23. ledna 2010

Grilovaná parmice na fenyklu

parmice nebo jiná menší mořská ryba (cca 1 kg)., 1 kg srdíček fenyklu., 2 rajčata., cibule., 2 rajčata., cibule., stroužek česneku., PL rajčatového protlaku., PL oleje., tymián., bobkový list., šťáva z jednoho citronu., sůl., pepř.,
Fenykl očistíme, odstraníme povadlé a zažloutlé části. Fenykly omyjeme pod tekoucí vodou, rozpůlíme je a dáme vařit na 30 minut do vroucí osolené vody. Rajčata vložíme na několik minut do vroucí vody, aby se snáz loupala. Oloupeme je a nasekáme nahrubo. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Olej rozehřejeme v kastrolu a na něm osmahneme pyré z čerstvých rajčat a nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, okořeníme trochou tymiánu a bobkového listu. Osolíme, opepříme a dusíme několik minut bez pokličky. Parmici zbavíme šupin a vykucháme, omyjeme ji pod tekoucí vodou a vložíme do pekáče. Rybu uvnitř osolíme a opepříme. Jakmile se fenykly vařili 30 minut, dáme je okapat a rozmístíme okolo ryby. vše přelijeme omáčkou z rajčat, do níž jsme přidali rajčatový protlak rozpuštěný v 1/2 sklenice vody. Dáme péct do předehřáté trouby na 15 až 20 minut. Ke konci pečení ještě obsah pekáče mírně ogrilujeme, aby ryba a zelenina získaly zlatavou barvu. Ozdobíme kolečkem citronu a podáváme v nádobě, v níž jsme pokrm pekli.
Rada: Nemáme-li mořskou rybu, můžeme použít i rybu sladkovodní. Nejchutnější ryba z našich vod pro přípravu pokrmu podle tohoto receptu je štika.


Doporučené nápoje: Víno Tavel, minerálka, světlé pivo.

Sardelové kuličky

2 brambory., konzerva sardelek., 100 g šalotek nebo mladých cibulek., oříšek másla., vejce., 150 g hladké mouky., 3 snítky petržele., olejová lázeň., pepř.,
Brambory oškrabeme a dáme vařit do hrnce s vodou bez soli, abychom z nich mohli udělat kaši. v jiném kastrolu rozpustíme máslo, šalotky najemno usekáme zesklovatět na rozpuštěném másle. Mouku prosijeme, přidáme vejce, přilijeme vodu a zamícháme, dokud nevznikne homogenní těsto. Dáme stranou a necháme odpočinout. Jemně rozmixujeme nebo nastrouháme brambory a pyré smícháme se šalotkami. Přidáme sekanou petrželku a rozmačkáme sardelky. Hojně opepříme. Z připravené bramborové hmoty tvoříme kuličky. Kuličky obalíme v mouce, namočíme do těsta a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme teplé.
Rada: Kuličky můžeme podávat samostatně nebo k aperitivu. Brambory nesolíme, sardelky bývají dostatečně slané.


Doporučené nápoje: Punč, stolní víno, čaj, minerálka.

Madraská rýže

200 g rýže., šalotka nebo mladá cibulka., 2 stroužky česneku., KL kurkumy nebo jemného kari., 20 g másla., 0,5 dl oleje., 2 PL loupaných sekaných mandlí., 2 PL hrozinek., 1/2 červené papriky., 1/2 žluté papriky., 1/2 zelené papriky., jablko., banán., kostka drůbežího vývaru., sůl., pepř.,
Šalotku a česnek najemno usekáme. Do kastrolu vlijeme olej, přidáme máslo a na mírném ohni na tuku šalotku a česnek osmahneme. Oloupeme jablko a banán a nakrájíme je na malé kostičky. Stejným způsobem nakrájíme i papriky. Rýži vysypeme na šalotku a společně osmahneme. Kostku drůbežího vývaru rozpustíme v takovém množství vody, které odpovídá dvojnásobku dávky rýže. Vývarem zalijeme rýži. Poprášíme kurkumou, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut bez pokličky na mírném ohni. Na pánvi s trochou oleje osmahneme piniová jadérka a mandle. Jakmile je rýže uvařená, necháme ji odpočinout. Po chvilce ji jemně promícháme vidličkou a přidáme připravenou směs jader, ovoce a paprik.
Rada: Tato rýže se výborně hodí k jehněčímu na kari nebo případně k rybám.


Doporučené nápoje: Bílé stolní víno, indický čaj.

Smažené lilky

1 kg lilků (nejlépe podlouhlých)., sklenka hladké mouky., dl olivového oleje., 4  PL vinného octa nebo 2 kelímky jogurtu., 2 stroužky.česneku, 2 PL sekané petrželky., 2 PL soli., sůl., pepř.,
Lilky omyjeme a osušíme. Oloupeme je, nakrájíme na kolečka silná 1 cm a krátce povaříme v osolené vodě. Lilky pak scedíme a osušíme. Mezitím si připravíme omáčku, Prolisujeme 2 stroužky česneku, Přidáme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a smícháme s vinným octem nebo s ušlehaným jogurtem.  Mouku vsypeme na mělký talíř. Ve fritovacím hrnci nebo v kastrolu rozpálíme olej pod pokličkou, abychom zabránili "prskání". Kolečka lilku z obou stran obalíme v mouce, otřepeme, abychom odstranili její přebytek, a osmažíme pomalu po obou stranách. Usmažené lilky odkládáme na kuchyňský papír. Lilky klademe na servírovací mísu a podáváme teplé nebo studené.
Rada: Smažené lilky se velmi dobře hodí ke grilovaným masům.
Obměna: 1., Smažené lilky se mohou podávat s teplou rajčatovou omáčkou. 2., Lilky můžeme rovněž smažit v těstíčku. Těstíčko připravíme z mouky, PL oleje a kousku droždí. Zředíme vlažnou vodou a mícháme, dokud nezískáme hladké těsto, které po vlase stéká z vařečky. Přidáme vaječný bílek, který jsme šlehali vidličkou 1 minutu. Před obalováním necháme těsto 2 hodiny odpočinout.

Doporučené nápoje: Růžové nebo jiné lehké bílé stolní víno, pivo, minerálka. 

Rybí salát

250 g čerstvých nebo mražených rybích plátků například tresky., 3 PL citronové šťávy., 3 drcená zrnka pepře., sůl., pepř., tabasco., 20 g rozinek., několik tenkých proužků citronové kůry., hlávkový salát., malý kelímek smetany., 8 PL pomerančové šťávy., sladká paprika., několik snítek petržele., 
Budeme-li salát připravovat z čerstvých ryb, uvedeme v kastrolu do varu 0,75 l vody ochucené citronovou šťávou, přidáme zrnka pepře a 1/2 KL soli., Necháme pár minut přejít varem, sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Do vlažného nálevu vložíme plátky ryb. Jakmile voda začne mírně vřít, kastrol přiklopíme pokličkou. Snížíme plamen a rybu 2 až 3 minuty povaříme v mírně perlící vodě. Rybu necháme v chladnoucím nálevu vystydnout. Máme-li k dispozici mraženou rybu, budeme postupovat podle návodu uvedeném na obalu. Obecně platí, že rybu můžeme vložit do vlažného nebo studeného nálevu a dále postupovat, jako bychom upravovali čerstvou rybu, s tým, že dobu vaření prodloužíme o 8 až 10 minut. Jakmile je ryba uvařená, necháme ji okapat a vyjmeme zrnka pepře. Hrozinky propláchneme a necháme je 8 minut v troše vody nabobtnat spolu s citronovou kůrou. Salát omyjeme a odstraníme povadlé listy. Malé vnitřní lístky a měkké bílé části listů nakrájíme po šířce na nudličky široké cm. Do smetany přidáme 6 PL pomerančové šťávy, směs rozšleháme a ochutíme kapkou tabasca, špetkou soli a pepře. Zbylými listy salátu vyložíme dno a strany skleněných pohárů. Zakapeme zbylou pomerančovou šťávou. Vychladlou rybu nakrájíme na kousky a smícháme ji s nakrájenými lístky hlávkového salátu a se zálivko a rozinkami. Salát ochutnáme a podle potřeby dokořeníme. Podáváme ho v pohárech a na odzobu použijeme petrželku a špetku červené papriky. Tento pokrm podáváme hodinu až 1 1/2 hodiny poté, co jsme ho připravili. Má být vychlazený. 
Obměna: Rybu můžeme nahradit kuřetem nebo pěti vejci vařenými natvrdo a nakrájenými na plátky, které smícháme s loupanými a nadrobno nakrájenými rajčaty. 


Doporučené nápoje: Bílé polosuché víno, světlé pivo, nesladký džus, minerálka.

22. ledna 2010

Ruský tradiční moučník

750 g odstředěného tvarohu., 3 vaječné žloutky., 230 g moučkového cukru., sáček vanilkového cukru., 100 g vanilkového cukru., 100 g smetany., 200 g změklého másla., 150 až 200 g kandovaného ovoce., (hlavně pomerančové kůry)., citron., 
Rozmixujeme tvaroh se smetanou v mixéru, aby vznikla krémovitá hmota. 150 g másla v misce zpracujeme dřevěnou vařečkou na krém. Kandované ovoce nakrájíme na malé kousky. V jiné misce zpracujeme metlou nebo elektrickým šlehačem vaječné žloutky s 200 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem na bělavou pěnu. Po kouskách přidáváme tvaroh, máslo zpracované na krém a 3/4 kandovaného ovoce nakrájeného na kostičky. Vše dlouze zpracováváme vařečkou, dokud nezískáme hladkou hmotu. Vyšší formu s otvory (v Rusku se jedná o tradiční typ formy) vyložíme utěrkou, kterou jsme již použili na odstředění tvarohu a kterou jsme řádně vyždímali. Formu vyloženou utěrkou naplníme hmotu, upěchujeme a kraje utěrky přehneme přes povrch. Navrch umístíme talíř, který zatížíme nejméně kg zátěže. Formu umístíme nejméně na 12 hodin do chladna a podložíme ji nádobou, do níž bude případně odkapávat šťáva. Před podáváním vyklopíme moučník na rovný servírovací podnos. Zbylé máslo zpracujeme se zbytkem cukru a ochutíme. Ochutíme citronovou šťávou. Krém přeložíme do zdobítka a povrch moučníku ozdobíme. Zdobení dokončíme přidáním několika kostiček kandovaného ovoce,. Moučník podáváme vychlazený. 
Rada: Tento tvarohový moučník lze uchovávat v chladničce 48 hodin ve formě. Pro tento případ si připravíme suroviny navíc, abychom doplnili prázdné místo, které vznikne ve formě po důkladném odkapání tvarohu. Do hmoty můžeme přidat trochu mandlového prášku. V průběhu  přípravy smetana zhoustne. V tom případě přidáme PL vlažné vody a rozšleháme, aby hmota byla opět krémově tekutá. 


Doporučené nápoje: Ruský čaj, káva.

Meruňkové pyré

0,5 kg čerstvých meruněk., 2 dl smetany., 150 g moučkového cukru., dl vody., 2 nebo 3 PL třešňového likéru., 
Meruňky omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecky. Několik půlek si dáme stranou na odzobu. Spaříme je 2 minuty v sirupu, který jsme připravili ze 150 g moučkového cukru a dl vody. necháme je okapat a sirup si dáme stranou. Ostatní meruňky rozmixujeme na pyré v mixéru. Přilijeme vychladlý sirup a třešňový likér. Vychladlou šlehačku ušleháme, nejdřív pomalu, potom rychleji a nakonec tak, aby zdvojnásobila objem. Je-li příliš hustá, zředíme ji PL studené vody. Meruňkové pyré smícháme se šlehačkou. Postupujeme velmi jemně. Pěnu vložíme do chladničky. Před podáváním navršíme pyré do misek, ozdobíme polovinami meruněk, které jsme si dali stranou, a podáváme s dekorací podle vlastního vkusu.
Rada: Pěnu můžeme nechat v mrazničce zmrznout a podávat ji jako   zmrzlinu.
Obměna: 1., Stejným způsobem si připravíme pěnu z broskví nebo z nektarinek. 2., Mimo sezonu meruněk můžeme pěnu připravit i z kompotového ovoce. V tom případě použijeme pouze 100 g cukru a přidáme citronovou šťávu. Množství třešňového likéru určíme podle vlastní chuti. 


Doporučené nápoje: Jemné bílé víno, vermut, káva, minerálka.

Hrušky v tětíčku

4 hrušky., 4 PL moučkového cukru., vaječný žloutek., PL mléka., oříšek másla na vymazání plechu., citronová šťáva.,
Máslové těsto: 150 g polohrubé mouky., 75 g másla., 1/2 KL soli., PL cukru., 1/2 sklenice vody.,
Připravíme si máslové těsto. mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl a cukr, potom máslo nakrájené na velmi malé kousky. Zpracujeme konečky prstů. Pomalu přiléváme vodu a vše ručně rychle uhněteme, ale neboříme prsty do těsta. Z těsta utvoříme bochánek a necháme ho odpočinout 20 až 30 minut. Celé hrušky oloupeme, stopku zachováme. Zakapeme citronovou šťávou, aby nezčernaly. Těsto rozválíme na tloušťku maximálně 3 mm. Vykrájíme kolečka o průměru 12 až 13 cm, podle velikosti hrušek. Každou hrušku umístíme na jedno kolečko. Ovoce posypeme cukrem a těsto kolem hrušky zvedneme, stopku necháme vyčnívat a kraje těsta potřené žloutkem ušlehaným v mléce utěsníme. Žloutkem ušlehaným s trochou mléka potřeme i celý povrch pouzdra. Přeložíme na máslem vymazaný plech a dáme péct do předehřáté trouby na 45 minut. Podáváme vlažné.
Rada: Máslové těsto je třeba hníst konečky prstů co nejšetrněji. Hnětení těsta musí proběhnout rychle, těsto bude jemnější. Máme-li čas, necháme bochánek těsta přikrytý miskou den odpočinout. Aby se nám podařila pravidelná kolečka, použijeme jako tvořítko hrneček nebo talířek.
Obměna: Klasické pouzdro bývá plněné jablkem. V tom případě, a je-li moučník určen dospělým, zalijeme ovoce před utěsněním pouzdra trochou kalvadosu.


Doporučené nápoje: Avanti nebo jiné šumivé víno, vermut, džus, minerálka.

Peruánský salát se zálivkou z ančoviček

avokádo., 150 g hub (žampionů)., 100 g mandlí., paprika., malá konzerva ančoviček., srdíčko hlávkového salátu., PL octa., 4 PL oleje., hořčice., cibule., sůl., pepř.,
Avokádo podélně rozkrojíme na poloviny, vyjmeme jádro a lžičkou vydlabeme dužinu. Papriku opálíme nad plamenem nebo ji dáme na pár minut pod gril. Odstraníme tenkou slupku, stopku a jádřince. Dužinu nakrájíme na tenké proužky. Žampiony rychle opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme je na kuchyňském papíře a nakrájíme na tenké plátky. Srdíčko hlávkového salátu pečlivě omyjeme a listy nakrájíme na proužky. Oloupeme cibuli a rovněž ji nakrájíme na proužky. Mandle spaříme vroucí vodou, zbavíme slupek a osušíme. Obsah konzervy ančoviček rozmačkáme vidličkou na pastu. V míse si připravíme zálivku. Hořčici zředíme vinným octem, osolíme, opepříme, přilijeme olej a stále mícháme. Jakmile je zálivka krémová vmícháme do ní rozmačkané ančovičky. Do mísy dáme kuličky vydlabané z avokádové dužiny, oloupané mandle, proužky papriky, plátky žampionů, proužky hlávkového salátu a cibule. Vše promícháme, zalijeme zálivkou z ančoviček a podáváme.
Rada:  Máme-li málo času, použijeme sardelovou pastu. Sardelky se šlehají s olivovým olejem a lisovaným česnekem, hořčicí a s citronovou šťávou, která se přidává nakonec.


Doporučené nápoje: Vlašský ryzlink nebo jiné kvalitní bílé víno, sekt, pivo, minerálka.

Banánový krém po havajsku

3 banány., šťáva z jednoho citronu., dl kokosového mléka., 3 PL cukru., sáček vanilkového cukru., PL kukuřičného škrobu., 1 nebo 2 PL strouhaného kokosu., několik PL šlehačky (ve spreji)., 
Oloupeme banány a nakrájíme je na kolečka. Zalijeme je trochou citronové šťávy. vložíme je do kastrolu a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme na mírném ohni, dokud kolečka banánů nezměknou. Potom přidáme cukr, vanilkový cukr a banány rozmačkáme na hladký krém. Kukuřičný škrob rozředíme v 1/2 sklenice vody. Směs vmícháme do banánového krému a mícháme dřevěnou vařečkou (nebo metlou) na mírném ohni, dokud krém nezhoustne. Banánový krém rozdělíme do pohárů. Necháme vychladnout a potom uložíme do chladničky. Před podáváním posypeme poháry strouhaným kokosem a ozdobíme šlehačkou. 
Rada: Aby krém byl dokonale hladký, můžeme změklé banány rozmixovat. Kokosové mléko zakoupené v kokosu nám umožní ušetřit čas. Při otvírání kokosu dáme pozor, abychom mléko nevylili. Mléko si ovšem můžeme připravit sami. Strouhaný kokos namočíme do mléka a scedíme.
Obměna: Rychlejší způsob jak připravit méně kalorický vydatný banánový krém: v mixéru smícháme oloupané banány s vlažným vanilkovým pudinkem a podáváme vychlazené. 


Doporučené nápoje: Voda, ovocný džus nebo jemné bílé víno.

Polské bochánky s kandovaným ovocem

4 malé briošky nebo neslané rohlíky., 0,25 l mléka., 65 g cukru v kostkách., 2 vejce., 30 g hladké mouky., sáček vanilkového cukru., 50 g kandovaného ovoce., nakrájeného na malé kousky., citronová šťáva.,
Připravíme si vanilkový krém. Svaříme mléko s vanilkovým cukrem. V míse smícháme cukr s moukou. Vmícháme vaječné žloutky (bílky si dáme stranou). Postupně přidáváme teplé mléko, uvedeme do varu a stále mícháme. Po 3 minutách vaření sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Připravíme si základ jako na bílkové pusinky. Ušleháme bílky na pevný sníh. Do kastrolu se silnějším dnem vložíme kostky cukru, přidáme 1 až 2 PL vody a citronové šťávy. Cukr rozehřejeme na mírném ohni za občasného protřesení kastrolem. Jakmile vznikne dostatečně hustý sirup,     pomalu ho vlijeme do sněhu z bílků a zašleháme. Sníh nabude na objemu a bude se lesknout. Do vychladlého vanilkového krému přidáme nakrájené kandované ovoce. Briošky rozpůlíme a sejmeme vršky. naplníme je vrchovatou PL krému. Klademe je na plech. Přiklopíme druhou částí briošky, kterou potřeme sněhem z bílků, a na povrchu vytvoříme vidličkou vruby. Necháme zapéct pár minut v předehřáté troubě, aby povrch zezlátl, a necháme vychladnout.
Rada: Briošky si snadno upečeme sami. Stačí nám 10 minut. Nejdříve smícháme 180 g smetany se 180 g prosáté mouky. Vytvoří-li se žmolky, postupně je rozetřeme dřevěnou vařečkou. Přidáme ušlehané vejce, 30 g cukru, špetku jemné soli a 15 g droždí. Vše přelijeme do formy vymazané máslem a vyložené pergamenovým papírem. Potřeme vejcem a pečeme 34 minut v mírně vyhřáté troubě.
Obměny: Bochánky se pečou jednotlivě, ale můžeme připravit i jeden větší bochánek z větší briošky, který po upečení nakrájíme na kousky pro více osob.


Doporučené nápoje: Sladší bílé víno, džus, minerálka, káva.

Texaský rajčatový salat

2 rajčata., 2 řapíky celeru., hlávkový salát (srdíčko)., 2 dušená kuřecí prsíčka., 2 plátky kuřecí šunky., šunky., 150 g tvrdého sýra., žloutek., KL hořčice., šťáva z jednoho citronu., KL octa., dl oleje., špetka sladké papriky., worcesterská omáčka., sůl., pepř.,
Připravíme si majonézu. Do velké mísy dáme vaječný žloutek a KL octa. Osolíme, opepříme. Lžíci nebo metlou rozšleháme a přiléváme po vlase olej. Jakmile je majonéza ušlehaná, ochutíme ji několika kapkami worcesteru a citronovou šťávou. Celerové řapíky oloupeme a odstraníme z nich veškeré vláknité části. Nakrájíme je na malé kousky. Rajčata omyjeme, osušíme utěrkou a každé rozkrájíme na osm dílů. Osolíme je. Dva plátky šunky svineme do roliček a nakrájíme je na tenké nudličky. Kuřecí maso a tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme veškeré suroviny s majonézou. Dno salátové mísy vyložíme listy hlávkového salátu, které jsme omyli a osušili. Na ně přeložíme připravený salát. Poprášíme červenou paprikou a podáváme.
Rada: Rajčata na salát vybíráme tvrdší a pevná, okolo stopky ještě lehce nazelenalá. Příliš zralá rajčata pouštějí šťávu a tím narušují chuť salátu.
Pro labužníky: Na kostičky nakrájené jablko jemně změní chuť této osvěžující pochoutky. 


Doporučené nápoje: Růžové víno, sekt, vermut, pivo, minerálka.   

Vánoční krůta

větší krůta (3,5 - 4 kg)., 2 kg kaštanů.,
Nádivka: 1,5 kg prejtu., vejce., 0,8 dl koňaku., 200 g žampionů., svazek petrželky., 4 stroužky česneku., cibule., sůl., pepř.
Šťáva: 2 mrkve., 2 cibule., celer., 2 snítky tymiánu., 3 dl suchého bílého vína., 2 PL telecího nebo hovězího vývaru., 50 g másla., 0,8 dl oleje., sůl., pepř.,
Krůtu pečlivě očistíme a vykucháme. Kaštany vaříme ve vodě a těsně před bodem varu dáme stranou. Slijeme je a oloupeme. Cibuli oloupeme a nesekáme, smícháme ji s prejtem, přidáme usekaný česnek, petrželku a očištěné, na kousky nakrájené žampiony. Vmícháme jedno celé vejce, koňak, osolíme a opepříme.Nádivku prohněteme, naplníme jí krůtu krkem a dobře upěchujeme. Takto naplněnou krůtu pečlivě zašijeme kuchyňskou nití, aby nádivka během pečení nevytékala. krůtu osolíme a opepříme. Oloupeme mrkve, cibule a celer, vše nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou. Krůtu vložíme na větší pekáč, potřeme olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě   přibližně hodinu a pravidelně podléváme. Asi v polovině pečení přidáme do pekáče na kostičky nakrájenou zeleninu (cibuli, celer, mrkev, tymián). Jakmile se zelenina zabarvila do jantarova, vlijeme bílé víno a 2 PL telecího vývaru z kostky, kterou jsme rozpustili ve 4 dl vody. Na závěr propasírujeme šťávu přes jemné síto a dochutíme podle potřeby. Ve šťávě dovaříme kaštany a vše ihned podáváme.
Rada: Aby byla krůta chutnější a šťavnatější, můžeme ji protknout tenkými proužky špeku.


Doporučené nápoje: Červená nebo bílá polosladká vína, pivo, minerálka.

Meruňková roláda

4 vejce., 120 g moučkového cukru., 50 g vanilkového cukru., 100 g polohrubé mouky., 55 g másla., sklenička meruňkové marmelády.,
Rozklepneme vejce, bílky a žloutky oddělíme a umístíme zvlášť do nádobek. Ušleháme žloutky s moučkovým cukre. Šleháme, dokud hmota nezbělaví. Bílky ušleháme na pevný sníh. Ve vodní lázni rozpustíme 35 g másla a necháme vychladnout. Ke směsi žloutků s cukrem po třetinkách střídavě přidáváme sníh z bílků, mouku a rozpuštěné máslo. Vše dobře promícháme, aby těsto bylo hladké. čtverec pergamenového papíru pomažeme másle, cm zkraje na všech čtyrech stranách přeložíme, aby vznikla forma. Papírovou formu vložíme na pekáč a na ni rozprostřeme těsto, jehož tloušťka nesmí přesáhnout 0,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut. Jakmile je piškot upečený, přeložíme ho na navlhčený ubrousek. Pergamenový papír odstraníme. Piškot potřeme vrstvou meruňkové marmelády a svineme ho pomocí navlhčené utěrky. Roládu umístíme na servírovací podnos. Konce šikmo odřežeme. Poprášíme vanilkovým cukrem a podáváme na podlouhlém tácu.
Rada: Chceme-li, aby moučník byl v pravém smyslu slova "domácí" nahradíme kupovanou marmeládu domácím meruňkovým džemem, je-li právě meruňková sezona. Stačí vařit půlky vypeckovaných vyzrálých meruněk 15 minut ve vlastní šťávě.
Obměna: Čokoládová roláda. Piškot potřeme rozpuštěnou čokoládou. 250 g čokolády na vaření pomalu rozpustíme v rendlíku s 1 sklenicí vody.


Doporučené nápoje: Bílé perlivé víno, vinný střik, vermut, káv, čaj, džus.

Kachna na rouenský způsob

menší kachna (asi 1,2 kg) i s játry., 2 kachní játra., 2 šalotky nebo mladé cibulky., 50 g másla., 2 dl červeného vína., sklenka jemného šampaňského tymián., bobkový list., petrželka.,
Kachnu osolíme a opepříme (kachní játra dáme stranou), potřeme ji rozpuštěným máslem a vložíme ji do předem rozpálené trouby péct na 15 až 20 minut. Usekané šalotky osmahneme na troše másla. přidáme bylinky, podlijeme červeným vínem, uvedeme do varu a necháme 5 až 10 minut odpařit. Jakmile je kachna upečená, necháme ji odpočinout 5 minut předtím, než ji začneme krájet. Oddělíme nejdříve stehna, potom křídla a maso nakrájíme na tenké plátky. Vše klademe na nahřátou mísu, mírně osolíme, poklademe několika oříšky másla, přiklopíme a uchováme v teple. Trup kachny rozsekáme na menší kousky a rozlámeme ho. Šťávu zachytíme do nádoby a vlijeme ji k šalotkám. Přilijeme sklenku jemného šampaňského. Promícháme a dáme prohřát. Vidličkou rozmělníme kachní játra na pyré a dáme je podusit do omáčky na minutu. Tekutinu nevaříme, kdybychom ji uvedli do varu, játra vy se nenapravitelně srazila. Kachnu zalijeme trochou rouenské omáčky, ostatní omáčku podáváme v omáčníku zvlášť.
Rada: Je-li kachna malá, můžeme ji naplnit jemnou nádivkou z telecího masa a šunky a okořenit. Po upečení nádivku nakrájíme a rozložíme na mísu do středu mezi plátky masa. Na mísu klademe řadu žampionů a nahoru rozložíme kachnu.
Obměna: Játra můžeme rovněž usekat spolu se 180 g špeku, několika čerstvými žampiony a špetkou provensálského koření.


Doporučené nápoje: Červené aromatické víno, světlé i černé pivo, minerálka.

21. ledna 2010

Karamelový krém

0,5 l mléka., 250 g moučkového cukru., 1/2 špalíčku vanilky., 3 vejce., 30 g hladké mouky., 20 g másla., PL světlého medu., 80 g loupaných mandlí., 1/2 citronu., 2 dl smetany ke šlehání., sáček vanilkového cukru., 
Mléko svaříme spolu s 50 g cukru a 1(2 špalíčku vanilky. Do mísy vsypeme mouku a utvoříme ve středu důlek. Za stálého míchání mouky postupně přidáváme vejce. Poté postupně přiléváme teplé mléko, ze kterého jsme předtím vyjmuli špalíček vanilky. Vzniklý krém propasírujeme přes síto nad kastrolem, v němž jsme mléko vařili. Vrátíme nad mírný oheň a mícháme vařečkou, dokud směs nezhoustne. Jakmile krém začne vřít. přelijeme ho do chladné nádoby a necháme zcela vychladnout. Na teflonové pánvi opražíme mandle. Jakmile jsou osmahnuté dozlatova, nahrubo je usekáme. Ze zbylého cukru si PL dáme stranou a ostatní vsypeme na pánev. Zředíme 5 PL vody a zahřejeme na mírném ohni. Nemícháme, ale občas pánví zatřeseme, aby se teplo rozdělilo po celé ploše. Vaření karamelu bedlivě sledujeme. Jakmile se zbarví, přidáme osmahnuté a usekané mandle. Rychle promícháme dřevěnou vařečkou a přidáme med. Tuto směs, ještě v tekutém stavu, vlijeme na vymazaný plech. Pomocí poloviny citronu rozdělíme karamel do stejnoměrné tenké vrstvy. Necháme vychladnout. Ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem, lžíci zbylého cukru a PL studené vody. Vanilkový krém. promícháme, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Ztvrdlý karamel nakrájíme na malé kousky a rozdrtíme je pomocí válečku. 3/4 karamelových zrnek smícháme s vanilkovým krémem a přidáme 2/3 šlehačky. Krém přeložíme do skleněných pohárů a ozdobíme několika růžičkami ze zbylé šlehačky. Posypeme zrníčky karamelu. Ihned podáváme.
Obměna: Místo karamelu můžeme použít čokoládu


Doporučené nápoje: Voda nebo jemné (sladké) bílé víno. 

Čokoládový pohár

150 g čokolády na vaření nebo cukrářské polevy., 5 PL pomerančové šťávy., 3 hrušky., 0,8 l vanilkové zmrzliny., 150 g smetany ke šlehání., 3 PL koňaku., několik lískových oříšků nebo 1 1/2 čokoládových granulek nebo hoblinek., 4 piškoty nebo vafle., 
Čokoládu nastrouháme nebo ji nakrájíme na malé kousky. Kousky čokolády dáme do rendlíčku, který umístíme nad kastrol s trochou teplé vody. Uchováme v teple na mírném ohni. Příliš nezahříváme, protože čokoláda nesmí překročit teplotu 35 až 37 stupňů C. Do čokolády nepřiléváme vodu! Necháme ji pomalu rozpouštět. Oloupeme hrušky, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na čtvrtky. Každou čtvrtku překrojíme jednou nebo dvakrát v podélném směru. Kousky hrušek dáme do pohárů nebo misek a zalijeme pomerančovým džusem. Smetanu smícháme s vanilkovou zmrzlinou. Opatrně přilijeme koňak. Hotovým krémem plníme poháry nebo misky. Rozpuštěnou čokoládu mícháme, dokud není hladká. Poté ji vlijeme do pohárů nebo misek. Zdobíme oříšky nebo čokoládovými granulkami a piškoty nebo vaflemi. Moučník podáváme ihned nebo velmi krátce po ukončení přípravy. 
Rada: Je-li čokoláda příliš horká, poleva se nebude lesknout a nebude hladká. Čokoládu nikdy nestavíme přímo na plotnu, okamžitě by se spálila a zhořkla by. 
Obměny: 1., hrušky nahradíme jiným ovocem, buď čerstvým, nebo kompotovým. 2., Zmrzlinu nahradíme vanilkovým nebo karamelovým krémem. 3., Pomerančovou šťávu můžeme nahradit jinou ovocnou šťávou a koňak silnou kávou nebo likérem.


Doporučené nápoje: Káva, čaj, vermut, minerálka.

Mexický mléčný krém

1,5 l mléka., 500 g moučkového cukru., špalíček skořice., PL kukuřičného škrobu., 3 PL sherry., 
Moučkový cukr vsypeme do velkého kastrolu. Zalijeme mlékem a promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Přidáme špalíček skořice. Zahřejeme, a jakmile tekutina začne perlit, snížíme plamen. Necháme mírně vřít 30 minut za stálého míchání. Kastrol sejmeme z ohně a odstraníme špalíček skořice. Kukuřičný škrob zředíme v misce trochou studené vody. Přidáme trochu teplého mléka a promícháme. Vše vlijeme do kastrolu a řádně promícháme. Kastrol vrátíme na oheň a vaříme na mírném ohni za stálého míchání, dokud krém zcela nezhoustne a poté dokud nezíská zlatavou barvu. Pokračujeme ve vaření, dokud se krém nezačne oddělovat od stěn kastrolu. Tehdy přilijeme sherry. Na prudkém ohni necháme krém opět zhoustnout. Dáváme dobrý pozor, aby se u dna nepřipaloval. Kastrol stáhneme z ohně, jakmile krém opět zhoustne. Vlijeme ho do širokého poháru a necháme vychladnout.
Rada: Krém můžeme posypat trochou strouhaného kokosu.
Obměna: 1., Aby byl krém hustší, nahradíme kukuřičný škrob bramborovou moučkou nebo krupicí. V tom případě musíme do krému přidat kousek másla. 2., Chuť krému můžeme zvýšit, když do něj přidáme některé jemně voňavé suroviny jako například vanilku, jemně usekanou citronovou nebo pomerančovou kůru, anýz, kávu, čokoládu, květ pomerančovníku nebo hřebíček. 3., Místo sherry zvolíme třešňový likér, rum nebo maraskino.


Doporučené nápoje: sherry, sekt, káva, minerálka.

Štěrbákový salát

150 g tvarohu., bílý jogurt., PL smetany., oloupané natvrdo uvařené vejce., jablko., snítka tymiánu., farmářský dresing., 250 g širokolistého štěrbáku (eskariolu)., větší kadeřavý štěrbák (kolem 300 až 400 g)., 2 L octa nebo citronové šťávy., 2 loupaná rajčata.,
Jogurt a tvaroh ušleháme v misce s PL smetany. Vejce nakrájíme na kolečka a kolečka přepůlíme. vsypeme do mísy. Oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Jablka nakrájíme na silnější kolečka a pak na kostičky. Přidáme je do mísy. Vše smícháme s lístky tymiánu, solí, pepřem a trochou farmářského dresingu. Přiklopíme víkem. Kadeřavý štěrbák očistíme od povadlých listů a zbavíme ho tuhých částí. Opláchneme, odstředíme a nakrájíme na velmi malé a tenké kousky, dlouhé 2 až 3 cm. Ještě jednou dáme okapat a přeložíme do velké salátové mísy. Povadlé listy a tuhou spodní část širokolistého štěrbáku odstraníme a rychle opláchneme. Listy osušíme a nakrájíme na proužky široké asi 3 mm. Přidáme je do mísy. Rajčata nakrájíme na plátky a zbavíme je jader. Několik koleček si dáme stranou na ozdobu. Plátky nakrájíme dále na 2 nebo 3 kousky a přidáme do salátové mísy. Salát přelijeme octem nebo citronovou šťávou. Osolíme a opepříme. Promícháme a necháme odpočinout. Zálivku ochutnáme, případně dochutíme a vlijeme do omáčníku. Povrch salátu ozdobíme kolečky rajčat, která jsme si dali stanou. Salát podáváme spolu se zálivkou v omáčníku.
Rada: Na tento salát můžeme zkombinovat ty druhy salátu, štěrbáku či čekanky, které jsou právě na trhu k dispozici.
Obměny: 1., Tento salát v zimě obměníme tak, že do něj přidáme syrový usekaný špenát nebo propláchnuté kyselé zelí. 2., směs jogurtu se smetanou nahradíme zakysanou smetanou. 3., Místo jablka dáme do zálivky hrušku nebo malé kostička a ananasu. 4., Tymián nahradíme petrželkou nebo pažitkou. 


Doporučené nápoje: Lehké červené víno.

Salát ze syrové zeleniny

1/2 květáku., 250 g žampionů., 1/2 salátové okurky., zelená paprika., avokádo., 3 malá rajčata., 2 nebo 3 celery., 2 PL jemně nasekaných bylinek (petrželka., pažitka., estragon)., šalotka., vejce., KL pikantní hořčice., sklenice olivového oleje., 1/2 citronu., 2 PL smetany., PL kečupu., sůl., kayenský pepř., 50 g černých oliv., 
Oloupeme, očistíme a omyjeme zeleninu. Květák rozebereme na malé růžičky. Žampionům seřízneme nožičky a nakrájíme je na plátky a na kostičky. Okurku oloupeme, papriku zbavíme jádřince a spolu s avokádem vše nakrájíme na kostičky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Celer nakrájíme na tenké nudličky. Veškerou nakrájenou zeleninu přeložíme do mísy. Posypeme jemně usekanými bylinkami a usekanými šalotkami. V mixéru nebo elektrickým šlehačem rozšleháme celé vejce s hořčicí a olejem. Přilijeme citronovou šťávu, smetanu, vmícháme kečup a špetku kayenského pepře. Znovu promícháme. Zálivku zalijeme syrovou zeleninu v míse. Salát jemně promícháme a ozdobíme  černými olivami. 
Rada: Abychom obměnili způsob servírování, můžeme misky nebo široký talíř vyložit listy hlávkového salátu a na ně rozdělit salát ze syrové zeleniny.
Obměny: 1., V zimě můžeme nahradit rajčata jablky a zdobit ořechovými jádry. 2., V případě, že držíme dietu, připravíme zálivku z nízkotučného tvarohu, citronu a bylinek. Tuto zálivku podáváme zvlášť.

 

Doporučené nápoje: Lehké vílé víno nebo červené víno, ovocné šťávy, minerálka.

Pomerančová želatina

kg červených pomerančů., 5 vaječných žloutků., 150 g krupicového cukru., 250 g smetany ke šlehání., 4 lístky želatiny.,
Pečlivě omyjeme a osušíme dva pomeranče a jemně nastrouháme jejich kůru. Všechny pomeranče vymačkáme, jeden si ponecháme, šťávu vlijeme do kastrolu, který umístíme na mírný oheň, přidáme 4 lístky želatiny a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. 5 vaječných žloutků dáme do mísy, přisypeme 150 g cukru a strouhanou pomerančovou kůru a vše rozšleháme, dokud nevznikne pěna. Na pěnu pomalu vléváme šťávu z pomerančů s rozpuštěnou želatinou a stále mícháme. Vše přelijeme zpět do kastrolu a za stálého míchání dřevěnou vařečkou na mírném ohni zahříváme 3 až 4 minuty. Dáváme pozor, abychom směs neuvedli do varu. Krém přelijeme do hlubší mísy a necháme vychladnout. V misce ušleháme šlehačem nebo metlou 250 g smetany a jemně ji vmícháme k vychladlému krému. Směs uložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny. Po uplynutí předepsané doby směs rozdělíme do pohárů a každý z nich ozdobíme kolečkem oloupaného pomeranče.
Rada: Na konci zahřívaní přidáme do směsi PL pomerančového likéru.
Obměna: Pomeranče (šťávu a kůru) nahradíme 500 g jahod nebo malin, které jsme předtím 15 minut povařili na mírném ohni a rozmačkali na pyré. Ve směsi necháme rozpustit želatinu.



Doporučené nápoje: Sekt, vermut, káva, minerálka.

Banány v těstíčku

4 banány., 100 g hladké mouky., 2 vejce., 100 g krupicového cukru., 2 PL oleje., 2 likérové sklenky rumu., špetka soli., olejová lázeň.,
Mouku vsypeme do mísy a utvoříme důlek. Do něj vlijeme sklenici studené vody, rozklepneme 2 celá vejce, přidáme PL krupicového cukru. olej a špetku soli. Vše pečlivě promícháme dřevěnou vařečkou, aby vzniklo hladké těstíčko. Těsto necháme hodinu odpočinout. Po uplynutí této doby oloupeme banány a přepůlíme je v podélném směru. Půlky banánů napichujeme na vidličkou a postupně je obalujeme v těstíčku. Obalené banány smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se banány dozlatova osmažily (je třeba počítat 4 až 5 minut), vyjmeme je z oleje naběračkou s otvory a klademe je na kuchyňský papír, který přebytek oleje odsaje. Na nahřátý talíř  klademe usmažené poloviny banánů a sypeme je krupicovým cukrem. V malém rendlíčku mírně zahřejeme rum a banány v těstíčku jím zakapeme. Ihned podáváme a před hosty flambujeme.
Rada: Na tento pokrm se nehodí příliš zralé banány, jejichž slupka je již mírně skvrnitá. Při smažení by nedržely vcelku. 
Pro labužníky: Banány v těstíčku jsou čínskou specialitou. Chceme-li přesně dodržet tradice čínské kuchyně, použijeme na flambování místo rumu rýžovou pálenku. Tento bezbarvý destilát, který koupíme ve specializovaných prodejnách, má velmi jemné aroma.

Doporučené nápoje: Lehké bílé stolní víno, růžové perlivé víno, minerálka, čaj.

Míchaná vejce s krevetami

8 vajec., 2 PL smetany., 200 g předvařených vyloupaných krevet., několik celých krevet na ozdobu., 50 g másla., 4 krajíčky toastového bílého chleba., sůl., pepř., paprika., 
Máslo dáme do misky s kulatým dnem a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě nařízené na maximum. Misku vyjmeme z trouby. Rozklepneme do ní vejce a ušleháme je metlou nebo elektrickým šlehačem. Osolíme, popepříme a přidáme špetku papriky. Znovu ušleháme a vrátíme do trouby nařízené na maximum na 1 minutu. Znovu vyjmeme misku z trouby a rozšleháme, abychom rozmělnili vaječné hrudky. Tento postup, to je vaření a šlehání, zopakujeme ještě třikrát. Po čtyřech minutách vaření vrátíme misku do trouby na 30 vteřin na maximum, poté ji opět vyjmeme a obsah rozšleháme. Přidáme krevety a vrátíme do trouby na 30 vteřin na maximum. Ještě jednou šleháme vejce s krevetami, a přiléváme smetanu. Směs bude mnohem hladší. Podáváme s krajíčky opečeného toastového chleba. Zdobíme celými krevetami.
Rada: Tento pokrm lze podávat s křupavým hlávkovým nebo křehkým salátem. Jídlo zakončíme moučníkem, kterým může být například závin. Míchaná vejce lze uchovat v teple půl hodiny v klasické vodní lázni, v níž není vroucí voda.
Obměna: Krevety můžeme nahradit tygřími krevetami, které  nakrájíme na kousky. Je to poněkud nákladnější pokrm, ale vynikající! Krevety se dají koupit předvařené.

Doporučené nápoje: Suché bílé víno, vinný střik, minerálka.

Šátečky s rokfórem a ořechy

balíček listového těsta., 200 g rokfóru (nivy)., 100 g ořechových jader., 3 dl smetany., 40 g másla., 2PL hladké mouky., špetka muškátu., 2 vejce., sůl., pepř., 
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Přilijeme smetanu, rozšleháme na hustý bešamel, mírně osolíme, opepříme a vmícháme na drobné kousky nakrájený nebo ustrouhaný rokfór (nivu). Řádně promícháme. Ořechová jádra usekáme a přidáme do připravené sýrové omáčky. Přidáme vaječný žloutek, okořeníme muškátem, rozšleháme a směs necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme a pomocí sklenice o průměru 8 až 10 cm tvoříme kolečka. Okraje koleček potřeme ušlehaným vejcem . Doprostřed umístíme vždy větší PL vychladlé sýrové nádivky. Kolečka přehneme a okraje k sobě pevně přitlačíme. šátečky potřeme mašlovačkou namočenou v rozšlehaném vejci. necháme je odpočinout přibližně půl hodiny v chladničce. Poté je pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Podáváme teplé. 
Rada: Rokfór nebo niva musí být před přípravou dokonale tuhé. Okraje koleček z listového těsta je třeba pomazat ušlehaným vejcem, aby držely u sebe.

Doporučené nápoje: Červené víno, pivo, minerálka.

Palačinkový dort

250 g mouky., 3 vejce., 0,5 l mléka., 25 g másla., 1,5 kg jablek., 100 g cukru krupice., 1/2 špalíčku vanilky., špetka skořice., 1/2 KL jemné soli., 
Připravíme si jablečný kompot. Oloupeme jablka, odstraníme jádřince, nakrájíme je na plátky a dáme je dusit do kastrolu spolu s 75 g cukru, 1/2 špalíčku vanilky a špetku skořice. Do mísy sypeme 250 g mouky, přidáme 3 celá vejce, 1/2 KL soli a 25 g cukru. Postupně přiléváme 0,5 l mléka a šleháme metlou. Na teflonové pánvi na mírném ohni rozpustíme 25 g másla. jakmile máslo pění, vlijeme ho do těsta. Rozšleháme, aby se máslo dobře spojilo s těstem. Postupně na pánvi pečeme palačinky, jednu po druhé, každou palačinku pečeme několik vteřin z každé strany. Hotové palačinky klademe do tepla na talíř umístěný nad kastrolem s horkou vodou. Jakmile jsme dokončili pečení palačinek, připravíme si kulatou zapékací nádobu, na jejíž dno položíme palačinku, rozprostřeme na ni vrstvu jablečného kompotu, přiklopíme další palačinkou a postup opakujeme až do vyčerpání upečených palačinek. Získáme palačinkový dort plněný jablečným kompotem. Dort vložíme na několik minut do předehřáté trouby, nakrájíme na díly a podáváme.
Rada: Palačinky, které jsme neplnili ani nepotírali krémem, se dají dobře zmrazit. Připravíme si je podle obvyklého receptu a necháme je vychladnout. Potom je vršíme jednu na druhou a mezi ně klademe speciální fólii do mrazniček nebo alobal. Nestohujeme jich víc než 6 až 10 najednou. Necháme je rozmrazit 30 minut při pokojové teplotě. Palačinky nahřejeme na talíři, který jsme umístili nad kastrol s vařící vodou nebo je vložíme na několik vteřin do mikrovlnné trouby. Poté je použijeme podle vlastního vkusu a potřeby.

Doporučené nápoje: Ovocná šťáva, lehké stolní víno, minerálka, perlivé růžové víno.

Bretaňský bochánek

250 g polohrubé nebo hrubé mouky., 150 g krupicového cukru., 150 g másla., 3 vejce., 1 žloutek., malá sklenka rumu., špetka soli.
Ve velké míse utřeme vařečkou máslo, aby dostatečně změklo. Jakmile je měkké, přidáme cukr a vše dobře promícháme, aby vznikla celistvá hmota. Přidáme celá vejce, špetku soli, potom poprášíme po troškách moukou. Přilijeme malou sklenku rumu a těsto dlouze a důkladně zpracováváme. Formu hojně vymažeme máslem a těsto do ní přeložíme. Ušleháme žloutek a mašlovačkou jím potřeme povrch těsta. Vidličkou nakreslíme na povrch těsta vzor podle vlastního vkusu. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 40 minut. Před podáváním necháme vychladnout.
Rada: Recept na tento bochánek nechybí v žádné bretaňské kuchařce. Je výborný jako moučník, dobře chutná namáčený v bílé kávě nebo v červeném víně. Někde do těsta přidávají švestky máčené v rumu. Bochánek můžeme rovněž podélně přepůlit a naplnit pikantní marmeládou.

Doporučené nápoje: Jablečný mošt, ovocné šťávy, minerálka, červené víno, bílá káva.

Pomeranče po turecku

6 pomerančů., 850 g moučkového cukru. sklenka cointreau nebo jiného pomerančového likéru.,
Pomeranče pečlivě omyjeme pod tekoucí studenou vodou, očistíme je kartáčkem a osušíme. Potom ze čtyř pomerančů oloupeme speciálním nožíkem kůru. Kůru vložíme do kastrolu a přelijeme studenou vodou. Uvedeme do varu a vaříme 1 až 2 minuty. Necháme ji okapat a pomocí ostrého nože z ní nakrájíme tenké nudličky. Cukr vsypeme do jiného kastrolu. Přidáme 1 sklenku vody a zahřejeme. Přidáme nudličky pomerančové kůry a necháme vařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Mezitím nad miskou, do níž necháme kapat šťávu, oloupeme pomeranče až na dužinu a nakrájíme je na 4 nebo 5 silnějších plátků. Je-li třeba odstraníme jádra. Do sirupu přidáme šťávu, která nám při loupání a krájení pomerančů vytekla. Necháme pár minut mírně povařit, sirup by měl mírně zhoustnout. Naběračkou s otvory vybereme kůru z kastrolu. Přilijeme sklenku likéru a pomícháme. Plátky pomeranče vložíme do hluboké servírovací mísy a přelijeme vařícím sirupem. Ozdobíme nudličkami pomerančové kůry. necháme v chladnu macerovat 2 hodiny před podáváním. 
Obměna: Do kastrolu s cukrem a vodou přidáme citronovou šťávu. Budeme-li moučník podávat dětem, nebudeme používat alkohol. Sirup z citronů nebo z mandarinek alkohol plně nahradí. Na jeho přípravu omyjeme a osušíme 2 kg mandarinek nebo 8 zralých středních a chemicky neošetřených citronů. ustrouháme jejich kůru. Každý kousek ovoce potřeme 500 g cukru v kostkách tak, aby jejich povrch změnil barvu. Přilijeme citronovou nebo mandarinkovou šťávu, šťávu z 1/2 pomeranče a 2 g kyseliny citronové. Vše přelijeme 0,25 l vody, která se vařila 5 minut, přiklopíme pokličkou a necháme odpočinout alespoň 3 dny. Občas promícháme. Po uplynuté předepsané doby propasírujeme směs přes vyvařené bílé pláténko, přelijeme do pečlivě umytých lahví, které jsme vypláchli vroucí vodou, a uzavřeme je vyvařenými zátkami.

Doporučené nápoje: Ovocný džus, vinný střik, ovocný likér, káva.

20. ledna 2010

Staropařížská brioška

250 g krupice., 40 g + větší oříšek másla na vymazání formy., 3 vejce., 1 žloutek., 10 g droždí., 1/2 KL jemné soli., PL moučkového cukru., 0,5 dl vlažné vody., 
Do velké mísy vsypeme mouku. Uprostřed vyhloubíme důlek. Posolíme, vsypeme cukr a tři celá vejce ušlehaná jako na přípravu omelety. Droždí rozdrobíme do vlažné vody. Tekutinu s droždím vlijeme do mísy a dobře promícháme. Máslo rozpustíme a přidáme do těsta. Vše zpracujeme ručně. Jakmile je těsto hladké, překryjeme mísu utěrkou a těsto necháme odpočinout na teplém místě mimo průvan přibližně na 2:30 hodiny. Ke konci uvedené doby by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Několikrát ho obrátíme vařečkou, pak rukou. Znovu se slehne. Těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části. 3/4 těsta budeme potřebovat na spodní díl briošky a 1/4 těsta na horní kouličku. Kulatou formu vymažeme máslem včetně krajů. Do vymazané formy umístíme větší bochánek těsta a prstem uděláme uprostřed otvor. Ostatní těsto zpracujeme do kulatého bochánku, jehož jednu stanu vytvarujeme do špičky. Špičku zapíchneme do otvoru ve větším bochánku ve formě. Překryjeme a uložíme stranou na 1 až 2 hodiny, dokud těsto nenakyne tak, že bude dosahovat cm pod okraj formy. Jakmile je těsto patřičně vykynuté, potřeme ho povrchu mašlovačkou namočenou ve vaječném žloutku, který jsme rozšlehali v PL studené vody. Postupujeme opatrně, aby se těsto neslehlo. Spodní bochánek na povrchu několikrát nařízneme v místě, kde se stýká s horní kouličkou, aby z těsta během pečení mohla unikat pára. Pečeme 30 až 35 minut v předehřáté troubě. Vyčkáme, dokud bochánek nevychladne. Vlažnou briošku vyklopíme z formy.
Rada: Bochánek (briošku) konzumujeme buď samostatně, nebo s dezertním krémem. Používáme-li sušené droždí, pečlivě si přečteme pokyna na obalu. Připravujeme-li bochánek poprvé, použijeme kulatou koláčovou formu. Výsledek nebude příliš výstavný, ale chutnat bude. 

  Doporučené nápoje: Čaj, káva nebo čokoláda.

Piškotový dort s červeným ovocem

piškotový korpus., 125 g smetana ke šlehání., 400 g jahod., 300 g malin., 50 g moučkového cukru., 5é g cukru na pospání (vanilkový cukr).,
Jahody a maliny omyjeme, necháme okapat a zbavíme je stopek. 200 g jahod a 200 g malin vsypeme do kastrolu, podlijeme 0,5 dl vody, osladíme 50 g cukru a podusíme na mírném ohni 15 minut. Ovoce rozmixujeme. Pyré z červených plodů přelijeme do mísy a uložíme do chladna. V míse ušleháme vychlazenou šlehačku. Do ušlehané šlehačky vmícháme 50 g cukru (vanilkového). Piškotový korpus přeložíme na kulatý dortový podnos, nakrájíme ho na čtyři díly, každý z nich ozdobíme šlehačkou a ozdobíme zbylými jahodami a malinami. Každý díl podáváme zvlášť politý ovocným pyré.  
Rada: Malinový nebo jahodový dort -  budeme potřebovat 0,5 l šlehačky a kg ovoce. Piškotový korpus překrojíme podélně na dva díly. oba díly zvlhčíme třešňovou šťávou (můžeme použít i trochu likéru). Spodní díl poklademe polovinou ovoce. Na ovoce navrstvíme šlehačku. Horní díl přiložíme na vrstvu šlehačky a znovu poklademe druhou polovinou ovoce a potřeme silnou vrstvou šlehačky. Uložíme do chladna. 
Obměna: Korpus můžeme plnit různými krémy a vylepšit čokoládovou polevou. Plníme-li vanilkovým krémem, můžeme do krému (pokud dort nebudou konzumovat děti) přidat vaječný koňak nebo lžičku rumu.


Doporučené nápoje: Růžový sekt, minerálka, káva.

Broskvové koblížky

kg zralých broskví., 60 g vanilkového cukru., 2 vejce., 15 g polohrubé moky., PL olivového oleje., špetka soli., sklenka mléka., kůra z jednoho citronu., dl koňaku., olej na smažení., PL moučkového cukru., 
Dvě hodiny před podáváním si připravíme koblihové těsto. Do mísy vsypeme prosátou mouku a uprostřed utvoříme důlek. Do něj rozklepneme dvě celá vejce, přidáme špetku soli a PL moučkového cukru. Přidáme PL olivového oleje. Těsto mícháme dřevěnou vařečkou, potom zředíme sklenicí mléka. Dochutíme koňakem. Těsto zpracujeme. Mícháme dokud těsto není dokonale hladké. Citronovou kůru vmícháme do těsta. Mísu přikryjeme a těsto necháme 1 nebo 2 hodiny odpočinout v chladnu. Broskve vložíme na minutu do kastrolu s vroucí vodou. Potom je oloupeme a rozpůlíme. Odstraníme pecky, a jsou-li broskve velké, ještě každou půlku překrojíme. Těsto lehce rozšleháme a namáčíme do něj po jednom kousky ovoce. Ovoce takto obalené v těstě klademe do rozpáleného oleje. Koblížky necháme, aby smažením nabobtnaly. Obracíme je obracečkou s otvory zhruba po 2 minutách. Celková doba doba smažení jsou 4 minuty. Osmažené koblížky necháme okapat a klademe na kuchyňský papír. Hotové koblížky sypeme vanilkovým cukrem a podáváme je teplé. 
Rada: Koblihy se smaží po malých množstvích, aby se nesnížila teplota oleje.
Obměny: 1., Aby koblížky byly nadýchané, přidáme do těsta vaječný bílek. 2., Příprava koblížků bude snazší, přidáme-li do důlku v mouce olej a oříšek pekařského droždí. Těsto zředíme přiléváním vlažné vody, dokud nebude dostatečně řídké. Přidáme lehce ušlehaný vaječný bílek a necháme odpočinout při pokojové teplotě.   

Doporučené nápoje: Růžové nebo perlivé víno, čaj, grog, káva, minerálka.

Zeleninová Farandola

hrst čerstvého zeleného hrášku., hrst naklíčeného munga., hrst zelených fazolek., 1/2 květáku., svazek zelených cibulek., 2 mrkve., cuketa., brokolice., červená paprika., 3 malé nové brambory., 60 g másla., sůl., pepř., 
Mrkve, cuketu a brambory nakrájíme na silnější tyčinky. Květák rozebereme na růžičky, zelené cibulky a papriku nakrájíme na nudličky. V několika kastrolech budeme vařit zeleninu odděleně ve vodě osolené špetkou soli. Zelenina má být po uvaření lehce křupavá. Po uvaření ji propláchneme pod studenou vodou, dáme okapat a uložíme stranou. Před podáváním rozpustíme na pánvi máslo s kapkou vody a na něm opečeme veškerou zeleninu. Při opékání ji třeba zeleninu míchat. Horkou zeleninu rozdělíme na větší mísu a střídáme barvy. K salátu podáváme bílý chléb, toasty nebo brambory vařené v páře.
Rada: Farandolu můžeme podávat jako výtečnou dietní přílohu k minutkám.

Doporučené nápoje: Lehká stolní vína, minerálka s citronem.

Pikantní žampiony po provensálsku

500 g žampionů., 4 PL citronové šťávy., 4 PL olivového oleje., velká cibule usekaná najemno., 3 stroužky česneku, který vyloupeme a rozdrtíme., černý pepř., 400 g loupaných malých rajčat., 10 až 12 oliv plněných paprikou., sůl., 2 PL provensálského koření., 
Žampiony seřízneme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Malé žampiony necháme vcelku, velké překrojíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Vsypeme je do mísy, zalijeme citronovou šťávou a promícháme.Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na mírném ohni na něm osmahneme cibuli a česnek. Rajčata nakrájíme na 6 až 8 čtvrtek, podle potřeby odstraníme tvrdé části pod stopkou a případně i jádra. Do pánve přidáme žampiony a po uplynutí 2 až 3 minut i rajčata. Pánev přiklopíme a dusíme 5 až 6 minut. Olivy nakrájíme na kolečka, přidáme je k žampionům, osolíme a opepříme podle chuti. Přidáme bylinky a promícháme.
Rada: Žampiony po provensálsku podáváme samostatně, jako zeleninu nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Přípravě žampionů musí předcházet jejich důkladné očištění. Žampiony neloupeme, ztratily by přírodní vůni, ale omyjeme je kartáčkem pod vodou s přísadou octa nebo citronové šťávy, aby žampiony nečernaly. 
Obměna: Můžeme podle chuti okořenit žampiony koriandrem, petrželkou a šalotkami.



Doporučené nápoje: Růžové nebo bílé lehké víno, sekt, minerálka.

Palačinky Suzette

125 g hladké mouky., 3 vajce., 3,5 dl mléka., špetka soli., PL moučkového cukru., PL oleje., 50 g změklého másla.,
Náplň: 3 mandarinky (nebo 2 pomeranče)., 100 g moučkového cukru., 125 g másla., 3 PL pomerančového likéru., 4 PL koňaku., několik kapek citronové šťávy.,
Rozklepneme 3 celá vejce. Přidáme PL moučkového cukru a špetku soli. Ušleháme vejce s cukrem vidličkou nebo metlou a pomalu vmícháme mouku. jakmile těsto začne houstnout, přiléváme po částech mléko, dokud těsto nebude tekuté. Podle potřeby přilijeme trochu vody, těsto musí být jako hladký krém, který zakryje vypouklé dno lžíce. Necháme v chladnu odpočinout hodinu. v misce smícháme PL oleje a 50 g změklého másla. Směs uložíme poblíž zdroje, na němž budeme smažit palačinky. Použijeme mělkou teflonovou pánev. Mašlovačkou (nebo stočeným kuchyňským papírem) namočenou ve směsi oleje a másla lehce potřeme pánev. Naběračkou nabereme malé množství těsta a opatrně je rozlijeme na horkou pánev. Pánví kolébáme, aby se těsto rozprostřelo rovnoměrně po celé její ploše. Pánev vrátíme na oheň a palačinku pečeme 1 až 2 minuty. obrátíme dřevěnou vařečkou nebo nadhodíme palačinku tak, aby se obrátila na druhou stranu. Tímto způsobem připravíme 12 palačinek a průběžně je ukládáme do tepla. V misce smícháme 125 g změklého másla a moučkový cukr. Přidáme šťávu z mandarinek nebo pomerančů a strouhanou kůru, pak PL pomerančového likéru, PL koňaku a několik kapek citronové šťávy. Na každou palačinku umístíme PL této směsi, palačinku přeložíme čtyřikrát a klademe na servírovací mísu, kterou udržujeme v teple. Na stůl přineseme mísu s palačinkami a malý rendlík na omáčku. V rendlíku na malém stolním ohřívači zahříváme zbylý pomerančový likér a zbytek koňaku. Jakmile je alkohol horký, zapálíme ho a opatrně přelijeme přes palačinky.

Doporučené nápoje: Džus, minerálka, káva, čaj.

Pizza čtvero ročních období

250 g hladké mouky., 15 g droždí., 2 špetky moučkového cukru., 6 PL olivového oleje., cibule., stroužek česneku., 70 g žampionů., PL nudliček červené papriky., PL nudliček zelené papriky., konzerva  sekaných rajčat., 2 nebo 3 PL vařené zeleniny (pórek., květák., celer., nebo cukety)., 3 nebo 4 zelené olivy nakrájené na plátky., 4 plátky sardelek., 2 čerstvá zralá rajčata., 50 g strouhaného parmazánu., KL oregana., pepř., sůl., 
Připravíme si těsto. Nejdříve rozdrobíme droždí do 1/2 sklenice vlažné vody. Mouku vsypeme na vál (20 g si dáme stranou) a uprostřed vyhloubíme důlek, přidáme špetku soli. Do důlku vlijeme 1/2 sklenice vody a zpracujeme s moukou. Přilijeme vodu, v níž jsme rozpustili droždí. Nakonec přidáme PL oleje. výsledkem by mělo být pružné těsto Nasekáme cibuli a prolisujeme stroužek česneku. Na pánvi rozehřejeme PL olivového oleje. A osmahneme na něm cibuli a drcený česnek. V malé misce smícháme polovinu obsahu pánve s nudličkami paprik. Přidáme 1/2 PL oleje., PL rajčatové dužiny, sůl, pepř. Žampiony propláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na plátky. V jiné misce smícháme zbytek obsahu pánve s plátky žampionů. Přidáme 1/2 PL oleje., PL rajčatové dužiny. Osolíme a opepěíme. Vařenou zeleninu smícháme s olivami, které jsme nakrájeli na plátky. Mezi tím si troubu předehřejeme a formu na pizzu vymažeme olejem. Vál pomoučíme a těsto rozválíme válečkem. Utvoříme kolo o průměru 30 cm. Těsto necháme ještě 15 minut kynout. Oloupeme rajčata, která jsme předtím spařili ve vroucí vodě. Nakrájíme je na kousky a přidáme k předchozí směsí. Pizzu po celé ploše potřeme směsí rajčat a oleje. Posypeme oreganem. Čtvrtku pizzy obložíme směsí paprik druhou čtvrtku žampiony, další čtvrtku vařenou zeleninou a poslední sardelkami. Celou pizzu posypeme strouhaným parmazánem. Pizzu umístíme doprostřed trouby a pečeme 20 až 25 minut.
Obměna: Sardelky nahradíme sardinkami.

Doporučené nápoje: Chianti nebo jiné suché červené víno, vinný střik, pivo, minerálka.

19. ledna 2010

Kuřecí stehýnka po tyrolsku

4 kuřecí stehna., 4 rajčata., 200 g mozzarelly., 0,5 dl olivového oleje., 4 tenké plátky šunky.,
Marináda: šťáva ze dvou citronů., 1/2 KL prášku tandoori nebo jiného lehce pálivého koření., 1/2 KL kurkumy., 1/2 cibule., 3 stroužky česneku., PL worcesteru., KL tabasca., 0,5 dl oleje., sůl., pepř.,
Kuřecí stehna očistíme, uložíme je do nádoby, poprášíme kurkumou a tandoori, zalijeme citronovou šťávou, přidáme nasekaný česnek a cibuli, ochutíme worcesterem a tabascem, osolíme, opepříme, přilijeme olej a promícháme. Necháme marinovat alespoň 24 hodin v chladničce. Rajčata ve spodní části seřízneme a lžičkou vydlabeme dužinu. Mozzarellu nakrájíme na kostičky, naplníme jimi vydlabaná rajčata, mírně osolíme, opepříme a zalijeme trochou olivového oleje. Těsně před podáváním necháme kuřecí stehna okapat a grilujeme je za občasného potírání marinádou. Rajčat dáme na 10 minut do trouby. Grilovaná kuřecí stehna podáváme s rajčaty s mozzarellou. Stehna na povrchu obložíme plátky šunky, které jsme osmahli na pánvi.
Rada: Kuřecí stehna je třeba dlouho marinovat. Labužníci mohou do marinády přidat špetku kayenského pepře, aby zvýraznili chuť. Podle tohoto receptu lze připravit i barbecue.

Doporučené nápoje: Rulandské bílé, pivo, minerálka.

Rýže s hrozinkami

60 g rýže., 0,75 l mléka., PL hrozinek., 30 g cukru., PL vanilkového cukru.,
Rýži propláchneme a necháme okapat. Nasypeme ji do vyšší nádoby (například bábovkové formy) a přelijeme 1/2 sklenice vody. Překryjeme potravinářskou fólií, v níž uděláme na 2 až 3 místech otvory, a vše dáme péct do mikrovlnné trouby na 5 minut na maximum. K rýži přilijeme mléko, přidáme moučkový a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme. Vložíme do trouby bez dalšího přikrývání fólií a pečeme 30 minut na maximum. občas promícháme. 10 minut před koncem pečení přidáme okapané hrozinky. Ještě teplou rýži vsypeme do misek, necháme vychladnout a podáváme vlažnou nebo studenou.
Rada: Hrozinky před přidáním do rýže namočíme v troše vody, případně v rumu nebo koňaku.
Obměna: Nemáme-li k dispozici mikrovlnnou troubu, uvedeme do varu 1,5 l vody a do vroucí vody vsypeme rýži (použijeme raději kulatou rýži než rýži dlouhozrnnou nebo předvařenou). vaříme 3 minuty. Svaříme plnotučné mléko. Rýži scedíme a vsypeme do vroucího mléka. Vaříme 15 minut za stálého míchání,  aby se zrnka rýže neslepovala a nelepila ke dnu. Sejmeme z ohně a vmícháme cukr a vanilkový cukr a jemně promícháme vidličkou.




Doporučené nápoje: Ovocná šťáva nebo jemné bílé víno, čaj, minerálka.

Dietní tvarohový moučník

250 g nízkotučného tvarohu., 3 vejce., 3 PL hladké mouky., 70 g moučkového cukru., 1 nebo 2 PL tekutého karamelu., 0,5 kg třešní., 1 nebo 2 špetky skořice.,
Třešně omyjeme a vypeckujeme. vložíme je do velké mísy, která se hodí do mikrovlnné trouby, nebo do několika menších misek. V jiné míse rozšleháme celá vejce a zaprášíme cukrem. Jakmile vznikne bílá pěna, zaprášíme moukou, přidáme tvaroh a dobře promícháme. Nakonec přilijeme karamel a přidáme špetku skořice. Krém nalijeme na třešně. Mísu nebo misky vložíme do mikrovlnné trouby a pečeme na maximum 5 minut bez přiklopení. Moučník podáváme vlažný.
Obměny: 1., Třešně nahradíme různobarevnými a chuťově odlišnými druhy ovoce: jahodami, kiwi, hruškami nebo meruňkami. Použijeme-li meruňky, nahradíme skořici KL mandlového prášku. 2., Nedržíme-li právě přísnou dietu, nahradíme nízkotučný tvaroh tvarohem se 40% tuku. 3., Držíme-li velmi přísnou dietu, můžeme nahradit cukr umělým sladidlem. Místo hotového karamelu, který je na přísnou dietu velmi sladký, rozmícháme vanilkový extrakt s několika kapkami teplé vody. Chuť zůstane stejná, ale kalorií je méně!

Doporučené nápoje: Voda nebo bílé víno.

18. ledna 2010

Špenátová omeleta

8 vajec., 100 g špenátu., oříšek másla., PL oleje., PL smetany., pažitka., kerblík nebo špetka anýzu., sůl., pepř.,
Listy špenátu pečlivě omyjeme, osušíme a odstraníme stopky. ostrým nožem listy nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme olej a máslo. Na tuku podusíme špenát několik minut na mírném ohni. Mezitím do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a kerblík a vše ušleháme. Takto připravená vejce vlijeme na pánev na dušený špenát, zvýšíme plamen a omeletu pečeme několik minut. Střed omelety řádně mícháme vařečkou, abychom urychlili srážení vajec. Jakmile je omeleta upečená, necháme ji sklouznout na servírovací talíř, přeložíme ji a ihned podáváme.
Rada: Aby omelety byla nadýchaná, ušleháme vejce s kapkou vody nebo mléka. Šleháme nejlépe vidličkou. Žloutky budou "křupavé".
Obměna: 1., Špenát můžeme nahradit šťovíkem nebo použít obojí. 2., Hodláme-li připravit omeletu s mátou, stačí nám deset čerstvých lístků a smícháme je s ušlehanými vejci. 3., Čtvrtka papriky nakrájené na nudličky stačí k tomu, aby omeleta byla voňavá. Papriku necháme mírně podusit na pánvi a pak vlijeme ušlehaná vejce.

 Doporučené nápoje: Stolní bílé nebo červené víno, vinný střik, pivo, minerálka.

Kachna na broskvích


kachna (cca kg)., kg broskví (nebo velká konzerva broskvového kompotu)., oříšek másla., sůl., pepř.,
Broskve dáme na Několik minut spařit do vroucí vody a oloupeme je. Poté je rozpůlíme a vypeckujeme. Kachnu uvnitř osolíme a opepříme, naplníme ji polovinou ovoce a otvor pečlivě zašijeme. Kachnu přeložíme na pekáč a dáme péct do trouby asi na 1:15 hod. (podle velikosti kachny). Chvíli před pečení rozpustíme na pánvi větší oříšek másla a opečeme na něm na prudkém ohni půlky broskví, aby získaly zlatavou barvu. Kachnu přeložíme na servírovací mísu, obložíme ji na másle osmaženými půlkami broskví a podáváme.
Rada: Vypečenou šťávu z kachny odmastíme, přilijeme šťávu z broskvového kompotu a 1 1/2 PL octa. Necháme mírně přejít varem. Ve šťávě podusíme 5 minut plátky broskví. Ve výpeku z kachny rozředěném šťávou z broskvového kompotu a 5 PL vody můžeme podusit 5 až 6 čtvrtky broskví, které po uplynutí předepsané doby vyjmeme, šťávu necháme mírně vydusit a před podáváním do ní vmícháme dl smetany a prohřejeme.

Doporučené nápoje: Polosladké červené víno nebo bílé víno výraznější chuti, džus, minerálka.