27. srpna 2016

Kuřátko z Francie na slanině

kuře,mléko,hladká mouka,10 plátků slaniny,1 feferonka,,černý pepř,muškátový oříšek, libeček, sůl, brambory
Kuře rozporcujeme na 8 porcí, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Osolíme a ostrouháme muškátový oříšek, zakryjeme fólií a namáčíme 10 až 12 hodin. Potom jednotlivé kousky dáme na talíř, obalíme je v hladké mouce. 10 plátků slaniny vysmažíme do křupava a kousky kuřete osmažíme v tuku ze slaniny, kůžičkou dolů. Po osmažení uděláme omáčku. Do šťávy přidáme mouku a zalijeme trochou mléka z kuřat. Při vaření omáčky do ní přidáme feferonku, trochu černého pepře a dle chuti muškátový oříšek a ve finále trošku libečku. Upečené porce kuřete dáme na mísu, polijeme omáčkou a posypeme nakrájenou, osmaženou slaninou. Jako přílohu podáváme brambory. ( Může být i rýže, špagety nebo hranolky )

Taštička s mandlemi v medu

14 plátků tortil,100 g loupaných mandlí,60 g cukru krystal,lžíce šťávy z květů pomeranče (rose water), skořice,50 g másla,muškátový oříšek,olej do fritézy,med
Čtvrtinu mandlí fritujeme, poté je osušíme a smícháme se zbytkem mandlí. Přidáme cukr, šťávu z květů pomeranče. Vše rozmixujeme a postupně přidáváme skořici a máslo. Pak směs dohněteme rukou.Na každý plátek koupeného těsta rozprostřeme náplň do rohu a překládáme tak, aby se tvořily trojúhelníčky. Taštičky vložíme do fritézy a po osmažení je máčíme v horkém medu. Necháme okapat a posypeme sezamem.

Jehněčí tajin (tažin) – národní jídlo

¾ kg jehněčí plece,½ kg sušených švestek,cibule,125 g mandlí,100 g sezamu,100 ml medu, zázvor, šafrán, tyčinka skořice,lžíce šťávy z květů pomeranče,olivový olej,pepř,sůl
Maso nakrájíme na kostky a osmažíme na mírném ohni. Přidáme zázvor, šafrán, nakrájenou cibuli, skořici a trochu soli. Smažíme 5 minut. Poté zalijeme vodou. Až se začne voda vařit, přilijeme olej a vaříme 40 minut do změknutí masa. Pak maso vyjmeme a omáčku necháme vařit tak dlouho, až se přebytečná voda vyvaří. Pak přidáme sušené švestky a 15 minut povaříme. Přidáme skořici a med. Omáčka bude podobná želé. Mandle krátce fritujeme dozlatova, poté je zbavíme přebytečného tuku. Maso dáme na talíř, zalijeme omáčkou, ozdobíme švestkami a posypeme sezamem.

Itálie z Bubenče

2 balení cukrářských piškotů,kakao,3 lžíce rumu,silná černá káva,4 kelímky kysané smetany, 2 žloutky, 3 lžíce rozinek,nektarinky,moučkový cukr
Do pekáčku klademe vedle sebe cukrářské piškoty, namočené v silné kávě.Ze smetany, žloutků, rumu , moučkového cukru a rozinek připravíme tekutou směs, kterou lijeme na jednotlivé vrstvy piškotů tak, aby byly piškoty „schované“. Každou vrstvu poprášíme kakaem, proložíme na kousky nakrájenými nektarinkami. Postup opakujeme, poslední vrstva musí být „přeliv“, který opět poprášíme kakaem. Dáme na dvě až tři hodiny ztuhnout do lednice. Podáváme nakrájené na kostky. Zdobíme čerstvou mátou.

Tatarské noky

1 kg kvalitního zadního hovězího ,4 žloutky, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 cibule, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce kečupu, 1 lžička mletého kmínu, lžička pálivé papriky, pepř, sůl, olivový olej, 1 ledový salát
Na omáčky (dipy): 500 g majonézy, 2 stroužky česneku, petrželka, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce ostrého kečupu, sůl, bílý pepř
Maso zbavíme blan a pokrájíme na kostky. Veškeré přísady pak nasekáme v kuchyňském robotu a promícháme, jako kdybychom připravovali tatarský biftek. Ze vzniklé hmoty tvoříme noky, které klademe na pečící papír. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 – 20 minut.Upečené noky rozprostřeme na listy ledového salátu a podáváme s různými druhy omáček. Česnekovou, dijonskou, kečupovou.

Harira – polévka

250 g jehněčího nebo hovězího masa,125 g čočky,75 g cizrny,1 kg rajčat, celer, cibule, petržel, koriandr, 200 ml citrónové šťávy,tyčinka skořice,zázvor,šafrán,125 g másla,pepř,hladká mouka
Maso nakrájíme na kostičky, osmažíme nastrouhanou cibuli, přidáme maso, cizrnu (den předem namočenou ve vodě), šafrán, zázvor, pepř, nakrájený koriandr a petrželku, najemno nakrájený celer, máslo a kousek skořice. Osolíme lžičkou soli a smažíme 5 minut. Pak zalijeme litrem vody a necháme vařit 1 hodinu. Mezitím si připravíme rajčatové pyré. Rajčata oloupeme a vložíme na pár sekund do horké vody. Potom rajčata rozmixujeme a přilijeme litr vody. Pokud je měkké maso a zázvor přilijeme rajčatové pyré. Vaříme dalších 15 minut a pak smícháme ¼ litru vody s moukou, promícháme a přilijeme do polévky. Nakonec přidáme šťávu z citrónů a počkáme do zhoustnutí.

Barcelonské medailónky

400 g mletého vepřového masa (plec), 1 cibule,3 stroužky česneku, 3 vejce,50 g cukru,3 kávové lžíce škrobové moučky,50 g mandlí,kari koření, pepř, 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky,špetka soli,rostlinný olej
Do mletého masa přidáme nakrájenou cibuli, česnek, vejce, cukr, kari koření, pepř, sůl, worcestrovou omáčku a škrobovou moučku. Nakonec přimícháme loupané mandle. Směs dobře promícháme a v porcelánové misce uložíme asi na 20 hodin do chladničky. Tvarujeme placičky a opečeme je po obou stranách na oleji. Jako příloha se podává bramborová kaše.

Katsudon – vepřový řízek v omáčce

2 vepřové řízky,2 vejce,1 cibule,1 mrkev,1 dl saké nebo bílého vína,cukr,sůl,sojová omáčka ,rýže, petrželka, mouka,strouhanka
Na pánvi přivedeme k varu vodu do které vložíme plátky mrkve, nakrájenou cibuli, cukr, saké, sojovou omáčku a sůl. Povaříme do změknutí zeleniny. Mezitím si připravíme dva smažené vepřové řízky. Jeden řízek pokrájíme na proužky, vložíme do pánve a zalijeme rozšlehanými vajíčky.Do větší misky dáme rýži na kterou položíme řízek, poklademe zeleninou s vejci a zalijeme trochou vzniklé omáčky. Ozdobíme čerstvou petrželkou.

Čikinomuraisu – kuřecí rizoto v omeletě

400 g kuřecího masa,rýže,2 cibule,6 vajec,kečup, olej,sůl,pepř,cukr,1 dl saké nebo bílého vína
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli a na kousky nakrájené kuřecí maso. Přidáme bílou uvařenou rýži, osolíme, opepříme a promícháme s trochou kečupu.Na pánvi připravíme omeletu: smícháme vajíčka, saké, cukr a špetku soli a smažíme na rozpáleném oleji.Na polovinu omelety dáme rizoto a druhou polovinu přehrneme na ryži. Na talíři tak vznikne půlkruh, který ozdobíme kečupem – například namalujeme srdíčko nebo věk oslavence.

Králík na maurský způsob

4 porce králíka,400 g cibule,1 palička česneku,100 ml olivového oleje,200 ml bílého vína,50 g rozinek,šafrán,mletý pepř,sůl
Na oleji osmahneme cibuli, vložíme porce vykostěného králíka, osolíme, opepříme, přidáme česnek a opékáme. Pak přilijeme víno, okořeníme špetkou šafránu, vsypeme rozinky a dopečeme. Podáváme s pomerančovou rýží.

Corn frites

100 g polohrubé mouky,1 vajíčko,1 čajová lžička jedlé sody,1 konzerva sterilované kukuřice,4 polévkové lžíce mléka,olej,strouhaný sýr,moučkový cukr
Smícháme mouku a jedlou sodu. Přimícháme mléko a žloutek, našleháme bílek a opatrně vmícháme.Kukuřici krátce rozmixujeme a také přidáme do směsi, čímž vytvoříme základ pro smaženky.Směs nabíráme lžičkou a bochánky smažíme dozlatova v rozpáleném oleji asi 3 – 5 minut.Smaženky odkládáme na ubrousek, aby okapal přebytečný olej. Hotové smaženky můžeme podávat ve dvou verzích: na slano posypané strouhaným sýrem, nebo na sladko posypané cukrem .

Palačinky s karamelovou omáčkou

200 g hladké mouky,180 g cukru,10 g van. cukru,citrónová kůra,2 vejce,1/2 lž prášek do pečiva,špetka soli,150 ml smetany,4 lž másla,1 plechovka kompotu 425 ml,250 ml mléka
Palačinkové těsto připravíme z mléka, vajec, mouky a vanilkového cukru. Karamel připravíme z cukru, který dáme na studenou pánev. Pomalu zahříváme, než cukr začne karamelizovat do světlé barvy.Palačinky naplníme ovocem a potřeme karamelovou omáčkou.

Náplně do palačinek

Houbová
1 hrnek nakrájených hub podušených na másle, 2 lžíce tuku, 6 rajčat, 6 paprik, 1 cibule, pepř, sůl
Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, vsypeme nakrájené papriky a pod pokličkou dusíme. Přidáme houby a po několika minutách i nakrájená rajčata. Osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Zeleninová
4 lžíce nahrubo nastrouhaných ředkviček, 1 lžíce pokrájené sterilované kapie, 2 sterilované okurky, 1 menší cibule, 4 lžíce nastrouhaného sýra, 1 sýr žervé, 2 lžíce másla, 5 lžic mléka, pepř, sůl
Žervé utřeme s máslem a mlékem. Přidáme nastrouhaný sýr, okurky, ředkvičky, kapii, pepř, sůl a dobře promícháme.
Masová
1 hrnek jemně pokrájeného vařeného masa, 2 lžíce tuku, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, pepř, sůl
Jemně pokrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém tuku. Přidáme maso, nastrouhané okurky, pepř, sůl, worcesterskou omáčku a krátce prohřejeme.

Jelení kýta se zeleninou na smetaně

800 g. jelení kýty,200 g. slaniny,100 g. celer,100 g. mrkev,100 g. petržel,1-2 ks. cibule,bobkový list,celý pepř,nové koření,sůl, 1-2 ks. citron,500 ml. smetany,150 g. hl. mouka,200 g. v. sádlo,100 g. brusinky
Na rozehřátém sádle postupně restujeme nastrouhanou zeleninu, když je zelenina na půl hotová přidáme pokrájenou cibuli.Vše dorestujeme, přidáme koření a oloupaný citrón a zalijeme vývarem. Jelení kýtu našpikujeme , okořeníme a zprudka opečeme . Potom vložíme do zchladlého základu a necháme 24 hodin odležet. Druhý den dusíme v troubě doměkka. Maso vyjmeme a omáčku zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili ze sádla a hl. mouky. Necháme minimálně 30 minut provářet. Potom vše rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu a ještě asi 10 minut vaříme. Na talíři zdobíme brusinkami, citrónem a šlehačkou.

Králičí rolka s omáčkou z portského

4 ks králičích stehen,8 plátků anglické slaniny,2 lž hořčice,5 lž portského vína,olivový olej, sůl,nasekaná petrželka,500 g rýže,150 g šunky,1 konzerva zeleného hrášku
Králičí stehna vykostíme. Maso osolíme, proložíme plátky slaniny, srolujeme a spíchneme párátkem. Rolky opékáme na rozpáleném oleji. Když jsou měkké, tak je vyndáme a dáme dopéct do trouby. Do výpeku přidáme hořčici, vlijeme portské víno a povaříme. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a touto omáčkou přelijeme rolky v pekáčku a dáme ještě na 20 min do trouby.Podáváme se šunkovou rýží s hráškem

Divoká husa na lesnický způsob

1 divoká husa, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 10 žampiónu, 5 oliv, olej, divoké koření, kečup, sůl
Divokou husu oškubeme, střeva vyvrhneme, nad ohněm opálíme chloupky a dobře opláchneme ve vlažné. Takto připravenou husu vložíme na pekáček s olejem a cibulí, osolíme, okořeníme divokým kořením a dáme do trouby péci. Pečeme doměkka, za častého přelévání šťávou, podlévání vodou a obracení. Když je husa dozlatova upečená a měkká, vyjmeme ji, šťávu vydusíme na tuk, přidáme trochu kečupu a hladkou mouku, zasmahneme, zalijeme vodou a provaříme na šťávu. Šťávu procedíme přes cedník a vložíme do ní na plátky nakrájené očištěné žampióny a vypeckované olivy nakrájené na kostičky. Ve šťávě žampióny podusíme doměkka. Husu nasekáme na porce a přeléváme šťávou se žampióny a olivami. Vhodnou přílohou jsou mandlové krokety nebo opékané brambory a jeřabinkový kompot.

Dušený bažant na špeku

2 bažanti, 100 g slaniny, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, divoké kořeni, sůl
Bažanty oškubeme, vyvrhneme vnitřnosti, opláchneme ve vlažné vodě a dočistíme od chloupků. Stehna a prsa prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou, nohy svážeme provázkem a navrch i uvnitř osolíme. Na kastrůlku na másle osmahneme oloupané nadrobno nakrájené cibule a na kostičky nakrájenou zbylou slaninu od špikování, přidáme divoké koření a smažíme dozlatova. Bažanty vložíme do základu, opečeme je po obou stranách, mírně podlijeme vodou a dáme do trouby péci doměkka. V průběhu pečení přeléváme šťávou a doléváme teplou vodou. Měkkého bažanta vyjmeme, základ vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, po zasmahnutí zalijeme teplou vodou a povaříme na šťávu. Provařenou šťávu procedíme přes jemný cedník a dosolíme. Bažanta zbavíme provázku a nasekáme na porce. Jako přílohu podáváme bramborové krokety a červené zelí nebo brusinkový kompot.

Koroptev Petra Voka

1 mladá koroptev, 200 g másla, 1 citrón, 2 žloutky, 50 g žampiónů nebo hříbků, 1 rajské jablíčko, mletý pepř.
Koroptev vykucháme, stáhneme z kůže a rozdělíme na čtvrtky, které osolíme, opepříme a dusíme na másle s čerstvými žampióny či hříbky, cibulí a rajským jablíčkem. Než maso změkne, připravíme omáčku ze žloutků a dvou lžic hovězího vývaru. Šleháme ji na otevřeném ohni do zhoustnutí, zašleháme do ní ještě rozpuštěné máslo a přidáme citrónovou šťávu a sůl. Je-li maso měkké, vyndáme je a do omáčky propasírujeme šťávu z koroptve i se zeleninou a houbami. Vařit ji již nesmíme, protože by se srazila. Omáčku dáme na talíř, teprve potom maso a podáváme s osmaženými toasty či bílou vekou.

Koroptve po mělnicku

1 koroptev, 50 g slaniny, 30 g másla, 5 cl bílého vína.
Nádivka: 70 g bílých husích jater, 20 g lanýžů, 2 cl koňaku, mletý pepř.
Koroptev vykucháme, opereme a naplníme nádivkou. Tu připravíme tím způsobem, že syrová husí játra a lanýže nakrájíme na kostky, ochutíme koňakem, pepřem a solí a vše promícháme. Naditou koroptev zašijeme, obalíme tenkými plátky slaniny, které ovážeme, a pečeme ji, podlitou bílým vínem, do měkka. Hodí se k ní vařené brambory a brusinkový kompot

Koroptev ve vinných listech

4 koroptve, podle chuti sůl, 200 g slaniny bez kůže, 20 vinných listů, 100 g másla, 1 lžička hladké mouky.
Oškubané, opálené, vykuchané a vyprané koroptve osolíme a obalíme plátky čerstvé slaniny, čistě vypranými vinnými listy, obvážeme bílou nití, dáme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme za stálého polévání výpekem. Když jsou koroptve měkké, vyjmeme je, odstraníme niť, rozpůlíme a podáváme na teplém talíři, zdobené slaninou a vinnými listy, podlité šťávou, kterou jsme připravili z výpeku zaprášeného moukou a zalitého trochou vody. Šťávu necháme dobře provařit.

Černá zvěřina na česneku

1,5 kg zvěřiny, sůl, 4 stružky česneku, 150 g slaniny, 100 g másla, 1 lžíce octa, 1/4 l kyselé smetany.
Zvěřina (nejlépe z kýty) se protká hustě na nudličky nakrájenou slaninou a česnekem. Zbylou slaninu a máslo dáme rozehřát a na něj vložíme proslaněnou a osolenou zvěřinu. Pečeme zvolna, přikryté, a po 1/2 hodině podlijeme slabě vodou se lžíci octa. Když zvěřina začíná měknout, dopečeme jí zprudka v troubě do červena a přitom jí poléváme kyselou smetanou. Příloha brambory.

Divočák ¨Civet de sanglier¨

800 g masa z divočáka, nejlépe plece, bez kostí, sůl a pepř, 500 ml suchého, červeného vína, 2 cibule, 8 stroužků česneku, 2 mrkve, 2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 2 lžíce vepřového sádla, 4 lžičky koňaku, nebo brandy, 3 1/2 lžic (50 g) másla, 2 lžíce mouky
Nakrájet maso na kostky, osolit je a opepřit. Dát je do mísy a zalít vínem. Oloupat cibule a rozkrojit je na 1/4. Oloupat česnek a oloupat a nakrájet mrkve. Přidat vše k masu společně s bylinkama, přikrýt a nachat marinovat po 24 hodin. Vyjmout maso z marinády a osušit ho. Rozehřát sádlo na pánvi a osmažit maso na všech stranách. Vyjmout a přendat do těžkého hrnce. Nahřát koňak v naběračce, nalít ho na maso a zapálit. Přes síto nalít marinádu na maso a pomalu vše dusit, až je maso měkké (maso z mladého divočáka bude trvat asi 1 – 1 1/2 hodiny, ze staršího až 2 1/2 hodiny). Před podáváním rozpustit máslo, posypat moukou a usmažit světlou zásmažku. Zamíchat dovnitř trochu marinády a potom přidat směs do hrnce k masu. Dobře zamíchat a nechat ještě chvíli podusit. Přendat maso na podávací mísu a přelít omáčkou. Tradičně se podávají k jídlu pečené brambory a bílé fazole.

Hovězí na víně

¾ kg hovězího masa,250 g cibule,80 g másla,150 g slaniny,černý pepř,bobkový list,tymián,1 l červeného vína,kopr,trošku cukru,lžička hladké mouky,vařená rýže
Maso, slaninu i nakrájíme na kostičky. Necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme maso, osmahneme tak, aby se zatáhlo a nepustilo šťávu. Potom přidáme máslo, okořeníme. Přidáme víno, aby se vsáklo, osolíme, zalíváme vodou a dusíme do měkka. Mezi tím uvaříme rýži. Nandáme na talíře a podáváme.

Hovězí se špenátem

1 kg zadního hovězího,¼ kg cibule,špenát,česnek,sůl,pepř,polévkové koření
Hovězí maso osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Do pekáče vložíme nakrájenou cibuli, na ni maso, podlijeme vodou a pečeme asi 1 ½ hodiny až do změknutí.Špenát spaříme a ochutíme polévkovým kořením, pepřem a česnekem.Plátky masa obložíme špenátem a podáváme s hranolky.

Rychlo svíčková

½ kg falešné svíčkové,2 balíčky mražené zeleniny na svíčkovou,kousek slaniny,2 zakysané smetany, olivový olej,citron,koření na divočinu,sůl,4 velké cibule,1 hotový knedlík
Maso a mraženou zeleninu dáme společně vařit do hrnce, osolíme. Povařenou zeleninu rozmixujeme, okořeníme, přidáme citron, zalijeme zakysanou smetanou, opět rozmixujeme, povaříme. Dáme vařit šišku knedlíku. Vařené maso nakrájíme na tenké plátky. Rozkrájíme uvařený knedlík. Nandáme na talíř a hotovou omáčkou, maso a knedlík zalijeme. S dobrou chutí rychlo-svíčkovou podáváme.

Roštěnky se zeleninou a kari rýže

600 g hov. roštěnce,3 cibule,200 ml vývaru,3 barevné papriky,2 rajče,sůl,pepř,tymián,kari,bobkový list, hřebíček, kečup, olej, 200 g rýže
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a na horkém sádle orestujeme. Ve výpeku necháme zesklovatět cibuli a přidáme nakrájené papriky, rajčata, koření, kečup, podlijeme vývarem a podusíme. Omáčku vlijeme na roštěnky a dáme do trouby. Rýži uvaříme do měkka s hřebíčkem. Orestujeme cibulku, přidáme kari a nakonec vmícháme rýži.

Hovězí smažený řízek a šťouchané brambory

600 g hov. roštěnce,3 vejce,strouhanka,sůl,pepř,olej,máslo,hladká mouka,500 g brambor,sádlo,300 g cibule, česnek, sůl, pepř,kmín
Z roštěnce nakrájíme řízky, které naklepeme, osolíme, potřeme česnekem a obalíme v trojobalu. Osmažíme je na oleji a pak je naskládáme do pekáče. Přidáme máslo a dáme do trouby.Brambory oloupeme, uvaříme a když jsou měkké, tak je slijeme a rozšťoucháme. Cibulku orestujeme na sádle a vmícháme ji do brambor.

Hovězí závitky s houbami

600 g.h.roštěnky,100 g. slanina,1-2 ks.cibule strouhanka špetka tymiánu,pepř,100 g. sušených hub, petrželka, 500 ml. čer.víno,250 ml.smetana
Předem namočené houby posekáme, slaninu pokrájíme na kostičky a zpěníme na ní cibulku, přidáme houby. Okořeníme tymiánem a vmícháme strouhanku. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme houbovou směsí. Zavineme a opečeme, podlijeme vínem a zakryté dusíme 30 min. Nakonec omáčku zahustíme smetanou smíchanou s moukou.

Svíčková v máslovém těstě

Těsto: 4 žloutky,1 lžička soli,250 g másla,400 g hladké mouky,1 vejce na pomašlování,100 g sýra
Maso: 400 g střední části svíčkové v celku,150 g slaniny,300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ),100 g cibule,sůl, pepř černý mletý, pepř celý,20 g hladké mouky,250 g vývaru,2 větší mrkve
Maso očistíme, protkneme špekem a mrkví, osolíme, opepříme. Z kořenové zeleniny, slaniny a cibule s pepřem uděláme základ, na kterém svíčkovou zprudka opečeme do měkka.Ze soli, másla, mouky,sýru a žloutků zaděláme hladké těsto, dáme odpočinout.Základ rozdělíme na 2 poloviny. 1. necháme jako přílohu a z 2. uděláme šťávu .Těsto rozválíme, vyskládáme na něj předvařenou mrkev, vychladlé maso a zabalíme. Pečeme na 210 °C asi 10 min.

Formanské maso

80 dkg hovězího masa,hřebíček, strouhaný zázvor, ml.pepř, sůl, ocet,4 dkg perníku,2 dkg medu,15 dkg másla,12 dkg cibule,5 dkg sádla,½ citrónu,2 dcl červeného dezertního vína,3 dkg slaniny
Maso propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a opečeme na másle spolu s krájenou slaninou. Zalijeme studenou vodou, přidáme na sádle osmaženou cibuli, trochu octa, citrón, med a vaříme do měkka.Potom maso vyjmeme, vývar procedíme a zahustíme jemně nastrouhaným perníkem, přilijeme trochou červeného vína a provaříme.

Telecí závitky se šalvějí

4 telecí řízky,čerstvé listy šalvěje,4 plátky sušené šunky,100 ml bílého vína,100 g másla,olivový olej,sůl,bílý pepř,250 g rýže,200 g zeleninové směsi mrkev,hrášek,kukuřice,máslo
Řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Šalvěj a plátek šunky položíme na řízek a srolujeme. Obalíme dalším plátkem šunky a spíchneme párátkem. V pánvi rozpálíme olej a závitky opečeme. Když jsou měkké, vyndáme je, do výpeku vlijeme víno a rozpustíme máslo aby vznikla šťáva, kterou přeléváme závitky na talíři. Podáváme se zeleninovou rýží.

Telecí kotlety s mandlemi a portským vínem

4 telecí kotlety, 100 g vyloupaných mandlí, 200 ml portského vína, olivový olej, sůl, pepř,
Kotlety osolíme a orestujeme na oleji z obou stran. Na stejném oleji orestujeme nasekané mandle, podlijeme portským vínem a podusíme. Touto šťávou poléváme kotlety a podáváme s bramborovými kroketami.Brambory prolisujeme, přidáme máslo, žloutky, škrobovou moučku a sůl. Vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme krokety a ty smažíme v rozpáleném oleji.

Patates Koftesi – Bramborové karbenátky

2 středně velké brambory, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, špetka červeného pepře, špetka černého pepře, špetka cayenského pepře, 100g sýru feta, 1 vejce, nať zelené petrželky, sůl, olej na smažení,
Na obalování: 2 vejce, hladká mouka,
Brambory předem uvaříme, nechame vychladnout, oloupeme je a rozmačkáme najemno. Na pánev dáme několik kapek oleje, zpěníme na něm na drobno nakrájenou cibulku a potom asi na 1 minutu přidáme drcený česnek. Pánev sundáme z plotny. Ve velké míse smícháme rukama rozmačkané brambory, sůl, všechny pepře, vejce, najemno nakrájenou petrželku a rozdrobený sýr feta, nakonec přidáme cibulku s česnekem. Z takto vyrobené hmoty tvoříme tvary kofte, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a smažíme na rozpáleném oleji do zlata. 

Selská snídaně

Pro 1 osobu: 250 g brambor, malou cibuli, 40 g uzeného lososa, lžící oleje, sůl, pepř, 2 vejce, 3 lžíce mléka, sterilovanou okurku, rajče nakrájené na plátky, několik snítek petrželky, špetku muškátového květu
Brambory omyjeme kartáčkem, zalijeme vařící vodou a 20 minut vaříme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Lososa nakrájíme na drobné kostičky, na zahřátém oleji na pánvi dokřupava opečeme a vyjmeme z tuku. Brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji po lososu dozlatova opečeme cibuli a brambory a dochutíme solí a pepřem. Vejce rozkvedláme v mléce, přidáme muškátový květ, osolíme, opepříme a přelijeme opečené brambory. Při střední teplotě necháme srazit. Omeletu přendáme na talíř, posypeme lososem a přeložíme. Zdobíme okurkou podélně nakrájenou na slabé řezy, rajčaty a petrželkou.
Příprava 40 minut, 1 porce 510 kcal

Pikantní kuře na koření

kuřecí prsa,1 cibule,máslová jíška,lžička kari,lžička orientálního koření,¼ lžičky zázvoru, špetka muškátového květu, pepř,½ lžičky drceného kmínu, 2 bobkové listy,10 kuliček pepře, 7 kuliček nového koření, tymián, majoránka, chilli koření, olej
Kuřecí prsa nakrájíme, osolíme a zprudka osmažíme. Přidáme cibuli a koření, které vložíme do gázového sáčku a s ním pak do omastku. Orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem .Podusíme a zahustíme světlou jíškou.
Příloha: Brambory nebo bramborová kaše.

Krůtí stehno na tymiánu

1 větší krůtí stehno,1 cibule,trochu mouky,1 polévková kostka nebo vývar,čerstvý tymián,2 dcl červeného vína,tuk ztužený,sůl
Osolené krůtí stehno obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi. Ve výpeku zarestujeme pokrájenou cibulku. Na ní vložíme opečené maso, snítky tymiánu, můžeme přidat trochu nerafinovaného cukru, podlijeme vývarem a červeným vínem a pod poklicí dusíme zvolna do měkka.Hotové maso vyjmeme a vydušeninu odvaříme na menší objem, případně vydusíme na tuk. Přírodní šťávou pak přeléváme porce masa.Podáváme se štouchanými bramborami, těstovinami nebo rýží.

Tokáň Děvín

800 g krůtích prsíček,100 g oleje,100 g cibule,3 feferonky,150 g leča,100 g smetany ke šlehání,100 g kysané smetany,1 citrón,sůl, pepř, 1 lžička papriky
Maso naklepeme,nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a necháme odležet. Na zbytku oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nudličky masa a opékáme. Postupně přidáme papriku, lečo, feferonky, šlehačku a vše krátce zadusíme. Podáváme s těstovinami a zdobíme lžící kysané smetany a plátkem citrónu.

Krůtí plátky po slovácku

4 plátky z krůty,150 g másla,2 dcl smetany ke šlehání,1 celer,1 mrkev,l petržel,1 cibule,l lžíce hl. mouky,1 dcl bílého vína,sůl
Plátky masa naklepeme, osolíme a necháme v chladu odležet. Odleželé maso opečeme po obou stranách na másle. Poté ho vyjmeme, do výpeku vložíme nahrubo nastrouhanou zeleninu, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme do měkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou rozmíchanou s hladkou moukou, povaříme, dochutíme citrónem a bílým vínem. Podáváme s těstovinami.

Kuřecí rolka

600 g kuřecích nebo krůtích prsou, 1 svazek kořenové zeleniny, ½ svazku petrželky, ½ svazku kopru, ½ svazku pažitky, sůl, bílý pepř, 3 lžíce rajčatového protlaku, 150 g kysané smetany, 1 lžička solamylu, sladká paprika, režná nit
Zeleninu nakrájejte na kostky. Bylinky nasekejte. Maso nasolte a opepřete, potřete 2 lžícemi protlaku, posypte bylinkami a rozdělte na ně polovinu zeleniny. Sviňte, ovažte nití, dejte do pekáče a kolem rozložte zbylou kořenovou zeleninu. Pečte asi hodinu, postupně dolijte ½ litru vody. Poté pečeni vyjměte, výpek přeceďte, vmíchejte zbytek protlaku a přiveďte k varu. Ve smetaně rozmíchejte solamyl, přidejte do výpeku a ochuťte solí, pepřem a paprikou. Podávejte s vařenými brambory a brokolicí.

Krůtí (kuřecí) maso s rýží

200 g krůtích prsou, 400 g vařené rýže, 1 cibule, 2 rajčata, 6 žampionů, 2 lžíce sezamových semínek, špetka curry, sůl, bílý pepř, olej, pórek, hlávkový salát
Maso nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na pánvi. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, žampiony, curry, sůl, bílý pepř a orestujeme a chvíli před přidáním rýže přidáme ještě sezamové semínko. Vařenou rýži vmícháme do připravené směsi..

Drůbeží maso na medu

drůbeží maso, med, sójová omáčka, víno, vývar, glutasol
Drůbeží maso lehce opečeme na oleji. Z medu, sójové omáčky, vína a vývaru smícháme omáčku. Maso vložíme do zapékací misky, ochutíme glutasolem a za stálého podlévání omáčkou zapékáme. Příloha:rýže, hranolky.

Flamendr-recept

300 g kuřecího (krůtího) masa, sůl, pepř, 2 cibule, 2 – 3 velké papriky, trochu hladké mouky, kečup a worcestrová omáčka podle chuti, trochu oleje na opečení, nastrouhaný křen na posypání
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme,opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na olejem potřené teflonové pánvi maso opečeme, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a nudličky papriky. Společně osmahneme, podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Měkké maso dochutíme kečupem a worcestrem. Jednotlivé porce posypeme křenem.

Krůtí stehno v zelenine

Na 4 porce potřebujeme – větší krůtí stehno (asi 1,2 kg)., 6 lžic másla., cibuli., 250 ml drůbežího vývaru., 750 g mrkve., 250 g drobné cibule., 100 ml smetany., lžíci hladké mouky., bobkový list., 10 kuliček jalovce., zelenou petrželku., sůl., mletý pepř.,
Stehno omyjeme a vykostíme. Bobkový list rozdrobíme a jalovec roztlučeme v hmoždíři. Maso osolíme a posypeme kořením. Ovážeme pevnou nití a vložíme do pekáče. Potřeme polovinou tuku, podlijeme sběrečkou vody a v předehřáté troubě pečeme asi hodinu. Pak maso obrátíme, přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, podlijeme vývarem a pečeme, až je zcela měkké. Vypečenou šťávu zjemníme smetanou a zahustíme moukou. Omáčku krátce povaříme. Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na šikmá kolečka, drobnou cibuli na poloviny nebo čtvrtiny. Mrkev povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Cibulky krátce podusíme na zbylém tuku, přidáme mrkev a nakonec nadrobno pokrájenou petrželku. Krůtí stehno nakrájíme na porce. Podáváme se zeleninou a vařeným bramborem.
Doba přípravy asi 2 hodiny., porce 2260 kJ / 540 kcal. 

Krůtí prsa na bylinkách

Pro 4 osoby: 600 g krůtích prsou, menší cibule, stroužek česneku, lžící sušených bylinek, špetku majoránky, lžící petrželky, 3 lžíce oleje, 100 ml přírodního bílého vína, lžící hladké mouky, sůl, mletý bílý pepř
Krůtí maso důkladně omyjeme studenou vodou, nakrájíme na plátky a mírně naklepeme nožem. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Pak si připravíme bylinkovou marinádu: smícháme 2 lžíce oleje s bílým vínem, přidáme česnek, sušené bylinky a sůl. Krůtí maso touto směsi přelijeme a necháme zhruba půl hodiny rozležet v chladu. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a zpěníme na zbylém oleji. Maso vyjmeme z marinády, lehce osušíme, vložíme na pánev a opečeme po obou stranách. Maso pak podlijeme zbylou marinádou a udusíme doměkka. Krůtí prsa podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem. Můžeme je však nabídnout i s rýži a kompotem.
Doba přípravy 50 minut, 1 porce 525 kcal 

Kachní prsíčka na hlívách

kachní prsa,sůl,pepř,50 dkg hlívy ústřičné,7 jarních cibulek,2 lžíce sádla,2 dcl červeného vína,2 malé cibule,1 dcl koňaku,jíška
Prsíčka potřeme solí a opepříme a pečeme na sádle v silně rozpálené pánvi, aby maso uvnitř zůstalo růžové. Hlívu rozkrojíme a podusíme s cibulkou na sádle. Šťávu z prsíček zalijeme červeným vínem a zjemníme nakrájenými šalotkami a koňakem. Omáčku zahustíme jíškou, maso nakrájíme na plátky a polijeme omáčkou. Přidáme dušené houby.

Pečená kachna s tymiánem

kachna,tymián,sůl
Suky: ½ kg polohrubé mouky,20 g kvasnic,¼ l mléka,1 vejce,sádlo,sůl,krupice
Kachnu posolíme a potřeme tymiánem. Otočíme ji na břicho a dále zvolna péct do trouby. Rozpečenou kachnu naporcujeme, slijeme sádlo, podlijeme vodou a necháme dopéct dozlatova.
Příloha: moravské zelí a suky.
Suky: Připravíme stejně těsto jako knedlíky z mouky, kvasnic, mléka a vejce. Těsto dobře vypracujeme a necháme odpočinout. Kousky těsta rozválíme na silnější placky, ty potřeme změklým sádlem, posypeme krupicí, srolujeme a zavážeme jako suk. Vaříme v osolené vodě. Když suky rozkrájíme lístkují.

Kachní paštika se slaninou

12 plátků: 400 g kachních jater, 6 lžic sherry, lžička tymiánu, 200 g slaniny na kostičky, 2 posekané cibule, 5 bobkových listů, 3 filety z kachních prsou, šťáva ze 2 pomerančů, lžíce nakl. zeleného pepře, 2 ½ lžičky soli, pepř, 65 g polohrubé mouky, 75 g másla, 250 ml smetany, 2 vejce, pomeranč, 4 pl. Želatiny, 250 ml portského vína
Játra pokrájíme, 300 g marinujeme 2 hodiny ve 3 lžících sherry s tymiánem. Dusíme slaninu, cibuli a 2 bobkové listy. Přidáme ostatní játra. Osmahneme. Vyjmeme bobkový list. Z masa stáhneme kůži, pokrájíme na kostky a rozmixujeme s pomerančovou šťávou a hmotou ze slaniny a jater. Vmícháme lžící zrnek pepře, 3 lžíce sherry a okořeníme. Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Na másle zapražíme mouku. Přilijeme smetanu a sejmeme z ohně, vešleháme vejce. Vše vmícháme do játrové hmoty. Směsí naplníme paštikovou formu. Ve vodní lázní vaříme 90 minut. Slijeme tuk. Zatížíme a necháme vychladnout. Ozdobíme. Namočíme želatinu, vymačkáme, rozpustíme ve víně, nalijeme na paštiku.
Příprava a marinování 2 hodiny 50 minut, vaření 90 minut, plátek 400 kcal

Kachní stehna s rýži

Pro 4 osoby: 4 kachní stehna, sůl, pepř, lžíce měkkého másla, 200 g dlouhozrnné rýže, 500 ml vývaru (z kostky), 2 bobkové listy, 2 lžíce medu, lžíce směsi sekaných bylinek, 150 g lišek či jiných hub, 2 mrkve, 2 lžíce másla, po 1 lžičce rozmarýnu a tymiánu
Kachní stehna omyjeme, dobře osušíme, osolíme a opepříme. Poté je potřeme měkkým máslem. Do pekáče dáme rýži, vývar a bobkové listy. Navrch položíme stehna a přikryté pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Teplotu zvýšíme na 225 stupňů. Rýži vyjmeme a uchováme horkou. Stehna potřeme medem, posypeme bylinkami a odkryté pečeme dalších 10-15 minut dokřupava. Očistíme mrkev a nakrájíme na kolečka. Očistíme lišky. Obě přísady podusíme 5 minut na rozehřátém másle. Přimícháme do rýže, mírně osolíme, přidáme rozmarýn a tymián. Podáváme na ochucené rýži.
Příprava a pečení cca 90 minut, na osobu 640 kcal

Kachní prsa s cibulovou omáčkou

Pro 4 osoby: 2 kachní prsa, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 4 středně velká jablka, 100 g brusinkového kompotu, 1-2 lžičky cukru, 4 lžíce jablečné pálenky nebo rumu nebo koňaku, sáček cibulové smetanové omáčky, lžíce jablečné šťávy
Prsa omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Prudce opečeme z každé strany 2-3 minuty na rozehřátém oleji. Vložíme do zapékací formy kůží nahoru. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 225 stupňů do křupava. Oloupeme jablka, vykrojíme jádřince, dužinu nakrájíme na dílky. Dáme okapat brusinky. Obě přísady krátce podusíme, osladíme a přimícháme jablečnou pálenku. Omáčku rozmícháme ve 250 ml studené vody a vaříme zhruba minutu. Přimícháme jablečnou šťávu. Maso nakrájíme na tenké plátky. Rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a obložíme jablky s brusinkami, případně mátovými lístky. K pokrmu se hodí knedlík v ubrousku.
Příprava a pečení 30 minut, na osobu 540 kcal

Kachní prsa s višněmi

Pro 4 osoby: 2 velká kachní prsa, sůl, 4 snítky rozmarýnu, 2 lžíce přepuštěného másla, 375 g kompotových višní, po ½ lžičky koriandru a celého pepře, 2 lžíce másla, 1 cl likéru Amaretto, lžíce balzámového octa, čerstvý rozmarýn a koriandr na ozdobení
Prsa omyjeme, osušíme a osolíme. Na každou stranu přiložíme snítku rozmarýnu a přivážeme nití. Prsa opečeme z každé strany 2 minuty na rozehřátém přepuštěném másle. Dopékáme 10 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Dáme odpočinout na 10 minut a uchováme horké. Dáme okapat višně. V hmoždíři roztlučeme pepř s koriandrem nahrubo. Višně podusíme na rozehřátém másle a osolíme. Přimícháme amaretto a ocet. Dochutíme směsí pepře a koriandru. Připečeniny rozředíme horkou vodou a povaříme. Prsa nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přelijeme vypečenou šťávou a podáváme s višněmi. Ozdobíme bylinkami nebo třešňovými rajčaty. Jako příloha se hodí šafránová rýže.
Příprava a pečení cca 40 minut, na osobu asi 570 kcal

Husí pečínka s jablky a červeným zelím

Pro 6-8 osob: husa(asi 4 kg), pepř, 2 lžičky majoránky, 1-2 lžičky pelyňku, svazek sekané petrželky, 1 l zeleninového vývaru (z kostky), 2 velká jablka, 1 kg červeného zelí, lžíce cukru, 50 g vepřového sádla, cibule, bobkový list, 2 hřebíčky, 2 lžíce červeného vinného octa, 125 ml suchého červeného vína
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Husu osolíme a opepříme a dovnitř vložíme bylinky. Spolu s vývarem ji dáme do pekáče. Přikryté pečeme v troubě při 220 stupňů 2 až 2 ½ hodiny. Vypečenou šťávu rozvaříme s trochou vody. Jablka nakrájíme a s cukrem zkaramelizujeme na vepřovém sádle, vyjmeme. Na sádle osmahneme zelí. Cibuli s bobkovým listem a hřebíčkem přidáme do zelí a osolíme. Přilijeme ocet, víno a 125 ml vody. Dusíme asi 30 minut. Husu naporcujeme, dáme na talíře s jablky, zelím, případně i s bylinkami. Podáváme s bosáky.
Příprava a pečení cca 3 hodiny, na osobu asi 1260 kcal

Husí stehna se zeleninou

Pro 4 osoby: 2 lžíce medu, 2 lžíce světlé sójové omáčky, červená feferonka, 4 husí stehna, sůl, pepř, lžíce másla, 300 ml červeného vína, malá hlávka kapusty, 2 lžíce másla, 350 g mrkve, 125 ml zeleninového vývaru (z kostky), 200 ml smetany
Ohřejeme med a sójovou omáčku. Feferonku očistíme, omyjeme a posekáme. Stehna několikrát propíchneme a vetřeme do nich sůl, pepř a medovou omáčkou. Opečeme je na másle. Tuk slijeme. Přilijeme víno. Přikryté dusíme 60 minut, přitom stehna několikrát potřeme medem. Kapustu očistíme, omyjeme, rozpůlíme a vyřízneme košťál. Hlávku nahrubo posekáme a podusíme 15 minut na másle. Mrkev oloupeme, pokrájíme na kostky a přidáme ke kapustě. Zalijeme vývarem a dusíme dalších 10 minut. Přidáme smetanu, osolíme, opepříme. Husí stehna rozdělíme na talíře se zeleninou, popřípadě ozdobíme bylinkami. Podáváme s bramborovými kroketami.
Příprava a dušení 100 minut, na osobu asi 790 kcal

Martinská husa plněná jablky

Pro 6-8 osob: husa (asi 4 kg), sůl, kmín, lžička drhnutého pelyňku, 2 lžičky drhnutého rozmarýnu, 2 lžičky drhnuté majoránky, 1 kg uleželých jablek, 100 g sultánek
Husu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Zevnitř i zvenčí vetřeme sůl, kmín a bylinky. Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Jablka oloupeme a rozčtvrtíme, odstraníme jádřince. Čtvrtky jablek nakrájíme na dílky a smícháme se sultánkami. Směsí naplníme husu a otvor zašijeme. Husu vložíme na rošt v troubě, pod ní postavíme pekáč a asi 3 až 3 ½ hodiny pečeme. Během pečení často poléváme vypečenou šťávou. Jablečnou nádivkou opatrně vyjeme a podáváme s husou. Pokrm ozdobíme bylinkami. Jako přílohu volíme bramborové knedlíky nebo bosáky.
Příprava a pečení cca 4 a půl hodiny, na osobu asi 1250 kcal

Martinská husa tradičně

pro 6 osob: husa (3,5 kg), sůl, pepř, 3 oloupaná jablka (bez jádřince), 3 lžíce mandlových jader, majoránka, 4 šalotky, 3 rozčtvrcené cibule
U husy oddělíme křídla a krk. Do husy vetřeme sůl a pepř a naplníme ji jablky a mandlemi. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Husu napícháme v tučných místech vidličkou a položíme stehny dolů do pekáče. Přilijeme 200 ml vody. Pečeme dalších 90 minut, nejprve přikrytou, poté husu odkryjeme. Během pečení ji často podléváme. Nakonec vyjmeme z pekáče a uchováváme v teple. Vypečenou šťávu rozředíme 100 ml vody. Propasírujeme a necháme přejít varem. Podáváme s jablky, mandlu, knedlíky a červeným zelím.
Příprava a pečení cca 4 hodiny, na osobu asi 1400 kcal

26. srpna 2016

Jemný dort se šafránem

Na 12 kousků: 3 vejce, 125 g pískového cukru, 2 vanilkové cukry, sůl, špetku mletého šafránu, 75 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, ½ lžičky prášku do pečiva, 750 g švestek, 5 lžic citronové šťávy, 3 plátky bílé želatiny, 375 g netučeného tvarohu, 50 g povidel, 3 kelímky smetany ke šlehání, pečící papír, zdobíci sáček
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a 2 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Přidáme 75 g cukru, sáček vanilkového cukru, po špetku soli a šafránu. Nakonec vmícháme žloutky. Pak smícháme mouku se solamylem s práškem do pečiva, prosijeme na vaječnou hmotu a opatrně vmícháme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Naplníme těstem a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Mezitím omyjeme švestky, rozpůlíme je, vypeckujeme a 2 si necháme. Zbylé nakrájíme na kousky. Pokapeme 3 lžícemi citronové šťávy. Želatinu dáme změknout do studené vody. Dohladka rozmícháme tvaroh, zbylý cukr, vanilkový cukr a 2 lžíce citronové šťávy. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a přimícháme do tvarohu. Dáme chladit. Dortový korpus vodorovně rozřízneme. Spodní díl potřeme povidly. Kolem něj pak znovu připravíme okraj dortové formy. Ušleháme 200 ml smetany. Jakmile začne tvarohová směs tuhout, přimícháme do ní šlehačku a kousky švestek. Tvarohový krém rozetřeme na povidla. Přikryjeme druhou polovinou korpusu a dáme na 20 minut do chladničky. Ušleháme zbylou smetanu a polovinou potřeme dort po stranách. Druhou polovinou naplníme zdobicí sáček a na dort nastříkáme kopečky. Zbylé švestky nakrájíme na tenké plátky a dort jimi na povrchu ozdobíme.
Příprava 1 ¼ hodiny, 1 kousek 340 kcal

Plněný tvarohový dort

Na 10 kousků: 100 g másla nebo rostlinného tuku, 50 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, žloutek, 18 plátků bílé želatiny, 1 ¼ kg švestek, 200 ml rybízové šťávy, tuk na vymazání formy, 150 g cukru, skořici, 500 g netučného tvarohu, 4 lžíce citronové šťávy, kelímek smetany ke šlehání, lžící solamylu, lžící pistácii
Studený tuk, moučkový cukr, mouku a žloutek uhněteme na hladké těsto. Odložíme je na půl hodiny do chladničky. 10 plátků želatiny dáme změknout do studené vody. Švestky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. ¼ kg si odložíme, zbylé 15 minut podusíme se 100 ml rybízové šťávy. Ochutíme 3 lžícemi cukru a skořici. Želatinu vymačkáme a rozpustíme v kompotu. Dno formy vymažeme a rozválíme na ně těsto. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě. Necháme ho vychladnout. Ke dnu potom upevníme okraj a na korpus nalijeme kompot. Dáme změknout 8 plátků želatiny. Tvaroh vymíchámé s citronovou šťávou a zbylým cukrem. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a vmícháme do krému. Přidáme šlehačku a hotový krém rozetřeme na kompot. Rozmícháme 2 lžíce rybízové šťávy a solamyl. Zbylou šťávu přivedeme k varu a zahustíme solamylem. Dort obložíme zbylými švestkami, přelijeme šťávou a posypeme pistáciemi.
Příprava 2 hodiny, 1 kousek 280 kcal
 

Vanilkový dort s ovocem a mandlemi

Na 8 kousků: 50 g másla, 100 g cukru, vejce, 4 lžíce mléka, 125 g polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, 5 lžic likéru Amareto, 2 meruňky, kiwi, 100 g třešní, 100 g malin, 100 červeného rybízu, 3 lžíce mandlových lupínků, 400 ml smetany ke šlehání, dřeň ze 2 vanilkových lusků, tuk na vymazání formy, mátu na ozdobení
Tuk a 75 g cukru ušleháme do pěny, přidáme vejce, mléko a za stálého míchání přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do kulaté formy vymazané tukem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut. Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Nakonec korpus pokapeme 2 lžícemi likéru. Meruňky spaříme, sloupneme, rozpůlíme a odstraníme pecky. Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky. Třešně vypeckujeme. Ostatní ovoce omyjeme a necháme okapat. Pak dáme vše do mísy, zakapeme zbylým likérem a necháme rozležet. Mezitím nasucho opečeme mandlové lupínky, do zlatohněda. Ušleháme smetanu a smícháme ji se zbylým cukrem a vanilkovou dření. Potřeme ji celý povrch dortu. Poklademe ovocem a nakonec posypeme mandlemi. Zdobíme lístky máty.
Příprava 1 hodina, 1 kousek 390 kcal

Jemný jablečno hruškový dort

balíček dětských piškotů.,
Krém – 2 lžíce želatiny., asi kg jablek a dobře vyzrálých hrušek., trochu vody., 4 lžíce pískového cukru., lžíce citronové šťávy., balíček vanilinového cukru., ¼ l smetany ke šlehání.,
Želatinu namočíme do vlažné vody a necháme nabobnat. Omytá jablka a hrušky překrojíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Pokrájíme na menší kousky, podlijeme menším množství vody a krátce podusíme. Měkké ovoce rozmixujeme, přidáme pískový a vanilinový cukr a citronovou šťávu. Necháme vychladnout a nakonec vmícháme nabobtnalou a dobře rozpuštěnou želatinu (krátce ji nahřejeme) a pevně ušlehanou smetanu. Dortovou formu vyložíme po dně i po stranách piškoty. Po částech roztíráme připravenou hmotu, kterou prokládáme piškoty. (Efektně vypadá kombinace světlých a tmavých piškotů.) Uložíme do chladna a necháme, nejlépe přes noc, ztuhnout. Po ztuhnutí uvolníme boční část dortové formy a pokrájíme na porce, které můžeme přizdobit kopečkem šlehačky.
Tip – Místo v dortové formě lze dort připravit v míse (skleněné či porcelánové), kterou před vyložením piškotů vypláchneme vodou. Ztuhlý dort vyklopíme a vzniklou „bombu“ pokrájíme na dílky.
Také můžeme piškoty vyložit pouze dno a strany formy, na ně pak nalijeme celé množství ovocné hmoty.
Jednotlivé proce dortu můžeme ozdobit kopečkem zmrzliny nebo nanukového dortu.

Smetanový dort s meruňkami

12 kousků: 300 g polohrubé mouky, 1/2 balení sušeného droždí, 120 g cukru, sůl, 2 balení citronové příchutě, 125 ml mléka, 4 vejce, 180 g másla, 250 g tvarohu, 250 g přepušt. másla, 2 balení vanilkového cukru, 2 lžíce solamylu, 200 ml smetany, malá konzerva meruněk, 200 g marcipánu, 100 g moučkového cukru, žlutá potravinářská barva, 50 g meruňkové zavařeniny, 20 g sekaných pistácií
Uhněteme těsto z  mouky, kvasnic, 60 g cukru, špetku soli, poloviny citronové příchutě, mléka, vejce 100 g rozpuštěného másla. Přikryté necháme kynout. Promísíme tvaroh, přepuštěné máslo, 60 g cukru, vanilkový cukr, citronovou příchuť, 3 vejce, solamyl a 80 g rozpuštěného másla. Vmícháme ušlehanou smetanu. Těsto prohněteme. 2/3 dáme do vymaštěné formy. Ze zbytku vytvoříme 5 cm vysoký okraj. Naplníme tvarohem a obložíme meruňkami. Pečeme 55-60 minut. Dáme vychladnout. Prohněteme marcipán s moučkovým cukrem a s trochou žluté barvy. Vyválíme, vypícháme kohoutky. Okraj dortu potřeme zavařeninou, přiložíme kohoutky a dort ozdobíme pistáciemi.

Příprava a pečení 1 hodina 45 minut, odležení 30 minut, 1 kousek 750 kcal, 12 g bílkovin, 42 g tuků, 74 g sacharidů

Sladký ovocný medový dort s hruškami

16 kousků: Těsto: 4 vejce, špetka soli, 200 g margarinu, 200 g cukru, 200 g mouky, balíček kypřicího prášku, 2-3 lžíce kakaa
Náplň: 460 g kompotovaných nebo 12 půlek čerstvých hrušek, 1-2 lžíce rozinek, 500 ml broskvového likéru, balíček vanilkové aroma, lžíce medu, 50 ml medového likéru, 500 ml smetany, 2 ztužovače, lžící cukru, kandované třešně a meduňka, 2 lžíce čokolád na sypání, 4 lžíce vaječného koňaku
Bílky se solí ušleháme do pevna. Cukr s margarínem utřeme do pěny a přidáme žloutky. Prosátou mouku smícháme s kypřicím práškem a vmícháme do krému. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů. Do těsta vmícháme sníh, polovinu těsta smícháme s kakaem. Do formy střídavě vrstvíme obě poloviny těsta. Pečeme 35-40 minut, necháme trochu vychladnout, vyjmeme z formy a po vychladnutí překrojíme.
Náplň: Hrušky necháme odkapat, 2 půlky nakrájíme na plátky, dáme stranou, ostatní nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, přidáme rozinky, svaříme a necháme 20 minut v klidu. Přimícháme broskvový a medový likér, med, rozinky a ½ balíčku aroma 5 minut povaříme a dáme vychladnout.
Dokončení: Smetanu se ztužovači ušleháme do pevna, zašleháme cukr a zbylé aroma. 2-3 lžíce šlehačky přimícháme k hruškám a směs rozprostřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme vrchní díl, jemně přimáčkneme a potřeme zbylou šlehačkou. Střed dortu ozdobíme hruškovými plátky, na dílky nakrájenou třešní a lístky meduňky. Obvod dortu posypeme čokoládovým sypáním, kraj dortu pokapeme vaječným likérem a dort necháme 1-2 hodiny v chladnu.
Příprava 80 minut, pečení 40 minut, chlazení 2 hodiny, 1 kousek 370 kcal 

Dort s ovocem

8 kousků: Křehké těsto: 100 g mouky, 2 lžíce cukru, 50 g margarínu, žloutek špetka soli
Piškotové těsto: 3 vejce, 80 g cukru, špetka soli, 25 g rozp. Margarínu, 75 g mouky
Obloha a zdobení: 4 lžíce rybízového želé, 750 g různého bobulovitého ovoce, 2 sáčky červené dortové polevy, 4 lžíce cukru, 75 g mandlových lupínků
Křehké těsto: Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Z přísad vypracujeme těsto. Dno rozvírací formy vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme těsto, několikrát propíchneme vidličkou a 12 minut pečeme dozlatova. Uvolníme okraje.
Piškot: Žloutky utřeme se 3 lžícemi vlažné vody, cukrem a solí do pěny, po malých kouscích přidáváme margarín. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme do těsta, přisypeme prosátou mouku. Pečícím papírem vyložíme druhou formu, rozvrstvíme na něj těsto a pečeme při 175 stupňů 20 minut. Necháme ve formě vychladnout. Rozepneme formu, korpus vodorovně překrojíme.
Dohotovení: Díl z křehkého těsta potřeme lžící rybízového želé, přiložíme spodní díl piškotového korpusu, potřeme lžící želé, přiklopíme druhým dílem. Na dort posadíme obvodový díl formy. Ovoce omyjeme, očistíme, necháme odkapat. Podle návodu na sáčku připravíme dortovou polevu s cukrem, promícháme s ovocem a navršíme na vrchní díl dortu. Chladíme 3 hodiny.
Zdobení: Obvod dortu nožem uvolníme a sejmeme formu. Obvod potřeme 2 lžícemi horkého želé a posypeme nasucho opraženými mandlemi, které jemně vmáčkneme do želé. Hotový dort lze přizdobit meduňkovými lístky.
Příprava 60 minut, pečení 30 minut, chlazení 3 hodiny, 1 kousek 410 kcal 

Tvarohový dort s ananasem

12 kousků: Těsto: 125 g cukru, 125 ml mléka, 125 g másla, 2 vejce, 200 g mouky, lžička kypřicího prášku, lžička nastrouhané citronové kůry
Obloha: 6 plátků bílé želatiny, 580 g kompotovaných ananasových koleček, 600 g jemného tvarohu, 300 g smetanového jogurtu, 4 cl kokosového likéru, 3 lžíce citronové šťávy, 100 g cukru
Kromě toho: rozvírací forma o průměru 26 cm, tuk na vymazání
Troubu zahřejeme na 200 stupňů. Rozpustíme 50 g cukru, zalijeme horkým mlékem a necháme trochu vychladnout. Máslo se 75 g cukru utřeme do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřicím práškem, citronovou kůru a karamelové mléko a vypracujeme těsto. Rozvrstvíme do vymazané formy a pečeme 20 minut.
Vychladlý korpus zbavíme formy, přiložíme dortový kruh. Dáme nabobtnat želatinu. Ananas necháme na sítu odkapat, šťávu zachytíme. Smícháme tvaroh, jogurt, likér, citronovou šťávou a 50 g cukru. Želatinu rozpustíme v 50 ml horké ananasové šťávy, zamícháme do krému a potřeme povrch dortu.
Ananasová kolečka jemně vmáčkneme do krému. Dort dáme na 3 hodiny do chladničky. Dozlatova necháme zkaramelizovat 50 g cukru s jednou lžící ananasové šťávy. Vidličkou ozdobíme dort karamelovými nitkami. Můžeme přizdobit několika lístky meduňky.
Příprava 60 minut, pečení 20 minut, chlazení 3 hodiny, 1 kousek 440 kcal

Meruňkový dort se šlehačkou

Na 14 kousků: Na těsto: 5 vajec, 130 g cukru, 3 lžíce nutely, 70 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, sůl, papír na pečení
Na náplň: plechovku meruněk, sáček čiré želatiny, 4 lžíce citronové šťávy, 2 kelímky smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 ztužovače šlehačky, 20 g čokoládové rýže, 2 lžičky sekaných pistácii, 14 čokoládových vajíček, malého zajíčka z marcipánu
Žloutky utřeme se špetkou soli, 80 g cukru a lžící horké vody. Přidáme nutelu a sníh z bílků a zbylého cukru. Mouku smícháme se solamylem a přidáme do hmoty. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a v předehřáté troubě pečeme 25-30 minut. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Dáme okapat meruňky a 175 ml šťávy si odložíme. 2 půlky meruněk nakrájíme na 14 stejných plátků, další 2 půlky na kostičky. Prochladlý dortový korpus 2x prořízneme a na spodní část rovnoměrně rozložíme zbylé meruňky. Svaříme meruňkovou a citronovou šťávu. Želatinu smícháme se 4 lžícemi vody a přidáme k sirupu. Povaříme a necháme zchladnout. Když začne tuhnout, nalijeme na meruňky a dáme vychladit. Šlehačku smícháme se ztužovačem, vanilkovým cukrem a ušleháme. Třetinu smícháme s kostičkami meruněk a natřeme na druhý plát. Přiklopíme posledním dílem, celý dort sestavíme a potřeme šlehačkou. Boky posypeme čokoládovou rýží. Zbylou šlehačkou dáme do zdobícího sáčku a nastříkáme na povrch. Ozdobíme plátky meruněk, čokoládovými vajíčky, pistáciemi a marcipánovým zajíčkem.
Doba přípravy 2 hodiny, 1 kousek 290 kcal 

Skládaný dort s jahodami

2 balíčky cukrářských piškotů, ½ kg jahod
Náplň: ½ l mléka, 2 žloutky, 5 lžic hrubé mouky, vanilinový cukr, 250 g másla, 250 g pískového cukru, 100 g mletých ořechů
Z mléka, hrubé mouky, žloutků a vanilinového cukru uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout, občas ji promícháme. Máslo utřeme s cukrem, postupně přidáváme kaši a ořechy, dobře vymícháme. Dortovou formu střídavě naplníme vrstvou piškotů, krému a ovoce. Ponecháme si krém na ozdobu. Dort dáme ztuhnout do lednice. Po vyjmutí z formy pomažeme boky dortu krémem a přimáčkneme piškoty. Zdobíme zbylým krémem a jahodami.

Dort s angreštovou náplní

200 g polohrubé mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 120 g práškového cukru, 100 g rostlinného tuku, 4 žloutky, 4 bílky, 200 g práškového cukru na sníh, mandle nebo ořechy, tuk na vymazání formy, ½ l angreštové šťávy, solamyl, sladká šlehačka, kompotované ovoce
Nádivka: Do ½ l šťávy z angreštového kompotu zamícháme asi 3 lžíce solamylu a za stálého míchání uvaříme do husta. Do vychladlé kaše lehce vmícháme ušlehanou oslazenou šlehačku a okapané kompotované ovoce. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutky, vypracujeme na vále těsto a rozdělíme na 2 díly. Jeden díl vyválíme, položíme do vymazané dortové formy, potřeme ušlehaným sněhem smíchaným s cukrem, posypeme usekanými mandlemi nebo ořechy a upečeme. Stejným způsobem upečeme 2 díl. Necháme jej vychladnout v dortové formě, potřeme nádivkou, přiklopíme prvním dílem, a to tak, aby sníh byl nahoře. Necháme v chladu ztuhnout. Povrch můžeme ozdobit čokoládovou polevou. 

Jablkový dort s marcipánem

Na 12 kousků si připravíme – 160 g másla., 200 g hladké mouky., 175 g cukru., lžičku prášku do pečiva., žlutek., 6 malých jablek., 50 g marcipánové hmoty., lžíci rumu., lžíci rozinek., 2 vejce., 6 lžic citronové šťávy., 375 g netučného tvarohu., 2 lžíce krupice., tuk na vymazání formy.,
Rozpustíme 100 g másla. Mouku smícháme se 100 g cukru a s práškem do pečiva. Přidáme žloutek a máslo. Ze všech přísad vypracujeme drobenku. Jablka omyjeme a vykrojíme jádřince. Marcipán prohněteme s rumem, rozinkami a naplníme jím jablka. Potom oddělíme bílky od žloutků. 60 g másla a 75 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme citronovou šťávu, tvaroh, žloutky, krupici a všechno dobře promícháme. Bílky vyšleháme dotuha a zamícháme od tvarohové směsi. 2/3 drobenky namačkáme do tukem vymazané dortové formy. Na drobenku rozložíme jablka a rozdělíme tvarohovou směs zbylou drobenku nasypeme navrch. Dort pečeme v horké troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) přibližně 1 ¼ hodiny.
Doba přípravy asi 1 ¾ hodiny (bez doby čekání)., kousek přibližně 1340 kJ / 320 kcal.

Ovocný dort se šlehačkou

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 2 lžíce kakaa, 1 ½ balíčku prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy, na ozdobení 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda a ovoce
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přisypeme mouku smíchanou s kakaem a s práškem do pečiva. Vmícháme olej, mléko a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Vychladlý dort ozdobíme ušlehanou smetanou, ovocem a nastrouhanou čokoládou.

Tvarohový smetanový dort s malinami

Suroviny: 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 žloutek, 210 g mouky, mletý cukr na posypání
Na krém: 4 žloutky, 200 g cukru, kůra z jednoho citrónu, sůl, 250 ml mléka, 7 plátků želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 500 ml smetany, 30 g malin
Postup: Z másla, cukru, žloutku a mouky vypracujeme křehké těsto, které dáme na jednu hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme dvě placky, ořežeme je na stejný průměr podle rendlíku a upečeme dozlatova. Žloutky, cukr, sůl smícháme s mlékem a směs ohřejeme za stálého míchání na mírném ohni (vodní lázni). Vytváří se krém, který za míchání ohříváme až do zhoustnutí. Pozor, nesmíme ho vařit, vajíčka by se nevratně srazila. Želatinu necháme změknout ve studené vodě, vymačkáme ji a rozpustíme v horkém krému. Tvaroh smícháme v míse s mírně vychladlým krémem, vyšleháme do hladké konzistence, vychladíme a vmícháme vyšlehanou smetanu. Spodní část našeho dortu tvoří upečená placka z výše uvedeného křehkého těsta, na kterou poklademe maliny, zalijeme je krémem, uhladíme a necháme ztuhnout. Nahoru položíme druhou placku, posypeme cukrem a podáváme.

Ovocný dort

500 g měkkého tvarohu, 3 dl moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g změklého tuku, 2 vejce
Utřeme tuk s cukrem, vejci, tvarohem. V 1 dl vlažné vody necháme nabobtnat 2 lžíce želatiny a zalijeme 1/4 litrem horkého mléka. Promícháme a přidáváme do tvarohové směsi, společně vyšleháme. Do vychlazené dortové formy nalijeme polovinu směsi, poklademe piškoty, ovocem, pokapeme rumem a zalijeme zbytkem směsi. Dáme na hodinu do mrazáku.

Cuketa s vejci

cuketa, 2 vejce, lžíce mléka, mouka, strouhaný sýr, olej, pepř, sůl
Cuketu neloupeme. Podélně ji rozkrájíme na plátky, ty obalíme v mouce a na tuku osmažíme dohněda. Vejce zlehka ušleháme s mlékem, solí a pepřem, nalijeme na cuketu a na mírném ohni necháme ztuhnout. Posypeme strouhaným sýrem. K přípravě možno použít i smaženou cibulku, oregano, petrželku.
Varianta: Na kostky nakrájené cukety nejprve dusíme na cibulce osmahnuté na slanině.

Cuketové karbanátky po bulharsku

cukety, hladká mouka, bílý jogurt, vejce, kopr nebo petrželová nať, sůl, olej
Hruběji nastrouhané cukety osolíme, necháme řádně vypotit, přidáme hladkou mouku, celé vejce, trochu jogurtu a koření. Zpracujeme na hustší lívancové těsto, tvoříme malé tenčí karbanátky a smažíme na oleji. Na hotové můžeme dát lžičku jogurtu.

Cuketové karbanátky po moravsku

cukety, vejce, 2 hrsti ovesných vloček, strouhanka, česnek, majoránka, sůl, pepř
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme a necháme okapat. Přidáme ostatní přísady, dáme ještě chvíli odpočinout, tvoříme menší karbanátky, smažíme.

Cuketové smaženky

3 cukety, 6 vajec, lžíce strouhanky, pažitka, olej, pepř, sůl
Cukety nakrájíme na plátky a osušíme. Žloutky rozšleháme se solí a pepřem, vmícháme tuhý sníh z bílků, pažitku a strouhanku. Namáčíme cuketu a opékáme smaženky.

Smažená cuketa se šunkovým salámem

cuketa, 100 g šunkového salámu, trojobal, olej, sůl
Cuketu nakrájíme na plátky jen asi 1/2 cm silné a osušíme. Každý plátek potřeme po obou stranách slabě olejem, vložíme mezi dva tenké plátky salámu, obalíme v trojobalu a usmažíme.

Mafiánský řízek

cuketa, 4 vepřové řízky, vejce, strouhanka, 3 čerstvé feferonky, 3 lžíce sterilovaných kapií, olej, sůl
Na naklepané a osolené řízky rozložíme směs z uvařených, propasírovaných cuket s feferonkami a kapií, přeložíme, spojíme párátkem, obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme s bramborovou kaší zjemněnou strouhaným sýrem

Cuketový nákyp pro zmlsané hosty

2 cukety, 1/2 kg jablek, 1/4 l mléka, 2 lžíce krupice, 2 lžíce cukru, 3 vejce, 2 dl smetany, trochu skořice, po libosti hrozinky či sušené nebo kandované ovoce, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Cukety nastrouháme a podusíme v mléce, přidáme drobně nakrájená jablka, cukr a skořici a rozdusíme. Přisypeme krupici a ještě čtyři minuty provaříme. Vylepšíme hrozinkami nebo sušeným ovocem, částečně ochladíme, vmícháme žloutky a opatrně i sníh z bílků. Zapékáme ve vymazané, strouhankou vysypané formě. Naporcujeme a podáváme přelité rozpuštěným máslem nebo smetanou.

Zmlsaný cuketový nákyp s rýží

2 cukety, 120 g rýže, citronová kůra, 40 g másla, vejce, 100 g cukru, 1/2 dl smetany, skořicový cukr nebo trochu skořice
Rýži rozvaříme na kaši, vmícháme rozvařené, prolisované cukety, máslo, cukr, citronovou kůru, smetanu, žloutek a sníh z bílku. Zapečeme ve vymazané a vysypané ohnivzdorné misce.

Křehký cuketo-jablečný koláč

2 cukety, 1/2 kg jablek, citron, 50 g hrozinek, 100 g cukru;
na těsto: 100 g mouky, 50 g másla, 30 g cukru, žloutek
Oloupané cukety a oloupaná jablka nastrouháme na kolečka, citron na ně tence nakrájíme, smícháme s hrozinkami, směsí vyložíme ohnivzdornou misku, posypeme cukrem, přikryjeme plackou z křehkého těsta a upečeme.

Cuketové lívance

cuketa, 50 g krupice, 1/2 l mléka, 2 vejce, 30 g cukru, máslo, trochu mouky, na špičku nože prášku do pečiva, tuk na smažení
Krupici spaříme horkým mlékem a hodinu ji necháme bobtnat, cuketu rozdusíme na másle a necháme vychladnout. Pak obojí spojíme a přidáme žloutky a cukr. Moukou s troškou prášku do pečiva upravíme na hustotu lívancového těsta. Nakonec vmícháme sníh. Smažíme dozlatova. 

Cuketová pěna

2 cukety, 3 vejce, 100 g cukru, citron, vanilkový cukr
Cuketu nakrájíme, uvaříme, prolisujeme (nebo ji raději rozdusíme podlitou na trošce oleje nebo másla). Vejce s cukrem šleháme ve vodní lázni, když pěna zhoustne, přidáme citronovou šťávu, vanilkový cukr a smícháme s připravenou cuketou. Dáme vychladit, ozdobíme ovocem a šlehačkou a podáváme.

Vršovický koláč s cuketovými povidly

na těsto: kelímek bílého jogurtu, vejce, lžíce oleje, vanilkový cukr, 1/4 prášku do pečiva, 2 kelímky polohrubé mouky;
na povidla: 3 cukety, 3 lžíce cukru, 3 lžíce medu, citron;
na drobenku: 1 díl másla, 1 díl hrubé mouky, 1 díl cukru
Smícháme jogurt, vejce, olej a vanilkový cukr. Přidáme mouku s práškem do pečiva, takže vznikne hustší lívancové těsto. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, navrch nešetříme povidly ani drobenkou.
Povidla: cuketu umeleme, šťávu slijeme, umeleme i celý citron, pokrájený a zbavený jader, podle chuti osladíme cukrem a medem a povaříme. Pak plníme do sklenic a sterilujeme. 

Cuketový chléb

2 šálky cukety, 3 vejce, 3/4 šálku cukru, šálek oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 3 šálky polohrubé mouky, trochu soli, lžíce skořice
Nebo zajímavá náročnější varianta:
2 šálky cukety, 3 vejce, šálek oleje, 3/4 šálku cukru, lžička sody, 3 šálky polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 1/2 lžičky muškátového oříšku, špetka soli, rozinky, sekané ořechy, kandované ovoce
Vejce, olej, cukr ušleháme do pěny, přidáme suché přísady střídavě s nastrouhanou, okapanou cuketou, vymažeme a vysypeme chlebíčkovou formu nebo pekáč a pomalu asi hodinu pečeme.
Existuje i varianta, která místo cukru používá odpovídající množství medu. V Kalifornii dávají do základního těsta ještě 1/2 lžičky mletého nového koření a před pečením postrouhají na těsto rozestřené na plechu hořkou čokoládu.