2. září 2010

Mexická ihla

400 g vepřového plecka, 200 g slaniny, 2 červené a 1 žlutá paprika, 2 cibule, 2-3 lžičky koření Gril Mexiko, světlé pivo, 4 lžíce oleje
Anglickou slaninu nakrájíme na 0,5 cm plátky a ty rozkrájíme na 2 cm čtverečky. Stejně tak nakrájíme i maso nejprve přes vlákna na plátky a poté na čtverečky. Směs Gril Mexiko smícháme s 1 dcl piva, olejem a touto marinádou přelijeme maso. Papriky očistíme od jader a nakrájíme na 3 cm čtverečky, cibuli nakrájíme na čtvrtky a rozdělíme na plátky. Na grilovací jehlu střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a papriku. Grilujeme asi 20 minut. Během grilování potíráme marinádou z piva, koření a oleje.

Kotlety na oleji

750 g vepřové pečeně, sůl, pepř, 150 g cibule, 100 g šunky, 50 g slaniny, 80 g oleje
Nasekané kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na horkém oleji. Kotlety vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli na kolečka, na nudličky nakrájenou šunku a slaninu. Touto směsí ozdobíme vepřovou kotletu. 

Ledvinky na jehle

800 g vepřových ledvinek, 150 g slaniny, 150 g cibule, olej, sůl , 5 stroužků česneku
Ledvinky rozkrojíme na plocho, zbavíme je močovodů a nakrájíme na plátky. Pak je opláchneme, osušíme, dáme do mísy, zalijeme olejem, v němž jsme rozmíchali třený čenek a sůl a necháme asi 24 hodin proležet v chladničce. Pak ledvinky napichujeme střídavě se slaninou a s kolečky cibule. Buď je opečeme v rozpáleném oleji na pánvi, nebo grilujeme na rožni.

Lednický řízek

600 g vepřové kýty, 200 g žervé (nebo podobný sýr), 50 g křeníku, 2 vejce, 100 g sýr eidam, sůl, pepř, olej
Plátky vepřové kýty naklepeme, osolíme a opepříme, opečeme na oleji a naskládáme na plech. Mezitím si z žervé, křeníku, vajec a eidamu připravíme míchanici (vše smícháme dohromady) a z ní uděláme placičky, které klademe na jednotlivé kousky masa. Potom vše zapečeme v rozehřáté troubě nebo v grilu. Podáváme s bramborem nebo hranolkami.

Kuřecí kousky s hruškou v alobalu

300 g kuřeciho masa nakrájeno na silnejší nudličky, 20 dkg sýr Eidam, 1 ks hruška nebo jablko, sůl, pepř, chilli con carne, bazalka, česnek
Kuřeci maso nakrájíme na silnejší nudličky, okořeníme solí, pepřem, bazalkou a chilli con carne dle chuti. (lze nechat několik hodin naloženo). Z alobalu připravíme 2 kapsy do kterých postupně rozdělíme kuřecí maso, hrušku (jablko) nakrájene na pulměsíce, sýr nakrájený na menší kostky. Nakonec zasypeme rozmačkaným stroužkem česneku.  Kapsu zamotáme a pečeme na 180 st. v troubě cca 45 min. Lze připravovat i na grilu. Příloha: rýže, vařené brambory.

Kuře se šunkou a sýrem v alobalu

kuře, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 80 g másla, sůl
Řádně omyjeme a osušíme kuře osolíme. Potom je rozdělíme na čtvrtky a každou samostatně pložíme na alobal potřeme máslem. Šunku pokrájíme na proužky, smícháme s nastrouhaným sýrem a rozdělíme na porce kuřete. Navrch přidáme vločky ze zbylého másla a pevně zabalíme. Jako přílihu podáváme smažené bramborové lupínky a salát z čerstvé zeleniny. Nemáme-li lupínky, podáváme se slaným pečivem.

Králičí medajlóniky v alobalu

4 porce králičího masa (kýta, hřbet), 100 g vařené uzené krkovičky, větší jablko, máslo, kremžská hořčice, sůl
Z vykostěného masa nakrájíme medailonky,naklepeme je,osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Každý položíme na máslem potřený čtverec alobalu, poklademe nadrobno nasekaným uzeným masem promíchaným s malými kostičkami jablka,alobal uzavřeme a v troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory a se salátem.

Kuřecí medajlóniky Dalibor

sůl, petrželka, 5 lžic brandy, 250 g žampiónů, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 12 plátků kuřecích prsou, drcený pepř, 1/2 ks citronu
Medailonky zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Pak je vyjmeme a ochováme teplé. Na rozehřátém másle opečeme na tenké plátky nakrájené žampiony, osolíme, přidáme opečené medailonky a prohřejeme. Potom přijde na řadu flambování. Do pánve přilejeme brandy, mírně nahřejeme a dlouhou zápalkou nebo špejlí zapálíme.Když alkohol dobře hoří, maso zakapeme citronovou šťávou a ozdobíme snítkou petrželky. K flambovaným kuřecím medailonkům na žampionech podáváme hranolky a mladou vařenou zeleninu pokapanou máslem (chřest, hrášek, brokolici, karotku nebo růžičkové neboli bruselské kapustičky).

31. srpna 2010

Kuřecí bašta

menší cibule, 2 žloutky, feferonka, 4 lžíce oleje, 4 lžičky sójové omáčky, lžička solamilu, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 30 dkg kuřecího masa
Cibuli drobně nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami. Do této směsi naložíme na 24 hod. kuřecí maso. Další den porce masa smažíme 10 min. na rozpáleném oleji za stálého míchání. Podáváme s malými bramboráčky nebo bramborem.

Kuře v pikantním těstičku

4 plátky kuřecích prsou, 350 ml podmáslí, 150 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, lžička sladké papriky, 0,5 lžičky pepře, lžička grilovacího koření, trocha chilli
Kuře položíme na 2-3 hodiny do podmáslí. Mouku smícháme ostatní přísadami a obalujeme. Smažíme ve fritovacím hrnci.

Kuŕe po kubánský

kuře, sojová omáčka, citronová šťáva, solamyl nebo hladká mouka, olej
Kuře vykostíme, nakrájíme na malé kousky, lze použít i s kůží.Kousky ve velikosti sousta marinujeme sojové omáčce smíchané s citronovou šťávou v poměru 1:1 asi 1 hodinu nebo déle,poté obalujeme v solamylu nebo hladké mouce a prudce smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Podáváme s rýží a zeleninovou oblohou.

Kuře s podmáslím

4 plátky kuřecích prsíček, 350-500 ml podmáslí, 150 g mouky, 1,5 lžičky soli, lžička sladké papriky, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky sušeného česneku, lžička steakového koření, špetka strouhaného muškátového oříšku
Kuřecí porce ponoříme do podmáslí, necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme. Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce. Smažíme na oleji, nebo ve fritovacím hrnci na 180 °C. Kuře podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie.

Kuře na medu

kuře, hořčice, med, citrónová šťáva, grilovací koření, voda, strouhanka
Ostřejší hořčici smícháme s medem,citrónovou šťávou, grilovacím kořením a trochou vody. Porce kuřecího masa potřeme touto směsí, obalíme ve strouhance a smažíme v oleji po obou stranách.

Kuba kuře

plátek kuřecího masa, 2 krabí tyčinky, koření
trojobal : mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Plátek naklepeme, rozřízneme na dva stejné díly, osolíme a nakaždý položíme jednu krabí tyčinku. Přehneme a řádně obalíme v trojobalu. Usmažíme a v mikrovlné troubě dopečeme na 1min ¨při 700W. Podáváme se zeleninou a brambory.

Kuřecí nudličky

600 g kuřecí maso, sůl, sójová omáčka, 3-4 vejce, solamyl (podle potřeby aby nám vzniklo hustší těstíčko)
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a mírně osolíme. Vedle si v misce rozšleháme žloutky, přidáme solamyl,kápneme třošku sójové omáčky a dobře promícháme. Do tohoto těstíčka přidáme maso dobře promícháme a smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.

Krůtí řízky v kokosu

500 g krůtí řízek, sůl, bilý pepř, bílek,kokosová moučka, broskev-konzerva, kari rýže
Naklepat maso, osolit, přidat bílý pepř, potřít rozšlehaným bílkem. Obalit v kokosové moučce a osmažit. Navrch ozdobit naloženou broskví.

Králičí pusinky

kostky králičího masa, sůl, škrob, worchester, sojová omáčka, vejce, voda, česnek, strouhaný sýr, hladká mouka
Kostky králičího masa nasolíme, posypeme škrobem, worchester, soj. omáčka a necháme naležet. Příprava těstíčka : vejce, voda, česnek, strouhaný sýr, hladká mouka Obalíme naložené maso v těstíčku a usmažíme.

Králičí játra smažené

2 králičí játra, hladká mouka, vejce, sůl, strouhanka, tuk na smažení
Králičí játra zbavená žluče opláchneme, osušíme, nakrájíme řízky a obalujeme. Vejce při obalování mírně osolíme. V dobře rozehřátem tuku  smažíme do zlatova. Podáváme s vařenými brambory a se salátem.

Řízek salámový

15-20 dkg měkkého salámu, 10-15 dkg tvrdého sýra, polévková lžíce hořčice, syrové vajíčko, majoránka, sůl, pepř, rozetřený česnek, strouhanka
Salám nastrouhat - vetší vzor struhadla,tvrdý sýr menší vzor struhadla. To vše smíchat na těsto a obalit ve strouhance jako karbanátky. Dále pak usmažit a podávat s bramborem.

Placky ze sýra

20 dkg tvrdého sýra, 2 vejce, 15 dkg strouhanky, 10 cl mléka, 3 stroužky česneku, kmín, sůl, olej na smažení, 2 cibule, hořčice
Do jemně nastrouhaného sýra vyklepneme vejce a přidáme strouhanku, mléko, kmín, se solí utřený česnek a vše prošleháme v těsto. Z něho pak děláme placičky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Před podáním placičky potřeme hořčicí a sypeme drobně sekanou cibulí. Podáváme teplé s chlebem nebo bramborem.

Falešné karbanátky

15-20 dkg měkkého salámu, 10-15 dkg tvrdého sýra, polévková lžíce hořčice, syrové vajíčko, majoránka, sůl, pepř, rozetřený česnek , strouhanka
Salám nastrouhat - vetší vzor struhadla, tvrdý sýr menší vzor struhadla. To vše smíchat na těsto a obalit ve strouhance jako karbanátky. Dále pak usmažit a podávat s bramborem.

Karbanátky z ryb

ryba jakakoliv, 2 vejce , strouhanka, koreni
Rybu povarime cca 2 min obereme od kostí, umeleme, přidáme vejce koreni, delame male kuličky které obalíme ve strouhance a osmažíme.

Karbanátky z rybího filé

500 g filé, 2 vejce, 2 rohlíky, sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, strouhanka, olej na smažení 
Rozmražené filé rozemeleme, přidáme na kostičky pokrájené rohlíky,  vejce, sůl, pepř, muškátový ořech a rukama dobře zpracujeme. Z masy mokrýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme ze všech stran ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší. 

