30. dubna 2013

Rybí vývar s vajíčkem

rybí hlava, ostatní rybí vnitřnosti, mrkev, kousek petržele, cibule, kostka Maggi Bylinky česnek a petržel, lžíce Maggi Harmonie Chuti, 3 kuličky koriandru, 2 vejce

Ve vodě s Maggi Harmonií chuti vaříme dobře očištěné vnitřnosti z kapra (hlavu, ploutve). Vaříme doměkka. Poté přecedíme, maso vyjmeme a obereme. Ve vývaru z Maggi Bylinek česnek a petržel vaříme nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli a koriandr. Asi po 5 minutách přidáme maso. Do vroucí polévky vyklepneme vejce. Necháme zdrcnout a vaříme ještě asi 3 minuty.

Zeleninová polévka ze severu

1 l vývaru, brambory, kostka bujon, 2 papriky, 2 rajčat, konzerva mix hrášek, kukuřice, mrkev, kousek kapusty, 2 lžíce rýže, vejce, lžíce Maggi tekuté koření, 25 dkg šunkového salámu, 40 dkg kuřecího masa

Maggi bujon dáme rozpustit do vývaru. Brambory, papriky, rajčata, kapustu, salám, maso nakrájíme na kostičky, popřípadě na plátky. Zeleninu z plechovky necháme okapat a propláchneme. Do vývaru vložíme rýži. Tak po 5 minutách po rýži přidáme maso a brambor. Po dalších 5 minutách vložíme zbytek zeleniny. Před dokončením zalijeme rozkvedlaným vejcem a řádně promícháme. Polévka je hotová dle měkkosti brambor.

Studená polévka z rajčat a avokáda

1 kg vyzrálých rajčat, 4 stroužky česneku, 2 lžičky vinného octa, sůl, pepř, kmín, 2 lžíce cukru,2 zralá avokáda, lžíce kuliček zeleného pepře 
Rajčata rozmačkáme a slupky odstraníme, přidáme utřený česnek, ochutíme octem a kořenním. Zpracujeme na hladkou kaši, kterou necháme v chladu asi hodinu odležet. Avokáda oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a nakrájíme na půlměsíčky. Rajčatové pyré nalijeme na talíř, přidáme kousky avokáda a ozdobíme kuličkami zeleného pepře.

Tykvová polévka s krevetami

400 g dužiny z tykve, cibule, 2 lžíce oleje, 700 ml vývaru, 125 ml smetany, sůl, pepř, cukr, feferonka, 150 g syrových loupaných krevet

Dužinu nakrájíme nahrubo a společně s cibulí osmahneme na lžíci oleje. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme a přecedíme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Feferonku omyjeme, osušíme ubrouskem, podélně rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk nadrobno nakrájíme. Krevety opékáme na lžíci rozehřátého oleje asi 3 minuty, přidáme feferonku. Krevety rozdělíme do hlubokých talířů, zalijeme tykvovou polévkou a podáváme.

Zapražená pórková polévka se sýrem

40 g másla, 300 g pórku, 80 g polohrubé mouky, 80 g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce bílého vína, 1,2 l vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek 
Jemně nakrájený pórek osmažíme dozlatova na másle, vmícháme mouku, opražíme, zalijeme vývarem a vínem, a 20 minut povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem. Na dno talíře dáme trochu strouhaného sýra a přelijeme horkou polévkou. Můžeme doplnit osmaženými kostičkami chleba.

Zeleninová polévka s kopřivovým svítkem

svazek mladých kopřiv, 200 ml mléka, 2 vejce, sůl muškátový květ, 1 l zeleninového vývaru, 50 g mražené cukrové kukuřice, 2 naťové cibulky, ½ lžíce polévkového koření, petrželku na ozdobení

Z kopřiv otrháme lístky, spaříme je vroucí vodou, scedíme a necháme okapat. Vychladlé kopřivy jemně nasekáme či rozmixujeme. Mléko prošleháme s vejci, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a vmícháme kopřivy. Svítek vaříme zvolna ve vodní lázní 15 minut. Hotový necháme zchladnout a potom jej nakrájíme na kostičky. Do vroucího zeleninového vývaru vsypeme kukuřici a 5 minut je povaříme. Mezitím očistíme cibulky, nakrájíme je na kolečka a přidáme do vývaru. Polévku dochutíme polévkovým kořením a promícháme. Nakrájený svitek rozdělíme do talířů, přilijeme polévku a ozdobíme nasekanou petrželkou.zeleninova-polevka s koprivovym svitkem


Zimní polévka s kapustičkami

400 g kapustiček, 150 g anglické slaniny, cibule, lžička kmínu, sůl a pepř podle chuti, 2 stroužky česneku, 1,5 Masoxu 
Osmahneme slaninu, přidáme nasekanou cibuli, kterou dotmava osmahneme. Posypeme kmínem, přidáme česnek, kapustu, zalijeme 3/4 l vody, přidáme Masox. Po uvaření kapustičky zahustíme jíškou a trochou smetany.

Celerová smetanová polévka s hruškou

hruška, 4 lžíce portského vína, 2 cibule, 4 celery, 3 lžíce oleje, 450 ml vody, kostka Maggi Zeleninového bujónu, 125 g sladké smetany, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

Hrušku omyjeme, rozpulíme, zbavíme jádřince, nakrájíme na kostky a naložíme na 30 minut do portského vína. Cibule oloupeme, nasekáme nadrobno. Celer očistíme, omyjeme, nakrájíme na jemné proužky. Zelenou část nasekáme a dáme stranou.Na rozpáleném oleji podusíme cibuli a celer. Přilijeme vodu, uvedeme do varu. Rozpustíme v ní Maggi zeleninový bujón a vše necháme cca 10 min. vařit.Sladkou smetanu přidáme do polévky a vše rozmixujeme na kaši. Přidáme kostičky hrušky a necháme chvíli rozležet. Vlašské ořechy opražíme na pánvi dozlatova a nasypeme je na polévku. Náš tip:Polévku nalejeme do polévkových šálků. Ozdobíme zeleným celerem.

Zeleninová polévka s praženými semínky

sáček maggi přidej vejce, 2 lžíce másla, vejce, 1 l vody, svazek petrželky, sůl, pepř, lžíce dýňových semen, 2 stroužky česneku

Maggi Přidej vejce Sedlácká vsypeme do 1 l vroucí vody a za občasného míchání vaříme na mírném ohni 7 minut. Před koncem varu vlijeme do polévky rozšlehané vejce, zamícháme vařečkou a podáváme.Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Dýňová semena krátce opražíme na másle s česnekem. Před podáním posypeme polévku opraženými dýňovými semeny a sekanou petrželkou.

Cuketová polévka s jogurtem a mletým masem

cibule, cuketa, stroužek česneku, 20 g másla, 205 g mletého masa, 500 ml vody, kostka maggi hovězího bujonu, 500 g jogurtu, 2 lžička světlé jíšky, svazek kopru

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cuketu omyjeme, odstraníme jádra a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a rozmačkáme.Všechno osmahneme na másle, přidáme mleté maso a dusíme. Přilijeme vodu a uvedeme do varu. V ní rozpustíme Maggi hovězí bujón a vaříme cca 10 minut.Jogurt dobře smícháme s Maggi světlou jíškou, přidáme do hrnce a přivedeme do varu. Kopr umyjeme, nakrájíme nadrobno a přidáme do polévky.

Mexická zeleninová polévka

250 g fazolí, 6 stroužků česneku, 2 cibule, 2 zelené feferonky, lžíce sádla, 850 ml rajčat, cuketa, 100 g sterilované kukuřice, 100 g klobásy, sůl, pepř, tabasco, koriandr 

Propereme fazole, přelijeme je 1 l vody a necháme přes noc stát.Oloupeme cibuli s česnekem a drobně posekáme. Feferonky nakrájíme na malé kousky. Vše osmahneme na sádle, přidáme fazole i s vodou a zvolna vaříme 90 - 120 minut. Podle potřeby přilijeme další vodu. Rajčata rozmačkáme na kousky a asi po 60 minutách je dáme do polévky. Cukety očistíme. Oloupeme klobásy a nakrájíme spolu s kukuřicí a cuketou na kolečka. Dáme je do polévky, ale nevaříme déle než 10 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem a tabascem. Posypeme lístky koriandru.

Šči

700 g hovězího masa, 1,5  l vývaru, 0,5 kapusty, celer, lžíce pokrájené nati, mrkev, petržel, lžíce oleje, 50 g másla, 50 g hladké mouky, šálek kyselé smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř, sůl
Hovězí maso nakrájíme na kostky, které prudce podusíme na oleji, podlijeme šálkem vývaru a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme zeleninu a dusíme dál. Pak do polévky dolijeme zbytek vývaru, zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, přidáme protlak a dochutíme pepřem a solí. Povaříme a nakonec přilijeme smetanu.

