13. července 2012

Žatecká omáčka s Nivou

Na pánvi rozehřejeme rozdrobenou Nivu, přidáme na kolečka pokrájené olivy a na nudličky posekanou šunku, zalijeme smetanou a chvíli povaříme. Uvařené noky nebo těstoviny rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným eidamem.

Jemná omáčka s Nivou

Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozředíme mlékem a povaříme na bešamel. Přidáme nastrouhanou Nivu a necháme ji v omáčce rozpustit. Uvařené špagety polijeme omáčkou a ozdobíme lístky èerstvé bazalky.

Pikantní omáčka z Nivy

Na osmaženou cibulku rozdrobíme Nivu a necháme ji rozpustit. Pak zalijeme mlékem nebo smetanou a povaříme.Přidáme nadrobno nakrájenou uzeninu, opepříme a dochutíme hořčicí. Před dokonèením přidáme jemnì nakrájený pórek.Omáčka se hodí nejen k těstovinám, ale výborně doplní i kuřecí steak.

Studená omáčka z Nivou

Nivu nastrouháme a rozšleháme s kysanou smetanou a trochou majonézy. Omáčka je výborná k namáčení syrové zeleniny (mrkev, řapíkatý celer), slaného pečiva (chipsy, tyčinky), ale hodí se i k masu, např. kuřecím křidýlkùm.

Omáčka na bramborové noky

Na orestované cibulce rozpustíme Nivu, přidáme česnek, oregano a zalijeme masovým vývarem. Pak přidáme zakysanou smetanu a necháme zhoustnout. Mùžeme přidat zelenou nať, případnì při servírování ještì zasypat sýrem.

Těstoviny s cibulkou a ředkvičkami

Na oleji zpěníme drobné nakrájenou jarní cibulku, zaprášíme moukou, přidáme smetanu a masový vývar. Pak vmícháme rozdrobenou Nivu, hořèici a pepř. Po rozpuštění Nivy, přidáme nakrájené ředkvičky a uvařené těstoviny. V zapékací misce směs posypeme strouhankou smíchanou s nastrouhanou Nivou, poprášíme paprikou a zapečeme.

Lucčina cmunda

Houby nakrájíme na malé kousky a na másle se solí a kmínem podusíme. Oloupané brambory nastrouháme, přidáme houby,vejce a česnek utřený se solí, zahustíme moukou. Usmažíme bramboráčky a ještě horké vydatně sypeme sýrem Niva.

Bramboráky z trouby

Syrové brambory nastrouháme nahrubo a smícháme s moukou a prolisovaným česnekem, mírně osolíme. Plech dobře vymažeme sádlem, lžící tvoříme placičky, které sypeme nastrouhanou nivu a ve vyhřáté troubě pečeme do rùžova.

Brambory plněné nivou

Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka, podélnì je rozířizneme a vydlabeme. Vytřeme sádlem a česnekem, naplníme je směsí Nivy a pokrájené cibule, posypeme mletou paprikou a nakonec dáme plátek slaniny. Pečeme na sádlem vymazaném plechu v horké troubě. Při podávání mùžeme ozdobit lžící kysané smetany.

Zapečené brambory s kuřecím masem a nivou

Brambory uvaříme ve slupce, ochladíme a nakrájíme na plátky. Do vymaštěného pekáče uložíme vrstvu brambor, přidáme pečené kuřecí maso a zalijeme zahuštìnou šťávou s osmahnutou cibulkou. Zasypeme Nivou. Opakujeme, poslední vrstvu tvoří brambory. Zalijeme smetanou a posypeme strouhaným eidamem, pečeme asi 40 minut.

Plněné žampiony

Větší žampiony naplníme rozdrobenou Nivou a přikryjeme tenkým plátkem ze syrové brambory (nebo anglické slaniny) Pečeme asi 15 minut, podáváme s bramborami nebo k pivu s chlebem nebo bylinkovými toasty.

Lilkové závitky s Nivou

Lilky omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osolíme je a necháme čtvrt hodiny rozležet. Poté je omyjeme pod tekoucí vodou. Česnek oloupeme, žampiony očistíme a spolu s česnekem jemně posekáme a osmahneme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme bylinky (šalvěj, rozmarýn, tymián) a opepříme. Plátky lilků potřeme olejem a asi 8 minut opékáme po obou stranách. Pak je obložíme nivou a ochucenými žampiony. Plátky pevně svineme a sepneme párátky. Lilkové závitky ihned podáváme.

Zapečené těstoviny s květákem

Polovinu uvařených těstovin dáme na plech vyložený pečícím papírem a vytřený máslem. Na těstoviny nasypeme květák,který jsme krátce povařili a nasekali. Posypeme hustě nastrouhaným sýrem Niva, nahoru rozložíme zbytek těstovin. Zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a upečeme.

Plnená cuketa

Cuketu rozkrojíme a vydlabeme, osolíme a vytřeme česnekem. Na osmaženou cibulku přidáme nakrájenou dužinu a plátky žampionù. Osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením a podusíme. Do vychladlé směsi přidáme nudličky šunky, vejce a zahustíme strouhankou. Naplnìné cukety upečeme, ke konci posypeme nastrouhanou Nivou.

Špenátové palačinky

Osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou.Na cibulové jíšce rozpustíme špenátový protlak, přidáme prolisovaný česnek, sùl a krátce povaříme. Dále připravíme klasické palačinky, které plníme špenátem a kousky uzeného masa nebo uzeniny. Zabalené palačinky posypeme strouhanou Nivou a krátce zapečeme.

Zapečená zelenina z Nivou

Máslem vymastíme pekáček a na néj naskládáme předvařené rùžičky květáku, brokolici, plátky lilku a baby karotku. Zeleninu poklademe plátky česneku a pořádně zasypeme Nivou. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a zapečeme do zlatova.

Zapečená cuketa se sýrem

Plech vytřeme olejem a česnekem. cuketu a Nivu nastrouháme a smícháme. Přilijeme mléko, vajíčka, sùl, pepř a strouhanku. Vlijeme na plech a upečeme do rùžova. Mùžeme podávat s vaŕenými bramborami a hlávkovým salátem.

Celerové nudličky s Nivou

středně velký celer,sůl ,2 dl smetany ,20 dkg Nivy,olej
Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Uvaříme v osolené vodě. Scedíme a osmažíme na oleji. Pak přidáme nastrouhanou Nivu, smetanu a promícháme. Pokud by se vám zdála omáčka hustá, přilijte mléko. Podle chuti dosolíme. Jako příloha se hodí těstoviny.

Zapečená brokolice s Nivou

Pekáč vyložíme slaninou, poklademe kroužky cibule, plátky brambor, osolíme a opepříme. Přidáme rùžičky brokolice, posypeme kmínem a rozdrobenou Nivou. Přidáme další vrstvu cibule a brambor, pokapeme olejem a jemně posypeme paprikou. Upečeme do měkka, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a dopečeme do rùžova.

Zapečená hliva

Na vymazaný pekáč rozložíme tenká kolečka cibule. Pak poklademe hlívou, posypeme sekanou šunkou nebo jinou uzeninou, přidáme nastrouhanou Nivu a nakonec přelijeme smetanou na šlehání. Upečeme do zlatova.

Placičky ze špaget

Vychladlé špagety pokrájíme, pŕidáme nastrouhanou Nivu, eidam, vejce a pepř. Usmažíme placičky, které podáváme se salátem nebo s pikantní masovou směsí, zasypané sýrem.

Vepřové soté se sýrem

Vepřové maso nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Můžeme zasypat kořením (třeba směsí Avokádo Italské bylinky) a naložit do oleje buď den dopředu nebo stačí i hodina. Naložené maso dáme do ledničky. Eidam, nivu i balkánský sýr nastrouháme nahrubo. Na pánvi, nejlépe Wok, rozehřejeme olej. Vsypeme naložené maso a orestujeme jej. Potom je zalijeme smetanou, necháme dojít k varu a přidáme nivu a balkánský sýr. Sýr v soté necháme je rozpustit. Eidam můžeme přidat buď do hotového jídla nebo až zasypat na talíři. Vepřové soté se sýrem ihned podáváme. Jako příloha je vhodné téměř cokoliv, výborná je vařená kukuřice.

Závitky s Nivou

Hovězí nebo vepřové plátky naklepeme a po obou stranách opepříme, ale nesolíme. Posypeme nakrájenou cibulí a Nivou. Pak je dobře zabalíme a zavážeme nití, aby nám sýr nevytekl. Do menšího pekáčku dáme olej a nakrájenou cibuli a na ní položíme závitky. V troubě upečeme do poloměkka, pak šťávu zahustíme moukou, dochutíme hořèicí a vorčestrem a dodusíme.Na talíři sypeme rozdrobenou Nivou.

Ćínské nudle s kuŕecími prsíčky

Kuřecí prsíčka s kostí i kùží osolíme, posypeme sekanou saturejkou a upečeme na olivovém oleji. Papriku, brokolici, mrkev spolu se šunkou drobnì pokrájíme, orestujeme a smícháme s uvařenými čínskými nudlemi. Dochutíme sójovou omáèkou a nastrouhanou nivou. Prsíčka servírujeme na hnízdě ze zeleninových nudlí.

Kuřecí závitky s překvapením

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Pak poklademe šunkou, hermelínem, Nivou a mandlemi. Stočíme, spíchneme jehlou a posypeme oreganem. Na másle závitky opečeme a potom dusíme do měkka. Výpek zaprášíme moukou, přidáme máslo, dijonskou hořčici a oregano. Nakonec
zalijeme smetanou. kureci-zavitky-s-prekvapenim

Kuřecí medailonky v testíčku z Nivy

Z nastrouhané Nivy, mouky, vejce mléka připravíme těstíčko, které dochutíme česnekem a pepřem. Z kuřecího masa nakrájíme malé medailónky, lehce naklepeme a v těstíčku necháme 2-3 hodiny proležet. Potom smažíme z každé strany několik minut. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Špikovaná panenka s omáčkou z Nivy

Panenku protkneme rozkrojeným pórkem, osolíme a opepříme. Na oleji pomalu opečeme ze všech stran. V rendlíku rozpustíme nastrouhanou Nivu a zalijeme ji kuřecím vývarem.Pak vmícháme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Přidáme posekané a orestované vlašské ořechy. Panenku nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.

12. července 2012

Rybí kousky s Nivou

Kousky filé zakapeme citrónovou šťávou a necháme odležet.Pak je obalíme v mouce a opečeme. Podusíme cibuli, přidáme kukuřici, pokrájená rajčata, kousky filé, promícháme a dochutíme. Na talíři sypeme kostičkami Nivy.

Zapečené filé s nivou

Filé osolíme, ochutíme kořením nebo čerstvými bylinkami a poklademe plátky Nivy. Pečeme až se sýr roztaví. Mùžeme podlít bílým vínem nebo zeleninovým vývarem.

Rybí sousta se sýrovou marinádou

Marinádu vytvoříme z rozmačkané Nivy, bílého jogurtu, zakysané smetany, nasekaných sterilovaných cibulek a žampionù. Kousky pečené ryby (lososa nebo tresky) rozložíme na talíř, přidáme listy hlávkového salátu, zalijeme marinádou a ozdobíme čerstvým koprem nebo petrželkou.

Zapečená ryba se žampiony

Plátky rybího filé poklademe do vymaštěné zapékací misky. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem a poklademe plátky žampionù. Nakonec posypeme směsí strouhanky a rozdrobené Nivy. Pečeme dokud sýr na povrchu nezrùžoví.

Pečený pstruh na slanině s nivou

Vnitřek ryby osolíme a opepříme, mùžeme použít také citron nebo česnek, posypeme petrželkou a vložíme plátky Nivy a slaniny a zajistíme párátkem. Rybu obalíme ve slanině. Na mírném plameni rybu z obou stran opečeme (asi 10 minut),při pečení mùžeme zatížit pokličkou. Podáváme s citronem, hrudkami bylinkového másla a petrželkou.

Exotický salát s Nivou

Hlávkový salát natrháme, nakrájíme ananas, mandarinky a hrozny. Zalijeme jemnou citronovou zálivkou a posypeme kostičkami Nivy.

Sýrový těstovinový salát

Do uvařených těstovin přidáme nakrájenou papriku, rajčata, olivy, petrželku, citrónovou šťávu, olej, pepř a sùl. Rùzné sýry (Niva, eidam, gouda, atd.) nastrouháme a přidáme do salátu. Těstoviny rozložíme na salátové listy a ozdobíme zelenou natí.

Salát s jogurtovým dresinkem

Do jogurtu zamícháme kostičky Nivy, èesnek a koření nebo bylinky podle chuti, necháme pùl hodiny zaležet. Okurky, rajčata, mrkev a papriku nakrájíme a zalijeme dresinkem. Salát podáváme s tmavým pečivem.

Bramborový salát s nivou

Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kostky, přidáme k nim kostičky nakrájené Nivy, drobnì posekanou cibuli a promícháme. V bílém jogurtu rozšleháme sùl, cukr, olej, ocet,lžičku hořèice a pepř a nalijeme na brambory. Promícháme a necháme v chladu odležet.

Přesnídávkový salát

Rajče, okurku a kapii nakrájíme spolu se šunkou a Nivou, přidáme sterilovanou kukuøici a kysanou smetanu, lehce promícháme a dochutíme citronem, cukrem a solí. Podáváme na listovém salátu, mùžeme posypat strouhaným sýrem nebo zelenou natí.

Rajčata s Nivou

Rajčata nakrájíme a zalijeme marinádou z oleje, česneku a bazalky. Pak bohatě posypeme rozdrobenou Nivou a přidáme čersvou nebo sušenou bazalku. Podáváme s toasty.

Mňamka z Nivy

Na oleji zpěníme drobnì nakrájenou cibuli a opečeme na ní kolečka nakrájené klobásky. Pak přisypeme rozdrobenou Nivu, kterou necháme rozpustit. Nakonec přidáme smetanový jogurt a celé dochutíme pepřem, majoránkou a kari. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a vínem.

Plnené toasty s Nivou

Krajíc celozrného toastového chleba poklademe plátky Nivy, několika tenkými kolečky pórku a oliv, přiklopíme druhým krajícem chleba a zapečeme v toastovači. Před podáváním mùžeme teplé toasty ještě posypat strouhaným sýrem.

Francouzská sýrová paštika

Nivu nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni. Do prochladlého sýra zamícháme ušlehanou smetanu. Do menší formy vložime potravinovou fólii a rozetřeme sýrovou hmotu. Po ztuhnutí krájíme na plátky a zdobíme šlehačkou a ořechy. Výborné je také přidat trochu rybízové marmelády.

Plněný hermelín

hermelín, 2 plátky šunky, česnek, pár vlašských ořechů, kuličky vína na ozdobení

Příčně rozkrojíme hermelín, opatrně vydlabeme vnitřek, až nám vzniknou dvě mističky. Vnitřek sýru smícháme s prolisovaným česnekem (dle chuti) a přimícháme pár rozsekaných vlašských oříšků. Na dno mističek dáme kolečko šunky, vrátíme ochucený vnitřek a hermelín spojíme zpět do původního tvaru. Zabalíme na pár hodin do alobalu, dáme schladit. Pro servírování nakrájíme na trojúhelníčky, ty ozdobíme kuličkou vína, nebo oříškem.

Nakládaná Niva

Svaříme ocet s vodou, kořením a cukrem a do horkého nálevu na 15 minut nasypeme pokrájené èerstvé houby a červenou papriku. Do sklenice narovnáme na kostičky nakrájenou Nivu,houby a papriku, přidáme olivy, cibuli, česnek a koření (bobkový list, tymián, celý pepø, nové koøení a feferonky) a zalijeme olivovým olejem. Necháme 1-2 týdny uležet.

11. července 2012

Gruzínské pirohy

těsto : 500 g zakysaného bílého jogurtu,4 vejce,3 lžíce stolního oleje,sůl,800 g hladké mouky, velkou lžíci jedlé sody
náplň: 1 kg hovězího masa,5 středních cibulí,černý pepř,sůl,4 vejce

Příprava těsta: Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.
Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně přimáčkneme okraje a rohy.
Mezitím si připravíme masovou náplň: Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu, na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů

Mocca Egg Nogg horký

6 cl mléka,4 cl silné černé kávy,žloutek,2 cl whisky King Barley, lžíce moučkového cukru - sladidla
Do hrníčku dáme žloutek a spolu s cukrem dobře rozmícháme. Poté za stálého míchání přilijeme horkou kávu a horké mléko. Vše přelijeme přes husté sítko do sklenice obalené ubrouskem. Do takto upraveného nápoje přilijeme whisky,zlehka zamícháme a povrch posypeme trochou jemně mleté kávy.

Seliko tajemství

2 cl whisky King Barley,2 cl Cream Liqueur King Barley  s příchutí oříšků,3 cl sladké smetany -12%, popřípadě moučkového cukru, lžíce drceného ledu
Do šejkru (mixeru) vložíme led a přilijeme všechny ostatní přísady. Poté dobře protřeseme (rozmixujeme) a přelijeme do koktailové sklenice. Kokteil Seliko tajemství podáváme na závěr menu.

Vinná pěna

100 ml mléka,lžíce krupicového cukru,žloutek,bílek,4 cl suchého bílého vína
Do nádoby mixeru nalijeme mléko, víno i žloutek a vše asi 30 sekund mixujeme.Během mixování přilijeme víno.Bílek vyšleháme spolu s cukrem v tuhý sníh. Poté obě hmoty promícháme. Hotovou pěnu naplníme do baňaté sklenice a ihned podáváme.

Selikoff kokteil

2 cl Seliko ff vodky,4 cl sladké smetany (12%),lžička medu,3 kostičky ledu
Do míchací sklenice nalijeme vodku a rozpustíme v ní med. Poté přilijeme smetanu a vše dobře promícháme. Hotový kokteil přelijeme do koktejlové sklenice a vložíme kostičky ledu. Takto upravený kokteil ihned podáváme, zpravidla na závěr menu.

Medový Flip

lžíce medu,2 lžíce mléka,150 ml suchého bílého vína, žloutek, lžíce drceného ledu,muškátový oříšek
V horkém mléce rozpustíme med a poté dáme do šejkru (mixeru). Přidáme žloutek, led a víno. Vše dobře protřepeme (rozmixujeme) a přes sítko vlijeme do flipové sklenice. Na hladinu dáme špetku strouhaného oříšku. Medový flip podáváme dobře vychlazený se slámkou.

Horké medové mléko

2 žloutky,2 lžíce medu,250 ml mléka,lžíce kukuřičných klíčků
Do menšího hrníčku dáme žloutky a za stálého míchání zamícháme med i klíčky.Do dobře rozmíchané hmoty postupně zamícháme vařící mléko. Hotový nápoj rozdělíme do dvou sklenic s objímkou, popřípadě sklenice ovineme ubrouskem.

Malinové podmáslí

250 ml podmáslí,3 lžíce čerstvých malin,sladidlo nebo cukr, špetka mleté skořice
Maliny omyjeme a necháme okapat. Nasypeme do nádoby mixeru, přidáme ostatní přísady a vše asi 1 minutu mixujeme. Podle potřeby necháme vychladit, nalijeme do sklenice a vložíme kousek ledu. Ihned podáváme.

Jogurtové mléko s čokoládou

kelímek bílého jogurtu,125 ml mléka anebo smetany (12%), lžíce strouhané čokolády,1/4 lžičky sladidla Nutra Sweet anebo lžíce moučkového cukru
Veškeré přísady rozmixujeme, anebo prošleháme elektrickým šlehačem. Poté necháme v chladničce vychladit. Rozdělíme do dovu sklenic, lehce posypeme jemně strouhanou čokoládou a podáváme.

Pomerančový koktail Best

100 ml pomerančové šťávy Best,50 ml mléka,lžíce rozdrceného ledu
Všechny suroviny krátce mixujeme, anebo prošleháme. Pomerančový koktail Best podáváme ve vysoké sklenici bez stopky, zdobenou spirálou pomerančové kůry či plátkem pomeranče.

Polárkový dezert

polárkový dort,200 ml smetany na šlehání,3 lžičky kakaového prášku, vrchovatá lžíce cukru krupice,16 cl Seliko Lady Griotte, kompotové višně
Smetanu smícháme s cukrem a prosátým kakaovým práškem. Vše metličkou prošleháme a za stálého míchání necháme projít varem. Poté necháme vychladnout a v chladničce (nejlépe den předem) necháme uzrát. Polárkový dort rozdělíme na 4 díly a ty vložíme do misek. Posypeme vypeckovanými višněmi a každý kousek přelijeme 4 cl likéru. Dobře vyzrálou smetanu vyšleháme v pevnou náplň a tou zdobíme jednotlivé poháry.

Jablečné mléko

100 ml mléka,100 ml jablečné šťávy Best,lžíce drceného ledu
Všechny suroviny dáme do mixeru a asi 30 vteřin mixujeme (zamícháme v míchací sklenici). Jablečné mléko podáváme ve vysoké sklenici bez stopky a tu zdobíme kouskem jablka.

Jogurtové mléko s kávou

kelímek bílého jogurtu,5 cl silné černé kávy,70 ml mléka,1/4 lžičky sladidla Nutra Sweet anebo vrchovatá lžíce moučkového cukru.
Všechny přísady v mixeru dobře rozmixujeme a necháme vychladit. Hotový nápoj rozdělíme do dvou sklenic bez stopky a podáváme.

Kávový zmrzlinový střik

porce kávové zmrzliny,50 ml mléka,lžička kakaového prášku, lžička cukru krupice,sodovka
Mléko svaříme s prosátým kakaovým práškem a cukrem a necháme dobře vychladit. Poté vlijeme do sklenice o obsahu cca 200 ml, přidáme zmrzlinu i sodovku a vše zamícháme. Kávový zmrzlinový střik zdobíme špetkou pražené mleté kávy a ihned podáváme.

Opilé hrušky

4 půlky kompotových hrušek,1 pudinkový prášek s kakaovou příchutí,1/21 mléka,2 žloutky,10 cl Cream Liqueur King Barley s příchutí oříšků,8 cl Whisky King Barley,100 ml smetany na šlehání,2 lžíce strouhaných jemně sekaných pražených lískových oříšků,4 ks obdélníkových oříškočokoládových oplatků, cukr krupice
Mléko si rozdělíme, 3/4 smícháme se 2 lžícemi cukru a uvedeme do varu. Zbývající mléko rozšleháme metličkou se žloutky a pudinkovým práškem. Tuto směs zalejeme do vařícího mléka a vše dobře provaříme. Hotový pudink ihned po uvaření prošleháme a během jeho chlazení šlehání ještě několikrát opakujeme za postupného přilévání likéru. Vychladlý krém rozdělíme do 4 kokteilových pohárů na poloviny hrušek. Každý zalijeme 2 cl whisky a zdobíme pevně vyšlehanou smetanou. Nakonec sypeme upravenými oříšky a poháry dozdobíme oplatky.

Dezert King Barley

1/21 mléka,1 pudinkový prášek s kakaovou příchutí,vejce,3 lžíce cukru krupice,100 ml smetany na šlehání, kulaté Koryčanovy piškoty,16cl_ Cream Liqueur King Barleys příchutí kávy, 2 lžíce strouhané čokolády
Asi 3/4 mléka z celkového množství rozšleháme s 1 lžící cukru a uvedeme do varu.Zbylé mléko rozšleháme metličkou s pudinkovým práškem i žloutkem. Za stálého míchání důkladně provaříme (nejlépe v hrnci který není náchylný k připalování např. typu Sale). Po sejmutí z ohně prošleháme (el. šlehačem) a šlehání ještě několikrát během chladnutí opakujeme. Bílek vyšleháme se 2 lžícemi cukru v tuhý sníh. Poté obě hmoty zlehka zamícháme. Takto vyrobený krém rozdělíme do 4 vyšších pohárů, jednotlivé vrstvy prokládáme piškoty i likérem. Povrch pohárů zdobíme vyšlehanou smetanou a strouhanou čokoládou.

Pomerančový tvaroh

250 g měkkého tvarohu, 2 pomeranče,10 lžic podmáslí,2 lžíce ovesných vloček sladidlo Nutra Sweet
V misce rozšleháme tvaroh s podmáslím.Pomeranče oloupeme, rozdělíme na jednotlivé dílky a ty drobně pokrájíme. Takto upravené spolu s ovesnými vločkami zamícháme do vyšlehaného tvarohu a podle vlastní chuti osladíme. Hotový krém rozdělíme do pohárů a zdobíme kousky pomeranče.

Jahodová pěna

500 g jahod,400 ml mléka,30 g pšeničné krupice,žloutek,2 bílky, 5 lžic cukru,2 lžíce mandlových lupínků, sáček vanilinového cukru
Jahody omyjeme a rozkrájíme na poloviny.Pak prosypeme 2 lžícemi cukru a necháme proležet. Mezitím opražíme mandlové lupínky (mandle svaříme ve vodě, sloupneme slupky a ostrým nožem nakrájíme jemné plátky).Mléko nalijeme do hrnce (který není náchylný k připalování) a metličkou rozšleháme žloutek. Vše uvedeme do varu a poté zasypeme za stálého míchání krupici. Dále již není nutný var. Hotovou krupičnou kaši během chladnutí několikrát promícháme. Bílky vyšleháme spolu se zbylým cukrem v pevný sníh. Poté obě hmoty zlehka promícháme. Jahody rozdělíme do pohárů-misek a ty zalijeme krupicovou pěnou. Hotovou pěnu v pohárcích zdobíme upravenými mandlemi a jahodou.

Jogurtový dezert

2 kelímky jogurtu,(pro děti s příchutí vanilky),250 g měkkého tvarohu,5 lžic mléka,ovoce např. jahody, meruňky, hroznové víno apod.,sladidlo Nutra Sweet anebo cukr moučkový
Tvaroh vyšleháme s mlékem a pak zamícháme jogurt. Tuto směs podle vlastní chuti dosladíme a poté zamícháme omyté krájené ovoce. Vzniklý krém rozdělíme do pohárů - misek a ozdobíme použitým ovocem. Jogurtový dezert podáváme vychlazený jako lehký moučník.

Tvarohové palačinky zapékané

náplň : 250 g měkkého tvarohu,100 g cukru krupice,vejce,30 g rozinek,špetka muškátového oříšku, citrónová kůra
Všechny suroviny promícháme (nejlépe elektrickým šlehačem) až vznikne hladká náplň.
vaječný přeliv : 300 ml mléka,2 vejce,80 g moučkového cukru
Vidličkou prošleháme všechny suroviny.
Dohotovení: Tvarohovou náplní stejnoměrně naplníme 12 ks palačinek, svineme je, překrojíme na poloviny a narovnáme do máslem potřeného pekáčku (zapékací misky).Ve vyhřáté troubě propečeme. Propečené palačinky přelijeme vaječným přelivem a v horké troubě rychle zapečeme.Před podáváním krájíme na jednotlivé porce a zlehka sypeme směsí moučkového cukru s vanilinovým.

Palačinky s jogurtem

12 ks hotových palačinek,kelímek jogurtu /Florián, Allegro, Adrián .../120 ml smetany na šlehání, popřípadě 3 lžíce Gin Tonu
Jednotlivé palačinky zlehka potřeme jogurtem stočíme - složíme a každou porci ozdobíme sáčkem s řezanou trubičkou pevnou šlehačkovou náplní. Pro slavnostní příležitosti můžeme každou porci polít 1 lžící Gin Tonu a zapálit.

Švestkový koláč s polevou

380 g hladké mouky,100 g moučkového cukru,180 g másla,2 vejce,4 žloutky, ostrouhaná kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů,1 kg švestek nebo slív,kelímek zakysané smetany,sáček vanilinového cukru, lžička škrobové moučky špetka soli

Na vál dáme mouku uděláme do ní důlek a do něj vložíme krájené máslo, 1 vejce, 2 žloutky, cukr moučkový i sůl i polovinu ostrouhané citrónové kůry. Všechny suroviny zpracujeme v hladké, nelepivé těsto a pak jej necháme v chladném prostředí 1 hodinu odpočinout.Švestky omyjeme, podélně rozkrojíme a vypeckujeme. Odležené těsto rozdělíme - ze 2/3 vytvarujeme (vyválíme) dno koláčové formy o průměru cca 30 cm,z 1/3 vytvarujeme váleček a z něj okraj koláče který pevně přimáčkneme ke dnu.Na takto upravené těsto rozložíme upravené švestky a ty zalijeme polevou. Tu si připravíme velmi jednoduše a to rozmícháním zbývajícího vejce se 2 žloutky, zbývajícím i vanilinovým cukrem,kůrou, škrobem, smetanou. Koláč pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Švestkový koláč s polevou výborně doplní šlehačka s vanilkovou příchutí.

