18. ledna 2012

Perkelt madarsky

V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zlehka ji zaprášíme paprikou, přidáme maso, slabě podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Přisolíme, ochutíme worcesterem, ale v žádném případě nedáváme kmín a nezahušťujeme moukou. Můžeme ale přidat majoránku a stroužek třeného česneku.

Vepřové ragú z mletého masa

500 g mletého plecka, mrkev, petržel, kousek celeru, malá konzerva hrášku, 2 citrony, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželky, mléko nebo smetana, vejce,  žloutek, cibule, worcesterská omáčka,100 ml bílého vína, olej na smažení, sůl

Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Promícháme a necháme chvilku v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova. Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel , cibuli, celer necháme orestovat , až je zelenina měkká. Přidáme šťávu z jednoho citronu a zamícháme. Do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou,ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit. Posolíme a kdo chce dochutí si worcesterskou omáčkou. Podáváme s rýží.

Maďarský guláš

V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět 3 oloupané a nakrájené cibule, přidáme mletou papriku, nakrájené maso, osolíme a okořeníme, přidáme 1 stroužek utřeného česneku, podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Asi po hodině dušení přidáme na kolečka nakrájené 2 - 3 paprikové lusky, dochutíme majoránkou a vše dohromady asi 30 minut dusíme.

Vídeňský guláš

V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zlehka zaprášíme paprikou, vložíme maso na- krájené na kousky, slabě podlijeme vodou, přidáme drcený kmín, osolíme a zastříkneme octem. Dle potřeby doléváme vodu a dusíme do změknutí. Asi po 1 ½ hodině maso vyjmeme šťávu zaprášíme moukou, přidáme rajský protlak, trochu drcené majoránky a ještě asi ½ hodiny vaříme. Hotovou omáčku přecedíme na připravené maso a společně krátce povaříme.

Jelení guláš kotlíkový

1200 g jeleního nebo srnčího masa – krk, bok nebo hrudí, 1000 g cibule, 500 g vepřového sádla, 2 mrkve, 1/2 celeru, 2 kořenové petržele, 4 rajčata, 2  papriky, sklenička sterilovaného leča, 500 g  brambor  (z toho 3 syrové na zahuštění), sušené nebo čerstvé houby, 300 ml  červeného vína, mletá paprika kmín, česnek, majoránka, větvičky  z jedličky, sůl, pepř

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na klínky, česnek na plátky, kořenovou zeleninu na menší kostky, rajčata a cibuli na plátky. Na rozpáleném sádle opečeme cibuli s česnekem, kořenovou zeleninou a drceným kmínem dozlatova, přidáme maso, orestujeme, okořeníme mletou paprikou, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme téměř do změknutí. Přidáme na kostičky krájené brambory, rajské, papriku a lečo, podlijeme vínem a vaříme spolu s bylinkami (libečkem, petrželkou, majoránkou), větvičkou z jedličky a nastrouhanými brambory do změknutí. 

Krůtí guláš

400 g krůtího masa, mletý pepř, sůl, 3 lžíce oleje, 2 cibule, sladká i pálivá paprika, malá sklenice sterilovaného leča, 4 stroužky česneku, worcesterská omáčka,čerstvě nastrouhaný křen na ozdobení 

Na guláš můžeme použít méně kvalitní krůtí maso - např. krůtí stehna nebo můžeme koupit přímo kousky krůtího masa na guláš (prodává se zmražené). Maso nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme. V kastrolu si rozpálíme olej, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji. Přidáme maso a za stálého míchání ho osmahneme. Posypeme mletou paprikou, přidáme sterilované lečo, rozetřený česnek a zakapeme worcesterem. Podléváme vodou podle potřeby a dusíme do změknutí. Čerstvý křen oloupeme a jemně nastrouháme. Posypeme jím guláš před podáváním. Jako přílohu můžeme zvolit chléb, těstoviny, hranolky, nebo jinou vámi oblíbenou gulášovou přílohu.

Indický guláš

800 g kuřecích prsou. 800 g cibule, 2000 g rajčat, 2 sušené chilli papričky nebo mleté chilli, olej, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata nastrouháme  na hrubém struhadle tak, že nám v ruce zůstane jen slupka (slupku nepoužíváme). Z rajčat scedíme šťávu, kterou necháme stranou na pozdější podlévání. Maso nakrájíme na větší kostky. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme dužinu  z rajčat, společně orestujeme, přidáme chilli a kuřecí  maso,  osolíme, promícháme a dusíme do změknutí. V průběhu dušení  podle potřeby  podléváme slitou šťávou z rajčat. Jakmile  je maso měkké, je zároveň i zelenina  vydušená v hustší  omáčku (asi za půl hodiny), Omáčku podle chuti můžeme ještě  dosolit nebo opepřit.

Zabijačkový guláš

800 g krkovice, 800 g vepřových drobů (ledvinky, játra), 400 g cibule, 100 g sádla,vývar z masa, česnek, mletá  paprika sladká, majoránka, pepř, sůl
Do cibulového základu přidáme maso a droby pokrájené na větší kostky, zasypeme drceným česnekem, mletou paprikou, osmahneme, osolíme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Poté dochutíme pepřem, majoránkou. 