Kapr smažený ve vinném těstičku

4 porce kapra, šťáva z limetky, sůl, olej na smažení
těstíčko: 2 vejce, 3 lžíce bílého vína, 100 g polohrubé mouky, lžíce oleje, sůl
Očištěné porce kapra osušíme, pokapeme šťávou z limetky a necháme 30 minut odležet v lednici. Opětovně osušíme, osolíme a namočíme do připraveného a několik minut odpočinutého těstíčka a pomalu osmažíme po obou stranách do zlatova. přílohy:bramborová kaše, vařené brambory nebo hranolky.

Kapří hranolky

kapří filety - vykoštěné, trocha sojové omáčky, hladká mouka, sůl, pepř, vajíčko, koření na ryby, olej na smažení
Z vykošteného kapra nařežeme cca 1 cm  široké hranolky, které naložíme do směsi vejce a sojové omáčky a koření na ryby, podle chuti připepříme a dosolíme. Hranolky necháme uležet, (nejlépe do druhéhodne) po odležení obalíme v hladké mouce a z prudka opečeme ve větším množství tuku. Podáváme s bílým chlebem nebo vekou.

Kapr pikantní

600 g kapra, 3 stroužky česneku, 3 KL sladké papriky, 1 KL pálivé papriky, 40 g polohrubé mouky, sůl, 80 g oleje
Kapra nakrájíme na dvoucentimetrové podkovy, které potřeme česnekem se solí. Obalíme v mouce s paprikami a pečeme na oleji. Podáváme s bramborovým salátem.

Kapr po ďábelsky se sýrem

1/2 kapra, 15 dkg sýru na strouhání (eidam...), 1/2 citronu, plnotučná hořčice, pepř, sůl, hladká mouka, strouhanka
Kapra naporcujeme,porce osolíme,opepříme a lehce obalíme v hladké mouce.Hořčicí ochucenou citronem a pepřem potřeme porce a poté je obalíme ve strouhance smíchané s nastrouhaným sýrem.Smažíme na mírném ohni do zlatova.Jako přílohu mohu doporučit brambory omaštěné máslem,nebo bramborovou kaši.

Kapr v obalu

kapr, olej nebo tuk na smažení
na marinádu : menší palice česneku, sůl, kávová lžička koření "avokádo"ryby, kávová lžička oleje,
na obal : 1/4 kg hladké mouky, polévková lžíce mleté papriky, kávová lžička mletého chilli koření
Marináda:  Česnek rozetřeme se solí a kořením, zakapeme olejem a rozmícháme na kašičku. Kapra nakrájíme na podkovy, kůži křížem jemně nařízneme, ze všech stran řádně potřeme marinádou a dáme na 2-4h. do lednice odležet (čím déle, tím lépe). Obal: Hladkou mouku smícháme s mletou paprikou a chilli kořením. Množství ingrediencí je odhadem, obal má být načervenalý, mírně palčivý. Odležené podkovy z kapra ze všech stran řádně obalíme tak, aby marináda přes mouku neprosakovala a při častém obracení dozlatova na oleji osmažíme.

Pečeně na kari

vepřová játra, česnek, kečup, karí koření, pepř, sůl, olej, /játra mohou být i hovězí nebo telecí/
Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kousky,opepříme, na oleji osmahneme kousky jater, přidáme karí koření a posléze česnek nakrájený na proužky, po cca 3 min. přidáme kečup, krátce podusíme a podáváme s rýží nebo bramborem.

Indická pečeně

200 g krůtích jater, palička česneku, lžička soli, špetka pepře, zázvoru, papriky (pálivá), polévková lžíce citronové štávy, 2-3 lžice oleje (olivový)
Játra nakrájíme na nudličky. Naložíme do marinády. Marinujeme nejlépe 24 hod. Sůl nezpůsobí ztvrdnutí jater, protože doba restování na oleji je velice krátká kolem 90 sekund. Podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou.

