12. února 2010

Jehněčí kýta po anglicku

jehněčí kýta (kolem 2,5 kg).,
Vývar: cibule., svazek bylinek (saturejka., bazalka., estragon., tymián., rozmarýn)., KL zrnkového pepře., 4 hřebíčky., 2 dl bílého vína., sůl.,
Zelenina: 4 mrkve., 6 kedluben., 2 cukety., 3 celery., 8 středně velkých nových brambor.,
Omáčka: cibule., 20 g másla., PL hladké mouky., 3 PL kaparů.,
Jehněcí kýtu pečlivě převážeme kuchyňskou nití. Ve velké nádobě dáme vařit 4 litry vody, přilijeme bílé víno, osolíme, přidáme cibuli, do níž jsme vetkli hřebíček, svazek bylinek a zrnka pepře. Do nálevu vložíme kýtu. Přiklopíme pokličkou a necháme vařit asi 15 minut. Během vaření jehněčí kýty oloupeme veškerou zeleninu a nakrájíme ji na kousky. Do vývaru přidáme mrkve, kedlubny, cukety a celer. Vaříme 10 minut a přidáme ostatní zeleninu. Přiklopíme a vaříme dalších 10 až 15 minut. Zelenina by měla být po uvaření mírně křupavá. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibulku a osmahneme ji na mírném ohni. Zaprášíme moukou a promícháme. Necháme zasmahnout 10 minut a stále mícháme dřevěnou vařečkou. Zeleninu scedíme, vývar vmícháme do jíšky, promícháme, necháme mírně vydusit a přidáme kapary. Po zhoustnutí přidáme zeleninu a brambory a podáváme s kýtou nakrájenou na plátky.
Rada: Jehněčí kýtu je třeba pečlivě převázat nebo ji vykostit, abychom si usnadnili krájení.
Doporučené nápoje: Plnější červené víno.  

Žádné komentáře:

Okomentovat