Palačinky dobre pohody

0,5 l mléka,200 g mouky hladké,vejce,2 kávové lžičky cukru, sůl
Všechny suroviny prošleháme, až vznikne stejnorodé a tekuté těsto. Takto upravené těsto naléváme na tukem vymazanou rozpálenou pánev a po obou stranách prudce opečeme (při použití pánve typu Sale můžeme palačinky smažit bez použití tuku). Správně vyrobené palačinky musí být tenké a upečené do světle hnědé barvy. Na pečení používáme olej, anebo ztužený tuk. Z uvedeného množství vyrobíme 12 ks palačinek.Při přípravě palačinek pro diabetickou dietu stačí pouze do těsta nepřidávat cukr.

Meruňkový koláč

400 g polohrubé mouky,100 g amarantové mouky,sáček droždí Saf-instant,300 ml mléka,50 g moučkového cukru,2 žloutky,700 g meruněk (čerstvé, kompotové), 50 g mandlí,máslo na vymazání plechu

Mouku prosejeme do mísy a uděláme do ní důlek do kterého nasypeme droždí, 1/2 lžičky cukru i asi 100 ml mléka teplého přibližně 30 °C. Vařečkou zapracujeme část mouky až vznikne řídké těsto,které necháme v teplém prostředí asi 20 minut vykynout. Poté přidáme roztok zbývajícího mléka se solí, cukrem 1 žloutky a spolu s máslem vypracujeme hladké, nelepivé těsto. To necháme kynout v teplém prostředí a během tohoto těsto 2x přetužíme-přepracujeme. Hotové těsto na vále vyválíme na velikost plechu a přeneseme na něj. Takto upravené těsto necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Mezitím spaříme,oloupeme a na nudličky nakrájíme mandle. Jednotlivé kousky ovoce poklademe na povrch těsně vedle sebe a zároveň je přitlačíme do těsta. Poté koláč posypeme sekanými mandlemi a popřípadě ještě pocukrujeme. Pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut. Po vychladnutí krájíme na jednotlivé kousky.Meruňkový koláč podáváme ke kávě nebo čaji.

10. července 2012

Špagety se sýrovou omáčkou

500 g špaget,1/21 mléka ,150 ml smetany na šlehání, smetanový sýr, asi 200 g (můžeme jej nahradit taveným sýrem,75 g vlašských ořechů,100 g sušených vypeckovaných švestek,mletý bílý pepř,petrželka na zdobení,sůl 

Špagety uvaříme asi 10 minut v osolené vodě, scedíme a necháme okapat přikryté pokličkou, aby příliš nevychladly.V hrnci, který není náchylný k připalování svaříme mléko se smetanou. Do povařeného mléka opatrně přidáváme drobně krájený sýr a za stálého míchání jej necháme důkladně rozpustit. Na mírném ohni ještě asi 5 minut povaříme. Během vaření stále mícháme, aby se mléko se sýrem nepřipálilo. Za tu dobu si drobně nasekáme vlašské ořechy, stejně jako vypeckované švestky a přidáme do omáčky. Promícháme a omáčku dochutíme solí a pepřem. Okapané špagety rozdělíme na jednotlivé porce, polijeme omáčkou a posypeme sekanou petrželkou.Špagety se sýrovou omáčkou můžeme podávat s dobře vychlazeným ovocným salátem.

Brambory zapečené s tvarohem

500 g brambor,250 g měkkého tvarohu,100 ml mléka, po svazečku pažitky, petržele a kopru,3 mrkve, 500 g eidamu,250 ml zeleninového vývaru,citron,sůl, mletý bílý pepř,kari koření
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Z citrónu vymačkáme šťávu a umícháme ji s mlékem, tvarohem, solí,pepřem a kari kořením. Několik snítek petržele odebereme na zdobení a zbylé zelené koření drobně nasekáme. Očištěnou mrkev a sýr nastrouháme nahrubo.Zelené koření s asi 1/3 mrkve a sýra vmícháme do tvarohu, zbytek dáme do zapékací misky, zalijeme zaleninovým vývarem,poklademe půlkami brambor, přidáme upravený tvaroh a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté zdobíme jednotlivé porce zelenou petrželkou. Brambory zapečené s tvarohem podáváme s hlávkovým salátem.

Cukety s uzeninou

500 g cuket,200 g měkkého salámu (může být i uzené maso,50 g másla,2 lžíce hladké mouky,2 žloutky,250 ml smetany na šlehání, mletý bílý pepř, sůl,lžička kořenící směsi Chop-suey
Cukety oloupeme, nakrájíme na drobné kostky, osolíme a podlijeme vodou. Přidáme polovinu másla a za občasného promíchání dusíme na mírném ohni doměkka.Pak cukety zahustíme moukou a ještě krátce podusíme.Zapékací misku vymažeme zbylým máslem,dáme do ni vrstvu dušených cuket, okořeníme a posypeme na nudličky krájeným salámem nebo uzeným masem.Přikryjeme zbytkem dušené zeleniny a po povrchu zalijeme smetanou s rozkvedlanými žloutky. Vše zapékáme v troubě při teplotě cca 180 °C asi 30 minut.Cukety s uzeninou podáváme s vařenými brambory.

Květákový nákyp s jogurtem

květák,bílý jogurt,300 g vařené uzené krkovičky,200 g balkánského sýra,30 g másla nebo Zlaté Hané, 2 žloutky, mletý bílý pepř, sůl
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě. Když je měkký, zcedíme jej a necháme vychladnout.Po vychladnutí jej promícháme s drobně krájeným uzeným masem a dáme do zapékací misky, kterou jsme vymazali polovinou másla z určeného množství. Jogurt rozšleháme se žloutky, přisypeme strouhaný sýr, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Vzniklou směsí zalijeme květák v misce, pak jej pokapeme zbývajícím máslem a asi půl hodiny zapékáme v předehřáté peci dozlatova. Květákový nákyp s jogurtem podáváme s pečivem, anebo pečenými brambory.

Květák zapékaný se sýrem

700 g květáku,80 g másla,300 ml mléka,60 g tvrdého sýra(eidam), 3 vejce,3 lžíce hladké mouky,velká cibule,mletý muškátový květ, sůl

Dobře očištěný květák vložíme do osolené vody a vaříme téměř doměkka. Vyjmeme jej, necháme na sítku okapat a rozebereme na větší růžičky. Na dvou třetinách másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, květ a za stálého míchání zasmahneme. Pak zalijeme mlékem a odvarem z květáku (asi 100 g). Dobře rozšleháme, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni za občasného zamíchání asi 15 minut (omáčka musí být hustá a hladká).Pekáč vymastíme zbylým máslem, na dno položíme polovinu upraveného květáku, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a na sýr rozprostřeme druhou polovinu květáku. Poté přelijeme omáčkou,posypeme sýrem a dáme do vyhřáté trouby asi na 20 minut zapéci. Nakonec zalejeme mírně osolenými vejci a pečeme dorůžova (asi 15 minut). Zapečený květák krájíme na jednotlivé porce, podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Zajíc na smetaně

zaječí zadek,150 g slaniny,50 g másla,mrkev, petržel,plátek celeru, cibule,lžička kořenící směsi - Divočina,5 zrnek celého pepře,5 zrnek nového koření,bobkový list,1/2 l kyselé smetany,2 lžíce hladké mouky,ocet, sůl
Zaječí zadek pečlivě odblaníme, omyjeme,hustě protáhneme proužky slaniny a osolíme. Na pekáči rozpustíme máslo,přidáme očištěnou i nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a vše orestujeme.Poté přidáme koření i upravené maso a v troubě upečeme po obou stranách do červena. Během pečení maso podléváme horkou vodou, aby se nám zelenina nepřipálila.Když je maso měkké, vyndáme jej a uložíme v teplém prostředí. Zeleninu propasírujeme přes husté síto do hrnce, který není náchylný k připalování a zamícháme mouku. Za stálého míchání uvedeme do varu a asi 5 minut na mírném ohni povaříme. Sundáme z ohně, zamícháme smetanu a omáčku podle vlastní chuti dochutíme.Měkkou zvěřinu rozkrájíme, srovnáme na mísu a trochu polejeme omáčkou. Zbytek omáčky podáváme v omáčníku.Zajíce na smetaně podáváme s houskovými knedlíky.

Slepičí medailonky

vykostěné maso z půl slepice (asi 300 g),250 g vepřového masa, cibule, 2 rohlíky,250 ml mléka,30 g slaniny, vejce,0,5 lžičky muškátového květu,2 lžíce sekané petrželové natě, sůl, olej na smažení
Očištěné, opláchnuté a vykostěné maso ze slepice, vepřové maso i slaninu nakrájíme.Poté spolu s v mléce namočenými rohlíky, cibulí pomeleme na masovém mlýnku. V misce osolíme, okořeníme, přidáme vejce, sekanou petrželovou nať a vše dobře promícháme.Hmotu rozdělíme na 16 dílků a z nich kulaté medailonky. V pánvi rozpálíme olej a na něm maso opečeme do zlatova po obou stranách.Slepičí medailonky podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Kuře za 10 minut

středně velké kuře (asi 1,3 kg),80 g másla anebo Zlaté Hané,2 cibule,5 stroužků česneku,lžička italské kořenící směsi, sůl
Kuře omyjeme, osušíme a rozporcujeme tak, abychom získali ploché díly. Tyto osolíme a zlehka posypeme kořenící směsí. Na vhodné pánvi (nejlépe typu Sale či obdobného typu - dobře vodící teplo) rozpálíme tuk, urovnáme kuře a posypeme je nahrubo krájenou cibulí i krájeným česnekem. Přiklopíme pokličkou a dusíme na prudkém ohni. Přesně za 5 minut opatrně cibuli shrneme,porce obrátíme a cibuli opět dáme na maso. Stejným způsobem dusíme dalších 5 minut. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem.

Kuřecí pochoutka

200 g kuřecích prsíček,20 středních žampionů,cibule,malý hlávkový salát, svazeček čerstvého kerblíku,- 1 lžíce sušeného (možno nahradit zelenou petrželkou),bobkový list,4 kuličky bílého pepře,mletý bílý pepř,200 ml smetany na šlehání,2 kelímky bílého jogurtu - Klasic,citrón, 2 střední mrkve,voda, cukr-sladidlo, sůl
Maso nejdříve omyjeme a osušíme plátěným ubrouskem. Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do vařící vody - 1/4 1 spolu s bobkovým listem, kuličkami celého pepře, solí i masem. Vaříme asi 10 minut,poté maso vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. Zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev nakrájíme nájemné proužky, žampiony na plátky a pokapeme je 2 lžícemi citrónové šťávy. Dále přidáme drobně krájený kerblík, hlávkový salát obereme na jednotlivé listy, většími vyložíme mísu a zbytek nakrájíme na proužky. Jogurt smícháme se smetanou, osolíme, opepříme mletým bílým pepřem a dle chuti osladíme. Takto připravenou zálivkou polijeme směs zeleniny, přidáme na nudličky krájené maso a vše dobře promícháme. Nakonec ještě dochutíme a uložíme do chladničky asi na 1 hodinu uležet. Kuřecí pochoutku podáváme v salátové míse, vyložené listy hlávkového salátu a podáváme s čerstvým bílým pečivem.

Kuře na kari s jogurtem

středně velké kuře2 lžíce oleje,cibule,stroužek česneku, jablko, 50 g loupaných mandlí nebo pistáciových oříšků,malá sklenice meruněk,1/41 bílého vína,2 lžičky kari koření,lžička sušeného feniklu,šťáva z citrónu,lžička mletého zázvoru,250 ml smetany na šlehání,kelímek jogurtu,sůl
Vykuchané kuře omyjeme, osušíme plátěným ubrouskem a rozdělíme na jednotlivé porce. Tyto osolíme a na rozpáleném oleji osmahneme ze všech stran.Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.Jablko oloupeme, odstraníme jádra a pokrájíme na plátky. Česnek jemně rozsekáme. Vše přidáme do tuku ke kuřeti a asi 5 minut smažíme. Poté posypeme kořením, přilijeme bílé víno, smetanu a zlehka promícháme. Vše při mírné teplotě dusíme asi 30 minut (dokud není maso měkké). Pak nádobu sejmeme z ohně a necháme v ní prohřát půlky meruněk. Dochutíme citrónovou šťávou a podle potřeby dosolíme. Krátce před podáváním ozdobíme jednotlivé porce bílým jogurtem a posypeme loupanými mandlemi krájenými na nudličky, anebo pistáciovými oříšky.Kuře na kari s jogurem podáváme s dušenou rýží

Ryby pečené v alobalu

4 porce ryby (pstruh, makrela, tolstobik),100 g másla,4 rajčata, mletý pepř, sůl,alobal
Připravíme si čtyři čtverce alobalu, které vymažeme máslem. Na každý takový čtverec upravíme porci ryby (vykuchaná, očištěná apod.), osolíme, poklademe plátky rajčete a opepříme. Navrch dáme ještě kousek másla a pečlivě zabalíme. Položíme na plech a pečeme v horké troubě. Na talíře klademe zabalené, aby šťáva nevytekla. Ryby pečené v alobalu podáváme s chlebem, anebo vařenými brambory.

Kapr na zakysané smetaně

1 kg kapra (asi polovina) 50 g másla,2 cibule,3 lžička kořenité směsi - španělská rybí,lžíce sladké papriky, 200 ml bílého vína,2 kelímky zakysané smetany,cukr-sladidlo, sůl
Kapra rozdělíme na tři porce a vnitřní strany porcí silně potřeme solí. V zapékací misce pozvolna rozehřejeme máslo,na kterém necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté vložíme do misky osolené porce kapra, přidáme koření i bílé víno a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.Opatrně vyjmeme porce kapra a uložíme je do teplého prostředí. Do horkého rybího vývaru vmícháme zakysanou smetanu a podle vlastní chuti osladíme. Nakonec vložíme zpět jednotlivé porce kapra. Podáváme s vařenými brambory a oblohou z čerstvé zeleniny

Rybí filé s jogurtovou omáčkou

400 g rybího filé (treska aj.),2 lžičky rybí kořenící směsi,100 g pomazánkového másla,2 lžíce sladké smetany,4 lžíce bílého jogurtu,lžička tekuté kořenící směsi - Zaziki,bílý mletý pepř, sůl
Rybí filé osolíme, posypeme kořením a grilujeme doměkka (doba je závislá na použitém zdroji - např. při použití horkovzdušné trouby Bravo 2 x 1 0 minut při teplotě 200 °C).V misce rozmícháme pomazánkové máslo se smetanou, přidáme jogurt, dle chuti osolíme, okořeníme kořením i cukrem a vše dobře promícháme. Hotovou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Rybí filé s jogurovou omáčkou podáváme s opékanými, či vařenými brambory.

Rybí filé se zeleninou

800 g rybího filé (např. treska),šťáva z jednoho citrónu,5 středně velkých brambor,cuketa (asi 250 g),4 středně velké mrkve,200 ml smetany na šlehání, 150 ml mléka,3 lžíce strouhaného sýra,3 vejce,bílý pepř, lžička rybí kořenící směsi, sůl
Oškrabané brambory a mrkev nakrájíme na tenké plátky. Střídavě jimi poklademe dno máslem vymazané zapékací misky,ale uprostřed po její délce necháme prohlubeň,do které vložíme rybí filé zakapané citrónovou šťávou.Pak rozkvedláme 2 vejce se smetanou,mlékem, osolíme, opepříme a ochutíme kořenící směsí. Tímto roztokem zalijeme zeleninu s rybou v misce a zasypeme strouhaným sýrem. Vše dáme do vyhřáté trouby na 25 minut zapéci. Mezitím omyjeme cuketu, rozpůlíme ji a nastrouháme na tenké plátky. Z bílku zbylého vejce ušleháme tuhý sníh, který dáme na posolené filé v misce a na něj poklademe plátky cukety - jako šupiny.Nakonec je potřeme žloutkem a dopékáme ještě asi 20 minut.

Mořská ryba zapečená

800 g mořské ryby,mrkev,petržel,plátek celeru,5 zrnek celého pepře,3 zrnka nového koření,2 lžičky rybí kořenící směsi, cibule, 70 g strouhanky,50 g másla,250 ml sladké smetany,ocet, voda, súl
Rybu zbavenou kůže povaříme asi 10 minut v slabě okyselené i osolené vodě s přidáním krájené kořenové zeleniny, cibule a koření (mimo kořenící směsi). Pak ji vyjmeme, vykostíme a plátky položíme do máslem vymazané zapékací misky.Na polovině másla osmahneme strouhanku a touto posypeme plátky ryby, které jsme již předtím zlehka posypali rybí kořenící směsí. Pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a podlijeme smetanou.V předehřáté troubě prudce zapečeme . Zapečenou mořskou rybu podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

9. července 2012

Zeleninová smetanová omáčka

1/41 kyselé smetany,1/2 l vody,kostka masoxu,50 g másla,300 ml mléka,2 lžíce hladké mouky,200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer),velká cibule,3 lžičky směsi koření Chop-suey,cukr-sladidlo, citrónová šťáva, sál
Cibuli drobně nakrájíme a na zpěněném másle osmahneme. Zeleninu očistíme,nastrouháme na struhadle a přidáme k zpěněné cibuli. Směs osolíme, okořeníme,přilijeme vývar z masoxu a na mírném ohni dusíme až je zelenina měkká.Poté zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a opět za občasného míchání asi 10 minut vaříme (pokud chceme mít omáčku hladkou, tak vše rozmixujeme). Sundáme z ohně, zamícháme rozšlehanou smetanu a omáčku dochutíme - sladidlem a citrónovou šťávou.Omáčku podáváme k vařeným masům,popřípadě s vařenými vejci a houskovými knedlíky.

Houbová smetanová omáčka

1/2 l mléka,200 ml kyselé smetany,1/41 vody,300-400 g čerstvých hub nebo20 g sušených hub,60 g Zlaté Hané,3 lžíce hladké mouky,středně velká cibule,30 g másla,mletý pepř,2 lžičky houbového koření,petrželová nať, sůl
Ze Zlaté Hané a mouky si připravíme jíšku v hrnci, který není nachýlný k připalování.Jíšku zalijeme vodou a mlékem,dobře rozšleháme a na mírném ohni vaříme.Houby očistíme, nakrájíme na plátky(sušené nejlépe den dopředu namočíme do vody) a dusíme na másle, ve kterém jsme před tím osmahli drobně krájenou cibuli. Měkké houby okořeníme,osolíme a přidáme do vařené jíšky. Na mírném ohni za občasného zamíchání ještě asi 5 minut povaříme. Sundáme z ohně a metličkou zamícháme do omáčky smetanu spolu s jemně sekanou petrželovou natí. Omáčku podáváme k bramborovým pokrmům, vařeným masům, popřípadě k těstovinám (nejlépe z amarantové mouky).

Jemná omáčka z kečupu

1/41 sladké smetany,1/41 mléka,150 g zeleniny (mrkev, petržel, celer),velká cibule,lžíce hladké mouky,1/2 l vody,kostka masoxu,100 g kečupu,3 lžičky kořenité směsi italské,citrónová šťáva, cukr-sladidlo, sůl, 50 g másla
Cibuli drobně nakrájíme a přidáme na zpěněné máslo. Za stálého míchání zpěníme,přilejeme vývar z masoxu a strouhanou očištěnou zeleninu. Vše na mírném ohni dusíme tak dlouho, až je zelenina měkká a pak ji rozmixujeme. Do tohoto polotovaru přidáme kečup i mléko rozšlehané s moukou. Poté ještě vaříme asi 10 minut, osolíme, okořeníme a podle vlastní chuti osladíme i okyselíme.Po ukončení varu omáčku zjemníme zamícháním smetany.Tuto omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, k těstovinám a i k sýrovým pokrmům.

Omáčka koprová smetanová

1/2 1 kyselé smetany,1/41 mléka,1/41 vody,70 g hladké mouky,2 lžíce sekaného kopru,cukr-sladidlo, sůl
Kopr omyjeme a drobně nasekáme. Vodu uvedeme do varu v hrnci, který není náchylný k připalování a za stálého míchání přilijeme mléko s rozšlehanou moukou. Osolíme a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Před ukončením varu přidáme sekaný kopr. Po sejmutí z ohně omáčku zjemníme rozšlehanou kyselou smetanou a podle chuti osladíme. Obměna: nahrazením kyselé smetany za mléko uvaříme mléčnou koprovou omáčku. V tom případě ji mírně okyselíme přídavkem octu. Koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory, anebo kynutými knedlíky s vařeným hovězím masem či vařeným vejcem.

Tarator

sředně velká okurka s malými jádry,11 mléka,2 kelímky jogurtu Klasic,1/21 vody,5 stroužků česneku,2 lžíce sekaného čerstvého kopru,lžička bulharské kořenící směsi, 2 lžíce oleje, 8 jader vlašských ořechů,sůl
Okurku omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do mísy. Poté zalijeme mlékem, vodou, přidáme jogurt, česnek utřený se solí a sekané vlašské ořechy.Polévku zamícháme, přidáme kopr, olej i kořenící směs. Tarator podáváme s žitným chlebem.

Polévka rajčatová s jogurtem - studená

500 g čerstvých rajčat,2 kelímky bílého jogurtu Nátur,11 mléka, mletý bílý pepř,lžička bulharské kořenité směsi,nebo kopr či pažitka, sůl
Omytá rajčata rozkrájíme, umixujeme a přes řidší síto procedíme. Poté přidáme jogurt, mléko, koření i sůl a vše opět rozmixujeme. Polévku podáváme studenou,zvlášť v horkých letních dnech a na talířích sypeme sekanou petrželovou natí.

Kopřivová polévka se smetanou

3 hrsti mladých výhonků kopřiv,40 g Zlaté Hané,40 g hladké mouky,1/21 mléka,1/41 smetany na šlehání,1/2 kostky Masoxu, 1/3 l vody,lžička česneku - tekutého koření, 2 stroužky česneku, bílý mletý pepř, sůl
Kopřivy opereme a odebreme nejpěknější lístky na zdobení. Zbytek kopřiv drobně nakrájíme. Ze Zlaté Hané a moukysi připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vychladlým vývarem z masoxu a mlékem. Uvedeme do varu, přidáme krájené kopřivy, česnek, pepř a sůl. Na mírném ohni a za občasného míchání asi 15 minut vaříme. Před ukončením varu přilijeme smetanu a polévku necháme pouze projít varem. Na talíří zdobíme lístky kopřiv.

Polévka z jogurtu se zelím

1/2 l mléka,kelímek jogurtu,50 g másla, velká cibule, 250 g kyselého zelí, 25 g hladké mouky, 2 žloutky, pálivá paprika, pepř, sůl
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme pálivou papriku (dle chuti),překrájené zelí, sůl, pepř a dusíme namírném ohni do měkká. Pak přilijeme mléko s rozšlehanou moukou a opět povaříme.Sejmeme z ohně a zamícháme jogurt s rozšlehanými žloutky.

Papriková smetanová polévka

0,5 l mléka,0,5 l vody,lžička mleté sladké papriky,mletý kmín, kelímek zakysané smetany,sůl
Mléko, vodu, koření a sůl zlehka rozšleháme.Poté uvedeme do varu a při mírném ohni vaříme asi 5 minut. Sejmeme z ohně a zamícháme smetanu. Pokud se vám polévka srazí, tak ji rozmixujte. Podáváme s oloupanými brambory vařenými ve slupce.

Jarní bramborová polévka

0,5 l mléka,11 vody,300 g nových brambor,200 g mladé zeleniny (mrkev, brukev, hrášek apod.),50 g Zlaté Hané,kelímek zakysané smetany,sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme do měkká. Zlatou Hanou rozpustíme, přidáme krájenou zeleninu a spolu s mlékem dusíme na mírném ohni tak dlouho, až je zelenina měkká. Přidáme do uvařených brambor, sundáme z ohně a zahustíme smetanou i dosolíme.

Polévka z kyselého zelí

250 g kyselého zelí,1/2 l mléka,1/4 l smetany,100 g slaniny, cibule, 2 lžíce hladké mouky,1l vody,lžíce polévkového koření,bílý pepř, mletý kmín, sůl, 3 lístky bobkového koření, 2 brambory
Zelí, krájené brambory, sůl, vodu a koření uvaříme do měkká. Slaninu drobně nakrájíme a na mírném ohni usmažíme,poté přidáme krájenou cibuli i mouku.Ještě restujeme do světle hnědé barvy, pak zalijeme mlékem a přidáme do vařeného zelí. Nakonec polévku zjemníme přidáním smetany a krátce na mírném ohni dovaříme.

Zelinka-polévka

1/2 l mléka,11 vody,70 g másla,2 lžíce hladké mouky,2 vejce,200 ml sladké smetany, hrstka listů čerstvého špenátu, několik listů hlávkového salátu, petrželová nať,hrstka mladých lístků šťovíku, pažitka, bazalka, sůl
Z poloviny másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 1/2 1 vody, rozšleháme a 10 minut povaříme. Druhou polovinu másla rozpustíme, přidáme přebrané, omyté, najemno nasekané listy jarních bylinek a krátce osmahneme. Pak zalijeme zbytkem vody,osolíme a přidáme do vařené jíšky. Ještě krátce povaříme na mírném ohni. Za stálého míchání zjemníme polévku smetanou, necháme přejít varem a nakonec do ní vlijeme rozkvedlané vejce.

Syrovátková polévka od naši babičky

400 g brambor,1/2 l syrovátky,1/41 mléka,11 vody,50 g másla,50 g hladké mouky,2 žloutky,mletý kmín, kopr, sůl
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky,vsypeme do vody, přidáme sůl,kmín a vaříme do měkká. Z tuku a mouky usmažíme světlou jíšku, tu rozředíme čerstvou syrovátkou a přilijeme do vařených brambor. Polévku povaříme a před dokončením varu ji zalejeme mlékem s rozkvedlanými žloutky. Nakonec okořeníme drobně krájeným koprem.V době hub můžeme přidat do hotové polévky krájené a dušené houby. V tomto případě ji pak kořeníme sekanou petrželovou natí.

Jogurtová miska

větší paprikový lusk,250 g rajčat,0,5 salátové okurky,400 g bílého jogurtu Klasic, cibule, svazeček kopru, 125 ml smetany na šlehání, 3 lžičky tekutého koření Asia hot, sladká mletá paprika, sůl
Paprikový lusk omyjeme, očistíme -zbavíme jadřince a pokrájíme. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Okurku rovněž oloupeme a pokrájíme,Vše v mixéru umixujeme, přidáme jogurt,koření i sůl a opět umixujeme. Uložíme do chladničky vychladit a poté zamícháme drobně krájený kopr. Rozdělíme na jednotlivé porce, ty ozdobíme pevně vyšlehanou smetanou a poprášíme sladkou mletou paprikou.Jogurtovou misku podáváme s banketním pečivem.

Hroznový koktail se sýrem

250 g eidamu, anebo i Kamadet,100 g Nivy,hlávka salátu,150 g zeleného a 150 g modrého hroznového vína,3 lžíce oleje, chemicky neošetřený pomeranč,2 lžíce lihového octa,mletý bílý pepř,sůl
Salát očistíme, opereme a rozebereme na jednotlivé listy, které natrháme na menší kousky. Vinné hrozny opereme, rozpůlíme a vybereme z nich jadérka. Pak pokrájíme sýr na drobné kostičky. Všechny upravené přísady dáme do mísy a opatrně smícháme.Poté v horké vodě omyjeme pomeranč a nájemném struhadle ostrouháme kůru. Pak jej rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu, kterou smícháme s octem. Nálev osolíme a opepříme. Nakonec po kapkách pomalu vešleháme olej a přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče. Salát v míse přelijeme zálivkou, vše dobře promícháme a uložíme do chladničky uležet.Hroznový koktail se sýrem servírujeme v koktailových sklenicích s banketním pečivem.

Smažený Hermelín s banánem

2 Hermelíny,8 plátků prorostlé anglické slaniny,80 g loupaných hoblovaných mandlí,banán,8 listů hlávkového salátu,vejce,kari koření,hladká mouka na obalení,tuk na smažení
Sýr nakrájíme na čtvrtky, obalíme v mouce, protáhneme v rozšlehaném vejci a obalíme v hoblovaných mandlích.Banán oloupeme, nakrájíme na 8 kousků,každý kousek obalíme slaninou a párátkem připíchneme ke čtvrtce upraveného sýra. Tuk rozpálíme a postupně smažíme takto upravený sýr. Poté klademe na oprané, osušené listy salátu a nakonec zlehka posypeme kari kořením.Smažený Hermelín s banánem podáváme teplý s banketním pečivem.

Šunkové závitky s křenovou pěnou

250 g šunky,250 g měkkého tvarohu,100 ml smetany na šlehání (mléka),2 lžíce strouhaného křenu,sůl
V misce rozšleháme tvaroh, přilijeme smetanu (mléko) a ušleháme do tuhé pěny. Omytý křen očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Takto upravený přidáme do pěny, osolíme a dobře promícháme.Hotovou pěnu dáme do sáčku s trubičkou a plníme jednotlivé plátky.



Sýrové kornoutky

100 g plátkového sýra Madeland,150 g pomazánkového másla, 50 g drceného lososa,lžíce citrónové šťávy, kostky kompotového ananasu
Drcený losos jemně nasekáme a smícháme s pomazánkovým máslem. Přidáme citrónovou šťávu a vše vyšleháme v jemnou pěnu. Plátky sýra svineme do kornoutků, upevníme ozdobnými jehlami na závitky a poté plníme jednotlivé sáčkem s řezanou trubičkou.Každý kornoutek zdobíme okapanými kostkami ananasu.

Sýrové dezerty

200 g plátkového sýra nejlépe Madeland ,100 g pomazánkového másla,50 g másla,lžička sardelové pasty, sůl
Obě másla necháme změknout, osolíme,přidáme pastu a vše vyšleháme v hladký krém. Na pracovní desku stolu rozložíme, vedle sebe dva plátky sýra, potřeme je,vyšlehaným krémem, na ně položíme,plátky šunky a opět potřeme krémem.V kladení vrstev pokračujeme tak, aby na,horní straně zůstal sýr. Poté hranicky,mírně zatížíme a dáme do chladničky,ztuhnout. Po dokonalém ztuhnutí krájíme,na trojúhelníčky, anebo čtverečky.
Sýrové dezerty ozdobně urovnáme na,plochý skleněný tác.

8. července 2012

Žampionová omáčka se smetanou

30 dkg žampionů, sůl, kostka masoxu nebo houbového bujonu, 2 dl šlehačky, špetka mletého kmínu, 2 dl zakysané smetany, lžíce polohrubé mouky

Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a povaříme je s přidáním mletého kmínu a bujónové kostky v malém množství vody. Houby občas promícháme a podle potřeby podlijeme trochou vody nebo vývaru. Když jsou houby měkké, zahustíme je lžící mouky, kterou rozmícháme v malém množství studené vody a za stálého míchání přidáme i sladkou a kysanou smetanu. Při mírné teplotě povaříme. Dochutíme solí, špetkou mletého pepře a citronovou šťávou.

Zeleninová omáčka domáci pani

200 g zeleniny, 40 g másla, 30 g mouky, 0,5 vody nebo vývaru, sůl,čerstvá petrželka nebo šmnitlík, žloutek

Očištěnou zeleninu opereme, pokrájíme na drobné kousky. Dřevnaté části dáme vyvařit spolu s vývarem z kosti nebo masoxu, měkké na rozpušťeném másle dusíme. Podušenou zeleninu zaprášíme moukou,necháme ji zpěnit a přiléváme po částech vývar. Dostatečně rozředěnou omáčku necháme vařit, až je zelenina měkká. Hotovou omáčku zjemníme žloutkem, který rozmícháme v trošce vychladlé omáčky. Tuto omáčku připravujeme především z celeru, chřestu, pórku nebo z míchané zeleniny.

Šípková omáčka po domácku

40 g másla, 30 g mouky, 2 lžíce šípkové zavařeniny, z 0,5 citronu šťava,na špičku nože strouhané citonové kůry, 0,25 l vody, 0,5 dl bílého vína,sůl
Na rozpuštěném másle zpěníme mouku, přidáme šípkovou zavařeninu,dobře ji promícháme a omáčku rozvaříme vínem a vodou. Mírně ji osolíme, okyselíme citronem a podáváme nejlépe s knedlíkem a ze zvěřinou.

Svíčková omáčka

40 g rostlinného oleje, 20 g petržele, 20 g mrkve, 30 g celeru, 30 g cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, citronová šťáva, malý kousek bobkového listu, 30 g mouky
Na tuku podusíme do pěkně zlatavé barvičky na plátky pokrájenou syrovou zeleninu, přidáme cibuli a smažíme, až počíná ružovět. Potom ji zasypeme moukou, a když se opraží, přidáme koření, cukr a rozvaříme ji vývarem z kostí, Omáčku pocedíme, až je zelenina měkká. Přecedíme ji, zeleninu pomixujeme a omáčku okyselíme jak kdo má rád.

Smetanová omáčka

jiška :  45 g mouky 40 g tuku, vývar z kostí, sůl, 0,5 sladké smetany, 30 g mouky, 1 0,5 dl smetany na rozkvedlání mouky, můžeme i mandle, jak kdo má rád
Smetanu nebo mléko přivedeme k varu. V 1 0,5 dl smetany dobře rozkvedláme mouku, za stálého míchání jí přilijeme do vařící smetany a necháme 5-10 minut povařit na mírném ohni. Na prudkém žáru by se lehce připálila. Hotovou omáčku mírně osolíme, zamícháme do ní spařené mandle, které najmeno nakrájíme na nudličky.Tato omáčka je výborná k těstovinám ke knedlíku a nokám.

Sladká povidlová omáčka

25 dkg povidel, 10 dkg cukru, 1/4 l vody, lžička solamylu, lžička rumu, citron, skořice
Na povidla nalijeme vodu, přidáme cukr, kousek skořice, citronovou kůru, trochu citronové šťávy a povidla rozvaříme. Solamyl rozmícháme v trošce studené vody, přilijeme jej k omáčce a necháme přejít varem. Do hotové omáčky můžeme přidat trošku rumu. Omáčkou přeléváme kynuté knedlíky, tvarohové knedlíky nebo krupicové knedlíky.

Rychlá omáčka z taveného sýra

lžíce hotové jišky třeba Knoor, 100 ml vody, 3 tevené sýry, špetka soli
V hrnci přivedeme do varu vodu. Do té pak dáme jišku a povaříme do zhoustnutí. Za pomocí metličky mícháme dokud nebude omáčka hladká.Pak hned dáme sýry a mícháme na mírném ohni a hned podáváme na těstoviny. Můžete přidat petrželku nebo nakostičky šunku.

Roštěná omáčka

80 dkg hovězí roštěné, olej, 3 menší cibule, 1 l vývaru z hovězího bujónu, 3 lžíce mouky, 5 lžic plnotučné hořčice, sůl, pepř, kmín

Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky ( 1cm ) a mírně naklepeme. Osolíme, opepříme a pomažeme každý kousek hořčicí (pouze z vrchní části ). Na oleji zpěníme cibulku, přidáme lžičku kmínu,vložíme maso hořčicí navrch, zprudka opečeme, maso otočíme a opečeme i ze strany, kde jsme natřeli hořčici. Zalijeme částí vývaru a dusíme asi 40 minut za stálého podlévání vývarem. Měkké maso vyndáme a do výpeku přilijeme zbytek vývaru. Přivedeme k varu. V 1 dl vody rozmícháme mouku a za stálého míchání zahustíme. Maso vložíme zpět do omáčky a vaříme ještě 5 minut.

Hovězí maso s rajskou omáčkou

1 kg hovězího zadního, 2 malé rajské protlaky, 1 dl kečupu, cibule, kostka hovězího bujónu, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 5 lžic oleje, 5 lžic mouky
Maso omyjeme a vložíme do studené vody, přidáme omytý bobkový list, nové koření, pepř a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 a 1/2 hodiny. Měkké maso zabalíme do alobalu. Do hrnce nalijeme olej, přidáme jemně nasekanou cibulku, mouku a osmahneme ji dorůžova. Zalijeme vývarem z masa. Přivedeme k varu, přidáme rajské protlaky, kečup a povaříme asi 10 minut. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s rajskou omáčkou.

Rajská omáčka od maminy

2 až 3 rajčatové protlaky, cibule, trocha sádla na dušení, lžíce cukru,5 kuliček nového koření, bobkový list, 3 kuličky pepře, sůl, mouku na jišku
Rozkrájíme cibuli a dáme dusit na trošku sádla, potom přidáme rajské protlaky, cukr, nové koření, pepř, bobkový list sůl a trošku vody a dusíme. Když všechnu vodu vysmahneme, dáme jišku, necháme nějakou dobu povařit, potom prolisujeme a můžeme podávat.

Povoznický guláš

20 dkg hub, 30 dkg vepřového masa, 6 dkg sádla, 2 cibule, mrkev, petržel, 1/4 celeru, 2 stroužky česneku, majoránka, sladká i pálivá mletá paprika, sůl, pepř
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky a částečně podusíme. Potom přidáme nakrájené houby,všechno koření, utřený česnek, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, osolíme a dusíme doměkka. Příloha:chléb, rohlíky.

Pažitková omáčka

jiška : 50 g mouky, 4 lžíce tuku, 0,5 l vývaru a trocha soli a pepř, a najemno nakrájená pažitka
Uděláme nejprve jišku kde rozehřejeme tuk a pak pomalu přidáváme mouku a nakonec zalíváme vývarem po troškách, aby se neudělaly hrudky.Pažitku přebereme, opereme pod tekoucí vodou, jemně ji usekáme a přidáme do hotové světlé zahuštěné omáčky 2 polévkové lžíce a nebo jak kdo má rád. K této omáčce je výborné kuřecí maso na prudko. http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/06/pazitkova/

Papriková omáčka se smetanou

5 dkg slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl kysané smetany, 3/4 l vývaru (i z masoxu), 2 stroužky česneku, 2 cibule, kmín, majoránka, pepř, sůl
V kastrolu rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a krátce zamícháme.Mírně podlijeme a přidáme koření a sůl. Podléváme vždy, když se tuk odděluje od šťávy. Když je cibule rozdušená, podlijeme vývarem a zahustíme kysanou smetanou rozmíchanou s moukou. Ještě chvíli povaříme a podáváme s masem z polévky, uzeninami, vařenou zeleninou a pod. Příloha: noky, těstoviny.

Omáčka játrová

20 g sádla, 2 cibule, 150 g jater, kmín, pepř, majoránka, sůl
jiška : 4 lžíce sádla, 30 g mouky
Na tuku zpěníme cibulku, přidáme na drobné kousky nakrájená játra,okořeníme kmínem, špetkou majoránky a pepřem. Játra opečeme,podlijeme vývarem pro lepší chuť, pokud nemáme tak jen vodou a dusíme 10 min. Pak je umeleme na msovém strojku nebo je dáme do robota. Z tuku a mouky připravíme jišku, rozvaříme ji vývarem předem připraveným se zeleniny nebo bujonu, přidáme rozemletá játra a omáčku prohřejeme. K této omáčce podáváme rýži, knedlu i vařený brambor.

Okurková omáčka od tetičky

jiška : 40 g mouky, 3 lžíce tuku nejpépe sádlo, 0,5 l vývaru, sůl, 2-4 kyselé okurky, 10 g cukru
Nejdřív musíme udělat jišku a to tak, že rozpustíme tuk a pak pomalu přidáváme mouku, až se nám udělá taková hustá kaše a potom přidáváme též pomalu vývar a trochu soli. Potom přidáme dle chuti nakrájenou na jemno okurku kyselou a dosladíme, jak kdo má rád.

Kotlíkový guláš dle řeznika

1/4 kg hovězího masa, 3 cibule, 3 lžíce oleje, 5 zelených paprik, 5 rajčat, 4 vejce, 150 g strouhaného sýra, sůl, pepř
Maso nakrájíme na kostky a osolíme. V kastrůlku osmahneme na oleji pokrájenou cibuli, přidáme maso a dusíme do poloměkka. Pak přidáme pokrájené očištěné papriky, na plátky krájená rajčata, uzavřeme a dodusíme do měkka. Pak na povrch nalijeme rozklotktaná vejce,přiložíme víko a když jsou vejce sklovitá, posypeme navrch sýrem a dodusíme. Podáváme s těstovinama.

Křenová omáčka

jiška : 4 lžíce mouky, 4 lžíce tuku, vývar, sůl, čerstvý nastrouhaný křen
Napřed utvoříme světlou jišku rozpálíme tuk , na který pomalu sypeme mouku a nakonec po malých dávkách dáváme vývar. Potom křen omyjeme, oškrábeme a ustrouháme. Přidáme jej do hotové, světlé zahuštěné omáčky. S nastrouhaným křenem pracujeme rychle, abychom si zachovali pěkně světlou barvu. K omáčce podáváme houskový knedlík a dušené maso.

Koprová omáčka dle naších babiček

3,5 dl sladké smetany nebo mléka, 30 g hl. mouky,  0,5 dl kyselé smetany, kávová lžička cukru, lžíce usekaného kopru, sůl, ocet, žloutek nebo 2 vejce a 10 g másla

Kyselou smetanu nebo mléko přivedeme do varu V 1,5 dl smetany dobře promícháme rozkvedlanou mouku, za stálého míchání ji přilijeme do vařící smetany a necháme vařit 5-10 min na mírném ohni povařit. Omáčku zjemníme tím, že žloutek rozmícháme v trošce oddělané omáčky a pak vlijeme do hotové omáčky a chviličku povaříme. Pak ještě jak kdo má rád můžeme přidat uvařené vejce na hniličku nebo na tvrdo.Příloha je k této moc dobré omáčce doporučovaná knedla, vařený brambor. Nakonec se přidává kopr čerstvý nebo sterilovaný podle toho co je zrovna dostupné.

Kmínová omáčka

30 g mouky, 30 g tuku, 0,5 l vody nebo vývaru, sůl, půl kávové lžičky kmínu, pepř, petrželka čerstvá, malý stroužek česneku.
Nejprve se vytvoří jiška tuk rozehřejeme pak postupně přidáváme mouku až se nám udělá hustá hmota a pak pomalinku přidáváme vývar nebo vodu.Pak přidáme kmín a před koncem dáme trošku česneku utřený se solí, a jemně nasekanou petrželkou na dochucení.

Kari omáčka na těstoviny

2 lžíce másla, větší nebo 2 menší cibule, 50 dkg žampionů, 20 dkg šunky (nebo salámu), 0,5 l smetany, 2 lžičky kari koření, sůl, lžíce Solamylu

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony (mohou být i sterilované) a přidáme na kostky nakrájenou šunku. Krátce podusíme, přidáme kari koření, sůl (podle chuti), zalijeme smetanou a zahustíme podle potřeby solamylem rozmíchaným v trošce vody. Ještě asi 5 minut povaříme a omáčkou poléváme uvařené těstoviny( spirály, kolínka, špagety...).

Houbová omáčka

základní omáčka, 150 – 200 g hub nebo 100 g sušených hub jaké to záleží na vaší chuti, 30 g cibule, 10 g másla, lžička kmínu, petržel

Čerstvé houby opereme, dobře očistíme, nakrájíme na drobné kousky.Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, kmín a dusíme do měkka.Měkké houby přidáme do omáčky a ještě povaříme. Do hotové omáčky přidáme usekanou čerstvou petrželku.Jak udělat základní omáčku: 30 g mouky, 30 g tuku, 0,5 vody nebo vývaru z kostí, sůl. Mouku dáme na rozpuštěný tuk a opražíme ji do světle růžova. Postupně ji rozvaříme, až je hladká, osolíme ji a vaříme 20 minut.

Holandská omáčka

jiška : trocha mouky, olej, vývar z kostí nebo bujon, 6 žloutlů, 1 dl vína nebo vývaru, sůl, citronová šťáva, 150 g másla

Žloutky dobře oddělíme do bílků, dáme je do kastrůlku nebo menšího hrnečku, přidáme tekutiny, sůl, přísady a přichuti a za stálého šlehání nahříváme ve vodní lázni, až omáčka zhoustne. Nakonec za stálého šlehání pomalu přimícháváme rozpuštěné máslo. Zahříváme jen zvolna,při prudkém varu omáčka snadno srazí.

Fazolová omáčka

1 kg fazolí, cibule, mouka na zaprášení, sůl, trocha mléka nebo smetany asi 100 ml, kopr, trochu octa nebo citr. šťávy
Fazole opereme a nakrájíme na šikmé kousky. Do kastrola si připravíme cibuli kterou usmažíme a zasypeme moukou a poté zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme fazole, osolíme a dusíme do měkka. Potom zalijeme mlékem nebo smetanou. Nakonec dáme kopr, trochu octa. Podáváme s bramborem nebo s těstovinama.

Dušená mrkev

1 kg mrkve, cibule, trocha mouky, trocha cukru,sůl
Nastrouháme mrkev, ale před tím ji očistíme. V kastrolku dáme usmažit cibuli a pak na to dáe nastrouhanou mrkev, chvíli dusíme, pak zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a když je měkká zaprášíme moukou. Před koncem dáme trochu cukru a necháme ještě povařit. výborné je k tomu vařené hovězí maso nebo vepřové.

Cibulová omáčka

4 cibule, 2 lžíce másla, lžíce hladké mouky, 0,5 l masového nebo zeleninového vývaru, několik kapek polévkového koření nebo podravky,žloutek, jablko, šťáva z 0,5 citronu
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme ji dozlatova na másle. Zaprášíme moukou, znovu osmahneme, za stálého míchání zředíme studeným vývarem, našleháme a při mírné teplotě povaříme.Omáčku pak rozmixujeme, osolíme, ochutíme kořením a žloutkem rozmíchaným v šálku vody nebo vývaru. Oloupané jablko velmi jemně nastrouháme, promícháme s citronovou šťávou a vmícháme do omáčky.Pozn: můžeme přidat i jednu menší nastrouhanou mrkev, omáčka má pak lepší barvu. Podáváme s vařeným masem, uzeninou nebo i natvrdo vařeným vajíčkem a knedlíky.