Bulharská zeleninová polévka

500 g zelených fazolových lusků, jogurt, 2 rajčata, kopr , 2 cibule, lžíce hladké mouky, 80 g másla, pepř, sůl, petrželka 
Fazolové lusky zbavíme vláken, opereme, pokrájíme a povaříme do měkka. Usekanou cibuli osmahneme na másle, zasypeme moukou, zasmahneme a přidáme k polévce. Před dokončením vložíme omytá rajčata pokrájená na kolečka a nasekaný kopr. Osolíme, opepříme a zjemníme jogurtem. Zdobíme petrželkou.

Polévka fazolový krém

180 g bílých fazolí,4 dl mléka,40 g másla,40 g hladké mouky, mletá paprika,kousek masoxu, petrželka, sůl, 1,2 l vody

Přebrané propláchnuté fazole namočíme do půl litru studené vody, po 3 hodinách je v téže vodě uvaříme doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme mletou papriku, po zpěnění rozšleháme a vaříme nejméně 20 minut. Měkké fazole rozmixujeme i s vývarem a s mlékem, přidáme procezenou jíšku, sůl, masox, doplníme vodou na objem 1,3 litru a ještě krátce povaříme. Polévku posypeme rozsekanou petrželkou a podáváme.

Hrášková polévka s nudličkami

250 g sterilizovaného hrášku, 200 g morkových kostí, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 30 g tenkých nudliček, 4 lžíce smetany, pepř, sůl, petrželka 
Do vývaru z kostí vlijeme nálev z hrášku, povaříme a zahustíme světlou jíškou z másla a mouky. Rozvaříme ji a pak zavaříme nudličky. Po 5 min. přidáme hrášek, krátce povaříme, odstavíme a přilijeme smetanu. Prohřejeme a přidáme pepř a sůl. Sypeme petrželkou.

Slovácká cibulačka

250 g předního hovězího masa, sůl, 2 velké cibule, pepř, 2 vejce, krajíc chleba, lžíce sádla /oleje/, petrželka 
Hovězí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do studené osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Poté přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pepř a zavaříme. Dále přimícháme rozklepnutá vejce a necháme je srazit. Do jednotlivých porcí polévky přidáme na kostičky nakrájený osmahnutý chléb a petrželku.

Bramborová polévka s vločkami

100 g ovesných vloček, 3 větších brambor, 2 lžíce tuku, šálek mléka, 2 vejce, 100 g kořeněné zeleniny, 1,5 l vody, sůl 
Na tuku osmahneme vločky. Zalijeme je vodou, rozmícháme, osolíme a přivedeme k varu. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do polévky. Lze přidat i kořenovou zeleninu. Pak přidáme mléko, v něm jsme rozšlehali vejce, dochutíme a před podáváním posypeme polévku petrželkou.

Kuřecí polévka

200 g kuřecích prsíček,1 l vody, vlasové nudle dle chuti, sůl, pepř, zázvor, petrželka, 2 lžíce oleje 
Kuřecí prsíčka na drobno nakrájíme a osmahneme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme koření a sůl. Po půl hodině přidáme nudle (vaříme krátce) a petrželku.

29. dubna 2013

Červené tajemství -polévka

75 g uzené slaniny, 500 g mrkve, cibule, 850 ml loupených rajčat, 250 ml vývaru, 2 lžíce vodky, 100 ml zakysané smetany, bobkový list, sůl, pepř, bazalka, cukr 
Slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme dokřupava. Očistíme mrkev, jednu pokrájíme na kolečka a zbytek na kousky. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na jemné kostičky. Slaninu vyjmeme z pánve. Na vyškvařený tuk vložíme cibuli, kousky mrkve a krátce osmahneme. Přidáme rajčata, bobkový list a 20 minut dusíme.Kolečka mrkve povaříme ve vývaru. Z pánve vyndáme bobkový list, vše ostatní rozšleháme na kaši a přidáme k vývaru. Přisypeme slaninu a ochutíme vodkou, solí, pepřem a cukrem. Rozdělíme do talířů, do každého přidáme trochu smetany a posypeme lístky bazalky.

Čočková polévka s koriandrem

300 g červené čočky, 100 g mrkve, 50 g řapíkatého celeru, 25 g česneku, 60 g cibule šalotky, 50 g zázvoru, 100 g rajčat, 30 ml olivového oleje, koření tandoori masala, 2 g chilli papričky, 15 g čerstvého koriandru, sůl, pepř

Nakrájime mrkev, řapíkatý celer, šalotku a rajčata na malé kostičky asi 5 x 5 mm. Nakrájíme take česnek, chilli a zázvor na minikostičky cca 1 x 1 mm.Ohřejeme v hrnci olivový olej a postupně přidávame mrkev, řapíkatý celer, šalotku. Po chvíli česnek, zázvor a chilli. Nakonec rajče bez jader a suchou červenou čočku (nemusí se namáčet). Restujeme minutu a pak zalíjeme vodou a vývarem. Přidame koření tandoori masala.Vařime nejméně čtvrt hodiny, dokud čočka nebude měkká. Dochutime solí, pepřem a teprve nyní přidame lístky čerstvého koriandru.

Polévka s kari jogurtem

kostka maggi bujox, 50 g cizrny, 200 g mladé cukety, 70 g mrkve, 125 g jogurtu, špetka kari koření, 20 g másla, petrželka

Den předem namočenou cizrnu uvaříme pozvolna do měkka. Vaříme pomalu, ne klokotem, porušila by se struktura cizrny. Mladou cukynu opláchneme, rozřízneme podélně a ostrou lžící vydlabeme vnitřek a kůru nakrájíme na asi 7 cm dlouhé tenké nudličky nudličky. Stejně tak nakrájíme očištěnou mrkev a celer. Do smetanového jogurtu zamícháme na másle zpěněné kari koření, osolíme a promícháme. Do vařící vody rozdrobíme Maggi bujox, přidáme nudličky celeru a mrkve, uvařenou cizrnu a nakonec nudličky cukyny. Při podávání do polévky přidáme lžíci ochuceného jogurtu a psypeme sekanou petrželkou.

Rajská polévka s cuketou

maggi letní rajská polvéka, cuketa, čerstvá bazalka, lžíce oleje, cibule, 1 l vody, maggi harmonie chuti 
Cuketu nakrájíme na plátky, orestujeme je s jemně nasekanou cibulkou na oleji. Maggi Letní rajskou polévku uvaříme dle návodu, přidáme orestovanou cuketu a nasekanou bazalku nebo Maggi Bylinky Bazalka a tymián. Polévku provaříme a podle potřeby dochutíme Maggi Harmonií Chuti.

Mrkvové knedlíčky do polévky

100 g mrkve, vejce, 100 g krupice, sůl 
Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vajíčko, sůl dle chuti a krupici, pořádně promícháme, tvoříme knedlíčky nebo zavařujeme přes haluškové sítko přímo do polévky (hovězí nebo jen z bujónu).

Gulášová polévka se zeleninou

2 lžíce oleje, 450 g hovězí kližky, 100 g malých šalotek, lžička sladké papriky, 250 ml bílého vína, 750 ml hovězího vývaru (bujón), 800 g brambor, 300 g mrkve, 300 g cukety, 150 g pórku, sůl, pepř

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostky. Na rozehřátém oleji je prudce opečeme ze všech stran, přidáme oloupanou a nakrájenou šalotku a krátce osmahneme. Tymián opereme, osušíme, otrháme lístky a přidáme je k masu společně s mletou paprikou. Přilijeme víno a necháme přejít varem. Pak přidáme hovězí vývar, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 45 minut.Brambory a mrkev oloupeme a omyjeme, brambory rozčtvrtíme, mrkev nakrájíme na plátky. Cuketu oloupeme a vydlabeme semena, dužinu nakrájíme na kostky velikosti sousta. Brambory, mrkev a cuketu přidáme k masu a vše vaříme pod poklicí ještě asi 45 minut. Pórek omyjeme a očistíme, nakrájíme šikmo na plátky, přidáme ho do polévky a vaříme ještě 10 minut. Nakonec podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.

Maďarská fazolová polévka

200 g bílých fazolí, 150 g kořenové zeleniny, cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 40 g hladké mouky, 2 lžíce mleté papriky, klobása, sůl, nať ze 2 cibulek

Fazole propláchneme a na noc namočíme do vody. Druhý den je v čerstvé vodě uvaříme. Když jsou fazole téměř měkké, osolíme je a přidáme k nim očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Vše dovaříme doměkka. Slaninu na nudličky s nakrájenou cibulí orestujeme na oleji. Přidáme mouku a osmahneme ji. Jíšku zaprášíme papričkou, zalijeme trochou studené vody, rozmícháme a přidáme do hrnce s fazolemi. 15 minut povaříme a nakonec přidáme kolečka klobásy a nadrobno nasekanou cibulovou nať.

Žampionová polévka s šunkovými knedlíčky

400 g žampionů, pórek, 150 g slaniny, 2 lžíce másla, 50 g maggi polévka se šunkovými knedlíčky, 2 kostky zlatého houbového bujonu, kostka Maggi Bylinky česnek a petržel

Čerstvé očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Očistěný a nakrájený pórek, anglickou slaninu nakrájenou na kostičky opečeme na másle, přidáme žampiony a krátce podusíme. Zalijeme vodou a přivedeme do varu. Do polévky dáme MAGGI Zlatý houbový bujón, přidáme kostku Maggi Bylinky česnek a petržel a promícháme. Polévku vaříme ještě 10 minut. Na posledních 5 minut přidáme Maggi Polévku se šunkovými knedlíčky.

Dršťková polévka z růžovek

olej, cibule, 2 lžíce papriky, 50 dkg růžovky, 1 l vody, špetka soli, kmínu, chilli, pepře, majoránky, kostka maggi bujonu, lžíce hladké mouky, stroužek česneku 
Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme velké lžíce sladké papriky a růžovku.Zalijeme vodou, přidáme Maggi Bujox, uvedené koření a 10 minut mírně vaříme. Zahustíme lžicí hladké mouky, rozmíchané ve vodě a dochutíme česnekem.

Luštěninová polévka s kuřecími prsíčky

400 g kuřecích prsních řízků; lžíce oleje; 2 stroužky česneku; 300 g celeru; konzerva bílých fazolí (asi 850 g); konzerva červených fazolí (425 g); konzerva cizrny; konzerva kukuřice; 800ml zeleninového vývaru z kostky; sůl; pepř; mletá paprika; 4 snítky majoránky

Kuřecí maso omyjeme, osušíme a na rozehřátém oleji opékáme dozlatova 8minut, vyjmeme a udržujeme v teple.Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Celer omyjeme, očistíme a rozkrájíme na malé kousky. Spolu s česnekem ho opečeme na výpečku z masa. Sterilované bílé a červené fazole, cizrnu a kukuřici propláchneme vodou a necháme dobře okapat. Vše přidáme k celeru, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, okořeníme paprikou a na mírném ohni dusíme asi 15 minut. Řízky nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a prohřejeme. Čerstvou majoránku opereme a otrháme lístky. Luštěniny s kuřecím masem rozdělíme na talíře a ozdobíme lístky majoránky. Podáváme s celozrnnou bagetou.

Jahodová polévka se sněhovými nočky

110 g cukru, 0,5 l rybízového džemu, jablko, 2 lžíce škrobu, 500 g jahod, bílek, vanilkový cukr

Zhruba 80 g cukru necháme lehce zkaramelizovat. Jakmile začne zlátnout, zalijeme ho rybízovou šťávou a promícháme. Necháme krátce povařit. Oloupeme a rozčtvrtíme jablko. Vykrojíme jádřinec a nakrájíme na plátky. Dáme je do vařící šťávy a zhruba 3 minuty povaříme. V troše chladné vody rozpustíme škrob. Nalijeme ho do polévky a krátce provaříme. Jahody očistíme a nakrájíme na malé kousky. Nasypeme je do polévky a necháme ji vychladnout. 
Z bílku ušleháme tuhý sníh. Po lžících do něj zašleháme zbývající cukr a vanilkový cukr. V hrnci přivedeme k varu vodu. Lžící nabíráme ze sněhové hmoty malé nočky a sázíme je do vroucí vody. Asi po 3 minutách je opatrně vyjmeme. Polévku nalijeme do misek, na ní dáme nočky.

Letní ovocná polévka

500 g ovoce, 600 ml mléka, 80 ml jahodového likéru, 2 lžíce cukru,jahodový pudink, 2 vanilkové cukry, 2 lžičky máty, 2 lžíce mandlových lupínků

Ovoce důkladně propláchneme studenou vodou a vložíme do hrnce. Přidáme 400 ml mléka, cukr a pomalu přivedeme k varu. Za stálého míchání ovoce rozvaříme a rozšleháme metlou. Ve 200 ml mléka rozmícháme pudink a nalijeme do ovocného základu. Za stálého míchání necháme asi 2 minuty přejít varem, pak odstavíme z ohně a vmícháme likér. Nakonec do polévky vmícháme nasekanou mátu. Podáváme vychlazené a ozdobené opraženými mandlovými lupínky.

Luštěninová polévka

400 g kuřecích prsíček, lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 300 g celeru, 850 ml konzerva bílých fazolí, 425 ml konzerva červených fazolí, konzerva cizrny, konzerva kukuřice, 800 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, majoránka, mletá paprika, 4 bagety

Kuřecí maso opečeme na oleji dozlatova,vyjmeme a ve výpeku osmahneme najemno prolisovaný česnek a celer.Bílé a červené fazole,cizrnu a kukuřici propláchneme vodou a necháme dobře okapat.Přidáme k celeru,přilijeme vývar, osolíme, opepříme, okořeníme paprikou a na mírném ohni dusíme asi 15 minut. Řízky vložíme do hrnce a prohřejeme.Rozdělíme na talíře a ozdobíme majoránkou.Podáváme s bagetou.

Rajská polévka s chlebem

cibule, 0,5 středního celeru, 0,5 l rajské šťávy, 0,5 l nakrájeného chleba, vejce, 4 lžíce smetany, petrželka 
Cibuli dusíme s hrubě rozstrouhaným celerem, přilijeme trochu vody a chvilku povaříme. Pak přidáme vymačkaný a umletý chléb, rajskou šťávu a potřebnou vodu a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku osolíme, přidáme petrželku, smetanu a 1 rozkvedlané vejce.

Pražená polévka

3 lžíce ovesných vloček, lžíce hladké mouky, 3 lžíce jemné sójové mouky, 1 l vody, lžíce mletého kmínu, 5 stroužků česneku, olej, chléb nakrájený na malé kostičky a osmahnutý, petrželka 
Vločky a hladkou mouku na sucho opražíme, ke konci zamícháme sójovou mouku. Necháme vychladnout. Pak vymícháme s vodou, přidáme mletý kmín a povaříme. Nakonec přidáme utřený česnek, omastíme a okořeníme petrželkou. Na talíři přidáme kostičky chleba.

Osvěžující okurková polévka

1 kg bílého jogurtu nebo kysaného mléka, větší salátová okurka, 2 stroužky česneku ,sůl a pepř (bílý) na dochucení ,lžíce olivového oleje a hrst sekaných vlašských ořechů k podávání (nemusí být) ,4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
Okurku nakrájejte na jemné plátky, kostičky nebo ji nahrubo nastrouhejte. Spojte s rozšlehaným mlékem či jogurtem, utřeným česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním můžete polévku zakápnout olejem a posypat ořechy i koprem. Servírujte s chlebem.

Zimní okurková polévka

krabička mražených okurek, cibule, 2  brambory, 1/4 l kyselého mléka, 4 lžíce hladké mouky, 1/8 l smetany, různé zelené natě, sůl 
Cibuli a jemně rozkrájené okurky podusíme, pak zalijeme potřebnou vodou a přidáme nakrájené brambory. Chvíli povaříme. Pak zahustíme kyselým mlékem s moukou, znovu chvíli povaříme a do hotové polévky dáme smetanu, sůl a nasekané zelené natě.

Krémová polévka z mrkve

0,5 kg mrkve, brambora, cibule, 1 l zeleninového vývaru, 4 lžíce hladké mouky, lžíce sušeného mléka, sůl, petrželka 
Hrubě nastrouhanou mrkev dusíme na sběračce vody, až je mrkev měkká. Zároveň dusíme cibuli a bramboru a povaříme. Pak zakvrdláme mouku a ještě krátce povaříme. Do hotové polévky přidáme sušené mléko, sůl, petrželku a omastíme. Polévku buď prolisujeme nebo rozmixujeme.

Krupicové knedlíčky do polévky

150 g krupičky, vajíčko, Vegeta 
Krupičku promícháme s vejcem a Vegetou v hrníčku vidličkou na hustší kaši a děláme lžičkou nočky do polévky.