25. června 2010

Brambory se zelím

1l mléka, 35 g škvarků, 0,5 sáčku kyselého zelí, 0,5 kg brambor
Dáme vařit oškrábané brambory. Po uvaření je scedíme a necháme být.Na větší pánev dáme rozehřát škvarky, které rozpálíme do zlatova. Po rozpálení škvarků přidáme všechny brambory a pořádně promačkáme. Nakonec přidáme přiměřeně kyselé zelí a vše promícháme.

Brambory ve vlastní šťávě

1 kg brambor, větší cibule, 1 rajče, 100 g másla, kmín, sůl
Oloupané syrové brambory nakrájené na menší kousky (čtvrtky, kolečka) vložíme do přetlakového hrnce, zalejeme menším množstvím vody (jen tak, aby kousky byly ponořeny), vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a přidáme kus másla, osolíme a přidáme trochu kmínu. Vše dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu i se šťávou z brambor a cibulí k vepřovému masu, plátku uzeného masa apod.

Brambory zapečené se slaninou

4 větší brambory, 15 - 20 dkg anglické slaniny, cibule, sůl, pepř, kmín
Brambory nakrájíme na plátky, dáme do malého pekáčku,vymazaného sádlem či olejem,  na ně položíme cibuli, slaninu, cibuli, a opět brambory průběžně solíme, kmínujeme a sypeme pepřem. Pečeme dokud nejsou brambory měkké.

Brandenburské puffer

1 kg brambor, 250 g tvrdého sýra nebo tvarohu, 2 vejce, 100 g slaniny, sádlo, sůl
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a osušíme utěrkou, přimicháme strouhaný sýr ( nebo tvaroh ), vejce a na drobno nakrájenou slaninu, osolíme a tvarujeme placky rovnou na panev na rozpálené sádlo. Pojídají se jen tak, bez přílohy.

Brokolicové brambory

1 brokolice, 8 bramborů, 1 pórek, 1 středně velká červená cibule (lze i bílou), 2 mrkve, 1 instatní brokolicová polévka, 5 - 7 dkg plísňového sýra (Dor Blue,Niva ap.), 1 lžička másla (Ramy), pepř, sůl,
provensálské koření, arabská směs, stroužek česneku, 1 větší bílý jogurt

Výše uvedené množství ingrediencí stačí na 4 porce. Do většího skleněného pekáčku nebo mísy vložíme máslo a dáme na 20 sec. do mikrovlnky rozpustit. Otáčením pak tuk naneseme rovnoměrně na stěny mísy. Uvaříme cca 1L vody. Částí vody zalijeme instantní polévku (max. 1 dcl-musí být hustá). Zbytkem vařící vody přelijeme brokolici. Nakrájíme brambory a mrkev na plátky, pórek a cibulina, z brokolice oddělíme růžičky. Dno mísy vyložíme plátky bramborů (je dobré obložit i boky mísy). Na brambory klademe v rovnoměrné vrstvě brokolici, větší růžičky podélně rozřízneme. Dál pak vrstvu mrkve, na ní vrstvu pórku a zasypeme lehce cibulí. Pořadí nemusíte nutně dodržovat, ale rovnoměrné kladení vrstev je důležité! Lehce osolíme, okořeníme a nakonec lehce zalijeme částí husté kaše z brokolicové polévky. Tento postup podle velikosti mísy (pekáčku) zopakujeme 2x až 3x. Poslední vrstvu překryjeme plátky bramborů. I ty lehce osolíme, posypeme Arabskou směsí a pokápneme zbytkem polévky. Mísu přiklopíme víkem a vložíme do mikrovlnné trouby. Ta musí mít funkci Crisp = zapékání. Alternativně lze použít troubu. Nastavíme funkci CRISP, čas na cca 25 minut a s přiklopeným víkem necháme cca 10 min. dusit. Pak z mísy sundáme víko a pokračujeme v zapékání. Mezitím si připravíme nadrobno nakrájený plísňový sýr a z bílého jogurtu dresink (jogurt+rozmačkaný stroužek česneku, špetka pepře, Provensálské směsi a sůl, lze i zakápnout olivovým olejem, promíchat a dát do chladu). Asi 5 minut před koncem zapékání - kdy už je vytvořena horní opečená vrstva bramborů - ji posypeme sýrem a dokončíme zapékání. Sýr by se měl rozpustit a částečně vsáknout do pokrmu. Podáváme tak, aby každá porce obsahovala všechny vrstvy a jako přílohu servírujeme jogurtový dresink.

Bačové bryndzové halušky

4-5 větších brambor, hladká mouka, 2 vejce, sůl, brynza, uzená slanina
Brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, trošku osolíme a přidáme mouku. Těsto musí být takové, aby drželo na lžičce. Přes nočkovač těsto protlačíme do vroucí vody a vaříme cca 3 min, dokud nočky nevyplavou na povrch. Poté vytáhneme, propláchneme studenou vodou a zamícháme s brynzou dle chuti. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, uškvařime a podáváme na halušky. 

Bramborová buchta

3 velké a 1 malý syrový brambor, 50 dkg hrubé mouky, 500 ml. teplého mléka, vejce celé, 1/2 Hery, 1/2 kostky a kousek droždí, podle chuti česnek, majoránka, sůl
Nechat zkynout droždí, nastrouhat brambory najemno, slít vodu,polít teplým mlékem, potom přidat droždí, přídat ostatní a nechat vykynout. Pečeme ve vymazaném větším pekáčku do růžova.

Salát s rajčatovým protlakem

10 dkg vařených brambor, 10 dkg sterilizovaných okurek, 10 dkg cibule, 10 dkg salamu – tocený, dietní dle chuti, 1 malý rajský protlak, 1 tatarská omáčka (hellmans)
Na masomlinku pomeleme suroviny - salám, cibuli, okurky a brambory. Přidáme rajský protlak a důkladně vidlickou promícháme. Nakonec přidáme tatarku a znovu promícháme. Salát je vhodný nechat přes noc uležet. Podává se s topinkou nebo rohlíkem.

Guláš z parků

1 sáček gulášové šťávy Maggi ( Vitana ), 300 g párků nebo klobásy nebo drůbežího salámu, 600 g brambor, sůl
Brambory očistíme,nakrájíme na kostky,zalijeme vařící vodou,mírně osolíme a vaříme přikryté asi 10 minut (až změknou).Gulášovou šťávu rozmícháme v 1/2 hrnečku studené vody,přilijeme k bramborám a zamícháme. Párky (klobásu,drůbeží salám ) nakrájíme na plátky nebo kostky,krátce na pánvi orestujeme a přidáme k bramborám.Společně dusíme do měkka.

Chilli guláš

brambory, množství do papiňáku, buřty či salám asi tak jako brambor, jedna cibule, sůl, pepř, paprika, olej nebo tuk, mouka na zahuštění a nebo hotová jíška (je lepší)

Brambory se oloupou a nakrájí na kostičky. Buřtíky se oloupou, nakrájí na kostičky a hlídá se aby nějaké zbyly. Cibule se nakrájí nebo rozseká dle libosti. V hrnci se rozpálí troška tuku či oleje. Přidá se nakrájená cibulka a osmahne se až zesklovatí. Mezi tím se přidají kostičky buřtíků a a všechno se to nechá hezky udělat do „zlatova". Potom se udělá troška místa a na tuku zpěníme mletou papriku. A pak rychle přidáme hrneček vody. Když se prošvihne vhodný okamžik tak paprika zhořkne a není pak ale vůbec dobré. Nyní, již bez rychlosti, se hrnec částečně doplní vodou, přidají se brambory a potom ještě tolik vody aby bylo všechno potopené. Po přidání koření podle chuti se hrnec zavíčkuje a nechá se přijít k varu. Obsah se vaří 6-7 minutek. Po odpuštění páry a otevření hrnce se znovu zapálí plyn či zapne plotýnka a přidá se buď hotová jíška a nebo v mouka rozmíchaná ve vodě. Dává se asi tak dvě hrstičky na hrneček. Necháme obsah přejít varem a dobře promícháme. Podáváme nejlépe ještě teplé ale ne rovnou z hrnce, ono je to moc horké. 

Celeráky

800 g celeru, 200 g brambor, 4 vejce, 1/5 l mleka, 100 g hrube mouky, sul, cesnek, tuk
Syrove brambory a syrovy celer nastouhame na jemnem struhadle. Zvlast si uslehame vejce,mleko a mouku. Pak vse smichame, osolime a pridame prolisovany cesnek. Smes rostirame na tukem vymazanou teflonovou panev a smazime docervena. Pred kazdym nabranim testo promichame.

Bramborové kolečka

brambory, hladká mouka, vajíčko, sůl, pepř, česnek, šunka, tvrdý sýr, sádlo,nebo olej
Nastrouháme brambory dle množství přidáme hladkú mouku a vejce. Osolíme, opepříme,přidáme česnek. Rozmícháme na hmotu přiměřené hustoty. Rozpálíme sádlo, nebo olej a uděláme kolečko asi 3-5 mm silné vrstvy hmoty o něco většího průměru než je plátek šunky.poté položíme na hmotu plátek šunky a stejnou vrstvu hmoty a smažíme. Po otočení ke smažení druhé strany posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Dále můžeme hotovou cmundu případně ještě vylepšit parádou z rajčat,zelí a pod.

Cukovina z brambor

25 dkg brambor, 25 dkg ztuženého tuku, 25 dkg hladké mouky, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Brambory umeleme na jemno , tuk na hrubo , přidáme mouku a uděláme těsto .Těsto vyválíme na plát zhruba 2 milimetry vysoký a vykrajujeme tvary dle libosti . Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů do zlatova .

Dip na pečené brambory

1 zakysaná smetana, 100 g strouhané nivy, 5 utřených stroužků česneku, petrželka na ozdobení (čerstvé zelené bylinky)
Všechny suroviny smícháme v misce a necháme v chladu uležet. Dipem poléváme brambory pečené ve slupce v troubě nebo na grilu a zdobíme zelenou petrželovou natí nebo čerstvými zelenými bylinkami ./saturejka, tymián, bazalka, máta, mladá šalvěj/

Divoká kachna

1 ks divoké kachny, 1 kg brambor, smetana, máslo, špaldova hladká mouka, sůl, pepř, mletý kmín

Kachnu naporcujeme na 1/4,kůžičku stáhneme.Obalíme v špaldové hladké mouce,osolíme,opepříme a pokmínujeme. Na rendlíku rozpustíme dvě lžice másla a na rozpáleném tuku orestujeme jednotlivé díly kachny. Žáruvzdornou mísu vymažeme zbytkem másla a vysteleme nastrouhanými bramborami, osolíme,okmínujeme.Na vystýlku položíme orestované kachní díly,zalijeme výpekem a zarovnáme nastrouhanými bramborami.Dáme na zápéci na 30 min. do trouby při 220°C,pak zalijeme 0,2l smetany a dopečeme, až je všechno pěkně měkoučké. Podáváme samostatně.

Brambory zapečené z klobásou

brambory, paprika, olivový olej, cibule, klobása, česnek, tvrdý sýr, tymián, pepř, červená paprika (koření), sůl
Nejprve si uvaříme brambory, neloupeme. Po té, co schládnou, je nakrájíme na čtvrky, větší na osminky. Na pekáč nalijeme olej, přidáme nakrájený česnek na plátky a ostatní koření. Promícháme. Směsi by mělo být dost, aby se jí mohly všechny brambory potřít. Vsypeme brambory spolu s na kolečka nakrájenou klobásou na pekáč a rukama je promícháme se směsí. Vložíme do trouby a pečeme na 200C, dokud bram. nazačnou být na povrchu křupavé. Po té na ně naklademe na kostičky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájenou cibuli. Pečeme dál a jakmile začne cibule trochu hnědnout, přidáme plátky sýru, který rozprostřeme po bramborách. Pečeme dokud se sýr nezačne rozpouštět. Dobré brambory jsou vhodné jako samostatný chod.

Brambory s rajčaty

5 ks rajčat, 1 ks cibule, masox, pepř, sůl, majoránka, 1/2 kg brambor
Na oleji chvíli podusit nakrájenou cibuli a nastrouhaná rajčata. Přidat kostku masoxu, pepř , majoránku a na kostičky nakrájené brambory a dusíme do měkka.

Fašírka z krupice

1/2 kg vařených brambor, 200 g krupky (lámanka), 2 celá vejce, 250 g měkké uzeniny, 1 středně velká cibule, 1 palička česneku, 100 g nakrájeného špeku či slaniny, majoránka, sůl, 1 lžíce sádla, 1 sáček kysaného zelí
Brambory uvaříme a na jemném struhadle nastrouháme. Krupky uvaříme téměř do měkka. Před vařením je ně-kolikrát opláchneme a při vaření občas zamícháme. Obě suroviny dáme do misky, přidáme vajíčka, nadrobno nakrájenou uzeninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek , majoránku a vypracujeme polo-tuhé těsto. Z něho vytvoříme šišku, kterou vložíme do vymaštěného pekáče, obložíme na plátky nakrájeným špekem či slaninou a za občasného polévání výpekem pečeme dozlatova. Jako přílohu podáváme kyselé zelí vařené či syrové, hlávkový salát atd.

Fit brambory

7-8 brambor, 4 lžíce sojového mléka, 200 g celozrnné hladké mouky, 4 stroužky česneku, 1 vejce, bylinno-česneková sůl, majoránka, mletý černý pepř, olivový olej
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přebytečnou vodu z nich slijeme. česnek. Sojové mléko ohřejeme a přilijeme k nastrouhaným bramborám, přidáme hladkou celozrnnou mouku, 1 vejce, prolisovaný oloupaný česnek a vše zamícháme. Pak dochutíme majoránkou, osolíme, opepříme. Znovu promícháme. Těsto nesmí být ani příliš husté, ani řídké. Na pánvi rozehřejeme olej a z obou stran osmažíme bramboráky dozlatova. Při práci s olivovým olejem se snažte nepřesáhnout teplotu 190 °C. Dle chuti a fantazie můžeme ozdobit listy salátu a nakrájenou zeleninou (okurky, paprika).

Francouzské brambory s uzeninou

syrové brambory, vejce, uzenina ( uzené maso nebo měkký salám), sůl, pepř, olej
Olejem vytřeme pekáč potom na dno pokládáme na plátky nakrájené brambory.Další vrstvu tvoří pokladená uzenina Potom další vrstva bramborů.Toto zalijeme rošlehanými vejci a tak pokračujeme až do naplnění pekáče. Dáme péci do trouby asi na 1 hod.

Francouzské brambory po mexický

tuk, cibule, 1/2 kg hranolků, 1/2 sáčku mražené zeleniny, 250 g uzeného masa, 1 lžička vegety, 1 zakysaná smetana, 3 vejce, sůl, pepř, sýr
Smícháme opečenou cibulku, hranolky, zeleninu, maso a dáme péci. Do zakysané smetany dáme 3 vejce , vegetu , sůl, pepř a před koncem pečení, zalijeme ochucenou smetanou a zasypeme sýrem.

Francouzské brambory s kuřecími prsy

brambory, kuřecí prsa, niva, majoránka, sůl, pepř, vejce, tuk
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na čtverečky. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, orestujeme na pánvi a poté smícháme s bramborami. Osolíme, opepříme, přidáme hrst majoránky a důkladně promícháme. Pekáč vymažeme, nasypeme směs ve třech vrstvách, které proložíme strouhanou Nivou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Když brambory začnou zlátnout, zalijeme je rozšlehanými vejci a necháme dopéct cca 5 minut.

Francouzské brambory s lečem

syrové brambory dle počtu osob,
náplň : 1 kg mleté maso, 2 vejce, 2 cibule (dle chuti), 3 stroužky česneku (dle chuti), 1velkou sklenici leča bez klobásy, sůl a pepř
Podle osob v rodině oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Připravíme si náplň: 1 kg mleté sekané dáme do mísy, přidáme 2 vejce (nemusí), 3 stroužky česneku, sůl, pepř a  velkou sklenici leča bez klobásy a bez šťávy. Vše pořádně promícháme. Na vymazaný pekáč klademe brambory a střídáme s vrstvou masové směsi a vrstvou  cibule. Vrstvy můžeme opakovat (záleží na velikosti pekáčku a množství hmoty).  Vrch polijeme rozkvedlanými vajíčky.

Goja - zapečená specialita

svazek vyčištěných tlustých střev-vepřových, 5 stroužku česneku, 3 kg brambor, 300 g uzeného boku, majoránka, sul, 2 lžíce sádla
Střeva je nutno 2 dny před konzumací naimpregnovat rozmačkaným česnekem  který ze střev vytáhne veškeré pachy. Z brambor (natřeme) připravíme hmotu jako na bramborák. Uvaříme 0.3 l vody a natřené  brambory spaříme vroucí vodou, osolíme a přidáme majoránku (dle chuti) namačkáme 5 stroužku česneku a zamícháme. Připravíme si hluboký pekáč, jeden konec střeva svážem a do druhého konce naléváme (třeba přes uříznuté hrdlo z pet láhve) ochucené natřené brambory. Naplněné střevo ukládáme spirálovitě do pekáče.Po naplnění zavážeme druhý konec pevnou nití, přidáme do pekáče sádlo. Mezi střeva natlačíme nakrájené uzené maso a zalejeme vodou po okraj. Pečeme v troubě na 200 min 2 hodiny až do zlatova. Střeva po pul hodince pečení propíchneme vidličkou,aby je neroztrhalo.

Granadír po moravsku

2 kg brambor, 1/2 kg hrubé-nebo polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, trocha vody (dle potřeby), 3  ks cibule, olej
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Scedíme. Na vál dáme mouku,přidáme 2 vejce,sůl,vodu a zpracujeme těsto,které vyválíme a nakrájíme na široké nudle,které uvaříme v osolené vodě. Uvařené nudle scedíme a smícháme dohromady s vařenými bramborami. Cibuli nakrájíme na kostečky,osmažíme do zlatova a přidáme do směsi brambor a nudlí.Podle chuti možno dosolit či jinak okořenit.

Granadír zapečený se smetanou

300 g brambor, 1 kelímek sladké smetany, 3 stroužky česneku, 2 vejce, italská směs koření, sůl, pepř, tvrdý sýr
Oloupeme brambory a syrové je nakrájíme na asi čtyrmilimetrové kolečka. Připravíme si zálivku ze sladké smetany a vajec, do které přidáme sůl, pepř, italské koření a prolisovaný česnek.Touto směsí brambory poléváme.  Vymažeme pečicí misku a do ní naskládáme kolečka brambor. Každé patro ještě zvlášť posypeme italským kořením. Postupně střídáme patra brambor a zálivky. Dáme do trouby a pečeme, dokud nejsou brambory měkké. Pět minut před koncem brambory posypeme nastrouhaným a necháme ještě zapéct.

Granadír s cuketou a rajčaty

750 g brambor, 250 g cukety, 250 g mozzarelly, sůl, čerstvě mletý pepř, bazalka, oregano, 20 g másla
Brambory, cuketu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Mezitím omyjeme a očistíme rajčata a cuketu. Mozzarellu nakrájíme na nudličky. Brambory, cuketu a rajčata nakrájíme na tenké plátky. Nákypovou formu vymažeme máslem a střídavě do řady   naskládáme brambory, cuketu a rajčata. Jednotlivé přísady při skládání osolíme a posypeme bazalkou a oraganem. Dáme asi na 20 minut do předehřáté trouby nastavené na 200 stupnů celsia. Vyndáme, obložíme mozzarelou a zapékáme další 3-4 minuty,aby se sýr lehce rozpusti

Granadír klasický

brambory, těstoviny - nejlépe vřetena, anglická slanina, cibule, česnek, olej, sůl, mletá paprika, pepř
Brambory a těstoviny uvaříme v osolené vodě, brambory musí být pevnější-nerozvařené a těstoviny na skus, mezi-tím, co nám vaří si nakrájíme anglickou slaninu na kostičky a cibuli na jemno solečně s česnekem, cibulku orestujeme na oleji, přidáme česnek, slaninu a orestujeme až se z anglické slaniny vyškvaří tuk, přisypeme mletou papriku a chvilku necháme zpěnit - dlouho ne,aby nezhořkla a odstavíme. Zcezené brambory a těstoviny smícháme, přidáme směs z pánve a vše promícháme a můžeme servírovat.

Grilovaný steak z lososa s horkým bramborovým salátem

filet z lososa, hrubozrná sůl, mletý pepř, drcený kmín, česnekový nebo olivový olej, brambory, vajíčka, petržel, žampiony,oloupaný chřest, citronovou šťávu, sůl, smetana, hořčici Dijon, drůbeží vývar,
bílé víno

Filet očistíme od šupin a nakrájíme jednotlivé porce. Ty posypeme hrubozrnou solí, hrubě mletým pepřem, drceným kmínem a pokapeme ochuceným česnekovým nebo olivovým olejem a necháme v lednici asi 3 hodiny odpočívat. Pečeme na grilu nebo na grilovací pánvi z obou stran podle chuti do propečení. Doporučujeme: Aby maso mořských ryb zůstalo uvnitř šťavnaté, je dobré maso upravovat kratší dobu a nechat vnitřní část růžovou. Horký bramborový salát Orestujeme kostičky uvařených brambor na másle s cibulkou, přidáme  kostky nakrájených vajec, žampiónů, sekanou petrželku, oloupaný chřest, pá kapek citronové šťávy, sůl, pepř a zjemníme smetanou. Hořčičná omáčka Orestujeme cibulku na másle, aby změkla, přidáme silný nvývar z drůbeže, hořčici Dijon podle chuti, bílé víno a smetanu. Pokud je omáčka příliš řídká, doporučuji vyvařit ji na požadovanou hustotu.

Halušky

brambory, hladká mouka, polohrubá mouka, 3-4 vajíčka, sůl
Syrové brambory nastrouhat jako na chlupaté knedlíky (drbáky), přidat hladkou a polohrubou mouku v poměru 1:1, 3-4 vajíčka a osolit. Do vroucí vody zkusit jestli se nerozvaří a pokud ano tak přidat ještě polohrubou mouku.

Halušky s bryndzou

5 velkých brambor, 2 vejce, 8 lžic hladké mouky, sůl, 100 g slaniny, 250 g brynzy, trochu mléka
Brambory oškrábeme, nastrouháme a zalijeme trochou horkého mléka. Vmícháme hladkou mouku, sůl a vejce. Těsto má mít hustotu kapání. Nožem je po troškách stíráme do osolené vařící vody a povaříme 10 minut. Po vyjmutí z vody je dáme na cedník okapat. Na pánvi rozškvaříme slaninu, brynzu rozšleháme s trochou mléka na hustotu jog

Hermelín v bramborách

2 hermelíny, 400 g brambor, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Brambory oloupeme, nahrubo nastrouháme, osolíme a opeříme. Bramborovou hmotu vymačkáme, abychom ji zbavili vody. Hermelín podélně rozkrojíme a obalíme je bramborovou hmotou silnou asi 1cm a přimáčkneme. Na olivovém oleji opečeme z obou stran.

Hermelínové brambory

brambory, hermelín, niva, šunkový salám (nejlépe krájený), cibule, sýr na strouhání pepř, sůl, smetana
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky stejně jako hermelín, nivu, šunkový salám. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme opepříme mírně osolíme vložíme do pekáčku a zalijeme smetanou. Před koncem posypem sýrem a dopečeme.

Bramborový koláč

5 větších brambor, polohrubá mouka, 1 - 2 vejce, mléko, droždí, kypřící prášek, česnek, majoránka, sladká paprika, pálivá paprika, pepř, sůl, event. uzené maso, tvrdý salám nebo klobása

Oloupané syrové brambory nastrouháme jako na bramborák, přidáme mouku, vejce, sůl a droždí, rozmíchané v trošce vlažného mléka, případně přidáme trochu kypřícího prášku. Zpracujeme v těsto o něco tužší než na lívance a necháme vykynout v míse přikryté utěrkou. Vykynuté těsto promícháme, přidáme majoránku, sladkou a pálivou papriku, pepř, utřený česnek a podle potřeby přisolíme. Do těsta můžeme přimíchat také na drobné kostičky nakrájený tvrdý salám, klobásu nebo dobré uzené. Těsto necháme ještě zhruba 30 minut v teple odpočinout. Pekáč vymažeme ztuženým tukem nebo sádlem, vysypeme moukou a těsto do něj nalijeme do výšky 1 - 2 cm. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 250° C. Během pečení občas potíráme vodou, aby povrch nepopraskal. Podáváme nařezané na čtverce o straně zhruba 10 cm.

Houbová ragú na víně

500 g hub, 250 g brambor, 50 g másla nebo oleje, 1 lžíce polohrubé mouky, 2,5 l vývaru z kostí nebo masoxu, 1 sladkokyselou okurku, cibuli, pažitku, lžíci kaparů, 2 dl bílého vína, citrónovou šťávu, bílý pepř, mletý zázvor, koriandr, kmín, papriku, sůl
Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Houby nakrájíme na plátky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Na tuku osmahneme cibuli a přidáme světlou jíšku, kterou rozvaříme s vývarem a vínem. Do této omáčky přidáme brambory, houby, na kostičky nakrájenou okurku, kapary, mleté koření, ochutíme citronem a vše povaříme.

24. června 2010

Dobrota z brambor a mouky

1/2 kg  brambor, 5 dkg polohrubé mouky, vejce, cibule
Brambory uvaříme,ke konci vaření přidáme rozmíchané vajíčko s moukou / noky vykrajované lžičkou/, necháme přejít varem cca 3 min . Scedíme a servírujeme polité cibulkou. 

Tvarohové brambory

750 g brambor, 250 g tvarohu, 2 ks vajec, 2 PL solamylu, cibule, 5 stroužků česneku, majoránka, pepř, sůl, tuk na smažení
Z jemně nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme tvaroh, vejce, solamyl, drobně nakrájenou syrovou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Těsto vkládáme lžící do rozpáleného tuku a tvoříme malé placičky. Smažíme po obou stranách dozlatova. Příloha: zeleninový salát, syrvé kyselé zelí.

Téměř dietní prsa

500 g kuřecích prsíček, 8-10 větších brambor, kečup, 2 větší cibule, sůl, pepř, grilovací koření, sójová omáčka, 3 lžičky másla, majoránka,(případně 1 konzerva nakládaných žampionů mražený hrášek)

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, vysypeme do pekáčku, na ni dáme na drobnější čtvrtky brambor, osolíme, opepříme, pomažeme slabší vrstvou kečupu, přidáme kuřecí prsa, posypeme grilovacím kořením a zakapeme sójovou omáčkou (kdo má rád žampiony, přidá 1 konzervu bez nálevu). Dáme zapéci, po 5-10 min. podlijeme vodou, vznikne vlastní vynikající šťáva, je to bez tuku, pečeme a podléváme, dokud nejsou brambory měkké. Poté přidáme hrášek, zasypeme majoránkou, přidáme máslo a ještě minutku ponecháme v troubě. 

Švédská krkovice

4 vykoštěné krkovičky, brambory, 4 vajíčka, hořčice, tatarka, sůl, pepř, kmín, 1 šlehačka, 1 zakysaná smetana
Nenaklepávat, posolit, pokmínovat, popepřit, položit na nevymaštěný plech, brambory syrové nakrájet na plátky, posolit, pokmínovat na plach vedle kotlet, zalít l šlehačka a jedenkrát zakysaná smetana . Trouba na 200 stupňů cca 40 minut průběžně otáčet jak maso tak brambory až se vypeče šlehačka a zakysaná smetana.Příloha oka z vajíček a takzvaná gulajda tj. půl na půl hořiče a tatarka smíchaná a tím se potře maso.

Štrasburské brambory

½ kg brambor, 20 dkg tvrdého sýru, 20 dkg měkého salámu, sterilovaný hrášek, 1 kostka masoxu, 1 vejce, polévková lžíce plnotučné hořčice
Brambory uvaříme a nakrájíme na plátky.Máslem vymažeme várnou mísu a poklademe vrstvu brambor, posypeme hráškem,pokrájenou uzeninou a posypeme sýrem.Další vrstva brambor a stejně položíme hrášek, uzeninu, sýr. Poslední vrstva brambor se posype sýrem. Připravíme si zálivku kterou brambory v míse polejeme. Uvaříme masox po vychladnutí dáme do uvařeného masoxu vejce, sůl, hořčici,pepř,trochu majoránky,vše dobře zamícháme a brambory v míse tím zalejeme.Dáme do trouby 45 min.zapéct.

Špíz

600 g vepřové plece, 2 cibule, 500 g brambor, 150 g uzené slaniny, sůl, mletý pepř, kmín
Maso rozkrájejte na plátky, naklepejte, osolte, okořeňte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka. Na grilovací jehly napichujte střídavě kousky masa, kolečka cibule a tenké plátky slaniny. Brambory oloupejte, nakrájejte na kolečka a rozložte je do zapékací mísy. Osolte, posypejte kmínem a pak na ně položte špízy. Dejte péct do předehřáté trouby.

