9. července 2016

Maso s bůčkem

0,5 kg tuřinu, 0,3 kg bůčku, 2 cibule, lžíce sádla, 1/2 hovězího bujónu, drcený kmín, mletý pepř, sůl, plnotučná hořčice, petržel
Tuřín omyjeme, oloupáme a nastrouháme nahrubo. Vložíme na drobně nakrájenou, na sádle zpěněnou cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, 2 lžíce plnotučné hořčice a zalijeme horkou vodou, v níž jsme rozpustili půlku bujonu. Promícháme a na malém plameni dusíme doměkka. Tekutina musí být odpařená, ale tuřín nesmíme rozvařit. Na talíře dáme hromádky dušeného tuřínu a na to položíme kousek doměkka uvařeného, opepřeného bůčku. Sypeme petrželkou a podáváme s bramborem nebo chlebem.

Směs v tlačenkovom papíře

1 kg syrového bůčku, 8-10 vajec (syrové), 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce koření (grilovací, ďábelské, pepř, sůl) “smíchat”
Bůček nakrájíme na malé kostičky. Vše promícháme, dáme do sáčku na tlačenku a vaříme 1 1/2 hod. Sáčky musí být potopené ve vodě, občas promícháme a obracíme.

Vařená šunka

1,2 kg vepřového plecka, 25 dkg soli, 1 lžička moučkového cukru, 0,1 l vody
Ve vodě rozpustíme sůl s cukrem a dobře promícháme. Maso bez kůže a šlach nakrájíme na větší kousky, zalijeme roztokem a opět pečlivě promícháme. Do nádoby na výrobu šunky vložíme mikrotenový sáček, do něhož vrstvíme maso – každou vrstvu řádně stlačíme, aby byl vyplněn celý prostor a sáček uzavřeme. Nádobu uložíme na dva dny do chladu (4°C – maso nesmí zmrznout). Pak šunkovar vložíme do vody a při teplotě 80°C vaříme cca 2 hodiny (plný var kvalitě šunky škodí). Maso necháme cca 2 hodiny v nádobě vychladnout a teprve potom šunku vyklopíme. Při přípravě drůbeží šunky použijeme 0,8 kg drůbežího masa a 0,4 kg vepřového plecka, při přípravě krůtí nebo králičí šunky použijeme 0,6 kg krůtího nebo králičího masa a 0,6 kg vepřového bůčku. Všechno králičí nebo drůbeží maso, stejně jako bůček musí být bez kůže.

Vepřová pečeně na na čerstve zelenině

500 g vepřových jater, papriky, 4 rajčata, 2 cibule, olej, mletá sladká paprika, pepř, sůl
Játra odblaníme a nakrájíme na hranolky, rajcata spaříme vařící vodou, oloupáme a nakrájíme na kostky,očistěné papriky nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Na větší pánvičce osmažíme cibuli do zlatova na třech lžících oleje a vyjmeme ji. Poté přidáme játra a prudce je osmahneme (asi 2min.) zmírníme plamen, přidáme cibuli, rajčata, mletou papriku, pepř, papriky a za obcasného míchání dusíme 4 minuty.Hotový pokrm osolíme a podáváme s rýží, s hranolky nebo s chlebem.

Vepřové játra na pikantní způsob

600 g vepřových jater, lžíce sójové omáčky, pepř, sůl, chilli, 2 cibule,2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, lžíce kokosové moučky a cukru, 2 lžíce oleje
Játra nakrájíme na tenké plátky, naklepeme a opepříme. Na oleji osmažíme 1 cibuli pokrájenou na kolečka, česnek utřený se solí a pak vložíme játra, která po obou stranách rychle opečeme. Přidáme kečup, cukr, kokos, dochutíme solí, chilli, sójovou omáčkou a ještě chvíli podusíme. Porce ozdobíme kolečky cibule.

Vepřové ledvinky na kmíně

500 g ledvinek, 50 g sádla, 1 cibule,1 lžíce mletého kmínu,1 lžička pepře, sůl, hladká mouka
Očištěné a vyprané ledvinky pokrájíme na 1cm silné plátky. Na sádle zpěníme cibuli, vložíme ledvinky obalené v mouce a pepři, zasypeme kmínem a prudce opékáme 7-10 minut. Podlijeme vodou nebo vývarem a krátce povaříme. Osolíme a podáváme s brambory nebo rýží.

Výborná čalamáda

4 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 0,5 l octa, 2 dcl oleje, 30 dkg cukru krystalu, 1 deko
Nakrájíme 4 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, promícháme v kbelíku a zalijeme 0,5 l octa, 2 dcl oleje, a 30 dkg cukru krystalu, přidáme jedno deko. Zatížíme druhým kbelíkem plným vody a necháme 24 hodin stát. Plníme do sklenic a uložíme bez sterilizace.

Květák se sýrovou čepicí

1 uvařený květák., 150 g hrášek (sterilovaný)., 250 ml šlehačka., 1 vejce,. 1 dcl mléka., 50 g hladká mouka., 150 g strouhaný sýr., 50 g máslo.,
Připravíme si světlo máslovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou a dochutíme, provaříme. Do zapékací mísy dáme růžičky květáku, hrášek a vše zalijeme, posypeme strouhaným sýrem rozmíchaným s vajíčkem a vše zapečeme v rozpálené troubě na cca. 185 °C. Jako přílohu podáváme brambory s pažitkou.

Kropenaté malinové řezy

3 vejce, 120 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky, 2 lžíce solamylu
Malinová náplň: 200 ml vody, ½ sáčku malinového pudinku, 60 g krupicového cukru, 300 g malin
Krém stracciatella: 300 ml mléka, 60 g krupicového cukru, sáček vanilkového pudinku, 100 g másla, 50 g čokolády na vaření

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílku připravíme tuhý sníh. Obě hmoty propojíme. Zlehka vmícháme mouku se solamylem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě kolem 180 stupnu ho pečeme 15 minut. V troše vody rozmícháme malinový pudink. Zbylou vodu osladíme a přivedeme k varu. Přilijeme pudinkovou směs a uvaříme hustý krém. Nakonec do něj vmícháme očistěné maliny. Z mléka, cukru a vanilkového prášku připravíme hustý pudink. Když vychladne, vyšleháme ho s máslem na hladký krém. Nakonec lehce přimícháme nasekanou čokoládu. Vychladlý korpus vodorovně prokrojíme a naplníme malinovým krémem. Moučník uložíme do chladna. Když ztuhne, potřeme ho připraveným krémem stracciatella. Po jeho ztuhnutí rozdělíme dezert na řezy.

Hurvínkova sekaná z čočky a ořechů

2 lžíce olivového oleje., 2 utřené stroužky česneku., 1 nasekaná větší cibule., 2 stonky řapíkovatého celeru nasekaného nadrobno., 100 g strouhanky., 200 g uvařené a okapané čočky., 200 g na drobno nasekaných ořechů., ½ lžičky soli., mletý pepř., 2 lžičky italského koření či směsi bylinek., ¼ lžičky chilli koření., 4 lžíce sekané petrželky., 2 rozšlehaná vejce., 100 g čedaru., 150 ml rajského protlaku., 20 g změklého másla., 100 g žampionů nakrájených na plátky.,
Troubu předehřejeme na 190 °C. V kastrolku rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a celer do měkka. Zeleninu v míse smícháme s čočkou, ořechy, strouhankou, solí, pepřem, kořením, chilli kořením, petrželkou, vejci, sýrem a rajským protlakem. Formu o rozměrech 23×12 cm vyložíme po stranách papírem na pečení. Dno vymažeme máslem, naskládáme na něj houby a zakryjeme je směsí. Pečeme asi 1 hodinu a 20 minut. Hotové jídlo opatrně vyklopíme na podnos. Odstraníme papír a podáváme buď se zeleninovým salátem nebo s brambory.

Květák po římsku

1 květák., olej., 3 - 4 stroužky česneku, 100 g rajčatový protlak., 200 g strouhaný sýr., voda., bíly pepř., sůl.,
Na oleji osmažíme utřený česnek v mícháme rajčatový protlak, přidáme květák osolíme opepříme. Mírně podlijeme a dusíme do změknutí. Vše po změknutí hustě posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, podáváme s vařenými brambory.

Koláč s jemnými párky

350 g hladké mouky., 170 g másla., 40 g sýra., vejce.,
Náplň: 300 g kapusty., 2 mrkve., 200 g žampionů., cibuli., 3 lžíce oleje., sůl., špetku muškátového květu., 1 – 2 lžičky tymiánu., 5 vajec., 350 ml mléka., 50 g sýra., 400 g párků.,

Z hladké mouky, změklého másla, strouhaného sýra, vejce dvou lžíc vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a v chladu necháme odpočinout asi 30 minut. Listy kapusty zbavíme řapíků a nasekáme. Očistené mrkve nakrájíme na kolečka, žampiony na plátky, cibuli nadrobno. V kastrole rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli se žampiony a mrkví. Přidáme kapustu. Zeleninu podlijeme trochou vody, osolíme a asi 5 minut podusíme. Dochutíme muškátovým květem i tymiánem a odstavíme. Když trochu zchladne, vmícháme do ní vejce rozšlehaná s mlékem a pak sýr. Těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dno i boky vymazané a vysypané formy tak, aby sahalo i přes její okraj. Poprášíme moukou, ve vrstvách naneseme polovinu zeleninové náplně, párky a zbylou zeleninu. V troubě při 200º C nejdříve 15 minut zapečeme, pak při 170º C dopékáme asi 50 minut.

Úhoř obložený vejci

uhoř., 2 citróny., 4 vařená vejce., 100 g másla., strouhanka., trochu hovězího vývaru., křen., sůl.,
Staženého úhoře nakrájíme na asi 4 cm dlouhé válečky, osolíme a asi půl hodiny necháme odležet. Dílky úhoře střídavě s plátky citrónu napichujeme na jehlu, zakapeme citrónovou šťávou a pečeme na másle za stálého polévání hovězím vývarem. Upečeného úhoře posypeme na másle osmahlou strouhankou a necháme krátce zapéci. Pak stáhneme z jehel, narovnáme na mísu, obložíme vařenými brambory a natvrdo vařenými plátky vajec. Podáváme se strouhaným křenem a hlávkovým salátem.