl, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy
Chléb nakrájený na kostičky usušíme v troubě. Do mísy nejdříve prolisujeme česnek a prošleháme s olejem, solí a citronovou šťávou. Přidáme usušený chléb, nakrájený hlávkový salát a nakrájená vejce. Nakonec vmícháme oba druhy nastrouhaného sýra.

Hermelínový salát jednoduše

2 hermelíny, 2 malé sterilované okurky, 1 cibule, 4 plátky šunky, 1 lžíce oleje, sůl
Sýr rozmačkáme vidličkou, promícháme s olejem, na drobné kostičky nakrájenou šunku, cibuli a okurkami. Salát podáváme vychlazený.

Vaječný salát se sýrem

4 natvrdo uvařená vejce, 2 plátky eidamu, 2 sterilované okurky, 1 cibule, 3 lžíce majolky, sůl, pepř, citronová šťáva, worcesterská omáčka podle chuti
Vejce, okurky, sýr, cibuli nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, pokapeme worcesterskou omáčkou a citronovou šťávou a promícháme. Nakonec lehce vmícháme majolku. Salát podáváme vychlazený.

Bochánky s rajčaty a sýrem

Na 12 kousků si připravíme – 150 g netučného tvarohu., 1 – 2 stroužky česneku., 6 lžic oleje., 6 lžic mléka., sůl., 1 – 2 lžičky sušeného provensálského koření., 300 g hladké mouky., 660 g sýra mozzarelly., bílý pepř., sáček prášku do pečiva., 3 rajčata střední velikosti., svazek bazalky., olivový olej., 24 papírových formiček na pečení
Česnek oloupeme a prolisujeme. Potom smícháme tvaroh, olej a mléko. Ochutíme česnekem, solí, pepřem a sušeným kořením. Mouku promísíme s práškem do pečiva a do tvarohové směsi ji zamícháme, a pak důkladně prohněteme rukama. Rajčata očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Mozzarellu necháme nejprve okapat a také nakrájíme na plátky. Bazalku opereme, vytřepeme, a jednotlivé lístky otrháme. Těsto si rozdělíme na 12 zhruba stejných kousků. Dáme vždy dvě papírové formičky do sebe a pak v nich uděláme z těsta placičky. Ty obložíme rajčaty a plátky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° c., plyn stupeň 3) nejprve asi 10 minut. Potom navrch ještě rozdělíme lístky bazalky a zbylou mozzarellou. Pečeme zhruba dalších 10 minut. Bochánky servírujeme ještě horké ve formičkách a podáváme k nim červené víno. Doba přípravy přibližně 45 minut., porce zhruba 1170 kJ / 280 kcal.


Tatranská brynza

200 g brynzy, 2 vejce, lžíce usekané pažitky, ½ lžičky sladké papriky
Brynzu necháme na mírném ohni na pánvi roztéct a slabě zhnědnout, přimícháme rozkvedlaná vejce a mícháme tak dlouho, až vejce ztuhnou. Potom přidáme jemně usekanou pažitku a sladkou papriku. Připravenou brynzu mažeme na tenké krajíčky tmavého chleba.