Placky

1 kg brambor, 1 středně velká cibule, svazek petrželky, 100 g prorostlého špeku, sůl. pepř, 3 - 4 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, špetka muškátového oříšku, sádlo nebo olej
Prorostlý špek krájíme na menší špalíčky, které v rozpáleném oleji opečeme do křupava. Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Do hmoty vmícháme žloutky, špek a nasekanou petrželku. Osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Z hmoty vypracujeme osm placiček. Ty smažíme na malém množství sádla nebo oleje po obou stranách dozlatova.

Španělská tortila

1000 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 6 vajec, 2 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky, sůl, pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V osolene vodě je 5 min. předvaříme a necháme okapat. V pánvi na oleji je orestujeme s nakrájenou cibulí, dokud trochu nezhnědnou. Přidáme utřený česnek, rozšlehaná vejce a nasekané bylinky. Osolíme,opepříme a promícháme. Smažíme na pánvi asi 10 minut a dáme do předehřáté trouby na dalších 5 minut, až nám povrch zezlátne.Tortilu nakrájíme na trojúhelníky a můžeme ji podávat teplou i studenou.

Šlahanda

kořenová  zelenina – mrkev, celer, petržel, brambory, máslo, šlehačka, sůl
Zeleninu a brambory pokrájíme na malé kousky a dáme vařit. Přidáme špetku soli. Necháme vařit do změknutí, potom vše rozmixujeme. Přidáme  3 lžíce šlehačky a 1 lžíci másla, dováříme na mírném ohni. Podáváme s orestovanými houskovými kostičkami.

Šklbance

1 kg bramborů, 10 dkg Ceresu, strouhaná žemle, sůl, 1 lžíce mouky
Uvaříme brambory v slané vodě, scedíme je, posypeme je lžící mouky, postavíme v uzavřeném hrnci na několik minut na plotnu a častěji je promícháme. Potom brambory mačkadlem rozmačkáme na tuhou kaši. V Ceresu osmažíme strouhanou žemli do žluta, namáčíme do něho plechovou lžíci a ukrajujeme asi jako vejce velké škubánky, které dáváme na ohřátou mísu. 

Šišky s mákem

800 g brambor, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, sůl, 150 g strouhanky nebo máku, 100 g moučkového cukru, 100 g másla
Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce,sůl, mouku a vypracujeme tužší těsto. Připravené těsto rozvalímé na silný plát, který rozdělíme na pásy široké asi 3 cm, nakrájíme na malé tyčinky arukou z nich vyválíme šišky. Šišky uvaříme v osolené vodě, pomocí síta je vyjmeme, necháme okapat, posypeme mletým mákem nebo nasucho opraženou strouhankou, které smícháme s moučkovým cukrem, a nakonec polejeme rozpuštěným máslem.

Staročeský brambora

0,5 kg oloupaných syrových brambor, 0,2 kg kyselého zelí, 0,1 kg slaniny nebo špeku, 2 vejce, sůl, koření do mletých mas, hladkou mouku na zahuštění dle potřeby

Brambory nastrouháme a zelí nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme a nalijeme na vymaštěný pekáč. Pečeme asi dvacet minut. Pak krájíme na čtverce.Výborné teplé i studené k dobrému vínu.

Smetanově - bramborová omáčka

300 g syrových brambor, 4 vejce, 4 bobkové listy, 100 g másla, hladká mouka, 1 kelímek zakyslé smetany, sůl
Do  hrnce  dáme   rozpustit   máslo,   přidáme hladkou mouku a vytvoříme světlou  zásmažku,  podlijeme litrem vody, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu.  Mezi  tím  si  oloupeme  brambory a nakrájíme na menší kostičky a přidáme do vařící vody.  Vaříme asi 15 minut. Pak za stálého míchání  zahustíme smetanou,  popřípadně v mléce rozpustíme  hladkou mouku a dohustíme.  Přivedeme  k  varu a opatrně  rozklepneme vejce a pomalu  vkládáme do vařící  omáčky,  aby zůstal žloutek po  hromadě.  Opatrně  mícháme,  aby se  nám  omáčka nepřipálila.  Po té,  kdy  budou  vejce  uvařené  omáčku odstavíme.