13. února 2010

Artyčoky s lososem

4 artyčoky., 4 PL celerové remulády., PL octa., 4 vejce4 tenké plátky uzeného lososa., několik snítek čerstvého (nebo špetku sušeného) anýzu., citron., sůl., pepř.,
Artyčokům odřízneme spodní část a ručně odstraníme tuhá vlákna. Odstraníme vnější listy. Listy od sebe prsty odtáhneme a zeleninu opláchneme. Malým nožem oloupeme spodní části artyčoků, jako bychom loupali brambory. Nůžkami odstřihneme špičky listů. Spodní část artyčoků potřeme citronovou šťávou, aby nezčernaly. Ve velkém kastrolu uvedeme do varu osolenou vodu a do ní vložíme artyčoky ihned, jakmile začne vřít. Vaříme je 30 minut. Artyčoky necháme okapat, a jakmile mírně vychladnou, otrháme lístky tak, abychom vytáhli štět. Spodní části si dáme stranou na servírovací podnos. V širokém a nízkém kastrolu uvedeme do varu vodu s PL octa. Jakmile voda začne mírně vřít, do hrnečku rozklepneme vejce a z bezprostřední blízkosti ho necháme sklouznout do vody. Celý postup opakujeme s ostatními vejci. Necháme je 3 minuty vařit, potom je vyjmeme z vody naběračkou s otvory a položíme je na kuchyňský papír. Každý artyčok pokryjeme PL celerové remulády, do níž vyhloubíme důlek, abychom do něj umístili vždy po jednom ztraceném vejci. Osolíme a opepříme. Svineme plátky uzeného lososa a každý artyčok jedním z nich ozdobíme. Povrch posypeme několika snítkami anýzu. Artyčoky podáváme vlažné nebo studené. 
Rada: Získáme spoustu času, použijeme-li artyčoky konzervované v přírodním nálevu. Před přípravou je třeba čerstvé artyčoky namočit do octové vody a otočit je. Tímto způsobem se z nich vyplaví nežádoucí hmyz. Pokrmy z artyčoků se nedají uchovávat, proto plněné artyčoky nechystáme dlouho předem.
Obměny: Můžeme vynechat celerovou remuládu, kterou nemají všichni v oblibě.
Doporučené nápoje: Pivo, aquavit, bílé stolní víno, tonik, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat