11. května 2012

Sladká pomazanková kolekce


Medová pomazánka – našleháme do pěny máslo a vmícháme kvalitní voňavý med.
Meruňková pomazánka – do našlehaného tuku vmícháme drobně nakrájené čerstvé meruňky (okapané zavařené, sušené meruňky spařené vařící vodou), podle potřeby dosladíme.
Zelená kiwi pomazánka – do našlehaného tuku vmícháme nakrájené sladké oloupané kiwi, dosladíme podle chuti.

Oříšková pomazánka


Rozmixujeme 50 g medu a balíček lískových oříšků. Nakrájené plátky rohlíku lehce potřeme máslem a sladkými oříšky s medem.

Pomazánka z rajčatem


1 měkký tvaroh, rajče, příp. lžička/lžíce majonézy nebo kysané smetany, česnek, kopr sušený nebo čerstvý, sůl

Rajče nastrouhat na struhadle s velkými kapkami, zbylou slupku překrájet na kousky. Rajče se strouhá tak, že se překrojí na polovinu a strouhá se od řezu se slupkou v dlani, až zbývá v ruce jen slupka. Zralé měkké rajče se struhadlem spíš protlačí. Vmíchat tvaroh a majonézu, česnek a sůl podle chuti, kopr (lepší je sušený).

Vepřová pomazánka s křenem


konzerva „Vepřové ve vlastní šťávě“,  lžíce strouhaného křenu, lžíce kremžské hořčice, mletý pepř, sůl
Obsah konzervy rozmačkáme vidličkou, smícháme s křenem a hořčicí. Mažeme na tmavý chléb, můžeme zdobit sterilovanou okurkou.


Pomazánka z vepřové konzervy


velká vepřová konzerva, cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, malá majonéza, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř
Maso z konzervy zbavíme tuku, nakrájíme na kousky, smícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, nakrájenými vajíčky. Spojíme majonézou, opepříme, solit nemusíme. Mažeme na tmavý chléb, ozdobíme okurkou, rajčetem, podle chuti.

Bůčková pomazánka s paprikami


50 g pečeného bůčku, vařený brambor, 2 zelené papriky, cibule, 2 stroužky česneku, křen, sůl
Bůček umeleme společně s bramborem, cibulí, česnekem a paprikami. Osolíme, promícháme, zdobíme strouhaným křenem.

Pomazánka Bulharska


500 g vařeného hovězího masa, malý rajský protlak, velká cibule, 2 uvařené brambory,2 kyselé okurky, lžíce křenu, lžíce hořčice, 150 g majonézy, mletý pepř, sůl
Maso umeleme, přidáme nastrouhané vařené brambory, jemně nakrájenou cibuli  i okurky, nastrouhaný křen. Smícháme majonézu s hořčicí, rajským protlakem a promícháme s masem. Osolíme, opepříme a mažeme na veku, topinky.

Vepřová pikantní pomazánka


250 g pečeného vepřového masa, cibule, 2 rajčata, 2 papriky, česnek, lžíce sójové omáčky,  lžíce ostrého kečupu, mletý pepř, sůl
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata a papriky. Dusíme, až se všechna šťáva vydusí. Vmícháme utřený česnek, pomleté pečené maso, sójovou omáčku a kečup. Osolíme, opepříme, prohřejeme a mažeme na topinky nebo opečené plátky veky.

Vepřová pomazánka


konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, 2 menší uvařené brambory, cibule, česnek, pepř, sůl

Maso vařečkou dobře rozmělníme, přidáme nastrouhané brambory, jemně nasekanou cibuli, utřený česnek se solí (podle chuti), osolíme a opepříme. Tento základ dochutíme kečupem, hořčicí, nakrájenou kyselou okurkou, 2 vařenými nakrájenými vejci. Mažeme na chleba, zdobíme zeleninou.

Krůtí pomazánka


konzerva krůtího masa s vejci, cibule, tavený sýr, majonéza, pepř, sůl
Sýr utřeme s majonézou a krůtím masem. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme podle chuti.

Dobrá pomazánka z brambor


Uvařené brambory nastrouháme, přidáme nakrájené sladkokyselé okurky, nasekanou cibuli, spojíme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí.

Celerová pomazánka narýchlo


Ve slaném okyseleném nálevu uvaříme celer (asi 500 g), smícháme a pomeleme společně se 2 vařenými bramborami, 200 g měkkého salámu, větší cibulí, sterilovanou kapií. Přidáme  lžičku hořčice, 3 lžíce majonézy, dochutíme pepřem a solí. Necháme v chladu uležet.


Pomazánka na chlebíčky z Eidamu


Nastrouháme najemno středně velký syrový celer, 7 mrkví, 200 g sýra Eidam. Vše spojíme majonézou, osolíme, přidáme utřený česnek (podle chuti).

Křenová pomazánka s Lučinou


2 malé sýry Lučina, 3-4 lžíce mléka, 3-4 lžíce strouhaného křenu
Lučinu utřeme s mlékem, vmícháme křen. Mažeme na kolečka rohlíků, zdobíme kouskem pomeranče, kapie, petrželky.

Pomazánka z naťové cibulky


2 natvrdo uvařená vejce, 80 g másla,  svazeček cibulky, sůl
Dolní, bílou část cibulky nasekáme a na kousku másla osmahneme. Zbylé máslo utřeme se žloutky, přidáme osmaženou cibulku a osolíme. Zelenou část cibulky jemně nasekáme a vmícháme do pomazánky.

Pomazánka se zelím a česnekem


sklenice sterilovaného zelí, 4 stroužky česneku, 300 g šunkového salámu, mletý pepř, sůl, tatarská omáčka (250 g)

Vymačkané zelí pokrájíme, smícháme se salámem nakrájeným na nudličky. Tatarskou omáčku ochutíme prolisovaným, (utřeným) česnekem a vmícháme do zelí. Podle chuti osolíme, opepříme, necháme alespoň 15 minut v chladu uležet. Mažeme na plátky veky, kolečka rohlíku, ozdobíme zeleninou (rajčata, paprika, okurky).

Pomazánka z červeného zelí


0,5 litrová sklenice nakládaného červeného zelí, 200 g měkkého salámu, velká cibule,malá tatarská omáčka, sůl, cukr
Zelí necháme okapat, drobně ho nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájený salám a cibuli. Spojíme tatarskou omáčkou, osolíme a podle chuti osladíme.


Zeleninová pomazánka z celeru a mrkve


200 g celeru, 200 g mrkve, 160 g petržele, pórek, stroužek česneku, 200 g majonézy nebo tatarky,  bílý jogurt, sůl
Zeleninu nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Promícháme s majonézou, jogurtem, podle chuti osolíme.

Křenová pomazánka se sardelovou pastou


lžička nastrouhaného křenu, 60 g smetanového sýra, lžička sardelové pasty, pár kapek worcesteru, natvrdo vařené vejce
Smetanový sýr vymícháme společně se sardelovou pastou a worcesterem do hladkého krému. Zamícháme jemně nastrouhaný křen a promícháme. Mažeme na krajíčky chleba, sypeme nasekaným vajíčkem a ozdobíme petrželkou.

