22. března 2013

Hořčičná marináda

cibule, 2 stroužky česneku, lžička estragonu, 2 sardelové řezy, 2 lžíce ostré hořčice, 250 ml oleje, lžíce estragonového octa 
Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme a vmícháme estragon, sardelové řezy, hořčici, ocet a olej. Estragonový ocet můžeme nahradit normálním octem a olej je lepší olivový.

Marináda nejenom na kapra

2 cibule, 5 stroužků česneku, 5 lžiček koření na ryby, 2 lžíce kečupu, špetka cukru, lžíce hořčice, lžíce oleje 
Cibuli rozsekáme velice najemno, prolisujeme česnek, přidáme koření, cukr, kečup, hořčici, olej a promícháme.

Domácí tatarská omáčka

kelímek Rama bonjour bílé, kelímek bílého jogurtu, větší cibule, 3 středních kyselých okurek, špetka pepře a červené papriky, 2-3 lžíce láku z kyselých okurek 
Cibuli a okurky nakrájíme na malé kostičky, mixérem rozmixujeme Ramu s bílým jogurtem a lákem z kyselých okurek, potom zamícháme do hmoty nakrájenou cibuli s okurkou a opepříme a přidáme papriku podle své chuti. Pokud chceme mít ďábelskou tatarku, přidáme trochu chilli koření.

Švestková čínská omáčka

10 švestek, cibule, 3 lžíce octa, 2 lžíce oleje, lžička cukru, lžíce sojovky, 0,5 lžičky papriky, 0,5 lžičky zázvoru, šálek vývaru, trochu glutasolu 
Rozpálíme olej, na něm osmahneme nadrobno posekanou cibuli, pak přidáme švestky pokrájené na drobné kousky. Rychle vše osmažíme, přidáme cukr, ocet, sójovou omáčku, pálivou papriku a vývar s glutasolem. Vaříme do hustoty smetany. Tato omáčka se podává studená ke grilovaným masům.

Kořeněná jablečná omáčka

500 g jablek, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce šlehačky, 2 lžičky skořice, lžička soli, 0,5lžičky pepře, 0,5 lžičky zázvoru, špetka pálivé papriky 
Rozinky přelijeme horkou vodou. Oloupaná jablka pokrájíme a podusíme podlitá vodou. Po změknutí je rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši. Přidáme rozinky a koření. Prohřejeme a nakonec přidáme šlehačku, případně 1 - 2 lžíce bílého vína. Hustou omáčku podáváme k minutkám z vepřového masa, může být teplá i studená.

Omáčka na těstoviny z červené řepy

červené řepa, 4 dl smetany, sůl, pepř, citronová šťáva
Omáčku připravíme naprosto jednoduše. Nastrouháme či nakrájíme červenou řepu a dáme ji zhruba na 15 minut dusit na malý plamen. Když je měkká (ovšem poloměkká je nejlepší), zalijeme ji smetanou, osolíme, opepříme a podle chuti okořeníme. Na závěr přilijeme citronovou šťávu.

Ostrá omáčka

2 stroužky česneku, 2 lžíce octa, 2 lžíce worchesterové omáčky, hrneček sladkého kečupu, lžička chilli koření, cibule, sůl, dle chuti mletý pepř, roztlučený hřebíček, 500 ml vody 
Do hrnce s vodou, přidáme prolisovaný česnek, sladký kečup, worcesterovou omáčku, chilli koření, ocet, špetku hřebíčku, očištěnou, nadrobno nakrájenou cibuli, vaříme asi 15 minut na mírném ohni. Hotovou omáčku dle chuti osolíme, opepříme.

Pálivý dresink

250 ml smetany, 2 lžíce čili omáčky, 2 lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžíce cukru, sůl, pepř 
Smícháme smetanu s čili omáčkou, přisladíme a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Jogurtová zálivka s ananasem

bílý jogurt, lžíce kysané smetany, 2 polévkové lžíce ananasové šťávy z kompotu, citrón, 2 lžičky cukru nebo medu, 0,5 cibule, zázvor, pepř, 3-4 lžičky ananasového kompotu, sůl 
Jogurt rozmícháme s kysanou smetanou, šťávou z kompotu a citr. šťávou a medem nebo cukrem. Přidáme na špičku nože zázvoru, trochu pepře, jemně nasekanou cibuli a sůl. Nakonec vmícháme drobně nakrájený ananasový kompot. Zálivku necháme asi 1/2 hod. rozležet a podáváme přes salát.

Sýrový dresink

100 g strouhaného sýra, 2 dl smetany, 0,5 dl jogurtu, 2 lžíce majonézy, 3 lžičky citronové šťávy 
Smícháme smetanu s jogurtem a majonézou, okyselíme a nakonec vmícháme sýr.

Pažitkový dresink

1 dl bílého jogurtu, 1 dl majonézy, citronová šťáva, sůl, pepř,pažitka 
Smícháme jogurt s majonézou, přidáme pažitku a dochutíme.

Česnekový dresink

2 dl smetany, stroužek česneku, lžíce majonézy, sůl, pepř 
Smetanu vymícháme s majonézou dohladka, přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Dietáři mohou smetanu nahradit netučným jogurtem.

Bylinkový dresink

vejce natvrdo, 3 lžíce oleje, 0,5 kelímku jogurtu, 4 lžíce smetany, 0,5 lžičky bazalky, lžička oregana, sůl, pepř 
Vejce nastrouháme najemno a utřeme s olejem. Přidáme jogurt, smetanu, okořeníme a můžeme podávat.

Staročeský žahour

500 g borůvek, 60 g cukru, špetka mleté skořice, 80 ml mléka, lžička hladké mouky 
Borůvky rozvařte spolu s cukrem a skořicí. Mouku rozmíchejte v mléce a směs nalijte do rozvařených borůvek a ještě ji krátce povařte. Žahourem polévejte tvarohové knedlíky nebo jím plňte palačinky.

Pikantní omáčka s ředkvičkami

svazek ředkviček, 4 lžíce jemně nasekaných bylinek (pažitka, libeček, mladá cibulka, kopr, ), 15 cl rama ke šlehání, 10 cl mléka, pepř, sůl 
Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Ramu smícháme s mlékem, přidáme nasekané bylinky, okořeníme pepřem a osolíme. Omáčku důkladně promícháme a necháme vychladit v lednici. Pikantní omáčku s ředkvičkami podáváme jako předkrm s vařenými vejci a se zeleninou.

Bylinková marináda

lžíce sójová omáčka, 3 lžíce olej, 3 stroužky česnek, mletá paprika, oregáno, tymián, majoránka, šalvěj, petrželová nať 
Vše smícháme. Bylinková marináda je hodná zejména pro kuřecí maso na gril. Marinujeme maso přes noc nebo i 24 hodin a během pečení nebo grilování potíráme.

Brokolicová omáčka

cibule, 6 stroužků česnek, 200 g brokolice, hrst bazalka, sůl, pepř, 200 g niva 
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme brokolici nakrájenou na kousky. Osolíme, opepříme, přidáme bazalku, důkladně promícháme a restujeme až brokolice změkne. Nastrouháme nivu a brokolicovou omáčku ještě povaříme až se niva rozpustí.

Omáčka k panence

2 malé plátky panenky, polovina zrajícího sýru, 1 dcl piva, cibule, stroužek čeneku, olej na smažení, voda 
Na pánvi s olejem osmahneme cibulku, přidáme maso a průběžně podlíváme vodou. Přidáme "smradlavý" sýr, pivo, utřený česnek a můžeme přidat i krevety (kdo má rád). Když je maso měkké podáváme s hranolkami, a jemně nasekanou čerstvou cibulkou.

Medovo-hořčičný dressing

2 lžíce medu, lžíce kremžské hořčice, lžíce francouzské hořčice, lžíce balsamikového octa, olivový olej, sekaný kopr 
Vyšleháme med s olejem a hořčicemi do husté kaše, přidáme nasekaný kopr a dochutíme ostatními přísadami. Medovo-hořčičný dressing podáváme k drůbežím minutkám.

Americká marináda

1 l jablečného octa, 1 l vody, 100 ml hořčice, 2 lžíce soli, lžička červeného pepře, 2 lžičky černého pepře 
Vše smícháme a do této americké marinády nakládáme maso na několik hodin do chladu, můžeme i přes noc.

Pasta na pizzu

cibule, mrkev, celer, olej, loupaná rajčata a rajský protlak, česnek, bobkový list, oregano, sůl, pepř 
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nastrouhané 2 větší mrkve a menší celer, rajčata, protlak a koření. Dusíme asi 30 minut, až vznikne hustá pasta. Pastu bohatě natíráme na pizzu a nahoru co máme rádi, salám, sýr... 

21. března 2013

Základní domácí majonéza

podle chuti a potřeby: vejce nebo žloutky, olej podle potřeby, ocet, sůl

Základem je, že olej a vejce musí mít stejnou nejlépe pokojovou teplotu. Žloutky nebo i celé vejce, /ale jen ze žloutků je chutnější/ vyklepneme do nádoby ( nejlépe do mixeru )a za stálého šlehání nebo v chodu mixeru pomalu tenkým pramínkem přiléváme olej. Až majonéza zhoustne přidáme trochu octa a soli a šleháme dál za dalšího přilévání oleje. Toto je majonéza. Pokud chceme použít jako tatarku rozmixujeme lžíci plnotučné hořčice, nakrájenou naloženou okurku, a kdo má rád i kousek nadrobno nakrájené cibule. Přidáme pepř a dochutíme solí. (pokud se vám majonéza srazí vezmeme nové suroviny a dbáme opravdu na stejnou teplotu a sraženou můžeme po troškách zašlehat do nového základu, srazí se opravdu jen z důvodu, že olej a vajíčka měla rozdílnou teplotu)

Ovocná omáčka

250 g drobného ovoce, podle potřeby moučkový cukr, citronová šťáva 
Jahody, maliny, popř. i rybíz umyjeme a společně s cukrem a citronovou šťávou dáme do mixéru. Smícháme do hladké směsi.

Vepřová kýta na smetaně

750 g vepřové kýty, sůl, 50 g másla, 1 l vývaru z bujonové kostky, 100 g kořenové zeleniny, 40 g slaniny, trochu tymiánu, 250 ml zakysané smetany, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, citron, 20 g hladké mouky, 10 g cukru

Oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, protáhneme ho na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) si očistíme, nakrájíme na nudličky. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu. V kastrolu si rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso a podlijeme ho vývarem. Dáme do trouby a nejprve maso dusíme ho pod pokličkou. Ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena. Dáváme však pozor, aby se zbytečně nevysušilo. Upečené maso vyndáme z kastrolu a dáme ho na prkénko. Až trochu zchladne, nakrájíme ho na plátky (porce). Šťávu z pod masa můžeme rozmixovat nebo pouze rozmačkat zbývající kousky zeleniny. Potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citronovou šťávou a případně obarvíme karamelem (stačí však také přidat do omáčky lžičku cukru, pokud nemáte s karamelem zkušenost). Omáčku ochutnáme a případně přisolíme. Vepřová kýta na smetaně se podává s houskovým knedlíkem.

Hodolanská omáčka s klobásou

4 velké brambory, sůl, lžíce másla, majoránka, 2 nožky klobásy, kostka masoxu, bobkový list, nové koření, jíška Knorr světlá, 5 lžic šlehačky, citrónová šťáva

Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do 1 l vody, přidáme masox, majoránku, bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí brambor. Potom odstraníme bokový list a nové koření, přidáme na kolečka nakrájené klobásy, necháme přejít varem a zahustíme jíškou Knorr- světlou. Přidáme 5 lžic šlehačky, lžíci másla a dochutíme citrónovou šťávou a solí. Hodolanská omáčka s klobásou podává horká, můžeme přidat pečivo.

Avokádová studená omáčka

zralé avokádo, zelený citron nebo limetka, 2-3 lžíce kysané smetany, sůl a pepř podle chuti 
Oloupeme avokádo, překrojíme na půl, vybereme pecku. Vymačkáme citronovou šťávu do skleničky, rozmačkáme avokádo vidličkou, smícháme s citrónovou šťávou a přidáme kysanou smetanu. Osolíme a opepříme. Avokádová studená omáčka se podává k hotovým masitým jídlům.

Italská omáčka na špagety

cibule, 4 stroužky česneku, lžička chilli omáčky, pepř, několik plátků šunky, 2 papriky, rajský protlak, lžíce kečupu, olej, lžíce sojové omáčky, lžíce octa, lžička vegety, lžička cukru, bazalka, oregáno 
Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na jemno a přidejte na jemno nakrájené papriky. Přidejte protlak, trochu vody, kečup, chilli omáčku, sojovou omáčku, ocet a všechno koření a vařte asi 10 min. Přidejte krájenou šunku a ještě chvíli povařte. Omáčka italiáni se podává s vařenými těstovinami.

Celerová omáčka k hovězímu masu

2 celery, 60 g másla, 40 g hladké mouky, lžíce libečku /sekaný/, sůl, pepř, vývar, polévkové koření 
Oloupané celery nakrájíme na nudličky. Osmahneme na másle, zaprášíme moukou, osmahneme a polijeme vývarem. Přidáme libeček a uvaříme. Měkký celer prolisujeme sítem, opepříme, dosolíme a zakápneme polévkovým kořením. Celerová omáčka se podává s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Omáčka z brusinek a červeného vína

250 g brusinek, 5 lžic vody, 170 g přírodního cukru, 5 lžic červeného vína, jemně nastrouhanou kůru  z pomeranče

250 g čerstvých nebo mražených brusinek vložte do hrnce spolu s pěti lžícemi vody, přiveďte k varu a vařte pod pokličkou asi deset minut (mraženým brusinkám stačí kratší doba), dokud bobulky už skoro nepraskají. Přidejte 170 g přírodního cukru, 5 lžic červeného vína, jemně nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho pomeranče a za stálého míchání pomalu vařte, až se cukr rozpustí. Na nízkém plameni nechte směs pět až osm minut bublat, dokud nedosáhne takové hustoty, jaká vám vyhovuje. Zavařené brusinky jednoduše krátce povařte s ostatními surovinami. Omáčka z brusinek a červeného vína vydrží v chladničce tři až čtyři dny.

Arabská omáčka s těstovinami

20 g oleje, 5 stroužků česneku, 200 g rajčatového protlaku, sůl, pepř, špetka pálivé papriky, chilli paprika, 400 g špaget 
Na oleji necháme zpěnit 5 stroužků jemně nasekaného česneku, přidáme 200 g rajčatového protlaku, osolíme, opepříme, zředíme vodou a dochutíme chilli nebo pálivou paprikou dle chuti. Arabská omáčka se podává s těstovinami, nejlépe se špagetami nebo tenkými makaróny.

Majonéza bez vajec

1 dcl mléka, sůl, lžička hořčice, citronová št'áva, olej 
Do mixéru dáme mléko, trochu soli, hořčici a trošku citrónové šťávy. Mixér uvedeme do chodu a postupně do něj přiléváme olej. Vzhledem k tomu, že má každý olej jiné složení, neuvádím kolik je ho potřeba. Olej přiléváme do doby, než hmota zhoustne. Majonézu bez vajec dáme do ledničky vychladit a poté servírujeme.

Majonéza ze sójového mléka

hrnek hustého sójového mléka, 3/4 hrnku oleje, lžička soli, 2 stroužky česneku, podle potřeby šťáva z citrónu, na špičku nože bílý mletý pepř 
Mléko se solí dáme do mixéru, společně s česnekem a pepřem. Dobře smícháme a pokračujeme v míchání ručně. Pomalu přidáváme olej až je vše husté, přidáme citronovou šťávu a Majonéza ze sójového mléka je hotová.

Studená kari omáčka

125 g majonézy, lžička kari, lžička rybízové marmelády, 2 lžičky kondenzovaného mléka, špetka cukru, trochu citrónové šťávy 
Uvedené suroviny mícháme tak dlouho, dokud se zcela nespojí. Omáčku dáme vychladit do ledničky. Studená kari omáčka se podává k masu.

Buráková omáčka

4 lžíce burákového másla, 0,5 lžíce citronové šťávy, 0,5 lžíce Maggi, 2 lžíce hnědého cukru, 0,5 cibule, 3 stroužky česneku 
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a vše dokonale promícháme. Buráková omáčka se podáváme k masu.

Omáčka ke grilovanému nebo smaženému masu

velký kelímek bílého jogurtu, 4 polévkové lžíce majonézy, sůl, česnek 
Smícháme jogurt s majonézou, osolíme a ochutíme česnekem dle vlastního uvážení. Omáčka se skvěle hodí ke grilovanému či smaženému masu, stejně tak je dobrá pro namáčení opečeného toustového chleba.

Tatarská omáčka z jogurtu

kelímek bílého jogurtu, malá majolka, lžíce citronové šťávy, menší cibule 
Jogurt s majolkou dobře promícháme, přidáme citronovou šťávu a a nastrouhanou cibuli, ochutíme solí a pepřem, podle chuti přidáme lžíci krenexu, česnek, případně nastrouhanou okurku. Tatarská omáčka z jogurtu se podává např. ke smaženému sýru, květáku, nebo ke grilovaným masům.

Pikantní marináda

podle chuti a potřeby: olej, cibule, česnek, kečup, vinný ocet, cukr moučka, chilli koření, sůl, hořčice 
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek utřený se solí. Přidáme ostatní přísady a vše asi 5 minut dusíme na mírném ohni. Pikantní marináda se používá na minutky a steaky.

Studená omáčka k minutkám nebo hranolkům

5 lžic majolky, 4 lžíce bílého jogurtu, lžíčka hořčice , sůl, menší okurka, cibulka nebo jablko 
Majolku s jogurtem dobře rozmícháme. Přídáme nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a jablko. Zakapeme několika kapkami sojové omáčky, přidáme lžičku hořčice a trochu soli. Omáčku důkladně promícháme a můžeme hned podávat k minutkám nebo hranolkům.

Sýrová omáčka s jogurtem

10 lžic strouhaného sýra, smetanový jogurt bílý, lžíce citronové šťávy, lžička hořčice, trochu worčesterové omáčky, 0,5 lžičky pálivé papriky, sůl 
Do jogurtu vmícháme koření, sůl a worčester, rozmícháme a přidáme nastrouhaný sýr a citronovou šťávu. Sýrovou omáčku s jogurtem podáváme k různým smaženým pokrmům nebo minutkám.

Brusinkový křen

250 g kompotovaných brusinek, 2-4 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce pomerančové šťávy 
Brusinky dáme do misky, vše ostatní přimícháme. Brusinkový křen podáváme k vařenému hovězímu masu, srnčímu, pečené koroptvi a bažantu.

Omáčka z lučiny

200 g sýru Lučina, cibule, lžíce olivového oleje, sůl, pepř 
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na olivovém oleji. Přidáme sýr Lučina a celou směs rozředíme vodou, aby vznikla omáčka. Omáčku chvíli vaříme a podle chuti dosolíme a opepříme. Omáčku z lučiny podáváme např. s těstovinami, s brambory atd.

Hovězí maso s ředkvičkovou omáčkou

500 g vařené hovězí maso, sůl,pepř, 50 g másla, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, šálek smetany, 1-2 šálky vývaru, svazek ředkviček 
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit mouku, zalijeme 1 šálkem vývaru a smetanou, osolíme, opepříme a za stálého šlehání uvaříme na mírném plameni hladkou omáčku. Je-li příliš hustá, přidáme vývar dle potřeby. Nastrouháme ředkvičky a přidáme do omáčky spolu s masem. Již nevaříme. Hovězí maso s ředkvičkovou omáčkou podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.

Maltézská omáčka s pažitkou

100 g másla, 2 žloutky, 0,25 l vody, šťáva ze 2 pomerančů, lžička Vegety, 0,5 lžičky cukru,2 lžíce ušlehané šlehačky, šťáva z citronu, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, 3 lžíce na drobno nakrájené pažitky

Připravíme si vývar z vody a Vegety, do kterého přidáme pomerančovou šťávu. Nádobu ve které budeme připravovat omáčku postavíme do vodní lázně. Nejprve rozpustíme třetinu másla, zašleháme část vývaru a 1 žloutek, opět vývar a další žloutek a šleháme do zhoustnutí. Přidáme zbytek másla, koření a citronovou šťávu dle chuti. Odstavíme z ohně a vmícháme šlehačku a 3 lžičky pažitky. Maltézská omáčka se podává k zelenině, vařeným vejcím a rybám.

Frankfurtská omáčka

4 tenké párky, cibule, 2 lžíce oleje, lžička sladké papriky, lžíce koření oregano, 3 lžíce kečupu, 0,5lžičky pálivé papriky, konzerva červených fazolí, 2 lžíce polohrubé mouky 
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme koření Oregano, mletou papriku, kečup, přidáme nakrájené párky, necháme prohřát, trochu zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě a do hotového pokrmu vložíme propláchnuté červené fazole. Pro pikantější chuť můžeme do frankfurtského guláše přidat trochu ďábelské hotové omáčky.

Omáčka z čokolády

25 g másla, 50 g čokolády, žloutek, 250 ml mléka 
Máslo a čokoládu rozpustíme, všleháme žloutek i mléko. Vaříme asi 2,5 min. Necháme 3 min. odstát. Omáčku z čokolády podáváme horkou.

Omáčka barbecue

25 g másla, 75 g žampiónů, 150 g kečupu, 2 lžičky citronové šťávy, česneková sůl /špetka/, mleté nové koření /špetka/, chilli 
Na másle lehce osmažíme žampióny, přidáme ostatní přísady a lehce povaříme. Omáčka barbecue se podává ke grilovaným masům, nebo minutkám.

19. března 2013

Bešamelová omáčka se sýrem

150 g hladká mouka, 80 g tuk, 250 ml mléko, 250 g tvrdý sýr, 150 ml voda, sůl 
Rozpustíme v kastrolu tuk, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme vodou a mlékem a povaříme asi 20 minut dochutíme solí a povaříme. Hotovou bešamelovou omáčku sypeme nastrouhaným sýrem a petrželkou.

Jogurtová omáčka

větší bílý jogurt (150 ml), 30 ml zakysané smetany, lžička hořčice, lžička cukru, 2 lžičky rajského protlaku 
Jogurt, smetanu a cukr důkladně rozšleháme. Když se ingredience spojí, přidáme hořčici a protlak a opět důkladně rozmícháme. Uchováváme v lednici. Jogurtová omáčka je výborná příloha k masu (např. Gyrosu) nebo salátům.

Kari majonéza

200 g majonézy, bílý jogurt, kari koření, sůl, pepř, jarní cibulka 
Majonézu smícháme s jogurtem, kari a solí a pepřem (množství dle vlastní chuti). Vše důkladně promícháme. Cibulku nakrájíme na kolečka a do majonézové směsi vmícháme. Dáme vychladit. Majonéza s příchutí kari je výborná příloha k masu. 

Brusinková omáčka

200 g brusinkového kompotu, 10 g citronové štávy, 10 g pomerančové štávy, 10 g solamylu, 70 ml červeného vína, 1 g mletého zázvoru 
Brusinkový kompot dáme do misky a přidáme všechny ostatní suroviny, potom promícháme a podáváme - třeba ke zvěřině, nebo ke svíčkové omáčce.

Jogurtová zálivka

bílý jogurt, lžíce oleje, lžička cukru, sůl, sekaná zelená máta 
Do jogurtu zašleháme olej, přidáme všechny ostatní přísady a jogurtová zásilka se může podávat - třeba zeleninových salátů, nebo ke grilovanému masu apod.

Bylinková zálivka

4 lžíce octa, 3 lžíce oleje, lžička sekaných kapar, lžička sekané cibule, lžíce sekaná petrželka, lžíce pažitka, lžička bazalka, lžička estragon
Ocet rozšleháme s vodou a přidáme všechny ostatní přísady. Promícháme a bylinková zálivka se může použít třeba na různé zeleninové saláty.

Mandlová omáčka

3 žloutky, 50 g mandlí, lžička mouky, sůl, pepř, petrželka, pažitky, estragon, sklenička oleje 
Spařené mandle oloupáme, lehce nasucho opražíme. Pak je rozstrouháme, zaprášíme moukou, postupně vmícháme žloutky a pomalu lijeme olej. Osolíme a opepříme. Chvíli povaříme a vmícháme posekané bylinky. Mandlová omáčka se hodí třeba k vařenému hovězímu nebo uzenému masu a také k pečeným nebo grilovaným rybám.

Fondue z červené cibule

400 g červené cibule, 3 pomeranče, 2 lžíce oleje, 3 lžíce červeného vinného octa, 2 lžičky cukru, dle chuti sůl, pepř 
Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a podusíme v rozpáleném oleji. Vymačkáme šťávu a nastrouháme kúru z 1 pomeranče, 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kousky. šťávu, kůru a kousky pomerančů přidáme spolu s octem a cukrem do cibule. Podusíme doměkka. Fondue z červené cibule nakonec okořeníme solí a pepřem.

Omáčka na halušky

1 Rama Cremefine zakysaný krém, 100 g niva, 30 dkg uzeného masa
Halušky můžeme vyrobit z polotovaru, který se dá běžně koupit. Uzené maso nakrájíme na kostičky, osmažíme, nastrouháme Nivu, přidáme k uzenému masu, zalijeme zakysaným krémem, necháme prohřát a rozpustíme tak Nivu. Touto omáčkou přeléváme halušky a ihned servírujeme.

Omáčka na těstoviny se semínky

3 rajčata, cibule, semínka (slunečnicová, dýňová, piniová ...), lžíce koření na těstoviny, špetka soli, olej 
Nakrájenou cibuli osmahneme a trošce oleje a přidáme semínka (může být i směs) a koření. Chvilku orestujeme a přisypeme na menší kousky nakrájená rajčata. Chvilku podusíme a podle chuti osolíme. Omáčku na těstoviny se semínky podáváme s jakýmikoliv těstovinami se sýrem i bez něj.

Česká boloňská omáčka

velká cibule, 3 stroužky česneku, 10 lžic kečupu, 3 lžíce vody, koření na těstoviny, 2 lžíce oleje, 500 g vepřovky (konzerva) 
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřovku (rozmačkáme vidličkou nebo nakrájíme na malé kousky) a smažíme. Nakonec přidáme vodu, kečup, česnek a koření podle chuti. Česká "boloňská" omáčka se podává s těstovinami posypanými strouhaným sýrem.

Smetanovo sýrová omáčka k těstovinám

máslo, cibule, kuřecí maso nebo šunka, 0,5 l mléko, 250 ml smetany, 4 trojhránky tavený sýr, sůl, bazalka, vegeta, červená paprika, těstoviny
Na másle osmahneme cibulku nejlépe do zlatova, přidáme na malé kousky kuřecí maso nebo šunku, zalijeme mlékem. Do horkého mléka dáme rozpustit sýr podle chuti,  koření dle chuti. Vše povaříme na mírnějším ohni. Ke konci přidáme smetanu - pozor, aby se omáčka nezrazila, děláme ji po celou dobu na mírném ohni. Zahustíme dle potřeby.

Americký dresink k masu či rybám

2 lžíce kečupu, 2 lžíce francouzské hořčice, 5 lžic majolky, 0,5 lžičky pepře, špetka soli 
Všechny přísady smícháme dohromady a americký dresink podáváme k masu či rybě.

Směs na špagety ze sojového granulátu

0,5 sáčku sojového granulátu, cibule, rajčatový protlak, kečup, 2 stoužky česneku, sul, pepř, kmín, chilli, malo cukru

Uvaříme sojový granulát podle návodu, slijeme a vývar uschováme pro další použití. Na oleji osmahneme cibuli, potom přidáme sojový granulát, orestujeme a přidáme rajčatový protlak. Necháme chvíli dusit a poté přidáme kečup (podle toho kolik chceme mít omáčky). Necháme opět chvíli dusit, je-li omáčka příliš hustá můžeme rozředit vývarem, který jsme slili ze sojového granulátu. Omáčku ochutíme solí, oregánem, troškou pepře, chilli, kmínu a bazalky. Necháme opět chvíli podusit a přidáme utřený česnek. Trošku přisladíme a směs na špagety ze sojového granulátu můžeme lít na špagety.

Omáčka gravy

4 červnené (bílé) cibule, 5 lžic vinného octa nebo balsamic ocet, 2 kuřecí (zeleninové) bujóny, máslo, provensálské koření 
Cibuli nakrajíme na kolečka, rozpustíme máslo, cibule osmažíme na másla na mírném ohni, asi 10 minut. Když jsou hnědé, přidáme ocet a po odpaření octa přidáme 1 litr vody a 1 a půl bujónu. Omáčku necháme zhoustnout a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a párečky. 

Pikantní omáčka k černé zvěřině

2 lžíce rybízové zavařeniny, 2 lžíce malinové zavařeniny, lžička hořčice, citronova kura, sůl, 8 kuliček roztlučeného jalovce, 250 ml červeného vína 
Všechny ingredience smícháme a vínem doředíme v hustě tekoucí omáčku. Pikantní omáčku podáváme ke studené zvěřině.

Koprový dip

kelímek kysané smetany, 150 g bílý jogurt, 3 stroužky česnek, sůl, pepř, 2 lžičky plnotučné hořčice, lžíce sladkého kečupu, posekaný kopr 
Smetanu důkladně promícháme s jogurtem a dalšími přísadami. Nakonec vmícháme posekaný kopr. Koprový dip podáváme jako přílohu nejlépe k pečenému masu nebo smaženému sýru.

Zálivka tisíc ostrovů

šálek majonézy, 1/4 šálku čili omáčky, 2 vejce, 1/4 ks zelené papriky, 0,5 stonku celeru, lžička papriky, 0,5 lžičky soli 
Vejce uvaříme natvrdo. Oloupeme a rozčtvrtíme. Papriku narkájíme. Dáme do mixéru a s ostatními surovinami na zálivku. Mixujeme, dokud se vše nespojí a paprika a celer nejsou jemně nasekané. Zálivka tisíc ostrovů se používá na dochucení různých salátů, nebo jako příloha k masu.

Maková omáčka

200 g jemně umletého máku, litr mléka, 2 lžíce strouhaného perníku, trochu skořice,hřebíčku,citronové kůry,cukr nebo med na oslazení 
Mák uvaříme v mléce, okořeníme, osladíme a zahustíme perníkem. Maková omáčka se podává k dukátovým buchtičkám, kynutým knedlíkům nebo vdolkům

Ďábelská omáčka k drůbeži

100 g bílého jogurtu, 100 g zakysané smetanyy, 50 g ostrého kečupu, sůl 
Jogurt, smetanu, kečup a sůl dobře promícháme a necháme vychladit. Ďábelskou omáčku podáváme k drůbeži.

Rybí sambal

2 lžíce kayanského pepře, lžička sardelové pasty, cibule, štáva z 0,5 citronu 
Kayanský pepř s jemně nasekanou cibulí, sardelovou pastou a troškou soli zpracujeme do jemné pasty. Vmícháme citrónovou šťávu a necháme odležet. Sambal je něco, co nahrazuje naši hořčici, křen či kysané okurky. Stupňuje chuť a vůni rýže zeleniny a masa. 

Vínová omáčka

20 g hladké mouky, 20 g másla, 100 ml bílého vína, 3 lžíce mléka, 150 ml vývaru z bujónu, žloutek, mletý pepř, sůl 
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku (můžeme nahradit jíškou již hotovou, kupovanou)a zalijeme ji vývarem. Opepříme a osolíme. Omáčku povaříme asi 20 minut na mírném ohni, přidáme víno a krátce necháme přejít var, nakonec odstavíme a přidáme žloutek rozkvedlaný v mléce. Pořádně promícháme. Vínovou omáčku podáváme k masu. 

Cibulková omáčka

100 g cibule, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 0,5 l vývaru (domácího, ale stačí i Masox), žloutek, sůl, petržel 
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. Tu poté zředíme vývarem nebo vodou s Masoxem, osolíme a dobře našleháme. Povaříme 20 minut, potom cibulovou omáčku protlačíme sítem, vylepšíme čerstvým žloutkem a nasekanou
petrželkou.

Brokolicová zálivka na těstoviny

brokolice, cibule, 4 stroužky česneku, olej, bazalka, sůl, pepř, 100 g nivy, 1/4 l šlehačky 
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájenou brokolici a bazalku, osolíme, opepříme, zamícháme a restujeme na větším plameni. Na změklou brokolici nastrouháme nivu a zalijeme šlehačku. Chvíli povaříme a pak brokolicovou zálivkou přelijeme uvařené těstoviny.

Labužnická zálivka

bílý jogurt, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, menší cibule, lžička hořčice, sůl,pepř, trochu cukru 
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a smícháme se vším ostatním. Necháme vychladit a labužničkou zálivku používáme na různé druhy salátů.

Sicilská omáčka na špagety

8 rajčat, cibule, 0,5 tuby sardelové pasty, lžíce rama kostka, vařené špagety, sýr 
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na Ramě. Pak přidáme rozčtvrcená rajčata a necháme rozdusit. Pokud je třeba podlijeme vývarem. Přidáme sardelovou pastu a krátce podusíme. Touto sicilskou omáčkou polijeme špagety a posypeme strouhaným sýrem.

Rychlá omáčka na těstoviny z konzervy

masová konzerva, 5 rajčat, špetku bazalky, špetku oregana, kečup, pepř 
Na pánvi osmahneme maso z konzervy nakrájené na kousky. Přidáme nakrájená rajčata, chvíli restujeme, zalijeme kečupem a krátce povaříme. Ochutíme pepřem a bylinkami. Pokud jsou rajčata moc kyselá, dosladíme omáčku na těstoviny cukrem nebo medem.