Smažená veka

chlebíčková veka, sůl, rozinky, tvaroh, cukr, vejce, mouka, strouhanka, olej
Veku rozkrájíme na větší chlebíčky. Rozinky můžeme předem namočit v rumu. Tvaroh dobře rozmícháme s cukrem a vmícháme do něj rozinky. Plátky veky namažeme oslazeným tvarohem, spojíme vždy 2 k sobě a potom veky obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (tedy v klasickém trojobalu). Poté osmažíme a podáváme.

Chlebová dobrota

starší chléb, kostka masoxu, voda, vejce, česnek, majoránka, sul, pepř, jedna větší brambora syrová
Chléb nadrobíme ( 4 silnější krajíce ).Uvaříme 0,3 l vody,v tom rozpustíme kostku masoxu, touto směsí zalijeme chléb.Necháme 5 minut působit a k tomu přidáme - vejce, česnek, majoránku, nastrouhanou syrovou bramboru / na nudličky / a popřípadě dosolíme a dopepříme / dle chuti /.Takto připravenou směs na pánvičce z obou stran osmažíme. Jako příloha je výborné kyselé zelí.

Houbové brambory

200 g čerstvých jedlých hub, 20 g rostliného oleje, sůl , kmín, 700 g syrových brambor, vejce, 3 stroužky česneku, olej na pečení
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a část vody vymačkáme a slijeme. Houby očistíme a nakrájíme na drobno.Na pánvi zahřejeme olej, přidáme houby, osolíme, okmínujeme a dusíme do měka. Když se všechna šťáva odpaří, houby přidáme do nastrouhaných brambor. Směs dochutíme prolisovaným česnekem a solí, přidáme vejce a mouku a vše dobře promícháme.Pečeme na pánvi jako obyčejný bramborák.Podáváme se zeleninovým salátem.

Karbanátky z ovesných vloček

500 g ovesných vloček, mraženou zeleninovou směs /barevnou/, vejce, lžíce sojové mouky, lžíce škrobové mouky, 2 lžičky majoránky, lžička grilovacího koření, 1 - 2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g strouhaného sýra, sůl, pepř, olej, 400 g brambor, 200 ml mléka, 50 g másla, svazek mladé cibulky
Zeleninu podusíme, smícháme s nabotnalými ovesnými vločkami. Přidáme vajíčko, sojovou a škrobovou mouku, drobně nakrájenou cibulku, rozetřený česnek, koření a nakonec nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, utvoříme karbanátky, které smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší  do které vmícháme drobně nakrájenou cibulku.

Houbová smaženica

různé druhy jedlých hub, 4 vejce, sůl, česnek, kmín, cibule, olej
15 min. podusíme houby na oleji, přidáme cibuli, česnek, kmín, vejce, sůl, další 15 min. Dusíme a mícháme.

Hliva

hlíva ústřičná, vajíčko, hladká mouka, strouhanka, sůl
Hlívu povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Pak zcedíme, necháme okapat a schladnout. Povařenou hlívu obalíme jako řízek (trojobal) a zprudka osmažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.

Vepřové játra

400 g vepřové játry, sojová omáčka, pepř, ďábelská směs, worchestr, kečup, olej, česnek, 20 dg pórku, kapie, cibule, sterilovaný hrášek
Den předem vepřovou játru nakrájíme na kostičky, přidáme 3 lžíce sój. omáčky, lžičku worchestru, lžičku ďábelské směsi, špetku pepře, 2 lžíce kečupu, 6 rozetřených stroužku česneku, 3 lžíce oleje. Vše dobře promícháme a necháme v ledničce 24 hod. uležet. Na druhý den na pánvi rozehřejeme olej, na něm do sklovita osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme naloženou játru a 15 min. restujeme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, na proužky nakrájenou sterilovanou kapii a sterilovaný hrášek. 5 min. restujeme, podlijeme trochou vývaru a 10 min. dusíme. Příloha: hranolky.