Křenová pomazánka s mrkvi


100 g jemně nastrouhaného křenu, větší syrová mrkev, měkký sýr, 50 g majonézy, 100 g uzeného masa nebo šunkového salámu, sůl
Sýr rozetřeme s majonézou, vmícháme jemně nastrouhanou mrkev, křen a jemně umleté maso (salám).Osolíme podle chuti. Mažeme na opečené topinky.


Celerová pomazánka se salamem


300 g měkkého salámu (kabanos apod.),  celer, uvařeny brambor, 4 lžíce tatarské omáčky, kyselá okurka, mletý pepř, sůl
Oloupaný syrový celer, okurek a uvařený brambor nastrouháme na jemném struhadle, salám na hrubším. Přidáme tatarskou omáčku, lehce promícháme, osolíme a opepříme.

Rýchla mrkvová pomazánka s křenem


150 g syrové mrkve, lžička jemně nastrouhaného křenu, menší cibule, malá majonéza, sůl
Mrkev jemně nastrouháme do misky, promícháme s křenem a drobně nakrájenou cibulí. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, vmícháme majonézu. Namazané chlebíčky sypeme pažitkou.

10. května 2012

Pomazánka z ředkviček


3 svazky ředkviček, 2 lžíce másla, 2 tavené sýry, 4 vejce, pažitka, sůl
Ředkvičky nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánev dáme máslo, ředkvičky, sýr. Až se sýr roztaví, přidáme vejce a mícháme. Podle chuti osolíme. Vychladlé mažeme na topinky, sypeme pažitkou.

Celerová pomazánka s rybou


300 g vařeného celeru, 2 sýry žervé nebo měkký tvaroh, krabička sardinek v oleji, natvrdo uvařené vejce, 50 g strouhaného tvrdého sýra, cibule, majonéza nebo bílý jogurt podle chuti, citrónová šťáva
Utřeme rybičky s olejem, přidáme žervé, jemně nasekaný celer, nastrouhaný sýr, cibuli, spojíme majonézou nebo jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou.

Kedlubnová pomazánka


menší kedluben Gigant, 50 g měkkého salámu (šunky), malá cibulka, hrst nakrájeného pórku,malý vařený brambor, malá majonéza, 2 lžíce bílého jogurtu, pepř, sůl
Jemně nastrouhaný kedluben smícháme s nasekaným salámem, nakrájenou cibulí, pórkem a nakrájeným bramborem. Vše spojíme majonézou smíchanou s jogurtem, osolíme, opepříme podle chuti.

Sýrová krabí pomazánka


2 balíčky krab. tyčinek, 100 g strouhaného tvrdého sýra, pórek, majonéza, jogurt, pepř, sůl
Tyčinky drobně nakrájíme, smícháme se sýrem a pórkem nakrájeným na tenká kolečka. Promícháme, spojíme majonézou smíchanou s jogurtem, dochutíme pepřem a solí. Necháme v chladu uležet.

Pomazánka s tuňákem a Lučinou


1 sýr Lučina, malý strouhaný tuňák v oleji, sladkokyselá okurka, 2 stroužky česneku
Sýr rozetřeme, tuňáka necháme okapat, nastrouháme okurku, prolisujeme česnek. Vše promícháme a smícháme s 2 lžícemi tatarské omáčky.

Lososová rýchla pomazánka


krabička drceného lososa, 2 tavené sýry, pomazánkové máslo, cibule, krabička majonézy, sůl, pepř
Všechny suroviny rozmixujeme, nakonec vmícháme majonézu.

Krabí pomazánka s celerem


balíček krab. tyčinek, malá majonéza a bílý jogurt, sklenička sterilovaného strouhaného celeru,  lžíce hořčice, sůl, pepř.
Krabí tyčinky nakrájíme na menší kousky a v misce vidličkou rozmělníme. Smícháme jogurt s majonézou, celerem a vmícháme nakrájené krabí tyčinky. Podle chuti osolíme, opepříme.

Krabí pomazánka s okurkou


krabí tyčinky (125 g), sterilovaná okurka, malá cibulka, majonéza, citrónová šťáva
Krabí tyčinky drobně nakrájíme, cibulku i okurku nakrájíme na malé kostičky. Pokapeme citrónovou šťávou a spojíme majonézou. Mažeme na veku, ozdobíme zelenou petrželkou.

Krabí pomazánka s cibulkou

krabí tyčinky, sůl, mletý pepř, citrónová kůra i šťáva, majonéza, nakrájená cibulka
Tyčinky nakrájíme na malé kousky, polijeme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme, přidáme cibulku, citrónovou kůru z dobře omytého citronu. Promícháme s majonézou a necháme chvíli proležet. Mažeme na bílé pečivo.

Sardinková pomazánka se sýrem


krabička sardinek, 3 trojúhelníčky taveného sýra (nebo 1 větší obdélníček sýr), cibule, citrónová šťáva, tatarská omáčka, sůl
Sýr rozetřeme v misce se sardinkami, přidáme nakrájenou cibulku a promícháme s tatarskou omáčkou.

Rybí pomazánka s hořčicí


sardinky v oleji, 3 lžíce hořčice, cibule, 2 lžíce jogurtu, pažitka
V míse vidličkou rozmícháme sardinky s hořčicí. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a jogurt. Mažeme na chleba nebo pečivo, sypeme pažitkou.

Pomazánka z rybího filé a celeru


300 g rybího filé, 100 g majonézy, 100 g mrkve, 200 g celeru, cibule, pažitka nebo křen

Nerozmražené filé vložíme do malého množství vody se solí a citrónovou šťávou a uvaříme do změknutí. Zvlášť do majonézy nastrouháme očištěnou mrkev, celer, nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nadrobno posekané nebo umleté filé, osolíme a dochutíme pažitkou nebo strouhaným křenem. Mažeme na plátky veky, nejlépe k čaji.

Pomazánka ze zavináčů:


2 zavináče, cibule, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl
Ryby zbavíme kůže a společně s cibulí umeleme na masovém strojku. Osolíme, opepříme, vmícháme máslo a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

Pomazánka s tuňákem


250 g tvarohu, konzerva „Tuňák ve vlastní šťávě“, 5 mladých cibulek i s natí, koření vegeta, mletý bílý pepř, malá majonéza (100 g), sůl
Tvaroh rozšleháme s majonézou, přidáme vidličkou rozmačkaný obsah konzervy tuňáka. Ochutíme bílým mletým pepřem, solí, vegetou a vmícháme nasekanou mladou cibulku.

Sardinková pomazánka s tvarohem


krabička sardinek v oleji, 250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 3-4 dl vlažného mléka, cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl
V mixéru vyšleháme obsah sardinek s máslem, přidáme prolisovaný tvaroh a za stálého šlehání přiléváme mléko až získáme jemnou pomazánku. Do pomazánky vmícháme drobně nakrájenou cibuli a drobně nakrájená vejce, osolíme.

Pomazánka z olejovek


krabička olejovek, 150 g taveného sýra, cibule, 2 lžíce mléka, sůl
Sýr vidličkou rozmačkáme a vymícháme s mlékem, postupně přidáváme olej z rybiček, drobně nakrájenou cibuli a rybičky. Vyšleháme, podle potřeby osolíme, mažeme na krajíce chleba nebo veky, ozdobíme tenkými plátky citronu.

Krabí pomazánka s Lučinou a majonézou


balíček krab. tyčinek, 2 sýry Lučina,  malý bílý jogurt, 6 lžic majonézy 2-3 nastrouhané mrkve, citrónová šťáva, sůl
Krabí tyčinky lehce osmažíme na másle a pokrájíme na kostičky. Přidáme ostatní suroviny, lehce vymícháme, zakápneme citrónovou šťávou a osolíme.

Rýchla Krabí pomazánka


Krabí tyčinky a pórek drobně nakrájíme. Zakysanou smetanu zjemníme tatarskou omáčkou, ochutíme citrónovou šťávou podle chuti. Vmícháme nakrájené krabí tyčinky a nakrájený pórek, osolíme, lehce opepříme (nejlépe bílým pepřem).

Rybí pomazánka


ryby v rajském protlaku, 3 menší uvařené brambory, okurky, cibule, majonéza
Brambory rozmačkáme, smícháme s rybičkami a přidáme drobně nakrájené okurky, cibuli a majonézu.

Pomazánka z uzené makrely


uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta
Maso z makrely jemně nakrájíme nebo utřeme. Přidáme Lučinu, sardelovou pastu (podle chuti) a je-li třeba, ještě lžíci mléka, sůl. Promícháme, mažeme na veku nebo kolečka rohlíků.

Pomazánka z tresčích jater a tvarohu


krabička tresčích jater, 100 g másla, 100 g tvarohu, 1-2 vařená vejce, cibule, citrónová šťáva, sůl
Tresčí játra rozmačkáme a utřeme s olejem, pak přidáme máslo, tvaroh a vše utřeme do pěny. Přidáme drobně nakrájená vajíčka a cibuli. Promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, solí.

Česneková pomazánka s vejci


100 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 stroužky česneku, mléko podle potřeby, pepř, sůl
Máslo utřeme do pěny, přidáme česnek utřený se solí, pepř, podle potřeby mléko. Přimícháme nastrouhaná vajíčka. Mažeme na chleba nebo pečivo, zdobíme petrželkou. Místo česneku můžeme máslo utřít se sardelovou pastou.


Brambory plněné mletým masem

8 velkých brambor,250 g mletého masa,cibule,lžíce majoránky, vejce, 2 lžíce sekané zelené petrželky,2 lžíce oleje,50 g másla,tuk na vymazání zapékací misky,sůl,pepř podle chuti,100 g tvrdého sýra

Velké zdravé brambory důkladně umyjeme kartáčkem a uvaříme se slupkou do poloměkka.Slijeme vodu, brambory podélně rozpůlíme a necháme je zchladnout. Zatím si na hrubém struhadle nastrouháme sýr, nasekáme zelenou petrželku, zapékací misku vytřeme tukem (např.sádlem). Poloviny zchladlých brambor vydlabeme lžičkou, přebytečnou surovinu jemně nasekáme nebo prolisujeme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání osmahneme dohněda. Přidáme nasekané brambory, rozšlehané vajíčko, nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a celou směs dobře promícháme. Touto směsí naplníme půlky brambor, vložíme je do zapékací misky a pečeme v troubě, dokud zcela nezměknou. Před koncem pečení necháme na povrchu brambor rozpustit nastrouhaný tvrdý sýr.
Poznámka: Náplň můžeme obměňovat podle surovin, které máme k dispozici. V létě mohou maso nahradit například hřibovité houby,lze použít i dobře tepelně upravenou hlívu ústřičnou..

9. května 2012

Ředkvičková blesková pomazánka

100 g rostlinného tuku, 150 g měkkého tvarohu, 100 g ředkviček, 100 g karotky, 2 vejce natvrdo,sůl, pažitka
Změklý rostlinný tuk vyšleháme s tvarohem, přidáme jemně nakrájené ředkvičky a karotku, nastrouhaná vejce, sůl, sekanou pažitku a vše dobře prošleháme.


Papriková blesková pomazánka

sýr žervé lučina, mléko, sůl, červená paprika, 1 ČL mleté papriky, cibulka
Červenou papriku nakrájíme na malé kousky spolu s cibulkou. Přimícháme ostatní suroviny. Ochutíme solí.



Vajíčková blesková pomazánka

2 vařená vejce, 100 g tvrdého sýra, malá cibulka, majonézy, plnotučná hořčice, sůl, pepř
Vařená vejce nastrouháme spolu se sýrem na struhadle. Přidáme majonézu, 1 lžičku hořčice a na malé kousky pokrájenou cibulku. Nakonec ochutíme solí a pepřem.

Pažitková blesková pomazánka

100 g rostlinného tuku, 100 g krémového sýra (může být i tvaroh), 50 g smetany, 10 g sardelové pasty, pepř, 3 vejce natvrdo, 50 g sekané pažitky
Do vyšlehaného tuku zašleháme postupně krémový sýr, smetanu, sardelovou pastu, pepř, nahrubo strouhaná vejce a jemně rozsekanou pažitku.


Bylinková blesková pomazánka

tvaroh, tavený sýr, cibule, mléko, bylinky (řeřicha, kopřiva, pažitka, petržel...), sůl, špetka kurkumy
Všechny přísady, které přidáváme přiměřeně, promícháme. Mléko přidáváme postupně, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Cibuli a bylinky pokrájíme na malé kousky a přimícháme nakonec.

Pomazánka ;smraďoch


2 sýry Romadúr, 150 g měkkého tvarohu, 3 lžíce másla, cibule, drcený (mletý) kmín, špetka sladké nebo pálivé papriky, sůl
Sýry utřeme s tvarohem a máslem, přidáme najemno pokrájenou cibuli, koření a sůl podle chuti.

Pařížský salát s nivou


150 g sýra Niva, měkký tavený sýr, 150 g měkkého salámu, 0,5 kelímku pomazánkového másla, bílý jogurt, cibule, sterilovaná kapie, pepř, sůl
Vymícháme pomazánkové máslo se sýrem a jogurtem. Přidáme nakrájenou (vidličkou rozdrobenou) Nivu, nadrobno nakrájený salám, cibuli a kapii. Podle chuti osolíme, opepříme.

Česneková Niva


150 g sýra Niva, 200 g taveného sýra, 3 stroužky česneku, 5 lžic smetany, pepř, sůl
Nivu nastrouháme, utřeme s taveným sýrem, utřeným česnekem a smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme. Mažeme na topinky i smaženou veku.

Pomazánka Houbový kaviár


600 g sušených hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl mléka, citrónová šťáva, mletý bílý pepř, sůl

Houby uvaříme v mléce, vyždímáme, pokrájíme a osmažíme na 1 lžíci oleje.Zvlášť na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme k houbám a krátce podusíme. Vychladlou směs umeleme, smícháme s utřeným česnekem, ochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí. Mažeme na plátky chleba, sypeme pažitkou. Místo sušených hub můžeme použít žampiony, nevaříme, jen orestujeme na oleji.

Zapékaný květák s masem a houbami


2 květáky,  cibule, 50 g másla, 25 g kuřecího masa, 100 g hub, lžíce hladké mouky, žloutek, 40 g strouhaného sýra

Květáky uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Na pánvi podusíme nakrájené kuřecí maso a pokrájené houby. Na másle osmahneme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a povaříme na krémovou omáčku. Zapékací misku vymažeme tukem, vložíme nasekaný květák, posypeme dušenými houbami a masem, znovu vrstvu květáku, podlijeme zbytkem omáčky a navrch strouhaný sýr. Zapečeme v troubě.


Těstoviny s houbami shii - take


200 g hub shii - take, 800 g paprik, 400 g těstovin - třeba mašliček, sůl, 2 lžíce oleje, pepř, svazek bazalky, 20 g parmazánu

 Houby shii - take otřeme utěrkou, větší kusy rozpůlíme. Papriky omyjeme. očistíme, rozpůlíme, odstraníme semínka a bílé přepážky a papriky nakrájíme na kostičky. Těstoviny nasypeme do vařící vody a vaříme asi 10 minut. Olej rozehřejeme ve velkém hrnci. Kostičky papriky v něm asi 5 minut dusíme. Přidáme houby a chvilku dusíme. okořeníme solí a pepřem. Bazalku omyjeme, osušíme, lístky nahrubo nasekáme, přidáme do směsi a krátce dusíme. Parmazán nastrouháme. Těstoviny slijeme a smícháme se směsí paprik a hub. Podáváme posypané parmazánem.  Doba přípravy: asi 30 minut. 

Sojová kaše s čerstvými houbami

30 dag vařených a propasírovaných soj. bobů, 4 cibule nasekané jemně, 10 dag čerstvých jemně sekaných hub, 4 dag papriky nakrájené na drobné kostičky, (čerstvé nebo nakládané), vejce, kmín, sůl, paprika, olej
Osmažíme najemno nasekanou cibuli, přidáme houby a podusíme.Přidáme vejce,sůl, kmín a trochu papriky a mícháme tak dlouho, až vajíčko ztuhne. Nakonec přidáme boby a prohřejeme.
Doporučení : Teplé je to dobré s bramborovou kaší a zeleninovým salátem, studené se dá použít jako pomazánka. 

Smažené žampiony ve vinném těstíčku


čerstvé nebo sterilované celé žampiony, 125 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce bílého vína, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, olej, tatarská omáčka

Menší žampiony ponecháme celé, větší nakrájíme na čtvrtky nebo na silnější plátky (sterilované necháme okapat a osušíme), obalíme ve vinném těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. 
Těstíčko : V misce dobře promícháme rozšlehaná vejce s mlékem a vínem s polohrubou moukou a dochutíme solí. Podáváme s tatarskou omáčkou, do které ještě můžeme podle chuti přidat lžičku sušeného estragonu nebo i lžíci kečupu.

Rybí filé s houbami


rybí filé nebo kousky aljašské tresky 600 g, sušené houby 150 g, vejce 2 ks, mouka hladká 50 g, sojová omáčka 2 - 3 lžíce, sůl, růžičková kapusta 100 g, máslo 80 g

Rybí filé nakrájíme na kousky, osolíme a obalíme v mouce. Pak ušleháme vejce se sojovou omáčkou a v této směsi pak filé namáčíme a ihned opékáme v rozpáleném tuku. Opečené filé klademe na talíř, mírně podlijeme výpekem a posypeme směsí růžičkové kapusty s houbami, kterou jsme předtím osmahli na másle. Podáváme s vařenými brambory sypanými zelenou petrželí. Místo růžičkové kapusty je možno použít pórek krájený na hrubší kolečka.

Polévka z kysaného mléka s vejci


4 velké brambory, sůl, kmín, hrst sušených drcených hub, 3/4 l vody, 0,5 l kysaného mléka, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, cibule, 4 vejce, 4 lžíce nakládaných hub, ocet

Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit se solí a kmínem. Předem rozdrcené houby namočené dusíme. Na másle osmahneme cibuli. Vaříme do měkka, pak zalijeme studenou vodou a mlékem s rozšlehanou moukou. Mléko se nám nesmí srazit. Vaříme asi 10 minut a přidáme brambory. Vejce postupně rozklepáváme na naběračku a vkládáme do vařící vody se solí a octem. Vaříme 4 minuty.Potom je každému vložíme na talíř, přidáme nakládané houby a zalijeme hotovou uvařenou polévkou. Je to výtečná polévka, která se dá podávat i jako hlavní jídlo.


Polévka kulajda s vejci


1,5 l vývaru nebo vody, 300 g čerstvých světlejších hub, 4 větší brambory, 1 menší cibule, trocha kmínu, 1/4 l kysané smetany, 30 g hladké mouky, kopr, sůl a 6 vajec

Očištěné houby nakrájíme na plátky, dáme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory, nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kmín a do měkka uvaříme. K měkkým bramborám přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou a povaříme. Nakonec přidáme do polévky jemně nasekaný kopr. Do každé porce polévky dáme jedno nahniličku uvařené, oloupané vejce.

Plněné houby


4 velké houby, 110 g slaniny, tymián, parmazán
Hlavičky větších hub oloupeme a slupky spolu s nožičkami a seříznutými sporami ze spodu kloboučku nadrobno nasekáme a se slaninou a tymiánem na oleji usmažíme na mírném ohni do měkka. Houbovou směs pak naneseme na seříznuté kloboučky, zabalíme do alobalu a opečeme na rožni nebo v troubě.

Brambory plněné hubami


8 velkých brambor (jedna asi 150 g), 250 g hub, cibule, 2 stroužky česneku, 110 g másla,  žloutek, 4 lžíce polévkové lžíce smetany, 2 kávové lžíce sekané petrželky a 2 lžičky pažitky, 2 dl horkého drůbežího vývaru, 8 dvojitých alobalových plátů

Houby očistíme, opereme a jemně nasekáme. Přibližně dvě polévkové lžíce nadrobno nakrájené cibule zpěníme 2 až 3 minuty na mírném ohni na 30 g másla za stálého míchání. Přidáme jemně nakrájený česnek a houby, mícháme tak dlouho až houby ztratí svoji šťávu. V hrnku rozšleháme žloutek a rozmícháme se smetanou. Rozmíchanou smetanu se žloutkem zalijeme houby a rychle promícháme, potom necháme 5 minut na středním nebo mírném ohni za stálého míchání, avšak nenecháme přejít do varu, až směs zhoustne. Sundáme z ohně, přidáme petrželku a pažitku, promícháme.Oloupeme brambory. Omyjeme znovu po oloupání. Lžičkou na kávu je vydlabeme v podélném směru, avšak vnější část hlízy má zůstat nejméně 1cm tlustá. Vydlabané brambory naplníme houbami. Alobal potřeme máslem a položíme na něj plněné brambory. Každý brambor polijeme 3 lžícemi vývaru a uzavřeme alobal. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na středním ohni. Plněné brambory se hodí buď jako samostatný předkrm nebo příloha k masu.

Pikantní těstovinový salát


250 g těstovinových mušlí, sůl, 2 lžíce oleje, 150 g pečeného kuřecího masa, šálek sterilovaných hub, 2 sladkokyselé okurky,  lžíce kaparů, 2 papriky, červená cibule (Carmen),  šálek Majolky, 2 lžíce citrónové šťávy
Mušle uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje, scedíme, vložíme do mísy, zalijeme olejem, promícháme. Přidáme na plátky nakrájené houby, na kostičky nakrájené okurky, na proužky papriky a nadrobno cibuli. Majolku smícháme s kapary a citrónovou šťávou, nalijeme na salátové suroviny a promícháme.

Pikantní chuťovky s houbami


4 rohlíky, 150 g krémového sýra žervé, 60g okořeněné majonézy, lžíce nastrouhaného křenu, lžíce nadrobno rozsekané šunky a nepatrně cukru, kloboučky hub naložených ve sladkokyselém nálevu
Z rohlíků nakrájíme na šikmo cca 1 cm plátky. V misce utřeme sýr žervé, přidáme majonézu, nastrouhaný křen, šunku, cukr a lehce promícháme. Pak směs navrstvíme na plátky rohlíků a ozdobíme kloboučkem  houby. 

Papriky dušené s houbami a salámem


8 zelených paprik, 400 g očištěných čerstvých hub (pečárky, hřiby pravé nebo tužší hřibové houby), 60 g cibule, 50 g oleje, 1dl smetany, 20 g hladké mouky, 200 g šunkového salámu a sůl

V kastrole na rozehřáté oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do světle žluta, přidáme očištěné, semen zbavené a na nudličky nakrájené papriky, zakryjeme pokličkou a dusíme. Po chvíli přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Nakonec směs zahustíme, moukou rozkvedlanou  ve smetaně, osolíme přidáme na kostičky nakrájený salám, povaříme a podáváme. Příloha: chléb a nebo bílé pečivo. 

Osmažené knedlíky s houbami a vejci


8 plátků houskových knedlíků, 10 hlaviček čerstvých hub, velká cibule,  stroužek česneku, 4 vejce, 5 lžic sádla, paprika, sůl, 50 g strouhaného sýra

Knedlíky nakrájíme na malé kostky. Houby nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka, česnek na plátky. Vejce vidličkou našleháme v hrnečku, okořeníme paprikou a osolíme.Na pánvi rozehřejeme sádlo a dáme do něj pokrájené knedlíky. Za stálého míchání osmahneme knedlíky do červena ze všech stran. Přidáme houby, cibuli a česnek a opékáme dál za stálého míchání. Zasypeme strouhaným sýrem, přelijeme ušlehanými vejci s kořením a za stálého míchání necháme ztuhnout. 

Omáčka z čerstvých hub


400 g čerstvých hub, cibule, 30 g hladké mouky, 125 ml kysané smetany, sůl, pepř 
Houby očistíme, opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k houbám. Vše zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do měkka. Potom přidáme mouku, ochutíme pepřem a uvedeme do varu. Do tak připraveném omáčky vlijeme smetanu a necháme za stálého míchání si 3 minuty povařit. Podáváme s knedlíkem. 


Nikomi udon

200 g špaget, 2 cibulky mladé, 50 g sušených hub, 300 g vařeného kuřecího masa, 0,5 cibule, 4 vejce, chilli koření
zálivka : 4 hrnečky kuřecího vývaru, trochu sojové omáčky, 1/3 bílého vína, lžička cukru, sůl

Špagety uvaříme a rozdělíme na 4 porce, mladou cibulku nakrájíme na kolečka nebo plátky. Sušené houby namočíme do vody. Do kuřecího vývaru přidáme sojovou omáčku, cukr, sůl a víno. Zálivka se rozdělí do čtyř malých kastrůlků, do každého přidáme porci špaget, houby, cibuli a pórek, kuřecí maso a vejce. Vaří se v každém kastrůlku zvlášť než se srazí bílek. Posypeme chilli. Je nutné dbát na to, aby se při přemísťování udonu na talíř vejce neporušilo. 

Recept na zavařované houby


očištěné tvrdé houby (malé hříbky,lišky..) několik zrníček hřebíčku, kousek skořice, pár zrnek pepře a nové koření, malá feferonka, 375 - 500 ml octa, 3 lžičky olivového oleje, sůl

Houby očistíme, vybereme zdravé a malé kloboučky a odkrojíme od nožiček. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Vyndáme, necháme odkapat, přidáme 100 - 150 ml octa a několik minut dusíme na mírném ohni. Ze zbytku octa a koření uvaříme nálev. Lehce dušené houby naložíme do vyvařených sklenic a zalijeme horkým nálevem. Navrch nalijeme kapičku olivového oleje přidáme malou feferonku a sklenice přikryjeme průsvitnou folii a důkladně převážeme (lze dát i gumička) A dáme na chladné a tmavé místo. Postup je nutné dodržet.

Muchomůrka růžovka


muchomůrka růžovka, sůl, kmín, máslo
Houby nakrájíme na nudličky, dáme do pekáče, osolíme, okmínujeme a navrch dáme hrudky másla. Pečeme v troubě tak dlouho, až se vypaří všechna voda a houby jsou upečené dozlatova. Podáváme s bramborem nebo chlebem. 

Míchaná vejce s drůbežím masem a houbami


300 g očištěných hub (žampióny, hřiby pravé, klouzky, hřib strakoš anebo houby ve směsi), 150 g masa z pečeného kuřete, 150 g sterilovaného hrášku, 80 g másla, 6 vajec, 3 lžíce mléka, sůl a pažitka

V kastrolu na rozehřátém másle podusíme houby nakrájené na tenké plátky, po vysmahnutí šťávy přidáme na kostičky nakrájené drůbeží maso, okapaný hrášek a dobře prohřejeme. Vejce rozklepneme do hrnečku, přilijeme  mléko, osolíme, rozšleháme, nalijeme na připravenou směs a na mírném ohni tak dlouho, až směs zhoustne. Hotový pokrm upravíme na talíře a jednotlivé porce posypeme jemně rozsekanou pažitkou. Příloha: chleba nebo vařené nové brambory a salát ze syrové zeleniny. 

Maso po sečuánsku s omáčkou


2 ks kuřecích křídel, 2 ks vepřových kotlet, 0,5 kg hlívy ústřičné ( lze nahradit žampiony, ale má to jinou chuť), střední mrkev, střední cibuli, 0,5 větší okurky hadovky, ¼ kg čínského zelí, 4 stroužky česneku, sojová omáčka hustá, kajenský pepř mletý, tabasco, kari, houbové koření, cukr, sůl, olej

Maso nakrájíme na kostky cca jeden a půlcentimetrové nebo nudličky. Dáme do misky spolu s trochou oleje, velkou lžící sojovky, lžičkou kari a houbového koření a pepře. Necháme marinovat min 2 hodiny v chladničce. Mezitím nakrájíme zeleninu: Mrkev na tenké 2 milimetrové plátky, cibuli rozloupeme po slupkách a nakrájíme na čtverečky, to samé uděláme s čínským zelím, ale používáme jen bílou dužinu (zbytek se hodí na salát), okurku na kostičky a česnek na plátky. 
Omáčka : Uděláme si zeleninový vývar. Do kastrolku s 0,2 l vařící vody s trochou soli, houbového koření a pepře povaříme napřed česnek s mrkví, asi 3 minuty, poté přidáme cibuli a zelí a vaříme další 2 minuty. Vypneme a do horké vody doplníme okurkou. Na pánvi s trochou oleje zprudka osmahneme marinované maso, po chvilce přidáme nakrájené houby a podlijeme vývarem ze zeleniny. Přidáme ještě pár kapek sojovky, trochu pepře a houbového koření a dusíme maso cca 5 minut doměka. Přidáme pár kapek tabasca a lžičku cukru, a zprudka vaříme za stálého míchání, aby nám cukr trochu karamelizoval. Vypneme, přidáme podušenou zeleninu. Omáčka by měla být středně hustá, trochu nasládlá a lehce ostrá. 

Lví hlavy


500 g mletého masa, 30 g sušených hub, 2 cibule, zázvor, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, lžíce cukru, 250 g kysaného zelí, 4 lžíce oleje, hrneček vývaru  

Namočené houby spolu s cibulí nakrájíme nadrobno, přidáme mleté maso, zázvor, víno, sójovku, sůl, cukr a vše dobře promícháme. Ze směsi vytvarujeme asi 8 koulí.... Zelí vložíme do rozehřátého oleje a necháme trošku nasáknout. Pak na něj položíme masové koule, zalijeme vývarem a podusíme asi 1/2 hodiny. Možno i zapéci. 

7. května 2012

Kuřecí závin


kuře, anglická slanina, okurky, čabajka, cibule, česnek, hořčice, čerstvé houby
Kuře vykostíme tak, aby nám zůstalo celé, jen bez kostí. Posolíme, pomažeme hořčicí, dáme plátky slaniny, okurky na dlouhé plátky, česnek na plátky, cibuli na kolečka, čerstvé houby na kousky. Zavineme a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45 minut.


Kuřecí vývar se špagetami


200 g špaget, 300 g kuřecího masa, pórek, 20 g sušených hub, 4 vejce, chilli koření, 1/2 dl sojové omáčky, 1/2 dl rýžového vína, cukr, sůl 
Ve slané vodě uvaříme kuřecí maso do měkka, v druhé nádobě uvaříme špagety. Smícháme 7 dl kuřecího vývaru, sojovou omáčku, víno a cukr. Přidáme pórek, nebo cibuli, houby a kousky masa. Nakonec přidáme vajíčko a vaříme, dokud se vajíčko nesrazí. Posypeme chilli kořením.

Kuře plněné houbami


kuře, 200 g  čerstvých žampionů, 3 vejce, sůl, pepř, grilovací koření, 2 žemle
Houby očistíme, nakrájíme a smícháme s vejci uvařenými na hniličko, přidáme nakrájené žemle,okořeníme a nacpeme do omytého a osušeného kuřete. Kuře prosypeme grilovacím kořením, osolíme a dáme péci. Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny. Podáváme s rýží nebo bramborami.

Kuře na houbách a chilli


kuře, sůl, 2 lžičky mleté papriky, 3 - 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 2 menší cibule, 300 g čerstvých hub, chilli papričku, 2 lžíce hladké mouky a špetku drceného pepře

Kuře omyjeme a naporcujeme. Posypeme solí, mletou paprikou, protkneme plátky česneku a necháme nejlépe přes noc uležet v ledničce. Druhý den porce kuřete zprudka orestujeme na lžíci másla. Zbylé máslo rozpustíme na druhé pánvi a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a nakrájené houby, na kolečka nakrájenou chilli papričku, krátce orestujeme a podlijeme vodou. Vložíme opečené porce kuřete a dusíme asi 50 minut. Měkké porce kuřete vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zasypeme ji moukou a zalijeme vodou. Promícháme a necháme asi tak 15 minut provařit. Hotovou omáčku podle chuti dosolíme a ochutíme mletým pepřem. Kuře přeléváme omáčkou a podáváme s bramborovými noky.

Kantonské kuřecí závitky


1 kg kuřecího masa z prsou (nebo vykostěné kuře), 300 g šunky, lžíce máčených hrozinek, 2 lžíce oloupaných a pokrájených mandlí, 2 lžíce sušených čínských nebo jiných hub, vejce nebo 2 bílky, olej, škrobová moučka
marináda :
lžíce vína, 5 lžic sójové omáčky, lžička octa nebo citrónové šťávy, pokrájená větší cibule, sůl, 2 lžíce medu


Maso nakrájíme na řízky velikosti menší dlaně a rozklepeme. Do připravené marinády v misce naložíme řízky na půl hodiny (i déle). Pak řízky vyjmeme z marinády a nad miskou necháme okapat. Na každý položíme tenký plátek šunky. Pak si připravíme nádivku. Na pánvi na troše oleje osmahneme pokrájené mandle, přidáme usekané máčené houby, rozinky, pokrájené zbytky šunky (tučné okraje), zalijeme ½ zbylé marinády, necháme vydusit a pak přidáme vejce nebo bílky. Zamícháme a necháme ztuhnout. Vzniklou nádivku dáváme na plátky kuřete se šunkou, svineme, sepneme jehlicemi nebo párátky a závitky grilujeme ze všech stran dočervena. Zbytek marinády doplníme 2 lžícemi oleje, zahustíme lžičkou škrobové moučky a povaříme. Ze závitků před podáváním odstraníme jehly, pokrájíme je na tenké plátky a polijeme omáčkou uvařenou ze zbytků marinády. Obložíme zeleninou. K tomu se podává rýže nebo bílé pečivo. Kuřecí závitky mohou být použity jako předkrm, ale i jako hlavní chod.

Houby v pivu


200 g hříbků, vejce, 2 dl piva, 100 g hladké mouky, olej, sůl
Z piva, mouky a vejce uděláme těstíčko, osolíme a houby v něm namáčíme, smažíme v rozpáleném oleji. 

Houby v kečupu


2 kg hub, 900 g paprik (několik pálivých), 600 g cibule (pokrájet) , 1-2 malé protlaky, 310 g ostrého kečupu
nálev :  
(svařit, scedit) 2 dl vody, 4 dl 8 % octa, 2 dl oleje, 400 g cukru, 60 g soli, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření

Očištěné houby pokrájíme, necháme přejít varem v osolené vodě, důkladně propereme a scedíme. Papriky pokrájíme na širší nudličky, doporučuji přidat několik pálivých pro zvýšení pikantnosti celé směsi. Vše smícháme, chvilku povaříme, nandáme do skleniček a zavařujeme 1 hodinu při 95 °C.

Houbový toast


cibule, 100 g eidamu, kari, máslo, sůl, veka, 300 g žampionů
Na zpěněnou cibulku dáme houby a podusíme, přidáme trochu kari, rozmícháme a dáme na plátek veky, posypeme strouhaným sýrem, zapečeme v troubě nebo na grilu.

Houbový gulášek


400 – 600 g očištěných  raději tvrdších hub, 2 cibule, drcený kmín (1 lžička), sladká paprika, 2 lžíce sádla, 3 lžíce  mouky, pepř, sůl

Nakrájené houby vhodíme do vroucí vody s kmínem, čímž je spaříme (asi 3 minuty). Poté vodu slijeme do zvláštní misky. Cibulku opečeme na sádle, přidáme houby, které zasypeme posypeme sladkou paprikou. Chvilku mícháme a poté přidáme mouku, ještě tak 2 minutky mícháme a zalijeme vývarem , který máme v misce, posolíme opepříme a dvacet minut podusíme. Podáváme s čerstvým chlebem. 

Houbový guláš z čerstvých hub


600 g čerstvých hub, 2 cibule,  rajče, červená paprika, sůl, špetka drceného kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, šálek smetany, lžíce polohrubé mouky 
Nejvhodnější je příprava guláše ze směsi hub. Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku a osmahnuté cibulce. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Pak guláš zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou. Doba přípravy: 30 min.

Houbové toasty


300 g hub , 50 g másla, 150 ml smetany, po jedné lžíci pln. hořčice, kečupu, sojové omáčky, citrónové šťávy, sůl, pepř, muškát, toasty
Houby nakrájíme a podusíme na másle, z ostatních surovin uděláme omáčku, kterou zalijeme houby a asi 20 minut dusíme za občasného míchání, podáváme na opečených toastech.

Houbové papriky po lesnicku


houby, drcený kmín, sůl, 2 hrsti rýže, petrželku, papriky na plnění
Houby podusíme na cibulce s drceným kmínem a solí tak, aby nebyly příliš řídké. Promícháme s uvařenou rýží, kterou jsme současně vařili. A přidáme hrst petrželky. Naplníme jimi vypeckované a očištěné papriky které dusíme na cibulce do měkka. Podávám s rýží.

Houbové lívance


150 g hlaviček různých hub, 2 stroužky česneku, majoránku, špetka mletého pepře, špetka mletého nového koření, špetka mletého hřebíčku, sůl, 0,5 l mléka, 15 g droždí, špetka cukru, 200 g hladké mouky, vejce, tuk na smažení

Houby nakrájíme nadrobno a smícháme je s prolisovaným česnekem, majoránkou, mletým pepřem, mletým novým kořením, mletým hřebíčkem a solí. Necháme uležet. Mezitím si připravíme kvásek tak, že do poloviny množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme na teplém místě vykynout. Do mouky zamícháme 1 vejce, přidáme vzešlý kvásek a okořeněné houby. Vypracujeme hladké těsto, do kterého postupně zapracujeme také zbylé mléko. Na tukem vymaštěném lívanečníku smažíme lívance do růžova.

Houbofleky


vařené těstoviny, dušené (povařené) houby, vejce 
Dno pekáče vymažeme tukem, přidáme vařené těstoviny, houby, promícháme, osolíme, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme.


Hřibové topinky


čerstvé nebo zavařené houby, olej, sůl, pepř, cibule, česnek, majoránka, tavený sýr, chléb

Očištěné a nakrájené houby podusíme na pánvi do měkka na cibulce a oleji. Jakmile je prvotní příprava hub hotova, dodáme do rozpálené směsi nadrobno nasekaný nebo protlačený česnek a na pánvi zpražíme, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidáme tavený sýr podle chuti a ten necháme rozpustit. Mezitím si na vedlejší pánvi usmažíme topinky a ty potřeme houbovo - sýrovou směsí.

Houbový ovar


houby, sůl, křen, hořčice, chleba
Větší houby nakrájíme na čtvrtky, malé necháme vcelku. Takto připravené houby vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 minut. Po té vyndáme, necháme okapat a podáváme s křenem, hořčicí a chlebem.

Houbová žemlovka


800 g hub, 70 g slaniny, 40 g másla, cibule, 550 g veky, 250 ml mléka, 4 vejce, sůl, pepř, oregano, máslo na vymazání, kapie, petrželka a cibulová nať na ozdobu

Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená. Doba přípravy: 60 min.

Houbová zálivka s rajčaty


300 g rajčat, 30 g másla, 3 lžíce sterilovaných hub, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá paprika
Rajčata vložíme do vařící vody, potom do studené, oloupeme a nakrájíme na kousky a podusíme na másle. Přidáme houby, kečup, sůl, pepř a papriku a krátce podusíme. 

Houbová polévka z čersvých hub


čerstvé houby,  mrkev, malý celer, malá petržel, 3 větší brambory, pepř, kmín, sůl, majoránka, 3 stroužky česneku, hladká mouka, máslo (máslová Rama),  cibule, masox

Do většího hrnce dáme očištěné a na silnější plátky nakrájené houby (zaplníme tak max. 1/3 hrnce). Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Dále pak mrkev (očištěnou a nakrájenou na kolečka), nastrouhaný celer a petržel. Hrnec naplníme vodou, osolíme, přidáme špetku pepře. Polévku vaříme tak dlouho než změknou brambory a mrkev. Zatím si připravíme jíšku: nakrájíme cibulku nadrobno a osmažíme ji na másle, přidáme hladkou mouku a mícháme než jíška dostane zlatavou barvu. Do vroucí polévky vmícháme jíšku (pokud se zdrcne, nic se neděje - ona se za chvilku rozpustí), přidáme kostičku masoxu a utřený česnek, vaříme min. 5 min. Těsně před ukončením varu do polévky přidejte majoránku.

Houbová pánvička s rajčaty


500 g čerstvých hub podle vlastního výběru (suchohřiby, kozáky, žampióny), 2 malé rajčata, 4 šalotky, 2 polévkové lžíce oleje, 2 petržele, sůl, mleté černé koření, 20 g másla anebo margarínu

Houby očistíme, větší nakrájíme na silnější plátky, menší napůl. Rajčata umyjeme a nakrájíme na kostky, šalotky očistíme a nadrobno nakrájíme. Na pánvi ohřejeme olej a cibuli do sklovita osmažíme, přidáme houby a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Petrželku omyjeme a nasekáme, houby dochutíme solí a kořením. Nakonec vmícháme máslo, petrželku, posypeme rajčátky. Doporučuji podávat s plátky bagety opečenými na oleji, nejlépe na olivovém.

Houbařské tajemství


0,5 kg čerstvých hub,masox, asi 3 hrsti krup (perliček), smetana, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 lístky bobkového listu,  lžička octu, lžička másla, 3 vejce
Čerstvé houby povaříme ve vývaru masoxu, přidáme krupky(předem uvařené do měkka a přelité teplou vodou). Zahustíme smetanou s rozkvedlanou hladkou moukou. Osolíme přidáme bobkový listy, ocet a máslo. Přidáme vařené vejce nakrájená na kolečka.

Hlíva ústřičná jako chuťovka

500 g hlívy ústřičné , sádlo (olej), sůl, pepř
Oddělit klobouky. Omýt, osušit. Smažíme klobouky hlívy na sádle bez jakýchkoli úprav. Když na spodní straně houby vzniká zlatový nádech, otočíme. Nepřesmažit!!! Křupavý efekt s udržením šťávy v houbě dává nezapomenutelný chuťový zážitek podobný jako u smažených ryzců. Nakonec opepříme, přisolíme (dle vlastní chuti). 

Grilované hříbky


tvrdší hříbky, sůl, pepř, olej
bylinkové máslo :
100 g másla, petrželka, pažitka, 0,5 stroužku česneku

Očištěné hříbky nakrájíme na silnější kousky. Z citrónové šťávy, soli, pepře a petrželky připravíme marinádu a do ní dáme hříbky. Potom houby polijeme olejem a grilujeme. Ogrilované houby dáme na kopeček rýže a na každou houbu dáme bylinkové máslo.

