2. března 2010

Drak

vepřový bůček,točený drůbeží salám,pepř,nové koření,bobkový list,sladká paprika,curry,chilli paprička ,cibule ,česnek, kečup, sojová omáčka,špetka cukru
Bůček rozdělíme na tuk a maso. Obojí pokrájíme na kostičky. Tuk vyškvaříme a v sádle osmažíme cibuli do zlatova. Přidáme pokrájené maso a získané škvarečky, necháme zatáhnout, přidáme mletý pepř, mleté (nebo v hmoždýři utlučené) nové koření, papriku a curry, sůl, lžíci kečupu, špetku cukru, osmahneme, podlijeme troškou horké vody, přidáme lžíci kečupu a podle chuti sojovou omáčku. Dusíme do změknutí (pro urychlení je možno použít tlakový hrnec). Nakonec zahustíme trochou jíšky do konzistence řidší kaše a dochutíme chilli papričkou. Podáváme v misce nebo hlubokém talíři nalité na kolínka nebo jiné těstoviny.

Draci z bůčku

750 vepřového bůčku,sůl, česnek,kmín,paprika,1 cibule,2 dl vody,30 g hladké mouky
Bůček nakrájíme na větší kousky , osolíme dáme na pekáček , sypeme nahrubo nasekaným česnekem , kmínem , paprikou , nakrájenou cibulí . Podlejeme vodou ,pečeme do změknutí. Maso vyndáme , zaprášíme moukou .

Vepřové maso na kopřivach

400 g libového vepřového,1 větší cibule,3 hrsti kopřivových listů,3 stroužky česneku,4 lžíce oleje,2 dcl. piva,půl lžíčky mletého zázvoru a sladké papriky,sůl,pepř,curry, chilli,pórek
Maso nakrájejte na menší kostky,přidejte na hrubo nakrájenou cibuli,kopřivy,pórek,pokrájený česnek,osolte,okořeňte,zalijte pivem a olejem.Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu.Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi.Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.Pivo pak chutná znamenitě!!

Dijonské maso

600 g vepřové kotlety, 250 ml smetany, 1/8 kg másla, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce kaparu, pepř, sůl, 1 balení Maggi Bramboré kaše
Kotlety lehce naklepeme, opepříme, osolíme a osmažíme 10 minut z obou stran na másle. Vyjmeme, do výpeku dáme hořčici a nasekané kapary a zalejeme smetanou. Lehce provaříme a vložíme zpět kotlety.

Vepřové řízky

400 g kotlet, 3 vejce,3 lžíce solamylu, 3 lžičky maggi,3 lžičky worchestru, 3 lžičky mleté sladké papriky,1 lžička soli a pepře
Kotlety nakrájíme na nudličky.Vše smícháme v míse a necháme odstát v lednici po dobu 24 hodin.Potom opečeme na pánvi jako placky.Jako přílohu použijeme brambory,hranolky atd.

Ďábelský kotlík

asi 3/4 kg vepřové panenky nebo kýty, olej dle množství masa, paprika, červená, žlutá, zelená, 1. středně velá cibule, pálivá paprička podle chuti
Vepřové maso nakrájíme na hranolky. Na pánev dáme olej, nakrájené maso a orestujeme, až je skoro měkké. Pak přidáme cibuli, papriku nakrájenou na proužky a dodusíme. Přidáme taky pálivou papričku podle chuti. Jídlo nezahušťujeme. Podáváme s chlebe

Ďábelský guláš

ostré sterilované lečo,0,5 kg libového vepřového masa,sterilované žampiony a fazole,cibule, olej, curry, pepř,sojová omáčka,
worcestrová omáčka,ostrý kečup
Prudce osmahneme cibulku na pánvi s rozpáleným olejem, posléze přidáme nadrobno nakrájené (nejlépe slabounké nudličky - zkrátí se tím čas přípravy) předem naložené vepřové maso v sojové omáčce . Po změknutí a stálém dochucování sojovou omáčkou a worcestrem přidáme lečo, žampiony, fazole. Možno dle chuti dochutit ostrým kečupem. Vše společně chvilku povaříme a podáváme s hranolky, brambory či rýží.

Dabelské řizky

600 g vepřové kýty,100 g moravského uzeného,100 g sýru eidam,mrkev, celer,žampiony,sůl, pálivá červená paprika,kari, sojová omáčka,olej
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme a okořeníme po obou stranách. Na jednu ze stran položíme plátek uzeného a plátek sýru, přidáme na plátky nakrájené žampióny. To vše překryjeme na jemno nastrouhanou mrkví a celerem. maso přeložíme a sešpendlíme jehlicemi. Osmahneme po obou stranách, přiklopíme pokličkou a necháme 5 - 7 minut podusit. jako přílohu podáváme opékané brambory, popřípadě hranolky.

Dabelské azu

1/2 kg vepřové kýty,sterilované lečo,česnek podle chuti,3 ks sterilovaná okurka, 4 lžíce sojové omačky,chilli,solamyl
Maso nakrájíme na malé kousky a z prudka usmažíme, přidáme lečo a prohřejeme, okurku nakrájíme na malé kousky a přidáme spolu se sojovou omačkou. Dále přidáme čili a česnek zahustíme solamylem. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Čínske závitky

250 g hladké mouky,2 vejce,500 ml vody,
na náplň: 250 g libového vepřového masa,150 g krevet v konzervě,250 g sojových klíčků,1 menší celer,1 cibuli,2 polévkové lžíce sojové omáčky,1 lžíci krystalového cukru,sůl,olej na smažení
Z uvedených přísad připravte těsto jako na palačinky a nechte 15 minut uležet. Očištěný celer a cibuli nakrájejte nadrobno a smažte na menším množství oleje asi jednu minutu. Přidejte sójové klíčky. Smažte za stálého míchání další 3 minuty. Smíchejte s cukrem, sójovou omáčkou, osolte a důkladně promíchejte. Z připraveného těsta usmažte tenké palačinky. Na každou dejte trochu náplně, okraje  založte směrem do středu a srolujte. Konce slepte řídkým těstem z mouky a z vody. Pak závitky opatrně vložte do pánve s rozehřátým olejem a osmažte dozlatova.

Čínské vepřové kostky

600 g vepřové kýty,300 g brokolice,300 g mrkve,200 g čínského zelí,150 g cibule,malá lžička cukru,1 lžíce solamylu,1 lžička soli,olej 2 lžíce sójového oleje,2 lžíce sójové omáčky
Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet. Brokolici rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostky, čínské zelí nařežeme. Odleželé maso orestujeme na rozpáleném oleji doměkka. Přidáme připravenou zeleninu a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Podáváme horké.

Čínské řízky

1 kg vepřové vykoštěné kotlety, 1 lžička soli, 2 lžičky pepře, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky sladké papriky, trocha kari, sójové omáčky a worchestrové omáčky, 4 lžíce solamylu, 4 celá vejce, 10 stroužků česneku, chilli (kdo má rád ostřejší)
Maso nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Vejce, sůl, kmín, sladkou papriku, pepř, kari, sójovou omáčku, worchestrovou omáčku, solamyl a prolisovaný česnek, vše smícháme dohromady a plátky masa do této směsi naložíme, necháme 24 hodin v chladu uležet. Pak prudce osmahneme na oleji, podáváme s opečeným bramborem.

Čínské nudle

0,5 kg vepřové kýty,3 lžičky worcestru,3 lžičky maggi,3 lžičky oleje,3 lžičky solamylu,1,5 lžičky soli,1 lžička kari koření,0,5 lžičky moučkového cukru,2 žloutky,1 cibule,3 feferonky
Maso nakrájíme na nudličky,smícháme s přísadami,dáme do porcelánové nádoby na 3 dny uležet do lednice. Po uležení smažíme na oleji.

Čínské jarní závitky

400 g vepřového masa, 2 cibule,3 stroužky česneku,1 hrst černých čínských hub,1 hrst skleněných nudlí,3 mrkve,1 vejce,1 lžička soli,1,5 lžičky cukru,0,5 lžičky pepře,1 lžička glutamanu sodného,rýžový papír -20 cm kolečka,sklenka piva,olej na fritování,1 lžíce vody,1,5 lžičky cukru,0,5 lžičky feferonkové pasty,1 lžička sojové omáčky, (sepiová nebo rybí ),hlávkový nebo ledový salát
Náplň: houby namočit do vody 15 min, nudle nastříhat(2-3cm)a namočit do vody 15 min, mrkve nastrouhat na hrubo a přidat do namletého masa, přimíchat nudle, z hub vyřezat tuhé středy, nakrájet na jemno a přimíchat do masa, vmíchat vejce a všechno koření. Závitky: Pivem v talíři protáhnout 1 rýžový papír, položit na mokrou utěrku., ca 0,5 - 1 lžíci náplně umístit do 1. 1/4 papíru a vytvarovat do podlouhlé šišky, překrýt kratším koncem papíru a stejně tak z leva a z prava, vznilý zámotek zarolovat až na konec vzniklého proužku  - závitky jsou ca 2 x 9 cm velké, frituje se do zlatava v rozpáleném oleji Nálev: 1 lžíce vody, 1,5 lžičky cukru, 0,5 lžičky feferonkové pasty a 1 lžička sojové omáčky (sepiová nebo rybí je lepší)se rozmíchají v malé servírovací misce Konzumace:Závitek se zaroluje do listu salátu a namáčí v misce s nálevom.

Čínská vepřová lahůdka

500 g vepřového masa - nejlépe z plecka, 4 lžíce sojové omáčky,1-2 lžíce dezertního vína,2 lžičky solamylu,2 cibule,2 lžíce oleje,2 lžičky čínské směsi (Maggi koření na Čínu),1-2 pórky,malá miska nakrájeného čínského zelí,1/4 malého celeru,1/4 malé kedlubny - vše pokrájené na nudličky,sůl,glutasol dle chuti,1 červená paprika sterilovaná 
Maso nakrájíme na drobné proužky, smícháme se sojovou omáčkou, vínem, solamylem a kořením a dáme odležet alespoň na 2 hodiny do chladničky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme připravené maso a drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání opékáme. Když maso zlátne, přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek, na tenké proužky nakrájené zelí, celer a kedlubny. Opečeme ještě asi 5 minut - podle potřeby podlijeme několika lžícemi vody. Dochutíme podle potřeby glutasolem, solí nebo sojovou omáčkou. Ozdobíme proužky červené papriky.

Čínské kuličky

450 g hrubě mletého vepřového masa,1 jemně nakrájená cibulka,1 chilli paprička,sůl,čerstvě mletý pepř,1/2 cm čerstvého kořene zázvoru oloupaného a jemně nasekaného,1 rozšlehané vejce,lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky sójové omáčky, zelenina na zdobení, olej na smažení
Vše smícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Vytvarujeme kuličky menší než vajíčko a fritujeme. Podáváme obložené syrovou zeleninou.

Čína Ming

500 g vepřové kýty,2 lžičky koření na čínu,1 lžička solamylu,2 polévkové lžíce sójové omáčky,olej, 1 vajíčko,1 malá konzerva žampiónů,pórek,čínské zelí,čerstvá červená paprika,lžička mletého zázvoru
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme koření, sójovou omáčku, solamyl, olej, žampióny a vajíčko. Vše promícháme a necháme den naložené v porcelánové misce. Na pánvi rozpálíme trochu oleje, směs osmažíme a přidáme pokrájenou zeleninu. V hrnečku rozmícháme s trochou vody zázvor, zbytek solamylu a zalejeme. Necháme krátce povařit. Jako příloha se podávají čínské nudle nebo rýže.

Čína Tchai pej

30 dkg vepřové kýty,1 lžička moučkového cukru,1 lžička soli,1 lžička worcestrové omáčky,1/2 lžičky kari koření,1 lžička maggi,
1 lžička sladké papriky,3 lžíce oleje,2 lžíce solamylu,2 žloutky,2 feferonky (nebo pálivá paprika),2 větší cibule nakrájené na kolečka
Maso nakrájíme na malé kostky, smícháme všechny ingredience i s masem dohromady a necháme nejlépe 24 hodin uležet v chladu. Smažíme na oleji. Podáváme s rýží nebo s hranolky.

Čína

150 g vepřové kýty,1 lžička solamylu,1 lžíce studené vody,4 lžíce sojové omáčky,1 pórek,1 lžíce vegety speciál,olej
Maso nakrájíme na asi 2mm plátky a v misce promícháme se solamylem,1 lžící sojové omáčky a s vodou. Na pánvi rozpálime 2 lžíce oleje,vložíme maso,mícháme a oddělujeme plátky až maso zbělá,pak přidáme 2 lžíce oleje a osolený pórek.Po zvadnutí pórku přidáme vegetu a zbytek sojové omáčky. Příloha rýže

Česnekové řízky v těstičku

4 vepřové řízky,8 stroužků česneku,sůl,hladká mouka,olej
Těstíčko:3 bílky,2 lžíce mléka,1 lžíce oleje,3 lžíce hladké mouky
Řízky naklepeme, osolíme a potřeme utřeným česnekem, který lehce vklepeme do masa. Obalíme v mouce a v těstíčku. Smažíme v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Podáváme s brambory a okurkovým salátem.

Čertovská rolka

600 g vepřové kýty,3 lžíčky ďábelské směsi,3 lžíce oleje,2 velké cibule,2 paprikové lusky,5 vajec,špetka citrónové kůry,sůl
Maso nakrájíme společně s cibulí a paprikou na drobné nudličky, promícháme s ďábelskou směsí, trochou soli a přidáme citrónovou kůru. Vložíme na olej a prudce opečeme. Opečené maso zalijeme vejci a bez míchání zapečeme jako omeletu

Ča-Li-Ti

větší cibule,2 stroužky česneku,1 dcl červ. vína,0,5 dl sójové omáčky,1,5 lžičky škrobové moučky,2-3 lžičky cukru,sůl, vajíčko,
hladká mouka,vepřové nebo kuřecí maso, rýže
Půlku větší cibule a 2 stroužky česneku nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji doměkka. Mezitím si připravíme zálivku: smícháme víno se sójovou omáčkou, přidáme škrobovou moučku a 2-3 lžičky cukru. Přidáme k základu, je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji studenou vodou na "omáčkovou" konzistenci. Omáčku necháme na teple. Připravíme si těstíčko z vajíčka, hladké mouky, a trochu škrobové moučky a soli(hustší než na palačinky). Vepřové nebo kuřecí maso nakrájíme na kostky, máčíme v těstíčku a zprudka smažíme v rozpáleném oleji. Urovnáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s rýží. Na 1 porci vezmeme 1 hrst rýže, pro větší jedlíky 2 hrsti.

Bůček se zeleninou

30 dkg. vepřového bůčku,hrnek krup,hrst sušených hub,hrnek fazolí,4 brambory, 2 mrkve,3 str.česneku,1 petržel,2 kedlubny, kostka masoxu, 1 malý rajský protlak,pepř,sůl,červená paprika,3 bobkové listy,1 střední cibule
Uvaříme kroupy,scedime a dáme stranou. Uvaříme fazole v osolené vodě a dáme stranou i s vodou. V hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,přidáme na kostky pokrájený bůček. opaprikujeme a smažíme dokud maso nepustí šťávu.Vlijeme 1 litr vody.Přidáme houby,masox,mrkev,kedlubny,petržel a vaříme.Když je maso skoro hotové přidáme kroupy,fazole i s vodou,bobkový list,brambory a vaříme dokud se brambory neuvaří.Na konec přidáme utřený česnek a protlak.

Čínské placky

vepr. maso,sojova omacka,vorcestr,sul, pepr,solamyl,cibule, glutasol,cervena mleta paprika,cesnek, vejce
Maso a cibuli nakrajime na male kousky pridame ingredience,vse zamichame asi se trema vejci vznikne testo ,,a smazime na panvi.

Cigánske maso

5 lžic olej,400 g vepřové kýty
směs: 4 větší cibule,5 vajec,4 lžíce škrobové moučky,lžička soli, lžička mletého pepře,lžička sladké a pálivé papriky,lžička kari
Maso nakrájíme na nudličky,cibuli na tenké proužky. Všechny suroviny potřebné na směs smícháme,přidáme maso,dobře promícháme a necháme den odležet.Potom tvarujeme placky které osmažíme na oleji. Jako přílohu podáváme Hranolky nebo opečené brambory.

Bylinkový řízek na česnekovém oleji

4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa,8 stroužků česneku,1-2 vejce,1 zakysaná smetana,strouhanka,olej na smažení,mléko,sůl,pepř,máslo a bylinky dle chuti (pažitka,petrželka,libeček,rozmarýn)
Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek dle chuti smíchaných se strouhankou. Strouhanku řádně přimáčkneme na maso. Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností. Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji. (Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství oleje na smažení, a až je olej skoro rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku. Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy a vyndáme jej.) Do takto připraveného oleje klademe řízky. Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku. Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Bučkový závitky s kysaným zelím

500 g vyššího libovějšího vepřového bůčku,100 g měkkého salámu,kysané zelé,2 stroužky česneku,1 dl bílého vína,pepř,sůl
Bůček nakrájíme na plátky a dobře rozklepáme. Na vnitřní straně plátek osolíme a potřeme rozmačkaným česnekem. Na každý takto připravený plátek dáme 1-2 kolečka salámu a hrstičku okapaného nakládaného zelí. Srolujeme do závitků, které převážeme nití, či spojíme jehlicemi. Dáme do pekáče nebo remosky, podlijeme vínem s vodou a za občasného otáčení pečeme doměkka. Během pečení oškrabáváme do šťávy přípečky, necháváme je rozpustit a podle potřeby podléváme závitky vřelou vodou. Dáváme pozor, aby závitky byly pouze podlité, ne moc ponořené ve vodě. Jako přílohu můžeme použít vařené brambory, bramborové hranolky.

Bučková rolada Praga

1 kg bůčku,6 vajec,4 lžíce mouky hladké,4 lžíce strouhanky,1 lžička gril.koření,1/2 lžičky soli,pepř
1 kg bůčku nakrájet na kostičky,přidat 6 vajec,4 lžíce mouky hladké,4 lžíce strouhanky,1/2 lžičky soli,1 lžičku grilovacího koření a pepř. Vše promíchat,naplnit do tlačenkového pytlíku a vařit 2 hodiny mírným varem.

Bučková rolada

1 kg bůčku pomletého,2 lžíce vegety,4 stroučky česneku-rozmačkáme,6 vajec,sůl ,1 lžíce solamylu
Vše dobře smícháme a naplníme do užšího tlačenkového střeva. Zavážeme a vaříme ve vodní lázni asi 1,5 hod. Vychládlé vyjmeme ze střeva,můžeme a také nemusíme obalit ve sladké paprice. Krájíme na kolečka a podáváme s chlebem.

Bůček

1 kg prorostlého bůčku,5 kuliček pepře,5 lístků  bobkový list,25 stroužků česneku,1 lžičku od kávy ,karri koření,1 lžičku od kávy taktéž i mletého pepře, sladké papriky a grilovacího koření,pár kapek tabasca a trochu omáčky Worchester
Předpříprava: K masu dáme  5 kuliček  pepř, 5 bobk.listů a 10 stroužků česneku .Do hrnce vodou naplněné-ho a za neustálého bulání na ohni středním předpřipravujeme asi tak 1 hodinku. Marináda: 15 stroužků česneku rozmačkáme s obsahem kávové lžičky soli a ostatními doposud nepoužitými ingrediencemi uvedenými v popisu Dovyhotovení: Maso vyndáme z vařící vody potřeme vyhotovenou marinádou a zabalíme do kusu aluminia,po vychladnutí vložíme do chladničky.

Bůček jinak

1 kg vepř.bůčku (vykoštěný bez kůže), 1-1,5 lžička soli, pepř, 3 jabka, asi 15 čerstvých švestek bez pecek, 3 lžíce oleje, 3 dl masového vývaru, 200 g jogurtu, 3 lžičky Solamylu
Plát masa potřeme solí a pepřem,oloupaná,odjadřená jablka a švestky nakrájíme na drobno,položíme na maso a srolujeme-pevně omotáme nití a zavážeme.Na rozpáleném oleji roládu osmahneme a s cca 1 dcl vývaru necháme při nízké teplotě dusit doměkka .Postupně přiléváme zbylý vývar a poslední půlhodinu častěji podléváme vypečenou šťávou-dopékáme cca 10 minut v odkrytém pekáči.Poté maso vyjmeme a do výpeku vmícháme Jogurt a Solamyl,necháme vzkypět a dochutíme . Podáváme krájené na plátky,jako ideální příloha jsou brambory či bramborová kaše, kompot, červené zelí . I za studena je maso výtečné s čerstvým chlebem a dá se i zamrazit na pozdější dobu. Připraveno to celé máme asi za čtvrt hodiny apečené za další hodinu a půl.

Bůček v sáčku

1kg bůček pomlít,4 vejce,7 stroužků česnekuSůl, pepř,kmín, paprika.
Všechno hodně promíchat a dát do obalu z tlačenky, vložit do vařící vody a 1,5 hod.vařit-jemně! Nechat ztuhnout a na druhý den krajet.

Vepřové řízky se žampiony

2-libové vepřové řízky,2-lžičky oleje,100 g žampionů,1 cibule,1 lžička hladké mouky ,3 lžíce bílého vína (nebo 1-lžice citronové štávy),20 g lučiny, sůl
Vepřové řízky nařízneme po obvodech na několika místech, naklepeme, osolíme, poprášíme kari a moukou a opečeme po obou stranách na oleji v teflonovém hrnci.Podlijeme je trochou vody a dusíme,až řízky změknou.Vyjmeme je,lučinu rozetřeme se lžící vody a špetkou kari, vmícháme do štávy a ohřejeme téměř k varu .Vhodná příloha jsou brambory a zeleninový salát. Jedna porce obsahuje 12 g sacharidů.

Bratislavské plecko

vepřová plec,cibule,olej,rajský protlak,mouka,mléko a smetana,mrkev,celer,sterilovaná okurka a hrášek
Cibuli orestujeme na oleji, přidáme protlak, zalijeme vodou, přidáme maso a necháme dusit. Když je maso měkké, vyndáme ho, šťávu zahustíme moukou (povařit 20 minut), pak přidáme 1/2mléka a 1dcl smetany. Osolíme. Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, sterilovanou okurku a hrášek.

Brambory z bůčkem

1 kg brambory ,1 cibule ,česnek-dle uvážení,olej,1 kg vepřový bok ze špičky ,voda
Na jemno nakrájíme cibuli,lehce oamažíme,na oleji,poté přidáme oškrabané a nakrájené brambory na kolečka ,na brambory dáme na plátky ( nebo kostky )nakrájený vepř.bok a pečeme v remosce cca. 1,5 hod. Jako příloha okurkový salát.

Brambory s krkovici

1 kg brambor,3 velké cibule,1/2 kg masa (kotlety,krkovice), mouka, 2 vejce,1/2 kg anlické slaniny (nakrájené na plátky),pepř, sůl,podravka (koření dle chuti),máslo (rama,sádlo)
Oloupeme brambory a nakrájíme na kolečka, dáme rozpustit tuk, kterým vymastíme pekáč (skleněný nebo smaltovaný). Poté do pekáčku poklademe na dno kolečka brambor, osolíme, opodravkujeme, poklademe slaninu a kolečka cibule (já cibuli nejím a proto ji krájím na silnější kolečka, aby se po upečení dala lehce vyjmout - při pečení je ovšem velmi důležitá). Na cibuli dáme plátky masa ( rozklepané, osolené, opodravkované, obalené v mouce a vajíčku. Potom opakujeme postup a vrstvíme jednotlivé vrstvy. Postupně proléváme rozehřátým tukem. Úplně na vrch dáme anlickou slaninu, která se krásně opeče. Dáme zapéct do předehřáté trouby asi na 140 stupňů. Pečeme asi 1 hodinu, dle počtu vrstev 1 déle.

Bramborová pochoutka s rýži

1 kg bůčku,1 hrnek rýže,1/2 kg nastrouhaných brambor,sůl ,pepř.majoránka,česnek,kmín
Bůček uvařime do měka a umeleme,rýži uvaříme ve vývaru z bůčku .Vše necháme prochladnout a smicháme s nastrouhanymi syrovými brambory a kořením . Pak se vše dá na pekáček vymazaný sádlem a dáme pect na 1 hodinu .Podávame s chlebem nebo salátem.

Bramborová pochoutka

0,6 kg vařené brambory, 2 kg  brambory oloupané ,0,5 kg lalok příp. buček, 2 ks cibule ,4 ks vejce,10 dkg krupička,sůl, pepř, 1 dcl olej
Vařené brambory – pomačkat, brambory oloupané - nastrouhat na struhadle, lalok příp. buček - nakrájet na kostičky a osmažit v pánvi, cibule - nastrouhat na struhadle, 4 ks vejce, 10 dkg krupička, sůl, pepř, 1 dcl olej, vše smíchat Pekáč vymazat olejem, vysypat strouhankou, vložit těsto asi 5 cm hrubá vrstva, polít olejem asi 2 dcl. Pečeme 1,5 hod v troubě na 200°C. Po upečení nakrájet na čtverce a polit hřibovou omáčkou.

Brambory s uzeným a vepřovým masem

300 g brambor,150 g hrubé mouky,500 g kyselého zelí,300 g uzeného bůčku,300 g bůčku,1 vajíčko,4 stroužky česneku,
3 větší cibule,majoránka podle chuti,pepř mletý,kmín, sůl
Brambory nastrouháme, přidáme dva stroužky utřeného česneku, trochu kmínu, pepř, mouku, vajíčko. Zamícháme těsto. Upečeme bramboráky na pánvi. Uzené maso, bůček nakrájíme na kostky 2x2cm a upečeme s cibulí, česnekem, kmínem a trochou soli do růžova. Kyselé zelí uvaříme ,do vřelého zelí přidáme syrovou cibuli. Nakonec bramborku natrháme do pekáče přidáme kyselé zelí vše smícháme a necháme chvíli proležet v teplé troubě.

Vepřové stehno

600 g vepřové kýty (plátky),200 g klobásy,80 g slaniny na proužky,200 g kysaného zelí,100 ml smetany,80 g cibule, 60 g tuku(olej),100 ml vývaru,vejce vařené,sůl,pepř, kari koření,sladká paprika,hladká mouka,pažitka
Maso rozklepeme na velké kusy,na střed položíme kolečka klobásy,zelí,slaninu a kolečka vařeného vejce.Měšec svážeme nití,osolíme,opepříme a zprudka no tuku orestujeme.Vyndáme a na tuku orestujeme do zlatova cibuli.Přidáme papriku,kari a zalijeme vývarem,přidáme měšce a dusíme do měkka.Měšce vyndáme,zahustíme smetanou s moukou. Příloha:šťouchané brambory.

Bombajské maso

800 g libového masa,4 lžíce oleje,1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky,špetka mletého pepře,lžička polohrubé mouky,2 cibule,
2 rajčata nebo 2 lžíce kečupu,sklenice piva, sůl
Maso nakrájíme na kousky a aspoň 2 hodiny marinujeme ve směsi oleje koření, mouky a soli. Pak postavíme na oheň a pražíme asi 10 minut. Přidáme rozemletou cibuli a rajčata, po chvíli zalejeme pivem a dusíme doměkka. Hotové necháme vychladnout a uložíme do chladničky Před podáváním, nejlépe druhý den, znovu ohřejeme.

Bohušovské soté

1/2 kg vepřové kýty,3 lžíce oleje,1 lžíce soli,worčestr,pepř, tymián, utřený česnek ,2 dl bílého vína, 250 ml smetany, 2 lžíce hořčice
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky a naložíme na 2 hodiny do směsi (3 lžíce oleje, 1 lžíce soli, worčestr, pepř, tymián, utřený česnek). Dáme do rozpáleného oleje, orestujeme, přidáme 2 dl bílého vína, smetanu, 2 lžíce hořčice, posmažíme 1 minutu a podáváme s chlebem.

Bigos

500 g vepřového masa,150 g slaniny,1 velká cibule,1 lžíce sladké papriky,300 g brambor,1 pórek, sůl,1 malá sklenice kysaného zelí,1 lžíce hladké mouky,1 lžíce sádla
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme ji, přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do zlatova, přidáme papriku, na plátky nakrájený pórek, drobně nakrájené maso a na větší kostky nakrájené brambory. Vše mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Pak zahustíme světlou jíškou, ochutíme, přidáme kysané zelí a povaříme. Podáváme s různými druhy tmavého pečiva nebo hranolky.

Bělehradský řízek

4 plátky na řízky z věpřová kýty,základ pro lečo,česnek, cibule,kečup, mletý černý pěpř,sůl, olej
Naklepeme plátky z obou stran, naložíme na cca 24 hod. do nálevu z vody a oleje, 4 stroužky utřeného česneku, 1 kávová lžice mletého černého pepře. plátky dáme na pánev a pomalu dusíme, občas podléváme vodou. Po změknutí přidáme na drobno nakrájenou cibuli / množství podle chuti / a lehce orestujeme. přidáme základ na lečo, lehce podusíme, dochutíme kučupem,podáváme s hranolkami a tatarskou omačkou.

Bělehrad

4 plátky vepřového masa po 15 dkg, 2 cibule, 75 dkg brambor vařených ve slupce, 6 kyselých okurek, sůl, pepř, kečup, směs koření na grilování,, tuk na opečení masa a pod směs, popřípadě chili
Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli,přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky,prohřejeme.Teplé vařené brambory oloupeme,nakrájíme kolečkem jako na salát,přidáme do směsi cibule a okurek.Osolíme,opepříme,máme-li raději ostřejší jídlo,můžeme přidat chili, zalijeme přiměřeně kečupem (nesmí to v kečupu plavat!).Mezitím naklepané vepřové maso okořeníme a opečeme v tuku.Podáváme se směsí.

Vynikající vepřové pečené

1 kg vepřové pečeně,2-3 pórky,2 mrkve,100 g libovější anglické slaniny,mletý pepř,sůl,2 cibule,250 g kořenové zeleniny (mrkev petržel,celer),3 lžíce oleje,vývar z masa na podlití,1 dl šlehačky,hořčice podle chuti
Do vepřového masa uděláme ostrým nožem vějířovitě podélně (po vláknu) asi 2 zářezy. Očistíme pórek i mrkev a rozpůlíme je. Do každého zářezu vložíme kousek póru nebo mrkve a proužek slaniny. Celý špalek prošpikovaného masa můžeme svázat nití a nakonec opepříme a osolíme. Očištěnou cibuli pokrájíme nahrubo, osmahneme na oleji, přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přidáme zbylý pórek a podlijeme vývarem. Za občasného polévání  vypečenou šťávou a podlévání vývarem nebo  horkou vodou upečeme do měkka.. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, omáčku zjemníme šlehačkou a dochutíme hořčicí. Maso pokrájíme na plátky, které vypadají hezky barevně a podáváme je s dušenou rýží nebo opékanými brambory, přelijeme je vypečenou šťávou a doplníme zeleninovou oblohou.