10. února 2010

Dušený tuňák po baskicku

široký plátek čerstvého tuňáka o váze 1 kg., 2 zelené papriky., 750 g rajčat., 2 velké cibule., 2 stroužky česneku., 2 PL oleje., 4é g másla., svazek bylinek (rozmarýn, saturejka, bazalka, oregano, tymián)., sklenka bílého vína., špetka sekané petrželky., sůl., pepř., 
Oloupeme veškerou zeleninu, u paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na proužky. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibuli na tenká kolečka, česnek prolisujeme. V hlubokém kastrolu rozehřejeme olej s máslem. Na tuku osmahneme cibule, k nim přidáme papriky nakrájené na proužky. Často mícháme dřevěnou vařečkou. Nakonec přidáme rajčata lisovaný česnek a svazek bylinek. Několik minut mícháme na mírném ohni. Plátek tuňáka omyjeme, osušíme a vložíme do kastrolu na zeleninový základ. zalijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut. Z kastrolu vyjmeme svazek bylinek. Tuňáka položíme na hlubokou servírovací mísu, kolem rozložíme dušenou zeleninu. Posypeme usekanou zelenou petrželkou.ihned podáváme.
Rada: Tento pokrm podáváme s vařenou nebo dušenou rýží. Rýže od sebe dobře vsákne šťávu ze zeleninového základu. Pokrm můžeme rovněž podávat s širokými nudlemi nebo s jinými čerstvými těstovinami.
Obměna: Místo paprik a rajčat můžeme použít i jinou zeleninu, například mrkev, kterou necháme lehce zkaramelizovat na lžíci cukru, dále můžeme přidat petržel a podávat.
Doporučené nápoje: Bílé nebo růžové víno, neslazené ovocné šťávy, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat