30. července 2016

Slepice po balkánsku

1 slepice,100 g anglické slaniny,1 cibule,4 stroužky česneku,6 rajčat,1 paprika,1 malá konzerva rajčatového protlaku,sůl,pepř,oregano
Rozškvaříme anglickou slaninu, vložíme nakrájenou cibuli a mírně opečeme. Přidáme rajčatový protlak, česnek a touto směsí přelijeme ochucené porce slepice. Podlijeme vodou, vložíme rajčata, papriku a pečeme. Podáváme se šťouchanými bramborami.

Slepice na víně se žampióny

1 slepice,150 g anglické slaniny,1 cibule,300 ml červeného vína,6 žampiónů, hladká mouka,bobkový list,tymián,celerová nať,pórek,sůl,olej
 
Nakrájenou slaninu rozškvaříme a přidáme nakrájenou cibuli. Mírně opečeme, vložíme naporcovanou, osolenou slepici, opečeme a přidáme bylinky. Podlijeme vínem, trochou vody a dáme dusit. Hotové porce vyjmeme a šťávu zahustíme. Zalijeme vodou a krátce provaříme. Hotovou omáčku procedíme. Nakrájené žampióny podusíme, vložíme do omáčky a provaříme. Jednotlivé kousky slepice přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.

Kuřecí prsa s cibulovou omáčkou

kuřecí prsa,sůl, pepř,koření na gyros,olej
Cibulová omáčka: 4 větší cibule,¼ l hovězího bujónu,sůl,pepř,koření na gyros,česnek, sladkokyselé houby,hl. mouka,¼ hrnku vody
Kuřecí zlehka poklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran posypeme kořením na gyros. Pečeme na pánvi.Na kolečka nakrájenou cibulku osmahneme do sklovata, přidáme trochu vody, hovězí bujón, česnek, pepř, koření na gyros, sladkokyselé houby. Vaříme 5 min. Směs zahustíme hl. moukou a osolíme. Podáváme s hranolky.

Kuřecí roláda se šťouchanými brambory s mladou cibulkou

1 větší kuře,4 plátky šunky,100 g sýru Niva,sterilizovaná kukuřice,žampióny,1 červená kapie,sůl, mletý pepř,hořčice, olej, máslo a omeletu ze dvou vajec
Vykostěné kuře posolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na maso rozložíme vaječnou omeletu, plátky šunky a sýr niva nakrájený na nudličky, kukuřici, žampióny a kapii. Vše stočíme do rolády a provázkem utáhneme. Vložíme do pekáče a zalijeme lehce olejem, přidáme máslo. Pečeme v troubě při 220 stupních.Podáváme se šťouchanými brambory s mladou cibulkou.

Kuřecí čtvrtky s ananasovou salsou

4 kuřecí čtvrtky (pokud možno Bio),citrón,olivový olej,200 ml ostrého kečupu,100 ml medu,50 ml rumu,2 sušené chilli papričky,1 ananasový kompot,lžíce koriandrové natě,limetka,lžíce cukru,lžička strouhaného zázvoru,pepř
Smícháme med, kečup, rum a chilli papričky. Kuřecí čtvrtky potřeme citrónovou šťávou a vložíme do pekáče vymaštěného olivovým olejem. Kuře potřeme trochou kečupové směsi a pečeme asi 50 minut. Každých 10 minut potíráme směsí z kečupu.
Salsu připravíme z drceného ananasu, který promícháme s koriandrem, šťávou z limetky, zázvorem, cukrem a pepřem. Upečené kuřecí čtvrtky obložíme ananasovou salsou.Podáváme s pyré z černých fazolí.

Kuře v jogurtu

1 celé kuře,1 bílý jogurt,1 lžička soli,1 lžička pepře,1 lžička sladké papriky,1 lžička pálivé papriky,1 lžička mletého kari koření,2 sáčky předvařené rýže
Do misky dáme bílý jogurt, přidáme všechny ingredience, promícháme. Kašičkou potřeme omyté kuře, na stehnech lehce nakrojíme, aby se kašička lépe vstřebala. Takto připravené kuře necháme několik hodin až den uležet. Uležené kuře položíme na pekáč s trochou oleje, přidáme malé množství vody, kousek másla a v troubě obvyklým způsobem upečeme. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo rýží.

Přírodní kuřecí řízek se slovenským salátem

4 vykostěné kuřecí řízky,koření Argentina gril,koření na steak,brambory (pro 4 osoby),rostlinný olej,vinný ocet,sůl
Naklepané řízky posypeme kořením Argentina, zakápneme olejem, dáme do misky, přiklopíme a cca 3 hodiny je necháme odležet v lednici. Pak je opečeme. Mezitím uvaříme ve slupce brambory, necháme vychladnout, oloupeme, studené je nakrájíme na kolečka. Zvlášť do kastrůlku dáme trošku vody, ocet, olej a sůl. Necháme přejít varem. Touto směsí brambory polijeme, promícháme, dochutíme a s hotovými řízečky podáváme.

Kuřecí omelety

500 g kuřecích prsou,3 vejce,chilli,3 lžíce škrobové moučky,2 lžičky soli,1 lžička grilovacího koření,1 lžička sojové omáčky,pórek, brambory
Z vajec, škrobové moučky a koření vyšleháme marinádu do které naložíme nakrájené maso a nasekaný pórek. Necháme uležet několik hodin, nejlépe do druhého dne. Naloženou směs pak pečeme na pánvi ve tvaru malých omeletek. Podáváme s bramborovou kaší.

Kuřecí prsa v medové omáčce

4 kuřecí prsa bez kůže,2 mrkve,1 velká cibule,kousek cukety,šťáva z pomeranče, šťáva z citrónu, med, hořčice, česnek, kořen zázvoru, sůl, pepř, olej
Osolené kuřecí prsa osmažíme na pánvi, orestujeme pokrájenou mrkev, cibuli a cuketu, vložíme do malého pekáčku a maso zalijeme předem připravenou zálivkou ze šťávy pomerančů, citrónů, medu, hořčice, česneku, kořenového zázvoru a pepře. Celé necháme zapéct v troubě.

Kuřecí prsa na pivu

4 kuřecí prsa, černé pivo,hrubá kremžská hořčice,máslo,ostrý kečup,sojová omáčka,smetana,sůl,pepř,hladká mouka,příloha chléb
 
Kuřecí prsa rozkrojíme podélně a jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Připravené maso zprudka osmažíme, stejně jako klasický řízek dozlatova. Připravíme přeliv – černé pivo nalijeme do rendlíku, přidáme kousek másla, ohřejeme, přivedeme k varu, přidáme lžičku hořčice, lžíci kečupu, trochu sojové omáčky a smetanu, znovu celé uvedeme do varu, když se začne jemně vařit, sundáme z plotny. Kuřecí řízečky nandáme na talíř, pivním přelivem je přelijeme a podáváme s chlebem.

Kuře v rýži se zeleninovým salátem

kuře,400 g rýže,sůl,máslo
zeleninový salát: hlávkové zelí červené,brusinkový kompot,ocet,olivový olej,jablka,cukr,sůl,kmín,vlašské ořechy
Naporcované a osolené kuře vložíme do pekáče,zasypeme rýží, podlijeme vodou a pečeme. Pečeme až do změknutí rýže. Podáváme se zeleninovým salátem.Veškeré jemně pokrájené suroviny se smíchají a salát ze zalije octem a olejem. Necháme uležet přes noc.

Slanáče z kuřecích prsiček

větší kousky libové anglické slaniny – plátky,kuřecí prsa,olej,gyrosové koření,čerstvá zeleninu na oblohu
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, okořeníme, zalijeme olejem, promícháme a necháme den předem uležet. Potom každý kousek kuřecího masa zabalíme do plátu libové anglické slaniny. Takto připravený pokrm přendáme do skleněného pekáče, dáme do trouby a pečeme. Doba pečení, dle odhadu. Mezitím nazdobíme talíře zeleninovou oblohou, přidáme opečené kuřecí maso ve slanině a podáváme.

Kuřecí řízek se sýrem a kečupem

750 g kuřecích řízků,50 g kečupu,100 g plátkového sýra,50 g hladké mouky,2 vejce,100 g strouhanky,50 g strouhaného sýra,sůl,olej
Řízky naklepeme, potřeme kečupem, poklademe plátkovým sýrem, přehneme, okraje sklepneme nebo sepneme párátkem a osolíme. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance promíchané se strouhaným sýrem. Smažíme zvolna dozlatova.

Kuře po Brněnsku

1 celé kuře,2 hlavy česneku,200 g eidamu,200 g česnekového boku (nebo slaniny),4 jablka,100 g loupaných mandlí,sůl,pepř
Kuře osolíme a potřeme česnekem - i uvnitř. Do vnitřku kuřete dáme nádivku z eidamu a česnekového boku. Vše na kostičky. Zašijeme nebo propíchneme jehlou a v předem vyhřáté troubě kuře cca 1,5 h pečeme. Mezitím připravíme čtyři neloupaná jablka, odstraníme jádřince, do jablk napícháme oloupané mandle a cca 10 minut před koncem pečení je ke kuřeti přidáme. Hotové kuře podáváme s opečeným bramborem.

Kuřecí řízky na pomerančích

4 kuřecí řízky,2 pomeranče,4 stroužky česneku,sojovou omáčku,čerstvou zeleninu jako přílohu,olivový olej
Kuřecí maso zakapeme sojovou omáčkou, dáme na pánev, podlijeme šťávou z pomeranče a po obou stranách opečeme. Ve finále přidáme česnek. Jako přílohu podáváme čerstvě nakrájenou zeleninu.

Cejn Marengo

velký cejn, 300 g rajčat, 150 g žampiónů, 100 g másla, cibule, 1 dcl červeného vína, 20 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, zelená petržel, citrón, sůl
Cejna rozporcujeme, osušíme, obalíme v hladké mouce a pečeme z obou stran na másle s drobně nakrájenou cibulí. Opečené porce vyjmeme, do zbylého základu přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce podusíme, přidáme víno a ještě jen velmi krátce podusíme. Před koncem dušení přidáme nakrájená oloupaná rajčata bez jader, mletý pepř, jemně nakrájený česnek a osolíme. Porce přelijeme omáčkou, na talířích ozdobíme zelenou petrželí a kolečky citrónu. Podáváme s vařenými brambory.

Chalupnická rybí polévka

2 kapří hlavy, jikry, mlíčí, ploutve, 60 g ztuženého tuku, 200 g kořenové zeleniny, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý zázvor, zelená petržel, 2 osmažené žemle, sůl
Části ryb vaříme s česnekem, až jdou kosti od masa. Větší kosti vybereme, maso protlačíme cedníkem, zalijeme částí vývaru, přidáme hrubě nastrouhanou zeleninu, světlou jíšku připravenou z tuku a mouky, rozředěnou vodou a osolíme. Polévku zvolna vaříme, před skončením varu přidáme jikry a mlíčí a krátce povaříme. Hotovou polévku okořeníme zázvorem.

Štika na hřibech

4 porce štiky, 250 g čerstvých hřibů, 1/4 l kyselé smetany, 100 g oleje, 80 g másla, cibule, pažitka, sůl
Porce štiky osolíme, opečeme na rozpáleném oleji. Nakrájené hřiby podusíme na polovině másla, zbylým máslem vymažeme zapékací misku, vložíme do ní porce štiky, přidáme osolené podušené houby, zalijeme smetanou a zapečeme. Podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou.

Štika grilovaná dietní

300 g štiky, 4 plátky citrónu, 20 g másla, zelená petržel, sůl
Porce štiky osolíme a nasucho po obou stranách grilujeme. Měkkou rybu přelijeme máslem, ozdobíme citrónem a petrželí a podáváme s vařenými brambory.

Pikantní úhoř

1 kg úhoře, cibule, 2 hřebíčky, stonek celeru, 2 dcl suchého vína, 1 dcl oleje, 40 g strouhanky, vejce, 2 dcl vody, zelená petrželka, sůl, pepř, citrón
Úhoře stáhneme a nakrájíme asi na 10 cm porce, vložíme do kastrolu, zalijeme vínem a vodou, přidáme usekanou cibuli, hřebíčky, celerovou nať a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Pak rybu vyjmeme, do osoleného vejce přidáme lžíci olivového oleje a ušleháme do pěny. Kousky úhoře namočíme do této pěny a obalíme strouhankou. Pak maso vložíme do vymaštěné grilovací mísy, vložíme do předehřátého grilu a silném ohni grilujeme asi 3 minuty. Nakonec ozdobíme snítkami petržele a kolečky citrónu a podáváme se smaženými brambory a případně rajčatovým salátem.

Candát s hřiby a rajčaty

4 porce candáta po 200 g, olej, 5 větších hřibů, 5 rajčat, lusk zelené papriky, stroužek česneku, kmín, zelená petržel, sůl
Vykostěné porce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji, po opečení dolijeme olej, přidáme na plátky nakrájené houby s kmínem, na nudličky nakrájenou papriku a nakonec v horké vodě spařená, oloupaná rajčata. Do základu vrátíme opečené porce candáta, přidáme jemně nakrájenou zelenou petržel, česnek utřený se solí a vše prohřejeme. Podáváme s vařenými maštěnými brambory.

Silná rybí polévka

rybí hlavy, vnitřnosti, jikry, mlíčí, dvě hrsti hrachu, mrkev, petržel, tuk, mouka, sůl, pepř, polévkové koření
Hrách namočíme, uvaříme do měkka a prolisujeme. Zvlášť uvaříme rybí hlavy, když je maso měkké, obereme je a zbavíme kostí. Mrkev a petržel drobně nakrájíme a osmažíme na tuku. Zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z hlav. Přidáme prolisovaný hrách, maso z rybích hlav, sůl, pepř a dobře povaříme. Ke konci varu přidáme jikry a mlíčí a vaříme ještě 10 minut. Okořeníme polévkovým kořením a zelenou petrželkou a podáváme s osmaženou žemlí.

Jelec nadívaný zeleninou

jelci, rajčata, cibule, paprika, slanina, česnek, sůl, máslo
Rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, papriku a slaninu na nudličky. Na prkénku rozetřeme česnek se solí. Jelce vymažeme zevnitř solí a česnekem a vložíme do něj směs rajčat, cibule, paprik a slaniny. Potom jelce ovážeme nití a po obou stranách opečeme na rozpáleném másle. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Jihočeská rybí polévka

100 g celeru, 50 g petržele, 50 g mrkve, 100 g másla, předvařený hrách, kousek celého zázvoru, 20 pepřů, 5 rybích hlav, 500 g rybích vnitřností, máslová jíška, sůl
Zeleninu nastrouháme a prudce osmahneme na másle. Přilijeme 1,5 l vody, přidáme hrst hrachu, koření, cibuli, rybí hlavy a vaříme 30 minut. Polévku přecedíme, zahustíme světlou jíškou, přidáme pokrájené vnitřnosti a ješte 20 minut povaříme.

Polévka z úhoře s rýží

500 g úhoře, 3 stroužky česneku, 250 g rajčat, 2 lžíce oleje, 70 g rýže, sůl
Ze staženého úhoře odstraníme páteř a nakrájíme ho na malé kousky, zalijeme vodou a osolíme, přidáme rýži, česnek utřený se solí, páteř a kůži z úhoře a později nakrájená rajčata. Několik minut vaříme, přidáme olej a vaříme přiklopené tak dlouho, aby rýže změkla. Z hotové polévky vyjmeme páteř a kůži.

Hrachová rybí polévka

1,5 l vody, 50 g odřezků z ryb, hrst hrachu, 50 g másla, 2 lžíce mouky, 100 g kořenové zeleniny, cibule, 2 housky, mletý pepř, majoránka, petrželka, sůl, žemle
Předem namočený hrách uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme ve slané vodě odřezky z ryb, kořenovou zeleninu a cibuli. Měkký hrách prolisujeme, zalijeme vývarem z ryb a zeleniny, zahustíme máslovou jíškou a dobře povaříme, okořeníme majoránkou a pepřem. Do hotové polévky vložíme obrané , usekané maso z rybích odřezků, nakrájené vařené mlíčí nebo jikry a usekanou petrželku. Podáváme s kostičkami osmažené žemle.

Krémová rybí polévka

1,5 l vody, 3/4 kg rybích odřezků, sůl, bobkový list, 3 celé pepře, 3 nová koření, 100 g kořenové zeleniny, 20 g másla a 30 g hladké mouky na jíšku, v mléce namočená žemle, natvrdo vařený žloutek, 1 dcl smetany, petrželka, muškátový květ
Do hrnce dáme vodu, rybí odřezky, koření, sůl, kořenovou zeleninu a půl hodiny vaříme. Vývar scedíme, zahustíme světlou jíškou a provaříme. Maso obereme od kostí, přidáme v mléce namočenou žemli, prolisovaný žloutek a vše umeleme. Tuto kaši vmícháme do polévky, povaříme a zjemníme smetanou, ochutíme květem a petrželkou.

Polévka z ježdíků

1 kg ježdíků, 2 stroužky česneku, cibule, celer, petržel, mrkev, 3 lžíce oleje, 6 rajčat, bobkový list, 2 dcl bílého vína, mletý pepř, zelená petržel, sůl
Ježdíky nakrájíme na kostky, zbavíme kostí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, česnek utřený se solí, bobkový list, nakrájená rajčata, víno olej, mletý pepř a zalijeme vodou. Přiklopené dusíme v troubě asi půl hodiny. Před podáváním odstraníme bobkový list, podle potřeby přidáme trochu vroucí vody, přivedeme k varu, přidáme usekanou zelenou petržel. Podáváme se slaným bílým pečivem nebo česnekovou topinkou.

Sevillská rybí polévka

800 g sladkovodních ryb, cibule, rajče, 50 g pórku, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, bobkový list, špetka citrónové kůry, špetka pomerančové kůry, špetka šafránu, sůl, 1,5 l vody, 200 g tvrdého sýra, makarony
V hrnci rozpálíme olej, na něm osmahneme šafrán, pokrájenou cibuli, rajče, pórek a utřený česnek, přidáme pepř, sůl, rozdrobený bobkový list, pokrájenou rybu a vše vaříme 20 minut. Vývar přecedíme, zavaříme do něj makarony. Na talíře rozdělíme nastrouhaný sýr, horkou polévkou ho zalijeme a ihned podáváme.

Madridská rybí polévka

300 g sladkovodních ryb, 400 g rybích hlav, 1/2 kg rajčat, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 bobkové listy, sůl, pepř, 5 lžic oleje, šťáva z 1 citrónu, 1,5 l vody, petrželka
Hlavy vaříme ve slané vodě asi 20 minut, na rozpáleném oleji osmahneme nastrouhanou cibuli, utřený česnek, nakrájená rajčata, přilijeme procezený vývar z hlav, citrónovou šťávu a na počátku varu do polévky vmícháme kousky pokrájených ryb bez kůže a kostí. Po dalších 20 minutách varu podáváme s usekanou petrželkou.

Dalmátská rybí polévka

1/2 kg sladkovodních ryb, 100 g rajčat, 50 g cibule, 1 dcl bílého vína, 1/2 dcl oleje, 10 zrníček pepře, sůl, 1 l vody, 50 g předvařené rýže
Všechny přísady, mimo rýže, vaříme 20 minut, vývar procedíme, horkou vodou doplníme na 1 litr, zavaříme předvařenou rýži a po 5 minutách přidáme část vykostěného rybího masa, které jsme na polévku vařili.

Ucha s knedlíčky (polévka)

600 g ouklejí, 100 g brambor, 100 g rajčat, lžíce nakrájené cibule, 5 pepřů, 3 nová koření, sůl, 1 l vody, 3 dcl nálevu z okurek, na knedlíčky: 100 g kapřích jiker, 2 lžíce strouhanky, lžíce strouhané cibule, lžíce másla, vejce, sůl, muškátový oříšek, podle potřeby smetana
Oukleje zalijeme studenou vodou, osolíme, okořeníme a vaříme s brambory, rajčaty a cibulí 3/4 hodiny. Vývar procedíme a propasírujeme sítem. Jikry umeleme s cibulí, přidáme ostatní suroviny na knedlíčky a malé knedlíčky vaříme v polévce 5 minut.

Silvestrovský kaviárový salát

štika nebo kapr, sůl, ocet, 150 g kaviáru, 5 citrónů, cukr, olej, cibule, aspik
Rybu udusíme v osolené a okyselené vodě, maso zbavíme kůže a kostí, přidáme kaviár a šťávu z citronů smíchanou v poměru 1 : 1 s olejem. Podle chuti přisladíme. Zdobíme kolečky cibule a aspikem.

Haltorma-recept na rybi pomazanku

500 g pečené, dušené nebo vařené ryby, 1/4 l šlehačky, strouhaný křen, sůl
Maso zbavíme kůže a kostí a umeleme. Přidáme šlehačku, 6 vrchovatých lžíc křenu a špetku soli, promícháme a ihned podáváme s bílým pečivem.

Štěpánská rybí huspenina

1,5 kg sladkovodních ryb, bobkový list, 10 pepřů, 5 nových koření, 2 mrkve, 4 kyselé okurky, 250 g sterilovaného hrášku, sůl, pepř, citrón, cukr, 150 g želatiny
Ve dvou litrech osolené a slabě okyselené vody vaříme, spolu s kořením a mrkvemi, ryby. Po změknutí zbavíme maso kůže a kostí, polovinu umeleme a polovinu pokrájíme. Mrkve také pokrájíme, přidáme nakrájené okurky, hrášek a promícháme s vývarem, který jsme ještě dochutili solí a pepřem, citrónem a cukrem a v němž jsme opatrně (aniž by se vařila) rozpustili želatinu. Necháme ztuhnout ve vhodné formě.

Royal aspik

1 kg kapra nebo štiky, sůl, ocet, pepř,cibule, citrón, 8 dkg želatiny, 5 žloutků, kaviárové máslo
Kapra nebo štiku vaříme v 1 l osolené, okyselené a opepřené vody, přidáme cibuli. Po uvaření zbavíme maso kůže a kostí, umeleme ho, a ještě protřeme přes síto. Vývar procedíme, přichutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a v teplém rozpustíme želatinu, ještě před tuhnutím v něm rozšleháme 5 syrových žloutků. Vléváme do malých forem, po ztuhnutí vyklopíme a zdobíme citrónem a kaviárovým máslem.

Silvestrovské jednohubky s ryb

sladkovodní ryby, olej, zázvor,paprika, 6 stroužků česneku, sůl
Vařené, udušené nebo upečené ryby zbavíme kostí a kůže a umeleme. Na 200 g ryb přidáme 3 lžíce oleje, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky papriky, 6 utřených stroužků česneku s kávovou lžičkou soli. Vše dobře promícháme. Pomazánku natíráme na kolečka bílého pečiva.

Rybí noky

250 g rybího masa, 40 g másla, 1 vejce, strouhanka, sůl, petrželová nať, lžíce smetany
Rybu vykostíme, maso umeleme a promícháme s ostatními přísadami, uděláme malé noky, které použijeme jako zavářku do rybí polévky, nebo je usmažíme a podáváme se zeleným hráškem.

Filipínská rýže s rybou

2 šálky rýže, 4 šálky vody, 300 g vařené vykostěné ryby, 4 hřebíčky, 8 zrn pepře, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 2 banány, citrón, bílý jogurt, lžíce kaparů, sůl
Rybu v osolené vodě pozvolna uvaříme do měkka, vyjmeme, podélně rozřízneme a vykostíme. Rybu nakrájíme na malé kousky, samostatně uvaříme rýži s přídavkem všeho koření. Kapary, ananas a banány drobně pokrájíme, přidáme jogurt a vše lehce promícháme s rybím masem a rýží.

Ukrajinský bolen se zeleninou

4 porce bolena, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 6 lžic oleje, 2 karotky, pastiňák, 3 rajčata, 2 cibule, nakládaná okurka, pórek
Porce zbavíme větších kostí, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na oleji. Cibuli, karotku a pastiňák nahrubo nastrouháme, okurku s rajčaty pokrájíme, přisolíme a na zbývajícím oleji osmahneme. Do zeleniny vložíme rybu, podlijeme horkou vodou a vše asi 15 minut dusíme.

Rybí guláš se sladkovodních ryb

600 g sladkovodních ryb, citrónová šťáva, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 3/4 kg červených a zelených paprik, mletá sladká a špetka pálivé papriky, mletý pepř, sůl, lžička hladké mouky, vývar z masa, pórek
Staženou a vykostěnou rybu rybu nakrájíme na malé kostky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu v chladničce odležet. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme proužky papriky, osmahneme, okořeníme, osolíme, podlijeme vývarem a asi 10 minut podusíme. Přidáme maso, poprášíme hladkou moukou, podlijeme vývarem a podusíme do měkka. Opatrně mícháme. Rozdělíme na porce, posypeme na kolečka nakrájeným pórkem a podáváme s chlebem nebo pečivem.

Filety zo zubáča na beurre blanc

200 g zubáča, 50 g mladej cibule, 50 g mladej mrkvy, 50 g zelených fazuliek, 20 g šalotky, 50 ml bieleho vína, 60 ml 33% smotany, 30 g masla, olej, soš, bylinky na dozdobenie
Zubáča opečieme na oleji z oboch strán a odložíme na teplé miesto. Mrkvu, cibuľu a fazuľky oblanšírujeme, necháme odkvapkať a orestujeme na masle. Šalotku nakrájame najemno a tiež orestujeme na masle. Pridáme víno a zvaríme na polovičný objem. Následne pridáme smotanu, necháme zovrieť a postupne všľaháme ostatné maslo. Dochutíme soľou.

Pohanka se slaninou

300 g pohankových krup, sul, cibuli, 3 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 200 g brynzy, mletý černý pepř, 4 lžíce nasekané řeřichy
Pohanku dukladně propláchneme studenou vodou. Zalijeme ji 450 ml vody, osolíme, přiklopíme a krátce, 3 minuty povaříme. Pak hrnec vložíme pod peřinu a pohanku necháme 30 minut bobtnat. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme nadrobno a česnek prolisujeme. 120 g slaniny nakrájíme na kostičky, zbylou na plátky. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vyškvaříme na něm kostičky slaniny. Přidáme cibuli i česnek a orestujeme je. Vmícháme nabobtnalou pohanku a necháme ji prohřát. K této směsi přidáme rozdrobenou brynzu, sul, pepř a odstavíme. Plátky slaniny opečeme na pánvičce dozlatova a doplníme jí každou porci pohanky. Na závěr posypeme sekanými bylinkami.

Kukuřičný nákyp

2 mrkvy, 250 g brokolice, sul, 750 ml mléka, 750 ml zeleninového vývaru, 250 g kukuřičné krupice, cibuli, 2 lžíce másla, 40 g hladké mouky, 100 g sýru s modrou plísní, bílý pepř, špeku muškátového oříšku, máslo a strouhanku do formy
Kolečka mrkve 5 minut povaříme v osolené vodě. Přidáme brokolici a vaříme 2 minuty. Scedíme, vývar si ponecháme. Přivedeme k varu 500 ml mléka a 500 ml vývaru ze zeleniny. Za stálého míchání přisypeme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání vaříme mírně 30 minut. Na másle osmahneme cibuli. Přisypeme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme ji zbylým mlékem a vývarem, rozšleháme a 15 minut povaříme. Rozpustíme v ní sýr a okořeníme. Na dno misky rozetřeme polentu, zalijeme ji připravenou omáčkou, na ni rozložíme zeleninu a pečeme v troubě při 170 stupněch 30 minut.

Eintopf Friedrich

400 g hovězího masa,rostlinný tuk,1 větší cibule,200 g anglické slaniny,3 stroužky česneku,400 g brambor,zelené fazolové lusky,bílé fazole z konzervy,sůl,pepř
Na kostky nakrájené hovězí maso osmahneme na rostlinném tuku, přidáme nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a česnek. Směs se osolí, opepří a okoření saturejkou. Pak vše podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, zelené fazolové lusky a dusíme do měkka. Když je maso téměř měkké, přidáme bílé fazole z konzervy, povaříme a podáváme.

Uhlířina s klobásou

1 kg brambor,30 dkg polohrubé mouky,1 vejce,2 dcl mléka,4 nožičky pikantní klobásy,cibule,kmín,olej
Nakrájené a oloupané brambory uvaříme v osolené a kmínem ochucené vodě. Slijeme a vodu uschováme. V misce zaděláme těstíčko z mouky vajec, mléka a lžičkou vykrájíme nočky, které vaříme ve vodě z brambor. Nočky a brambory smícháme a posypeme osmaženou cibulí. Podáváme s grilovanou klobásou a zeleninovým salátem.

Burritos con espinaca

4 plátky vepřového masa,4 ks pšeničných tortil,listový špenát,dušené červené fazole,20 dkg tvrdého sýra,2 rajčata,4 lžíce zakysané smetany,česnek,pepř
Na oleji opečeme na nudličky nakrájené, osolené a okořeněné vepřové plátky. Na tortilu rozložíme strouhaný sýr, ochucený spařený špenát a přidáme směs z dušených fazolí, rajčat, vepřového masa a vše zasypeme strouhaným sýrem. Důkladně zabalíme, posypeme druhou polovinou sýra a dáme zapéct do trouby. Po upečení zalijeme kysanou smetanou a dozdobíme .

Smetanový dezert s lesním ovocem

¼ l smetany,cukr,3 plátky želatiny,citrónová kůra,lesní plody (jahody, borůvky, maliny) – mražená směs,vanilkový cukr
Smetanu, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a rozpuštěnou želatinu důkladně mícháme do zhoustnutí. Směs nalijeme do formy a nejméně hodinu necháme v lednici. Po vychladnutí vyklopíme na talíř. Směs ovoce krátce povaříme s cukrem a se smetanou a teplou nalijeme na dezert.

Vepřová pečeně, knedlík a zelí na modro

4 vepřové kotlety,tuk na smažení,6 cibulí,sušené houby,1 brambora, paprika,sůl,300 g kysaného červeného zelí,lžíce hladké mouky,kmín,ocet,cukr,jablko,potravinářské barvivo – modré,600 g hrubé mouky,½ l mléka,2 vaječné žloutky,4 housky

Kotlety na okraji nařízneme a naklepeme. Posolíme je a lehce je obalíme v mouce. Na rozehřátém tuku je opečeme po obou stranách do červena. Maso odsuneme stranou a do tuku vložíme jemně nakrájenou cibuli. Jakmile zpění přihrneme maso. Pak je podlijeme přidáme sušené houby a dusíme za občasného podlévání do měkka.Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme zelí, nastrouhané jablko a sůl. Podlijeme a dusíme. Zahustíme strouhanou syrovou bramborou, promícháme a ještě dusíme. Ochutíme cukrem a octem. Knedlíky připravíme obvyklým způsobem. Do těsta přidáme potravinářské barvivo.

Jihočeské jitrnice a prdelačka

1 kg vepřové hlavy,200 g vepřových jater,100 g bůčku,150 g vepřových plic,1 l masového vývaru, 5 rohlíků,sůl,pepř,majoránka,mleté nové koření, zázvor,třený česnek,zázvor,tenká střívka na plnění,chleba,
Zabijačková polévka: 200 ml vepřové krve,150 g krup,česnek
Uvařené maso obereme a umeleme na hrubo. Játra umeleme na jemno. Rohlíky namočíme ve vývaru a dobře promačkáme. Přidáme ostatní suroviny a hustotu směsi upravíme vývarem. Tenká střívka plníme touto směsí a vaříme pozvolna ve vývaru z masa asi 10-15 min. Vařené jitrnice vyjmeme a chladíme ve studené vodě. Pokud jitrnice ve vodě praskne, využijeme ji a připravíme zabijačkovou polévku-prdelačku.

29. července 2016

Jahodový zákusek

200 g krystalového cukru, 1 dl oleje, 1 dl vody, 1 kypřící prášek, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky
Náplň: 3 vanilkové pudinky, 12 dl kompotových jahod, 2 vanilínové cukry, 3 pol. lžíce krystalového cukru
Na ozdobu 2 dl smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky
Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vedu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu se ztužovačem.
Náplň: Kompotové jahody spolu se šťávou rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme vanilkové pudinky, krystalový cukr, vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.

Vídeňský zákusek

Náplň: 1 l pomerančového džusu, 2 krémové prášky, vanilkový pudink, 6 polévkových lžic cukru
Na ozdobu: 2,5 dl džusu, 5 dl smetany na šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 2-3 balíčky dlouhých piškotů, čokoláda, rum
Těsto: 250 g práškového cukru, 4 vejce, 1 vanilínový cukr, 1,25 dl oleje, 1,25 dl mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva
Vejce, cukr a vanilínový cukr smícháme. Přidáme olej, mléko a mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný, pomoučený hlubší plech a upečeme. Krém uvaříme z džusu, krémových prášků a cukru. Teplý krém vylejeme na vychladlé těsto a dáme do chladu. Potom na něj natřeme dotuha vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Piškoty namáčíme v džusu s rumem a klademe je těsně vedle sebe na šlehačku. Vrch ozdobíme roztavenouu čokoládou. Řezy krájíme mezi piškoty.

Řezy z rybízu

těsto: 10 dkg másla, 14 dkg hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce citr. šťávy, 1/2 vanilk. cukru
náplň: 3 bílky, 16 dkg cukru, 7 dkg pomlet. mandlí, citr. kůra, 30 dkg rybízu

Ingredience na těsto smíchat a vypracovat těsto, přes noc do ledničky. Potom tence vyválet a upéci. Ingredience na náplň lehce vmíchat do sněhu a natřít na upečené těsto. Do vyhřáté trouby, sníh do růžova zapéci.

Jablkový závin-rýchly

30 dkg hladké mouky, tuk Omega, 2 dcl studené vody, jablka cca 5-6 ks, skořicový cukr
Ztuhlou Omegu nastrouháme na struhadle, smícháme s moukou a vodou, vypracujeme těsto a necháme 20min. odpočnout. Vyválíme dvě placky pokryjeme strouhanými jablky se skořicovým cukrem a jednoduše zabalíme.

