2. října 2010

Zelenina s šunkou a žampiony

salátová okurka (asi 400 g), 125 čerstvých žampiónů, 200 g nakládané kukuřice, 2 cibule, feferonka, 2 papriky, 100 g šunky, 3 lžíce kečupu, pepř, tymián, sůl
Salátovou okurku,žampióny a papriky dobře omyjeme.Okurku oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky. Nemáme-li čerstvé, můžeme použít i nakládané. Papriky pokrájíme na silnější proužky, které ještě přepůlíme. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Šunku pokrájíme na větší čtverečky. Všechny připravené složky dáme do misky, přidáme nakládanou kukuřici bez nálevu a vše dobře promícháme. Ochutíme pepřem, tymiánem a pokrájenou feferonkou. Nechceme-li, aby jídlo bylo ostré,feferonku ponecháme vcelku. Podle chuti osolíme. Nakonec přidáme kečup a opět dobře promícháme. Vaříme v mikrovlné troubě 15 min. přikryté.

Vločková polévka

máslo, cibule, kostka kvasnic, hrnek namočených ovesných vloček, mrkev, zelená nať petržele, sůl
Na rozpuštěném másle osmažit cibulku, přidat 1 kostku kvasnic, až se rozpustí a začne vonět, zalít vodou, přidat namočené ovesné vločky, nakrájenou mrkev, zelenou nať petržele a osolit. Vařit až je mrkev měkká.

Těstoviny s kukuřicí

250 g těstovin, 400 g kukuřice, 200 g kuřecího masa, sůl, pepř, sladká paprika, strouhaný sýr, cibule
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Společně s nasekanou cibulkou osmažíme na másle. Až je maso hotové, přidáme na pánev kukuřici a necháme ji prohřát. Toto vše přidáme k uvařeným těstovinám a promícháme dohromady. Na závěr posypeme sýrem a dokořeníme podle chuti.

Ovesné kuličky

200 g ovesných vloček, 4 lžice medu, 2 lžice rozehřátého másla, pomeranč, citrón, strouhaný kokos nebo čokoládová rýže na obalení
Ovesné vločky za stálého míchání na sucho opražíme a necháme vychladnout. Pak k nim přidáme tekutý med (podle potřeby ho ve vodní lázni krátce nahřejeme). Rozehřáté máslo a vymačkanou štávu z pomeranče a citronu.Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Z dobře promíchané hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu nebo čokoládové rýži.

Salát z čínského zelí s kukuřicí

středně velkou hlávku čínského zelí, 200 g sterilované kukuřice, menší salátovou okurku, mrkev, cibuli, 2 lžíce sekané pažitky
na zálivku : 100 ml slunečnicového oleje, lžíci vinného octa, lžičku cukru, sůl, bílý mletý pepř
Nejdříve si připravíme zálivku. Ve sklenici rozšleháme olej s vinným octem. Přidáme lžičku cukru, sůl, pepř a znovu důkladně promícháme. Zelí opláchneme, necháme okapat, nakrájíme na tenké proužky a dáme do mísy. Kukuřici podle velikosti nakrájíme na kolečka a nebo ji necháme celou. Okurku omyjeme (slupku ponecháme), mrkev očistíme a opláchneme. Obojí nakrájíme na kolečka ozdobným kráječem. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vše přidáme k nakrájenému zelí, prolijeme zálivkou a jen lehce zamícháme, abychom salát příliš nepomačkali. Nakonec jej posypeme sekanou pažitkou.

Omeleta z ovesných vloček

150 g ovesných vloček, 2 dl mléka, vejce, sůl,40 g tuk na smažení
náplň : 300 g sterilované červené řepy, 100 g sýr Balkán
Ovesné vločky nasypeme do mísy a zalijeme mlékem a necháme 20 minut odstát. Červenou řepu necháme v cedníku okapat. Sýr nastrouháme najemno. Nabobtnalé vločky spojíme se žloutkem a osolíme. Pak přidáme sníh z bílku a zlehka vše zamícháme. V dobře rozehřátém tuku usmažíme na pánvi 4 velké a 4 malé omelety. Velkou omeletu poklademe červenou řepou, posypeme nastrouhaným sýrem a navrch položíme malou omeletu.

Kuřecí maso s jogurtem

kuřecí maso, cibule, česnek, kuřecí vývar, kukuřičná zrna, bílý jogurt
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme utřený česnek a nakrájené maso. Opečeme ze všech stran, osolíme, opepříme a podlijeme kuřecím vývarem a přiklopené dusíme. Sterilovaná kukuřičná zrna ohřejeme, přidáme maso a promícháme s bílým jogurtem. Podáváme s hranolky.

Kuřecí bordel

kuřecí maso na nudličky, žampiony /z kozervy/, sterilovaná sladká kukuřice, petrželka, sladká smetana, cibule, červená sladká paprika /špetka/, kmín, sůl, bazalka, špetka pepře, olej, tvrdý sýr, těstoviny
Na oleji zesklovatět cibulku, orestovat maso, okořenit, přidat žampiony a nechat dusit až je maso měkké, přidat kukuřici, zalít smetanou a posypat nasekanou petrželkou nachat lehce povařit . Na uvařené a zcezené těstoviny nasypat nastrouhaný sýr a zalít omáčkou.

1. října 2010

Kukuřičný salát

těstoviny, kukuřice ve sladkoslaném nálevu, pažitka, šunka, tatarka
Těstoviny uvaříme. Všechny ingredience smícháme v míse. Můžeme dokořenit pepřem, česnekem nebo dle chuťi.

Kukuřičná polévka

2 červené papriky, 30 ml nebo 2 lžíce rostlinného oleje, střední cibule jemně nakrájená, 500 g nebo 3-4 šálky zrnek sladké kukuřice, rozmrazené (pokud použijeme mraženou), 750 ml nebo 3 šálky kuřecího vývaru, 150 ml nebo 2/3 šálku polotučné smetany, sůl, pepř

Papriky opečte na sucho na pánvi nad mírným plamenem a často je obracejte, aby měly všude puchýře. Vložte je do silného plastového sáčku a nahoře je zavažte, aby se uvnitř udržela pára. Na 20 min je odložte, pak je vyjměte ze sáčku a oloupejte sloupku.Papriky rozkrojte napůl a vyndejte semena a středy. Jednu odložte.Druhou nakrájejte na kostičky 1 cm.Ve velkém hrnci zahřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji na mírném ohni asi 10 minut, aby byla půhledná a měkká. Zamíchejte do ní nakrájenou papriku a sladkou kukuřici a smažte na mírném ohni 5 min.Obsah hrnce dejte do mixéru, přilijte kuřecí vývar a zpracujte téměř do hladka.V případě potřeby je to možné provést po částech.Polévku vraťte do hrnce a znovu ji zahřejte. Vmíchejte smetanu a ochuťte solí a pepřem. Z druhé papriky vyjměte střed a semena, nakrájejte ji na úzké proužky a polovinu jich vložte do hrnce. Polévku podávejte v nahřátých miskách ozdobenou zbývajícími proužky papriky.

Zelné závitky se sójou

8 větších kapustových listů, 200 g uvařených sójových bobů, 200 g různé zeleniny /kedlubny, květák, brokolice, hrášek, mrkev.../, 30 g ovesných vloček, vejce, 4 lžíce nastrouhaného křenu, hrst nasekané pažitky, sůl, olej na vymazání formy
Kapustové listy spaříme krátce v menším množství osolené vody, položíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Vločky uvaříme ve vodě na kaši a necháme vychladnout. Rovněž zeleninu uvaříme ve slané vodě doměkka a pokud je třeba, pokrájíme ji. Sójové boby důkladně promícháme se zeleninou, vločkovou kaší, vejcem, solí, křenem a pažitkou, směs rozdělíme na 8 porcí, poklademe na kapustové listy, zabalíme je a vložíme do olejem vymazané formy. Dáme je asi na 15 minut zapéci do horké trouby.

Italské rizoto s kukuřicí

2 pol.lžíce olivového oleje,najemno nakrájená červená cibule, drcený stroužek česneku, 200 g rýže, 500 ml vařícího zeleninového vývaru, 100 g rajčat nakrájených nahrubo, 200 g tuňáka z konzervy, osušeného a rozděleného na kousky, 200 g sladké kukuřice z konzervy osušené, sůl, čerstvě mletý pepř, 3 pol.lžíce nakrájeného čerstvého koriandru, 50 g jemně strouhaného parmezánu
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a smažíme, až změknou. Dále přidáme rýži a smažíme,až je průsvitná. Přilijeme trochu vývaru a mícháme,až se vstřebá. Opět přilijeme trochu vývaru a mícháme. Celý postup opakujeme asi 20 minut,až je rýže hotová a má krémovou konzistenci. Pokud je to nutné, přidáme ještě horký vývar. Nakonec vmícháme nakrájená rajčata, tuňáka a kukuřici. Okořeníme a přidáme nakrájený koriandr. Rizoto těsně před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Chalupárske těstoviny

500 g barevných těstovin, cuketa, paprika, kukuřice, uzenina, olej, sůl, pepř, sýr, bylinky, koření
V pánvi na dvou lžících oleje osmahneme uzeninu. Poté přidáme zeleninu a lehce orestujeme. Po chvíli přidáme uvařené těstoviny, promícháme, dochutíme solí a pepřem a na závěr posypeme sýrem.

Hrušky s mákem

180 g mouky, vejce, sůl, 140 g másla nebo margarínu, 2 lžíce ovesných nebo pšeničných vloček, lžíce kakaa, 200 g cukru, 800 g tvrdých hrušek, 400 ml mléka, kousek celé skořice, lžíce rozinek, 5 hřebíčků, citron, balíček pudinkového prášku, 25 g práškové želatiny, 50 g mletého máku

Vločky opražíme a smícháme je s moukou, tukem, kakaem, 50 g cukru, žloutkem, špetkou soli a citronovou kůru. Vypracujeme těsto a dáme ho odpočinout. Hrušky ( jen tvrdé ) oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky a pokapeme citronou šťávou. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme 70g cukru, skořici, rozinky, hřebíček, citronou šťávu a kůru z citronu. Když se voda začne vařit, přidáme hrušky a necháme je přejít varem. Pak stáhneme z plotny a necháme pomalu chladnout. Želatinu namočíme do vody a necháme 30 minut bobtnat. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a rozpustíme v něm 1/2 namočené želatiny. Přidáme mák, 50 g cukru a za občasného míchání necháme vychladnout. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh, přidáme zbytek cukru a šlehme dál, až nám vznikne hladká, pevná hmota, kterou přimícháme do krému. Formu vyložíme vyváleným těstem a pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto naplníme krémem a necháme v chladu. Z hrušek slijeme šťávu, odměříme z ní asi 300 ml a rozpustíme v ní zbytek želatiny. Povařené hrušky nakrájíme na plátky a poklademe je společně s opranými rozinkai na koláč, zalijeme šťávou se želatinou a necháme ztuhnout.

Francouzská omeleta

4 vejce, lžička citronovej šťávy,3 lžičky škrobu, 3 lžíce másla, 40 g brokolice, 300 g sterilované kukuřice, 2 rajčata, kelímek zakysanej smetany, sůl, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek (špetka)
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme opatrně citr. šťávu a zahustíme dvěmi lžičkami škrobu. Osolíme, opepříme, přidáme muškát.oříšek a vmícháme 4 žloutky. Zeleninu krátce podusíme a zahustíme smetanou s jednou lžičkou škrobu. Z vaječné hmoty vytvoříme dvě omelety. Pečeme 10.min. po každé straně a naplníme podušenou zeleninou.

Karbanátky z krupice

0,5 kg vařených brambor, 200 g krupky (lámanka), 2 celá vejce, 250 g měkké uzeniny, středně velká cibule, palička česneku, 100 g nakrájeného špeku či slaniny, majoránka, sůl, lžíce sádla, sáček kysaného zelí

Brambory uvaříme a na jemném struhadle nastrouháme. Krupky uvaříme téměř do měkka. Před vařením je ně-kolikrát opláchneme a při vaření občas zamícháme. Obě suroviny dáme do misky, přidáme vajíčka, nadrobno nakrájenou uzeninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek , majoránku a vypracujeme polo-tuhé těsto. Z něho vytvoříme šišku, kterou vložíme do vymaštěného pekáče, obložíme na plátky nakrájeným špekem či slaninou a za občasného polévání výpekem pečeme dozlatova. Jako přílohu podáváme kyselé zelí vařené či syrové, hlávkový salát atd.

Dušené kroupy

30 dkg krupek, 3/4 l vody, 3 dkg cibule
Na rendlíku osmažíme do růžova cibulku, na ní krátce opražíme vyprané krupky, osolíme, zalijeme vodou, dáme do trouby dusit. Podáváme jako příkrm místo rýže.

Domácí müsli

2 balíčky ovesných vloček, balíček kokosu, vanilkový cukr, slazené kondenzované mléko, 4 lžíce medu, 2 dcl oleje, sekané ořechy, 2 balíčky rozinek (až po upečení)
Ingredience mimo rozinek promícháme a pečeme (sušíme) v mírně vyhřáté troubě při cca 180 st. C asi 60 minut za častého míchání (asi po 5 min.) do světle hněda. Po upečení přidáme rozinky.

Zapečený pórek s nivou

2 pěkné pórky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, vařící vodu, 10 dkg nivy
Na kolečka silná půl centimetru osmahneme na oleji pórek, ten pak osolíme a zakápneme vařící vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme 5 minut podusit. Zakápneme sojovou omáčkou a opět chvíli podusíme. Ochutnáme, stačí - li podušení a pokud ano, posypeme nakrájenou nivou , necháme minutku na ohni a vypneme plotýnku. Můžeme přidat rozpustit i oříšek másla pro zjemnění a do vzniklé šťávy si namáčíme chleba, který je k tomuto pokrmu vynikající.

Zapečený pórek s mozzarellou

4 středně velké pórky, 3 středně velká rajčata, menší kedlubna, svazek natě do polévky, 125 g mozzarelly, sůl, pepř, 125 g smetany, 1/8 mléka, 100 g strouhaného tvrdého sýra /parmazán/, 0,5 lžíce másla

Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme ho na tenká kolečka. Rajčata nabodnem a přelijeme vroucí vodou, sloupneme slupku a nakrájíme na kolečka. Kedlubnu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hodně tenké plátky. Nať do polévky očistíme a drobně nasekáme.Mozzarellu necháme odkapat a nakrájíme na kostky.Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a ve střídavých vrstvách do ní naskládáme pórek, rajčata a kedlubny. Na to pak rovnoměrně nasypeme polévkovou nať a dobře osolíme a opepříme.Smícháme smetanu a mléko a nalijeme na zeleninu. Na podklad připravený k zapékání nasypeme nejprve tvrdý sýr a potom kostičky mozzarelly. Máslo nakrájíme na malé kousky a rozmístíme na podklad. Pokrm připravený k zapékání dáme do studené trouby a pečeme ho při 160 stupních asi 40 minut, až se sýr roztaví a je do zlatova.

Zapečený pórek

2 pórky, kousek másla nebo Perly, bílý jogurt, strouhaný sýr, těstoviny
Udusit na kolečka nakrájený pórek, nejméně 2 kusy,uvařit těstoviny / cca 25 dkg /. Máslo utřít se třemi žloutky, přidat bílý jogurt, nastrouhaný sýr /min. 20 dkg/ , vše smíchat, přidat sníh ze tří bílků a zapéci. Zapékat 20 minut.

Vepřové kotlety na pori

4 kotlety, menší pórek, plnotučná hořčice, hladká mouka, masox, sůl, pepř
Kotlety naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Na jedné straně pomažeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. Kotlety orestujeme, po obou stranách, v hlubší pánvi. Orestované kotlety vyndáme z pánve a nalijeme do ní cca 0,3 l vody a necháme přejít varem. Do vody přidáme masox a počkáme až se rozvaří. Dále přidáme na půlkolečka nakrájený pórek a na něj položíme orestované kotlety. Necháme cca 30minut dusit pod pokličkou na mírném ohni. Dle potřeby můžete omáčku na konec zahustit. Podáváme s rýží, nebo bramborem.

Těstovinový salát s chřestem

150 g zeleného chřestu, 1/2 lžičky mořské soli, 100 g třešňových rajčat, 6-8 lístků bazalky, lžíce čerstvého smetanového sýra, 2 lžíce jogurtu (3,5% tuku), 0,5 lžičky bylinkové soli, 100 g vařených drobných celozrných těstovin (odpovídá asi 40 g váhy v syrovém stavu)
Chřest omyjeme a popř. odřežeme konce. Výhonky krájíme napříč asi na 3 cm dlouhé kousky a v dostatečném množství mírně osolené vody uvaříme na "skus". Mezitím omyjeme rajčata. Opláchneme lístky bazalky a nakrájíme je na proužky. Na zálivku smícháme čerstvý sýr s jogurtem a přidáme bazalku. Chřestové výhonky necháme okapat a vychladnout. Pak je smícháme s těstovinami a rajčaty. Přísady na salát promícháme se zálivkou těsně před konzumací.

Špagety s pórkem

pórek, 0,5 balíčku špaget, olivový olej, kari koření, sůl, strouhaný sýr
Pórek usmažíme na olivovém oleji al dente, přidáme kari, osolíme a smícháme s uvařenými špagetami (také al dente), sypeme sýrem.

Obalovaná cibule

5 kusů větších cibulí, strouhanka, vejce, hladká mouka, sůl, olej
Cibuli oloupeme a nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka mírně posolíme a obalíme jako řízek,rozpálíme olej a osmažíme do zlatova ,můžeme konzumovat samotné nebo z mnoha druhy omáček.

Dobrota na topinky

2 cibule, 6 sušených fíků, vepřová šunka 4 plátky, chilli, ředkvičky, chléb
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minuty restujeme. Potom přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali 10 min. ponořené v mléce. Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem připravené topinky a ozdobíme ředkvičkami. 

Jednoduché kuře

4 ks kuřecí stehenní řízky, celý pórek, citron, sůl, pepř, olej nebo máslo
Kuřecí řízky osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme (nejlépe přes noc)uležet na chladném místě. Na tuku zpěníme na kolečka pokrájený pórek, přidáme naložené maso a zalijeme 1/4 litrem vařící vody . Dusíme do měkka. Podáváme s vařeným bramboremi.

Fazolky na cibuli

konzerva nejlépe červených fazolek (neupravovaných), 2 velké cibule, porek, zakysaná smetana (bílý jogurt), tuk, pepř, sůl
Na pánvi rozpustíme malé množství tuku a po rozpálení nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Otevřem konzervu a vypustíme většinu nálevu. Cibuli smažíme do "skleněna" a poté vsypeme z konzervy fazolky a trochu nálevu. Zamícháme a po dvou minutách přikryjeme pokličkou a další 3 až 5 minut podusíme. Odstavíme z plamene, nasypeme jemně nakrájený pórek, vmícháme kysanou smetanu, hojně opepříme a podle chuti osolíme. 

Cibulačky

30 g droždí, 1,5 dl oleje, 2,5 dl vlažné vody, lžička soli, 400 g hladké mouky
Z droždí vyrobíme kvásek a potom vše zpracujeme na těsto a necháme nakynout. Poté rozválíme asi na sílu 1cm. Hrnkem vykrajujeme kolečka, ta uložíme na vymazaný plech /ne k sobě - zvětší se/ a potřeme rozšlehaným vejcem. Asi 4 cibule drobně nakrájíme a cca lžičku cibule vmáčkneme do středu koláče. Posypeme kmínem a trochou hrubé soli. Chvíli necháme kynout a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

30. září 2010

Těstoviny s brokolicovým pestem

400 g silných krátkých těstovin (penne, vřetena), 250 g brokolice rozdělené na růžičky, oloupaný stroužek česneku, velký citron, 1/2 lžičky sušeného rozdrceného chilli, 3 lžíce piniových ořechů, 5 lžic extra panenského oleje, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř na dochucení
Těstoviny uvařte dle návodu. Mezitím přiveďte k varu slanou vodu v menším hrnci a čtyři minuty  v ní vařte brokolici.Uvařenou brokolici slijte a vraťte do hrnce. Lehce ji rozmačkejte mačkadlem na brambory, kvedlačkou či vidličkou. Přidejte rozdrcený česnek a jemně nastrouhanou citronovou kůru, chilli a piniové oříšky. Citron rozkrojte napůl a dejte stranou.Těstoviny slijte a vraťte do hrnce. Vmíchejte do nich brokolicové pesto a směs pokapejte šťávou z půlky citronu. Pak těstoviny ještě zalijte olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete. Nakonec k nim přidejte nastrouhaný parmazán, všechno dobře promíchejte a podávejt.

Salát z brokolice

400 g brokolice, citron , rajče, olej, sůl
Brokolici rozebereme na ružičky, krátce povaříme, slijeme a necháme okapat. Po vychladnutí použijeme pro přípravu salátu. Nejdříve vymačkáme šťávu z citronu, nalijeme na brokolici, osolíme a zakapeme olejem. Jednotlivé porce podáváme ozdobené dílky rajčete.

Řízky s kuřecím masem

2 ks kuřecích řízků, menší cibule, květák, sojová omáčka, solamyl, 2 vejce, sůl, pepř, olej na smažení
Kuřecí řízky nakrájíme na co nejmenší kousky (ne pomleté), vařený květák rozmačkáme, cibuli nakrájíme na jemno, přidáme vejce, sojovou omáčku sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a přidáme Solamyl, aby nám vznikla částečně tekutá hmota. Na rozpálený olej dáváme lžící připravenou hmotu ve velikosti malých řízečků a usmažíme po obou stranách. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Pařížský zapečený květák

větší květák, 150 g ementálu (nebo sýru na strouhání), 100 g uzeného masa (nebo slaniny), 60 g másla, 3 lžíce mouky, 1 l mléka, žloutek, pepř, sůl
Květák uvaříte v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíte do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu sýra a uzeného masa nakrájíte na tenké hranolky a prošpikujete jimi květák. Z másla a mouky uděláte jíšku a za stálého míchání přidáváte mléko, až se utvoří bešamel. Osolíte, opepříte a přidáte druhou polovinu najemno nastrouhaného sýra. Povaříte, dokud se sýr nerozpustí, a pro zjemnění přidáte do vychladlého bešamelu jeden žloutek. Prošpikovaný květák, který máte v zapékací misce, polijete bešamelem, posypete sýrem a zapečete. Sypete zelenou pažitkou.

Salát s ředkvičkami

150 g pampeliškové listy , ředkvičky svazek, 150 ml smetana zakysaná , citron , sůl
Mladé pampeliškové listky opereme, pokrájíme a necháme okapat. Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Smetanu ochutíme solí, citronovou šťávou a nalijeme do misky na připravené ředkviky s pampeliškou. Podáváme vychlazené, ozdobené kolečkem citronu.

Salát s rajčaty

150 g pampeliškové listy, 5 rajčat, cibule , olej, ocet, sůl, petržel zelená
Pampeliškové listy oistíme, necháme okapat a pokrájíme. Omytá rajčata nakrájíme na dílky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a smícháme s ostatními surovinami. Zakapeme olejem, ochutíme octem, nebo raději citronem, osolíme, vše dobře promícháme a můžeme podávat. Navrch zdobíme usekanou petrželkou. Ihned podáváme, aby lístečky neovadly.

Brokolicová omeleta

10 dkg hladké mouky, vejce, hrst cornflakes, brokolice, 10 dkg čínské zelí, trochu strouhanky, 2 lžíce mléka, olej na smažení
Vše smícháme dohromady uděláme placky a smažíme.

Listový závin s brokolicí

listové těsto, brokolice, 4 vejce, větší cibule, muškátový květ-nebo nastrouhaný oříšek,kari koření, červená pálivá papríka, žloutek na potření, sezamové semínko na posypání
Dáme rozmrznout listové těsto a mezitím si uvaříme brokolici /lze nahradit květákem/, na malém množství oleje osmahneme cibuli, rozklepneme vejce a přidáme uvařenou brokolici, dochutíme solí, kari kořením,muškát.oříškem, kdo má rád pepř může opepřit. Dáme vychladit. Listové těsto rozdělíme na 3 díly, rozválíme na obdélníky, doprostřed dáme "míchanici", přeložíme, potřeme žloutkem, posypeme červ.paprikou a sezam.semínkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 10-15 min. Podáváme teplé i studené. 

Vybehlík

3 vejce, 30 dkg polohrubé mouky, lžičku soli, 5 dkg špeku, 0,5 litru mléka, střední květák, 1/4 kg měkkého salámu
Vyšlehat těsto z vajec, mléka, mouky a soli. Vyškvařit špek a vymazat jím plech. Květák ovařit. Nakrájet salám a ovařený květák na kostičky a vysypat ho na plech. Zalít připraveným těstem a v rozpálené troubě upéct. Podáváme teplé s přílohou (brambory) nebo studené (jako chuťovku).

Zapečená brokolice s Eidamem

brokolice, brambory, plátkovaný Eidam, kysaná krémovitá smetana, cibule, čerstvé bylinky (řeřicha, koriandr, bazalka, saturejka, snítka rozmarýnu)
Brokolici uvaříme ve slané vodě a necháme vykapat. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zamícháme dohromady, osolíme, můžeme přidat cibuli a čerstvé bylinky, na vrch položíme plátky sýra , zalijeme polovinou kysané smetany a dáme zapéct. Když už je to skoro zapečené, přidáme druhou půlku smetany a dopečeme.

Zapečená brokolice se slaninou

1 kg brokolice, lžička zrnitého zeleninového vývaru (instant.), 100 g anglické slaniny, několik lístků tymiánu, 30 g másla, 40 g mouky, 250 ml mléka, sůl, pepř, muškát, 4 vejce, 100 g čerstvě strouhaného parmazánu
Růžičky brokolice a stonky na plátky vaříme ve 250 ml vody a vývaru asi 5 min.,scedíme a tekutinu zachytíme. Brokolici s nakrájenou slaninou vložíme do vymaštěné formy a posypeme tymiánem. Na rozehřatém másle osmahneme mouku, zalijeme vývarem z brokolice a mlékem, povaříme, osolíme a opepříme. Žloutky a parmazán vmíchame do omáčky a nakonec do ní ještě ušleháme dotuha bílky. Omáčkou zeleninu přelijeme a zapékáme v předehřáté troubě 25-30 min.

Zapečená brokolice s tvarůžky

750 g brokolice, 2 vejce, 150 g nízkotučného jogurtu, nízkotučný sýr - eidam, cottage, olomoucké syrečky
Brokolici uvaříme. Smícháme ji se syrečky. Vajíčka smícháme s ochuceným jogurtem (vegetou), příp. přidáme mléko. 1/2 směsi vmícháme do brokolice a druhou polovinou zalijeme připravenou směs již v remosce.

Zapečená zelenina

květák, kapusta, mrkev, kousek zelí, celer
Zeleninu uvaříme, rozsekáme, osolíme a dáme na tukem vymazaný pekáč. Rozšleháme asi 5 vajec s trochou mléka, zeleninu zalejeme a upečeme jako šunkofleky.