5. září 2012

Vaječná tlačenka po domácku

250 g šunkového salámu ,4 vejce natvrdo ,200 g majonézy ,3 kyselé okurky ,sklenička Moravanky nebo jiná zel. směs, 40 g želatiny na vaječnou tlačenku ,masox ,300 ml vody ,pepř,sůl
Salám, vejce, okurky a zeleninu nakrájet nadrobno, přidat sůl+pepř a majolku, ve 100 ml vody uvařit masox a nalít do misky s ingrediencemi. Do 200 ml vařící vody nasypat želatinu a cca 1 minutu povařit, ihned poté přidat do misky, vše řádněš promíchat, hotovou směs nalít do misky na tlačenku a dát do ledničky přes noc.

Pudinkové sušenky

500 g hladké mouky, 250 g moučového cukru, 125 g Hery, 250 g Ivy, 4 vanilkové pudinky, vejce, 2 žloutky, 1/4 prášku do pečiva
Tuk nastrouhat, vše smíchat, nechat chvíli v lednici ztuhnout, strojkem na plech vytlačit tvary (doporučuji malé trilobity apod.) Do zlatova upéci. Možné ozdobit čokoládovými stříkancemi. 

Zelný prejt

250 g hlávkového zelí, 200 g měkkého salámu ,2 vejce, 1-2 housky, 1,5 dl mléka, menší cibuli, sůl, česnek, majoránku, mletý pepř, zázvor, nové koření, lžička sádla (oleje), strouhanku 

Zelí očistíme,nakrájíme na drobné nudličky a spaříme vroucí vodou. Necháme okapat, vsypeme do mísy, přidáme najemno nakrájený salám, housku namočenou v mléce, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl česnek a ostatní koření dobře promícháme. Zapékací mísu nebo pekáček vytřeme sádlem (olejem) , vysypeme strouhankou, rozložíme připravenou směs a v troubě dokřupava zapečeme. Podáváme s brambory nebo jen tak samotné.

Savoyská bábovka

máslo a hrubá mouka na vysypání formy ,6 vajec, žloutky a bílky zvlášť ,280 g másla ,280 g moučkového cukru + trocha na poprášení ,250 ml smetany ke šlehání ,360 g polohrubé mouky ,sáček vanilinového cukru ,100 g vlašských ořechů, nasekaných ,sáček prášku do pečiva ,150 g nugátu nebo mléčné čokolády, nasekané ,30 g kakaa

Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 160 - 180 stupňů. Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete doběla. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte. V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Zhruba polovinu sněhu smíchejte s máslovo-vaječnou hmotou, přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, promíchejte a pak zlehka přidejte zbytek bílků. Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem. Zbytek obarvěte kakaem a nalijte navrch. Pečte asi hodinu. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Noky se špenátem a uzeným lososem

30 g másla ,0,5 cibule , 400 g mraženého listového špenátu, rozmraženého ,1–2 stroužky česneku, prolisované ,250 ml smetany na vaření ,sůl ,100 g uzeného lososa, pokrájeného na kousky ,0,5 kg bramborových noků
V pánvi rozehřát máslo a nechat zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidat rozmražený vyždímaný špenát a prolisovaný česnek. Zhruba tři minuty dusit, potom přilít smetanu, osolit a prohřát. Stahnout z plamene a přidat kousky lososa. Noky uvařit v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedit a podávat přelité špenátovou omáčkou s lososem.

Řecký těstovinový salát

300 g těstovin fusilli nebo farfalle (motýlky) či penne (trubičky) , 230 g čerstvých mladých špenátových listů ,sůl na vaření těstovin ,250 g (košíček) třešňových rajčat, rozpůlených ,100 g černých oliv , 200 g sýra feta nebo balkánského sýra nalámaného na větší kusy ,8 lžic olivového oleje ,drcený černý pepř podle chuti
Těstoviny vhoďte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte podle návodu na obalu. Dvě minuty před koncem varu přidejte špenát a dobře promíchejte. Cedníkem slijte vodu a nechte těstoviny se špenátem dobře okapat. Rajčata, olivy a sýr vsypte do velké mísy, ochuťte drceným černým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Do mísy přidejte okapané těstoviny, promíchejte 

Zapečené brambory s lososem

650 g nových brambor, neloupaných, pečlivě omytých a podélně nakrájených ,sůl na vaření brambor ,100 g mraženého hrášku ,200 g konzervovaného lososa ve vlastní šťávě ,sůl a pepř na dochucení ,200 ml zakysané smetany ,100 g zralého sýra typu čedar, hrubě nastrouhaného ,lžíci oleje na vymaštění misky

Brambory zalijte vařící osolenou vodou a vařte celkem deset minut, aby změkly, ale nerozpadaly se. Po osmi minutách varu k nim přisypte hrášek. Sceďte brambory s hráškem a nechte je trochu oschnout. Pak je vsypte do vymaštěné zapékací misky a trochu urovnejte, aby byly rozložené stejnoměrně. Rozpalte gril nebo předehřejte troubu na nejvyšší teplotu. Lososa odceďte a nechte odkapat, rozdělte na jednotlivé plátky a vmíchejte mezi brambory. Podle chuti osolte a opepřete. Lžící rozetřete smetanu na brambory. Pokrm posypte sýrem a zapékejte, dokud sýr nezačne zlátnout a smetana trochu ,bublat‘.

Mušličky s rajčaty a mozzarellou

400 g těstovinových mušliček ,250 g třešňových rajčátek, rozpůlených , 2 lžíce olivového oleje ,2 lžičky octa balsamico ,250 g mozzarelly, nakrájené na kostičky ,hrst bazalkových lístků, natrhaných ,sůl a pepř na dochucení ,strouhaný parmazán k podávání
Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte tak, aby na dně hrnce zůstala trocha vody. Vraťte do něj mušličky, vmíchejte rajčata, olej i ocet a vařte dvě minuty na středním plameni. Dochuťte, přihoďte mozzarellu a bazalku. Podávejte posypané parmazánem.

Jehněčí korunka

1 kg jehněčího hřbetu, 2 dl vývaru, 3 lžíce pikantní hořčice, lžíce oleje, lžíce sekaného tymiánu, 0,5 lžičky pepře, sůl
Z konce kostí oškrábeme zbytky masa (připálilo by se), olej rozmícháme s hořčicí, pepřem a tymiánem. Maso osolíme z obou stran a maso potřeme hořčičnou směsí, pomocí rovázku stočíme jednotlivé porce do korunky (hořčicí dovnitř), vložíme na pekáček kostmi nahoru, podlijeme vývarem a pečeme na 200°C cca 35 minut. Po upečení odstraníme provázek.Podáváme s pečenými bramborami, přelité výpekem.

Krupnik-recept

250 g rajcat,cibule,lzice na drobno nakrajene ocistene petrzele, 3 lzice na hrubo nakrajeneho celeru (muze se pouzit i nat),5 lzic fazoli,5 lzic krupek,dve velke hrste susenych hub,1 l vody,mala mrkev,lzice posekaneho kopru,sul a mlety pepr podle chuti
Oloupeme a nakrajime rajcata, nadrobno pokrajime cibuli, pridame petrzel, celer a pres noc namocene fazole a krupky. Houby namocime do teple vody na 10 - 15 minut, vyjmeme a posekame nadrobno. Vse vlozime do hrnce s vodou a zvolna varime asi hodinu, nebo do zmeknuti. Potom pridame mrkev a kopr, ochutime a varime jeste dalsich 20 minut. Je-li polevka prilis husta, pridame trochu horke vody. zdroj: http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=89&t=1012



Tortilla soup

velké pasilla chile, bez stonku a odseměnené,plechovka (400 gramů) rajčat, povařených a hlavně bez slupek,2 lžíce oleje,středně velká bílá cibule, nakrájená na plátky,3 stroužky česneku,2 litry kuřecího vývaru, i z kostky 4 (asi ¾ kg) kuřecích prsou, bez kůže a kosti, nakrájené na kostky asi 1 ½ cm. sůl, velké avokádo, oloupané a nakrájené na kostičky,1,5 hrnku mexického sýra, lehce tavitelného, nakrájené na centimetrové kostky. (Chihuahua, quesadilla nebo asadero,.ale Mozarella vyhoví,) Mimochodem, Chihuahua není jen pes, ale především stát v Mexiku, hlavní město toho státu, ale taky lahodný sýr.4 hrnky tortillových nudliček.(Kukuřičné tortilly nakrájejte na proužky a osmahněte na oleji, ale ne moc, jen do ztvrdnutí.) Tortilla chips nalámané na kousky jsou taky dobré,velká limetka, nakrájená na dílky k servírování

Rychle osmahněte chile nad plamenem, až začne vonět. Nalámejte na kousky a dejte do mixeru spolu s rajčaty i se šťávou. Na oleji osmahněte cibuli a česnek, do zlatova. Vyberte drátěnou naběračkou z oleje, přidejte do mixéru a vše rozmixujte do hladka. Pak vše vraťte do pánve, kde jste zlatili cibuli, a nechte zredukovat na hustotu rajského protlaku.Pak vše nalijte do vroucího bujónu a povařte. Nakonec do toho přihoďte kuře a nechte povařit, 5 minut by mělo stačit.Do talíře či misky dejte na dno něco avokáda, sýra a tortil, vše zalijte horkou polévkou.Na stůl pak servírujte s limetkami, každý si přidá (nebo ne) podle chuti.
zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=89&t=1240

Irské dušené maso

1 kg masa bez kostí, jako na guláš nakrájeného,2 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky asi 2,5 cm,3 velké mrkve, taky očištěné a nakrájené jako brambory, 3 řapíky celeru, samozřejmě můžete použít kořen,2 cibule, na plátky nakrájené, nebo nadrobno, jak je libo, pak můžete vynechat pórek,3 velké pórky, jen bílá část, na tenko nakrájené. (V Americe jsou pórky 3 cm v průměru),2 stroužky česneku,,½ litru hovězího vývaru (nebo plechovka Guiness, 0,3 l + stejně vývaru),2 lžičky tymiánu, lžička soli, lžička pepře, 2 bobkové listy,3/4 hrnku vypeckovaných sušených švestek, drobně pokrájených,1/4 hrnku petrželky, nakonec na posypání
Nic ze surovin se předem neopéká, ani maso, vše krom švestek se prostě nahází do hrnce. Vaří se zvooolna, jak už na to je pomalý hrnec stavěný, na nízkou teplotu (low), 8 hodin, nebo až je maso na vidličku měkké. Pokud ho budete vařit v normálním hrnci, dusí se samozřejmě pod pokličkou. Švestky přidejte až tak dvě hodiny před koncem vaření (½ v normálním hrnci).

zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=92&t=1052

Alsasské zelí

1,5 kg kyselého zelí,2 lžíce másla,4 plátky anglické slaniny na kostičky,2 cibule nadrobno nakrájené,2 bobkové listy,4 hřebíčky,20 jalovčinek,2 stroužky česneku, utřené,0,5 l bílého vina, nejlépe Ryzlinku nebo Tramínu,0,5 l vývaru,1 kg uzenin (klobásky a podobně), propíchaných vidličkou,1 kg brambor (nejlépe červených a neloupaných), nakrájených na kousky,sůl a pepř
Zelí dobře propláchněte vodou a dejte stranou.Rozškvařte na másle slaninu, přidejte cibuli a nechte změknout. Přidejte koření, víno, vývar a zelí. Duste až je zelí měkké. Přidejte brambory, klobásy a duste až jsou brambory měkké. Vyndejte klobásky, nakrájejte a vraťte do hrnce a vše promíchejte.

zdroj http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=92&t=891

Rumunské zelí s klobáskou

velká cibule,1 kg sklenice sterilovaného zelí,2 papriky na nudličky, 3 oloupaná rajčata na kostky,½ kg uzeniny na kostičky nebo tak
Cibuli s paprikou osmahneme na oleji, přidáme zelí a dusíme do měkka. Potom dáme do ohnivzdorné misky, vmícháme uzeninu a rajčata a dáme do trouby zapéct. K tomu sluší brambory.

zdroj: http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=92&t=889