7. května 2010

Masové závitky

4 vepřové plátky, hermelín, anglická slanina, pórek, sůl, pepř
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe anglickou slaninou, kousky hermelínu a na kolečka nakrájeným pórkem. Zavineme opečeme pozvolna na pánvi. Štávu zahustíme. Závitky podáváme s libovolnou přílohou a přelijeme výpekem.

6. května 2010

Panenky v županu

400 g vepřové panenky, 2 hrušky, 100 g sýra Kamadet, balíček listového těsta, 1 žloutek, olej, sůl, pepř, citron
Vepřovou panenku nakrájíme na malé kostičky, osolíme. Takto připravené maso dáme narychlo opéci a necháme vychladnout. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky, které pokapeme citronem. Sýr nakrájíme na větší kostky a smícháme s hruškami a masem. Těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverce (asi 10 x 10 cm). Na každý dáme směs masa, hrušek a sýra a zabalíme je do uzlíčků. Potřeme rozšlehaným žloutkem s pár kapkami citronu a dáme upéci do horké trouby. Podáváme teplé.

Palačinky enchilados

palačinky : mléko, mouka,vejce, cukr, vanilka, sůl,
náplň : maso vepřové nebo kuřecí, pórek, olej,chilli, sůl, pepř
posyp: sýr, kečup
Nejprve uděláme palačinky naslano, pouze trošku osladíme.  Pak připravíme náplň: maso nakrájíme na nudličky a zprudka osmahneme na trošce oleji, přidame koření, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou. Když je maso skoro měkké, přidáme na kolečka nakrájený pórek a ještě na chvíli přikryjeme. Zatím nám vychladly palačinky, které teď naplníme masovou směsí a naskládáme do vymazaného pekáče, posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme kečupem dle své chutě. Dáme zapéct do trouby na cca 20 minut při teplotě 180 st/C. Podáváme teplé.

Maso na medu

nálev : 1 litr vody, polévková lžice octa, polévková lžice soli, 2 ks bob.listu, 5 kuličky pepře, 5 ks nového koření, hlavička česneku,
směs na potírání : 1 bal.grilovacího koření, 3 lžíce medu

V litru vody svaříme ingredience na nálev,necháme vychladnout a přidáme rozetřený česnek. Do tohoto nálevu dáme ovarové vykostěné koleno (as 1 kg a více)a necháme naložené cca 24hod.Druhý den maso v nálevu uvaříme (trochu tužší ovar) vyndáme na hodně vymaštěný pekáček a dopékáme do měkka,mezitím připrávíme směs na potírání-rozmícháme grilovací koření s medem a tímto měkké upečné maso potřeme a dáme ještě na cca 10min dopéct. Podáváme s chlebem a šťávička která  zůstane na pekáčku se dá na mističku, na talíři ještě touto šťávou upečené maso přelijeme.

Pečené koleno

vepřové koleno, nové koření, sůl
Koleno dáme vařit do papináku, přidáme 8 ks nového koření a osolíme. Po cca 1,5 hod vyndáme a dáme péct, podlejeme vývarem. Občas podléváme a otáčíme. Pečeme dokud není kůže křupava.

Ostrý bůček

bůček, sůl, zabijačkové koření, páliva paprika, mletý kmín, česnek, chilli omáčku, pivo
Vykoštěný bůček obalit v soli. Smíchat zabijáčkove koření, páliva paprika, mletý kmín, česnek (hodně) a chilli omáčku. Natřit bůček a nechat 1-2 dny odstát. Péct na pivě asi 1,5 hodiny.

Řízek plněný tvarůžky

4 vepřové řízky, olomoucké sirečky, sůl, pepř, strouhanka, vajíčko, hladká mouka
Řízky naklepeme,osolíme a opepříme. Do jedné poloviny dáme sireček a překlopíme.Na okrajích rozklepeme aby sýr nevytékal. Obalíme v trojobalu a smažíme jako obyčejný řízek. Velmi chutná kombinace masa a sýra. Pozor nejlepší je olomoucký sireček, který nevytéká a po tepelné úpravě ztrácí specifickou vůni. Jako přílohu můžeme použít brambory.

Ohnivé koleno

2 zadní vepřová kolena, 3 PL soli, pepř, kmín, 3 celé paličky česneku, grilovací koření, 2 kečupy, chilli koření
omáčka : 2 kečupy, 1,5 palice česneku, chilli koření

Vepřová kolena očistíme, opereme a po celém obvodu nařízneme kůži na kostičky. Vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Potřeme česnekem a posypeme grilovacím kořením. Podlijeme vodou, pekáč přiklopíme poklicí a pečeme hodinu v mírně vyhřáté troubě. Potom kolena v pekáči otočíme a opět potřeme kořením. Po hodině je odklopíme a potřeme připravenou omáčkou smíchanou z uvedených ingrediencí. Dále pečeme již odkryté opět hodinu. Po hodině tento postup zopakujeme a necháme péct další hodinu. Při pečení kolena poléváme výpekem.

Obrácené řízky

vepřové kotlety, vejce, strouhanka, cibule, anglická slanina
Kotlety naklepeme, osolíme a obalíme ve  strouhance a pak ve vajíčku a zprudka opečeme na pánvi. Pak do zapékací mísy střídavě klademe opečené kotlety, anglickou a nakrájenou cibuli a v troubě pečeme asi 40 min. Jako příloha je vhodná bramborová kaše.

Obrácené kotlety

4 kotlety, 200 ml smetany, cibule, 4 stroužky česneku, 8 plátků slaniny, sůl, pepř, olej
těstíčko: hladká mouka, 1 vejce, 100 mléka
Maso naklepeme, osolíme a potřeme česnekem. Obalíme v těstíčku. Opečeme a klademe do zapékací misky spolu se slaninou, cibulí. Zalejeme šlehačkou a pečeme v troubě cca 30 minut.

Oblíbené závitky

1 kg vepřového bůčku bez kosti, sůl, pepř,150 g anglické slaniny, 250 g kyselého zelí
Bůček rozklepeme na plát, osolíme, opepříme, do poloviny narovnáme anglickou slaninu, na jednu třetinu rozprostřeme zelí a roládu zabylíme. Omotáme ji nití a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 45 minut.

Nudličky z vepřové panenky

vepřová panenka, hovězí vývar, kysaná smetana, žampiony, cibule, česnek, bylinky
Vepřovou panenku nakrájíme na nudličky a ochutime solí a čerstvě namletým pepřem. Na oleji spěníme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek.Orestujeme maso a nakrájené žampiony.Zalijeme hovězím vývarem a krátce podusíme. Přidáme kysanou smetanu a bylinky - bazalka, tymian atd. Podáváme s americkými brambory.

Námořnické maso

750 g vepřového masa z kýty, 3 lžíce oleje, 3 hrsti sekané cibulky, 100 g sladkokyselých okurek,100 g sterilovaných kapií, 5 lžic pikantního kečupu, feferonky, worcesterová omáčka, sůl, pepř
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme koření a na horkém oleji za stálého míchání ze všech stran opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, vložíme na menší kousky nakrájené okurky, kapie, rozsekané feferonky, kečup, pokapeme pár kapkami worcesterové omáčky a podusíme doměkka.

Nakládaný vepřový bůček

česnek, sůl, mletá nepálivá paprika, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer),1/2 kg bůčku (pokud možno bez kostí)
Bůček opereme a dáme vařit společně s kořenovou zeleninou. Vodu s mírou osolíme. Po uvaření, jej necháme vychladnout, maso upravíme ořezáním na pěknou krychličku a potřeme rozetřeným česnekem ze všech stran. Potom potřeme-poprášíme paprikou. Takto upravené maso obalíme pečlivě do alobalu a uložíme na několik dnů do lednice. Po pěti a více dnech, krájíme na tenké plátky a podáváme s chlebem.

Nakládané maso v těstíčku

2 lžíce škrobové moučky, 2 ks vejce celá, 1 lžíce kečupu, 1 lžička hořčíce, 2 stroužky česneku, špetka soli,pepř dle libosti, maso vepřové kotlety nebo kuřecí řízky
Všechny ingredience se v misce smíchají dohromady, do této směsi se naloží naklepané a posolené kotlety nebo kuřecí řízky a nechají se v chladu uležet. Pak se usmaží na rozpáleném ojeji.Vhodná příprava pro nečekanou návštěvu.

Bůček s nádivkou

1 kg vepřového bůčku s kůží, 6 až 8 rohlíků, 3 vejce, 3 dcl mléka,50 g másla, sůl, pepř, česnek, majoránka, drcený kmín, staročeské koření
Do bůčku prořízneme kapsu a kůži na povrchu rozřízneme na kostičky. Do připravené kapsy naplníme nádivku, kterou jsme si připravili z rohlíku nakrájeného na kostičky a zvlhčeného mlékem, ze žloutků, másla, česneku a koření. Nakonec vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Naplněnou kapsu sešijeme nebo spíchneme grilovací jehlou, osolíme a okořeníme staročeským kořením. Dáme péct na 1 a 1/2 až 2 hodiny.

Kotlety obalované šunkou a sýrem

4 kotlety, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, 1 lžíce hořčice, hladká múka na obalení, grilovací koření, 4 lžičky másla, 1 cibulka, 2-3 vejce nebo smaženice z hub
Maso naklepeme a silně posypeme grilovacím kořením. Obalíme v hl.m. a opečeme zprudka na oleji. Přendáme na pekáček, na který jsme dali máslo, vrchní stranu masa potřeme hořčicí, položíme šunku, zvlášť usmažíme vejce, ještě lepší je smaženice z hub, navršíme na kotletu a přikryjeme plátkem sýra. Dáme zapéct do trouby, podáváme s bramborem nebo jen chlebem.

Lovecké nudle

500 g vepřové kýty nebo plece, 40 g sádla, 200 g cibule, 1 lžíce octa, lžička mleté papriky, sůl, kmín,
1/8 l kysané smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, těstoviny

Na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso, sůl, kmín, ocet a chvilku opékáme. Poté vmícháme papriku, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do měkka. Hladkou mouku rozmícháme v troše studené vody, maso zahustíme, přilijeme smetanu, chvilku povaříme a podle chuti osolíme. Omáčky by mělo být pouze tolik, aby bylo maso potopené. Na 40 g másla zpěníme 30 g jemně nakrájené cibule, přidáme 200 g pokrájených syrových hub, osolíme, okmínujeme a podusíme, až se vyvaří všechna voda. Nemáme-li čerstvé houby, namočíme na pár hodin hrst sušených hub do vody, slijeme a použijeme jako houby čerstvé. V osolené vodě uvaříme těstoviny, scedíme a promastíme máslem. Urovnáme na talíř, do středu dáme maso s omáčkou, na maso lžíci hub. Okraje těstovin zdobíme kečupem.

Kotlety na bílém víně

4 kotlety, sůl, pepř, špetka fenyklu, 3 stroužky česneku,1 dcl bílého vína, 1 dcl rajské štávy,4 lžíce strouhaného sýru, lžíce másla , 3 lžíce oleje 
Kotlety naklepeme, nasolíme, opepříme, posypeme fenyklem a opečeme na oleji. Vyjmeme je z pánve, do výpeku dáme česnek, zalijeme vínem a rajskou šťávou, kterou případně zahustíme špetkou solamylu. Kotlety přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a podáváme s rýži nebo s brambory.

Moravský vrabec

600 g vepřového masa (plecko, bůček), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mouky, sůl, kmín

Opláchnuté maso nakrájíme na kostky, vložíme do pekáčku, osolíme a posypeme kmínem. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, podlijeme vodou a pečeme v troubě.Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a dle potřeby podléváme.Doměkka upečené a dozlatova zbarvené kousky masa vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a za občasného míchání v troubě ještě povaříme a pak přecedíme přes cedník.Potom vložíme zpět upečené maso a ještě prohřejeme.Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.

Kotlety v marinádě

4 - 6 kotlet
marináda : 3 lžíce oleje, 1 lžička hořčice, 1 lžička pepře - malá, 1 lžička worchestru, 2 celá vejce, 2 lžičky škrobové moučky, 1 lžička kečupu,, sůl, 2 stroužky česneku
Kotletky naklepeme. Mírně je prosolíme - opravdu jen malinko! Pak si připravíme marinádu. Smícháme veškeré ingredience dohromady a kotletky do něj naložíme. Nejlepší je nechat je v nálevu alespoň jeden až dva dny naložené v lednici. Pokud je necháte uležet tři až pět dní budou ještě chutnější ! Na pánvi si rozpálíme olej a kotlety zprudka opečeme z obou stran.Jako příloha jsou ideální opečené - tedy americké brambory, hranolky nebo bramborová kaše. 

Kotlety se sojovou omáčkou

čtyři kotlety, dvě lžíce oleje, dvě lžíce sójové omáčky, dvě lžíce citrónové šťávy,lžíci hořčice,pepř a sůl.
Naklepeme kotlety,osolíme je a vložíme na pekáč. V misce rozmícháme olej,sójovou omáčku,citrónovou šťávu,hořčici a pepř.Touto směsí kotlety potřeme a přiklopíme druhým pekáčem. Pečeme v horké troubě,po chvíli kotlety obrátíme a pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Hotové podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou.

Maso se sýrem

2 vepřové panenky, 100 g sýra ementálského typu, 2 lžíce olivového oleje, 0,2 L zakysané smetany,sáček pražených slaných mandlí,  kečup, směs koření na steaky, menší kulaté brambory

Panenky odblaníme,rozkrojíme na půlky a proložíme slanými mandlemi.Obalíme ve směsi koření na steaky a zakapeme olivovým olejem.Nastrouhaný sýr smícháme se zakysanou smetanou a lžičkou kečupu.Maso zprudka nasucho opečeme,vložíme do zapékací misky,zalijeme sýrovou hmotou a při 240st/C prudce zapečeme v troubě.Na talíři ozdobíme mandlemi nebo mandlovými lupínky.Podáváme s bramborami a čerstvou zeleninou.

Medajlóniky Bavaria

150 g veprove panenky, 100 g plisnoveho syru niva, cesnek, sul, pepr, zampiony, olej
Veprovou panenku nakrajima na 3 platky o vaze 50 g lehce naklepeme osolime opeprime a opeceme na panvi. Pak dame osmazenou panenku na talirek dame na ni orestovane zampiony a zasypeme nivou a dame zapect do microvlne touby. 

Medajlóniky s brokolicí a nivou

400 g vepřové panenky, 100 g Nivy, 200 g brokolice, 100 g plátkového sýra,smetana,sůl, pepř,cibule,
olej

Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme cibuli na půlkolečka a na pánev přidáme nastrouhanou nivu a brokolici. Zalijeme troškou vody a smetanou a provaříme, sýr se rozpustí, přidáme maso, poklademe nudličkami plátkového sýra a zapečeme. Hotové medailonky přeléváme omáčkou.

Vepřová panenka na zázvore

600 g vepřová panenka, čtyři velké cibule, mletý zázvor, hrubě mletý pepř, tuk, olivový olej, bramborové tyčinky (placičky) s cibulí, 250 g žampióny 

Vepřové panenky odblaníme a nakrájíme medailonky cca 1 cm silné Medailonky mírně naklepneme, mírně osolíme a dle chuti opepříme hrubě mletým pepřem a necháme cca 20 min marinovat v olivovém oleji Cibule nakrájíme na kolečka Žampióny nakrájíme na plátky Na pánvi rozpálíme tuk a přidáme do něj lžičku mletého zázvoru. Necháme zázvor lehce zapěnit a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Tu necháme osmahnout cca 3 minuty a potom ji vložíme do předehřáté misky. Na zbylém tuku lehce orestujeme žampiony a rovněž je odložíme do misky. Následně rychle smažíme jednotlivé medailonky po obou stranách (cca 2-3 min) a odkládáme je na připravenou cibulku Podáváme s bramborovými placičkami s cibulí. Můžeme pro spestření chuti přidat tatarskou omáčku nebo jogurtový.

Masová pochoutka

4 vepřové kotlety nebo vepřové řízky z kýty,100 g anglické slaniny,100 g šunkového salámu,150 g tvrdého sýra,sterilované lečo - malé,1 šlehačka, sůl, pepř
Maso mírně poklepeme, okraje nařízneme, osolíme a rozložíme na pekáč. Takto připravené řízky opepříme a na každý klademe vrstvu anglické slaniny,šunkového salámu a leča. Nakonec vše bohatě zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Pečeme v předehřáté troubě 20-30 min.

Masová roláda

hovězí maso, vepřové maso, kuřecí řízky, klobása, hořčice,sůl, pepř,tuk, cibule,uzená slanina,hladká mouka, koření na steaky,(nakládaný zelený pepř)

Hovězí maso naklepeme větší plát. Posolíme, posolíme a potřeme hořčicí. Potom naklepeme vepřové maso ( nejlepší jsou řízky z plecka ) položíme na hovězí maso, posolíme a potřeme hořčicí. Na toto položíme naklepané kuřecí řízky, které posolíme, opepříme a posypeme kořením na steaky. Kdo má rád pikantnější tak ještě přidá nakládaný zelený pepř. No a na závěr položíme plátky uzeného špěku a klobásu. Vše se pořádně upraví do rolády dá se do pekáče, kam jsme dali tuk a vodu a nechá se v troubě nejdříve podusit a potom se to dopeče. Hotové maso se vyjme a uděláme štávičku. Můžete konzumovat s rýží nebo jsou vhodné i brambory a je to poživatelné i za studena.

Masová jehla s cuketou

300 g vepřových nebo kuřecích jater, 500 g vykoštěné vepřová pečeně ,4 červené cibule,1 menší cuketa, tymián, barevný pepř, sůl, olej (koření podle chuti)
Játra obalíme a krajíme na kostky. Maso v celku naklepeme a nakrajíme na kostky. Oloupeme cibuli a nakrajíme na čtvrtky. Cuketu nakrájíme na silnější plátky.Maso a zeleninu střídavě napichujeme na grilovací jehly. Mezi maso vkládáme lístky tymiánu. Špízy osolíme,opepříme,potřeme prolisovaným česnek a pokapeme olejem. Grilujeme ze všech stran 15 až 20 minut.

Maso po cikánský

0,5 kg vepřová kýta, sůl, pepř, chilli papričky, olej, rajské, papriky, porek, zelí.hořčice, hrubá mouka

Maso nakrájíme na malé kousky a osmahneme na oleji. Poté přidáme sůl, pepř a chilli papričky a důkladne promícháme. Dusíme asi 20 minut.až maso změkne, přidáme na drobno nakrájenou zeleninu a dodusíme.Nakonec přidáme kyselé zelí naložené v mouce. Maso odložíme a uděláme si těsto z mouky a vody a uhněteme do větších placiček, které lehce osmahneme na oleji, ne moc, stačí aby byli vláčné a maso na každou placičku položíme a srolujeme.Poté maso v placce potřeme hořčicí.

Marinované kotlety

marináda : špetku tymiánu, česnek utřený, sůl, pepř, šťáva i kůra z 1 citronu,1 dcl oleje, 4 vepřové kotlety, rýře, bazalkové pesto
Připravíme si marinádu, kotlety v ní napácujem a necháme 2 hodiny odležet v chladnu. V silnostěnné pánvi na trošce oleje, kotlety opečeme do zlatova, po té mírně podlijeme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 15 min. Podáváme s rýží a zdobené bazalkovým pestem.

Marinované koleno

2 nejlépe vykostěná kolena - zadní, kořeninová zelenina - mrkev, celer, petržel (500 g) ,cibule,divoké koření, sůl
na marinádu : čerstvé bylinky(rozmarýn nebo tymián), 2 lžíce, plnotučné hořčice, černé pivo
pro zpestření můžete přidat i sezam
příloha : domácí bílé zelí dušené na světlém pivu
bramborové noky : vařené brambory. krupice, vejce, sůl
Vepřová kolena povaříme asi 45 minut v zelenině a divokém koření, poté je vyjmeme a necháme vychladnout. Připravenou marinádu přelijeme přes vepřová kolínka a pečeme při při nízké teplotě již v předehřáté troubě na 160 stupňů přibližně dalších 45 minut. Při pečení podléváme černým pivem pro zvýranění chuti. Bramborové noky:Vaříme na mírném ohni v osolené vodě přibližně 8-10 minut

Kotlety se šunkou a cibulí

750 g vepřové pečeně, sůl, pepř, 150 g cibule, 100 g šunky, 50 g slaniny, 80 g oleje
Nasekané kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na horkém oleji. Kotlety vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli na kolečka, na nudličky nakrájenou šunku a slaninu. Touto směsí ozdobíme vepřovou kotletu. 

Malajský řízek

60 dkg vepřové kýty, 2 vejce, 4 lžíce solamylu, 6 lžic sojové omáčky, 2 lžičky kurkumy, 5 lžic mletého koriandru, hlavička česneku, sůl, pepř
Maso naklepeme, jemně osolíme a opepříme a naložíme do marinády, která by měla mít hustou konzistenci. Na marinádu smícháme vejce, solamyl, sojovou omáčku, nastrouhaný česnek a koření. Maso necháme marinovat nejméně 2 hodiny, nejlépe celý den. Takto připravené maso smažíme na oleji a při smažení můžeme ještě potírat zbytkem marinády. Podáváme s bramborovou kaší a ovocným salátem.

Maďarský perkelt

500 g vepřového masa (dle libosti), 1 zelená paprika, 1 rajče, 1 lžíce mleté červené papriky, 1 cibule,
1 chili paprička, hrubá mouka, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř, vaječné žloutky

Maso nakrájíme na větší kostky a namočíme asi na 1 hodinu do studené vody pak vyjmeme a necháme okapat. Najemno nasekanou cibuli osmahneme na sádle, přidáme půlku zelené papriky nakrájenou na nudličky, červenou mletou papriku a zarestujeme. Přidáme maso a restujeme až je maso poloměkké za jemného podlévání vodou. Do orestovaného masa dolijeme vodu a dusíme pod pokličkou až maso změkne. Před dovařením přidáme druhou půlku zelené papriky nakrájenou na silnější proužky a rajče na větší kousky. Podáváme s noky, které vytvoříme z hladké mouky, vaječných žloutků a vody. Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje.

Maso na šlehačce

8 vepřových kotlet, 1 šlehačka, 1 smetana, 1 kg oškrábaných brambor, strouhaný sýr
Omyté a očištěné maso naklademe do malého pekáče střídavě do několika vrstev spolu s brambory, zasypeme strouhaným sýrem, polijeme šlehačkou a pečeme v troubě. Občas podléváme smetanou.

Maďarské závitky

4 vepřové plátky, sůl, stroužek česneku, 1 cibule, 50 gr šunky, 50 gr.másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 zelené papriky
Naklepané plátky potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme jemně nakrájenou šunkou,zavineme a zachytíme párátky.Vložíme je na zpěněnou cibuli, opečeme,podlijeme a dusíme doměkka. Nakonec do šťávy přidáme rajčatový protlak. Hotové závitky posypeme drobně nakrájenou zelenou paprikou. Podáváme s rýží nebo brambory.

Maďarské rizoto

rýže, cibule, vepřové maso, sádlo, sladká paprika, sůl, pepř, ster.hrášek, sýr na strouhání
Na sádle osmahneme cibulku, přidáme sladkou papriku, na kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme,opepříme a dusíme (nejlépe v tlakovém hrnci). Postup stejný jako při přípravě guláše s tím, že maso podusíme jen částečně, nesmí být úplně měkké. Paprikou nešetříme. Mezitím si vypereme rýži a vložíme do většího kastrolu, přidáme podušené maso i se sosem, příp. ještě přilijeme tolik vody, aby se rýže dobře podusila. Přikryjeme pokličkou a dáme dusit do trouby. Dle chuti ještě přisolíme, opepříme. Těsně před koncem dušení přidáme ster.hrášek a ještě chvilku podusíme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Maďarské maso

8 plátků vepřové krkovičky bez kosti, kysané zelí, 6 nožiček slabších párků, smetana na šlehání, mletá paprika, kmín
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme vložíme na pekáč, posypeme kmínem a mletou paprikou. Párky pokrájíme na tři díly a naklademe na plátky masa. Takto připravené maso zakryjeme kysaným zelím jednotlivě po plátcích. Vše posypeme mletou paprikou a zalijeme smetanou. Pečeme v troubě za soustavného podlévání až je maso měkké. Příloha: bramborový knedlíky.

Řízek s tvarůžkem

150 g vepřové kýty, 1 tvarůžek, 2 plátky šunky
Z masa vytvoříme kapsu do té vložíme plátek šunky, tvarůžek, plátek šunky kapsu zaklepeme, obalíme v trojobalu, usmažíme a podáváme s hranolky.

