10. září 2010

Dolky z povidel

500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 60 g cukr krupice, 250 ml mléka, vejce, špetka soli, hladká mouka na vyválení a podsypání, 200 g švestkových povidel, lžíce oleje do těsta, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce vanilkového cukru, 250 g švestek, 1 lžíce cukru, olej na smažení, máta

Droždí promícháme s cukrem, rozředíme vlažným mlékem, přidáme trochu mouky a necháme vykynout. Do zbytku mouky přidáme podtupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, mléko ( trochu si necháme na pozdější rozdělání tvarohu) a vykynutý kvásek. Směs pečlivě promícháme a vypracujeme v hladké těsto, které necháme v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát. Tvořítkem nebo skleničkou vykrájíme vdolečky. Dáme na pomoučené prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Mezitím si připravíme povidla. Švestky řádně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky.Dáme je do kastrolu, přidáme lžíci cukru, trochu vody a asi 10 minut povaříme. Pak přidáme švestková povidla a za stálého míchání vše svaříme. Švestkový "rozvar" necháme dokonale vychladnout. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do středu vdolečků uděláme palcem důlek a touto stranou je vkládáme do horkého oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a mlékem. Vdolky potřeme povidly a ozdobíme tvarohem a mátou. 

Šup šup buchta

40 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 1 dcl oleje, 4 celá vejce, prášek do pečiva, 0,72 l jakéhokoliv kompotu i se šťávou /velká zavařovačka/
Veškeré suroviny vsypeme do mísy, promícháme a vlijeme do vymaštěného a hrubou moukou vysypaného plechu. Hotovou buchtu můžeme po vychladnutí zdobít různou polevou.

Rýchle buchtičky

1/8 l  mléka, 2 vejce, 1/4 kg polohrubé mouky, 2 lžičky vanilkového cukru, 1/2 prášku do pečiva
Všechny ingredience smíchat do těsta a lžičkou vkládat do fritovacího hrnce, nebo na pánev s olejem. Po osmažení obalit v moučkovém cukru smíchaného s vanilkovým cukrem.

Rýchla buchta s podmaslí

40 dkg polohrubé mouky, 30 dkg cukru (krystal nebo krupice), 0,2 l oleje, 2 polévkové lžíce kakaa, vrchovatá kávová lžíce jedlé sody, 0,5 l podmáslí, čokoládová poleva
Ingredience se smíchájí dohromady, peče se na vymazaném a vysypaném plechu, po vychladnutí se polije čokoládovou polevou. Je možné polevu doplnit mletými ořechy.

Rýchla buchta z jogurtu

velké balení jogurtu, cukr krystal, vejce, polohrubá mouka, čerstvé meruňky a švestky, žmolenka (drobenka), máslo
Velké balení bílého jogurtu dáme do mísy. Kelímek od jogurtu použijeme na dávkování - půlku kelímku cukru, celý kelímek polohrubé mouky + jedno vejce. Zamícháme. Vymažeme plech máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou (dle chuti). Dáme těsto, na něj švestky nebo meruňky (či jiné ovoce) - možno i dohromady pro lepší a rozmanitější chuť a posypeme drobenkou. Pečeme a kontrolumeme.

Rýchla buchta me babičky

4 pol. lžíce cukru, 2 vejce, 10 pol. lžic polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, prášek do pečiva, mléko
Všechny suroviny smícháme dohromady, popř. naředíme mlékem aby těsto bylo řidší. Na vyšší plech zaděláme 2 x várku ! Vymazat plech, vysypat (můžeme kokosem). Navrch jakékoliv ovoce : švestky, jablka… Posypat žmolenkou.

Rýchla buchta

15 lžic polohrubé mouky, 5 lžic cukru písek, 5 lžic másla, 1 vejce-sníh, prášek do pečiva, sklenice mléka, ovoce, žmolenka
Z vejce sníh, vše smíchat dohromady, nalít do do vymazaného a vysypaného pekáče. Poklademe ovocem a posypeme žmolenkou. Pečeme přibližně 30 min.

Buchta z rybízem

30 dkg hladké mouky, 20 dkg Hery, 2 žloutky, 2 lžice mléka, sníh ze 4 bílků, 250 g práškový cukr, 250 g rybízu
Zpracovat v těsto na plech a upéct. Sníh ze 4 bílku +25 dkg cukru. Na upečené těsto dáme asi 25 dkg rybízu a zalejeme sněhem a dáme do trouby dokud sníh nezčervená.

Mrkvová buchta

2 velké mrkve, 250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva,150 g cukr krupice, 3 vejce, ½ dcl oleje, ½ dcl horké vody
Mrkev nastrouháme. Cukr ušleháme se žloutky a olejem do pěny. Pomalu přidáváme vodu a mouku s práškem do pečiva. Přidáme mrkev a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme ve vymazene a vysypané formě. Pečeme 20-30 minut. Buchtu můzeme polít bílkovou polevou, nebo jinak nazdobit.

8. září 2010

Roláda z vepřového masa

500 g vepřového bůčku, 200 g strouhanky, červená paprika, žlutá paprika, petrželka,100 g polohrubé mouky, 2 vejce
Vepřový bůček nakrájíme na menší kousky (5 mm x 5 mm). Paprikové lusky pokrájíme na větší kostičky. Do mísy přidáme maso, papriky, žloutky, strouhanku, nasekanou petrželku a mouku. Zamícháme. Takto upravenou směs dochutíme solí, muškátovým květem a přidáme sníh ušlehaný ze dvou bílků. Vše zlehka ještě promícháme.Směs vložíme na mikrotenovou fólii, smotáme na knedlík, který ještě zabalíme do hliníkové fólie, aby nám držel tvar. Vaříme asi 30 - 40 minut. Roládu podáváme nakrájenou na plátky s brambory v různé úpravě.

Roláda z bůčku se šunkovým salámem

1000 g bůčku, 1-2 dl mléka, 4 lžíce solamylu, pepř, sůl, hořčice,100-150 g šunkového salámu, 6 vajec, lžíce tuku
Maso umeleme (nejlépe 2x), osolíme, opepříme, přidáme mléko a solamyl, řádně rukama propracujeme a necháme uležet v ledničce do druhého dne. Na alobalu (vodou pokapaném igelitu) vyválíme z této směsi placku, kterou potřeme hořčicí a poklademe plátky salámu. Na tuku usmažíme vejce a vychladlá rozetřeme na plát z masa nebo dáme na čtvrtky nakrájená natvrdo uvařená vejce (do dvou přebalů). Roládu stočíme a povrch ještě potřeme hořčicí. A tuto roládu dáme buď na pekáč, podlijeme a dáme péct do trouby nebo ji vložíme do alobalem vyložené plechové formy, pokryjeme 4 lupínky másla a v této formě dáme péci do trouby na 35-40 minut. Chutná i studená.

Roláda z bůčku speciál

1 kg bůčku, 8 vajec, párek (2 nožičky), 2 papriky (barevné), 15 dkg šunkového salámu, sůl, pepř, 2 dcl mléka
Bůček umeleme,přidáme 1 vejce,sůl,pepř a 1dcl mléka. Vše smícháme a zalijeme zbytkem mléka a dáme do ledničky uležet do druhého dne. Hmotu opět promícháme a rozprostřeme na mokrou utěrku. Na maso položíme salám,přez něj dáme usmažená vejce, párek a papriku. Pomocí utěrky zabalíme roládu a opatrně vložíme do pekáče.Trošku podlijeme a pečeme jako sekanou.

Pikantní kuřecí roláda s pečenými bramborami

velká kuřecích prsa (asi 600 g) "motýlky" tj. 2 prsa neoddělená, kremžská hořčice, kečup, pepř, sůl, drcený kmín, 10 koleček debrecínky nebo libové anglické slaniny, 100 g kysaného zelí, 50 g eidamu,10 středních brambor, větší cibule, wurzl (vegeta), sladká nebo pálivá mletá paprika, pepř, 1 PL oleje nebo sádla

Kuřecí prsa povrchu nakrojíme, aby se jejich plocha zvětšila do délky. Dáváme pozor, aby jsme neprořízli skrz.Posolíme z obou stran, položíme na prkénko hladkou stranou dolů. Popepříme, pomažeme hořčicí a kečupem. Poklademe debrecínkou(slaninou). Na to rozprostřeme pokrájené zelí a okořeníme kmínem. Podélně položíme na hranoly nakrájený tvrdý sýr. Zarolujeme po delší straně a pevně zavážeme nití. Položíme na pekáč. Nejlépe keramický. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny až šestiny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Sádlo rozehřejeme. V misce promícháme brambory s cibulí, sádlem (olejem), pepřem, wurzlem a paprikou. Brambory dáme vedle syrové rolády, můžeme i v několika vrstvách. Podlijeme trochu vodou. Pečeme asi 60 minut při 220 stupňích, prvních 30 minut přikryté. Podle potřeby malinko podlijeme.

Pečená krůtí roláda

400 g krůtího prsa, 150 g mletého vepřového masa, vejce, 1-2 lžíce smetany, sůl, mletý bílý pepř, 150 g zeleninové směsi, 2 lžíce oleje, lžíce másla
Krůtí prso prokrojíme a náležitě naklepeme a prosolíme. Do mísy vložíme mleté maso, vejce, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Vložíme zeleninovou směs ( kukřičné zrna, karotku, brokolici apod.).Tuto směs naneseme na krůtí maso, zarolujeme a převážeme tenkým motouzem. Vložíme do pekáčku, přidáme olej, máslo a zvolna upečeme dozlatova. Poté odstraníme motouz a nakrájíme na plátky. 

Panenská sekaná

3/4 kg mletého masa, 30 dkg libového masa, červená a zelená paprika, vejce, sůl, pepř, koření pro mleté maso, slanina
Do mletého masa dejte vejce, sůl, pepř a koření. Smíchejte, udělejte placku a na ni vyskládejte na pruhy nakrájené maso a na pruhy nakrájenou papriku. Zatočte a položte do pekáče na plátky slaniny a slaninou i poklaďte. Pečte a občas podlévejte. Hotové nakrájejte na plátky a podávejte s vařenými bramborami. Jest-li že se vám to povede, tak maso a paprika uvnitř vytvoří krásnou mozaiku. 

Masová roláda z míchaneho masa

hovězí maso, vepřové maso, kuřecí řízky, klobása, hořčice, sůl, pepř, tuk, cibule, uzená slanina, hladká mouka, koření na steaky, (nakládaný zelený pepř)
Hovězí maso ( nejlepší je nechat si ho nechat uříznout v řeznictví tak, aby se dalo použít na roládu) naklepeme větší plát. Posolíme, posolíme a potřeme hořčicí. Potom naklepeme vepřové maso ( nejlepší jsou řízky z plecka ) položíme na hovězí maso, posolíme a potřeme hořčicí. Na toto položíme naklepané kuřecí řízky, které posolíme, opepříme a posypeme kořením na steaky. Kdo má rád pikantnější tak ještě přidá nakládaný zelený pepř. No a na závěr položíme plátky uzeného špěku a klobásu. Vše se pořádně upraví do rolády dá se do pekáče, kam jsme dali tuk a vodu a nechá se v troubě nejdříve podusit a potom se to dopeče. Hotové maso se vyjme a uděláme štávičku. Můžete konzumovat s rýží nebo jsou vhodné i brambory a je to poživatelné i za studena.

Masová roláda s parmazánem

1 kg mletého masa, 100 g šunky, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 2 PL parmazánu nebo tvrdého strouhaného sýra, plnotučná hořčice, bylinky, sůl, kousek másla
Mleté maso osolíme a na potravinářskou fólii si z něho vyrobíme plát. Ze tří vajec, bylinek, trochy soli a strouhaného sýra si vyrobíme omeletku. Maso potřeme plnotučnou hořčicí, na to položíme slaninu, omeletu, plátky šunky a pomocí fólie zavineme do rolády. Pekáče vymažeme máslem a roládu do něj vložíme. Pečeme pozvolna cca hodinu a podléváme vodou. Doporučená příloha: Brambory na všechny způsoby. 

Kynšperská roláda

vepřová plec, hovězí zadní, paprika mletá, klobása, sterilovaná kapie, pepř, sůl, vepřový bok, hořčice, smetana, hladká mouka
Hovězí maso a vepřovou plec naklepeme na pláty.Na plát hovězího masa položíme plát vepřového, popepříme a potřeme směsí z mletého bůčku, sterilovaných kápií a navrch položíme klobásu. Zavineme a pevně stáhneme nití. Dusíme asi 1,5 hod., hotové rolády vyjmeme, šťávu zahustíme, dochutíme hořčicí a smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Kuře rakib

vykostené kure, játra, sunkový salám, sýr eidam, broskve, zampiony
Tyto ingredience nakrájet na plátky, osolit, opeprit a zabalit do kurete jako roladu. Dat péct na 30 min na 250 stupnu a probezne podlévat.

