13. srpna 2016

Kakaová bomba

0,5 l vody, 50 g kakaa, 200 g cukru, 250 g másla, 3 žloutky, 2 balíčky dětských piškotů nebo jeden velký balíček - 300 g, šlehačka na zdobení
Do 0,5 l vody vsypeme 50 g kakaa (půl krabičky) - povaříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.Dobře utřeme cukr, změklý tuk a žloutky (třeba v robotu), potom obojí spojíme dohromady, vymícháme metličkou dohladka - zchladlé kakao přidávat pozvolna. Přidáme piškoty, dobře promícháme. Všechno dáme do dortové formy nebo mísy vyložené potravinářskou fólií, zatížíme, aby se piškoty dostaly až na dno. Uložíme do chladničky ztuhnout.Ztuhlé krájíme a zdobíme šlehačkou.

Čokoládová bomba bez pečení

1 kakao (sáček 100 g)., 1/4 litru mléka., 1 celé máslo (stačí levnější a může být i jakákoliv kostka tuku na pečení)., 15 dkg moučkového cukru., 1 žloutek., 1 vanilkový cukr., 2 velké balíčky piškotů (to jsou ty větší piškoty á 240 g)., rum nebo vaječný koňak dle chuti
Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout. Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo, žloutek a vanilkový cukr. Přidáme mírně vychladnuté kakao v mléce a šlehačem vyšleháme v krém. Přidáme ořechy. Do druhé vyšší a větší mísy vysypeme 2 balíčky piškotů a pocákáme rumem nebo vaječným koňakem. Poté do piškotů vylijeme krém a dobře vše promícháme. Směs pak navrstvíme buďto do dortové formy nebo do nějaké mísy, já dávám do nerez rozšířené mísy, aby po vyklopení to mělo pěkný a zajímavý tvar. Necháme odležet cca 1/2 dne, nejlépe je ale přes noc, druhý den vyklopíme a zdobíme dle fantazie.

Koláč ze strouhaného těsta

hladká mouka, pokrmový tuk, cukr moučka, kakao, prášek do pečiva, 1 kg tvarohu, 250 g cukru krupice, 4 žloutky, bílek
Dobře vypracujeme těsto z mouky, tuku, moučky, kakaa a prášku do pečiva. Necháme jej chvíli v lednici. Pak ho rozdělíme na 2 díly. Připravíme tvarohovou nádivku smícháním zbytku surovin. Hlubší plech vymažeme a vysypeme. Na hrubším struhadle nastrouháme na plech jeden díl těsta, rovnoměrně po celé ploše, na něj rozetřeme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhý díl těsta. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

Zapékané kuřecí řízky s Ramou

6 kuřecích řízků., 1 Rama Cremefine na vaření., vejce., strouhanka., Bertolli Classico
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme a zatlučeme do nich strouhanku (nejlépe to jde pěstí), obalíme ve vajíčku a zprudka opečeme na pánvi. Skládáme do zapékací misky a zalijeme šlehačkou, pečeme asi 45 min při 220°. Podáváme s bramborem nebo s hranolkami.

Kuřecí mňamka

300 g Kuřecí stehenní či prsní řízky., 1 kelímek Rama Cremefine na vaření., 1 kelímek sterilovaných žampiónů., 1 - 2 Tavené sýry., 3 - 4 Cibule., 1 - 2 lžíce Hořčice plnotučné., 1 - 2 špetky sůl., pepř., špetku kari., rýže., těstoviny
Na pánvi osmažíme na plátky nakrájenou cibulku, pak přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a restujeme. Až je maso osmažené, přidáme žampiony, hořčici podle chuti, tavený sýr a zasypeme kari - výsledná směs by měla mít žlutou barvu. Podlijeme mírně vodou a dusíme maso do měkka. Před dokončením vlijeme do směsi smetanu. Povaříme a podáváme s rýží nebo těstovinami.

Kuře pečené v trojobalu

4 kuřecí stehna., mouka., 2 – 3 vejce., strouhanka., trochu mléka., 250 ml Rama Cremefine na vaření., Hera
Kuřecí porce obalíme v trojobalu (nejdříve v mouce, pak v rošlehaném vejci s trochou mléka, nakonec ve strouhance). Obalené porce vložíme do pekáčku a zalijeme smetanou. Kuřata můžeme ještě poklást slabými plátky Hery. Vložíme do trouby a pečeme až kuřata zezlátnou (cca 45 - 60 min).

Pradědovo tajemství

4 vepřové kotletky bez kostí., 1 balení zeleninového leča., 1 cibule., 8 stroužků česneku., 5 lžic oleje., 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu., 1 dcl piva., 20 dkg strouhané Nivy / jiný sýr dle chuti /., sůl., pepř., oregáno., feferonky., 8 topinek
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme opepřené a osolené kotletky a orestujeme z obou stran. Přendáme na talíř a do výpeku přidáme rajský protlak, zeleninové lečo, drcený česnek a pivo a mírně povaříme asi 3 minuty. Dochutíme pepřem, solí a oreganem. Maso dáme zpět a necháme prohřát. Na talíř klademe vždy dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je šťávou se zeleninou. Na to položíme porci masa a posypeme hustě strouhanou Nivou. Ozdobíme feferonkou.

Krakonošův dlabanec

Suroviny : I. varianta:500 g plecka., 200 g točeňáku., 1 cibule., 200 g žampionů nebo čerstvých hub., sůl., pepř., 2-3 lžíce kečupu., olej., 200 g cihly
II.varianta:Čerstvé houby na smaženici., pepř., sůl., cibule., 1 lžička koření na čínu., zakysaná smetana
Na bramboráky:Asi 750 g syrových nastrouhaných brambor., česnek podle chuti., 2 vajíčka.,
polohrubá mouka podle potřeby na zahuštění těsta., sůl., mletý pepř., kmín., majoránka., 2 lžíce posekané petrželky
Pracovní postup:I.varianta - masová směs:Maso se nakrájí na malé kostičky, salám i žampiony na plátky, cibule na kostičky. A všechno se dá dusit na olej. Na závěr se přidá kečup a nechá se ještě chvilku povařit.
II.varianta - houbová smaženice:Na olej se dá pokrájená cibule a pokrájené houby, osolí se opepří a přidá se koření na čínu a všechno se podusí doměkka. Na závěr se přidá zakysaná smetana.
Na bramboráky:Vypracujeme těsto a dáváme smažit na rozpálený olej. Usmažíme větší bramboráky. Na polovinu bramboráku dáme směs masa nebo smaženice a přehneme. Bohatě posypeme najemno nastrouhanou cihlou.

Halušky se špenátem a se slaninou

balení Slovenských halušek., balení zmrazeného špenátu., 200 g slaniny., balení šlehačky., PL másla., cibuli., 2 stroužky česneku., muškát., sůl., pepř
Necháme rozehřát špenát. Mezitím připravíme jíšku: rozpustíme máslo, osmahneme půl cibule nakrájené na kostičky a zasypeme trochou mouky. Přidáme jíšku ke špenátu, zalijeme smetanou a osolíme, opepříme, dáme špetku muškátu a pomalu vaříme. Slovenské halušky připravíme podle receptu na obalu. Slaninu a druhou půlku cibule nakrájíme na kostičky a osmahneme. Do formy na pečení dáme špenát, na něj poklademe halušky a navrch slaninu s cibulí a vše zapečeme.
Pokud dáváte přednost originálním haluškám, můžete si Slovenské halušky připravit podle tradičního receptu s brynzou, zelím a slaninou.

Jak zelí nakládat

5 kg zelí, 2 cibule, 20 g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.
Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu. 

Smažená cuketa s Vltavínem a šunkou

2 cukety, 3 Sedlčanské Vltavíny, 300 g drůbeží šunky, strouhanka, hladká mouka, vejce, mléko, sůl, česnek,
Cukety oloupeme, podélně je rozkrojíme a vydlabeme z nich jadýrka. Naplníme malými kousky Vltavínu, potřeme česnekem, posolíme, přikryjeme šunkou a obalíme v trojobalu. Smažíme dozlatova. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Lizebab

4 mladé cukety, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, 4 lžíce rýže, 100 g másla, pepř, sůl
Rýži napůl uvaříme ve slané vodě, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Cukety oloupeme, nahrubo nastrouháme a necháme odstát, aby se zbavily vody. V míse smícháme žloutky, předvařenou rýži, strouhaný sýr, cukety, pepř, sůl a nakonec sníh z bílků. V pekáči rozpustíme máslo, a když začne vonět, rozprostřeme stejnoměrně připravenou hmotu ve vrstvě 2-3 cm. Upečeme a hned podáváme.

Nadívaný patližán (cuketa)

4 větší patližány (lilky), sůl, 2 vejce, 1/8 l oleje nebo 150 g převařeného másla
Náplň: 20 g másla, 20 g cibule, 20 g zelené petržele, 1 zelená sladká paprika, 500 g vepřového masa nebo 250 g vepřového a 250 g hovězího masa, 30 g slaniny, 2 lžíce dušené rýže, sůl, pepř, 3 lžíce kyselé smetany, 1 vejce
Na pečení do kastrolu: 20 g másla
Na pokapání a zalití: 8 lžic smetany, 3 rajská jabkíčka
Neloupané patližány nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je slanou vodou a dáme okapati. Poté každé kolečko máčíme v rozkloktaném vejci, obalíme moukou a v rozpáleném oleji nebo převařeném másle usmažíme dorůžova.
Zvlášť si připravíme náplň takto: Do kastrolu na másle zpěníme ustrouhanou cibuli, sekanou zelenou petržel a zelenou sladkou rozsekanou papriku. Do zpěněné směsi přidáme umleté vepřové nebo hovězí a vepřové maso, usekanou slaninu, doměkka zvlášť udušenou rýži, podle chuti směs osolím, opepříme, zalijeme kyselou smetanou a dusíme (asi 30 minut). Potom směs odstavíme a zamícháme do ní vejce. Čistý, přiměřeně velký ohnivzdorný kastrol ( v průměru 20 cm) lehce vymažeme máslem, na dno kastrolu naskládáme vrstvu smažených patližánů a osolíme. Na to rozetřeme vrstvu náplně, pokapeme ji kyselou smetanou a opět dáme vrstvu patližánů a tak postupujeme dále do naplnění kastrolu. Povrch poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Celek pokapeme kyselou smetanou a dáme péci do horké trouby na 15 až 20 minut. Pokrm podáváme v nádobě, ve které se pekl.

Cukety po čínsku

6 mladých cuket, 3 lžíce sádla, 6 menších cibulí, 6 stroužků česneku, lžička mletého zázvoru, lžička pálivé papriky, několik lžic sójové omáčky, 2 malé rajské protlaky, sůl
Cukety bez jádřinců nakrájíme na kostky, osmažíme na sádle společně s pokrájenou cibulí, přidáme koření, na plátky nakrájený česnek, sójovou omáčku, podle chuti osolíme a dusíme asi 30 minut. Nakonec vmícháme rajský protlak a ještě 10 minut povaříme. Horkou směs plníme do menších nahřátých sklenic, dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Hodí se jako příloha k masům.
Osmahneme narychlo kousky vepřového, hovězího nebo kuřete, zalijeme touto směsí, obyčejně ještě trochu přisladíme, případně kápneme čínského vína, přidáme vývar, trochu škrobové moučky, povaříme a podáváme s rýží.

Imambajald

4 cukety, 6 paprik, 3 rajčata, 5 cibulí, 7 stroužků česneku, 2 bobkové listy, mletá paprika, petrželka, olej, sůl
Cukety nakrájíme na silnější plátky, osolíme, necháme odstát, pak je scedíme, osušíme a osmažíme dorůžova. Zpěníme drobně pokrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené papriky a rovněž osmažíme. Okořeníme mletou paprikou, osolíme, přidáme na plátky nakrájená rajčata a podusíme. Zalijeme šálkem vody, přidáme bobkový list a necháme přejít varem. Pak směs rozetřeme do kastrolu, přidáme cukety, posypeme petrželkou, zalijeme šálkem vody a dusíme na mírném ohni. Podává se studené.

Plněné cukety Bhara

6 malých cuket, 350 g mletého masa (hovězí nebo skopové), 3 plátky hovězího nebo skopového masa, cibule, stroužek česneku, rajče nebo lžička rajského protlaku, zelená petržel, několik lístků máty, hrst rýže, na špičku nože arabského koření bhara (lze nahradit Harissou), lžíce rajského protlaku, malá mrkev, citronová šťáva, olej, sůl
Nejprve si připravíme nádivku: předmáčíme si hrst rýže (asi čtvrt hodiny), mleté maso osolíme, přidáme cibuli, česnek, rýži, petržel, mátu, koření bhara, nadrobno nakrájené rajče a tím vším naplníme opatrně vydlabané cuke-ty - jen asi do tří čtvrtin, protože nádivka nabyde. V hrnci rozpálíme olej, dáme na něj plátky masa, nakrájenou mrkev a vydlabanou dřeň z cuket. Vložíme naplněné cukety, zatížíme pokličkou, zalijeme slanou vodou, ve které rozmícháme lžíci protlaku a pomalu vaříme skoro hodinu. Pak omáčku slijeme, přecedíme, podle chuti přidáme citronovou šťávu. Na jednu mísu dáme cukety, na druhou plátky masa a přelijeme omáčkou.

Italská pochutina z cuketových květů

Existují dva druhy cuketových květů: samčí, ze kterých už nic nevyroste a které brzy uvadnou, a samičí, ze kterých pak vyrůstají ty známé okurky. Pochopitelně, že odřezáváme jen ty neplodící a to právě, když jsou krásně rozvité. Neomýváme je, jen odstraníme případné malé broučky.
Do kalichu květu vložíme klínek eidamu nebo podobného sýra a cca 2 cm sardelové pasty (v Itálii dávají maličké slané rybičky). Květy pak namáčíme v řídkém těstíčku z hladké mouky a vody (minimálně solíme, protože sardelová pasta je až ďábelsky slaná). Květy pak smažíme na oleji nebo na másle dozlatova.

Nejjednodušší cuketový salát

cuketa, sůl, pepř, ocet, cukr
Cuketu nastrouháme, zalijeme dresinkem ze soli, cukru, octa a pepře a dáme do lednice odstát, aby pustila vodu. Před podáváním ještě jednou dobře promícháme. Existují spousty variant zálivky: s česnekem, s francouzskou hořčicí, s kečupem, se zeleným pepřem, s jogurtem, s majolkou atd. atp. a v nejrůznějších kombinacích.

Salát z opečených cuket

2 cukety, cibule, česnek, citrónová šťáva, sůl, pepř, olej
Omyté cukety nakrájíme na silnější kolečka a ta opečeme po obou stranách v rozehřátém oleji dozlatova. Přendáme je do salátové mísy, na pánvi mírně osmahneme pokrájenou cibuli a česnek a nasypeme na cukety, z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře uděláme dresink a přelijeme. Necháme v chladu odležet.

Dušený cuketový salát

4 cukety, cibule, 2 lžíce oleje, ½ šálku vody, citrónová šťáva, zelené koření, sůl, pepř
Cukety nakrájíme na kolečka 1 cm, ostatní přísady smícháme a ve vzniklé zálivce cukety 10 minut pod pokličkou dusíme. Necháme vychladnout a před podáváním přidáme čerstvou cibuli a zelené koření.

Buono zucchino

2 cukety, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva nebo ocet, olej, kopr, pepř, sůl
Omyté cukety opečeme na pánvi po všech stranách, necháme vychladnout, oloupáme, nakrájíme na malé kousky, pokapeme česnekem utřeným se solí, olej rozšleháme s citrónovou šťávou a solí, nalijeme na cukety, posypeme koprem a ozdobíme dílky rajčat.

Farmářský salát z cuket

5 cuket, hlávkový salát, 100 g čerstvých žampionů, jablko, 150 g sýra, bílý jogurt, lžíce sladké hořčice, lžíce sladké majonézy, ocet, 75 g arašídů, 100 g šunky, pažitka, petržel, olej, pepř, sůl
Cukety, hlávkový salát a žampiony nakrájíme na nudličky, jablko a sýr na kostičky, z ostatních ingrediencí uděláme zálivku, promícháme do připravené směsi. Arašídy osmažíme na oleji a spolu s nakrájenou šunkou jimi ozdobíme povrch salátu.

Cuketový koktejl

cuketa, zbytek kuřecího masa, lžíce kaparů, majonéza, worcester, citrónová šťáva, pepř, sůl
Cuketu neloupeme, nakrájíme na plátky, podusíme v několika lžících osolené a okyselené vody a necháme vychladnout. Studené kuřecí maso nakrájíme na kostičky, smícháme s majonézou, nakrájenými kapary, cuketami, solí a kořením. Salát mírně okyselíme, necháme rozležet a podáváme. 

Cibule v kuchyni

Napomáhá krevnímu oběhu aimunitnímu systému – účinné látky a léčebné využití – syrová i vařená obsahuje téměř stejný podíl vitaminu C, kyseliny listové, vitaminů B1., B2 a B6, draslíku a selénu; je prospěšná hlavně zasyrova; éterický olej aliin napomáha krevnímu oběhu; má odvodňující, antibiotické účinky, je přírodní medicínou při nachlazení, střevní plísni, průjmech, žlučníkových kamenech a revmatických potížích; podporuje činnost jater, linivky břišní, prospívá diabetikům, má protiskerotický vliv, stimuluje srdeční činnost, podporuje vyprazdňování střev. K dostání po celý rok. Cibule má být hladká, pevná a suchá, nerašící a bez plísní, při nakrojení musí být křupavá. Ve tmě, chladu a suchu vydrží 1 – 2 měsíce, nespotřebovaná krátce vydrží rozkrojená ve fólii v chladničce (ale už druhý den ztrácí typickou vůni a chuť). V kuchyni ochucuje zálivky, majonézu, pomazánky, zeleninu, masové a vaječné pokrmy, polévky, omáčky saláty, používa se při nakládaní apod. 

Masové kuličky na okurkových řezech

Pro 4 osoby: cibule, 2 lžíce kaparů, 500 g mletého libového vepřového masa, sůl, pepř, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce oleje, salátová okurka, lžíce másla, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce sekaných bylinek
Cibuli oloupeme, nadrobno pokrájíme, přidáme spolu s kapary k mletému masu a vše uhněteme do hladkého těsta. Výrazně okořeníme solí, pepřem a paprikou. Z ochuceného mletého masa vytvarujeme vlhčenýma rukama malé kuličky. Rozehřejeme olej a kuličky na něm opékáme ze všech stran 6-8 minut. Okurku omyjeme a nakrájíme na plátky silné jako prst. Krátce je opečeme na rozehřátém másle, osolíme a opepříme. Zakysanou smetanu promícháme s bylinkami, rovněž osolíme a opepříme. Plátky okurky narovnáme na mísu, zalijeme bylinkovou zakysanou smetanou a poklademe masovými kuličkami.
Příprava 25 minut, na osobu 550 kcal, 21 g bílkovin, 47 g tuků, 6 g sacharidů
Pochutnání bez výčitek svědomí – Snažíme-li se nahrazovat tučnější mléčné výrobky nízkokalorickými, použijeme nejméně tučnou zakysanou smetanou (označenou jako light) nebo bílý jogurt, který je sám o sobě méně tučný. Vo obchodech se zdravou výživou lze koupit speciální studenou omáčku připravenou ze sóji, která může nahradit jak smetanu, tak majonézu. Kaloričnost pokrmu můžeme snížit i použitím jiného druhu mletého masa.

Italská mletá pečeně Trento

Na 6 porcí potřebujeme: 3 cibule, 5 lžic olivového oleje, 1,2 kg hovězího mletého masa, 3 vejce, 60 g strouhanky, 2 a ½ nasekané petrželky, 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, lžící nasekaných rozinek, sůl, mletý černý pepř, ½ l rajčatové šťávy, stroužek česneku, velkou konzervu rajského protlaku, lžící směsi mletého koření, trochu cukru
2 cibule oloupeme, nadrobno nakrájíme a necháme zesklovatět ve 2 lžících oleje. Pak ji necháme vychladnout. Z mletého masa, 2 lžic petržele a poloviny parmazánu uhněteme těsto. Přidáme osmahlou cibuli a rozinky a okořeníme solí a pepřem. Pak z těsta vytvarujeme podlouhlý bochánek. Do pekáče dáme další 2 lžíce olivového oleje a pečeni při mírné teplotě osmahneme, až ztuhne a zhnědne. Zatím rozehřejeme rajčatovou šťávu. Pečeni zalijeme trochou rajčatové šťávy a pečeme zakrytou 50 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Každých 10 minut maso poléváme rajčatovou šťávou. Zatím pro omáčku oloupeme zbylou cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Oloupeme česnek a rozmačkáme ho nebo nadrobno nakrájíme. Obojí necháme zesklovatět na zbylém oleji. Přidáme rajčata, koření, zbylou petržel a cukr dle chuti. Při mírné teplotě za příležitostného míchání vaříme 20-30 minut, až se rajčata rozvaří na kaši. Omáčku propasírujeme sítem. Dostatečně ochutíme. Mleté maso nakrájíme a podáváme s omáčkou a zbylým sýrem. Vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo, jak je obvyklé v Itálii, křupavý bílý chléb. Chuť doplní čerstvý salát a červené víno nebo pivo.
Porce obsahuje 49 g bílkovin, 44 g tuků, 21 g sacharidů, 728 kcal 

Řecká roláda z mletého masa

Na 6 porcí potřebujeme: malou cibuli, stroužek česneku, 500 g míchaného mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, po ½ lžící sušeného tymiánu a majoránky, 2 lžíce olivového oleje, 300 g kořeněného čerstvého sýra, 3 tyčky bílého celeru, červený paprikový lusk, 100 g černých nebo zelených oliv bez pecky, 150 g dušené rýže
Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Z mletého masa, vajec, cibule a česneku uhněteme masové těsto. Okořeníme solí, pepřem a kořením. Olejem potřeme alobal a na něm z masového těsta rozválíme 1 cm silný obdélník. Na něj dáme 2 třetiny sýra. Opereme celer, zbavíme kořenů a listů a nakrájíme na 3 cm dlouhé tenké proužky. Papriku opereme, rozčtvrtíme, zbavíme stonku a jádřince. Nakrájíme ji na proužky. Připravenou zeleninu a nasekané olivy smísíme s rýži a dáme na mleté maso. Masové těsto pomocí alobalu opatrně podélně zarolujeme. V pekáči rozehřejeme zbylý olivový olej a dáme do něj masovou roládu. Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Pak na roládu nasypeme zbylý sýr a pečeme ještě 15 minut. Vhodnou přílohou je rajská omáčka.
Porce obsahuje 23 g bílkovin, 30 g tuků, 13 g sacharidů, 430 kcal 

Francouzský mletý steak „Narbonne“

Na 4 porce potřebujeme: 600 g hovězího mletého masa, sůl, čerstvě umletý pepř, lžičku sladké papriky, 150 g sýra s francouzským kořením, 8 tenkých plátků špeku, 3 šalotky, 30 g másla
Mleté maso uhněteme se solí, pepřem, paprikou a 100 g sýra na masové těsto. Z toho vytvarujeme 8 malých mletých steaků. Okraj obložíme jedním plátkem špeku a zajistíme párátkem. Šalotky oloupáme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo a mleté steaky na něm 6 minut po každé straně osmahneme. Asi 2 minuty před koncem smažení na pánev přidáme šalotky a dusíme je, až zesklovatí. Nakonec na mleté steaky nakrájíme vločky sýra a pečeme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Mleté steaky se šalotkami rozdělíme na talíře, dle přání ozdobíme kousky rajčat a bazalkovými listy a podáváme. Jako příloha se hodí bramborové krokety, hranolky a zelený salát.
Porce obsahuje 39 g bílkovin, 44 g tuků, 0 g sacharidů, 580 kcal 

Pórkové ragú se sýrem

Na 4 porce potřebujeme – 800 g brambor., sůl., kg pórku., 2 lžíce oleje., čerstvě umletý pepř., 300 g smíšeného mletého masa., sladkou papriku., 500 ml vývaru (masox)., 200 g taveného sýra., koření., muškátový oříšek., trochu citronové šťávy.,
Brambory omyjeme a necháme je ve slané vodě dle velikosti vařit 20 – 25 minut. Slijeme vodu a necháme unikat páru. Mezitím očistíme pórek, zbavíme tmavých a suchých listů a nakrájíme ho na silné plátky. Rozpálíme olej, pórek na něm 10 minut podusíme, osolíme a opepříme. Mleté maso ochutíme solí, pepřem a paprikou. Vše dobře propracujeme a maso vytvarujeme do 20 malých koulí a dáme k pórku. Vývar ohřejeme, tavený sýr v něm necháme rozpustit a zalijeme směs masa a pórku. Vše okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem a zakryté na středním ohni necháme 10 minut vařit. Mezitím oloupáme brambory a nakrájíme na kostičky. Na konci doby dušení přidáme bramborové kostičky do ragú a dusíme dalších 5 minut. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a podáváme.
Porce obsahuje cca 30 g bílkovin., 33 g tuků., 42 g sacharidů., cca 583 kcal / 2440 kJ 


Kořeněné mleté maso

Na 20 kusů potřebujeme – 2 cibule., 600 g mletého masa., vejce., 60 g mouky., 60 g sekaných mandlí., sůl., čerstvě umletý pepř., lžičku paprikové pasty., 10 g sušených švestek., 10 plátků špeku., 2 lžíce přepuštěného másla.,
Cibule oloupáme a nasekáme najemno. Z mletého masa, vejce, cibule, mouky a sekaných mandlí uhněteme těsto. Okořeníme solí, pepřem a přidáme paprikovou pastu. Každou masovou kuličku obalte rozpůleným plátkem špeku a zajistěte ho párátkem. Na rozpáleném másle je kolem dokola opečte. Chutnají teplé i studené.
Jako příloha je vhodný bílý chléb.
Porce obsahuje cca 8 g bílkovin., 17 g tuků., 5 g sacharidů., cca 212 kcal / 887 kJ 
Tip - Připadají-li Vám masové kuličky se švestkami příliš sladké, prostě je vynechte nebo je zaměňte dušenými žampiony nebo naloženými cibulkami.

Pánev s mletým masem a zeleninou

Na 4 porce potřebujeme – červený, žlutý a zelený paprikový lusk., cuketu., 2 cibule., 2 lžíce másla., 500 g míchaného mletého masa., sůl., kayenský pepř., sladkou papriku., 200 g smetany., 2 lžíce (zakysané smetany)., 4 cl brandy., cukr.,
Papriky omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme stonků a jádřinců. Dužinu nakrájíme na kostičky. Cuketu omyjeme a zbavíme obou konců. Větší plody eventuálně rozpůlíme a nakrájíme na kolečka. Cibule oloupeme a najemno nakrájíme. V pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm podusíme. Přidáme mleté maso a za občasného míchání dohněda osmahneme. Ochutíme solí, kayenským pepřem a paprikou. Přidáme smetanu. A za stálého míchání povaříme. Vše dochutíme špetkou cukru a kořením. Podáváme horké.
Ideální přílohou jsou těstoviny všeho druhu.
Porce obsahuje cca 27 g bílkovin., 54 g tuků., 15 g sacharidů., cca 723 kcal / 3026 kJ 

Plněná masová rajčata

Na 4 porce potřebujeme – 8 holandských masitých rajčat po cca 200 G., kořeněnou sůl., mletý pepř., cibuli., 250 g hovězího mletého masa., 150 g vepřového mletého masa., 100 g strouhaného sýra., 2 lžíce zakysané smetany., 3 lžíce mletého nasekaného koření., 200 g cukety., 1/8 l masového vývaru.,
Rajčata omyjeme, odřízneme víko a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu a víka odložíme. Rajčata zevnitř okořeníme solí a pepřem. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Z vík odstraníme stopky, dužinu nakrájíme na drobné kostky. Obojí smícháme s mletým masem, zakysanou smetanou a kořením a prohněteme. Rajčata naplníme masovým těstem. Připravíme cuketu, omyjeme ji a nakrájíme na kostky. Smícháme ji s dužinou rajčat a vývarem a vlijeme do ohnivzdorné formy. Dovnitř přidáme rajčata. Zakryjeme a pečeme cca 40 minut v troubě předehřáté na 200° C (plyn. Stupeň 3). dochutíme solí a pepřem.
Chutnou přílohou je zrnitá rýže.
Porce obsahuje cca 28 g bílkovin., 31 tuků., 25 g sacharidů., 509 kcal / 2131 kJ 

Taštičky s mletým vepřovým masem

Pro 4 osoby: 450 g mrazeného listového těsta, 160 g mletého libového vepřového masa, vejce, sladká mletá paprika, po 2 lžičkách sójové a pepřové omáčky, po 2 šalotkách a 2 stroužcích česneku, 2 nakládané okurky, 4 lžíce sterilované papriky (ve sladkokyselém nálevu), 3 lžíce kukuřice, žloutek, lžíce mléka
Plátky těsta necháme rozmrazit. Mleté maso promísíme s vejcem, okořeníme paprikou, sójovou a pepřovou omáčkou. Oloupaný česnek rozmačkáme, šalotku a okurky pokrájíme na kostičky. Vše vmícháme do mletého masa. Sterilovanou papriku a kukuřicí necháme okapat a rovněž přidáme do masa. Nádivku rozprostřeme na polovinu těsta. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Žloutek rozšleháme s mlékem a směsi potřeme okraje těsta. Plátky těsta překlopíme, okraje přimáčkneme a potřeme zbytkem vaječného mléka. Taštičky rozložíme na plech vypláchnutý studenou vodou a pečeme v troubě 25 minut.
Příprava a pečení 40 minut, na osobu 420 kcal, 15 g bílkovin, 32 g tuků, 13 g sacharidů 

Tostadas s mletým masem

Pro 4 osoby: 100 g kukuřičné mouky, sůl, 4 lžíce oleje, 50 g hladké pšeničné mouky, na špičku nože prášku do pečiva, cibule, stroužek česneku, 400 g mletého hovězího masa, lžička koření chilli, ½ ledového salátu, zelená paprika, 150 g rajčat, 2 lžíce oleje na smažení, 4 lžíce kukuřice, 4 lžíce omáčky chilli, 200 g zakysané smetany
Rozmícháme kukuřičnou mouku se solí, 2 lžícemi oleje a 125 ml horké vody a necháme 10 minut stát. Poté vmícháme pšeničnou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na 4 kusy, které vyválíme do tortil o průměru 18 cm. Opékáme na pánvi 1-2 minuty, hotové odložíme stranou. Cibuli a česnek posekáme a zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme chilli, přilijeme 200 ml vody a dusíme 15 minut. Papriku a rajčata omyjeme, očistíme a nadrobno nakrájíme. Tortily ještě jednou opečeme na oleji a v hlubokém talíři zformujeme do misek. Na dno dáme salát, papriku s rajčaty, na ně mleté maso, kukuřici, omáčku chilli a smetanu.
Příprava 70 minut, na osobu 560 kcal, 25 g bílkovin, 35 g tuků, 34 g sacharidů 

Sekaná pečeně v listovém těstíčku

Pro 4 osoby: 4 vejce, žemli z předešlého dne, 4 cibule, 750 g mletého masa, sůl, pepř, mletou papriku, 3 plátky mraženého listového těsta, 500 g žampionů, svazek petrželky, svazek pažitky, lžící oleje, 2 lžíce másla, lžící hladké mouky, ½ kelímku smetany ke šlehání, 400 ml zeleninového vývaru z kostky, citronovou šťávu, listy salátu, petrželku a plátky rajčat na ozdobení
3 vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Housku namočíme do studené vody. Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Listové těsto necháme rozmrazit. Žampiony očistíme, polovinu množství rozsekáme nadrobno, ostatní nakrájíme na plátky. Mleté maso smícháme s kostičkami cibule, vymačkanou houskou a syrovým vejcem. Dochutíme solí, pepřem a paprikou. Zformujeme šišku do středu vtiskneme vařená vejce a vložíme ji na vymazaný plech. Pečeme v horké troubě při vyšší teplotě 45 minut. Upečenou sekanou necháme 10 minut odpočinout. Zelené bylinky opláchneme a necháme okapat. Petrželku usekáme, pažitku nakrájíme na roličky. Rozehřejeme olej a v něm dozlatova osmažíme 2 nakrájené cibule a rozsekané žampiony. Dochutíme solí a pepřem a necháme trochu vychladnout. Nakonec vmícháme bylinky. Na pomoučeném válu vyválíme z listového těsta placku a naneseme na ní houbovou nádivku, okraje těsta necháme volné a zvlhčíme je vodou. Doprostřed položíme šišku sekané, zabalíme, okraje přitiskneme a potřeme troškou rozšlehaného vejce. Pečeme v horké troubě při vyšší teplotě 15 minut. Zbylou cibuli a plátky žampionů osmažíme v horkém tuku, zapršíme moukou a opražíme. Za stálého míchání přilijeme smetanu a zeleninový vývar, krátce povaříme a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Hotovou sekanou pečení upravíme na servírovací mísu pouze s malým množstvím omáčky. Ozdobíme ji listy salátu, petrželkou a plátky rajčat. Žampionovou omáčku podáváme zvlášť.

Příprava 1 ½ hodiny, 1 porce 850 kcal 

Játra s pomerančovou šťávou

4 plátky (telecích nebo vepřových jater)., vejce., 4 lžíce mouky., strouhanka na obalení., velká cibule., lžička drobně pokrájené šalvěje., lžička tymiánu, pomeranč., dl čínského kuřecího vývaru (popř. vývaru z kostky bujónu)., olej na smažení., sůl., pepř.,
Játra poprášime moukou, obalíme ve vejci rozšlehaném se šalvějí a tymiánem a ve strouhance. V pánvi rozehřejeme olej a na něm po obou stranách játra osmahneme dozlatova, nakonec osolíme, opepříme, na papírovém ubrousku pak necháme zbavit přebytečného tuku a uložíme na talíře. Šťávu z pomeranče smíchame s kuřecím vývarem, jemne zahustíme moukou. Přelijeme játra a podávame s brambory nebo chlebem. 

Závitky s pestem a mletým masem

Pro 4 osoby: 600 g mraženého listového těsta, 100 g omáčky pesto, 6 jarních lahůdkových cibulek, 300 g mletého masa, 2 lžíce zakysané smetany, lžíce strouhaného parmazánu, vejce, sůl, pepř, vaječný žloutek
Plátky listového těsta necháme rozmrazit. Vždy 2 složíme k sobě tak, aby se částečně překrývaly, rozválíme je na obdélníky a potřeme pestem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Cibuli očistíme, omyjeme a najemno posekáme. Smícháme mleté maso, cibuli, zakysanou smetanu, parmazán a vejce, osolíme a opepříme. Hmotou potřeme těsto, ponecháme volné okraje 1 cm. Okraje těsta z užší strany přeložíme přes náplň. Pak po delší straně svineme. Plech vyložíme papírem na pečení. Na plech poskládáme závitky švem dolů. Bílek rozšleháme s lžící vody a směsi závitky potřeme. Pečeme 25 minut, poté necháme vychladnout a podáváme nakrájené na plátky.

Příprava a pečení 50 minut, na osobu 770 kcal, 27 g bílkovin, 65 g tuků, 21 g sacharidů 

Vepřový jazyk zadělávaný s květákem

4 porce: 2 vepřové jazyky, bujon v kostce, malý květák, 50 g másla, cibule, 2 lžíce hladké mouky, mléko, sůl, muškátový oříšek
Omyté jazyky uvaříme v osolené vodě s bujonem v kostce doměkka, pak jazyky vyjmeme, ochladíme studenou vodou a oloupeme je. Z másla, drobně nakrájené cibule a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, případně trochou vývaru z jazyka, dobře rozšleháme a provaříme. Omáčku okořeníme muškátem a dobře omytou citronovou kůrou, dosolíme a vložíme prohřát jazyky nakrájené na plátky a zvlášť ve slané vodě uvařený, na růžičky rozebraný květák. 

Mleté maso v jednom hrnci

500 g mletého masa,1 plechovku drcených rajčat,2 papriky,1 lilek,1 feferonka,cukr, sůl, oregano, 3 stroužky česneku,1 menší cibule,rajský protlak
Mleté maso osmahneme na česneku a cibuli, přidáme drcená rajčata, papriky, feferonku, lilek, protlak, koření, trochu vody. Dusíme do měkka.

Jelení hřbet na žampiónech

1 kg jeleního hřbetu, 60 g slaniny, 80 g másla, sůl, pepř, 100 g žampiónů, 15 g hladké mouky
Očištěný,odblaněný hřbet protáhneme slaninou,posolíme, opepříme a dáme na pekáč,kde rozpustíme tuk. Pečeme v troubě za častého přelévání šťávou a podlévaní horkým vývarem z kostí. Měkké maso vyjmeme, na zbylém tuku podusíme očištěné, na plátky nakrájené houby, zaprášíme moukou, osmažíme a pak ředíme vývarem nebo vodou. Dobře provaříme a nalijeme na maso. K masu podáváme opečené brambory nebo rýži.

Jelení řízky s nakládanými hříbky

4 větší řízky z mladého kusu, sůl, pepř, jalovčinky (celkem 6 bobulek), 1 střední cibule, 4 PL oleje, 1/2 skleničky na plátky nakrájených nakládaných hříbků, 1/8 l kyselé smetany, 1/8 l červeného přírodního vína
Náplň: 1 rohlík, trochu mléka, 100 g žampionů, 100 g vepřového masa, 80 g slaniny, 1 menší cibule, 1 vejce, 1 PL koňaku, sůl, špetka muškátového květu, petrželka.
Maso odblaníme, naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a posypeme rozdrcenými jalovčinkami. Cibuli jemně nakrájíme a na 2 lžících oleje zpěníme, přidáme nakládané hříbky, kyselou smetanu, červené víno a povaříme. Na pánvi rozehřejeme zbývající olej a řízky opečeme tak, aby uvnitř zůstaly růžové. Potom vyjmeme, krátce podusíme v připravené omáčce a podáváme s jeřabinkovým nebo brusinkovým kompotem a opékanými brambory. 

Telecí ledvinky v koňakové omáčce

400 g telecích ledvinek nebo jater., 4 pl másla., šalotka nebo cibule., pl hladké mouky., pl koňaku., kelímek šlehačky., olej na smažení mletý bílý pepř a sůl.,
Ledvinky zrpudka osmažíme a vyjmeme stranou do tepla. Pokrájenou cibulku zesklovatíme na másle, zaprášíme moukou a za stálého míchání zalijeme koňakem. Přidáme šlehačku a koření. Necháme chvíli povařit, poté vložíme ledvinky zpět a podáváme. Jako přílohu doporucuji bramborovou kaši posypanou nasekanými mandlemi.

Plněné zapékané omelety

200 g hladké mouky., 2 vejce., 250 ml mléka., 1/8 l uhličité minerální vody., 5 lžic oleje., 1 cibule., 500 g mletého masa., 2 stroužky česneku, 2 pórky., 300 g rajčat., 100 g tvrdého sýra., sůl., cayenský pepř., sladká mletá paprika., petrželka.,
Mouku rozmícháme s vejci, solí a mlékem. Přilijeme minerální vodu a vymícháme hustší, ale tekuté těsto, které necháme chvíli odpočinout. Na oleji zatím orestujeme cibuli s česnekem, přidáme mleté maso a za stálého míchání podusíme. Pórek nakrájíme na kolečka a spařená rajčata na menší kousky. Vše vmícháme do mletého masa spolu s nasekanou petrželkou a okořeníme. Touto směsí plníme omelety, které zavineme a naskládáme do pekáčku. V závěru jej posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Mleté maso s kapustou

Pro 1 osobu: 250 g kapusty, 150 g brambor, malou cibuli, 2 rajčata, lžící oleje, 100 g mletého masa, 150 ml zeleninového vývaru z kostky, sůl, mletý pepř, sladkou papriku
Kapustu dobře očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké proužky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme. Rajčata očistíme a opláchneme. Cibuli posekáme a rajčata pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozehŕejeme olej a na něm prudce osmahneme cibuli, brambory a mleté maso. Promícháme a přidáme kapustu a rajčata. Potom masovou směs podlijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme 10 minut. Před podáváním podle chuti dokořeníme.
Příprava 30 minut, 1 porce 320 kcal 

Mleté kuličky se sýrem

Na 12 kousků: cibuli, stroužek česneku, 250 g mletého hovězího masa, lžící strouhanky, vejce, sůl, bílý pepř, sladkou papriku, 100 g ovčího sýra, 2 lžíce oleje, 12 oliv plněných paprikou, lístky petržele, párátka
Cibuli a česnek oloupeme a posekáme nadrobno. Mleté hovězí maso, cibuli, česnek, strouhanku a vejce důkladně promícháme. Nakonec ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Ovčí sýr nakrájíme na 12 kousků. Z masové hmoty vytvoříme 12 kuliček a do středu vložíme kousek sýra. Na pánvi zahřejeme olej a kuličky na něm za stálého obracení opékáme 10 minut. Lístky petržele opereme a spolu s plněnou olivou položíme na opečené kuličky. Propíchneme párátkem a podáváme.
Příprava 30 minut, 1 kousek 440 kcal 

Exotické mleté maso

Pro 4 osoby: svazek mladých cibulek, kus zázvoru, 2 chilli papričky, 2 lžíce oleje, 750 g mletého míchaného masa, plechovku ananasových kroužků nebo kostek, kelímek zakysané smetany, mletou sladkou papriku, sůl, pepř
Cibulky očistíme, nakrájíme na delší kousky, blanšírujeme ve vroucí vodě a necháme okapat. Zázvor olupeme a jemně usekáme, papričky očistíme, zbavíme jadérek pokrájíme najemno. Papričky a zázvor krátce podusíme na oleji, vyjmeme a udržujeme teplé. Pak zprudka opečeme maso, ochutíme solí, pepřem a přidáme ananas pokrájený na kostky a cibulky. Promícháme a ozdobíme smetanou, zázvorovou směsi a mletou paprikou.

Kofta kari – masové kuličky

Pro 4 osoby: šafrán, 200 g cibule, koriandr, 20 g zázvoru, 500 g mletého masa, vejce, 8 lžic mouky z cizrny, sůl, cayenský pepř, 2 lžíce Garam masala, olej, 200 g rajčat, 36 neloupaných mandlí, 2 stroužky česneku, lžičku kurkumy, ½ lžičky kmínu, 150 g jogurtu
Šafrán rozpustíme ve 2 lžících vroucí vody. Polovinu cibule, koriandr a zázvor nasekáme. Maso smícháme s vejcem, cibuli, 2 lžícemi mouky, polovinou koriandru, zázvorem, solí, pepřem, Garam Masala a rozpuštěným šafránem. Z masové směsi uděláme 12 kuliček, do každé vložíme 3 mandle. V 10 lžících vody rozmícháme zbylou moku a směsi kuličky potřeme. Na rozehřátém oleji opékáme kuličky 5 minut a necháme okapat. Zbylou cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Česnek nasekáme. Spolu s cibuli opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme kurkumu a 4 lžíce vody a přibližně 2 minuty dusíme. Zamícháme rajčata a kmín. Povaříme 5 minut. Přidáme jogurt, sůl a 1/8 l vody a krátce povaříme. Do omáčky vložíme masové koule a posypeme koriandrem. Při mírné teplotě ještě 8 minut povaříme.
Příprava 45 minut, 1 porce 530 kcal 

Drůbeží jatýrka na meruňkách

Pro 4 osoby: 600 g kuřecích jater, lžící hladké mouky, 50 g másla nebo rostlinného tuku, 300 g meruňkového kompotu, pórek, 250 ml drůbežího vývaru, 100 ml sladké smetany, lžící škrobové moučky, lžící meruňkové marmelády, sůl, mletý pepřm zelenou petrželku na ozdobení
Játra omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na kousky, obalíme v mouce a ze všech stran opečeme na tuku. Potom je vyjmeme, osolíme, opepříme a odložíme na teplé místo. Meruňky scedíme a nakrájíme na kostičky. Pórek opereme a pokrájíme na kolečka nebo nudličky. Ve vypečené šťávě podusíme pórek. Potom přidáme meruňky, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Zjemníme smetanou a škrobem. Zhoustlou omáčkou osolíme a pikantně ochutíme marmeládou, trochou kompotované šťávy a pepřem. Nakonec vrátíme játra. Podáváme s noky nebo dušenou rýži a nadrobno pokrájenou petrželkou.
Příprava 30 minut, 1 porce 710 kcal

12. srpna 2016

Kuře na zelenině

2 kuřecí stehna., 1 Knorr Aromat., majoránka., pepř., kmín., 1 maggi., 1 olej., 1 cibule., 1 balíček mražené zeleniny., 100 ml mléka., 2 lžíce hladké mouky
Kuřecí stehna rozdělte na poloviny, obalte je v koření (Aromat., maj., pepř, kmín, maggi) a orestujte je na oleji a cibulce. Vložte do „papiňáku“, přisypte balíček zeleniny, podlijte do poloviny vodou a 20 – 25 minut vařte. Pak kuře vyjměte. Z mléka a hladké mouky přepravte „záklechtku“, vlijte do hrnce a krátce povařte omáčku. Osolte a kuře vložte zpět. Jako příloha se hodí těstoviny či rýže.

Kuřecí prsíčka ve smetaně

½ kg kuřecích prsíček., 1 kelímek Rama Cremefine ke šlehání., 2 lžíce Ramy Classic., ½ balení steakového koření., sůl., 6 stroužků česneku
Kuřecí prsíčka osolíme a posypeme steakovým kořením. Skleněný pekáč vymažeme Ramy, kuřecí prsíčka do něj vyskládáme a zalejeme smetanou ke šlehání a dáme do trouby péct. Asi po půl hodině maso otočíme a ochutíme česnekem.
Tip: Před dopékáním můžeme maso ještě jednou otočit.

Plněný vepřový bůček pro znalce

¾ kg vepřového bůčku., kmín., sůl.,
Náplň – lžíce oleje., cibule., 100 g měkkého salámu., 2 vejce., 3 lžíce sterilovaného hrášku., petrželka., pažitka., sůl.,
Do vepřového bůčku prořízneme kapsu a naplníme ji.Spíchneme párátkem nebo sešijeme nití, maso posypeme kmínem a osolíme. Dáme do pekáče, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a česnek, vložíme do předehřáté trouby.Během pečení podléváme horkou vodu a poléváme vypečenou šťávou.Doměkka upečené maso zbavíme párátek nebo nití, pokrájíme na plátky a podáváme s vařenými brambory či houskovými knedlíky a s dušeným zelím.
Příprava náplně – Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený salám, zalijeme vejci a za stálého míchání necháme trochu ztuhnout.Přidáme hrášek, pokrájenou petrželku a pažitku, osolíme a dobře promícháme.

Pečeně s česnekovým krémem

Pro 8 osob: 1 ½ kg vepřové pečeně, sůl, pepř, 2 svazky petrželky, 150 g plátků syrové šunky, 3 lžíce oleje, 3 paličky česneku, 300 g čerstvého smetanového sýra, 125 ml mléka
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Maso podélně nařízneme, ale neodkrojíme.Plát rozložíme, osolíme a opepříme.Lístky petrželky otrháme a posekáme. Maso posypeme polovinou petrželky, poklademe plátky šunky, stočíme do rolády a převážeme nití.Roládu na oleji zprudka opečeme, osolíme, opepříme a pečeme 75 minut v troubě.Podléváme vodou a alespoň jednou obrátíme.Paličky česneku dáme na 30-45 minut do trouby změknout.Po vyjmutí vyloupneme a rozmačkáme dužinu.Česnek rozetřeme se sýrem a mlékem, osolíme a opepříme. Upečenou roládu vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.Podáváme s česnekovým krémem.
Příprava 20 minut, pečení 75 minut, na osobu 700 kcal

Šumavská kapsa

600 – 700 g vepřových kotlet., mletý pepř., sůl., 50 g oleje nebo sádla., trochu hladké mouky.,
Náplň – asi 70 g slaniny., 100 g vepřových jater., větší cibule., 15 g sušených předem namočených hub., mletý pepř.,
Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, opepříme je a osolíme. Na plátek slaniny položíme tenký plátek jater, plátek cibule a trochu namočených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Na tuku zpěníme zbylou nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kotlety, opečeme, polijeme vodou a v troubě pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a povaříme. Šťávu procedíme na kotlety a podáváme s vařenou rýží. Brambory či bramborovými knedlíky.

Nadívaná uzená pečínka

Pro 4 osoby: 750 g uzené kotlety vcelku, plátek toastového chleba, snítku tymiánu, šalvěje a bazalky, 200 g smetanového sýra s bylinkami, žloutek, bílý pepŕ, 500 gcukety, 2 rajčata, 2 lžíce olivového oleje, balení kousků rajčat s cibulí a česnekem, sůl, párátka, režnou nit
Uzené maso omyjeme, osušíme a podélně nařízneme hlubokou kapsu. Bylinky opereme, dosucha vytřeme a nadrobno nasekáme. Smícháme smetanový sýr, žloutek, rozdrobený toastový chleb a bylinky. Opepříme a pak touto směsi rovnoměrně plníme uzené. Kapsu pečlivě uzavřeme párátky a ovážeme režnou nití tak, aby obsah při pečení nevytékal do pekáčku. Pekáč nejprve vypláchneme studenou vodou a pak o něho vložíme maso. Pecieme jej v předehřáté troubě 45 minut. Cukety a rajčata očistíme a omyjeme. Cukety nakrájíme na kolečka, rajčata na kousky. Cukety pak 3 minuty smažíme na oleji. Přidáme nakrájené rajčata a kořeněné rajčatové kousky a prohřejeme. Vše osolíme a opepříme. Při podávání klademe maso na zeleninu.
Příprava 1 hodina, 1 porce 580 kcal 

Vepřové maso Colombo

Pro 4 osoby: 200 g strouhaného kokosu, 1 kg vepřového masa, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 2 červené chilli papričky, 3 lžíce oleje, sůl, 2 lžíce kari, 2 cukety, 2 papájí, velké mango, 2-3 lžíce limetkové šťávy
Kokos přelijeme ¾ vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Rozmixujeme, scedíme a kokosové mléko zachytíme. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na proužky. Česnek a chilli papričky nasekáme. Kousky masa prudce orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme cibuli, česnek a chilli papričky. Podle chuti zaprášíme kari kořením a krátce osmahneme. Potom zředíme kokosovým mlékem a krátce povaříme. Vše z pánve dáme do ohnivzdorné formy a v předehřáté troubě při vyšší teplotě zapékáme 50 minut. Cukety nakrájíme na plátky, papáje na kousky, mango na kostky. Spolu se 200 ml vody přidáme 15 před koncem pečení k masu. Dochutíme solí a limetkovou šťávou.
Příprava 1 ¾ hodiny, 1 porce 690 kcal 

Pikantní smažený řízek

4 vepřové řízky, kmín, pepř, sůl, 4 stroužky česneku, mouka, vejce, strouhanka, tuk
Řízky lehce naklepeme, po okrajích nařízneme, opepříme, posypeme rozemletým kmínem a obalíme v mouce. Vejce rozšleháme s rozetřeným česnekem, řízky ve vejci namočíme, obalíme ve strouhance a v rozehřátém tuku dozlatova osmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a s okurkovým salátem. 

Žebírka na sladkokyselo

Pro 4 osoby si připravíme – 200 g malých cibulek., 500 g brambor., 1,2 kg vepřových žebírek., pórek., 2 – 3 lžičky koření chilli., 6 lžic oleje., 330 ml ananasové šťávy bez cukru., 300 ml octa (ovocného)., sůl., 1 – 2 lusky papriček chilli., 4 lžíce pikantního kečupu., 1 – 2 lžičky cukru.,
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky nebo na špalíčky. Brambory oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na kostičky. Žebírka omyjeme a osušíme. Potřeme solí a chilli. V ohnivzdorné míse rozpálíme olej a v něm žebírka po obou stranách opečeme. Přidáme k nim nakrájenou cibuli a brambory. Zalijeme 250 ml octa a ananasovou šťávou. Pečeme pod pokličkou v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., horkovzdušná trouba 175° C., plyn stupeň 3) přibližně 45 minut. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější špalíčky. Papričky chilli očistíme, omyjeme a po délce rozřízneme. Vyjmeme jadérka a nakrájíme na kroužky. Obojí přidáme 20 minut před koncem pečení k žebírkům. Přilijeme ¼ l vody a kečup. Omáčku dochutíme soli, cukrem a zbylým octem. ©
Doba přípravy asi 1 ¼ hodiny., porce přibližně 4410 kJ / 980 kcal.

Italské vepřové na pivě

500 g libového vepřového masa z kýty, 4 lžíce oleje, 40 g másla, rozmarýn, šalvěj, sůl, pepř, 2 sklenice světlého piva, 2 cibule
Vepřové maso prudce opečeme na oleji a másle. Nejdříve je však po obou stranách osolíme, opepříme, posypeme špetkou rozmarýnu a šalvěje. Cibule nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dorůžova. Polovinu osmažené cibulky dáme na dno kastrolu spolu s tukem z upečeného masa, přidáme opečené maso, posypeme zbytkem cibulky a nakonec zalijeme světlým pivem. Dáme do mírně vyhřáté trouby a necháme maso dusit 2 hodiny, až je měkké. Podáváme s bramborovou kaší.

Ražniči s pestrou rýží a studenou omáčkou

Pro 4 osoby si připravíme – 4 cibule., lžíci másla nebo rostlinného tuku., 200 g rajčat., 200 g dlouhozrnné rýže., 200 ml rajského protlaku., sůl., čerstvě namletý bílý pepř., 250 ml zeleninového vývaru z kostky., 200 g zmrazeného hrášku., 500 g vepřové panenky vcelku., 1 – 2 stroužky česneku., olej., 250 ml smetanového jogurtu., nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu., svazek kadeřavé petrželky.,
Všechny cibule oloupeme, jednu najemno posekáme. V kastrole rozehřejeme máslo nebo rostlinný tuk a posekanou cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme propláchnutou rýži, krátce osmahneme a potom zalijeme vývarem a rajským protlakem. Dobře promícháme. Přivedeme k varu a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut. Rajčata očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zhruba po 10 minutách přidáme k rýži nakrájená rajčata a zmrazený hrášek. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Zbylé cibule nakrájíme na špalíčky. Potom maso a cibuli navlékáme střídavě na špíz osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a špízy na něm za stálého obracení opékáme 5 – 10 minut. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo najemno posekáme. Smetanový jogurt smícháme s česnekem, polovinou citronové kůry, trochou soli a pepře. Kadeřavou petrželku opereme, osušíme – snítku si odložíme na ozdobení – a najemno nasekáme. Jogurtovou omáčku nakonec dochutíme nasekanou kadeřavou petrželkou a zbylou citronovou kůrou. Rajčatovou rýži upravíme společně s vepřovými špízy na mísu a ozdobíme odloženou snítkou kadeřavé petrželky. Studenou jogurtovou omáčku podáváme zvlášť. 
Doba přípravy asi 1 ¼ hodiny., porce asi 2010 kJ / 480 kcal.

Vepřová panenka s bylinkami a hořčici

Pro 4 osoby: 500 g vepřové panenky, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 200 g šalotek, po 1 svazku bazalky a petrželky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 150 ml zeleninového vývaru z kostky, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce citronové šťávy
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Přidáme a krátce opečeme oloupané šalotky. Posypeme cukrem a necháme je zkaramelizovat. Opláchneme a osušíme bazalkou a petrželku. Otrháme lístky a najemno je nasekáme. Polovinu smícháme s hořčicí. Směsí potřeme maso, podlijeme je vývarem a přikryté dusíme 10 minut. Zbývající bylinky smícháme se zakysanou smetanou. Maso vyjmeme, zabalíme do fólie a necháme 5 minut odpočinout. Do vydušené šťávy zamícháme připravenou bylinkovou smetanu, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s těstovinami a omáčkou.
Příprava 35 minut, tepelná úprava 10 minut, na osobu 460 kcal, 24 g bílkovin, 34 g tuků, 13 g sacharidů

Přírodní řízky s mrkvovými nudlemi

Pro 4 osoby: svazek mrkve, sůl, svazek kerblíku, lžíce cukru, 250 g širokých plochých nudlí, 4 lžíce slunečnicových semínek, 3 lžíce změklého másla, žloutek, lžíce mletých lískových oříšků, 4 vepřové řízky (po 150 g), 2 lžíce oleje, pepř
Mrkev omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a vaříme 6 minut v osolené vodě. Kerblík omyjeme, osušíme a posekáme. Mrkev scedíme, necháme okapat, smícháme s cukrem a kerblíkem. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, necháme okapat a vmícháme do mrkve. Slunečnicové semínka nasucho opražíme a necháme vychladnout. Nahrubo je posekáme a smícháme s máslem, žloutkem a oříšky na pastu. Gril v troubě předehřejeme na 250 stupňů. Řízky omyjeme, osušíme a opékáme na oleji z každé strany 4 minuty. Maso vyjmeme, osolíme a opepříme. Potřeme oříškovou pastou a zapékáme pod grilem 3-4 minuty. Podáváme s mrkvovými nudlemi.
Příprava 20 minut, vaření 15 minut, na osobu 850 kcal, 28 g bílkovin, 50 g tuků, 55 g sacharidů

Vepřová pečeně se sušeným ovocem

Pro 4 osoby: 700 ml cidru (jablečné víno) 2 lžíce zrnitého vývaru, 200 g sušených meruněk, 200 g sušených švestek, malý kousek skořice, 6 hřebíčků, 1 kg vepřové kýty, sůl, pepř, 2 řapíky celeru, lžíce másla, 3-4 lžíce světlé hotové jíšky
Cidre ohřejeme a rozpustíme v něm zmitý vývar. Na hodinu do něj namočíme sušené ovoce, skořicí a hřebíčky. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Do masa vetřeme sůl a pepř. Pečeme hodinu v kastrolu. Poté přidáme cidre s vývarem a kořením a dopečeme doměkka. Celer nakrájíme na kolečka. Zeleň odložíme stranou. Kolečka řapíkového celeru osmahneme na másle a před koncem pečení přidáme k masu. Maso necháme 10 minut odpočinout. Omáčku zahustíme granulemi jíšky a povaříme. Přisolíme a opepříme. Pečeni nakrájíme a rozdělíme na talíře s ovocem a celerem. Ozdobíme celerovou natí. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky.
Příprava 120 minut, na osobu 790 kcal, 47 g bílkovin, 28 g tuků, 60 g sacharidů

Chřest s vepřovými plátky a houbovou omáčkou

4 porce: 1 kg bílého chřestu, 500 g zeleného chřestu, 250 g žampionů, 500 g vepřové kýty, 2 rajčata, cibule, 2-3 lžíce oleje, 350 ml masového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, lžíci sterilovaného zeleného pepře, ½ svazku kerblíku
Bílý chřest oloupeme a omyjeme spolu se zeleným. U obou odkrojíme vršky a zabalíme je do vlhké utěrky. Žampiony nakrájíme na plátky, rajčata a cibuli na kostičky. Maso osolíme a opepříme. Maso ze všech stran opečeme na pánvi. Ve stejném tuku osmahneme i houby a cibuli, kterou necháme jen zpěnit. Výpek zředíme vývarem, přidáme zelený pepř a na této směsi necháme maso 10 až 15 minut dusit. Chřest vaříme 10 až 15 minut ve slané vodě. Kerblík opatrně omyjeme. Část odložíme na ozdobení a zbytek nasekáme najemno. Maso vyjmeme z pánve, k houbám přidáme kerblík a rajčata. Přilijeme smetanu. Omáčku dochutíme solí a pepřem a necháme chvilku povařit. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s chřestem a houbovou omáčkou. Navrch můžeme položit snítku kerblíku.
Porce obsahuje 450 kcal

Vepřová kapsa plněná růžičkovou kapustou

Pro 6 osob si připravíme – kg růžičkové kapusty., 40 g tvrdého sýra., 2 plátky toastového chleba., sůl., nastrouhaný muškátový oříšek., 1,2 kg vykostěné vepřové pečeně s kůži., 4cibule., lžičku celého pepře., 2 bobkové listy., tuk na vymazání pekáče., 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku., 100 ml smetany ke šlehání., nastrouhanou kůru z ½ chemicky neošetřeného citronu., lžíci hladké mouky., bílý pepř., 2 snítky petrželky., špejle., kuchyňskou nit.,
Růžičkovou kapustu očistíme a omyjeme. Sýr najemno nastrouháme. Toastový chleba rozemneme. Asi 200 gramů kapustiček smícháme se sýrem a chlebem, okořeníme muškátovým oříškem a osolíme. Maso omyjeme, osušíme, na spodní částí nařízneme kapsu, kterou naplníme upravenou růžičkovou kapustou. Uzavřeme špejlemi a převážeme kuchyňskou nití. Pečeme dáme do vymaštěného pekáče kůži nahoru a pečeme asi 2 hodiny v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). Cibule oloupeme, rozčtvrtíme a přibližně po hodině pečení přidáme spolu s celým pepřem a bobkovým listem k vepřovému masu. Pečení postupně podléváme zhruba 400 ml vody. Zbylou růžičkovou kapustu povaříme přibližně 20 minut v osolené vodě, slijeme a na rozpáleném másle nebo tuku orestujeme. Nakonec ochutíme muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Měkkou vepřovou pečení vyjmeme z pekáče a zdržujeme teplou. Výpek zředíme zhruba 400 ml horké vody, přecedíme a přivedeme k varu. Zahustíme moukou důkladně rozkvedlanou ve smetaně ke šlehání. Omáčku nakonec dochutíme solí a mletým bílým pepřem. Petrželku opereme, osušíme, kousek si odložíme, zbytek najemno posekáme. Pečení upravíme na míse s trochou omáčky a kapustičkami. Ozdobíme petrželkou. Zbylou omáčku podáváme zvlášť. 
Doba přípravy cca 3 ½ hodiny., porce asi 3310 kJ / 790 kcal.

Vepřové kotlety s ořechovou nádivkou

4 vyšší libové vepřové kotlety, ½ pomeranče, 50 g ořechových jader, 2 šálky hrubě strouhané strouhanky, sůl, pepř, 30 g másla, cibule, 40 g másla na potření kotlet
Vyšší vepřové kotlety podélně nařízneme a uděláme kapsu. Cibuli jemně usekáme, osmahneme ji na másle, přidáme jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a vylisovanou šťávu z pomeranče, drobně usekané ořechy, sůl, pepř a hrubou strouhanku. Touto směsi naplníme kapsy v kotletách, okraje sepneme párátky a kotlety vložíme na dobře vymazanou mísu, navrch je zakryjeme plátkem alobalu a ve středně vyhřáté troubě pečeme hodinu. Kotlety pak odkryjeme a za občasného potírání máslem a zbytkem pomerančové šťávy je dopečeme. Podáváme s opečenými brambory.

Maso dvou vůní a chutí

400 g kuřecích prsíček., 1 vejce., sůl., trochu glutasolu., směs kari koření., červenou papriku., lžíci bramborového škrobu.,
400 g vepřové kýty na řízky., 1 vejce., sůl., sladkou papriku., stroužek česneku., žlutou papriku., lžíci bramborového škrobu., olej na opékání masa., 400 g rýžových nudlí., kousek pórku.,
Kuřecí maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, osolte, okořeňte směsí kari koření a promíchejte spolu vejcem a bramborovým škrobem. Stejně tak naložte i vepřové maso jen s jiným kořením, tedy s trochou papriky, prolisovaným česnekem, případně i špetkou čili. Naložené maso pak nechte v chladu nejméně hodinu.

Masové chop suey

600 g libového vepřového masa, cibule., konzerva bambusových výhonků (227 g)., 250 g sójových výhonků., stroužek česneku., dl čínského kuřecího vývaru (vývaru z kostky bujónu)., 2 lžíce sójové omáčky., 2 lžíce oleje., sůl
V rendlíku 2 minuty povaříme očištěné sójové výhonky a v sítu je důkladně odcedíme. Z bambusových výhonků slijeme nálev a namočíme je na 15 minut do vlažné vody. Scezené je pak nakrájíme na úzké proužky. Maso pokrájíme na kostičky a mírně osolené společně a mírně osolené společně s prolisovaným česnekem osmahneme v pánvi na rozehřátém oleji  dohněda. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, podlijeme vývarem a když cibule změkne, vmícháme bambusové výhonky a po chvilce ještě sójové výhonky a krátce podusíme. Nakonec zakapeme sójovou omáčkou a ihned podáváme. 


Řízky česnekovohořčičné

4 vepřové řízky,2 vejce,strouhanka,mouka,olej na smažení
na marinádu: 1 lžíce hořčice,pepř,4 lžíce oleje,1 lžíce drceného česneku
Maso naklepeme,nařízneme a potřeme marinádou z hořčice, česneku, oleje, pepře a soli. Pak maso obalíme v mouce ,vajíčku, strouhance a znova ve vajíčku a smažíme dozlatova.
Příloha-brambory nebo bramborová kaše a zelný salát nebo okurka.

Uzená krkovička s houbovou omáčkou a šiškami

1 kg uzené krkovičky,100 g žampionů,100 g hlívy,100 g lišek,200 ml smetany,sůl,jíška,2 lžíce másla,1 cibule,pepř,houbový vývar,ocet,5 stroužků česneku
na šišky: ½ kg hrubé mouky,sůl,20 g kvasnic,¼ l mléka,vejce
Krkovičku povaříme s několika stroužky česneku. Na másle osmažíme cibulku, přidáme nakrájené houby a orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Omáčku zahustíme jíškou a povaříme. Před podáváním dochutíme pepřem a solí, přidáme smetanu a krátce povaříme. Okyselíme octem dle chuti.
Šišky: Uděláme těsto z mouky, soli, kvasnic, mléka , vejce a lžičky sádla. Vypracujeme a necháme odpočinout. Pak těsto rozválíme, potřeme sádlem a přeložíme jako listové alespoň 2x. Pak ho rozválíme na úzké pásy a pečeme lámané v troubě.

Zapečená panenka v listovém těstě se švestkovou omáčkou

800 g vepřové panenky,100 g listového těsta,hladká mouka, 1 vejce,sůl,pepř,
na omáčku: 50 g švestkových povidel,50 g čerstvých nebo kompotových švestek,cukr dle chuti,200 ml mléka,100 hladké mouky
Panenku očistíme a osolíme, listové těsto vyválíme na šířku větší než panenka. Panenku zabalíme do těsta, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předem rozehřáté trouby asi na 30 minut.
Zatím si připravíme omáčku: Mléko rozšleháme s moukou, dáme do kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme švestková povidla a rozmixované švestky. Povaříme a dochutíme solí a cukrem. Upečenou panenku nakrájíme šikmo a z půlky poléváme omáčkou.

Vepřová panenka s brusinkovou omáčkou

800 g vepřové panenky,brusinkový kompot,červené víno,pomerančová a citrónová šťáva, cukr, worcester,sůl
Panenku očistíme, osolíme a opepříme a zprudka opečeme ze všech stran.Brusinkový kompot a červené víno přivedeme k varu, dochutíme pomerančovou a citrónovou šťávou, worcesterem, cukrem a solí – můžeme zjemnit smetanou a krátce povaříme. Měkkou panenku nakrájíme šikmo a z půlky přelijeme omáčkou.Podáváme s bramborovými pusinkami.

Hukvaldský vepřový závitek s barevným knedlíkem

600 g vepřové kýty,100 g žampiónů,200 ml oleje,200 g cibule,50 g hl. mouky,100 g hrášek mražený,1 červená paprika,4 vejce,sůl,pepř,
knedlík: 200 g hr.mouky,1 červená paprika,1 zelená paprika,100 g opečené housky,1 vejce,sůl,mléko,máslo na vymazání hrnků
Orestujeme žampióny, hrášek a červenou papriku, přidáme vejce, osolíme a umícháme náplň.Řízky naklepeme, nasolíme, opepříme a plníme směsí.Orestujeme cibuli, přidáme závitky a necháme je zatáhnout. Podlijeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vypečeme na tuk a zaprášíme hladkou moukou.
Knedlíky: Z opečené housky, mouky, vejce a mléka vymícháme těsto, do kterého přidáme nadrobno nakrájené papriky a hrášek. Utvoříme malé válečky, které dáváme do vymazaných hrnečků a zaváříme

Maminčiny svatební kotlety se špenátovým závinem

4 vepřové kotlety,3 cibule,200 ml vývar,sůl,pepř,kmín,olej
závin : 1 plát listového těsta,500 g listového špenátu ( mražený ),2 vejce,cibule,česnek,smetana
Kotlety naklepeme, osolíme, a opepříme. Orestujeme je na pánvi a přendáme je do pekáče, kde je poklademe na kolečka nakrájenou cibulí a pokmínujeme. Dáme péci.
Závin: Na orestovanou cibulku dáme špenát a necháme podusit. Vmícháme vejce, smetanu, osolíme a přidáme česnek. Necháme vychladnout. Těsto si rozválíme a naplníme ho připraveným špenátem. Kraje těsta nařežeme na proužky a skládáme přes sebe jako mřížku. Potřeme vejcem a dáme péci.

Slezské smotky se šťouchaným bramborem a kysaným zelím

700 g. vepřové kýty,sůl,pepř, drcený kmín,česnek, cibule,0,5 kg. kysaného zelí,1 kg. brambor,150 g. anglické slaniny,petrželka, olej
Kýtu nakrájíme na malé plátky, které naklepeme, posolíme, pokmínujeme a potřeme česnekem. Plátky masa zatočíme, zprudka orestujeme, potom podlijeme, přidáme cibuli a upečeme. Šťouchané brambory: Vařené brambory lehce rozmačkáme, přidáme posekanou kudrnku a okořeníme. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno a osmahneme. Poté přidáme k bramborám. Zamícháme a naběračkou uděláme kopečky, které zapečeme v troubě.

Závitky dvou barev - s kapustou a bramboro-houskovými knedlíky

2 silnější plátky masitější vepřové krkovice,4 tenké plátky uzené krkovice,100 g anglické slaniny,2 lžíce vepřového sádla,menší kadeřavá kapusta,1 cibuli
Knedlíky: 500 g syrových strouhaných brambor,2 - 3 housky,2 vejce,hrubá mouka,česnek, majoránku, sůl,párátka
Plátky krkovice lehce naklepeme, potřeme trochou prolisovaného česneku, utřeného se solí, posypeme majoránkou a na každý položíme 2 tenké plátky uzené krkovice.Zavineme, zajistíme párátky, v zapékacím kastrolu na rozpáleném sádle prudce ze všech stran osmahneme a vyjmeme. Na jejich místě zpěníme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme proužky anglické slaniny a po chvíli i kapustu, rovněž pokrájenou na široké pruhy.Zalijeme trochou vody s rozmíchanou česnekovou pastou, okořeníme majoránkou a dobře promícháme.Přidáme závitky, překryjeme kapustou a pod poklicí podusíme.Asi po 20 minutách poklici sejmeme, kapustu ze závitků shrneme a v předehřáté troubě vše při 200°C dopečeme.Mezitím v míse smícháme nastrouhané brambory s vejcem, lžící majoránky, solí a na kostičky nakrájenou houskou, podle potřeby zahustíme hrubou mouku.Po důkladném promíchání rozdělíme na 6 částí a z každé vytvoříme s pomocí mouky kulatý knedlík.Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 25 - 30 minut. Hotové knedlíky po okapání po třech položíme na talíře, překrojíme, nebo roztrhneme vidličkami, vedle narovnáme kapustu a na ni závitky, které nezapomeneme zbavit párátek.

Vepřové plátky s bramborovou slámou

600 g kotlet bez kosti nebo kýty,olej,sůl,pepř,tekuté polévkové koření,škrobová moučka, bujón, bramborovou slámu
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a necháme krátce odležet. Plátky zprudka opečeme na oleji a vyjmeme zvlášť na talíř. Do výpeku přidáme tekuté polévkové koření a kostku bujónu. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zahustíme škrobovou moučkou, vrátíme maso zpět a povaříme. Podáváme s bramborovou slámou.

Švejkovy kotlety na pivě

4 kotlety,1 cibule,1 petržel,1 mrkev,¼ menšího celeru,sůl,kmín,nové koření,celý pepř, hřebíček, tymián, 1 světlé pivo,citrón,strouhaný chléb,olej
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu. Vložíme osolené kotlety, koření a mírně opečeme. Podlijeme pivem a trochou vody. Kotlety necháme dusit. Téměř hotové vyjmeme, přidáme citrónovou kůru a šťávu, strouhaný chléb a omáčku provaříme. Přecedíme ji na kotlety a společně povaříme. Podáváme s chlebem nebo s knedlíky.

Francouzské vepřové na žampiónech

1 kg libového vepřového masa,škrobová moučka,kvalitní olej,nakrájené čerstvé žampióny,2 žloutky,cukr,sůl,polévková lžíce koňaku,opečené brambory
V míse rozšleháme dva žloutky, které smícháme se škrobovou moučkou. Ve směsy obalíme na kostky pokrájené maso. Na pánvi v rozpáleném oleji maso z obou stran opečeme. Zvlášť do rendlíku dáme dvě polévkové lžíce oleje, nakrájené žampióny, cukr, sůl a koňak. Když je směs vroucí, vmícháme vepřové kostky. Hotový pokrm podáváme s opečenými brambory nebo jinou přílohou dle chuti.

Pikantni vepřové závitky

4 plátky krkovice,100 g anglické slaniny,100 g uzeného sýra,2 feferonky, 3 vejce,malé balení sterilovaného hrášku,sterilovaná kapie v konzervě,sůl, pepř, petrželka
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a necháme odležet.Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme anglickou slaninu krájenou na kostičky, nasekané feferonky a vše restujeme. Poté přimícháme hrášek, na kostičky krájenou kapii, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme vejce a do sražené směsi přimícháme nastrouhaný sýr a posekanou petrželku. Prochladlou směs rozdělíme stejnoměrně na plátky masa. Stočíme do závitků, spíchneme párátky, vložíme do pekáčku a lehce podlijeme. Nejprve závitky zprudka zapečeme a následně dopékáme podle velikosti půl až tři čtvrtě hodiny.Hotové závitky zbavíme párátek, šikmo prokrojíme, aby vynikla mozaika a na talíři podléváme výpekem.

Vepřové chilli nudličky v chlebánku

400-500 g vepřové kýty,400 g cibule,1 větší paprika,5 stroužků česneku,4 rajčata,5 žampionů,1 mladá cuketa,70 g oleje,100 g rajského protlaku nebo kečupu,sůl,chilli,petrželku na ozdobu
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, rajčata, papriky, cuketu a žampiony na drobné kousky.Na tuku restujeme nejprve osolené a opepřené vepřové maso. Na druhé pánvi orestujeme cibuli, po chvíli přidáme zbylé zeleniny, restujeme a následně přidáme protlak, osolíme a přidáme chilli. Promícháme a krátce zadusíme. Na závěr přidáme opečené maso a směs rozdělíme do vydlabaných chlebánků a zdobíme petrželkou.