21. září 2012

Zapečený květák s ořechy

květák (800 g), 250 ml bešamelové omáčky ,2 žloutky, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 50 g pomletých vlašských ořechů (lískových), máslo na vymazání a strouhanka na vysypání mísy, sůl, pepř
Do připravené bešamelové omáčky vmícháme rozšlehané žloutky a nastrouhaný sýr. Očištěný květák rozdělíme na růžičky, které povaříme v mírně osolené vodě dopoloměkka a pak scedíme. Růžičky květáku promícháme s bešamelem. Směs dáme do vymazané a vysypané hluboké mísy remosky, posypeme pomletými ořechy a necháme zapékat asi 25 minut, dokud povrch nezačne růžovět. Podáváme s vařenými bramborami.

Zapečená treska s čerstvými rajčaty a kapary

4 filety z tresky nebo pangasia (po 150 g), 4 spařená oloupaná a nakrájená rajčata, lžíce kaparů, lžíce vypeckovaných, nasekaných zelených oliv, nahrubo nastrouhaný česnek, špetka oregana, hrst čerstvé bazalky, 2 lžíce olivového oleje,olivový olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Čerstvé nebo polorozmrazené filety z tresky nepatrně osolíme a vložíme do olejem vymazané nízké remoskové mísy. Rajčata promícháme s kapary, olivami, nastrouhaným česnekem, oreganem,jemně natrhanou bazalkou (část necháme na později) a olivovým olejem. Promíchanou směs navršíme na jednotlivé rybí porce,zakryjeme předem rozehřátým víkem a pečeme asi 25 –30 minut.Podáváme posypané zbývající jemně nasekanou bazalkou s čerstvým pečivem nebo různě upravenými bramborami nebo polentou.

Zapečená ryba se solí

600 g ryby (halibut, hejk, pangasius apod.), sůl podle potřeby, jemně nasekané čerstvé bylinky (šalvěj, tymián, estragon, petrželka), trochu vody

Do nízké mísy remosky nasypeme sůl s nasekanými bylinkami a promícháme s trochou vody, aby sůl provlhla. Na ni poklademe očištěné a kůže zbavené kousky ryby a opět zakryjeme aspoň 1 cm soli promíchané s trochou vody. Čistýma rukama sůl trochu k rybě přitlačíme a na asi 35 minut v remosce zapečeme. Během pečení se vytvoří solná kůrka, kterou odstraníme a rybí kousky podáváme s ochucenou majonézou, nebo pokapané rozpuštěným máslem smíchaným s nasekanou petrželkou či pažitkou, popřípadě s připraveným bylinkovým máslem  a různě upravenými bramborami a zeleninou.

Cuketa se sýrem a bazalkou

3 cukety, ¼ l kyselé smetany, 2 vejce, strouhaný sýr, olej, bazalka, pepř, sůl
Neloupané cukety nakrájíme na centimetrová kolečka, cibuli na plátky, osmahneme ji na oleji, přidáme cukety a bazalku a navršíme do zapékací misky. Zalijeme směsí smetany, sýra, vajec, soli a pepře a zapékáme asi třičtvrtě hodiny. Příloha: brambory.

Cukety po athénsku

3 cukety, 8 rajčat, strouhaný sýr, olej, sůl
Na plátky nakrájené osolené cukety osmažíme na oleji (nemusíme loupat). Přidáme rovněž na plátky nakrájená rajčata a dusíme. Měkkou zeleninu posypeme jemně strouhaným sýrem a podáváme k dušenému kuřeti.

Cuketový salát s vejci

2 cukety, 5 vajec, cibule, petrželka
na zálivku: majoneza, citronová šťáva, cukr, sůl 
Vejce uvaříme a nakrájíme na plátky, cukety na kolečka a cibuli na kroužky a všechno jemně promícháme v salátové míse. Zalijeme zálivkou a posypeme nasekanou petrželkou nebo jiným vhodným zeleným kořením.

Ďábelské kuře

600 g kuřecích nebo krůtích prsou, 8 kratších párků, vrchovatá lžička grilovacího koření, 8 lžiček kremžské hořčice, 2 stroužky česneku, několik kapek worcesterské omáčky, několik kapek tabaska (není podmínkou), 2 lžíce olivového oleje, sůl (pokud není grilovací koření slané), pepř

Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na tenké podlouhlé plátky (8 tenkých plátků). Olej promícháme s hořčicí, worcesterskou omáčkou, grilovacím kořením, prolisovaným česnekem, pepřem a (popř. solí) a tabaskem (podle chuti). Polovičním množstvím této směsi maso po jedné straně potřeme. Doprostřed položíme párek, který předem nakrojíme na koncích jako špekáčky, plátek masa stočíme, přičemž konce párků musí vykukovat ven jako „čertí růžky“.Závitky zachytíme párátkem a vložíme do dobře vyhřáté nízké mísy remosky. Potřeme je zbývající marinádou, zakryjeme předem rozpáleným víkem a za občasného otáčení opékáme dohněda. Podáváme s čerstvým pečivem, různými omáčkami a zeleninovým salátem.

Zapečené mleté maso s čínským zelím

600 g míchaného mletého masa (0,5 vepřového a 0,5 hovězího), 400 g čínského zelí, 400 g konzervovaných loupaných krájených rajčat, cibule, vejce, vrchovatá lžička koření pro mletá masa, olej na vymazání mísy, sůl, pepř
Mleté maso promícháme s vejcem, jemně nasekaným čínským zelím, drobně nakrájenou cibulí, kořením, solí a pepřem. Směs rozložíme do olejem vymazané nízké mísy remosky, rozložíme na ni konzervovaná rajčata a asi 40 minut zapékáme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo čerstvým pečivem.

Ražniči s vepřovým masem

600 g vepřového masa z kýty, 2 cibule, 100 g anglické slaniny,8 hlaviček žampionů, 4 menší rajčata, větší paprika, 1–2 lžičky grilovacího koření, trochu oleje na grilování, sůl (pouze v případě,že grilovací koření není slané)
Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, očištěnou papriku a slaninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli a rajčata na kolečka. Střídavě pak jednotlivé suroviny, včetně očištěných hlaviček hub, napichujeme na jehly, které vložíme do nízké mísy remosky, přikryjeme předem rozehřátým víkem a necháme grilovat. Během grilování potíráme ražniči olejem smíchaným s grilovacím kořením. Podáváme s chlebem, hořčicí, kečupem a nakládanou zeleninou.

Zeleninová polévka s ovesnými vločkami

1 l vody, 400 g rajčat, malá cuketa, 500 g brokolice, mrkev,2 jarní cibulky, 100 g ovesných vloček, vrchovatá lžička Vegety,2 lžíce másla,  lžíce oleje (není podmínkou), sůl, pepř

Omytou mrkev a cuketu nakrájíme na tenké nudličky (tzv. julienne). Brokolici rozebereme na malé růžičky. Rajčata spaříme,oloupeme a nakrájíme na malé kousky, jarní cibulky nakrájíme nadrobno (zelenou část oddělíme a necháme na později). Na másle zpěníme v hluboké míse remosky nakrájenou bílou část cibulek,přidáme mrkev, cuketu a brokolici, osolíme, opepříme a společně osmahneme. Vmícháme pokrájená rajčata, zalijeme vodou a vaříme zvolna doměkka. Mezitím opražíme na pánvi na oleji (nebo nasucho) dozlatova ovesné vločky. Polévku dochutíme Vegetou, vločky přidáme do polévky a ihned podáváme. Na talíři posypeme polévku jemně nasekanou zelenou natí cibulky.

Česká bramboračka

1 l vody, 500 g brambor, 2 mrkve, petržel, kousek celeru,200 g čerstvých hub nebo 20 g sušených, cibule, lžička mletého kmínu, 2 lžičky majoránky, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl
Pokrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou a očištěnou mrkev, petržel a celer osmahneme v hluboké míse remosky na oleji nebo na másle. Potom zeleninu zalijeme vodou, přidáme na kostky pokrájené brambory, plátky hub, mírně osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka. Polévku pak ochutíme majoránkou a ještě krátce provaříme.

Cukety parmazánské

4 cukety, 3 lžíce strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, 3 lžíce rajské omáčky, 3 lžíce mouky, 40 g másla, 2 vejce, olej, pepř, sůl
Cukety nemusíme loupat. Nakrájíme je na plátky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce a rozšlehaném vejci. V rozpáleném oleji je po obou stranách osmažíme, pak je naklademe ve vrstvách do zapékací misky, každou vrstvu posypeme strouhaným parmazánem, poslední přelijeme rajskou omáčkou, posypeme silnější vrstvou sýra a zapékáme v horké troubě asi dvacet minut.

Cukety s míchanými vejci a bramborovou kaší

4 cukety, cibule, 2 lžíce másla, 1/8 l sladké smetany, 6-8 vajec, strouhaný sýr, bramborová kaše, sůl, pepř

Cukety rozpůlíme, vydlabeme, cibuli mírně osmahneme, zalijeme smetanou, vložíme cukety, osolíme, opepříme a deset minut dusíme. Vymažeme ohnivzdornou misku a na dno dáme vrstvu bramborové kaše. Cukety vyjmeme, do smetany s cibulí vmícháme vejce a necháme ztuhnout. Směsí naplníme cukety, vložíme na bramborovou kaši, posypeme sýrem, zakapeme olejem a krátce zapečeme.

Cukety se žampiony

2 cukety, 150 g žampionů, 4 vejce, 30 g strouhaného sýra, 40 g másla, strouhanka, bešamelová omáčka, sůl
Podélně rozpůlené cukety uvaříme ve slané vodě, potřeme vrstvou dušených žampionů, položíme do nich ztracená vejce, dáme do ohnivzdorné vymazané misky, zalijeme bešamelovou omáčkou a zapečeme.

Cukety po toskánsku

3 cukety, 75 g slaniny, ¼ kg rajčat, 150 g cibule, strouhaný sýr, olej, petrželka, pepř, sůl
Slaninu pokrájíme na kostičky, osmahneme na ní cibuli, přidáme nakrájené cukety, osolíme, opepříme a asi šest minut dusíme. Pak přimícháme nakrájená rajčata, strouhaný sýr, petrželku a ve vymaštěném pekáčku dozlatova upečeme.

Zapečená cuketa s párkem a žampiony

4 cukety, 2 párky, 100 g žampionů, 100 g strouhaného sýra, ¼ l smetany na šlehání, sladká paprika, olej, sůl
Omyté cukety a párky nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Vymazaný pekáček poklademe vrstvou cukety a osolíme. Další vrstvu tvoří párky okořeněné paprikou a dušené houby. Všecko opakujeme ještě dvakrát, končíme cuketou, kterou hustě posypeme sýrem, zalijeme smetanou, přiklopíme a zapékáme asi půl hodiny. Pak ještě v troubě na chvíli odkryjeme, aby se vytvořila růžová kůrka. Podáváme s brambory nebo s chlebem.

Zapečené cukety s ovčím sýrem

6 cuket, 200 g brynzy (nebo jiného pikantního sýra), 2 lžíce másla, lžíce strouhané housky, sůl
Neoloupané cukety upečeme nasucho v troubě, pak je posolíme a umeleme. Zapékací misku vymažeme máslem, vyložíme tence pokrájeným sýrem, na něj navrstvíme polovinu cuket, poklademe vločkami másla, položíme další vrstvu sýra a zbytek cuket, posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhanou houskou, pokapeme máslem a zapékáme, až sýr zrůžoví.

Cuketa s těstovinami

3 cukety, 100 g těstovin, 2 rajčata, 2 papriky, cibule, 100 g strouhaného sýra, 1 dl mléka, 2 vejce, 2 stroužky česneku, bazalka, tymián, máslo, pepř, sůl
Zeleninu nakrájíme, smícháme s vařenými těstovinami, osolíme, ochutíme prolisovaným česnekem a dáme do vymazaného pekáčku. Zalijeme směsí mléka, vajec a koření a zapékáme asi 30 minut. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem.

Cukety plněné kuřecím masem

4 cukety, maso ze 1/4 kuřete, rajče, cibule, máslo, petržel, pepř, sůl
Cukety podélně rozkrojíme, 10 minut ovaříme ve slané vodě, vydlabeme a část dužiny nasekáme. Zpěníme cibuli a drobně do ní nakrájíme oloupané rajče, pepř, maso z kuřete a dužinu z cuket. Naplníme vydlabané plody a upečeme v troubě. Sypeme petrželkou.

Plněné cukety po balkánsku

5 cuket, 150 g vařené rýže, 150 g rajčat, 150 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra, petrželka, sůl, olej, máslo, pepř
Cukety rozkrojíme, vydlabeme, dužinu posekáme a osmahneme na cibuli spolu s česnekem a loupanými rajčaty. Přidáme rýži, osolíme a okořeníme. Směsí naplníme cukety, naklademe do pekáčku, posypeme sýrem, pokapeme máslem a zapékáme.

Cukety plněné zeleninou

4 cukety, cibule, 3 rajčata, 2 papriky, mrkev, kečup, strouhaný sýr, olej, mletý kmín, mletá paprika, pepř, sůl
Cukety rozpůlíme, vydlabeme a asi 5 minut předvaříme a necháme okapat. Větší cibuli zpěníme na oleji, přidáme koření, nadrobno nakrájené papriky, chvíli podusíme, vložíme na čtvrtky nakrájená rajčata a nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme, podlijeme, dochutíme kečupem a dusíme. Naplněné cukety zasypeme sýrem a zapečeme. 

Cukety plnene zeleninou

Plněné cukety po arabsku

4 cukety, 200 g hovězího masa, cibule, 3 stroužky česneku, lžíce másla, lžíce silného vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, půl šálku bujónu, koriandr, anýz, pepř, máta, skořice, muškátový oříšek, 2 lžíce strouhaného sýra, olej, sůl
na omáčku: lžíce másla, 2 lžíce vinného octa, 5 lžic kečupu, 1/2 lžičky karí, 1/4 lžičky tymiánu, 1/4 lžičky šalvěje, lžička bazalky

Cukety podélně rozpůlíme, necháme odležet, opláchneme, vysušíme ubrouskem a vložíme do vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě asi 30 minut, pak lžičkou vydlabeme. Cibuli, česnek a maso umeleme a lehce na másle opečeme. Přidáme lžíci vývaru, protlak, trochu vody, sůl a koření. Vmícháme rozmělněné vnitřky cuket a plníme do vydlabaných plodů. Posypeme strouhaným sýrem a vločkami másla a zapečeme. Smísíme přísady na omáčku a necháme krátce vzkypět. Podáváme s rýží, omáčku zvlášť.

Cukety plněné masem a houbami

4 mladé cukety, 10 g sušených hub (nebo přiměřeně více čerstvých), 2 cibule, stroužek česneku, 350 g mletého masa, 1/2 lžičky oregana nebo tymiánu, 6 rajčat, strouhaný sýr, olej, pepř, sůl

Cukety podélně rozkrojíme, osolíme, dřeň vydlabeme a posekáme do nádivky. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme česnek a mleté maso a dusíme. Později přidáme dřeň, houby (sušené předem namočíme, čerstvé osmažíme), rajčata a koření. Osolíme, opepříme a dusíme ještě dalších 5 minut. Naplníme cukety, posypeme sýrem, pokapeme olejem a asi 30 minut pečeme.

Vepřové v cuketách

4 cukety, 1/2 kg vepřového, 2 cibule, 120 g předvařené rýže, vejce, citron, 1 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, hrstka bylinkové směsi (estragon, petržel, saturejka, majoránka, rozmarýn, tymián, bazalka, yzop), máslo, pepř, sůl

Maso drobně pokrájíme nebo umeleme a dusíme na másle s cibulí, bylinkami, solí a pepřem. Když je měkké, necháme částečně vychladnout, přidáme rýži, vejce a šťávu z citronu. Směsí naplníme vydlabané, ve slané vodě ovařené půlky cuket. Srovnáme do máslem vymazaného pekáčku, přidáme vydlabané zbytky cuket, povrch pokryjeme vločkami másla a zapékáme. Deset minut před koncem zalijeme strouhaným sýrem, rozmíchaným ve smetaně, a prudce zapečeme.

Veprove v cuketach

Plněné cukety po maďarsku

4 cukety, 2 vejce, 3 žemle, 200 g žampionů, máslo, mléko, estragon, 2 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, pepř, sůl
Cukety rozkrojíme na půlky, vydlabeme, osolíme a naplníme nádivkou. Na pekáčku je pokapeme rozehřátým máslem, posypeme sýrem, podlijeme smetanou a pečeme.
Nádivka: Nakrájené žemle zvlhčíme mlékem, po chvilce přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, podušené žampiony, koření, sůl a promícháme.

Plněné cukety po španělsku

4 cukety, dušená rýže, šafrán, strouhaný parmazán, česnek, strouhanka, olej, sůl
Vydlabané podušené cukety naplníme dušenou rýží ochucenou solí, šafránem a česnekem. Upravíme do vymazaných ohnivzdorných misek, posypeme strouhanou houskou a parmazánem a pečeme.

Plnené cukety po španelsku

Plněné cukety po italsku

4 cukety, 200 g vařeného telecího, 50 g šunky, 100 g střídky bílého chleba, 2 žloutky, cibule, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 60 g másla, lžíce zelené petržele, 1 dl bílého vína, lžíce protlaku, bazalka, pepř, sůl

Cukety vydlabeme, telecí se šunkou jemně umeleme a smícháme s předem namočenou a vymačkanou střídkou bílého chleba nebo housky. Přidáme žloutky, strouhaný sýr, sůl, pepř, na polovině másla zpěněnou cibuli, petržel, bazalku a vydlabanou dřeň. Cukety touto směsí naplníme a několik minut pečeme v máslem vymazané misce. Pak zalijeme vínem, protlakem, rozředěným troškou vývaru, přiklopíme a dusíme v troubě ještě 20 až 30 minut.

17. září 2012

Tajemné cukety

4 cukety, 70 g mletého masa, vejce, por, vegeta, majoránka, sůl pepř, mletá červená paprika, zeleninový vývar, strouhaný sýr
Cuketu očistíme a podél překrojíme. Dužině vydlabeme do větší misky. Přidáme mleté ​​maso, vejce, por nakrájeným na nudličky a koření. Vsetko dobře promícháme a naplníme cukety, ktere poklademe na vymaštěný plech a podlijeme vývarem. Zapečeme ve vyhřáté troubě do zlata.

Cukety s tuňákem

3 cukety, konzerva tuňáka v oleji, 5 lžic strouhanky, trochu mléka, 4 rajčata, cibule, česnek, vegeta, sůl, tuk

Cukety podélně rozkrojíme, dužinu vydlabeme a nakrájíme. Strouhanku dobře pokropíme mlékem, smícháme s tuňákem a s dužinou, dochutíme vegetou a solí. Směsí naplníme cukety a poklademe je na vymaštěnou jenskú mísu. Pokrájená rajčata a najemno nakrájenou cibuli trochu posolíme, podlijeme vodou a udusíme. Potom prolisujeme, přidáme rozmačkaný česnek a vylijeme do mísy kolem cuket. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut.

Zapékané cukety s masovou směsí

2 cukety, 300 g mletého masa, cibule, česnek, oregano, strouhaný sýr, pepř, sůl
Cuketu nakrájíme na kolečka a naklademe na dno vymaštěné zapékací misky. Mleté maso podusíme na cibulce, osolíme a okořeníme a vrstvíme střídavě s cuketou. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Pečené cukety s rýží

4 cukety, 4 cibule, 2 lžíce rýže, 3 rajčata,, hladká mouka, olej, paprika, petrželka, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme rýži, jemně nakrájenou petrželku, mletou papriku, pepř a sůl, osmahneme a povrch uhladíme. Cukety poprášíme moukou, lehce promícháme a urovnáme na cibulovou směs. Vše pokryjeme na plátky nakrájenými rajčaty, osolíme, pokapeme třemi lžícemi oleje, zalijeme šálkem vody a upečeme v troubě. Podáváme i studené.

Řecký zeleninový hrnec

2 cukety, 400 g hovězího masa, 3 pórky, 250 g mrkve, 120 g celeru, 150 g hub, 120 g slaniny, 2 šálky bramborové kaše, máslo, strouhanka, paprika, sůl

Cukety nakrájíme na plátky, ostatní zeleninu a maso umeleme, osolíme a hodně opaprikujeme. Bramborovou kaší pokryjeme dno dobře vymaštěné misky, na ni navrstvíme mleté maso se zeleninou. Další vrstvu tvoří cukety. Povrch poklademe tenkými plátky slaniny, posypeme strouhankou a vločkami másla. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Cuketová musaka

2 cukety, 0,5 kg brambor, 300 g mletého vepřového masa, cibule, 1/8 l mléka, lžička mouky, 2 vejce, pažitka, pepř, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a opečeme na oleji. Zpěníme cibuli a opečeme na ní osolené a opepřené mleté maso. Přidáme nakrájené cukety a pažitku a promícháme.Do vymaštěného kastrolu klademe střídavě vrstvu brambor a vrstvu masové směsi. Končíme vrstvou brambor. Zalijeme mlékem, do kterého jsme zakvedlali vejce a hladkou mouku a zapečeme.

Cuketova musaka

Cukety zapékané ve smetaně

4 cukety, 2 dl kysané smetany, 50 g strouhaného sýra, strouhanka, žloutek, máslo, petrželka, mletá paprika, pepř, sůl

Neoloupané cukety nakrájíme na třícentimetrové špalíčky a uvaříme ve slané vodě. Vyložíme jimi zapékací misku. Do rozpuštěného másla přidáme smetanu, sýr, sůl, pepř a papriku a mícháme na ohni do rozpuštění sýra. Pak sejmeme, vmícháme žloutek a petrželku a vzniklou omáčkou zalijeme cuketu. Pokryjeme strouhankou a vločkami másla a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Podáváme s houskou nebo s bramborem.

Cukety s nivou

3 cukety, 300 g sýra Niva, 1,5 dl mléka, vejce, máslo, pepř, sůl
Cukety nakrájíme na kolečka asi 1 cm, dno zapékací misky pokryjeme plátky másla, na ně navrstvíme cukety a postrou-háme nahrubo Nivou. Tyto dvě vrstvy střídáme, končíme Nivou. Zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem, osolíme, opepříme a půl hodiny zapékáme. Podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.

Cuketový nákyp se sýrem

4 cukety, 4 vejce, 70 g másla, strouhaný sýr, 4 dl smetany, sůl, bílý pepř
Cukety nahrubo nastrouháme, podusíme, vodu slijeme. Žloutky utřeme s máslem, přidáme strouhaný sýr a smetanu a spojíme s cuketami. Nakonec přidáme sníh z bílků, pepř a sůl. Zvolna zapečeme.

Cuketový slaný řez

2 cukety, 2 vejce, sójová mouka, prášek do pečiva, česnek, majoránka, sůl
Cukety oloupeme, nastrouháme, vyždímáme, přidáme vajíčka, sůl, majoránku, hodně česneku, trochu prášku do pečiva, zahustíme sójovou moukou a pečeme na vymazaném pekáčku asi půl hodiny. Nakrájíme, sypeme strouhaným sýrem a podáváme se salátem nebo studené k pivu.

Americký nákyp

3 cukety, 2 balíčky slaných sušenek, 50 g strouhaného sýra, 2 cibule, 250 g čerstvých hub, 1/4 l kysané smetany, 1,5 dl mléka, 3 vejce, 3 lžičky strouhaného křenu, 1/2 prášku do pečiva, 120 g hladké mouky, paprika, pepř, sůl, máslo na vymazání

Slané sušenky rozdrtíme na drobečky, smícháme je s paprikou a sýrem a polovinou směsi pokryjeme dno vymazaného pekáčku. Šleháme vejce, smetanu, mléko, křen, mouku, prášek do pečiva, pepř a sůl, přimísíme na cibulce podušené cukety a houby. Směs rovnoměrně rozestřeme na drobečkový základ, pokryjeme druhou polovinou drobečků, půl hodiny pečeme, nakrájíme na malé čtverečky a podáváme jako jednohubky.

americky nakyp

Cukety opilé vínem

5 cuket, 30 g cukru, 4 lžíce koňaku, 4 láhve bílého vína burgundského typu, 2 láhve polosuchého sektu, citron

Asi třetinu cuket si dáme stranou, ostatní nastrouháme na hrubším struhadle, vložíme do hluboké mísy, zasypeme cukrem, zakapeme koňakem a necháme odležet. Pak zalijeme láhví bílého vína a postavíme alespoň na šest hodin do chladu. Poté přelijeme přes řídké plátno do bowlové mísy, kam ještě obsah plátýnka vymačkáme, a přidáme zbylé vychlazené víno a sekt. Cukety, které jsme si dali stranou, nakrájíme na nudličky a vložíme do bowle spolu s kolečky citronu. Ihned podáváme.