12. února 2010

Jehněčí na kari

kg jehněčího ramínka krájeného na větší kostky o 3 cm., 2 Pl oleje., 50 g másla., 2 cibule oloupané a nakrájené nadrobno., PL karí., kostka masového nebo kuřecího vývaru., 2 hřebíčky., bobkový list., špalíček skořice (asi 3 cm)., pepř., trocha hladké mouky., strouhaná citronová kůra., malý kousek čerstvého zázvoru., 50 g hrozinek., zelená paprika., 50 g kešu oříšků., 2 střední rajčata., velká hruška s pevnou dužinou nebo jablko.,
Hodinu před začátkem přípravy namočíme hrozinky do vlažné vody. V pánvi rozehřejeme olej a máslo na rozehřátém tuku osmahneme nadrobno nakrájené cibulky a necháme zesklovatět. Vyjmeme je naběračkou s otvory a odložíme je stranou. Na kostky nakrájené jehněčí ramínko několik minut opékáme na rozehřátém tuku. Zaprášíme trochou mouky a promícháme. Jakmile se maso opeklo, poprášíme ho kari a promícháme dřevěnou vařečkou. Na maso vlijeme připravený vývar z kostky (7 dl vařící vody) a opepříme. Přidáme bobkový list, do nějž jsme zapíchali několik hřebíčku a špalíček skořice. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Přimícháme PL strouhaného zázvoru k nastrouhané citronové kůre, přidáme hrozinky a kešu oříšky. Přilijeme trochu studené vody, potom směs vlijeme do kastrolu a přidáme osmahnutou cibulku. Znovu přiklopíme a pokračujeme v dušení. Papriku přepůlíme a nasekáme. Oloupeme rajčata zbavíme je jadérek. Rajčata nakrájíme na kostičky. Nasekanou papriku a kostičky rajčat přidáme do kastrolu. Oloupeme jablko a rozkrojíme je. Vyjmeme jádřinec a odstraníme tvrdé části. Dužinu hrušky nakrájíme na nepříliš tenké nudličky. V případě, že použijeme jablko, nakrájíme je na čtvrtky, 15 minut před dokončením je přidáme k masu. Po 45 minutách dušení masa si ověříme, zda je měkké. Ochutnáme omáčku a dokořeníme kayenským pepřem. Vyjmeme bobkový list a špalíček skořice. Podáváme v nádobě, ve které jsme pokrm připravovali.
Obměna: Kešu oříšky můžeme nahradit strouhaným kokosem. Posypeme jím maso ve chvíli, kdy k němu budeme přidávat jablko či hrušku.
Doporučené nápoje: Lehké stolní víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat