10. února 2010

Treska ve špenátě

600 g tresky., sáček mraženého špenátu (cca 400 g)., 1/4 KL česnekového prášku., nebo jeden rozdrcený stroužek2 PL hladké mouky., sklenka mléka., 100 g strouhaného sýra., sůl., pepř.,
V kastrolu uvedeme do varu litr osolené vody. V ní na mírném ohni necháme na 5 minut spařit rybu. Rybu po spaření necháme okapat a vložíme ji do pekáče. V jiném kastrolu rozmrazíme na mírném ohni mražený špenát. Jakmile je rozmrazen, osolíme ho a opepříme a přidáme česnek v prášku. Poprášíme moukou a promícháme. Předehřejeme troubu na 180 stupňů C. špenát zalijeme mlékem, promícháme a pečeme 3 až 5 minut. Potom přisypeme polovinou strouhaného sýra a promícháme. Takto upravený špenát přeložíme na rybu. Povrch pokrmu posypeme zbylým strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Na mírném ohni pečeme 25 až 30 minut. Podáváme v nádobě, v níž jsme pokrm pekli. 
Rada: Mražená treska se k tomuto receptu velmi dobře hodí. Stačí ji rozmrazit ve studeném nálevu na přípravu ryb nebo ve studené osolené vodě s přísadou citronové šťávy, kterou uvedeme do varu. Rybu povaříme v perlící vodě o 2 až 3 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
Obměna: 1., Máme-li v oblibě uzenou příchuť, nahradíme tresku uzenou makrelou, kterou povaříme 10 minut ve 0,25 l mléka smíchaného, (podle potřeby) s trochou vody. 2., Aby pokrm měl nakyslou chuť, přidáme ke špenátu malý svazek šťovíku.
Doporučené nápoje: Světlé pivo nebo bílé víno, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat