22. září 2011

Sýrový špíz se slaninou

300 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam), cibule, 100 g anglické slaniny, 2-3 papriky, chléb

Silnější kousky sýra obalíme do tenkých plátků slaniny, napichujeme střídavě s plátky cibule, paprik a chleba na grilovací jehlu nebo špejli. Zabalíme do olejem potřeného alobalu, dobře uzavřeme a zapečeme asi 20 minut v horké troubě.

Sýrový košíček

Na pánvičku položíme malou kovovou bábovičku. Ve vodě rozehřejeme plátek tvrdého sýra (kulatého), ještě horký položíme na bábovičku a necháme vychladnout. Naplníme ji salátem z bílého jogurtu rozšlehaného s plísňovým sýrem, přidáme jemně nastrouhaný celer a jablka. Ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem, ozdobíme ořechy a zelenou petrželkou.

Smažené sýrové kuličky

Rajčata rozkrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a použijeme do náplně. Kolečky prostrčíme plátkový sýr stočený do trubičky a naplněný z každé strany různou nádivkou. 100 g brynzy rozetřeme s kouskem másla a zjemníme trochou mléka. Jednu polovinu ochutíme mletou červenou paprikou a dužinou z rajčat, druhou polovinu ponecháme bílou, přidáme pouze sekanou petrželku.

Sýrové Ferrero Rocher

400 g tvrdého strouhaného sýra, měkký tavený sýr

Tvrdý sýr smícháme s měkkým sýrem, aby vznikla hmota, ze které můžeme tvarovat kuličky. Množství rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme kečup. Do druhé vmícháme jemně nastrouhaný a citrónovou šťávou ochucený křen. Do třetí vmícháme utřený česnek. Do kousku hmoty zabalíme oloupanou mandli, tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhané kokosové moučce. Před podáváním necháme vychladit.

Rolovaný sýrový řízek

Na plátek tvrdého sýra položíme plátek šunky, svineme do rolády a spíchneme párátkem. Obalujeme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší, hranolky a zeleninovou oblohou.

Pestré syrové chuťovky

300 g sýra Eidam, 2 lžičky sladké papriky, lžička kari koření, mandarinky, banán, pomeranč, jablko

Sýr nakrájíme na kostičky, papriku a kari dáme na talířek a kostky sýra v něm obalíme. Ovoce nakrájíme na dílky. Párátky připichujeme k sýru kousky ovoce. Vytvoříme tak pestrou barevnou kombinaci.

Smažené sýrové kuličky

8 bílků, sůl, pepř, 250 g strouhaného sýra

Z bílků ušleháme pevný sníh, osolíme a opepříme a velmi opatrně vmícháme nastrouhaný sýr. Lžící odebíráme kousky a postupně smažíme na rozpáleném oleji. Smažením nabudou.

Ostrá sýrová roláda

silnější plát eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní), feferonka, kapie

Sýr nahřejeme nad párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme salát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nastříkanými máslovými růžičkami apod.

Uherská roláda

tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, máslo (Rama)
Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Srolujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.

Sýrový salát se žampióny

250 g sýra Eidam, 100 g šunkového salámu, 300 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř

Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampiony (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.