Kořeněné telecí rolády se šunkou

4 telecí plátky (po 180 g), sůl, pepř, 2 lžičky strouhaného křenu (nebo křenu ze skleničky), 2 plátky šunky, 2 větší kyselé okurky, 3 cibule, 2 mrkve, 3 lžíce oleje, 400 ml vývaru, lžíce jíšky /instant/
Maso omyjeme, osušíme, naklepeme a pak osolíme, opepříme a potřeme křenem. Plátky šunky rozpůlíme, okurky podélně nakrájíme a pak obojí rovnoměrně rozdělíme na telecí maso, které srolujeme a pevně převážeme režnou nití nebo sepeneme párátky.Cibuli oloupeme a rozpůlíme, případně nakrájíme na čtvrtky. Mrkve očistíme, omyjeme a podélně nařežeme na špalíčky. Roládičky opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme k nim zelelninu, krátce ji osmažíme a poté vše podlijeme vývarem. Přiklopíme a nechámepři mírné teplotě asi 45 minut dusit. Rolády vyjmeme a dáme na teplé místo. Šťávu zahustíme jíškou. Pak do ní telecí maso vrátíme. Servírujeme s bramborovou kašou.

Karlovarský kotouč

60 dkg telecího masa z plece, sůl, 6 dkg slaniny, 2 natvrdo uvařená vejce, okurka, tuk na pečení
Maso z plece bez kostí otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme,osolíme a poklademe plátky slaniny. Na slaninu klademe plátky vajíček a jemně pokrájenou okurku. Maso stočíme, převážeme a pečeme po obou stranách na rozpáleném tuku. Když šťáva ztmavne,podlijeme maso vařící vodou a pak stále šťávou poléváme a pečeme do měkka. Doba pečení je asi 1,5 hodiny.

Grilovaná kuřecí roláda

kuře chlazené, anglická slanina nebo uzený špek 10 - 15 dkg, Dijonská nebo jiná hořčice dle chuti, 2 - 3 vejce, párek nebo klobáska, další suroviny podle právě vyráběné nádivky

Kuře vykostíme - pokud to neumíme, lze koupit i kuře již vykostěné. Vzniklou placku pomažeme hořčicí, vyložíme plátky anglické slaniny nebo špeku, položíme na ni vaječnou omeletu, do středu párek či klobásu a zavineme. Roládu (obvykle okolo 30 cm dlouhou)  povážeme potravinářským motouzem (je silnější než obyčejný provázek a hlavně jde po upečení snadno odstranit). Napíchneme na špíz, zafixujeme z obou stran dvojzubci a pečeme za neustálého otáčení motorkem. Ideální umístění je u dostatečně velkého grilu v nejvyšší poloze, zatímco na roštu dole se průběžně pečou jiné dobroty. Během pečení kořeníme grilovacím kořením, poléváme pivem atd. podle chuti až do ztmavnutí typického pro upečené maso. Hotovou roládu krájíme čerstvě nabroušeným nožem, aby se nám plátky nerozpadaly.
nádivky: zde je nekonečná řada variací na téma nádivka, např.: klasická nádivka do kuřete, houbová nádivka, vaječná se zeleninou , podle chuti a fantazie.

Bůčkové závitky z kysaným zelím

500 g vyššího libovějšího vepřového bůčku,100 g měkkého salámu, kysané zelí, 2 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, pepř, sůl
Bůček nakrájíme na plátky a dobře rozklepáme. Na vnitřní straně plátek osolíme a potřeme rozmačkaným česnekem. Na každý takto připravený plátek dáme 1-2 kolečka salámu a hrstičku okapaného nakládaného zelí. Srolujeme do závitků, které převážeme nití, či spojíme jehlicemi. Dáme do pekáče nebo remosky, podlijeme vínem s vodou a za občasného otáčení pečeme doměkka. Během pečení oškrabáváme do šťávy přípečky, necháváme je rozpustit a podle potřeby podléváme závitky vřelou vodou. Dáváme pozor, aby závitky byly pouze podlité, ne moc ponořené ve vodě. Jako přílohu můžeme použít vařené brambory, bramborové hranolky nebo třeba ryže.

Bůčková roláda

1 kg bůčku-pomeleme, 2 lžíce vegety, 4 stroučky česneku-rozmačkáme, 6 vajec, sůl (solíme opatrně vegeta je slaná), lžíce solamylu
Vše dobře smícháme a naplníme do užšího tlačenkového střeva. Zavážeme a vaříme ve vodní lázni asi 1,5 hod. Vychládlé vyjmeme ze střeva,můžeme a také nemusíme obalit ve sladké paprice. Krájíme na kolečka a podáváme s chlebem.

Brambory na cibuli

8 větších brambor, lžíce másla, 2 cibule, sůl, pepř, kmín, 2 lžíce vody
Papiňák lehce vymažeme máslem dno a asi 5 cm na boku. Oškrábané a omyté branbory nakrájíme na ½ cm plátky a pokládáme na dno papiňáku osolíme.Další vrstvu pokládáme cibuli nakrájenou na plátky dáme další vrstvu brambor osolíme okmínujem atd.to vše zalijeme 2 lžíce vody.Dáme vařit až zvoneček na papíňáku začne pískat vaříme 4 min. a vypneme.V zavřeném papiňáku necháme brambory dojít ještě 8 minut. K bramboram opečená uzenina,sekaná nebo cokoliv.

Bramborový salát se smetanou

1000 g brambor uvařených ve slupce, 0,3 l nakládaných hub v octovém nálevu, 2 cibule, 3 nakládané okurky, 0,2 l husté kysané smetany, sůl, pepř
Oloupané brambory protlačíme kolečkem s ocelovými strunami, přidáme houby, cibuli a okurky - vše jemně nakrájené. Posolíme, opepříme, šetrně promícháme se smetanou a podáváme. 

Kyselé zelí jako příloha

500 g kysaného zelí, 1/2 l vody, 2 lžíce krystal. cukru, lžička hladké mouky, velká cibule, trochu oleje, sůl, pepř, kmín, vegeta
Nakrájenou cibulku osmažíme na oleji dorůžova, přidáme zelí, cukr, sůl, pepř, kmín, trochu Vegety a pod pokličkou dusíme cca 45 minut, podléváme vodou. Jakmile je zelí měkké, dosladíme podle chuti a lehce poprášíme hladkou moukou. Za stálého míchání ještě vaříme asi 10 minut.

Základní příprava těstovin Zepter

250 g těstovin
Dáme vařit 4 dcl. vody až začne poskakovat poklička vodu lehce osolíme a vsypeme 250 g těstovin (tento poměr vody a těstovin vždy zachovat) zamícháme a zmírníme zdroj tepla. Až dojde ručička termocontrolu do půlky zeleného pole znuvu zamícháme a zdroj tepla vypneme. Po dvou minutách zamícháme a necháme deset minut vařit jen za pomocí akutermického dna (po celou dobu neodklápíme pokličku pouze na zamíchání) po deseti minutách jsou těstoviny uvařené a neslíváme z nich žádnou vodu (protože tam žádná není) ! Takto připravené těstoviny jsou chuťově nesrovnatelné.

Vepřové žebra na chilli s tortillou

2500 g očištěný vepřový bok s kostí, konzerva uzených chilly papriček, 3 sušené chilly papričky, 4 čerstvé, hlavička česneku ( menší), 2 citrony, sůl, 10 tortil, 4 čerstvé chilly papričky, koriandr, čerstvá cibulka i s natí, 600 g nastrouhaného sýra Čedar ( můžeme nahradit jiným druhem), 500 g kysaná smetana
Vepřová žebra necháme v celku pouze nařežeme  do křížků. Vytvoříme směs z nasekaných chilly papriček (všechny  3 druhy), česneku, soli, citronové šťávy a kůry. Tuto směs důkladně vetřeme do masa a to necháme v chladu odležet do druhého dne. Pečeme v troubě nebo na grilu. Nasekáme čerstvé chilly, koriandr a cibulku i s natí. Tímto posypeme tortilu přidáme strouhaný sýr přiklopíme druhou tortilou a pečepeme v troubě nebo na pánvi nasucho. Žebra nakrájíme na kusy a přikusujeme plněnou tortilu kterou máčíme v kysané smetaně.

Bramborová dobrota s klobásou

1 kg brambor, 30 dkg polohrubé mouky, vejce, 2 dcl mléka, 4 nožičky pikantní klobásy, cibule, kmín, olej
Nakrájené a oloupané brambory uvaříme v osolené a kmínem ochucené vodě. Slijeme a vodu uschováme. V misce zaděláme těstíčko z mouky vajec, mléka a lžičkou vykrájíme nočky, které vaříme ve vodě z brambor. Nočky a brambory smícháme a posypeme osmaženou cibulí. Podáváme s grilovanou klobásou a zeleninovým salátem.

Tvarohové knedlíčky

2 kostky tvarohu, 4 rohlíky, 3 vejce, strouhaný tvaroh, cukr, máslo
Promícháme 2 kostky tvarohu se 4 rohlíky nakrájenými na kolečka a 3 vejci. Vše řádně propracujeme v těsto. Pak vytvoříme koule o průměru asi 5 cm. Vklákáme je do vařící vody a vařím je asi 20 min.K vaření použijeme větší nádobu - knedlíky hodně nabudou. Uvařené knedlíky posypeme strouhaným tvarohem, cukrem (nebo mák a cukr) a přeléváme máslem.Lze je také použít jako přílohu k zelenině.

Oškvarkové knedlíky

350 g škvarků /bůček,slanina/, lžíce másla, 6 rohlíků /housky, veka/,200 g hrubé mouky, 4 dcl mléka, 2 vejce, sůl, pepř, muškát.květ, petrželka
V pekáčku na másle osmažíme cibuli,petrželku a přidáme škvarky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a vhodíme ke škvarkům.Pekáček odstavíme přidáme mléko+vejce, sůl, pepř, muškát.květ. Vše promíchat a rohlíky nechat nasát.Nakonec přidáme mouku. Knedlíky tvarujeme mokrýma rukama,velké jako tenisák. Vařit 20 min.nejlépe v páře. Po uvaření okamžitě nakrojit. Příloha : kysané zelí a osmažená cibulka.

Sýrové krokety s vínem

3 vejce, 200 g sýrů, půl lžičky prášku do pečiva, 100 g strouhanky, krupice, 50 ml bílého vína, sůl, koření dle libosti, 150 ml oleje na smažení
Do mísy dáme vajíčka, osolíme a prošleháme metličkou. Pak přidáme nastrouhané sýry, strouhanku, prášek do pečiva, koření a podle potřeby zředíme bílým vínem. Vzniklé těsto necháme odstát. Pak z něj tvoříme kuličky, které obalujeme v krupici a smažíme na oleji.

Brambory na sádle

1 kg menších brambor, sůl, 5 stroužků česneku, 8 dkg sádla, petrželka, kůže ze slaniny
Brambory omyjeme kartáčkem, osušíme je a se slupkou nakrájíme na plátky. Urovnáme je na plech pomaštěný kůži ze slaniny a pečeme do růžova a do měkka. V kastrolku si rozehřejeme sádlo, přidáme utřený česnek se solí a necháme zpěnit. Poté vsypeme na horké brambory a lehce protřeseme. Při podávání brambory posypeme nasekanou petrželkou.

Plněné krokety

bramborové těsto v prášku, tvrdý sýr (Eidam), obyčejný salám nebo uzené
Do bramborového těsta připraveného dle návodu přidáme nastrouhaný sýr. Vytvoříme krokety do kterých vložíme nakrájený salám nebo uzené. Poté obalíme v trojobalu a dáme smažit do vyšší vrstvy oleje. Můžeme podávat se zelím nebo špenátem a osmaženou cibulkou.

Pikantní bramborový salát

5 salátové brambory , cibule, pažitka ( mražená Findus), malá lehká majonéza, bílý jogurt, pepř černý mletý, sůl, citrón, rajče na ozdobení
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na drobné kostičky a vložíme do servírovací mísy. Dále přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, drobně posekanou pažitku, pepř, sůl, majonézu a bílý jogurt (ve stejném poměru). Doplníme šťávou vymačkanou z citrónu a vše důkladně promícháme. Necháme minimálně dvě hodiny v chladu uležet. Před podáváním ozdobíme plátky rajčete nebo jinou čerstvou zeleninou dle chuti.

Pečene zelí

0,5 hlávky bílého zelí, 3 celá vejce, čtvrt litru mléka, pět lžic hladké mouky, lžička kmínu, sůl, vegeta nebo podravka
Zelí nakrájíme na kostičky a přimícháme ostatní suroviny. Vlijeme do zapékací mísy či pekáče vymazaného olejem. Pečeme do křupava asi 45 minut.

Medajlóniky s bramborovou kaší

1 kg brambor, sůl, mletý pepř, 500 g vepřové panenky, 7 lžic olivového oleje, 30 g piniových semínek, stroužek česneku, 250 ml zeleninového vývaru, nastrouhaný muškátový oříšek, olivy na zdobení
Nejdříve oloupeme brambory, opláchneme je, rozkrájíme a vaříme v osolené vodě asi 15 min.Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme asi na 12 kousků. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso v něm opékáme do měkka. Posolíme, opepříme a udržujeme teplé.Na pánvi bez tuku orestujeme piniová semínka a vyjmeme je. Česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Brambory slijeme a rozmixujeme, přidáme k nim vývar a 3 lžíce oleje. Kaši dochutíme solí a muškátovým oříškem, vmícháme česnek. Ochucenou kaši i medajlonky na talíři posypeme piniovými semínky a ozdobíme olivami.

Makarónový salát

makarony nebo spagety, majonéza, cervená paprika, cibule, ocet, plotučná hořčice, mletý cukr, sůl, pepř
Připravíme si zálivku : 2 polévkové lžíce octa, 1 plnotučné hořčice, 1 čajová lžíce ml. cukru, 1 soli a pepř dle chuti, vše smícháme a přidáme 30 dkg vychladnutých, uvařených těstovin, celou majolku a drobně nakrájenou cibuli a červenou papriku (kapii). Vše důkladně promícháme a necháme 1 den odležet v lednici. Vynikající příloha ke kuřeti, játrům či biftekům.

Brambory s kečupem

vařené brambory, kečup, jemně nakrájená cibulka, feferonky dle chuti, olej, česnek, sojová omáčka,(worcestová omáčka)
Uvařené brambory rozmačkáme přidáme všechny ingredience a rozetřený česnek. Podáváme jako přílohu k masu.

Knedlík z cukety

bílý pepř, sůl, menší cuketa, 50 g hrubé mouky, 60 g másla, 3 vejce, 0,15 l mléka, 7-8 housek
Housky nakrájíme na kostky.Pokropíme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce a rozpuštěné máslo. Poprášíme moukou a přidáme cuketu,která je nakrájená na malé kostičky. Vzniklé těsto uválíme do šišek o velikosti asi 6 cm. Zabalíme do ubrousku, zavážeme nití a vaříme asi 20 minút.

Kysané zelí z uzeným

1 kg kysaného zelí, 2 - 4 ks dobré domácí klobásy, 20 dkg uzené slaniny (není nutná), červená paprika, pepř
Zelí vysypeme do hrnce, přidáme klobásu, slaninu (pro zlepšení chuti), zalijeme vodou a vaříme cca 30 minut. Uvařené zelí je možné přichutit kořením např. červenou paprikou a pepřem.

Kynuté knedlíky jako lusk

4 šálky hrubé mouky, 2-3 šálky mléka, 20 g droždí, sůl, vejce, 80 g krájené housky
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme  kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku dáma do mísy, uděláme důlek, do něj vlijeme kvásek, vejce, osolíme a podle potřeby přidáme vlažné mléko a přidáme housku, umícháme tužší těsto, posypeme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Vytvoříme 2-3 šišky a dáme vařit do vařící osolené vody na 20-25 minut. Během vaření otáčíme, aby se stejnoměrně provařily. Uvařené knedlíky nakrálíme nití na plátky.

Krokety se salamem

salam, bramborove knedliky v prasku, vejce, mouka, strouhanka na obaleni
Podle navodu vypracujeme testo, pridame na kousky nakrajeny salam, vytvoříme krokety a obalime v mouce, vejci a strouhance. Smazime na panvi v dostatecnem mnozstvi oleje, nebo lepe ve fritovacim hrnci do zlatova.

Krabí tyčinky v listovém těstě se slaninou

balíček krabích tyčinek, llistové těsto mražené - plátky, 200 g anglické slaniny, kořenící sůl na americké brambory
Plátky z listového těsta (prodávají se buď obdélníčky nebo čtverce po 8-10 kusech) překrojíme na trojúhelníky, krabí tyčinku zamotáme do plátku anglické slaniny a zabalíme do listového těsta tak, aby tyčinka z těsta koukala jako mimino z peřinky. Postupně takto zabalíme všechny tyčinky, poklademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořenící směsí. Pokud nám zbyde těsto a schází tyčinky, můžeme plát postrouhat sýrem, přeložit, potřít vejcem a okořenit, nakrájet rádýlkem tenké tyčinky, zakroutit jako vrtulku a přidat na papír k tyčinkám. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.