Krémeš

2 lístková těsta (chlazená), 1 l mléka, 2 vanilkové pudingy, 2 žloutky bez bílku, cukr, solamyl (příp. hl. mouka)
Desku posypte moukou a rozválejte do strany a do délky na rozměr plechu, plech polijte pouze vodou, na vál naviňte těsto a odvalte na plech. Před upečením vidličkou perforujte, aby se netvořili bubliny. Stejně postupujte i s druhým těstem. Těsta upečte. Náplň: Uvařte hustý puding. Do horkého pudingu přidejte bílky vyšlehané do sněhu a promíchejte. Náplň rozetřete mezi vychladlá těsta.

Višňový krém

750 g višní, 250 g cukru, ¼ l šlehačky (smetany), lískové oříšky
Odpeckované višně rozmačkáme, přidáme několik roztlučených lískových oříšků a cukr. Necháme asi hodinu proslazovat, pak je prolisujeme nebo ponecháme v kouscích a dáme napůl zmrazit do mrazničky. Promícháme lehce s ušlehanou šlehačkou a podáváme ozdobené celými višněmi.

Piškotový kopec s čokoládovou polevou

2 balíčky kulatých piškotu, čokoládová poleva, zavařenina podle chuti, šlehačka a čokoláda na ozdobu
Piškoty spojíme vždy dva k sobě zavařeninou, vrstvíme je na misku a poléváme rozpuštěnou hustou čokoládovou polevou. Navršený kopec dáme vychladnout a ozdobíme šlehanou smetanou, kterou posypeme strouhanou čokoládou.

Capuccino rezy

testo - 100 g kvalitni horke cokolady/nasekat/, 6 pl masla, 1 pl prasku ekspreso /nebo rozpustene kavy v 1/2 pl varici vody/, 3/4 hrnicku cukru, vanilkovy cukr, 2 vejce, 1/2 hrnicku pol. mouky, spetka soli, 1/2 hrnicku nasekanych vlasskych orechu
krem - 100 g zerve, 3 pl masla, 3/4 hrnicku mouc. cukru, vanil.cukr, 1/2 cl skorice
cokoladova poleva - 85 g horke cokolady, 1 pl masla, 1/4 hrnicku slehacky, 2 1/4 cl espressa s 1/2 pl horke vody

Troubu predehrejeme na 180 stupnu, ctvercovou formu cca 20x20 cm vymazeme a vysypeme moukou.Ve vodni lazni zahrivame cokoladu, maslo a kavu, michame az se spoji v hladkou hmotu.Pridame cukr a vanilkovy cukr, slehame a po jednom pridavame vejce, dokud neni hmota hladka a leskla. Nakonec zlehka vmichame prosatou mouku a orechy. Peceme cca 22-25 minut.
Krem - vsechny suroviny dukladne vyslehame, naneseme na vychladly korpus a dame alespon na 1 hodinu do lednice.
Poleva - vsechny ingredience zahrivame ve vodni lazni, michame, az se spoji v hladkou hmotu, nechame vychladnout do pokojove teploty, pak lehce rozetreme na povrch moucniku a nechame nejmene 3 hodiny v lednici. Pak ihned krajime na rezy. 

Jogurtový desert

500 ml tekuté šlehačky,5 bílých jogurů (ne light),150 g cukru,4 plátky želatiny, bebe sušenky,1/2 kg banánů
2 jogurty míchat na páře se želatinou, nechat vychladnout. Zbytek jogurtů zamíchat s cukrem. Ušlehat šlehačku a zamíchat se všemi jogurty.Na dno mísy (nejlépe obdélník) položit sušenky,pokropit mlékem aby změkly. Na sušenky vyložit půlku krému, pak pokrájené na plátky banány, a pak druhou půlku krému. Povrch ozdobit strouhanou čokoládou. Nechat v lednici do druhého dne.

Kakaový nepečený dort

1 kakao, sáček piškotů, ml. cukr a rum dle chuti, 125 g másla, máslo na vytření a kokos na vysypání formy
Ve větším kastrolu svaříme kakao s 5 dl vody na hustou kaši, do které podle chuti přidáme ml. cukr a rum. Po vychladnutí přidáme utřené máslo a nakonec nasypeme sáček piškotů. Formu vytřeme máslem a vysypeme kokosem. Směs nalijeme do formy, urovnáme povrch a necháme ztuhnout do druhého dne v lednici. Podáváme ozdobené šlehačkou. 

Rakušanky-recept

200 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 3 bílky
Náplň: 150 g piškotových drobečků, 50 g másla, punč, několik lžic moučkového cukru podle chuti
Z bílků ušleháme sníh, vešleháme do něj cukr a vmícháme ořechy. Na slabě vymaštěný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem děláme lžičkou ploché kopečky. Upečeme v mírně předehřáté troubě. Vlažné sundáme z plechu, necháme vychladit a spojíme náplní. Slepené pokapeme čokoládou. Na náplň polijeme umleté piškoty punčem, máslo utřeme s cukrem do pěny a vmícháme do něj namočené pikoty. Promícháme, necháme odpočinout a slepujeme pečivo.