16. ledna 2012

Divoký vepřový guláš

750 g vepřové plece, lžíce sádla, 4 velké cibule, lžička mletého kmínu,2 lžičky mletého pepře, lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mleté papriky, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, bobkový list, sůl, 3 stroužky česneku,2 lžíce kečupu, kostka polévkového koření, jíška

Nakrájenou cibuli dáme do tlakového hrnce zesklovatět na rozpuštěné sádlo, potom přidáme na kostky nakrájené maso s kořením. Opečeme po všech stranách, osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Zalijeme horkou vodou, hrnec uzavřeme a dusíme od doby varu asi 25 minut. Pak hrnec stáhneme z ohně a necháme dojít. Po otevření vyndáme z guláše nové koření, jalovec a bobkový list. Přidáme 1 kostku polévkového koření a kečup. Chvilku necháme přejít varem a zahustíme jíškou. Podáváme s kynutým knedlíkem nebo s chlebem. Guláš na talíři posypeme strouhaným křenem. 
 

Guláš z hájovny

0.3 kg zadního hovězího, 40 g vepřového sádla, 60 g cibule,10 g  česneku, 0.2 g mletého pepře, 20  g hladké mouky, 6 g soli, 20 g rajčatového  protlaku, 3 g mleté papriky, 60 g slaniny, 50 g pařížského salámu,100 g  žampiónů, 60 g kapie

Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na 2/3  sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem dozlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso.  Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě.  Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme do změknutí. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, orestujeme asi 5 minut.  Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené  žampióny  (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše  a ještě všechno převaříme. Příloha : brambory, knedlík nebo chléb.

Paprikáš z králičího masa

800 g králičího masa bez kostí, 6 lžic oleje, 200 g cibule, 10 g mleté sladké papriky, sůl, kelímek zakysané smetany, hovězí vývar (vývar z kostky bujónu), (1-2 lžíce hladké mouky)

Maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na větší kostky. V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Potom přidáme nakrájené maso, opečeme krátce po všech stranách a osolíme. Orestované maso zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do změknutí. Občas zamícháme a podlijeme vývarem. Když je maso měkké, vmícháme postupně zakysanou smetanu a necháme asi 4-5 minut provařit. Chceme-li mít hustou (a vydatnou) omáčku, vmícháme do smetany jednu či dvě rovné polévkové lžíce hladké mouky a necháme provařit asi 5-8 minut.Podáváme s bramborem, rýží, bramborovým knedlíkem či tmavým chlebem. 

Paprikáš s noky

750 g hovězího masa, 2 cibule, 2 lžíce sádla, sůl, bobkový list, lžička mleté papriky,celý černý pepř
na noky : 400 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 220 ml vlahého mléka, vejce, špetka soli, 50 g změklého másla

Nejdříve si připravíme paprikáš. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka.V kastrolu rozpálíme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme bobkový list a celý pepř. Maso nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Opečeme ho za občasného míchání po všech stranách. Osolíme, přidáme mletou papriku, promícháme a dusíme pod pokličkou do změknutí masa. Je-li třeba, podlijeme teplou vodou nebo vývarem. Můžeme také připravovat v papiňáku. Jakmile je maso poloměkké, začneme s přípravou noků. Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na několik kousků a z každého vyválíme na pomoučeném vále silnější váleček. Ten rozkrájíme nožem na noky. Noky shrneme z válu do vroucí osolené vody, lehce promícháme a od chvíle, kdy začne voda znovu vřít, vaříme asi 15 minut. Poté jeden nok překrojíme a ochutnáme. Hotové noky slijeme a ihned promícháme do paprikáše. Společně necháme prohřát. Podáváme s lehkým přílohovým zelím.

Guláš z divočáka s jeřabinami

1 kg masa z divočáka (plec), 250 g cibule, 6 velkých stroužků česneku,2 lžíce mleté sladké papriky, lžička pálivé papriky, lžíce kmínu (drceného),sůl, 3 lžíce sádla, 5 lžic zavařených jeřabin, 2 krajíce tvrdého chleba

Maso nakrájíme na velké (gulášové) kostky. Cibuli oloupeme rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozpálíme sádle, orestujeme na něm cibuli, přidáme maso a také orestujeme. Přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Uvedeme do varu, potom zmírníme příkon tepla a pomalu pod pokličkou dusíme, až maso téměř změkne. Občas zkontrolujeme, promícháme a je-li třeba, podlijeme. Z chleba odstraníme kůrky a nastrouháme ho. Přidáme ho do guláše a společně dále dusíme, až se drobečky chleba rozpustí. V této chvíli guláš osolíme a přidáme jeřabinový kompot bez šťávy. Promícháme a po malé chvíli odstavíme ze zdroje tepla. Podáváme s kynutým knedlíkem, případně s čerstvým chlebem.
Poznámka : Kdo nemá rád „ovocnou“ variantu, může jeřabiny vynechat nebo je nahradit na kostičky nakrájenými kyselými okurkami. Pikantnost omáčky lze také zesílit přidáním nakrájené chilli papričky.

Bramborový guláš se zeleninou

250 g cibule, 1 kg brambor, 2 pórky, zelený paprskový lusk, 500 g  rajčat, lžíce  oleje, 2 stroužky česneku, lžíce sladké papriky, 0,5  I  zeleninového vývaru, špetka drceného kmínu, lžička  majoránky, 0,5 svazku  petrželky, sůl, 75 g zakysané  smetany, 2 lžíce octa  

Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na plátky. Zeleninu  očistíme, omyjeme a pokrájíme, pór na kroužky, papriku a  rajčata na kostky.  Cibuli zesklovatíme na oleji. Česnek oloupeme,  přilisujeme k cibuli, společně osmahneme. Vmícháme mletou papriku. Přidáme brambory, pórek, papriku a rajčata, krátce vše promícháme a přilijeme vývar. Okořeníme drceným kmínem a majoránkou a přikryté vaříme 15 - 20 minut. Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme.  Guláš osolíme a zjemníme  ho zakysanou smetanou. Podle chuti přikyselíme.

Bramborový chalupářský guláš

1 kg brambor, 50 g sádla, velká cibule, stroužek česneku, lžíce sladké mleté papriky, vrchovatá lžíce hladké mouky, 500 g měkké uzeniny, kostka bujónu, majoránka, libeček, sůl, kmín 

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji také na drobné kostičky. Do většího hrnce dáme sádlo a na sádle osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, papriku, brambory, kostku bujónu, sůl, majoránku, libeček a rozetřený česnek. Zalijeme do poloviny vodou a dusíme pod pokličkou dokud brambory nezměknou. Přidáme salám nakrájený na kostičky nebo na nudličky a zaprášíme moukou. Pokud se obáváme žmolků, můžeme mouku také rozkvedlat v hrnečku v troše mléka nebo vody a vlít do guláše a zamíchat. Chvilku ještě podusíme, potom dolijeme vodu a ještě krátce povaříme. 
Poznámka: Jednoduché jídlo, které lze uvařit v jednom hrnci je ideální na chatu či chalupu nebo na jednoduchou večeři. Použít lze jak měkký salám, tak třeba špekáčky či jinou měkkou uzeninu

Kapucínsky guláš

700 g hovězí kližky, 3 lžíce oleje, 2 větší cibule, mletý pepř, mletá paprika, drcený kmín,2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 250 g žampionů

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, maso nakrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme papriku a zpěníme ji.Na tomto základě opečeme maso nakrájené na kostky a potom podlijeme trochu vodou. Osolíme, přidáme drcený kmín, prolisovaný česnek, mletý pepř a rajčatový protlak. Promícháme, ztlumíme příkon tepla a pod poklicí dusíme do změknutí. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme.Ke konci dušení guláš vysmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme ji, potom znovu podlijeme a guláš dovaříme. Menší žampiony očistíme (vlhkým hadříkem) a nakrájíme na čtvrtky. Podusíme je na zbylém oleji a přidáme do hotového guláše.

Jehněčí guláš s rajčaty

3/8  kg jehněčí kýty,  lžíce  másla, cibule, 0,5 mrkve, sůl, 0,5 lžičky  hladké  mouky, mletá paprika, 2 papriky (zelené), 2 rajčata zelená,  petrželka

Na másle zpěníme drobně  pokrájenou cibuli, přidáme maso a po všech stranách je opečeme. Pak maso vyjmeme a v témž tuku osmažíme na nudličky nakrájenou  mrkev, cibuli a  jakmile se voda ze zeleniny odpaří, přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem  z kostí, přidáme mletou  papriku, sůl a dusíme téměř do změknutí. Přidáme na kroužky  nakrájené zelené papriky a dusíme společně. Asi 1/4 hodiny  před  podáváním pokrmu přidáme oloupaná drobně pokrájená rajčata a dusíme asi 10  minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou. Příloha: rýže nebo pšeničný chléb

Guláš pro fajnšmekry

500 g předního hovězího masa, 500 g vepřového plecka, 4 velké cibule,4 papriky (i mírně pálivé), 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny), lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, chilli paprička, sůl, mletý pepř, kostka masového bujónu, olej nebo sádlo

Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho. Nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu Maso nakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z paprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na proužky. Rajčata také opláchneme a nakrájíme na osminky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si asi 1 l horkého bujónu z kostky. V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí asi 2 lžíce), přidáme nakrájený uzený bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězí maso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho a posypeme červenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu, kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Poté přidáme vepřové maso (tomu stačí ke změknutí kratší doba), mletý kmín a nakrájenou chilli papričku (nebo špetku chilli koření nebo ½ kávové lžičky mletých chilli papriček naložených v soli) a mletý pepř. Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a společně dusíme nejméně další hodinu až hodinu a půl. Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená rajčata a papriky a dodusíme. Na závěr ochutím majoránkou. Podáváme s chlebem.
Poznámka: Na přípravu nám stačí pouze jeden hrnec. Takže lze snadno připravovat třeba na chatě nebo na chalupě. Této situaci také odpovídá množství surovin. Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.