9. února 2010

Strouhané cukety se sýrem

50 g másla., 1/2 sklenice mléka., 1/3 sklenice kulaté rýže., 4 cukety., 2 střední cibule., 250 g čerstvé brynzy (ovčího sýra)., 80 g tvrdého sýra., 2 stroužky česneku., 10 snítek petržele., 4 snítky čerstvého estragonu (nebo špetka sušeného)., 12 malých rajčat (tzv. rybízových)., sůl., pepř., sladká paprika.,
Rýži propláchneme a vsypeme ji do nádoby s PL vody, přiklopíme pokličkou a předvaříme ji 3 minuty na prudkém ohni.  Cukety omyjeme a podélně nakrájíme. Vykrojíme je a najemno nastrouháme do mísy. Usekáme cibuli, česnek, petržel a estragon. Přidáme k nastrouhaným cuketám a promícháme. Nastrouháme tvrdý sýr do mísy a přidáme ovčí sýr a mléko. Promícháme, přidáme rýži a znovu promícháme. Vše přeložíme do zapékací mísy. urovnáme povrch. Zapékací mísu překryjeme průsvitnou fólií a na 3 až 4 místech propíchneme. Pečeme v troubě 12 minut na maximální teplotu. Mezitím omyjeme malá rajčata a podélně je rozpůlíme. Dvě minuty před koncem pečení ozdobíme varnou nádobu půlkami rajčat seříznutou plochou dolů. Přikryjeme. Je-li potřeba, fólii vyměníme za novou a opět ji proděravíme na několika místech. Pekáč otočíme a pokračujeme v zapékání. Před podáváním necháme 5 minut odpočinout.
Rada: Tento pokrm, doplněný salátem představuje hlavní jídlo. Pro velké jedlíky mohou takto zapečené cukety být přílohou ke grilovaným jehněčím kotletám.
Obměna: ovčí sýr lze nahradit čerstvým odstředěným tvarohem.
Doporučené nápoje: Lehčí červené víno, mošt, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat