31. března 2010

Držková polévka

500 g  dršťek, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření,masový vývar nebo voda, 30 g sádla, 1 cibule, 30 g hladké mouky, mletá paprika, 2 stroužky  česneku, zázvor, majoránka
Dršťky očistíme a vaříme 30 minut. Pak je scedíme, zalijeme čistou vodou, osolíme a uvaříme do měkka (4-6 hodin). Měkké dršťky pokrájíme na nudličky, přidáme očištěnou  kořenovou zeleninu, pepř celý, nové koření, zalijeme vývarem nebo vodou a vše vaříme 30 minut. V rozpáleném tuku osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme mouku a mletou papriku, zamícháme do polévky a povaříme. Nakonec dochutíme utřeným česnekem, nastrouhaným zázvorem a majoránku. Polévku můžeme ještě podle chuti dosolit a okořenit mletým pepřem.

Držková falešná polévka

kůže z kuřete nebo krůty,vývar, olej, cibule, podravka nebo jiné polévkové koření,paprika sladká a pálivá, jíška, pepř, sůl , majoránka
Kůži nakrájíme na kratší proužky a s nakrájenou cibulí osmahneme na trošce oleje až cibule zesklovatí. Odstavíme a zamícháme obě papriky, přilejeme vývar osolíme , opepříme, a dáme asi na 15-20 min. mírně vařit. Přidáme jíšku a dochutíme polévkovým kořením chvíli povaříme, nakonec dochutíme majoránkou.

Droždové knedlíčky do polévky

60 g droždí, 1 vejce, 20 g tuku, strouhánka, 2-3 lžíce mléka, pepř, sůl, česnek
Droždí a tuk dáme do rendlíku a smažíme do růžova, odstavíme a přidáme zbytek ingrediencí, vytvoříme knedlíčky a zavaříme v polévce.

Droždová polévka s paprikou

2 lžíce droždí, 1 lžíce sádla, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, sůl, 4 hrnky vývaru
Na rozehřáté sádlo rozdrobíme droždí a osmahnem,e ho do růžova. Přidáme vývar, na tenké nudličky pokrájené papriky, osolíme a vaříme. Podáváme s nakrájenou osmaženou žemlí.

Dietní kuře v soli s lehkou polévkou

1 kuře s droby, 1 kg soli, 12 středních brambor
Kuře omyjeme a necháme oschnout Vložíme do pekáče celé zasypeme solí Pekáč zaklopíme druhou půlkou a dáme do trouby. Pečeme na 100 st až bude kuře mekké. Z drobů uvaříme řídkou polévku(můžeme odříznout konce křídel a biskupa)kterou můžeme podávat hned a nebo si ji nechat na druhý den. Brambory oloupeme a klasicky uvaříme jako přílohu. Po dopečení kuře vyjmeme z pekáče sůl ometeme a kuře naporcujeme obereme tuk z polévky a polijeme jednotlivé porce přidáme brambory a hned podávame.

Zdravá polévka

chléb (nejlépe okoralý), bryndza, máslo, cibule, sůl, mletý pepř, mletá červená paprika, 3 dcl vody
Nakrájíme skrojky chleba (nejlépe okoralého)5-6 ks do talíře, přidáme nakrájenou cibuli na půlkolečka 3-4 ks, dále přidáme špetku soli, mleté červené papriky, mletého černého pepře, 1/12 másla, hrudku (polévkovou lžíci)bryndzi. Zalijeme to vařící vodou, přiklopíme druhým talířem a minutku dvě počkáme a pak se s chutí do polévky pustíme. Polévka má trošku nakyslou chuť. 

Čínská polévka

25 g sušených čínských hub, 2 kostky kuřecího vývaru, 1 celé kuře ,150 g sušené polévkové zeleniny, 50 g rýžových nudlí, 350 g bambus. výhonků nakrájených na nudličky (1 konzerva), sójová omáčka podle chuti, sůl, chilli omáčka podle chuti
Čínské houby dejte předem na 2 - 3 hodiny změknout do misky s vodou. Pak je nakrájejte na nudličky a dejte stranou. 2,5 l vody přiveďte do varu, rozdrobte do ní kostky kuřecího vývaru, přidejte kuře a polévkovou zeleninu a na mírném ohni vařte asi hodinu. Poté kuře vyndejte, vykostěte a oddělte maso od kůže. Maso nakrájejte na malé kousky, dejte společně s rýžovými nudlemi do misky a přelijte vařící vodou. Asi na 3 - 4 minuty je odstavte, pak je propláchněte studenou vodou. A nechte okapat. Kuře s nudlemi a houbami vložte do vývaru, uveďte do varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni ještě asi 20 min. Pak přidejte bambusové výhonky a znovu vařte. Polévku dochuťte sójovou a chilli omáčkou a podávejte s krajíci měkkého chleba.

Čínská kuřecí polévka

1l vody, jedno kuřecí prso, 1/2 pórku, 2 lžičky Vegety, 1 lžička zázvoru, 1/4 lžičky pepře, špetka soli,1 lžíce oleje na smažení
Kuřecí prso nakrájíme na úzké nudličky. Do předem rozpálené pánve vlijeme olej a nudličky masa v něm krátce osmažíme. Takto předsmažené maso vložíme spolu s kořením do vody a ještě asi 10 - 15 minut vaříme. Poté do horké polévky přidáme syrový pórek nakrájený na jemné nudličky a neseme na stůl.

Česneková polevka s bramborami a slaninou

1,5 l vody, 300 g brambor,30 g slaniny, 50 g cibule, 3 - 4 stroužky česneku, 1 masox
Brambory nakrájené na kostičky dáme vařit do vody, přidáme na rozškvařené slanině orestovanou nakrájenou cibuli, kostku masoxu, utřený česnek se solí, kmín, pepř a vaříme až jsou brambory měkké. Podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostičky.

Česneková polévka z bílého chleba

6 stroužků česneku, 4 lžíce oleje, 100 g bílého chleba, 1/2 l mléka, 1 bobkový list, 8 plátků veky, sůl, bílý pepř, 2 lžíce sekané petrželky
Česnek oloupeme, podélně rozpůlíme a podusíme na 2 lžících oleje, přidáme bílý chléb, 1/2l vody, mléko a bobkový list. Polévku uvaříme, rozmixujeme, osolíme, opepříme a podáváme s opraženou vekou.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Česneková polévka se zeleninou

1 cibule, lžíce sádla, lžička sladké papriky, kmín, majoránka,1 brambora (větší), 1 mrkev,1 petržel, kousek cerelu, dětská krupice, kostka vývaru, sůl, pepř, 1 feferónka, česnek dle libosti
Na sádle osmahnem na drobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a nakrájenou kořenovou zeleninu, krátce podusíme. Zalijeme vodou a vložíme nakrájenou bramboru, kmín, pepř, sůl, ferónku, masox. Přivedeme k varu a vaříme. Před koncem přisypeme krupici, majoránku a rozlisovaný česnek, krátce povaříme a servírujem.

Česneková polévka s olomouckými tvarůžkami

2 l vody, 4 větší brambory, 3 cibule,1 větší hlavičku česneku, 2 kostky maggi bylinek, česnek, petržel,
300 g Pravé olomoucké tvarůžky, 140 g slaniny, 1 špetka pepře, 1 špetka kmínu, 1 špetka majoránky,1 špetka soli
Na hranolky nakrájenou slaninu osmažíme, cibuli nakrájíme na plátky. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, Maggi Bylinky česnek -petržel, kmín, případně dosolíme a uvaříme. Podle chuti přidáme česnek, majoránku a pepř. Kolečka Pravých olomouckých tvarůžků rozčtvrtíme, vložíme do jednotlivých misek, zalijeme polévkou a zprudka krátce zapečeme v troubě.

Česneková polévka

1 palička česneku, 1 lžíce másla, 1 pórek, 1 kostka masoxu, 1 balíček taveného sýra, sůl, mletý pepř,
majoránka, 1 l vody
Česnek rozetřeme nebo prolisujeme a zvolna jej na másle osmahneme, přidáme na kolečka pokrájený pórek, znovu osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme masox a krátce povaříme. Polévku zjemníme taveným sýrem pokrájeným na menší kousky, který se v polévce roztaví. Osolíme, dochutíme pepřem a majoránkou a podáváme s opékanými kostičkami chleba nebo žemle. Do hotové polévky můžeme vmíchat rozšlehané vejce.

Cesnačka speciál

15-20 stroužků česnek, 4 polévkové lžíce vepřové sádlo se škarkama,1/2 malé kostky masox, 2 nožky domácí klobáska, 4 celá vejce, 2 krajíčky tvrdší chléb, sůl, chili, italské bylinky, majoránka - podle chuti
Klobásku nakrajeme na kostičky a na sádle bez škvarků podusíme až změkne. Česnek pokrajíme a utřeme se solí (pozor ne moc soli). 1,5 litru  vody uvedeme do varu, přidáme česnek a masox a škvarky se sádlem. Krátce povaříme a na závěr přidáme vejce ušlehané spolu sní mírně opečenou klobásou. Ochutíme čili kořením, majoránkou a italským kořením podle chuti a podáváme.

Česnečka s rajčaty

500 g rajčat, 6-8 stroužků česneku,1 cibule,1 l zeleninového (masového) vývaru,500 ml rajčatové šťávy, sůl, pepř, bazalka, olej, celozrnný chléb
Rajčata nařízneme nožem do kříže, ponoříme do vařicí vody, po minutě vyjmeme a oloupeme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a polovinu česneku nasekaného na plátky, vložíme rajčata nakrájená na kolečka, zalijeme vývarem (může být zeleninový nebo masový) a rajčatovou šťávou, a asi 15 min. vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme zbytek prolisovaného česneku a bazalku. Podáváme s opečeným chlebem.

Česnečka s klobasou

klobáska domácí, slepičí bujon, chleba, majoránka, kmín, vejce, slanina, česnek
Uvaříme vývar slepičí bujon , kmín, majoránku, klobásku. Opečeme usušený chleba jemně nakrájený se špekem nakrájíme klobásku a vše zalijeme horkým vývarem do něhož dáme vejce a rozetřený česnek.

Česnečka s brambory

česnek, brambory, hovězí vývar z kostky, máslo, pepř, kmín, sůl, petrželová nať
Na másle (asi 1 lžíce másla) osmahneme nasekaný česnek, poté zalijeme vývarem (asi 1 litr z kostky), přidáme pokrájené brambory s kořením (sůl, kmín, pepř)a petrželovou nať. Polévku podáváme horkou.

Česnečka s rohlíkem

hovězí vývar, lžíčka domácího sádla, 3-4 stroužky česneku, topinka nebo osmažený krájený rohlík, sůl, pepř, majoránka, strouhaný tvrdý sýr
Do talíře rozmačkáme česnek, přidáme sádlo, zalejeme vařícím vývarem, okořeníme, vložíme topinku nebo rohlík a posypeme strouhaným sýrem.

Česnečka

2 velké brambory, lžíce sádla, 5-6 stroužků česneku dle chuti, 1 - 2 Masoxu, hladká mouka,pepř, vegeta, maggi
Oloupané brambory nakrajíme na kostky a necháme vařit v cca 1 litru vody, trochu osolíme. Před dovařením brambor přidáme do vařící se vody kostky vývaru. Utřeme česnek se sádlem a přidáme do polévky. Necháme chvíli povařit a polévku dochutíme solí, vegetou či magi a pepřem. Trošičku dohustíme hladkou moukou smíchanou s vodou.

Cuketové polévka se žampiony

750 g cukety, 150 g žampiónů,cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce slunečnicového oleje, 400 ml zeleninového vývaru (z kostky), šťáva a kůra z jednoho citrónu, trochu mletého muškátového oříšku,
200 g taveného sýra, pepř, sůl, bobkový list
Plátky hub opečeme na oleji a vyjmeme. Na vypečeném tuku zesklovatíme posekanou cibuli a česnek, přidáme nakrájenou cuketu a krátce opečeme. Zalijeme citrónovou šťávou, vývarem a 200 ml vody. Přidáme bobkový list a muškát a 10 minut povaříme. Bobkový list vyjmeme a cukety rozmixujeme. Přidáme sýr, necháme ho roztavit, ochutíme solí, pepřem, muškátem, přidáme houby a prohřejeme. Zdobíme citrónovou kůrou.

Cuketová polévka

500 g cuket, 2 lžíce řepkového oleje, 1 l zeleninového vývaru (z kostky), 2 snítky estragonu, 4 lžíce kysané smetany, sůl, pepř,, na špičku nože mletého zázvoru, 80 g lišek
Cukety nakrájené na plátky opečeme na lžíci oleje. Přilijeme vývar a vaříme asi 10 min. Estragon opereme a otrháme lístky. Polévku rozmixujeme, uvedeme do varu, vmícháme kysanou smetanu, sůl, pepř a zázvor. Houby očistíme, opečeme na lžíci oleje a osolíme. Na závěr vložíme s estragonem do polévky.

Polevka z krupice

2 vejce, hrubá krupice dle potřeby, trochu oleje (asi 1dcl), masox(1 kostka), sůl, voda, mletý pepř, drcený kmín, polévkové kření, zelená petrželka
Do hrnce dáme olej a zahřejeme, pak přidáme hrubou krupici a osmahneme. Přidáme 1 vejce a smícháme s krupicí tak aby tvořily hrudky.pak zalijeme vodou, přidáme, drcený kmín, masox,polévkové koření,sůl a trochu pepře.anecháme přejít varem. Nakonec vlijeme rozkvedlané vejce a nasekanou zelenou petrželku. Kdo chce může přidat houby.

Polevka z kysaného zelí

5 dkg kysaného zelí, trochu mouky, 2 lžíce kyselého mléka, sůl, kmín, 1/2 dkg cibule, sladká paprika
Kysané zelí nakrájíme a uvaříme s lákem.Přidáme kmín,polévku zahustíme moukou rozmíchanou v kyselém mléce s troškou skladké papriky a povaříme.Zahustíme a dáme povařit drobně nakrájenou cibuli.

Jednoduchá polévka

1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 vajíčka, pepř, majoránka, podravka, 1 kostka masoxu, mrkev, brambory
Osmažíme trochu nakrájené cibulky, poté přidáme 2 lžíce hladké mouky (dle množství polévky). Chvíli mícháme, zalijeme cca litrem vody, přidáme sůl, koření (pepř, majoránku, podravku), zeleninu a brambory na kostičky. Možno přidat i česnek na plátky, masox a vaříme než jsou brambory měkké. Nakonec zamícháme dvě vajíčka, necháme ještě chvíli povařit. Dle potřeby dochutíme.

Citronová polévka

2-3 citrony, 1,25 l vody, 1 lžíce solamylu, 2 žloutky, moučkový cukr
Kousek citrónové kůry dobře omyjeme a uvaříme ve vodě s máčeným solamylem. Žloutky rozšleháme s citronovou šťávou, zamícháme do polévky odstavené z ohně a osladíme. Podle chuti podáváme s vařenou rýží nebo opečenými kousky žemle.

Cibulová polévka se zavářkou

4 střední cibule, máslo (ceres), hladká mouka, nové koření, celý pepř, sůl, voda, mléko
na zavářku : polohrubá mouka,vajíčko, mléko, sůl
Cibuli nákrájíme na 1/4, dáme na rozpuštěný tuk a krátce osmažíme, zaprášíme  asi 2 lžícemi hladké mouky a zalejeme vodou (asi 1 až 1,5 litru), přidáme sůl (podle chuti i vegetu), několi zrníček pepře a nového koření a necháme asi půl až 3/4 hod povařit. Potom zalejeme asi 1/2 litrem mléka, necháme přejít varem a rozmixujeme. Po rozmixování přecedíme, přidáme nasekanou petrželku nebo celerovou nať a uvařenou zavářku. Zavářka:jedno vejce rozmícháme se špetkou soli a polohrubou moukou, naředíme mlékem a přes sítko vhodíme do vařící osolené vody.

Cibulová polévka s bílým vínem

1 větší cibule, 3 dcl bílého vína, 2 rohlíky, 100 g sýra na strouhání, 1 vejce, sůl, pepř, 1 kostka Maggi Bujonu, 1 lžíce másla, 1 Maggi Harmonie Chuti
Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké měsíčky. Máslo rozehřejeme a cibuli necháme zesklovatět. Cibuli hojně zalijeme bílým vínem a necháme alespoň polovinu tekutiny vyvařit.Tento základ zalijeme vývarem z vody a Bujoxu Maggi, dochutíme Maggi Harmonií Chuti, majoránkou, solí a pepřem. Rohlíky nakrájíme na kolečka a rozložíme je na plech. Nastrouhaný sýr promícháme s vejcem a rozložíme na nakrájené rohlíky. Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 10 - 15 minut. 

Cibulová polévka

1,5 l masového vývaru, 2 lžíce másla, 3-4 větší cibule, 150 g strouhaného sýra, toustový chléb nebo bílá veka, petržel nebo čerstvá cibulová nať, polévkové koření
Cibuli nakrájíme na kolečka a na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem a povaříme. Na každý talíř položíme nasucho opečený toustový chléb nebo veku, nasypeme strouhaný sýr a přelijeme polévkou. Nakonec můžeme dle chuti přidat polévkové koření a ozdobit petrželkou nebo cibulovou natí.

Cibulačka

250 g cibule, 25 g sádla, 2 vejce, krajíc chleba, hovězí vývar, sůl
Vývar uvedeme do varu,vložíme do něj nakrájenou cibuli,povaříme,zašleháme vejce,povaříme osolíme.Na sádle osmažíme chléb, nakrájený na nudličky.

Česneková polévka s pórkem

1 palička česneku,1 por, 3 kostky bujónu, smetana na vaření, 2 lžíce hladké mouky, na dochucení vegeta nebo sul
Česnek očistíme a protlačíme. Por nakrájíme na drobné kousky. Do 3 l hrnce si dáme trochu oleje, přidáme protlačený česnek a nakrájený por. Trochu osmahneme. Zalijeme vodou zhruba do 2/3 hrnce. Přivedeme k varu, přidáme 3 kostky bujónu po cca 5 minutách zahustíme polévku smetanou na vaření smíchanou s 2 lžícemi hladké mouky a necháme provařit. Česnečku podávame s opraženým chlebem nebo pečivem.

Celozrnné nudle

300 g pšeničné mouky celozrnné, 1 vejce, 200 ml studené vody, sůl, pšeničná mouka hladká na vál
Vejce rozšleháme ve vodě a postupně jej zapracováváme do mouky na válu. Vypracujeme hladké těsto, které nenecháme v mikroténovém sáčku asi 20 minut odležet. Pak těsto rozválíme na hladkou moukou posypaném válu na tenké plátky, které necháme oschnout. Z nich pak krájíme nudle libovolné šířky, které zaváříme do vroucí vody.Vaříme 8 až 10 minut.Domácí nudle z celozrnné mouky neskladujeme déle než nekolik dní.

Celerová polévka

1 menší celer, 2 kostky masoxu, sůl, pepř, 2 dcl zakysané smetany
Očištěný celer nastrouháme na hrubší nudličky a dáme vařit asi do 1 litru vody, ve které jsme rozdrobili 2 kostky masoxu. Když je celer měkký, rozmixujeme ho, polévku ochutíme a případně poředíme. Pak zamícháme smetanu.

Brynzová polévka dle liptovského baču

100 g brynzy, 1 l mléka, pazitka, máslo, kmín, sul, mletá paprika, kopr, cibule
Na másle podusíme cibuli, pridáme brynzu, kmín, sul, mletou papriku, kopr a zalijeme mlékem. Povaríme asi 20 minut.

Brynzová polévka

brynza, brambor, cibule, špek, kyselá smetana, vejce, koření, sul, pepř, majoánka
Na kostičky nakrajíme slaninu, společně s cibulí do zlatova usmažíme,dolijeme vývarem s rozkvedlanou brynzou a krátce povaříme, na zahuštění zalijeme smetanou s rozšlehaným vajíčkem a dochutíme na závěr lehce majoránku. Brambory uvařené zvlášť.

Brokolicová polévka se sýrem

500 g brokolice, pár lžic smetany, 50 g sýru eidam, muškátový oříšek, sůl , pepř
Brokolici opláchneme a nasekáme na drobno.Přilijeme vodu a necháme brokolici povařit, potom přidáme smetanu a nastrouháme trochu muškátového oříšku a sýru.Potom jen dochutím podle vlastní chuti.

Brokolicová polévka se smetanou a sýrem

1 brokolice, 1 smetany ke šlehání, 15 dkg tvrdého sýra, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 hrst opečeného rohlíku
Brokolici uvaříme v osolené vodě s trochou mléka. Rozmixujeme ji a přidáme smetanu. Vsypeme nastrouhaný sýr a dochutíme dle potřeby.

Brokolicová polévka s pórkem

1 pórek, 200 g brokolice, 1 kostka zeleninového bujónu, 1,5 l vody, mletý kmín, sůl, petrželka
Pórek nakrájíme na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme bujón, okořeníme, osolíme a povaříme do měkka. Potom polévku rozmixujeme a na talíři zdobíme pokrájenou petrželkou.

Hovězí polévka ala boršč

200 g hovězího masa, 1 nožka klobásy, 100 g červenej řepy (i sterilovaná), 1/4 hlávky zelí, 1 mrkev velká, 1 petržel, 1 celer malý, 2 rajčata (nebo rajský protlak), sůl, cukr, ocet, bobkový list, 1 kelímek zakysané smetany, 1,5 l vody
Maso pokrájené na menší kousky vložíme do papiňáku a vaříme asi 20 minut. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, sůl, bobkový list, oloupaná rajčata (protlak), řepu, kolečka klobásy, dovaříme do měkka. Když je vše měkké, vmícháme smetanu a dochutíme. (smetanu může dát přímo do boršče na talíři.) Podáváme s krajícem.

Boršč po moravsku

250 g hověží maso, 300 g červená řepa, 120 g zelí, 1 ks mrkev, 1 ks cibule, 2 ks rajčata, 20 g máslo,
1 lžička ocet, 1 lžička cukr, 1 ks bobkový list, 1,5 dl kysaná smetana ,1,2 l voda, pepř, sůl
Hovězí maso uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je vyjmeme, vývar odmastíme. Oloupanou červenou řepu jemně nastrouháme, mrkev nakrájím na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a drobně pokrájíme. Polovinu připravené červené řepy a ostatní suroviny zalijeme částí vývaru,přidáme máslo a vaříme na malém plaménku pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Poté přidáme zbývající vývar, jemně nakrájené zelí, bobkový list, ocet, cukr, sůl, pepř a polévku vaříme, až zelenina změkne. Maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Oddělenou červenou řepu zalijeme trochou vývaru, přidáme několik kapek octa, krátce podusíme a potom přidáme do polévky. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme trochu smetany, porce posypeme jemně usekanou petrželkou nebo koprem a podáváme.

Bohunický boršč

0,25 kg hovězího, 0,25 kg vepřového bůčku, mrkev, petržel, celer, červená řepa, hlávkové zelí, hladká mouka, sladká mletá paprika, kysaná smetana, cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, citrónová šťáva, 200 g brambor, 100 g slaniny, 100 g rajčat, 100 g cibule
Maso nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme do měkka společně s cibulí a kořením, když je maso téměř měkké přidáme  na kostky (nebo nudličky) pokrájenou zeleninu a pokrájené brambory. Polévku zahustíme jíškou, kterou jsme si připravily ze slaniny, hl. mouky a sladké papriky. Asi po 10 min. přidáme nastrouhanou řepu a pokrájená rajčata a  vaříme ještě asi 5 min. Do hotové polévky přidáme kysanú smetanu, citronovú šťávu a cukr.

Blesková vajíčková polévka

2 lžíce hrubé mouky, 20 g másla, 1 celé vejce, petrželová nať, 1 litr (i více) vody, sůl dle chuti (trochu vegety)
Do hrnce dáme máslo a mouku a smažíme jíšku. Když je světle hnědé barvy, přidáme vejce a rychle zasmažíme. Vzniknou i malé hrudky tím, jak se vejce zasmažila v jíšce. Zalejeme horkou vodou a povaříme 5 minut. Přidáme sůl a nasekanou petrželku. Je to základní polévka, do které můžete podle chuti přidat to, co máte rádi .

