20. dubna 2011

Trojdílný koláč

120 g másla, 210 g mouky hladké (polohrubé), 70 g moučkového cukru, citronová kůra, špetka soli, 3 žloutky,10 g strouhané housky, 200 g měkkého tvarohu, 3 bílky, 40 g moučkového cukru, 2 PL mouky

Na vále rozdrobíme 120 g másla v 210 g mouky, přidáme 70 g moučkového cukru, z poloviny citronu kůru, špetku soli, 1 žloutek a zaděláme v těsto, které velmi dobře prohněteme.Na dno rozvírací formy vložíme těsto, které upečeme dožluta. Když se dopéká, dáme na ně trochu strouhané housky (aby nevodnatělo), pokryjeme je dobře upraveným tvarohem a necháme zapéci.Ze 3 bílků ušleháme pevný sníh, přidáme 2 zbylé žloutky, 2 PL mouky, trochu strouhané citronové kůry, zlehka zamícháme, nalijeme na povrch právě pečeného koláče a necháme zvolna dopéci. (Kdybychom to pekly prudce, udělal by se navrchu škraloup a vnitřek by byl syrový). Tento koláč jest výtečný též s jablkovými povidly.


Rakouský třešňový koláč

125 g hladké mouky,4 vejce,2 lžíce cukru,6 dl mléka,máslo na vymazání,500 g vypeckovaných třešní,3 lžíce rumu, sůl, cukr na ozdobení
Dáme mouku do mísy, uděláme v ní důlek a do něj dáme vejce, cukr a sůl, přidáme mléko a vyšleháme hladké těsto. Vymažeme zapékací mísu a nalijeme do ní polovinu těsta, na ně vložíme třešně a nakonec zbytek těsta. Pokropíme rumem. Pečeme asi 40 minut.

Náprstkové koláčky

15 dkg másla, 10 dkg cukru, 2 žloutky, 1/4 kg mouky, vajíčko, mleté oříšky, marmeláda
Máslo, cukr a žloutky se utřou do pěny, pak se přidá mouka a zpracují se v těsto, z něhož se dělají malinké koláčky, které se obalí ve vajíčku a v mletých oříškách. Dávají se na slabě pomaštěný plech, roztlačí se prstem a dají se péct. Až jsou upečené, dá se na každý kousek marmeláda a sypou se mletým cukrem.

Malé rychlé koláčky

200 g másla, 200 g krystalového cukru, ze 1/4 citronu nastrouhaná kůra,vanilkový cukr,3 žloutky,4 celá vejce,70 g loupaných, strouhaných mandlí, 250 g hrubé mouky, 30 g másla na vymazání, 100 g meruňkové zavaženiny, 50 g sekaných oříšků, 20 g vanilkového cukru na posypání 

Do dobře umíchaného másla zamícháme krystalový cukr, kůru, žloutky, celá vejce a utřeme do světla a lehka. Pak přidáme strouhané mandle, prosátou mouku a znovu dobře umícháme. Rozpálený lívanečník s menšími důlky vymažeme rozpuštěným máslem, těsto do důlků rozeřeme, doprostřed každého koláčku dáme malý kousek husté zavařeniny, tu posypeme upraženými posekanými oříšky a koláčky v troubě upečeme do zlatohněda.Hotové vyndáme opatrně kulatým nožem a pocukrované podáváme.
Tip : Tyto koláčky vydrží křehké hodně dlouho.

Velikonoční vídeňský koláč

1 kg polotučného bílého tvarohu,8 vajec,1,5 sklenice cukru,15 dkg másla,2 lžíce bramborové moučky,vanilkový cukr, 10 dkg rozinek, 10 dkg smažené pomerančové kůry a kůry z citronu
na ozdobu : moučkový cukr nebo čokoláda, loupané mandle


Žloutky a cukr mícháme a přidáváme tvaroh. Za stálého míchání přidáme rozpuštěné, ale vychlazené máslo, škrob, vanilkový cukr, rozinky, kůru z citronu a lehce vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme asi 60 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení otevřeme troubu, aby těsto tuhlo pomalu. Po vyndání posypeme moučkovým cukrem nebo polijeme rozpuštěnou čokoládou. Ozdobíme mandlemi

Holandský koláč s medem

200 g másla pokojové teploty,5 žloutků pokojové teploty,200 g polohrubé mouky,5 bílků na sníh pokojové teploty,lžíčka prášku do pečiva,150 g tekutého medu (nebo rozehřátého), několik kousků kandovaného zázvoru, nebo zázvoru uvařeného v cukrové vodě
Máslo utřeme a přidáváme žloutky jeden po druhém. Na kus pečícího papíru prosijeme mouku s přáškem do pečiva a přidáme ke žloutkům zárověň s medem. Nakonec dovnitř lehce vložíme bílek a posekaný zázvor. Těsto nalijeme do máslem vymazané formy a koláč pečeme v mírné troubě po 50 min.Upečený ještě polijeme cikcak medem.

Bostrenco

500 g rýže, 1l mléka,300 g cukru, nebo 10 lžic medu,3 vejce,nastrouhaná kůra z vosku zbaveného pomeranče a citronu,300 g bílé strouhanky,200 g hrozinek,3 štamprdlata rumu, 6 hrníčků espresso kávy, 150 g sušených fíků, na jemno nakrájených,150 g kukuřičné moučky,200 g kakaa v prášku,2 lžíce olivového oleje,1 kg hrušek a jablek, na kostky, nebo plátky nakrájených,mletý cukr na posypání

Uvařit rýži v trochu osolené vodě do měkka. Vložit ostatní ingredience do kastrolu a vařit je za stálého míchání po několik minut. Potom zamíchat dovnitř rýži. Je-li směs příliš suchá, tak přidat trochu vlažného mléka. Vložit směs do máslem vymazané dortové formy na pružinu a péct v předehřáté troubě na nižší teplotu po 1 hodinu. Vyjmout z formy na servírovací mísu a před podáváním pocukrovat mletým cukrem. 

Belgický rýžový dort

na křehké těsto: 250 g polohrubé mouky,3 PL moučkového cukru,špetka prášku do pečiva,125 g chladného másla
na náplň : 175 g kulaté rýže,750 ml mléka,100 g pískového cukru,3 žloutky,3 bílky ušlehané,kůra a šťáva z jenoho citrónu,125 ml šlehačky ušlehanej
Dáme vařit rýži v mléce, vaříme velice mírně dokud není rýže měkká. Dáme vychladnout. Mezitím si z uvadených surovin vypracujeme těsto a uložíme ho do chladu minimálně na 30 minut. Z těsta vyválíme placku, dáme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Propícháme vidličkou a předpečeme na 180 stupnů asi 15 minut. Do vychladlé rýže zamícháme cukr, žloutky, citrónovou kůru a šťávu, šlehačku a bílky. Pak naplníme předpečený korpus rýžovou hmotou a pečeme zvolna při 180 stupních asi 40 minut. Jakmile začne dort na vrchu hnědnout, přikryjeme pergamenovým papírem. Než začneme dort krájet, necháme úplně vychladnout. 

Koláče z plundrového těsta,

500 g hladké mouky, 50 g pískového cukru,kostka (42 g) droždí, 200 ml mléka, špetka soli,50 g tuku, vejce, 200 g tuku,meruňková marmeláda,rum
Náplň : 1 PL vanilkového pudinkového prášku, 50 ml mléka, 250 g plnotučného tvarohu, sáček vanilinového cukru, pískový cukr, 50 g rozinek


Mouku prosijeme do mísy, doprostřed dáme cukr, rozdrobené droždí a s trochou vlažného mléka a mouky rozmícháme, přikryjeme a když droždí vykyne, doplníme solí a se zbylým mlékem, rozehřátým prochladlým tukem a vejcem vypracujeme těsto. poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Vykynuté těsto přeneseme na vál, propracujeme je a rozválíme na obdélník. Ze ztuhlého tuku nakrájíme tenké plátky a poklademe jimi polovinu těsta, zbylé těsto přes tukové plátky přehneme. Těsto rozválíme znovu na obdélník, přehneme je dvakrát na sebe, přikryjeme je a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je znovu rozválíme, stejným způsobem je přehneme a necháme opět asi hodinu v chladu odležet. Mezitím v mléce rozmícháme pudinkový prášek, promícháme ho do tvarohu s vanilinovým cukrem, podle chuti přisladíme a přidáme propláchnuté, okapané rozinky, popř. zředíme ještě trochou mléka na vláčnou náplň. Odleželé těsto rozválíme a nakrájíme z něj čtverce asi 12x12 cm. Dáme je na plech, středy poklademe náplní, čtverce složíme do šátečků a necháme je ještě 10 minut kynout. Potom těsto vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a upečeme je. Marmeládu nahřejeme a rozmícháme s rumem, potřeme jí ještě horké koláče. Po prochladnutí je podáváme.


Colomba Pasquale k Velikonocům

4 lžičky aktivních suchých kvasnic,3/4 hrnku teplého mléka,4 hrnky polohrubé mouky + víc na vál,3/4 hrnku (170 g) másla pokojové teploty + víc na mísu,hrnek krystalového cukru,4 velká vajíčka,2 velké bílky,2 lžice kůry z vosku zbaveného cironu,2 lžičky soli,hrnek kandované pomerančové kůry, na jemno nakrájené ,3/4 hrnku hrozinek, hrnek oloupaných mandlí, pomletých,lžíce perlového cukru, 1/4 hrnku lupínků z oloupaných mandlí,3 lžíce pudrového cukru /hrnek je 250 ml/

V míse našlehat dohromady 2 1/2 lžičky kvasnic, mléko a 1 hrnek mouky. Přikrýt mísu a nechat stát, až se kvásek zdvojnásobí v objemu, asi 1 hodinu.Lehce vymazat velkou mísu a dát ji stranou. Ke kvásku přidat zbytek kvasnic, zbytek mouky, 3/4 hrnku cukru, máslo, celá vajíčka, citronovou kůru, sůl, kandovanou pomerančovou kůru a hrozinky. Vypracovat v těsto do hladka, ale ještě trochu lepiva. Přendat do vymaštěné, připravené mísy, přikrýt a nechat kynout do dvojitého objemu asi 3-4 hodiny. Splasknout těsto pěstí. Položit papírovou, nebo plechovou formo ve tvaru holubice velikosti 25 cm x 30 cm, nebo dortovou formu velikosti 25cm. na plech. Do středu formy vložit těsto a pomocí prstů ho rozetřít a natlačit stejnoměrně po celé formě. Přikrýt formu a dát znovu nakynout do dvojnásobného objemu, asi 2-3 hodiny. Předehřát troubu na 200°C. Položit pomleté mandle, zbytek cukru a bílky do mísky a vše utřít dohromady. Jemně rozetřít směs nahoru vykynutého těsta. Posypat povrch perlovým cukerm, lupínky mandlí a pudrovým cukrem. Péct po 10 min. Snížit teplotu na 180°C a pokračovat v pěčení po dalších 40-50min., nebo až špejle zapíchnutá do středu je po vyjmutí čistá. Přendat formu na mřížku a nechat úplně vystydnout. Použijete-li papíru, tak krájet i s ním.
Tip : Tvar holubice je velice zjednodušený a může se použít pruh poskládaného pečícího papíru dokola zajišteného motouzkem, který se po vložení těsta dovnitř, různě zformuje do holubice.