Brokolicová omáčka na těstoviny

100 g brokolice, trojúnelníček taveného sýra, šlehačka, sůl 
Brokolici uvaříme ve slané vodě, do rendlíku nalejeme trochu šlehačky, vložíme tavený sýr, přivedeme k varu a rozpustíme, přidáme nadrobno nakrájenou brokolici a varem zahustíme. Brokolicovou omáčkou pak poléváme uvařené těstoviny.

Americká zálivka

100 g majonézy, 50 g rajčatového protlaku, lžička octa, špetka pepře, špetka soli, 50 g bílého jogurtu 
Majonézu Hellmann´s promícháme s bílým jogurtem, rajčatovým protlakem a octem. Podle chuti osolíme a opepříme. Americká zálivka se používá na grilovaná masa.

Grilovací marináda

šťáva z 0,5 citronu, lžička kečupu, 0,5 lžičky cukru, 0,5 lžičky tymiánu , 0,5 lžičky sladké papriky, špetku soli, pepř 
Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni. Během pečení maso obracíme a potíráme marinádou.

Pivní nátěr

1 dcl oleje, 1 dcl piva, lžička grilovacího koření, sůl, pepř, 3 stroužky česneku 
Tento pivní nátěr je výborný, nejlépe jej můžeme využít na párky, či klobásky, které grilujeme na ohni, potíráme pírkem. Dodá vynikající chuť. Může se použít i na potěr masa.

Zálivka k salátům s medem a hořčicí

lžička oleje, 150 ml jogurtu, šťáva z citronu, lžička červeného vína, lžička hořčice, lžička medu, špetka pepře a soli 
V misce smícháme olej, jogurt, šťávu, víno, hořčici a med. Potom zálivku dochutíme. Skladujeme v chladu a spotřebujeme do dvou až tří dnů. Tato zálivka s medem a hořčicí je vhodná ke všem salátům, zvláště k zeleným a k salátům z kořenové zeleniny.

Sardelová zálivka

2 lžíce sardelové pasty, žloutek, 2 lžíce oleje, lžička hořčice, ocet 
V misce utřeme pastu se žloutkem, po kapkách všleháme olej, vmícháme ocet a hořčici a nalijeme na salát. Sardelová zálivka se hodí na rajčatový, květákový nebo hlávkový salát.

Zálivka z kysané smetany

1,5 dl smetany, lžíce octa, 2 lžíce jemně nastrouhané cibule, špetka cukru, pepř, sůl 
Všechny suroviny důkladně promícháme. Zálivku z kysané smetany používáme při přípravě jemných zeleninových salátů.

Bramborová majonéza

2 velké oloupané,uvařené a vychladlé brambory, vejce, lžíce hořčice, 6-8 lžic oleje

Všechno kromě oleje, dáme do mixéru a mixujeme, až je hmota úplně hladká. Kdyby byl obsah příliš tučný, přidáme několik lžic tekutiny /láku z okurek, vody apod. - ne mléko/. Je-li hmota řidká, přidáme brambor. Důležité je, aby hmota byla úplně hladká. Postupně pak přidáváme olej. Hmota začne nabývat, je světlá a hebká. Oleje dáme tolik, aby majonéza byla dostatečně "tučná", ale ne přetučnělá. Stačí asi 6 lžic, toto množství je na 4 -6 porcí. 

Dýňová omáčka

750 g dýně, 100 g uzené slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl Rama Cremefine ke šlehání, sůl, cukr, ocet, kopr

Dýni oloupeme a dužinu a jádra odstraníme. Omyjeme, nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme. Vymačkanou dýni vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostky, rozškvaříme, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme jemně hnědou jíšku. Zalijeme smetanovou Ramou, promícháme a vlijeme do dýně. Promícháme a dovaříme doměkka. Dýňovou omáčku ochutíme cukrem, octem a posypeme nakrájeným koprem. Podáváme s dušeným masem a opékanými brambory.

Jogurtová majonéza

kelímek bílého jogurtu, 2 dcl oleje, špetka pepře, soli, lžíce kečupu 
Do misky dáme bílý jogurt, Aromat, bílý pepř, kečup nebo hořčici a šleháme asi minutu. Poté pomalu přiléváme olej do zhoustnutí (jako u klasické majonézy).Jogurtovou majonézu poté můžeme použít do pomazánek, na tatarku nebo pro dresink.Tip: Místo kečupu či hořčice můžeme použít bylinky nebo česnek.

Pasta pikant

3 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, lžička oleje 
Pastu vytvoříme smícháním hořčice a přes lis přemačkaného česneku. Metličkou šleháme po troškách a zakapáváme olejem. Osolíme a opepříme. Pasta pikant se výborně hodí na grilování a marinování masíčka. Dá se použít i jako dochucovací omáčka.

18. března 2013

Zlatá omáčka na kuře

střední cibule, olej, 1-2 ks jablka, kari, sůl, pepř, 2 lžíce hladká mouka, 4 dcl mléko nebo smetana 
Na pánvi na troše oleje zpěníme cibulku, přidáme nadrobno nakrájená a oloupaná jablka, 5 min. podusíme, přidáme trochu kari koření, sůl + pepř, v troše mléka rozmícháme hladkou mouku, přidáme do základu, za stáleho míchání pak přiléváme mléko (event. smetanu). Po změknutí jablek sundáme z ohně, necháme chvilku vychladnout a mixérem vše důkladně rozmixujeme. Zlatá omáčka se výborně hodí ke kuřecímu masu.

Římská omáčka

hrnek kaparů, hrnek oliv, 50 g Rama Crème Bonjour kostka, lžička sardelové pasty, lžička soli 
Usekáme co nejdrobněji hrst kaparů, z nichž jsme vymačkali ocet. Nasekáme hrst oliv, cibuli pokrájíme na drobno, zpěníme na Ramě a postupně přidáváme vodu. Vhodíme směs kaparů a oliv, trochu povaříme a přidáme kapku octa, špetku mouky, další kousek máslové Ramy a nakonec sardelovou pastu. Římská omáčka se bez dalšího vaření podává ke smaženým kotletám.

Meruňkový vinaigrette

220 g kompotovaných meruněk, 2 lžíce limetkové šťávy, 50 ml zeleninového vývaru, lžíce ořechového oleje, lžíce sekaných oříšků, sůl, pepř 
Rozmačkáme 220g kompotovaných meruněk, zastříkneme je 2 lžícemi limetkové šťávy, přidáme 50ml zeleninového vývaru, 1 lžíci ořechového oleje a 1 lžíci sekaných oříšků a meruňkový vinaigrette dochutíme solí a pepřem.

Quatro formaggi

niva, eidam, parmezán, smetana 
Na pánvi nebo ve vodní lázni rozehřejeme smetanu a přidáme nastrouhané sýry, vše se dobře povaří a omáčka quatro formaggi je hotová.

Hrušková omáčka

2 lžíce hruškového džusu, 3 lžíce octa, 100 ml zeleninového vývaru, lžíce ořechového oleje, hrstka sekaných ořechů, podle chuti bylinky, sůl, pepř 
Promícháme 2 lžíce hruškového džusu se 3 lžícemi octa, 100 ml zeleninového vývaru, 1 lžíci ořechového oleje, solí a pepřem. Přidáme hrstku sekaných ořechů a bylinek a hrušková omáčka se může podávat.

Omáčka bylinková

100 g jogurtu, lžíce plnotučné hořčice, svazek kadeřavé petrželky, sůl, pepř, špetička cukru 
Na velmi jemno nasekáme 1 svazek kadeřavé petrželky, smícháme ji s jogurtem a hořčicí, omáčku dochutíme solí, pepřem a špetičkou cukru. Bylinková omáčka se podává ke grilovaným masům.

Burská majonéza

3 vejce, arašídový olej, plnotučná hořčice, ocet, pepř, sůl 
Rozmixujeme natvrdo uvařená vejce, která osolíme a opepříme, zvolna přiléváme aršídový olej a šleháme do zhoustnutí, ochutíme balzamikovým octem a hořčicí.

Italský dressing

100 g zakysané smetany, lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa, hrstka bazalky, stroužek česnek, sůl, pepř 
Smícháme smetanu s olejem a octem, přidáme hrstku nasekané bazalky a 1 utřený česnek. Italský dressing dochutíme solí a pepřem.

Ostrá rozinková omáčka

6 stroužků česneku, olivový olej, hrst plátků mandlí, hrst rozinek, omáčka Sweet chilli 
Na rozpálený olivový olej vhodíme na plátky pokrájený česnek, mandle a lehce opražíme. Vedle do misky nasypeme rozinky, přidáme opraženou směs a zalijeme omáčkou Sweet chilli. Ostrá rozinková omáčka se podává k drůbeži.

Jablečné chutney

6 jablek, 2 pomeranče, cibule, 2 stroužky česneku, hrst rozinek, 3 lžíce cukru, 0,5 dl octa, 4 lžíce kečupu 
Jablka zbavíme jadřinců, pomeranče oloupeme a vše nakrájíme na kostičky. Svaříme cukr s octem, přidáme pomeranče a jablka, jemně nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek, rozinky a vaříme do změknutí. Těsně před koncem přidáme kečup a krátce povaříme. Jablečné chutney podáváme hlavně k drůbeži.

Lišky na smetaně

200 g lišky, cibule, 3 lžíce rostlinné máslo, tatra mléko - plechovka, 20 g hladká mouka, sůl, kmín, bobkový list, 3 kuličky nového koření, ocet podle chuti 
Očistěné lišky nakrájej na menší kousky, dej dusit na zpěněnou cibulku, přidej koření, sůl a podus. Hotové lišky na smetaně zahusti tatrou s rozkvedlanou moukou, ochuť octem. 

Vaječná omáčka

10 g mouky, 10 g margarínu, 1/8 litru smetany, 2 žloutky, 1/4 telecího fondu, 2 čajové lžičky kaparů, sůl, pepř
Mouku nasypeme do rozpuštěného margarínu, za stálého míchání přilejeme fond, povaříme a dolijeme kapary. Smetanu ušleháme se žloutky a nalijeme do povařené směsi, osolíme, opepříme. Vaječná omáčka je hotová.

Koprová omáčka s Masoxem

podle chuti a potřeby: smetana, mléko, kopr, hladká mouka, masox, ocet, sůl, cukr 

V troše studeného mléka rozšleháme mouku, nalijeme ji do zbývajícího vařícího mléka a za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Můžeme podle potřeby ředit vývarem a přidat smetanu.Opláchnutý čerstvý kopr pokrájíme na drobno, svaříme se dvěma lžičkami octa a lžící vody, přidáme s máslem do omáčky a dochutíme solí a cukrem.Koprová omáčka se podává s vařeným hovězím masem nebo vařenými vajíčky.

Ruská omáčka

8 lžíc majonéza, lžíce hořčice, 2 lžíce vína, sůl, bílek, sladká paprika, lžíce šťávy z naložené červené řepy 
Na mísu dáme asi 8 lžic majonézy a za stálého míchání přidáme po částech setřenou lžíci dobré hořčice, 2 lžíce bílého stolního vína, špetku soli a z jednoho menšího vejce natvrdo uvařený, jemně usekaný bílek se špetkou růžové, nepálivé papriky. Hotovou ruskou omáčku obarvíme na růžovo několika kapkami šťávy z červeného řepního salátu.