Bramborová polévka s lamavkou

brambory, hrst krupek lámanka, sůl, kmín, 2 větší cibule, máslo, masox, petrželka
Do hrnce vložíme brambory pokrájené na kostičky, krupky a zalijeme vodou,přidáme sůl a kmín a pod pokličkou vaříme. Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli, osmažíme ji na másle dozlatova,jakmile jsou brambory a krupky vařené vlijeme do polévky cibulku i s máslem, přidáme dle chuti masox a zelenou sekanou petrželku.

Bílá polévka s bramborami

mléko, hlávkové zelí, sůl, olej, brambory, šlehačka, zakysaná smetana, mléko ,krupice hrubá
Do hrnce dáme půl hlávky menšího nakrájeného zelí na drobné kousky, osolíme a vaříme v malém množství vody.Po uvaření vlijeme mléko a zahustíme hladkou moukou. Dále vlijeme l šlehačku a l zakysanou smetanu. Vedle v hrnci uvaříme brambory bez slupky. Současně vedle na pánev dáme asi půl hrnku oleje a l hrnek krupice hrubé a lehce smažíme na mírném ohni jako jíšku. Uvařené brambory vsypeme na pánev do krupice a rozštoucháme. Brambory se jí společně se zelnicí. Množství krupice si musíte určit podle Vaší chuti. Čím více, tím lépe. 

Bílá polévka

kuřecí vývar, brambory, kysaná smetana, sůl a Vegi Vegi (vegeta bez gultamanu)
V kuřecím vývaru uvařit na kostičky pokrájené brambory, ochutit solí a Vegi Vegi. Po částečném zchladnutí rozmíchat kysanou smetanu (už nevařit).

Bramborová polévka se šlehačkou a houbami

4 větší brambory, 0,75 l vody, 0,10 l sladké šlehačky, 2-3 lžice hladké mouky,1-2 lžice octa, kmín, sůl, naložené sladkokyselé houby, kousek másla, zelenou petržel
Brambory nakrájené na kostky uvaříme ve slané vodě s kmínem do měkka. V hrníčku rozmícháme mouku s vodou a šlehačkou do hladka a pomalu přilejeme k bramborám a vše krátce povaříme. Nakonec přidáme houby, kousek másla a zelenou petržel a okyselíme podle chuti.

Bramborová smetanová polévka

3-5 brambor, bobkový list, nové koření, celý černý pepř, 3-5 vajec, hladká mouka, 250 ml smetany, ocet, sůl, masox
Brambory nadrobno nakrájíme a dáme vařit do 3 l vody. Vaříme spolu s bobkovým listem novým kořením, pepřem, masoxem, popřípadě solí do měkka. Mezitím uvaříme vajíčka natvrdo. Ty pak oloupeme, nakrájíme na kostičky. Když jsou brambory vařené, zahustíme polévku moukou a nalijeme smetanu. Nakonec vsypeme nakrájená vajíčka, promícháme a dochutíme troškou octa dle chuti.

Belgická polévka

1,25 l vody, 50 g tuku, 40 g mouky na jíšku, 200 g zeleniny (mrkrv, celer, kapusta, pór), sardelová pasta, sůl, pepř, petrželka, 1/2 kostky masoxu, 50 g tvrdého sýra, 30 g másla, 2 rohlíky
Máslovou jíšku zředíme zeleninovou polévkou a dobře povaříme. Přidáme utřenou sardelovou pastu, pepř, sůl, petrželku a nakonec přidáme nastrouhaný sýr. Dobře prohřátou polévku podáváme s osmaženými, na kostky nakrájenými rohlíky.

Banánová polévka

4 cibule, 2 lžíce másla, 3 banány, 1 jablko,1 lžíce kurkumy, 1 pálivá paprička, hrst oloupaných mandlí,1 lžíce plohrubé mouky, 2 lžíce vařené rýže, 1 lžička garam másaly, sůl, 2 lžíce citronové šťavy, 1,5 l kuřecího vývaru
Na másle zpěníme drobně nakrájené cibule a dosklovita podusíme.Přidáme dva na kolečka nakrájené banány, na kostičky nakrájené jablko, papričku, mandle a kurkumu.Promícháme, osmahneme, zasypeme moukou, opečeme a zalijeme vývarem. Prošleháme a povaříme spolu s rýží.Osolíme, chvíli vaříme a nakonec přídáme kolečka z třetího banánu.Posypeme garam másalou, ochutíme citronovou šťávou a podáváme.

Babiččina droždová polévka

10 dkg droždí, 6  dkg tuku, 4  dkg hladké mouky, cibule, kmín, sůl, pažitka, 3 lžíce strouhané zeleniny,
2 l vody, ossmažená žemle
Na polovině dávky tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme droždí a za stálého míchání smažíme,až se začne připražovat. Zalijeme horkou vodou a přidáme světlou jíšku připravenou z druhé poloviny tuku a mouky.Osolíme a povaříme. Po chvilce přidáme strouhanou zeleninu a ještě krátce povaříme. Podáváme s osmaženou žemlí,zdobíme pažitkou.

Asijská polévka

1 čerstvý kořenový zázvor, 350 g mrkve, 150 g pórku, 3/4 l vývaru z kuřete, 1 lžíce rostlinného oleje,
100 g skleněných nudlí, sůl, chilli koření, sambal
Čerstvý zázvor oloupeme a najemno usekáme. Mrkev dobře očistíme a nakrájíme na šikmé plátky, ze kterých případně malými formičkami vykrájíme různé tvary, např. zvířátka. Pórek důkladně omyjeme, opereme, podélně rozřízneme, rozdělíme na plátky, za kterých vykrájíme kosočtverce. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém osmahneme čerstvý zázvor. Podlijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájenou zeleninu, skleněné nudle nebo přelámané špagety a společně vaříme doměkka. Nakonec vše okořeníme solí, chilli, případně mletým zázvorem a podle chuti sambalem.

Angreštová polévka

30 dkg angreštu, 3 lžíce medu, 3 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 2 dl mléka, sůl
Do 7-8 dl vody vložte med, uveďte do varu, pak přidejte angrešt a udržujte ve varu. Připravte světlejší jíšku, zalijte jí mlékem, chvilku povařte, přidejte k angreštu, nechte přejít varem a pak polévku přetáhněte přes síto. Před podáváním podle chuti přisolte.

Bramborová polevka s vejcem

1 l mléka, 1/4 l vody, 3 vejce, 500 g brambor, 2 cibule, 1 žloutek, kmín, 2 lžíce hladké mouky, sůl, ocet (citrónová šťáva)
V troše vody uvaříme silný vývar z nakrájené cibule a kmínu. Mléko svaříme a zahustíme moukou rozkvedlanou v malém množství vody, povaříme a přilijeme procezený vývar z cibule a kmínu. Podle chuti okyselíme a osolíme. Polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným v troše mléka. Při podávání vložíme na talíře zvlášť uvařená, na drobno nakrájená vejce a zalijeme je polévkou. Dochutíme citrónovou šťávou a špetkou cukru.

29. března 2010

Kapr pečený na sardelovej paste

kapr, sardelová pasta, máslo, strouhanka, citron, hladká mouka, zelená petrželka, zakysaná smetana
Očištěného kapra rozdělíme na poloviny,nebo na porce a méně osolíme.Vše potřeme sardelovou pastou a necháme odležet.Na pekáčku rozpálíme máslo na které dáme kapra a posypeme strouhankoukterou pokapeme máslem.Pečeme asi 20 min.Měkké maso se vyndá na teplou mísu,šťáva se zapraží moukou,povaří a vleje na maso.Zdobí se dílky citronu a zelenou petrželkou.Také se v másle může zapěnit cibulka,nebo při pečení podlévat zakysanou smetanou.Podává se s brambory.

Kapr na zázvoru s česnekem

4 porce kapra, 4 stroužky česneku, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička zázvoru, 1 vejce, strouhanka, 60 g oleje, sůl, alobal
Očištěné porce kapra potřeme česnekem rozetřeným se solí,pak je obalíme v mouce promíchané se zázvorem a protáhneme vejcem a strouhankou. Každou porci potom zabalíme zvlášť do alobalu potřeného olejem a pečeme 20 minut ve vyhřáté troubě. Balíčky při pečení obracíme. Jako příloha podáváme vařené brambory.