Brokolice s vejci


500 g brokolice, 200 g hub (mohou být i žampiony), 40 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, muškátový květ, petrželka

Brokolici napolo uvaříme, scedíme a rozdělíme na větší růžice. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem z brokolice a rozšleháme. Přidáme pokrájené, předem dušené houby, brokolici a společně dovaříme. Okořeníme muškátovým květem a nakrájenou petrželkou. Podáváme s rýží, houskovými knedlíky nebo nudlemi.

Bramborový salát s houbami v marinade


600 g vařených brambor, 150 g hub naložených ve sladkokyselém nálevu, 2 natvrdo uvařená vejce,cibule 
na marinádu :
1/8 l nálevu z hub, 3 lžíce oleje, lžička cukru,  1 až 2 lžíce octa,sůl

Brambory nakrájíme na kostičky a dáme do salátové mísy. K nim přidáme pokrájené houby, nadrobno nakrájenou cibuli a nasekané vejce.V hrnečku smícháme nálev z hub s olejem, cukrem, solí a podle chuti přidáme ocet a zamícháme. Připravenou marinádu přelijeme na salátovou směs a promícháme.


Bramboračka


4 velké brambory,  mrkev, malá petržel, 1/4 celeru, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 1,5 l vody, cibule, hrst sušených nebo 4 hlavičky čerstvých hub, 1/4 l smetany, pepř, paprika, sůl, majoránka, 2 stroužky česneku

Brambory, mrkev, petržel a celer nakrájíme na malé kostky velikosti asi 1 × 1cm. Osmažíme v malém kastrolku na části sádla. Ve velkém hrnci ze zbylého sádla připravíme s hladkou moukou světlou jíšku. Jíšku zalijeme teplou vodou, rozšleháme a přidáme osmaženou zeleninu s bramborami. Přivedeme do varu a vaříme asi 30 minut za občasného míchání. Do vroucí polévky přidáme na drobno nakrájenou cibuli a houby. Okořeníme pepřem, paprikou a osolíme. Povaříme a nakonec zahustíme smetanou. Přidáme utřený česnek a majoránku, necháme přejít varem a podáváme.

Bifteky s houbami po francouzku


4 plátky roštěné, 400 g hub, 50 g másla, cibule, lžíce octa, 1dl bílého vína, 2 lžíce smetany, sůl, pepř
Větší kousky hub dusíme na másle s velkou nakrájenou cibulí a lžičkou octa. Na másle opečeme z obou stran bifteky, uschováme v teple a vypečenou šťávu rozvaříme s 1 dl bílého vína, přidáme 2 lžíce smetany, udušené houby a opečené maso. Dochutíme solí a pepřem. Podávám s bramborem.

Klasické houbové řízečky

Očistíme hlavy, nakrájíme na požadovanou velikost, osolíme a v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) obalíme. Na oleji opečeme dozlatova.

Houbový guláš dle hajného

400 – 600 g očištěných raději tvrdších hub, 2 cibule, drcený kmín(1 lžička), sladká paprika, 2 lžíce sádla, 3 lžíce mouky, pepř, sůl

Nakrájené houby vhodíme do vroucí vody s kmínem, čímž je spaříme (asi 3 minuty). Poté vodu slijeme do zvláštní misky. Cibulku opečeme na sádle, přidáme houby, které zasypeme posypeme sladkou paprikou. Chvilku mícháme a poté přidáme mouku, ještě tak 2 minutky mícháme a zalijeme vývarem , který máme v misce, posolíme opepříme a dvacet minut podusíme. Podáváme s čerstvým chlebem. 

6. května 2012

Mističková pomazánka


miska strouhaného salámu, miska nakrájených sterilovaných okurek, miska nakrájených vajec natvrdo, miska tatarské omáčky
Vše společně promícháme, necháme v chladu chvíli uležet. Podáváme s pečivem.

Špeková pomazánka


250 g uzeného špeku, cibule, malý rajčatový protlak, pepř, sůl
Špek umeleme společně s cibulí, promícháme s rajčatovým protlakem, osolíme, opepříme. Mažeme na veku nebo chléb a posypeme jemně nakrájenými kyselými okurkami.

Vaječná pomazánka s křenem


100 g šunky, 6 vařených vajec, 3 lžíce strouhaného křenu, jablko, bílý jogurt, sůl 
Šunku jemně nakrájíme, vejce a jablka nastrouháme, přidáme křen a jogurt. Osolíme podle chuti, zdobíme pažitkou.

Pomazánka na jednohubky


sklenička Moravanky, 100 g měkkého, salámu, malá majonéza
Zeleninu necháme okapat a společně se salámem pomeleme. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme podle chuti.

Pomazánka ze škvarků narýchlo


Do teplých škvarků přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu hořčice a sušenou saturejku. Chutná výborně s tmavým chlebem.

Cestovní pomazanka


4 natvrdo uvařená vejce, 150 g turistického salámu, 100 g taveného sýra, 100 g másla, menší cibulka, mléko, hořčice, petrželka, sůl
Salám a cibuli umeleme. Máslo se sýrem vyšleháme, zjemníme mlékem, ochutíme hořčicí a do směsi vetřeme mletý salám s cibulí. Přidáme jemně nasekaná vejce, petrželku. Dobře promícháme a mažeme na chléb.

Drožďová pomazánka


60 g droždí, 60 g másla, cibule, 50 g salámu (šunky nebo uzeného masa), 6 vajec, šálek mléka, sůl, pažitka
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, nakrájenou nebo umletou uzeninu a osmahneme. Zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a za stálého míchání necháme srazit. Na talířích zdobíme plátky rajčete nebo sypeme drobně pokrájenou zelenou paprikou.

Pomazánka z tvarohu a sardinek


balíček měkkého tvarohu, krabička sardinek v oleji, 3 lžíce mléka, středně velká cibule, 3 natvrdo uvařená vejce, malá majonéza, lžička hořčice, sůl, pepř 
Tvaroh rozšleháme s mlékem a pokrájenými sardinkami. Potom vmícháme posekaná vejce, jemně nakrájenou cibuli, hořčici, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti.

Pomazánka ze salámu a Nivy


0,5 kg českého salámu, velká majonéza, 2 menší cibule, 2 okurky, 1 sýr Niva,1 lepší tvaroh, 2 menší česneky, trochu smetany nebo mléka
Vše nastrouhat, jenom cibuli drobně nakrájet.

Vaječná pomazánka s hráškem


50 g másla, 100 g cibule, 2 ks šunkového taveného sýra, 5 lžic mléka, 200 g hrášku,8 vajec, pažitka, sůl

Na másle osmažíme cibuli a přidáme na menší kousky rozdělený šunkový sýr. Zředíme mlékem a vymícháme, přidáme uvařený odkapaný hrášek a nakonec přidáme rozšlehaná vejce. Promícháme, necháme ztuhnout, osolíme a zlepšíme nadrobno nakrájenou pažitkou. Mažeme na chléb s máslem. Pomazánku můžeme podávat studenou i teplou.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem


15 dkg nastrouhaných ředkviček, 15 dkg tvarohu, 10 dkg másla, pažitka, sůl
Tvaroh utřeme s máslem a jemně nastrouhanými ředkvičkami. Osolíme podle chuti, přidáme nakrájenou pažitku.