Bramborové placky ze sojovým mlékem

7-8 brambor, 4 lžíce sojového mléka, 200 g celozrnné hladké mouky, 4 stroužky česneku, vejce, bylinno-česneková sůl, majoránka, mletý černý pepř, olivový olej
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přebytečnou vodu z nich slijeme. česnek. Sojové mléko ohřejeme a přilijeme k nastrouhaným bramborám, přidáme hladkou celozrnnou mouku, 1 vejce, prolisovaný oloupaný česnek a vše zamícháme. Pak dochutíme majoránkou, osolíme, opepříme. Znovu promícháme. Těsto nesmí být ani příliš husté, ani řídké. Na pánvi rozehřejeme olej a z obou stran osmažíme bramboráky dozlatova. Při práci s olivovým olejem se snažte nepřesáhnout teplotu 190 °C. Dle chuti a fantazie můžeme ozdobit listy salátu a nakrájenou zeleninou (okurky, paprika).

Filé v sezamovém obalu s bílým vínem

filé, sůl, citron, 1/2 lžičky mleté papriky, vejce, hladká mouka, 100 ml bílého vína, 3 lžíce sezamových semínek, olej
Filé osolit, pokapat citrónem, obalit v těstíčku (vejce , hladká mouka, paprika, víno, 1/2 sezamových semínek) osmažit a osmažené ještě lehce obalit v nasucho opražených sezamových semínkách.

Čínský řízek

1/2 kg. kuřecích prsíček, 1/2 litru mléka, hladká mouka, sůl, 2 vejce, celý pórek, grilovací koření
Kuřecí prsíčka omyjeme a nakrájíme na slabé proužky, z mouky mléka a vajec uděláme těstíčko (asi jako na palačinky), které osolíme a přidáme grilovací koření. Do udělaného těstíčka vložíme nakrájené kousky kuřecího masa a na kolečka nakrájený pórek.Všechno řádně promícháme a necháme 15 minut uležet v chladu. Potom usmažíme na oleji.Podáváme s vařenými brambory.

29. srpna 2010

Čertova dobrota

600 g kuřecích prsíček,vejce, 80 g škrobu, cibule, 80 g sójové omáčky, moučkový cukr, 20 g chilli, paprika červená, 80 g steril. žampionů, sůl, olej, glutasol
Prsíčka nakrájet na kostičky, přidat škrob, vejce, chilli, špetku cukru, promíchat a nechat odležet. Naložené maso vložit do rozpáleného oleje a nechat zasmahnout. Scedíme olej a přidáme nakrájenou cibuli, papriku a žampiony. Na závěr sojovou omáčku s glutasolem (špetku). Podáváme s hranolkami.

Bramborové plátky

brambory, hladká mouka, vajíčko, sůl, pepř, česnek, šunka,tvrdý sýr, sádlo, nebo olej
Nastrouháme brambory dle množství přidáme hl. mouku a vejce. Osolíme, opepříme, přidáme česnek. Rozmícháme na hmotu přiměřené hustoty. Rozpálíme sádlo, nebo olej a uděláme kolečko asi 3-5 mm  silné vrstvy hmoty o něco většího průměru než je plátek šunky. Poté položíme na hmotu plátek šunky a stejnou vrstvu hmoty a smažíme. Po otočení ke smažení druhé strany posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Dále můžeme hotovou cmundu případně ještě vylepšit parádou z rajčat,zelí a pod.

Císařské řízky

kuře, lžíce utřeného česneku, lžička mletého pepře, lžička mletého zázvoru, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení, sůl
Kuře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Poté pečlivě vykostíme prsíčka a stehna. Maso jemně naklepeme. Česnek utřeme se solí a potřeme jím jednotlivé porce masa a to po obou stranách. Takto připravené maso necháme v ledničce marinovat nejméně 12 hodin. Bezprostředně před tepelnou úpravou ušleháme vejce a protáhneme jimi řízky, obalíme je ve strouhance a rychle osmažíme na oleji. Podáváme s rýží, s brambory, jako přílohu podáváme zeleninový salát.