Lidová čína

75 g vepřového masa, 75 g kuřecího masa, vejce, solamyl, olej, kapie, cibule sójová omáčka, pórek, dezertní víno, glutasol, pepř
Oboje maso nakrájíme na mudle, okořeníme pepřem a glutasolem přidáme vejce promícháme se solamylem. Kapii, porek a cibuli nakrájíme na nudličky. Maso vložíme do rozpáleného oleje a opečeme, olej slijeme a vložíme zeleninu krátce orestujem a zastříknem sojovkou a dezetním vínem. Nezahušťujeme jelikož škrob na opečeném mase povolí a zahustí, podáváme s rýží na jakýkoliv způsob.

Vepřový řízek s michanici

600 g vepřové kýty, 200 g žervé (nebo podobný sýr), 50 g křeníku, 2 vejce, 100 g sýr eidam, sůl, pepř, olej
Plátky vepřové kýty naklepeme, osolíme a opepříme, opečeme na oleji a naskládáme na plech. Mezitím si z žervé, křeníku, vajec a eidamu připravíme míchanici (vše smícháme dohromady) a z ní uděláme placičky, které klademe na jednotlivé kousky masa. Potom vše zapečeme v rozehřáté troubě nebo v grilu. Podáváme s bramborem nebo hranolky.

Labužnícka sekaná

750 g mletého vepřového masa, 300 g drůbežích jater, 100 g nivy, 1 vejce, hrubá mouka, cibule, česnek, sůl, pepř, houbové koření, drcený kmín, pálivá paprika, olej
Maso umeleme s cibulí a česnekem, přidáme sůl, kmín, houbové koření, vejce a mouku. Zpracujeme na tužší hmotu. Do vymazané zapékací mísy olejem navrstvíme po celém dně a 2 centimetry po stranách polovinu směsi. Poklademe opepřenými játry a přikryjeme druhou polovinou sekané a utěsníme. Navrch postrouháme nivu a posypeme trochou pálivé papriky. Zapečeme v troubě asi hodinu na 180 °C. První polovinu pečeme přikryté, zbytek odkryté.

La - c' Žou - Ting

150 g vepřové kýty, 1 lžička solamylu, 1 lžička zázvoru, trochu mletého pepř, 3 lžičky sójové omáčky,2 - 3 červené papriky, 1 - 2 feferonky (chilli), 2 - 3 lžíce oleje

Maso nakrájíme na kostky, posypeme solamylem, zázvorem a pepřem, pokapeme polovinou sójové omáčky, dobře promícháme. Necháme 1/2 hod. stát. Papriky vyjádříme, nakrájíme na kostky a opékáme na rozpáleném oleji do poloměkka (2 - 3 min.). Papriky pak vybereme a vložíme do misky na níž budeme jídlo podávat. Na pánvi prudce rozpálíme lžíci oleje, nalámeme feferonky a mícháme dokud se alespoň trochu nezbarví do červena. Pak oheň zmírníme, přidáme maso a opékáme dokud rovnoměrně nezhnědne (3 - 4 min.). Přimícháme opečené papriky, pokapeme zbytkem omáčky a opékáme ještě minutu.

Vepřová kýta ve směsi

1 kg vepřové kýty
směs : 1 lžička papriky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička majoránky nebo oregana, cibule, slanina, mrkev, kyselé okurky
Maso protáhneme slaninou, kyselou okurkou a mrkví. Potom posolíme a obalíme ve směsi koření. V pekáči na sádle zpěníme 1 nakránejou cibuli, vložíme okořeněnou kýtu a pečeme přikryté v troubě. Během pečení podléváme šťávou, vývarem nebo horkou vodou.Doba přípravy ca. 1,5 hod. (maso musí být měkké). Po upečení vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky (tak aby slanina, okurky a mrkev vytvořily mozaiku). Příloha: vařené brambory nebo rýže.

Dušené maso s kyselým zelím

1 nakrájená cibule, 100 g slaniny, 400 g vepřové kýty, 200 g žampionů, 300 g kyselé zelí, 1 smetana ke šlehání, sůl, pepř, drcený kmín
Nakrájenou cibuli osmažit na oleji, přidat na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, mírně vypražit a přidat na nudličky nakrájenou vepřovou kýtu. Osmahnout ze všech stran, osolit, opepřit, přidat drcený kmín a žampiony, nechat dusit pod pokličkou do měkka. Poté přidat kyselé zelí a opět mírně podusit. Nakonec to celé zalejeme smetanou ke šlehání. Podávat s knedlíkem, nebo s bílým pečivem.