10. února 2010

Kaštanová bábovka

kg kaštanů., 10 kusů kaštanů., 125 g moučkového cukru., 20 kostek cukru., sklenka mléka., 250 g másla., 2 likérové sklenky rumu., 10 kaštanů v cukrové polevě.,  300 g cukrářských piškotů., 
Kaštany zbavíme svrchní kůry a dáme je vařit na 20 až 25 minut do osolené vody. Potom odstraníme tenkou hnědou slupku. Kaštany umeleme, přelijeme mlékem a posypeme moučkovým cukrem. Pečlivě promícháme a přidáme změklé máslo a likérovou sklenku rumu. Do hlubokého talíře vlijeme sklenku rumu s 1/2 sklenice vody. Piškoty v tekutině lehce smočíme a vyložíme jimi dno a stěny bábovkové formy. Piškoty přikládáme ke stěnám bábovkové formy vypouklou stranou. připravíme si světlý karamel. V rendlíku rozehřejeme 10 kostek cukru s trochou vody. Jakmile se šťáva zabarví, vlijeme ji na piškoty. Na dno formy navršíme vrstvu krému, na něj vrstvu piškotů smočených v ředěném rumu a postup opakujeme: střídavě klademe vrstvu krému a vrstvu piškotů až do naplnění bábovkové formy. Bábovkovou formu upěchujeme a zatížíme, například homolí malých talířků a uložíme na 4 hodiny do chladničky. Před podáváním bábovku vyklopíme na servírovací podnos a povrch ozdobíme několika uvařenými kaštany v cukru. Připravíme si karamel z 10 kostek cukru a trochu vody a bábovku jím přelijeme Ihned podáváme. 
Rada: Aby se nám kaštany lépe loupaly, nařízneme kůru a namočíme je na 4 až 5 minut do vroucí vody. Oloupeme kůru i slupku předtím, než je dáme vařit na předepsanou dobu.
Doporučené nápoje: Suché šampaňské, dezertní víno, káva, čaj, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat